2006-07-23 16 浏览
2006年7月22日,星期六lunch buffet今期promotion 主題是「越」食新「法」現自助餐,加了越南及法國兩國食物。lunch 時間都很多人,環境很好,窗邊位,椅子還不錯。午膳時間,食物種類算挺多,中式、西式、日式,種種一個區域。先吃日式,魚生即叫即切,一碟最少有六片,還有壽司、鏍肉、豆腐、冷麵、煙三文魚。西式有沙律、麵包、忌廉湯。中式有粥、湯、點心、炸物、很多種肉。其實我分不到甚麼是法式、甚麼是越式。吃了兩round 已被朱古力噴泉吸引著,甜品也很多款式,但不太喜好,雪糕有雲呢拿、朱古力及紅豆味。原價$148,credit card 有八折,再以正價加一,嚴格來說是每人$133.2有關連結:http://www.royalpacific.com.hk/cn/promotions/FrenchXVietnamese.html
2006年7月22日,星期六lunch buffet

lunch 時間都很多人,環境很好,窗邊位,椅子還不錯。

午膳時間,食物種類算挺多,中式、西式、日式,種種一個區域。

西式有沙律、麵包、忌廉湯。

中式有粥、湯、點心、炸物、很多種肉。

其實我分不到甚麼是法式、甚麼是越式。

2006-07-23 5 浏览
我同友人都好鍾意食buffet,之前睇過呢度評價都唔錯,所以就黎一試。始終呢度唔係以高格調作為賣點,所以論環境就一般,但亦尚算坐得舒服,坐位間唔會太迫,餐廳內亦好光猛,感覺都ok。入到餐廳,未食已經見到有好多選擇。冷盤方面,有各種沙律、壽司、刺身、煙三文魚、生蠔等等。沙律同生蠔我麻麻地,所以冇試。壽司試左玉子、腐皮,感覺佢地唔係求其撻d飯落去就算,單係腐皮就已經有幾款唔同饀,味道都唔錯!值得一讚係三文魚,厚切得來又幾新鮮,相比Todai以日本buffet為題,lunch卻居然連新鮮的三文魚刺身都冇,呢度真係抵食好多。熱盤方面,亦有唔少選擇,點心、粥粉麵飯等等,一應俱全,亦有少少特色的食物,如田螺焗薯蓉等,味道都不俗,而且仲有BBQ corner,即叫即燒,但因為想留肚食甜品,所以冇試。全場唯一最差應該係蝦餃,d皮好厚,有點似叮叮點心。我同友人都係甜品愛好者,所以好快已經開始食甜品。行到甜品corner,已經深深被各種甜品吸引,款式好多,賣相亦唔錯,放到成隻碟滿灑,都只係試左一半。到第二round出去,嘩,發覺居然有幾款新野,又急不及待要試一試,終於拎完第二round,都仲有d野係未試,

入到餐廳,未食已經見到有好多選擇。

冷盤方面,有各種沙律、壽司刺身、煙三文魚、生蠔等等。沙律同生蠔我麻麻地,所以冇試。壽司試左玉子、腐皮,感覺佢地唔係求其撻d飯落去就算,單係腐皮就已經有幾款唔同饀,味道都唔錯!值得一讚係三文魚,厚切得來又幾新鮮,相比Todai以日本buffet為題,lunch卻居然連新鮮的三文魚刺身都冇,呢度真係抵食好多。

我同友人都係甜品愛好者,所以好快已經開始食甜品。行到甜品corner,已經深深被各種甜品吸引,款式好多,賣相亦唔錯,放到成隻碟滿灑,都只係試左一半。到第二round出去,嘩,發覺居然有幾款新野,又急不及待要試一試,終於拎完第二round,都仲有d野係未試,但食完呢兩round都已經好飽了,連雪糕都食唔落。

飲品方面,檸水檸茶任飲,諗起上次去Todai,連餐飲都冇一杯,呢度真係好好多。

到最後食飯後果,我想呢part應該係全個buffet最差的。生果選擇唔多,有菠蘿(但我想拎時已經冇曬)、蜜瓜、哈蜜瓜同西瓜。試左d西瓜,真係唔係好得,完全係唔甜同冇味。

服務方面,亦算唔錯,收碟速度幾快,refill亦算快。

埋單有信用咭有8折,兩個人加埋二百六十幾,以咁0既質素,真係抵抵抵~ 有機會會再來!
2006-07-21 4 浏览
本人對buffet其實興趣唔大,通常都係為左應酬客, lunch buffet 比較食得多,dinner buffet 少食,尋晚因為有人試過哩間,順道慶祝好友生日,就黎試下, 做法越食品promotion, 意見如下:1. 海鮮幾好, 有帶子,蜆, 凍蟹,珊瑚蚌(無味), 燒大蝦(好味,食左6隻),無生蠔2. 熱盤一般,胡椒蝦唔錯,蒜蓉燒蠔都好味3.魚生一般,壽司賣相唔掂,無試4.甜品唔錯,雪糕用小杯裝, 比較衛生5.用任何信用卡都有八折,抵!
2. 熱盤一般,胡椒蝦唔錯,蒜蓉燒蠔都好味
3.魚生一般,壽司賣相唔掂,無試
4.甜品唔錯,雪糕用小杯裝, 比較衛生
5.用任何信用卡都有八折,抵!

(非会员)
之前聽朋友講依度既tea buffet唔錯所以就襯今日係禮拜六同左男朋友尼試下佢既dinner buffet喇預先已經book左7:30pm去到之後已經有唔少人lu~餐廳留左張對住落地式玻璃既俾我地望既只係馬路開餐lu....嘩...出到去第一時間行左個圈有好多唔同種類既野野沙律最少有8種以上刺生又即叫即切(有雪魚、魷魚、三文魚、吞拿魚)另一邊又有我愛既煙三文魚同一d冷盤不過壽司既款式未免少左d lu~唔見得係好特別既壽司又有蜆、螺、蝦、蟹等等新鮮既海鮮有中、西兩式既湯,又有粥同餐包另外都有即叫即煮既湯麵,起碼更有7,8種既可以揀又有點心而熱盤方面有雞、咖喱牛腩、炒飯、薯仔、白汁煮魚、豬手、菜、鴨胸(仲有太多喇,唔太記得lu)另一邊又有d即叫即燒既蝦、魷魚、腸、雞翼、羊、牛、栗米最後甜品方面有各式各樣既蛋糕同精緻獨立杯裝既甜品外,仲有雪糕,班cake,豆腐花,cookies而最吸引我既就係三層高既朱古力噴泉喇,嘩...點起士多啤梨、棉花糖、蜜瓜、哈蜜瓜、巴夫尼食,真係各有各滋味呀~!!野飲方便就只有凍檸茶同水,熱飲就有coffee and tea~整體尼講,野食過得去,唔算得上係非常好
之前聽朋友講依度既tea buffet唔錯
所以就襯今日係禮拜六
同左男朋友尼試下佢既dinner buffet喇
預先已經book左7:30pm
去到之後已經有唔少人lu~
餐廳留左張對住落地式玻璃既俾我地
望既只係馬路
開餐lu....
嘩...出到去第一時間行左個圈
有好多唔同種類既野野
沙律最少有8種以上
刺生又即叫即切(有雪魚、魷魚、三文魚、吞拿魚)
另一邊又有我愛既煙三文魚同一d冷盤
不過壽司既款式未免少左d lu~
唔見得係好特別既壽司
又有蜆、螺、蝦、蟹等等新鮮既海鮮
有中、西兩式既湯,又有粥同餐包
另外都有即叫即煮既湯麵,起碼更有7,8種既可以揀
又有點心
另一邊又有d即叫即燒既蝦、魷魚、腸、雞翼、羊、牛、栗米
整體尼講,野食過得去,唔算得上係非常好食,不過賣相唔錯,而且以二百幾蚊每位尼計,總算係抵食;而服務方面,收碟都收得好快架,可惜出碟出得有少少慢,有時要等有碟至可以再拎野食,侍應亦都既有禮貌,有時間真係不防再去架!

(非会员)
星期日晚上生日第一次同男朋友去左呢度食。兩個人book左桌坐落地窗口位好好。甜品---> 多款賣相勁靚,不過靚個d唔好食,醜樣個d先好食,最仲要既係食到尾都仲有甜品出。雪糕---> Drayers杯裝不過只係得四隻味。壽司---> 四款不過好鮮甜。正。點心---> 唔知點解會有點心...款式唔多。燒烤食物---> 特別推介係蝦,好正真係好新鮮,其他扒都好好味,食完唔駛用牙纖。飲料---> 凍飲只有擰茶同水,熱飲只有茶同coffe。特別推介係班cake~~真係好好味!個皮整得好正同ma個料唔太甜我比85分。waiter好好人,叫佢影好多次相都冇黑面!經理最後仲比問卷我地寫証明呢間野重視客人既需求。原價$288,有card有80%off~~
星期日晚上生日第一次同男朋友去左呢度食。
兩個人book左桌坐落地窗口位好好。

雪糕---> Drayers杯裝不過只係得四隻味。
壽司---> 四款不過好鮮甜。正。
點心---> 唔知點解會有點心...款式唔多。
飲料---> 凍飲只有擰茶同水,熱飲只有茶同coffe。

原價$288,有card有80%off~~
2006-06-28 6 浏览
上週五試過,勁正!三文魚夠鮮甜,蒸魚夠滑有魚味,入口即溶的煎鵝肝由廚師源源不絕地熱騰騰造出來,越式沙律醒胃,中式點心的蝦餃有高檔酒家水準! 還有十多款甜點,記得試那個紅苺蛋糕,甜酸適中口感有層次,80%飽先食都不覺滯!雪糕是Drayers的杯裝,不用自己抖.新裝修有85分, 服務我給它75分,用信用卡有八折,二百多元值啊!

5月13日約了14位同學一起tea buffet慶祝捱完final year project~原來人多預約要先付訂金$700, 銀行過數或親身去酒店畀錢都得~因為母親節期間, 3:15pm-5:15pm, 平時起碼至5:30pm啦~環境好舒服, 落地玻璃正~14人分兩張圓坐, 幾好, 好過坐長方形長呀~食物ok啦~有三文魚, 少款壽司~冷麵好味~~~我見人食煲仔粥, 但我唔知在哪取到~我估d湯都好好味, 因為我想取時己經無晒~~~同學吃魚蛋粉+菜重有好多熱葷點心等甜品普通咋~~~食得飽的地方~~~傾偈的好地方~~~侍應會自動幫你添水, 幾好~我們坐到5:45pm先走人, 都無"吹"我們走, 好~如果不是母親節關係, hang seng card有七五折~~~仲正~~~正價$128加一

環境好舒服, 落地玻璃正~
14人分兩張圓坐, 幾好, 好過坐長方形長呀~

食物ok啦~
有三文魚, 少款壽司~
冷麵好味~~~
我見人食煲仔粥, 但我唔知在哪取到~
我估d湯都好好味, 因為我想取時己經無晒~~~
同學吃魚蛋粉+菜
重有好多熱葷點心等
甜品普通咋~~~

食得飽的地方~~~
傾偈的好地方~~~

侍應會自動幫你添水, 幾好~
我們坐到5:45pm先走人, 都無"吹"我們走, 好~

仲正~~~
正價$128加一
2006-05-28 2 浏览
係星期六,我同HONEY係呢樹開餐^^~~我同HONEY未到7點上到去,己經差唔多滿坐!!先講冷盤,以前我一開始會先食沙律,但一見到都幾失望,因為連最基本粟米粒,青瓜粒,火腿粒都冇,即時興趣大減!!頭盤就有壽司,冷面,賴尿蝦,青口,蛽肉等.但就冇生蠔,我就食左三文魚身同賴尿蝦,三文魚都好新鮮,冇雪味,唔錯!!熱盤就有炒貴勻.日式炒飯,海鮮意粉,炒蟹,爆牛肉,炒西蘭花,焗蠔等,中式有蝦餃,魚翅餃,蒸蘿蔔糕,有粉面同BBQ檔....熱盤冇乜好講,味道過得去,但款式少,出去幾次都冇轉款,HONEY最欣賞係焗蠔,食左半打.反而最正係BBQ檔,有牛肉,蝦,羊肉.香腸,雞亦等..全部即燒,好香好好味,所以有好多人排隊,閒閒地都要等5至十分鐘,如要重新燒過,甘就仲耐,食到呢度都飽左大半,因要食甜品,所以冇食面檔LU...而甜品款式多,時不時會轉款,全部細細件,又有CHEESECAKE,豆腐花,朱古力噴泉,牛奶公司同HAAGEN-DAZS雪糕任食,HONEY好欣賞佢地O的甜品,食左好多^^呢樹環境開揚,坐得舒服,枱同枱之間又唔會太迫,地方乾淨,值得一讚係佢地服務都好NICE,收碟快服務好,連廚師個個都
係星期六,我同HONEY係呢樹開餐^^~~
呢樹環境開揚,坐得舒服,枱同枱之間又唔會太迫,地方乾淨,值得一讚係佢地服務都好NICE,收碟快服務好,連廚師個個都好好笑容....因為係OPEN KITCHEN,所以都幾大油煙.....真係要改善一下!!
2006-05-16 17 浏览
沒有驚喜, 都冇失望, 全場唯一好食既係個星洲炒貴勻; 仲有所有甜品都唔好食....燒野食既counter 勁多人排, 勁多油煙, 坐附近一定要洗頭沖涼先掂~

2006-05-10 16 浏览
以前去過呢度食自助午餐,覺得幾好,今次去食自助晚餐亦冇令我失望,唔錯~冷盤方面,魚生幾新鮮,青口同凍肉都ok,但唔覺有生蠔~熱盤普普通通,不過都叫做有蝦有蟹~間中有D特別野出,好似蒸蠔同燉湯,但味道一般~另外亦有即叫即燒o既燒烤counter,有燒蝦、燒羊架、燒牛柳、燒鱔等~甜品唔錯,cheese cake幾正,仲有朱古力噴泉、即叫即做班戟同杯裝Haagen-Dazs雪糕~service好好,有禮貌,收碟快~信用卡有八五折,每人大約二百零幾蚊~
冷盤方面,魚生幾新鮮,青口同凍肉都ok,但唔覺有生蠔~
熱盤普普通通,不過都叫做有蝦有蟹~
間中有D特別野出,好似蒸蠔同燉湯,但味道一般~
service好好,有禮貌,收碟快~
信用卡有八五折,每人大約二百零幾蚊~
2006-05-06 13 浏览
昨天跟米米去吃我的生日飯..哈哈..係食極都未食完架我既生日飯XD食lunch buffet~甜品冇之前d食評講到咁吸引..係就係有好多cake..不過都冇燕窩製品既..=3=唔知點解食完有種覺得唔夠野食既感覺..可能野食果方面未能滿足到我既胃口吧XDService 一流~信用咭比錢有8折,不過奈何我地2個都冇=(結果就眼白白咁每人比多$30 T^T記得有信用咭既就帶喇!!! 唔係就會後悔了...如果以$120來計, 本餐算ok抵既..不過以$150來說的話..那就一般了。
昨天跟米米去吃我的生日飯..
哈哈..係食極都未食完架我既生日飯XD

食lunch buffet~
甜品冇之前d食評講到咁吸引..
係就係有好多cake..不過都冇燕窩製品既..=3=

唔知點解食完有種覺得唔夠野食既感覺..
可能野食果方面未能滿足到我既胃口吧XD

Service 一流~
信用咭比錢有8折,不過奈何我地2個都冇=(
結果就眼白白咁每人比多$30 T^T
記得有信用咭既就帶喇!!! 唔係就會後悔了...

如果以$120來計, 本餐算ok抵既..
不過以$150來說的話..那就一般了。
2006-05-06 9 浏览
昨天跟hana chan補祝她的十八歲生日飯=w=裝潢給人潔淨舒服的感覺食物的選擇不是很多有sushi, 梅子麵, 菠菜麵, 麵包, 一中一西湯, 白粥, 中式小菜, etc.....味道不是特別好]]]不過我大推炒蘿蔔糕!!!有一點spicy的,, super香吼吼吼吼吼>////////<另外炸蟹拑也蠻不錯~~~~~~~很多肉的說=wwwwwwwwwwwww=至於甜品的種類則比較多~~~~~~~一開始我們已經怒拿dessert = =+++不過我覺得dessert沒想像中好吃咧=3=最好吃的是麵包布丁和pancake~~~~btw,, ice cream當天只有3種味道:::chocolate,, mango,, 還有一種忘了一..一我們還見識到古力fountain呢~~~~~~~不過沾上古力醬的棉花糖的味道只是soso侍應的服務還不錯,,有禮貌,, 收碟的speed也是ok的不過當天non-stop有人打破東西總括來說,, 以這樣的價錢,, 是可以得到更好的]]不過整體來說算是可以接受ps 用HSBC credit card有八折=3=可惜我們沒有Orz||||
昨天跟hana chan補祝她的十八歲生日飯=w=
裝潢給人潔淨舒服的感覺
食物的選擇不是很多
味道不是特別好]]]
不過我大推炒蘿蔔糕!!!
另外炸蟹拑也蠻不錯~~~~~~~
很多肉的說=wwwwwwwwwwwww=

至於甜品的種類則比較多~~~~~~~
一開始我們已經怒拿dessert = =+++
不過我覺得dessert沒想像中好吃咧=3=
最好吃的是麵包布丁和pancake~~~~
btw,, ice cream當天只有3種味道:::
chocolate,, mango,,
還有一種忘了一..一[逃]
我們還見識到古力fountain呢~~~~~~~
不過沾上古力醬的棉花糖的味道只是soso

侍應的服務還不錯,,
有禮貌,, 收碟的speed也是ok的
不過當天non-stop有人打破東西[汗]

總括來說,, 以這樣的價錢,, 是可以得到更好的]]
不過整體來說算是可以接受

ps 用HSBC credit card有八折=3=
可惜我們沒有Orz|||||
2006-04-19 21 浏览
今日岩岩食完Tea Buffet,慢慢話你地知有咩野食啦~凍肉、冷麵、Salad、壽司、三文魚、各式三文治、芝士、即淥粉麵、中式點心、雞翼、炸雞、抄飯、腸仔、炸三三文魚、海鮮卷、春卷、咖喱角、抄烏冬、、粟米、麥樂雞、燒雞扒、雞湯、生滾粥、pizza、西多士、即整PANCAKE、朱古力噴泉、chocolate 、咖啡蛋糕、燕窩桂花糕、青檸mosse、綠茶紅豆糕、蜜桃cake、麵包布甸、雀巢杯裝雪糕、咖啡、奶茶、檸茶.....記得咁多咋!環境-好靚!味道-不過不失啦!服務-收碟速度好快!抵食-Tea buffet 有多野款式,算係咁啦~$128 仲有85折,冇haagandaz食都抵啦!
今日岩岩食完Tea Buffet,慢慢話你地知有咩野食啦~

環境-好靚!
味道-不過不失啦!
服務-收碟速度好快!
抵食-Tea buffet 有多野款式,算係咁啦~
$128 仲有85折,冇haagandaz食都抵啦!
2006-04-14 7 浏览
今天我book左台在此同我男友食lunch buffet, 12點到, 只有少許客. 我地已經好耐無食buffet, 之前睇過d comments話呢度d野吾錯...因此都好有expectation.因怕晨早食生冷野會肚仔吾舒服, 所以就先食一碟熟食. 之後先攻: 魚生, 生青口, 蜆等. 我因吾感冒, 所以只食左少少...吾敢太狼. 不過男友就係敢食d 青口...如果有生蠔, 我地都會係敢食 在1個半鐘有多既戰鬥中, 因d食物都ok 新鮮, 我地各自食左約5碟熟食及生冷野, 1大碟甜品. 食到個胃頂住頂住, 都幾辛苦^0^ 以下為食物comments: -熟食:-1) 燒冬菇, 青瓜-吾錯, 咸咸地, 吾太干2) "干蒸牛肉" 吾錯還有少許juice, 不過d蒸燒買就吾得,仲差過d"公仔叮叮系列".3) 干燒雞扒好難食, 雪雞,一d味都無, 似食緊鞋皮?!4) 炸薯寶-似麥記粒裝薯餅, 幾得意. 不過好熱氣5) 鮑魚仔蛋撻-好香蛋味,鮑魚仔好有咬口, 不過個人認為都係傳統撻好食d生冷野:-1) 魚生-三文魚要由司傅切, 因大部份都係背脊肉,無咩肥膏, 仲有d筋...有少許失望! 而且

熟食:-
1) 燒冬菇, 青瓜-吾錯, 咸咸地, 吾太干
3) 干燒雞扒好難食, 雪雞,一d味都無, 似食緊鞋皮?!
4) 炸薯寶-似麥記粒裝薯餅, 幾得意. 不過好熱氣

生冷野:-
1) 魚生-三文魚要由司傅切, 因大部份都係背脊肉,無咩肥膏, 仲有d筋...有少許失望! 而且因直接由冷凍櫃取出, 雖然保持新鮮, 不過就有雪既感覺...都係在自然室溫下留2,3分鍾會正d
2) 煙三文魚, 男友話比出面街的無敢咸,好食d. 但我個人認為都係咸左d, 而且好瘦, 吾夠smooth
3) 自助salad, 菜就好fresh, 不過d車厘茄就雪得耐左..起水珠呀?! d dressing既味道都吾錯. 都算滿意la
4) 青口(有熱及凍食), 我同男友都認為凍食好d, 因有少少海水既味, so fresh...而且吾比其他醬料會原汁原味d, d青口都好新鮮, 好多肉, 吾錯(因此男友食左不下10隻, 而我都6, 7隻^_^)
5) 海"捷", 吾好食, 好韌. 味道一段

甜品(必食):-
1) 燕窩桂花糕(極力推介), 只出一round, 只放在pancake counter前方, 有司傅(睇實)!! 原先一見到佢面頭既燕窩就不理好醜, link返兩件同男友分享先. 當時只剩下3碟, 本來好想要埋那碟, 不過有個亞叔在側,吾係幾好意思再攞..就此後悔寞及!! 後來食左落口先知係本人最終愛既"桂花糕"...jerry既外表面頭有好多細細既桂花, 未食已聞到陣香味, 食落更是清甜無比...件糕面既燕窩反而被pet cream攪到失左色...因搶了件糕既味. 有點可惜!
2) blueberry cheese cake, 我無取, 但男友取了件, 佢比左少少我試...wa, 好味呀, 好rich既cheese, d blueberry jam都吾錯, 軟淋淋, 好好味呢^0^
3) 焦糖布甸-幾香, 味道幾均勻, 但出面街隨時有得食
4) double chocolate mosse-幾滑, 不過個餅底有d碎, 打左少少折扣. 味道幾light, 食晒成件都吾覺溜
5) 朱古力合桃蛋糕, 英文名吾記得,平時pacific coffee都有得食. 佢既就light d, 吾太甜. 細細件, 有支朱古力白力支拌碟, 好靚, 味道都ok
6) 燕窩豆腐咖啡蛋糕-其實吾多知個名, 最主要取此件野係因為面頭既燕窩, 食落燕窩就吾係幾似真野, 不過成件糕因有咖啡浸過既手指餅做底, 所以食落有少少似食緊tarimisu. 豆腐那層都ok滑. 此件過得去la

服務方面: -
無論男女侍應, 都好有禮貌, 而且收碟速度"神速", 呢個speed, 我以前在香格理拉食時都無敢快呀?! 直得一贊.

環境方面: -
以純白色為主, open kitchen比你見到晒司傅點樣做食物. 有信心之餘更安心. 但有d吾好既係, 抽氣系統要改善, 當司傅係敢炸野時, d油煙好大, 令整個餐廳都好大陣味呢?!
總括來講, 建議一試.
2006-04-12 9 浏览
同屋企人去食dinner buffet熱野款式唔算多,但都ok好味最好味係燒蝦!即叫即燒好正我就本身唔係生冷野我見屋企人係咁食3文魚呀,墨魚應該都幾好味!!好快就飽啦我!咁我就食desert啦都幾多款,,個人認為cheese cake好好味又有即叫即整既pancake,哥哥大讚有haagen dazs同牛奶公司haagen dazs有chocolate同strawberry但係有個cake呢冇人掂唔知係咪因為佢大份好似好難切咁~完全未切過但個人就最滿意desert啦4個人用credit card 900幾都幾好呀!!
同屋企人去食dinner buffet
熱野款式唔算多,但都ok好味
最好味係燒蝦!即叫即燒好正
我就本身唔係生冷野
我見屋企人係咁食3文魚呀,墨魚
應該都幾好味!!
好快就飽啦我!咁我就食desert啦
都幾多款,,個人認為cheese cake好好味
又有即叫即整既pancake,哥哥大讚
有haagen dazs同牛奶公司

但係有個cake呢冇人掂