2023-01-10 200 浏览
因為男朋友住元朗所以基本上我成日都係元朗搵吓有咩好西食~咁岩經過元朗廣場見到有一間滿座嘅台式小店就決定試吓🤔紅燒鍵心牛肉麵 $65 (養生清燉牛肉湯)紅燒半筋半腩牛肉麵 $69 (紅燒牛肉湯)牛肉濃湯水餃 🥟 $28/ 4隻鹽酥雞扒 $42夏日水漾鮮果茶 (+寒天) $39芝士奶蓋阿華田 $32上菜速度好快 基本上5分鐘已經上晒所有食物 快到令我驚訝😂我特意叫咗兩款唔同嘅湯試吓 一款係紅燒牛肉湯 另一款係養生清燉牛肉湯 明顯feel到紅燒牛肉湯油膩感較重 而另一款養生清燉牛肉湯 清淡得來又唔會覺得唔夠味 而且唔會覺得重味精 真係可以當湯咁飲 我個人就比較鍾意呢款請燉湯~而肉量質量都不錯 但分量略嫌偏小🥲如果可以再多幾塊牛展肉會更加好🤣🤣而且上菜速度真係實在太快 而且店員一日做亦都講明45分鐘用餐時間 雖然我明白繁忙時間都比較多人食 但始終略嫌有點太chur😩飲品方面 反而有驚喜喎 今次我叫咗杯水果茶加寒天 因為冇得揀無糖 所以我揀咗微糖 唔會太甜 而且加左寒天 好有咬口 會再encore😙

因為男朋友住元朗所以基本上我成日都係元朗搵吓有咩好西食~
咁岩經過元朗廣場見到有一間滿座嘅台式小店就決定試吓🤔

紅燒鍵心牛肉麵 $65 (養生清燉牛肉湯)
紅燒半筋半腩牛肉麵 $69 (紅燒牛肉湯)
牛肉濃湯水餃 🥟 $28/ 4隻
鹽酥雞扒 $42
夏日水漾鮮果茶 (+寒天) $39
芝士奶蓋阿華田 $32

上菜速度好快 基本上5分鐘已經上晒所有食物 快到令我驚訝😂
2023-01-03 223 浏览
今日同朋友一齊食晚飯,揀咗呢間桂花小幸,貪佢坐得舒服,適合傾偈👍🏻👍🏻👍🏻雖然我哋只有三個人,但店員都好好俾我哋坐卡位,好闊落!古法黑草羊腩煲$88呢個餐今個月做緊優惠,可以免費升級做定食,多碗飯同一碗靚湯,男仔都絕對食得飽🤣🤣紅燒三寶牛肉定食(牛筋、牛腩、牛肚)$93分量比想像中多,好大件牛腩,好適合食肉獸!牛腩都整得好林,啲汁用嚟撈飯真係好好味🤤酥炸排骨滷肉飯 $76塊豬扒好厚,但一啲都唔太孩,幾嫩滑👏🏻椒鹽八爪魚丸 超濃郁可可特飲順帶一提,佢有一個自助水吧,可以自己攞餐具同斟水飲,好方便,而且啲餐具都keep得好衛生乾淨!值得加分👏🏻👏🏻👏🏻
雖然我哋只有三個人,但店員都好好俾我哋坐卡位,好闊落!

古法黑草羊腩煲$88

紅燒三寶牛肉定食(牛筋、牛腩、牛肚)$93

酥炸排骨滷肉飯 $76
塊豬扒好厚,但一啲都唔太孩,幾嫩滑👏🏻

椒鹽八爪魚丸

超濃郁可可特飲

2023-01-02 143 浏览
呢度交通好方便,朗屏地鐵站一出,向元朗廣場方向行5分鐘左右,見到麥當勞門口行入去,就會見到門面好靚嘅桂花小幸☺️☺️☺️喺門口望入去,以為位置不多,但原來入邊都幾闊落,仲有卡位👍🏻👍🏻👍🏻裝修都幾別緻,牆上有意思嘅字句,讓你心情輕鬆愉快,食乜都好味啲😆😆😆我哋三個人點咗三個主菜+3個特飲,真係好夠食!!古法黑草羊腩煲$88裏面有好多腐竹,鍾意食腐竹嘅朋友,一定好滿足,再加上濃郁嘅腐乳,絕配🤤🤤紅燒三寶牛肉定食(牛筋、牛腩、牛肚)$93全部都好入味,裏面有好多肉,份量好足,一啲都冇偷工減料👍🏻👍🏻👍🏻酥炸排骨滷肉飯定食 $76酥炸排骨好厚肉,真係好大份,啲滷肉都好多,基本上每一啖飯都可以有啖啖滷肉,正😄🤭🤭特飲可以自選無糖,微糖,正常,多堂,真係好細心,配合不同年齡的男女老少真係值得一試的台灣餐廳🤭🤭🤭👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

我哋三個人點咗三個主菜+3個特飲,真係好夠食!!

古法黑草羊腩煲$88

古法黑草羊腩煲
紅燒三寶牛肉定食
酥炸排骨滷肉飯定食
2022-12-14 469 浏览
天氣凍凍地,想食啲暖胃野,見桂花小幸既餐幾十蚊有原盅燉湯就吸引左我入去。哩到裝修走文青系,但價錢係走平民路線!一個飯餐連燉湯同浸時蔬都係幾十蚊,再叫杯茶研社飲品(佢隔離賣take away個間),可以減$5。我叫左個鹽酥雞排滷肉飯套餐($76),男朋友叫左個蟲草花杞子豬肚雞湯飯($73),再夾左個滷水牛肚小食同兩杯飲品:珍珠薑奶茶+仙草凍奶茶。總數二百蚊左右。兩杯飲品都係用外賣杯裝既,但我杯熱飲就另外附左支鐵匙羹俾我食珍珠。薑奶茶一飲好暖身又好飲,好Christmas feel 😁先黎個牛肚,明明係小食,但都好大碟!同埋炆得好淋。我個套餐一黎到,勁大塊雞排!最期待係碗燉湯,真係原盅上,入面有蟲草花瘦肉同菇,啖湯好重肉味好正,出面飲壺湯都幾十蚊,哩到$76有湯仲有個餐,好抵食!男朋友個湯飯啲料都好足,雖然無湯,但飲落去都係好補身既感覺,好啱冬天食去暖身。間野唔貴,裝修又靚,感覺好好,又一間可以列入平時既晚餐飯堂內👍🏻

先黎個牛肚,明明係小食,但都好大碟!同埋炆得好淋。

2022-12-12
  • 鹽酥雞排滷肉飯
2022-12-12 190 浏览
今日收工心血來潮 好想食台灣嘢🧐行過元廣見到呢間店門口有少少人潮😯就即刻拎張飛 等帶位入去~星期五晚市 接近七點🕖都8成滿,好快可以入座一坐低點完餐無耐 突然已經滿座 出面開始排隊啦👥👥👥👥👥同男友一人各點咗個定食套餐除主菜就包埋是日燉湯、上湯浸時菜🥬+$6可以白飯轉滷肉飯🍚今日係椰子雞紅蘿蔔湯🍲個湯幾夠味,熱辣辣上枱,足料有家的感覺😊另外再叫多兩個小食,都只係加$25,抵食滷水豆腐🧈份量幾多,夠入味,有咬口手拍小黃瓜🥒醃得好開胃!超推!食到停唔到!點少得台式飲品呀🤤熱黑糖珍珠鮮奶🧋幾滑,正常糖都唔會過甜珍珠軟硬適中,幾好咬,有黑糖味凍芝士奶蓋阿華田🥤奶蓋都ok厚、杰身,但芝士味偏淡下面就普通一杯華田,呢杯有少少失望算係好普通水準到主食黎啦,俾佢個份量嚇親真係幾大份吓,CP值超高特別個飯量真是小癲😮😮等於平時嘅一碗半有多古法黑草羊腩定食🐐🍱羊腩個羶味唔算勁,就算我唔係好食到嘅都能接受,唔韌、煮得幾淋,唔錯紅燒三寶牛肉定食🐮🍱三寶分別係牛筋、牛腩、牛肚個汁唔濃,我要點個滷肉先送到飯😂不過煮得幾夠時間,所以唔會硬、唔會𡁻唔開份量好大方,食極都有咁🤣🤣🤣Overall 呢間店幾良心,份量足,
今日收工心血來潮 好想食台灣嘢🧐
行過元廣見到呢間店門口有少少人潮😯
就即刻拎張飛 等帶位入去~

星期五晚市 接近七點🕖
都8成滿,好快可以入座
一坐低點完餐無耐 突然已經滿座
出面開始排隊啦👥👥👥👥👥

同男友一人各點咗個定食套餐
除主菜就包埋是日燉湯、上湯浸時菜🥬
+$6可以白飯轉滷肉飯🍚

今日係椰子雞紅蘿蔔湯🍲
個湯幾夠味,熱辣辣上枱,足料
有家的感覺😊

另外再叫多兩個小食,都只係加$25,抵食
滷水豆腐🧈
份量幾多,夠入味,有咬口

手拍小黃瓜🥒
醃得好開胃!超推!食到停唔到!

點少得台式飲品呀🤤
熱黑糖珍珠鮮奶🧋
幾滑,正常糖都唔會過甜
珍珠軟硬適中,幾好咬,有黑糖味

凍芝士奶蓋阿華田🥤
奶蓋都ok厚、杰身,但芝士味偏淡
下面就普通一杯華田,呢杯有少少失望
算係好普通水準

到主食黎啦,俾佢個份量嚇親
真係幾大份吓,CP值超高
特別個飯量真是小癲😮😮
等於平時嘅一碗半有多

古法黑草羊腩定食🐐🍱

紅燒三寶牛肉定食🐮🍱
三寶分別係牛筋、牛腩、牛肚
個汁唔濃,我要點個滷肉先送到飯😂
不過煮得幾夠時間,所以唔會硬、唔會𡁻唔開
份量好大方,食極都有咁🤣🤣🤣

Overall 呢間店幾良心,份量足,味道唔差,可以再有回頭呀😇
2022-12-12 152 浏览
台灣食物總是百食不厭,提早放工於是晚上出街食飯。天氣開始轉涼,於是就選擇了一個燉湯套餐,而朋友也不甘示弱叫了一個酸菜魚麵。.很推介,這個燉湯套餐,一個套餐有四樣東西包括湯配菜、米飯及雞翼,不用加一所以60幾蚊很抵食。燉湯是用燉湯壺裝的,暖笠笠十分窩心,而且入面也有不少湯渣,剪一剪雞翼的滷水醬汁,又可以當半個餸食。燉湯果然是很清甜。白飯可以選擇雞肉飯或鹵肉飯。.如果想食麵酸菜魚也是暖笠笠之選,酸香酸香的十分令人有胃口,也有不少魚肉及酸菜,材料豐富。可以選擇米線或自家製造的台灣麵,台灣麵很有質感。.另一個暖笠笠之選,當然是餃子。我們叫了四隻湯餃及四隻煎餃,超級多肉汁,正。.來到台灣餐廳,當然少不了台式飲品,當食到亂粒粒的時候來一杯冰涼的水果茶及酸梅茶更正!

2022-12-09 140 浏览
呢間文青小店,位置好方便係元朗廣場地下,裝潢走簡潔自然原木風格,佈置充斥文藝感令人好想坐低躲懶一下蟲草花杞子雞湯飯 ($68) 揀左暖身推介,濃濃的蟲草花加上熱雞湯,好飲又暖胃,足料湯料雞件,配埋小食好豐富呢!手拍小黄瓜 +$15滷水豆腐+$10台飲揀左生薑奶茶+紅豆,奶茶+紅豆偏甜了點但很暖心呀另外朋友叫左鹽酥雞扒雞排米線 ($63),就選紅燒牛肉湯,呢到雞扒份量十足夠大件,加配埋小食好飽足 滷水蛋 +$8紫菜質丸湯 +$ 15滷水豆腐 +$10台飲揀左芝士奶蓋鐵觀音,奶蓋必選,揀左少冰無糖,能飲出淡淡茶香,絕對係一個好嘅配搭

手拍小黄瓜 +$15
滷水豆腐+$10

台飲揀左生薑奶茶+紅豆,奶茶+紅豆偏甜了點但很暖心呀

滷水蛋 +$8

• 鹽酥雞扒雞排米線
  • 生薑奶茶
  • 芝士奶蓋鐵觀音
2022-12-07 98 浏览
今次去元朗廣場,試了一間台灣小店,食物水準相當不錯,最欣賞的是三盛紅燒牛肉麵,很啱我胃口👍湯有濃郁的牛肉味,腱心牛肉、牛腩、牛筋都炆得恰到好處,份量也足😋另外點了台式麻油雞湯飯,鹹淡味道適中,不覺得有味精😊;另外滷水蛋$8 一隻,軟硬度適中,也夠入味,值得一試;小食紫菜貢丸及魚丸湯屬於正常水準,不會令人失望;小店的職員態度與服務也很好,店舖環境清雅,最欣賞一些牆上的金句,在這裏用餐也相當不錯呢!

2022-12-05 91 浏览
芝士醬酥排骨吐司(半份)多士烘到軟硬適中,夾住酥脆惹味嘅排骨,加埋芝士非常可口。配桂花雞翼,外皮酥脆,肉質嫩滑,蘸桂花蜜一齊食,清甜又唔膩。蕃茄湯米線,湯底酸酸甜甜好開胃,米線爽滑煙韌。加配小食手拍小黃瓜同紫菜貢丸湯,酸爽嘅小黃瓜係超讚嘅開胃小食,貢丸都好爽口彈牙。跟餐飲品熱玫瑰烏龍茶,茶味同玫瑰香味都好出好清甜。手工芝士蛋餅可揀火腿或肉鬆,揀咗肉鬆。餅皮外面微微焦香,煙韌軟糯,又有蛋、肉鬆同芝士嘅香味,口感同味道豐富。配外脆內軟,香甜可口嘅地瓜條,靜心玄米茶解膩一流。鹽酥雞排滷肉飯台灣美食點少得鹽酥雞同滷肉飯。鹽酥雞排嘅份量十足,外皮酥脆無比,肉質嫩滑juicy,鹹香嘅味道令人唔停到口,配埋香軟惹味嘅滷肉飯,最佳組合。加配小食涼拌貓耳朵,即係黑木耳,個醋嘅酸味好出,加上小小辣,木耳又爽口,強烈推薦。夏日水漾鮮果茶有鮮橙,藍莓,士多啤梨同火龍果,酸酸甜甜,好fresh。鐵觀音珍珠鮮奶茶珍珠Q彈,奶味唔會搶咗鐵觀音嘅茶味。
芝士醬酥排骨吐司(半份)

手工芝士蛋餅

鹽酥雞排滷肉飯

夏日水漾鮮果茶
有鮮橙,藍莓,士多啤梨同火龍果,酸酸甜甜,好fresh。

鐵觀音珍珠鮮奶茶
珍珠Q彈,奶味唔會搶咗鐵觀音嘅茶味。

天氣凍咗想飲下熱湯暖胃,所以叫咗兩個原盅燉湯定食套餐~~紅燒三寶牛肉定食🍱三寶係牛筋牛腩牛肚,牛筋煮得好軟,完全唔需要用力咬,牛腩亦都唔韌,味道合適,牛肚切成幼條都容易食,整體份量都足夠🥢鹽酥雞排滷肉飯🐓滷肉肥瘦各半,脂肪入口即融,大大提升白飯嘅油香,就算其他飯都可以加$6要滷肉或雞肉🍚套餐包埋上湯浸時蔬同燉湯當中以燉湯最有驚喜,估唔到台式餐廳都飲到好味嘅燉湯,今次係紅蘿蔔椰子煲雞,飲落非常清甜,仲有好多湯料🥕煎餃子係熱辣辣嘅,裏面仲有啲肉汁🥟基本上所有茶飲店嘅特飲依度都會有齊,芝士奶蓋阿里山金萱嘅奶蓋頗為濃厚,十勝紅豆奶茶有長匙羹紅豆食,夠貼心~
天氣凍咗想飲下熱湯暖胃,所以叫咗兩個原盅燉湯定食套餐~~

紅燒三寶牛肉定食🍱

鹽酥雞排滷肉飯🐓

套餐包埋上湯浸時蔬同燉湯

煎餃子係熱辣辣嘅,裏面仲有啲肉汁🥟

2022-11-22 104 浏览
同朋友想搵間座位舒服既餐廳,見到依間幾闊落,裝修又靚靚地文青風咁,就入左去trytry鹽酥雞扒麵($59) 加兩款小食(滷水豆腐•紫菜魚蛋湯+$25) 加滷蛋(+$8)一黎到既時候嚇親我~雞扒同豆腐嘅份量都好多!差啲食唔晒🤣 另外湯底濃郁配上麵條味道啱啱好,唔會過鹹原盅燉湯定食套餐-煲仔塔香三杯雞定食($88) 加滷肉(+$6)加滷蛋(+$8)套餐包左一份時菜同燉湯,個湯無味精足料,野飲選擇十分多,整張台飲店的menu, 平時都可以係門口叫外賣手搖。 黑糖珍珠鮮奶($34跟餐減$5)勁大杯!怕甜既朋友可以小黑糖檸檬寒天冬瓜茶($28跟餐減$5)Q彈寒天球,加上酸甜的冬瓜檸檬無講餐食,飲品都很大份,滿足的一餐。

套餐包左一份時菜同燉湯,個湯無味精足料,

黑糖珍珠鮮奶($34跟餐減$5)
勁大杯!怕甜既朋友可以小黑糖

檸檬寒天冬瓜茶($28跟餐減$5)
Q彈寒天球,加上酸甜的冬瓜檸檬

無講餐食,飲品都很大份,滿足的一餐。
  • 鹽酥雞排滷肉飯
2022-11-21 96 浏览
元朗廣場多野食好多人都知, 而入邊有間桂花小幸就成日見佢好多人等, 今次就黎試一試佢!6點黎到已經開始好多人入座, 裝修有文青感覺, 而內裡放左幾多書下, 有好幾本其實都有興趣睇!1/ 酥炸排骨滷肉飯🐖$76- 是日燉湯- 上湯浸時菜上枱時, 估唔到係咁多嘢食大份, 燉湯好濃味, 但又唔覺得好味精👍🏾白菜🥬用上湯浸住味道入哂菜內, 忍唔住湯都飲埋😋排骨大大份, 肥瘦度岩岩好, 滷肉汁撈飯直頭正!2/ 煲仔三杯雞定食 + 滷肉🐓$94- 是日燉湯- 上湯浸時菜一煲仔上既三杯雞肉質嫩滑而有煱氣, 但肉就唔係好大件, 同樣飯配左滷肉汁提升唔少分!3/ 黑糖仙草凍鮮奶 $34 + 黑糖珍珠鮮奶加仙草🧋$39超大杯既黑糖鮮奶加上超香濃嘅黑糖, 甜度對我黎講岩岩好👍🏾

1/ 酥炸排骨滷肉飯🐖$76
- 是日燉湯
- 上湯浸時菜
白菜🥬用上湯浸住味道入哂菜內, 忍唔住湯都飲埋😋
排骨大大份, 肥瘦度岩岩好, 滷肉汁撈飯直頭正!

2/ 煲仔三杯雞定食 + 滷肉🐓$94
- 是日燉湯
- 上湯浸時菜

超大杯既黑糖鮮奶加上超香濃嘅黑糖, 甜度對我黎講岩岩好👍🏾

2022-11-19 80 浏览
街坊推介元朗廣場的桂花小幸,說味道不錯,所以趁周末假期來試試。午飯時間見到很多人在排隊等入座,看來確實有口碑。等了大概半小時,餐廳環境尚算舒適,營造「文青」氣氛,頗為有趣。跟朋友點了兩份午餐,小妹選了鹽酥雞排麵餐,轉了米線,份量頗大。湯麵有多款湯底可供選擇,養生清燉牛肉湯的肉味香濃並帶藥膳風味,超級正!跟味道較素的米線亦十分匹配。鹽酥雞排外脆內軟,鮮味多汁;肉汁都保留在酥皮中,保持肉質鮮嫩。追加滷水豆腐,台灣風味滿滿。鮮茄牛筋腩麵,番茄湯底味道極之濃郁,濃濃的番茄酸甜味極之開胃;竟把全碗湯干了!牛腩軟腍香滑之餘,十分入味,幾乎停不了口。另外再點了客煎餃子,味道尚算不錯。肉餡甚有份量,如果有多點肉汁則更完美。桂花雞翼,酥炸雞翼配搭桂花糖漿,香香甜甜的挺特別。吃台式午餐,當然要飲時下最流行的台式搖搖特飲!日式紅豆抹茶:宇治金時飲品版;芝士奶蓋白桃烏龍茶:濃厚芝士奶蓋交叠清解烏龍茶再帶點白桃清香,喜歡其矛盾複雜的感覺。美味豐富的一頓午餐,飽肚又美味,更有台式特飲作結,十分滿足。

午飯時間見到很多人在排隊等入座,看來確實有口碑。

追加滷水豆腐,台灣風味滿滿。

牛腩軟腍香滑之餘,十分入味,幾乎停不了口。

另外再點了客煎餃子,味道尚算不錯。

肉餡甚有份量,如果有多點肉汁則更完美。

桂花雞翼,酥炸雞翼配搭桂花糖漿,香香甜甜的挺特別。

吃台式午餐,當然要飲時下最流行的台式搖搖特飲!

日式紅豆抹茶:宇治金時飲品版;

2022-11-16 91 浏览
幫襯左好多次 個眼細男店長(唔sure係咪真係店長)會成日叫你搬位 直到今日我忍唔住要寫評語 今日食嘢呢一個鐘 有3檯客已經坐低左 叫左野食 3枱都叫佢地轉位 啲客個樣都唔耐煩 雖然知道佢想安排座位安排得好啲 但可唔可以唔好咁跳脫 位又係你帶 叫人調位又係你 可唔可以諗清楚先安排人入座?

每隔一段時間就要食台灣菜🇹🇼 星期日午餐時段好爆場🙌🏻🐂 紅燒三寶牛肉定食配上湯浸時菜 (走蔥) $79牛筋咬落彈牙煙韌,滿滿嘅骨膠原;牛腩口感軟腍,牛肚爽口有嚼勁。仲配有一碗娃娃菜湯感覺好健康~🐓 台式麻油雞湯飯 $73見到係新品要試下🙌🏻 雞塊份量都幾多,啖啖肉唔會太多骨,湯底鮮甜唔鹹,攞嚟撈飯一流👍🏻🐓 桂花雞翼 (5隻) $42雞翼炸得外脆內軟,肉質嫩滑,淋上桂花汁,味道更香口。🧋 鐵觀音珍珠鮮奶茶 (去冰無糖) $34鐵觀音嘅茶底清香唔澀,加埋鮮奶幾好飲,珍珠軟軟地幾Q彈,唔會膠👍🏻🧋 黑糖珍珠奶茶 (少冰) $34阿媽嘅至愛🫶🏻 甜度適中帶有濃厚嘅奶茶香味,加上珍珠Q彈,味道香濃,好正😋呢間嘅份量足、味道又唔錯👍🏻
每隔一段時間就要食台灣菜🇹🇼 星期日午餐時段好爆場🙌🏻

🐂 紅燒三寶牛肉定食配上湯浸時菜 (走蔥) $79

🐓 台式麻油雞湯飯 $73

🐓 桂花雞翼 (5隻) $42
雞翼炸得外脆內軟,肉質嫩滑,淋上桂花汁,味道更香口。

🧋 鐵觀音珍珠鮮奶茶 (去冰無糖) $34

🧋 黑糖珍珠奶茶 (少冰) $34

呢間嘅份量足、味道又唔錯👍🏻