猶如置身圖書館,再加上綠色植物,令人感覺輕鬆自在,同朋友Chill一個Tea time不失為一個好地方!紅燒鹽酥雞扒麵紅燒湯底超濃郁,微辣而不嗆喉,鹽酥雞扒外層酥脆,內裡軟滑,揀左台灣麵爽口,另加滷水蛋好入味!下午茶1+2吐司小食套餐花生醬奶油吐司+桂花雞翼+地瓜薯條,奶醬吐司無得輸,熱烘烘脆卜卜,雞翼大大隻,配桂花蜜糖更美味,地瓜薯條香甜可口!每份下午茶份量超足料!!!仲配有飲品,抵食喔!台式飲品杯杯都大大杯!珍珠阿華田阿華田濃厚,每口都食到珍珠!朋友叫左仙草凍鮮奶,鮮奶好rich,唔太甜,幾好飲!免收+10%服務費💥💥💥桂花小幸元朗青山公路249-251號元朗廣場地下3及5號舖

紅燒鹽酥雞扒麵

下午茶1+2吐司小食套餐

每份下午茶份量超足料!!!仲配有飲品,抵食喔!

台式飲品杯杯都大大杯!
珍珠阿華田
阿華田濃厚,每口都食到珍珠!

朋友叫左仙草凍鮮奶,鮮奶好rich,唔太甜,幾好飲!

免收+10%服務費💥💥💥

2023-02-15 60 浏览
放工喺元朗廣場行街,又攰又餓之下行經呢間食台式嘅桂花小幸。自己都好耐未食過台式嘢食。今日終於試吓佢。我揀咗🍜紅燒牛三寶麵 $75。牛筋腩肚可以試唒😍😍。牛腩湯好濃郁,幾好味,飲完又唔會令人頸渴。牛腩同牛筋都偏大舊。份量幾足料。牛腩幾好食,肉好淋易咬。我最偏愛食牛腩和牛肚。整體來講好味又夠飽。😋

我揀咗🍜紅燒牛三寶麵 $75。牛筋腩肚可以試唒😍😍。

牛腩湯好濃郁,幾好味,飲完又唔會令人頸渴。

整體來講好味又夠飽。😋
2023-02-12 96 浏览
今日同個fd黎咗元朗食呢間人氣台式餐廳平日都要等位就知高人氣啦🤣🤣但好快就可以入座啦餐廳嘅裝修行文青風格~ 古法黑草羊腩定食配上湯浸時菜 $78冬天梗係食羊腩煲😛估唔到呢個價錢食到羊腩煲定食仲要味道不錯,無羊騷味,推薦呢個🤤蟲草花杞子雞湯飯 $68一聽就知養身🤣🤣雞肉嫩滑味道較為清淡啲,所以啲湯可以飲!份量都唔少,好抵食😛鹽酥雞扒 $42炸到好酥脆,雞扒厚實,雞肉一啲都唔柴整體食落都唔會好油膩,不錯鐵觀音鮮奶茶 $34無估到會有層厚奶蓋我知好多人中意奶蓋,但我個人唔中意😂奶蓋會令個texture濃厚啲但味道正常~珍奶🧋愛好者略嫌茶味唔夠出🤣

今日同個fd黎咗元朗食呢間人氣台式餐廳
平日都要等位就知高人氣啦🤣🤣但好快就可以入座啦
餐廳嘅裝修行文青風格~

古法黑草羊腩定食配上湯浸時菜 $78
冬天梗係食羊腩煲😛
估唔到呢個價錢食到羊腩煲定食
仲要味道不錯,無羊騷味,推薦呢個🤤

蟲草花杞子雞湯飯 $68
一聽就知養身🤣🤣雞肉嫩滑
味道較為清淡啲,所以啲湯可以飲!
份量都唔少,好抵食😛

鹽酥雞扒 $42
炸到好酥脆,雞扒厚實,雞肉一啲都唔柴
整體食落都唔會好油膩,不錯

鐵觀音鮮奶茶 $34
無估到會有層厚奶蓋
我知好多人中意奶蓋,但我個人唔中意😂
奶蓋會令個texture濃厚啲
但味道正常~珍奶🧋愛好者略嫌茶味唔夠出🤣
2023-02-12 77 浏览
天氣凍好想食羊腩煲,但一個人又食唔晒好大煲所以一路搵緊細細煲嘅羊腩煲,諗住過下口癮終於都比我搵到呢間餐廳都係食客自己掃QR Code落單,都幾方便,入面寫晒自己有咩要求,例如:走青...🥢滷水蛋牛腩滷肉飯($69)味道不過不失,係個牛腩韌左少少🥢古法黑草羊腩定食配上湯浸時菜($78)羊腩有少少鞋,好多肥膏枝竹,東菇就有食晒,因為呢兩樣都係最吸汁嘅食物😁😁馬蒂就冇食過,因為我唔鍾意食個汁就好夠味,唔會太咸,又唔會冇味咁如果唔想食太多羊腩,我覺得都值得黎食,過下口癮
天氣凍好想食羊腩煲,但一個人又食唔晒好大煲
所以一路搵緊細細煲嘅羊腩煲,諗住過下口癮
終於都比我搵到

🥢滷水蛋牛腩滷肉飯($69)
味道不過不失,係個牛腩韌左少少

🥢古法黑草羊腩定食配上湯浸時菜($78)
羊腩有少少鞋,好多肥膏
枝竹,東菇就有食晒,因為呢兩樣都係最吸汁嘅食物😁😁
馬蒂就冇食過,因為我唔鍾意食
個汁就好夠味,唔會太咸,又唔會冇味咁
如果唔想食太多羊腩,我覺得都值得黎食,過下口癮

2023-01-10
2023-02-08 78 浏览
桂—花—小—幸 元朗青山公路249-251號元朗廣場地下3及5號舖一間間主打台灣菜餐廳 台式飲品都唔錯主題——圖書館 休閒 特別係me time尋找自己的空間 適當的停下來秘罈酸菜魚米線 上湯浸時菜 仙草冬瓜茶酸菜夠多 重味道之選 魚肉好滑 好大碗 白菜🥬浸湯食好入味冬瓜茶解渴係幾好 不過比較甜 適量飲踢記得鹽酥雞扒台灣麵 特濃蕃茄湯滷水蛋 滷水豆腐 日式紅豆抹茶蕃茄濃郁 值得加$4一試 鹽酥台灣菜一大特色王牌伯爵朱古力 🍫伯爵茶茶味好勁 岩哂我 珍珠愛好者加珍珠係必須嘅伯爵茶茶味最出 同朱古力好夾芝士奶蓋桂花烏龍茶裏面有桂花烏龍茶包 即刻飲 清香茶味隔一陣先入啦茶包喺裏面不斷散發 茶味香濃芝士奶蓋先品嚐 後嚐茶
桂—花—小—幸

裏面有桂花烏龍茶包 即刻飲 清香茶味
隔一陣先入啦茶包喺裏面不斷散發 茶味香濃
芝士奶蓋先品嚐 後嚐茶

2023-02-08 55 浏览
Lunch time去左桂花小幸食飯,餐牌見都幾多選擇,飯同麵類都有好多款。紅燒三寶牛肉定食 $79三寶有牛筋、牛腩、牛肚,份量比想像中多,因為個紅燒汁幾好餸飯,食哂成碗白飯都仲有餸剩。牛筋夠淋有少少黏口,牛腩都夠淋,牛肚就有少少咬口。定食會跟一小碗上湯浸時菜,而白飯用左珍珠米煮成。麻辣豬手台灣麵 $67麻辣湯有大、中、小辣選擇,今次揀左中辣,未食已經聞到麻辣味好香,但食得辣既人士表示吾算好辣,大辣都應該食到。台灣麵都幾有咬口。滷水豬手分開碟上,所以吾系辣豬手,豬手大約有5大件,骨比較大,不過豬皮連肉都幾入味。桂花雞翼 $28炸雞翼有3隻,配上特別既醬汁-桂花蜜糖,味道甜甜地又有少少桂花味,新穎得黎又好夾。煎餃子 $28餃子有4隻,餃子控既我忍吾住叫左一份。食落似系豬肉餡料,完全系我鐘意既口味。鐵觀音珍珠鮮奶茶 $34一大個鐵觀音茶包放入杯內,茶味幾突出,鮮奶味反而吾太重,珍珠幾有黑糖味。黑糖珍珠奶茶 $34呢杯同岩岩個杯好似,但呢杯用左黑糖,會比較甜啲,奶茶味屬正常。

紅燒三寶牛肉定食 $79
定食會跟一小碗上湯浸時菜,而白飯用左珍珠米煮成。

麻辣豬手台灣麵 $67

桂花雞翼 $28

煎餃子 $28
餃子有4隻,餃子控既我忍吾住叫左一份。

食落似系豬肉餡料,完全系我鐘意既口味。

鐵觀音珍珠鮮奶茶 $34

黑糖珍珠奶茶 $34

2023-02-07 96 浏览
想不到一陣子沒來這間,現在竟然出了湯飯類還有我最愛的羊腩價,那肯定要試試看!古法黑草羊腩定食(88元)這個家食包括了上湯浸時菜和是日燉湯,只要多加10元就可以喝燉湯感覺還是不錯的!羊腩的份量還是不錯的,而且都挺大件的,燉得很入味,肉質鬆化,羊皮軟糯,羊羶味不多。味道方面就有點像平常紅燒牛肉的口味,跟香港平常得不一樣!其他配料還有筍,冬菇,腐竹,馬蹄,都吸滿了醬汁!燉湯方面,今天的是粟米燉雞湯,粟米味挺濃的,味道清甜!台式麻油雞湯飯(73元)這個麻油味真的非常香,而麻油下面是濃濃的雞湯,所以吃起來是香上加香的,非常惹味,味道鹹香!這個是使用了雞件,我這份大部份是用上雞腿,所以肉是挺多的,而且肉質滑嫩多汁,質感彈牙!鹽酥雞排(42元)挺大的一塊雞排,表面炸得金黃酥脆,吃起來外脆內嫩的,帶點椒鹽的香味!黑糖珍珠奶茶/鮮奶(34元)看到這裡介紹黑糖珍珠挺特別就選了,茶跟鮮奶都試了!我們都叫了少糖,喝起來還是有點甜,因為黑糖珍珠本身也是甜的!不過整體味道不錯,喝起來質感幼滑,帶有奶香,茶的就多點茶香,各有特色!而珍珠很大粒,吃起來軟糯q彈,有濃濃的黑糖香!

古法黑草羊腩定食(88元)

燉湯方面,今天的是粟米燉雞湯,粟米味挺濃的,味道清甜!

台式麻油雞湯飯(73元)

鹽酥雞排(42元)

黑糖珍珠奶茶/鮮奶(34元)

2023-02-06 48 浏览
桂花小幸今天約朋友到桂花小幸享用午餐,在這裏可以讓人放開生活的壓力,跟朋友聚腳,一起閒談,一起用餐,令人享受,感受生活的小小幸福。✨環境設計以自然簡约為主,一進內便看見一邊放滿了書的書架,呼吸到文青的氣息🤣另一幅牆以橙紅磚為主調,餐桌以淺木色為主,好舒服。✨服務店員主動很有禮,我們一坐下,以主動為我們送上餐牌。出菜非常快,後來我主動要一杯熱開水,服務員很貼心地問我朋友需不需要给她一杯,真是未飲温水也温暖。✨食物🥘煲仔塔香三杯雞雞肉頗大件,不是皮包骨,三杯雞汁很夠味,很香濃。當中有許多配料,蒜,薑,乾葱,洋葱,芫茜這些配菜是我的主角,是我的至愛。🍜三盛紅燒牛肉麵(可選麵底,米線或台灣麵,湯底亦可揀選,我們揀了紅燒牛肉湯)麵條很有嚼勁,牛筋軟腍,好似在嚼花膠一样, 索滿了牛肉湯汁。🫕招牌鍋物:蟲草花杞子豬肚雞湯飯一開鍋蓋,濃濃滋補藥材味立刻滲出 ,感覺很滋補很溫暖。特別適合喜歡養生滋補的人。✨飲品🧋日式紅豆抹茶可選甜度、冰量,綠茶味很重。 ☕️榛果鮮奶咖啡夏威夷果仁鮮奶咖啡,咖啡味和夏威夷果仁調配得恰道好處,十分香濃食後感:有時食完濃味的食物也可能會有口渴的感覺,但很想讚的是食完後沒有口渴感

✨環境

✨服務

✨食物
🥘煲仔塔香三杯雞

🍜三盛紅燒牛肉麵

🫕招牌鍋物:蟲草花杞子豬肚雞湯飯

✨飲品
🧋日式紅豆抹茶
可選甜度、冰量,綠茶味很重。

☕️榛果鮮奶咖啡

食後感:
有時食完濃味的食物也可能會有口渴的感覺,但很想讚的是食完後沒有口渴感,食材的確是真材實料👍

2023-02-06 29 浏览
每次去桂花小幸都必飲佢牛肉麵個湯,真係好好飲,個蘿蔔都好好味。今次叫咗酥炸雞排滷肉飯,同丸餃嘅牛肉湯麵。個雞排同普通炸雞扒無分別,完全無咸味,要另外搵店員拎椒鹽,廚房仲切到散哂賣相一次比一次差。餃子皮好厚但味道正常,最好味依然係個牛肉湯底。飲品揀咗凍檸茶同 菊花桂圓蘆薈茶,個檸檬茶味道真係唔係好得,茶膽問題。菊花桂圓蘆薈茶就正常發揮。店員可能唔夠人,客多好忙,門口未見排隊等位。點解感覺好似每況愈下咁嘅?
今次叫咗酥炸雞排滷肉飯,同丸餃嘅牛肉湯麵。
店員可能唔夠人,客多好忙,門口未見排隊等位。
點解感覺好似每況愈下咁嘅?
2023-02-05 438 浏览
很久沒有來這家吃東西啦,在平日來人流也很多,等了一陣子才有位😂。店舖位於元朗廣場地下,文青風的裝修環境舒適。食物是掃碼下單的,可因個人喜好加減食材和飲品口味🙈。-▪︎ 賞味香芋奶茶 HKD$29 | 蜜桃烏龍蘆薈 HKD$35香芋奶茶味道香甜,茶味不會苦澀。蜜桃烏龍味道酸酸甜甜,烏龍茶味清香。兩杯飲品也加了一份珍珠($5),口感Q彈煙糯🤤。-▪︎麻辣特濃蕃茄雞排麵 HKD$67蕃茄湯顏色深色,酸酸的味道濃厚。台灣麵質感煙韌。辣油是分開另上,不用怕味道太辣😚。雞排金黃色賣相口感酥脆,雞排厚身肉質嫰滑。-▪︎滷水蛋滷肉飯 HKD$45隨餐附送小吃青瓜,滷肉飯是台灣名物,平常也會點來吃😆。滷肉醬汁味道濃郁,肉質肥瘦均勻;滷水蛋味不會太咸。-▪︎麻辣牛肚 HKD$42 | 麻辣爽豬肚 HKD$38這兩款也是較入味的小吃,辣度是預設的。牛肚和豬肚大件,口感爽口入味😋。感覺是小辣的味道,有種愈吃愈辣的感覺。-▪︎酥炸甜不辣 HKD$28一份有六件,另有醬汁配著吃,味道會較香口🤩。店家的是扁身版本,所以賣相大件,這個口感挺煙韌的。-

▪︎麻辣特濃蕃茄雞排麵 HKD$67

雞排金黃色賣相口感酥脆,雞排厚身肉質嫰滑。

▪︎滷水蛋滷肉飯 HKD$45

▪︎麻辣牛肚 HKD$42 | 麻辣爽豬肚 HKD$38
這兩款也是較入味的小吃,辣度是預設的。

-▪︎酥炸甜不辣 HKD$28
2023-02-03
午餐
2023-02-02 66 浏览
元朗呢間桂花小幸其實已經唔係第一次嚟食但係之前食晚餐今次襯時間早,試下佢嘅下午茶其實下午茶都幾抵食款式都好多,而且仲有我最鍾意食嘅吐司花生醬奶油吐司🍞桂花雞翼🐥地瓜薯條奶醬吐司麵包幾香脆但當中我覺得雞翼最出色非常之酥脆,配買桂花蜜糖好清香如果地瓜薯條加埋話梅粉會更有台灣風味士林胡椒豬肚湯飯熱辣辣咁上枱,湯頭奶白色帶陣陣胡椒香氣豬肚份量亦吾少,而且無腥味食完真係暖笠笠芝士火腿蛋餅油酥蛋餅皮Q彈有嚼口,煎到恰到好處芝士很是邪惡,滿滿的感足感另外下午茶餐亦配搭了蕃茄麵,飽腹感十足黑糖珍珠奶茶雖然是黑糖,但不會過甜,珍珠有咬口蜜桃烏龍多多略嫌多多味道吾算突出,但整體似到茶味甘香
元朗呢間桂花小幸其實已經唔係第一次嚟食
但係之前食晚餐

今次襯時間早,試下佢嘅下午茶

其實下午茶都幾抵食

款式都好多,而且仲有我最鍾意食嘅吐司

花生醬奶油吐司🍞桂花雞翼🐥地瓜薯條
奶醬吐司麵包幾香脆
但當中我覺得雞翼最出色

非常之酥脆,配買桂花蜜糖好清香
如果地瓜薯條加埋話梅粉會更有台灣風味

士林胡椒豬肚湯飯

熱辣辣咁上枱,湯頭奶白色帶陣陣胡椒香氣
豬肚份量亦吾少,而且無腥味
食完真係暖笠笠

芝士火腿蛋餅
油酥蛋餅皮Q彈有嚼口,煎到恰到好處
芝士很是邪惡,滿滿的感足感

另外下午茶餐亦配搭了蕃茄麵,飽腹感十足

黑糖珍珠奶茶

雖然是黑糖,但不會過甜,珍珠有咬口

蜜桃烏龍多多

略嫌多多味道吾算突出,但整體似到茶味甘香

之前去過將軍澳桂花小幸食下午茶,估唔到元朗廣場都有,今晚同女朋友試吓先☺️餐廳以台灣文青簡約為主,牆壁放滿台灣書籍,好有係台灣去旅行嘅感覺✈️新年推出咗新餐牌,有雞湯系列同黑草羊腩煲系列黑草羊腩煲定食🐑跟白飯同上湯時菜 $78冬天食羊腩,暖笠笠羊腩夠晒淋身🤤肥瘦適中而且冇乜羊羶味,撈飯一流!鹽酥雞扒滷肉飯 $59一大塊鹽酥雞扒,預先切條,容易食👍🏻外皮香脆,唔會柴皮,肉質嫩滑,讚!滷肉飯嘅滷肉份量十足,撈勻好滋味啊另外叫咗古早味滷水雞翼 5隻 雞翼好入味,滷水味唔會偏鹹,好味😋烏龍蜜桃多多好大杯啊!烏龍茶底清香,蜜桃味突出配益力多酸酸甜甜,係台灣嘅味道啊桂花小幸元朗青山公路249-251號元朗廣場地下3及5號舖

新年推出咗新餐牌,有雞湯系列同黑草羊腩煲系列
黑草羊腩煲定食🐑跟白飯同上湯時菜 $78
冬天食羊腩,暖笠笠
羊腩夠晒淋身🤤肥瘦適中
而且冇乜羊羶味,撈飯一流!

鹽酥雞扒滷肉飯 $59
一大塊鹽酥雞扒,預先切條,容易食👍🏻
外皮香脆,唔會柴皮,肉質嫩滑,讚!
滷肉飯嘅滷肉份量十足,撈勻好滋味啊

另外叫咗古早味滷水雞翼 5隻
雞翼好入味,滷水味唔會偏鹹,好味😋

烏龍蜜桃多多
好大杯啊!烏龍茶底清香,蜜桃味突出
配益力多酸酸甜甜,係台灣嘅味道啊

2023-01-29 115 浏览
見都多人排隊膽粗粗入去食下先😆~·~·~·~·~·~·~·~·~·~·~💁🏽‍♀️鹽酥雞排滷肉飯 $76呢個價錢有成set嘢食👍🏻靚靚仔仔都算唔錯雞扒外層炸粉唔會太厚,炸得好脆內裏肉質都仲好嫩滑,不過就咸咗啲啲至於滷肉飯呢~都幾有台灣嘅風味半肥瘦嘅滷肉仲好香香菇味添
見都多人排隊
膽粗粗入去食下先😆
~·~·~·~·~·~·~·~·~·~·~
💁🏽‍♀️鹽酥雞排滷肉飯 $76
呢個價錢有成set嘢食👍🏻靚靚仔仔都算唔錯
雞扒外層炸粉唔會太厚,炸得好脆
內裏肉質都仲好嫩滑,不過就咸咗啲啲
至於滷肉飯呢~都幾有台灣嘅風味
半肥瘦嘅滷肉仲好香香菇味添
鹽酥雞排滷肉飯
鹽酥雞排滷肉飯
2023-01-26 98 浏览
碗面入面有條下體毛髮 發現之前已經食佐幾啖 當時醒唔起影相留底 同個位男職員講返 仲死撐唔係下體毛髮 仲繼續推卸責任賴係供應商問題 真係嬲到震 永世唔會再去食呢間垃圾餐廳!!!!出街食飯已經預佐啲野食唔會乾淨得出邊 但都無諗過會咁過份有條下體毛髮係碗面度 離哂大譜 極度反胃!!!!平時出街食飯就算見到有隻蚊滋仔係入面都可以撩走佢當無事發生都無咁嬲 但今次真係忍唔到 仲要個位職員死話條毛係頭髮 條毛係又短又粗又彎曲 你夠膽死話係頭髮 真好野!從來未試過出街食飯可以差到咁 後悔無影相即時報食環署!奉勸所有人千其唔好食呢間垃圾!!!!
2023-01-26
2023-01-26 94 浏览
去元朗搵朋友,佢就帶我食呢間台灣野!呢間餐廳既裝修都唔錯,燈光柔和舒服我就叫左個牛腩滷肉飯便當,估唔到個牛腩份量都幾多,而且煮得好腍,個牛味都幾濃郁,仲有青瓜做小伴碟,爽脆又開胃朋友就叫左個酸菜魚米線,個魚肉都幾滑,個湯底酸辣度適中,呢個價位食到咁既質素性價比都好高小食就叫左餃子同埋牛油雞翼,2款都係即叫即整熱辣辣!雞翼炸香完仲保留住肉面肉汁唔會乾哂!最後食台灣野點少得杯台式飲品,我地分別叫左仙草奶茶加紅豆同埋特濃朱古力可可加奶蓋,香濃可可再加上Oreo 餅碎同埋奶蓋更加正! 整體黎講的確唔錯呀
去元朗搵朋友,佢就帶我食呢間台灣野!
呢間餐廳既裝修都唔錯,燈光柔和舒服