2020-11-19 53 浏览
旺角T.O.P商場開咗咁耐都未正式行過,今日同朋友由底層一路掃上樓,頂樓係空中花園,見到隔離有間韓燒好多人食,我哋又好耐無食過韓燒喎,就揀咗佢啦... 食韓國當然唔少得泡菜啦,店員先送上一大碗泡菜,客人可以自由添食,呢度啲泡菜唔會太鹹或太辣,味道恰到好處,連我唔係好食得辣都接受到。之後仲有前菜幾小碟,同樣可以自由添加,有辣茄子🍆、酸蘿蔔、醃製海帶,個海帶用咗大量嘅醋去醃製,食完相當開胃醒神。 真露煮蜆:帶有啖啖酒香味,蜆肉新鮮鮮甜。 大醬蘿蔔牛舌:蘿蔔鮮甜,牛舌夠稔夠入味。 壽喜燒和牛西冷🐮(2件):和牛肉質柔嫩,細膩美味,脂肪分佈細密,店員會幫手烹調,將牛肉放喺醬油鍋入面煮,然後可以選擇就咁食,或者點蛋漿包飯食都可以。咬落去有入口即溶嘅口感,完全激發味蕾神經嘅色香味享受。嚴選韓牛牛柳:用上岩鹽板盛載嘅韓牛,可以保存適當嘅鹹味,提升食物味道。韓牛牛柳佈滿均勻嘅雪花紋,霜降程度十分明顯。經炙烤後脂肪完美地同鮮甜嘅牛肉融為一體,入口嫩滑,鮮美多汁。如果想無咁油膩,仲可以用生菜包住食添。 大醬油蟹🦀:呢個係季節性菜色,唔係成日都有㗎,自從上次去完韓國,朋友帶過我去食就念念不忘,估唔到呢度有得

真露煮蜆:帶有啖啖酒香味,蜆肉新鮮鮮甜。

大醬蘿蔔牛舌:蘿蔔鮮甜,牛舌夠稔夠入味。

大醬油蟹🦀:呢個係季節性菜色,唔係成日都有㗎,自從上次去完韓國,朋友帶過我去食就念念不忘,估唔到呢度有得食。呢度嘅醬油蟹都係韓國直送,全部都好新鮮鮮甜,一啲腥味都無,醬油味唔會太鹹,絕對唔會蓋過蟹嘅鮮味。肉質晶瑩剔透,蟹膏肥滿。佢有幾個食法,可以將蟹膏蟹肉放喺紫菜上面食;韓國人至愛撈飯食;仲有就係就咁食,我個人比較鍾意就咁食,可以真真正正食到蟹嘅鮮味。 😋

和牛🦬·脂飯:一打開個蓋已經有好多煙冒出嚟,成個飯都鋪滿和牛粒同葱,上面仲有2隻金黃色嘅蛋黃🍳,顏色豐富,望見都流晒口水。店員仲會主動幫我哋撈飯,和牛粒充滿油脂香,肉質嫩滑,每一口飯都佈滿蛋漿同和牛香,黏在口腔。而且份量十足,我同朋友每人都分到2大碗。

雞蛋蛋糕:估唔到份量都幾多,總共有8小件,蛋味都幾香,仲加咗小小蜜糖🍯,甜甜哋幾好味。
2020-11-12
2020-11-18 123 浏览
我寫的食評已經700篇,又食好西獎勵一下自己,今次食好掛住的韓國燒肉。呢間韓國燒肉餐廳,以木系裝潢,有種很整齊乾淨的感覺,環境很寬敞舒適,座位間都有足夠距離,沒有壓迫感,很讚。店員服務很好,會時常提點客人如何燒肉,也樂意幫忙燒,上菜速度亦跟隨客進食得進度,很貼心。我地點左二人套餐,非常豐富,可以食到韓國和牛同黑毛豬,還有海鮮,仲有一食難忘的和牛西冷,最後有滿足的海鮮豆腐湯和甜品,很滿足的晚餐。泡菜有四款,麻油大豆芽好爽口,泡菜微酸少辣好開胃又健康,海帶較酸可消膩,茄子顏色好靚又肉厚細嫩。大醬蘿蔔牛舌牛舌炆得好腍好入味,大醬味道濃郁,蘿蔔清甜多汁亦無筋,仲有軟綿南瓜,前菜已經好好味。薄切的牛肉,很快熟易於燒,先燒一面唔好郁住,待血水開始出黎,就可以反轉燒另一面,燒到兩面都有油香同轉色就得,唔好燒太耐,入口的好香燒烤味同牛脂香。韓牛牛肩肉,口感較扎實,牛肉味濃。和牛牛腹胸肉,就是「牛五花」,雪花紋細緻,肉質嫩又多汁,較有咬勁。和牛牛板腱肉,入口柔軟,帶點細筋有咬口,油脂特別豐富,所以脂香較強。方切和牛,雪花紋好平均,最多肉汁,牛脂香味撲鼻,厚切所以口感佳,啖啖牛肉好滋味。芝士粟米好吸引,熱

大醬蘿蔔牛舌
韓牛牛肩肉,口感較扎實,牛肉味濃。

芝士粟米好吸引,熱溶左芝士好香,仲可以拉絲,味道都夾到牛肉同豬肉。
黑毛豬五花肉
五花肉充滿油脂香同彈性,燒完特別香口,用爽脆生菜、微辣帶酸泡菜、生蒜片及醬料包著食,口感同味道都好豐富。
韓燒和牛西冷

最特別最吸引就係呢款由店員專人燒俾客人食嘅西冷,薄薄一片的西冷,輕輕燒數十秒,放入醬油拌生蛋黃中拌勻,再放上小飯團上,入口超級嫩滑,西冷和牛快要溶化,滿口牛脂香,令人回味。
紅蝦配大墨魚
超大隻紅蝦,燒來食特別香,蝦肉爽彈又嫩。大墨魚好厚身,有兩款口味,原味非常香口,好彈牙肉嫩;醃製過的大墨魚,微辣好惹味,味道更濃。
海鮮豆腐湯
有青口及蜆肉,用大醬煮成的湯,溫和順喉好好飲,配超嫩滑豆腐同蛋黃,融合的味道更濃郁,仲有脆肉瓜、蘿蔔……配料,增加咬口同令味道更清爽。
是日精選甜品
蜂蜜蛋糕,香甜鬆軟有彈性,加左蜜糖令蜂蜜味更強。
2020-11-14
  • 和牛牛腹胸肉
  • 和牛牛板腱肉
  • 方切和牛
  • 韓燒和牛西冷
2020-11-16 126 浏览
韓牛牛柳,賣相極級靚仔!紅潤油潤色澤分明! 雪花紋理非常平均! 店員為我哋效勞代燒! 先將表面燒香鎖住牛肉汁,再剪開。內層嘅肉仍然非常之嫩滑!堅係無得頂!口感油潤嫩淋!好好味。漬牛肋骨, 兩邊要燒到微微嘅焦燶! 才食出最佳口感, 要燒到7成熟醬汁的味道先可以滲入牛肉內層, 醬油嘅味道非常香濃入味!鹹香味十足,正呀焦糖牛角包, 賣相做到好似窩夫咁樣! 外層牛角包焦糖味好香, 大少少焦香! 口感質地鬆軟入味,i like大醬油蟹, 醬油嘅味道完全滲入蟹之中! 蟹肉非常鮮甜入味! 而且蟹膏嘅香味非常濃郁再配上白飯紫菜一齊食更加 齒頰留香

2020-11-16 128 浏览
位於旺角的一間韓國燒肉餐廳環境10分好同朋友或者屋企人食完全係冇得頂再加上佢哋嘅韓國燒肉都好食服務員態度10分好 佢哋嘅和牛亦都特別好食同新鮮仲有配上海鮮分量十足 燒下燒下其實幾過癮仲有佢哋仲有豆腐湯配上白飯其實兩個人食完全好足夠仲有甜品就係蜂蜜蛋糕同埋特飲真係特別適合夏天 炎炎夏日嘅天氣總括嚟講呢間餐廳幾唔錯推薦大家去旺角可以食呢一間
位於旺角的一間韓國燒肉餐廳環境10分好
真係特別適合夏天 炎炎夏日嘅天氣
總括嚟講呢間餐廳幾唔錯推薦大家去旺角可以食
呢一間
2020-11-15 117 浏览
呢間韓燒味超級高水準星期日都full booking有露天位可以食煙/帶狗仔又得點左王道套餐(2 人用) —前菜: 大醬蘿蔔牛舌 燒肉: 是日雪下覓炙四款 (和牛牛胸腹肉、和牛牛板腱肉、韓牛牛肩肉、方切和 牛) 配黑毛豬五花肉 紅蝦配大墨魚 海鮮豆腐湯 甜品加配:最上等牛肋骨 (原味)牛舌炆得好淋,個蘿蔔又吸晒牛舌既味道店員好好服務會問要唔要幫手燒又會主動幫手切肉牛味樣樣都好濃郁大墨魚🦑烤耐左都唔會韌隻紅蝦又勁多膏😊前菜仲可以refill值得返炒~~
呢間韓燒味超級高水準
星期日都full booking
有露天位可以食煙/帶狗仔又得

點左王道套餐(2 人用) —

前菜: 大醬蘿蔔牛舌

紅蝦配大墨魚

甜品

加配:最上等牛肋骨 (原味)
牛舌炆得好淋,個蘿蔔又吸晒牛舌既味道

店員好好服務會問要唔要幫手燒
又會主動幫手切肉
牛味樣樣都好濃郁
大墨魚🦑烤耐左都唔會韌
隻紅蝦又勁多膏😊

前菜仲可以refill

值得返炒~~

2020-11-15 81 浏览
太耐冇得飛🛫去韓國,想搵韓式烤肉回味下!一係唔食一係食豪啲,叫左王道套餐(二人用),有驚喜Order左食物一陣,就黎左一堆基本前菜(泡菜如果再剪碎啲就仲正,因為之後要包住肉食,好難扯開😂)呢個套餐嘅前菜:大醬蘿蔔牛舌 ,可能有香葉係度,啲肉幾入味呢個牛肋骨都OK,呢個套餐係得原味,但真係好大塊!跟住有四款 (和牛牛胸腹肉、韓牛牛肩肉、和牛牛板腱肉、方切和牛) 紅蝦配大墨魚🦑啲和牛有幾啖真係可以爆汁食到一半多啲先醒起套餐包埋海鮮豆腐湯!呢度嘅員工見到我哋食到咁上下,就送上是日精選甜品一份,蜜糖蛋糕
太耐冇得飛🛫去韓國,想搵韓式烤肉回味下!
一係唔食一係食豪啲,叫左王道套餐(二人用),有驚喜

呢個套餐嘅前菜:大醬蘿蔔牛舌 ,可能有香葉係度,啲肉幾入味

呢個牛肋骨都OK,呢個套餐係得原味,但真係好大塊!

紅蝦配大墨魚🦑

啲和牛有幾啖真係可以爆汁

食到一半多啲先醒起套餐包埋海鮮豆腐湯!

2020-11-15
  • 和牛牛板腱肉
2020-11-15 64 浏览
細妹終於唔再長期糧尾,今晚佢主動請食飯,報答我多個月以來既資助😂,真的令人感動。 佢揀左旺角依間「柞木炭家」韓國燒烤。佢話雖然疫情請唔到我去韓國旅行😳,食番餐靚燒肉補數先。-餐廳寬敞舒適,一入門口,就聞到香噴噴,令人食指大動。每次食韓國菜,另一期待是各式各樣的前菜。 今晚有酸辣泡菜、茄子🍆、爽脆芽菜及海帶。配菜可以refill 的。泡菜及海帶味酸,開胃爽口不澀,配燒肉一起吃,也可解油膩。 至於厚身茄子是我最愛,醬油十分惹味。-我們點了「王道套餐」⭐️前菜大醬蘿蔔牛舌 炆煮入味,而且冬天蘿蔔當造份外清甜; 牛肉粒軟淋,既juicy 及彈牙。-⭐️燒肉是日雪下覓炙有四款牛部位1️⃣方切和牛肉味香濃,口感爽彈,帶微微韌勁-2️⃣和牛牛胸腹肉肉質相對前者軟為扎實-3️⃣韓牛牛肩肉-4️⃣和牛牛板腱肉外型修長像塊滑板,厚薄適中,用天然香草🌿調味,有畫龍點睛的效果。可見餐廳對烤肉講究。-🐷黑毛豬五花肉 燒汁醃製入味,油脂分佈平均喜歡配上生菜🥬及泡菜一起吃,可減輕膩滯感。-❗️韓燒和牛西冷❗️💯烤熟了的和牛沾上鮮蛋漿,再放上迷利飯團波波上,感覺好像吃壽司。其肉質鬆化,入口溶化的那份油香,好吃得難以形容,回味至今。-⭐️海鮮紅
餐廳寬敞舒適,一入門口,就聞到香噴噴,令人食指大動。

泡菜及海帶味酸,開胃爽口不澀,配燒肉一起吃,也可解油膩。
至於厚身茄子是我最愛,醬油十分惹味。
我們點了「王道套餐」

⭐️前菜
大醬蘿蔔牛舌

⭐️燒肉
是日雪下覓炙有四款牛部位

1️⃣方切和牛
肉味香濃,口感爽彈,帶微微韌勁
2️⃣和牛牛胸腹肉
肉質相對前者軟為扎實
3️⃣韓牛牛肩肉
4️⃣和牛牛板腱肉

🐷黑毛豬五花肉
燒汁醃製入味,油脂分佈平均
喜歡配上生菜🥬及泡菜一起吃,可減輕膩滯感。
❗️韓燒和牛西冷❗️💯

⭐️海鮮
紅蝦🦐配大墨魚 🦑

大蝦口感爽甜;而墨魚口感煙煙韌韌,味道清淡,點上醬料/鹽去提昇口味。
⭐️湯品
海鮮豆腐湯

充滿豆香一吃就融化的嫩豆腐,加上各式各樣新鮮的海鮮,例如青口、海蝦,湯頭
鮮甜好喝,跟韓國傳統配飯一起吃也不錯。米質靚口感佳
⭐️是日精選甜品

就連甜品都有水準,蜜糖蛋糕🍯🍰鬆化又不會偏甜。

我們還點了消膩解渴的菠蘿及荔枝梳打

P.S 職員會協助燒肉,食物水準十分高,確實是有誠意又高質的韓式餐廳。
2020-11-14 183 浏览
以前淨得行旺中,依加行埋T.O.P。好彩朋友book位!有人等入座要九點!選哂季節性餐牌,蟹季當然要食蟹!前菜小食有韓國泡菜、酸海帶、芽菜同埋辣茄子!食完可以加,好味!韓國泡菜俾埋一大碗自己加,哈哈!朋友都狂食,佢好食得辣!茄子樣子好似好樂,但食落好有香辣油香,再食!前菜真露煮蜆 Soju steamed clams碗形雖少,份量多。每隻蜆都係無沙多汁,蔥香真露香,苦澀味係無既!不錯不錯,開頭開得開心!醬油食品就選醬油蟹 Crab marinated in soy sauce重點之蟹,真係一碗飯咁多!醬油蟹唔洗特別點汁都夠哂味,食落十足甜蝦!不過係放大版,一d都無腥帶甜香。蟹膏混飯混紫菜好鮮,完全自己成為一個餐咁!壽喜燒和牛西冷 Wagyu sirloin with egg yolk sauce混消毒過既雞蛋食!柞木甕漬牛肋骨 House marinated spare ribs加炒過既黑椒海鹽好香!剪一絲絲食好食過一大塊,炭香係唔同d!第一夠唔識,之後都全絲。主菜和牛‧脂飯 Wagyu rice有和牛之外,牛嘅油脂會出晒係飯度!無得頂!和牛粒軟軟香牛脂!飯量多都唔係4人,我覺得係6人

前菜真露煮蜆 Soju steamed clams

重點之蟹,真係一碗飯咁多!

混消毒過既雞蛋食!

加炒過既黑椒海鹽好香!

主菜和牛‧脂飯 Wagyu rice
有和牛之外,牛嘅油脂會出晒係飯度!無得頂!和牛粒軟軟香牛脂!飯量多都唔係4人,我覺得係6人,抵食足料!

飯食唔哂打包好正常呀。最驚喜加分位係,比一盒配菜!係每樣少少!有韓國泡菜、茄子同埋芽菜!超級加分!正式榮升我近期旺角首選韓國菜!

甜品都食埋!焦糖牛角包 Caramel croissant
Waffle軌,超級好食!必食甜品!佢係牛角包嘅酥皮,但係去waffle加脆,牛油酥皮香焦糖甜到啱啱好唔係細食嗰種膿甜,出色!
  • 醬油蟹
  • 和牛脂飯
2020-10-27 707 浏览
我不嬲都唔係好好韓國燒肉 日本燒肉係另一個說法不過男朋友就好想食,即日訂座嘅選擇唔多,就揀左呢間Openrice訂座有85折,90分鐘限時,佢話你過左鐘可以照燒 不過再同你計錢前菜(e.g. Kimchi, 芽菜, 菠菜等等可以任添)、配料同生菜(用黎挾肉)。其實店舖已經事先放定一盆Kimchi係台。不過真係極度懷疑盆Kimchi既衛生度。都唔知上一手又或者上上一手究竟係用公筷定係自己對筷子隊入去挾。anyway, 講返d燒肉五花腩 - 唔夠厚, 好易燒燶小牛排 - 好食韓牛 - 好食, 鹹左d本身店員話幫我哋燒 之後唔見咗人牛舌 - 麻麻地, 好un蛋餅 - 呢個反而可以濃味d星期日既晚上,旺角呢到竟然walk in 都有位,睇黎大家既消費意欲仲係好低庭位對出係個空中花園,都見到好多姐姐坐係到傾計人均$280左右,但應該只有6成飽。牛角會抵食同好食好多。
我不嬲都唔係好好韓國燒肉
日本燒肉係另一個說法

不過男朋友就好想食,即日訂座嘅選擇唔多,就揀左呢間

其實店舖已經事先放定一盆Kimchi係台。
不過真係極度懷疑盆Kimchi既衛生度。

anyway, 講返d燒肉

五花腩 - 唔夠厚, 好易燒燶

小牛排 - 好食

韓牛 - 好食, 鹹左d
本身店員話幫我哋燒 之後唔見咗人

牛舌 - 麻麻地, 好un

蛋餅 - 呢個反而可以濃味d

庭位對出係個空中花園,都見到好多姐姐坐係到傾計

人均$280左右,但應該只有6成飽。牛角會抵食同好食好多。

用餐优惠
優惠券
2020-10-07 1022 浏览
已經嚟過依間餐廳有幾次,通常我覺得好食嘅餐廳我會再去,覺得呢一間韓國燒烤食物質素唔錯,因為朋友生日,佢哋又想食韓燒,我就建議佢哋食呢一間!環境夠大,平日唔多人,如假日都要等最少半小時先可以入座!我哋一行三人點左4款食物牛柳:雖然好似冇之前咁好食,但我覺得質素唔錯海鮮煎餅:我個friend勁鍾意食,係咁話好好食真係好好食😂牛肉卷:味道正常最後叫咗大醬湯:都幾好飲,撈飯一流其實之前食過一個牛肉飯,上面有隻蛋黃,呢個飯好好食,但係朋友唔係好鍾意食飯所以今次就冇叫而我最鍾意食佢呢度啲泡菜,有得打包外賣$88一大份

環境夠大,平日唔多人,如假日都要等最少半小時先可以入座!

我哋一行三人點左4款食物
牛柳:雖然好似冇之前咁好食,但我覺得質素唔錯
牛肉卷:味道正常
最後叫咗大醬湯:都幾好飲,撈飯一流

而我最鍾意食佢呢度啲泡菜,有得打包外賣$88一大份
海鮮煎餅
  • 泡菜
  • 柞木韓牛飯
2020-09-19 1181 浏览
之前有食過銅鑼灣分店,已覺得唔錯,今次同朋友約食lunch,揀左就腳的旺角分店。餐廳喺旺角商場T.O.P入面,地鐵站出口直通,唔洗淋雨。我哋坐卡位,座位寬敞,和其他枱隔得遠,疫情期間呢一點好加分。燒肉 lunch set 有幾個價位,我同朋友share食,揀左一個$118一個 $188,每個lunch set 包一大碗牛肉拌飯(非常好食),仲有任添泡菜和其他前菜(前菜每樣都好高質),食到超飽。店員整體service都幾好,叫佢哋refill前菜嘅時候態度都好好。openrice訂位有75折,冇用餐時間限制,我同朋友坐足2個半鐘,抵食

2020-08-14
2020-09-19 737 浏览
新商場試新野,一直都想試呢間韓國嘢。今次就食到了。役情下人洗都幾多,位於頂樓,人都好多,商場都好多人,一直都好熱鬧下因為出面有打卡位,好多人拍攝🎬⋯⋯我地一路食一路當睇戲。佢啲野啦算唔錯。可以無限次點泡菜,而是我鐘意食果啲,唔酸嘅泡菜,好少有,食左好幾轉。叫左炸雞🍗都算新鮮,仲有生牛肉石鍋飯。非常唔錯。炒粉絲就太油。佢啲牛係好好味😋⋯⋯
新商場試新野,一直都想試呢間韓國嘢。
我地一路食一路當睇戲。
佢啲牛係好好味😋⋯⋯
2020-09-16
2020-09-09 1129 浏览
久違的好友聚餐,通過Openrice訂座有折扣,減少的價錢可抵銷其中一份肉呢!我是朝着這裏的泡菜及五花肉來的,當天吃過還是覺得這兩味最合我味;🤤泡菜仍是我目前在香港吃過最美味的!偏辣帶香甜味,不會死鹹,本來對泡菜一般的朋友都大讚!😋相反,對牛肉類很失望😞,吃後只留下粗榎的印象,其中牛柳由店員燒,好像真燒過頭了,絕對是物不所值。幸好,可以免費加點的拌菜為這餐加分不少,特別喜歡燜茄子🍆。樓面店員似不足,大多匆忙,不過都友善,加點時最好一次過講出所想,否則等到以為被漏單了。這裏環境偏暗,每檯一集中燈光,拍照頗有型格。-#特選黑毛豬五花肉 $118到韓國用鐵鍋/網燒五花肉吃時總覺得太油膩,除非吃濟洲黑毛豬🐖,否則都偏乾。反而在柞木用炭燒令肉汁鎖在薄薄的肉片,拿兩小塊包在生菜🥬裏,加點泡菜、生蒜片、青椒、豆瓣醬、白飯就能成為美味보쌈菜包肉了!第二次吃依然回味無窮啊!🤤-#最上等牛小排(鹽燒) $210份量比想像少,油花分佈得尚算均勻,但吃時肉味不突出,需要醬汁加持。🧐隨時要注意肉熟程度,肉色一變就翻面,免粗榎。-#嚴選韓牛牛柳 $328上桌時以鐵盒蓋着,心生期待,打開時一看,是女性手掌大的一塊牛
雞蛋卷

特選黑毛豬五花肉
白飯

#特選黑毛豬五花肉 $118

最上等牛小排(鹽燒)

#最上等牛小排(鹽燒) $210

#嚴選韓牛牛柳 $328

上桌時以鐵盒蓋着,心生期待,打開時一看,是女性手掌大的一塊牛肉。肉色是迷人的暗紅,看着店員把它慢慢燒成棕色真療癒,最後燒至七成熟。可惜,這牛柳榎,吃時大失所望,為忘了跟店員説要幾成熟而悲傷了三秒。😩
極上牛舌

#極上牛舌 $188

店員燒牛柳前好心為我們先燒牛舌,真是「好心做壞事」,哈哈!因為他把牛舌都燒熟透了,我不禁在他面前説了「真榎」……🤭還是朋友燒的更嫩!
2020-06-20
雞蛋卷
白飯
  • 特選黑毛豬五花肉
2020-07-03 1435 浏览
一開始book咗8:30,結果8:50先入去都算食食吓海鮮煎餅下邊走咗隻曱甴出嚟...雖然佢換左塊餅俾我地,但已經完全冇晒胃口成餐飯又貴又份量又小...真係搵唔到任何原因要再嚟食
一開始book咗8:30,結果8:50先入去都算
成餐飯又貴又份量又小...
真係搵唔到任何原因要再嚟食
2020-07-03
門口員工一直玩電話。心諗玩都唔好企門口啦。如果一早見到都唔想入基本都要叫好多次先有反應..食物正常 價錢黎講都叫正常環境不錯 比起其他韓燒環境較好但太多人聚餐都不太建議人少少都幾好
門口員工一直玩電話。
心諗玩都唔好企門口啦。
如果一早見到都唔想入

基本都要叫好多次先有反應..

食物正常 價錢黎講都叫正常

環境不錯 比起其他韓燒環境較好