2011-05-06 29 浏览
食自助餐,皇家太平洋酒店嘅柏景餐廳都算係我選擇之一,因為個場大,坐得寬鬆之餘,食物種類、款式都幾多。加上,今期所做嘅主題係「黑鑽‧盛饌」黑松露,俗稱「餐桌上的黑鑽石」,幾吸引吓,所以都好期待。當然,一個自助餐雖話都幾百蚊,但都好難預期好似啲高級餐廳,食啲松露菜式,黑松露係成片成片咁刨俾你。但係,帶有黑松露嘅菜式亦唔少,對鮮有食黑松露嘅我,一次過嚐試到咁多款,係個唔錯嘅體驗。準時到場已見啲人開始搵食,未講食,先講坐,今次被安排坐晌近食物區(西湯、麵包、芝士拼盤後面),一眼望到晒大部份食物嘅補充,都算佔據先機,但更正係對住個大電視,仲播緊英超(由於依日無早場,只係重播英超賽事,都好丫)!主題「黑松露」菜式:大概有十多款,有啲無試就無寫,而咁多款、咁多類,都睇出廚師們都花咗好多心思。黑菌青豆帶子忌廉湯 – 點點黑點相信係黑松露喇,不過味就唔太覺,但係忌廉湯本身打得細滑,而且幾有青豆味,撈撈底都有幾多細細粒帶子肉。即撈黑松露醬海鮮凱撒沙律 – 羅馬生菜、炸煙肉粒、麵包粒、巴馬臣芝士,一組凱撒沙律底,再按自己喜好加海鮮配料如蝦、魷魚,最後淋上個黑松露沙律醬,唔好諗住黑松露味好出,只係隱約覺得個沙

(由於依日無早場,只係重播英超賽事,都好丫)!
主題「黑松露」菜式:
即撈黑松露醬海鮮凱撒沙律 – 羅馬生菜、炸煙肉粒、麵包粒、巴馬臣芝士,一組凱撒沙律底,再按自己喜好加海鮮配料如蝦、魷魚,最後淋上個黑松露沙律醬,唔好諗住黑松露味好出,只係隱約覺得個沙律醬多咗啲層次。
黑菌燒賣
– 依個燒賣最能食出黑松露獨特幽香,因為每粒燒賣,上面都放咗一撮黑松露醬。
黑菌水蟹粥 – 粥底幾綿又帶啲鮮香,跟個青豆忌廉湯一樣,黑點就係黑松露吧。
鵝肝黑菌茸蒸蛋白
- 黑菌茸就放晌蛋白裡面同蒸,而鵝肝薄薄一小粒放晌面,蒸蛋白好滑溜,慢慢嗒先嚐到一朕油潤同香味。
蒜香黑松露醬炒薯仔 - 蒜香重過黑松露味,依個少少有姿勢無實際嘅炒薯仔。
燴牛胸伴黑松露油
- 牛胸燴得夠晒腍,好柔軟,伴咗黑松露油,多咗朕獨特松露香,唔錯。
燒羊肩伴黑菌燒汁
- 燒羊肩伴黑菌燒汁,其實同個燴牛胸伴黑松露油差唔多,只係牛胸變咗羊肩,醬汁黑菌加燒汁更芳香,羊肩羶香濃郁,不過肉質帶點韌勁。
扒虎蝦配黑菌汁
– 每位客人都特別送上一客兩件嘅扒虎蝦,「專燈」拎埋隻凍甜蝦拍住嚟影相,真係蚊脾同牛脾,虎蝦燒得好香,又啖啖肉,真係食得爽呀!而且,個黑菌忌廉汁幾香,落黑松露醬相對重手!
黑菌朱古力慕絲
– 唯一一個以黑松露入饌嘅甜品,以往食嘅松露朱古力都係有松露之名、無松露之實,今之就真係食有松露嘅朱古力喇。朱古力慕絲做得幼滑味濃,而加咗黑松露醬上面,又唔覺個慕絲怪喎,味道都幾特別。
黑菌青豆帶子忌廉湯
即撈黑松露醬海鮮凱撒沙律
客人限定-扒虎蝦配黑菌汁
個人推介嘅食物:
蘋果燉雞湯
- 燉湯絕對係柏景招牌,唔係度度自助餐都有供應燉湯,原盅燉,味濃料足,正!老婆仲要添飲。
阿拉斯加雪花蟹腳
– 海鮮類無生蠔,雪花蟹腳自然成為主打,蟹腳已烚熟食得安心,殼軟一剪就開,大啖大啖蟹肉,鹹鮮又實在。
加拿大藍青口 – 幾大隻,肉質同樣鮮甜,落少少檸汁提提鮮就夠。
串燒大頭蝦
– 不可不試,大頭蝦比虎蝦細隻啲,蝦肉都幾彈牙,但重點係蝦頭之內嘅橙紅蝦膏,甘香油飴。
香草燒羊架
– 重羊味得嚟又唔太羶,肉質非常鬆軟,外層又燒得香脆,再配埋芥辣,我都忍唔住整多一枝!
即制意大利飯
– 即場煮意粉就見得多,煮意大利飯就第一次,最吸引係師傅旁邊舊巨型芝士,邊用邊刮。面前有多款配料,你鍾意點配都得,不過一個人食一份似乎太「漏」,或者好似我咁,有時見師傅煮緊「大鑊飯」,可以問佢要少少嚟試都得。
燒牛肉西冷
– 生熟度啱啱,中間位仲略帶粉紅,質感唔錯,有肉味,又冧滑,個人鍾意配燒汁。
芝士蛋糕 – 係美式芝士餅,切到四四方方,芝士味濃得嚟餅身唔死實,面面酸忌廉甜酸有緻。
即做班戟
– 妹妹師傅仔整班戟手勢好熟練,三兩吓就搞掂,皮薄香軟。最難得餡料唔係大路桃肉,有芒果同車厘子果肉,我就梗係揀後者啦,仲要求少忌廉,自己加伴HD咖啡雪糕,一凍一熱,超正!係最可惜掛住影相,擺耐咗,個雪糕都溶溶哋,影響個賣相!
阿拉斯加雪花蟹腳、加拿大藍青口、翡翠螺
烤南瓜、粟米、香草燒羊架、燒牛肉西冷、串燒大頭蝦
即做班戟,車厘子果肉,少忌廉伴HD咖啡雪糕
不妨一試嘅食物:
翡翠螺 – 幾鮮甜,厚肉。
預制沙律 – 共有8款,其中一款似係希臘沙律,味道清新,其他幾款都各具特色。
烤南瓜、粟米 - 南瓜同粟米本身已經好夠甜,所以烤咗之後再多陣烤燒香。
梳乎厘 – 雖然只係原味,但因為即做(要等5min),食落好輕身,好鬆軟。
紅豆綠茶卷 - 紅豆清甜,綠茶瑞士卷好香綠茶味,係稍嫌餅身開始有啲乾,可能擺耐咗。
朱古力麵包布甸 - 麵包布甸充滿蛋香,又有朱古力味,加上面面灑上唔少杏仁片,好味。

覺得麻麻嘅食物:
Tiramisu
– Mascarpone芝士打得柔滑,不過,係無咖啡酒浸手指餅版本,所以,味道、層次單薄。
冰板炒雪糕
– 好多配料揀,不過係自己衰貪心,揀得太多料,料多過雪糕,成兜嘢我個「趙」字。

此外,仲有自助沙律吧,車厘茄超甜
,沙律菜好新鮮爽脆;壽司、魚生,因為見無乜特別款式,都係大路貨,所以無試過;凍海鮮仲有瀨尿蝦同凍蜆,前者出咗幾輪就無晒
,我都未有機會試,之後改出凍甜蝦;其他點心、熱盤仲包括有蝦餃、南乳豬手、蒸魚、咖喱牛肉、炒時蔬、生炒骨……之類;去到甜品方面,除上面提過嘅有啲啲特別外,其他都比較普通,如果對食甜品有要求嘅人,可能唔係太睇上眼,而雪糕櫃有HD、Dreyer's、雀巢,全部細杯裝,多選擇又方便揀;茶啡自斟,可以不停飲!

整體嚟講,加插咗黑松露做主題,新鮮感同高檔感強咗,折咗之後大概三百鬆啲,以依家食番有咁上下嘅自助餐計,價錢算幾吸引,就啱慶祝吓特別日子嚟豪一豪,非常諗得過。雖然依個「黑鑽‧盛饌」黑松露自助餐只係做到4月,而5月主題好似換咗「蝦蟹鮮味配」海鮮自助餐,但係以柏景質素應該都OK嘅!
烤南瓜、粟米、香草燒羊架、燒牛肉西冷、串燒大頭蝦
  • 蟹腳
  • 香草燒羊架
  • 串燒大頭蝦
2011-05-02 29 浏览
因慶祝姐姐的生日,所以再次到此café 食lunch buffet! Lunch buffet 12nn開始,我地11:40到達,諗住可以入去坐陣等開始,點知職員不太客氣話要再等多陣先可以入去餐廳出面,近cake shop得1張沙發….點知要等到差唔多搭正12nn先接受客人登記入座..我地已經企0係接待處旁邊,但個女職員都無主動同我地講,哼 佢好年輕,相信係trainee!今日食客的人流真係唔太多,所以出去buffet區夾食物果陣都唔駛點樣同人地迫,都可以輕易扲到心頭好的食物最好味的就係3文魚刺身 因為我第1次出去扲食物果陣便飛去刺身區望望,而師傅好好人問我要乜, 咁就要左1碟喇!所以成為了全場首位扲3文魚刺身的客人, 佢仲將整件大大的3文魚即場切切切~good!! total整餐buffet獨食2碟!非常肥美!!而冷麵夠冰凍,可加很多配料,任你DIY加州卷,櫻花卷 特別喜歡櫻花卷餡料的芝士~非常美味呢!有淡淡壽司醋的香味呢!依然愛吃刺身飯,橙色很sharp的蟹子,份量又多~客人拿取食物守秩序,唔會混亂,加上唔會好迫,相當滿意燒烤區的法蘭克福腸,今次早d去扲,所以扲到喇,都幾大件~

佢好年輕,相信係trainee!
最好味的就係
3文魚刺身
total整餐buffet獨食2碟!非常肥美!!
而冷麵夠冰凍,可加很多配料,任你DIY
依然愛吃
刺身飯,橙色很sharp的蟹子,份量又多~

客人拿取食物守秩序,唔會混亂,加上唔會好迫,相當滿意
清腸胃的清怡沙律~
燒烤區
法蘭克福腸,今次早d去扲,所以扲到喇,都幾大件~所以食左少少,另外扲左翠玉瓜串燒, 茄子串燒, BBQ爐旁邊另外燒好的南瓜,番茄切半隨便拿取的,即叫即燒的冬菇,需要等5MIN左右…因為好難熟透的關係….
BBQ美食,熟食
熟食區的食物質素很不錯,有款
忌廉汁炒長通粉味道棒
黑松露海皇炒飯 也是非常特別,很high class!!飯粒口感一流

海鮮區
藍青口 果然好好味,取了不少來吃呢!
至於
貝螺 的螺肉比較un….麻麻地
普通青口 食得o既部份比較多,好吃!

沙律區
右下角的2件是魚翅餃
共6-8款具特色的沙律,其中一款簡單得來又健康又美觀的是火腿切件+哈蜜瓜切件+菠蘿切件!!好吃
而DIY 沙律區的沙律醬有款好特別,叫芒果汁,果然有芒果味呢!
青瓜,紫洋蔥,長通粉 呢款沙律好正

煙3文魚 略為咸,加上檸檬汁中和一下便好了
海鮮,壽司,刺身飯,DIY冷麵
中式點心區
魚翅餃 依然好味~皮薄餡正!很重芫茜味,有一款用高身的碗盛著的蘋果蒸雪梨湯??可惜份量好像太多,所以無扲黎試

3個成人的buffet價--$208 (再計75折)應該係$514,點知收$530..雖然係差少少錢,但都係錢黎ga ma…但屋企人好爽快就簽左卡….咁就無追問點解會貴左少少
等了很久才熟透的BBQ菇, 長棒的東東 :送忌廉湯最入味的餅乾棒
甜品
朱古力麵包布甸 +
原味麵包布甸,再加上煉奶,非常之好味,皮脆中間軟林林
更不會過甜!唔知點解無乜人會揀黎食…

焦糖燉蛋布丁 正呀!!!!!果然係酒店級甜品

杏桃批
雖然賣相很不錯,金黃+橙色,但唔知點解味道好似垃圾味
所以放棄了….

芝士凍餅
細細件,非常岩我心意~想食少少,但又唔想食太多!

最high class的甜品就係
紅酒jelly(唔記得全名)
果然有紅酒味~我都係第1次品嚐紅酒,真的很high class!!帶微微QQ的

DIY窩夫
DIY窩夫~加了大量的水果粒
甜品區的職員弄好了幾塊窩夫,客人可自行拿取~之後可自行加入生果粒,朱古力,杏仁,朱古力醬汁等配料!!而我加的配料有好多,有哈蜜瓜,火龍果粒,奇異果,士多啤梨醬,炒杏仁,朱古力夾心威化(相當之愛吃)雖然硬身左少少,但非常之美味呢!!!!!

雪糕方面只有dryers 雪糕only…
明明上次有Haagen Dazs的,所以食客無上次搶得咁厲害…
Dryer雪糕~一杯的份量不可看少~很軟滑
雖然話就話MINI杯,其實有120ml,相比起身處於同一個雪櫃的雀巢雪糕就大杯得多~我揀左
薄荷朱古力雪糕,
石板街雪糕~
每杯食左1半左右已經有點飽~味道很不錯!很軟滑!!!天然的味道~
很好吃的法式焦糖燉蛋
****職員收碟的效率很高~但buffet明明食到2:30pm.點知職員1:20pm叫人地埋單….
BBQ美食,熟食
清腸胃的清怡沙律~
右下角的2件是魚翅餃
Dryer雪糕~一杯的份量不可看少~很軟滑
海鮮,壽司,刺身飯,DIY冷麵
DIY窩夫~加了大量的水果粒
很好吃的法式焦糖燉蛋
  • 黑松露海皇炒飯.朱古力麵包布甸
  • 藍青口
好開心有一張自助餐卷可到柏景享用名為 《窩心‧盛燕》燕窩下午茶自助餐真的十分開心呀!!可以去食燕窩!女孩子一聽到有燕窩吃,真的十分興奮!十分期待!下午茶自助餐三點半才開始,還未夠三點已經到達餐廳但是要三點十五分才可以入庭,唯有在外面等一等時間未到,已經很多人在等候,看到這個燕窩下午茶自助餐真的十分吸引!等入座的時候,拍下了這個朱古力弄的裝飾,很漂亮呀!時間到了,終於入座,地方都幾舒服,事不宜遲,要吃東西啦!早餐都沒有吃,只喝了杯咖啡,所以真的十分肚餓!第一目標,當然是甜品,頭盤,主菜都還未吃,就先要吃甜品所有甜品都要以燕窩為題而造的,看見已經十分吸引!!!而且甜品款式會不斷地轉,所以單吃甜品已經可以吃飽!藍啤梨燕窩芝士餅,這個芝士餅非常好吃,芝士味濃而且滑,好好味呀!這款甜品最好味,外表半球體,十分吸引!朱古力mousse cake,mousse cake內有些朱古力粒朱古力味濃,mousse口感不會太硬,剛從雪櫃拿出來,一吃下去有點像吃雪糕一樣,非常好吃!我自己一個人吃了兩件呀!真的想吃完再吃!燕窩綠茶意大利芝士餅,綠茶味濃,卻不會蓋過意大行芝士餅的味道芒果乳酪mousse夾著芒果的
好開心有一張自助餐
可到柏景享用名為 《窩心‧盛燕》燕窩下午茶自助餐
真的十分開心呀!!可以去食燕窩!
女孩子一聽到有燕窩吃,真的十分興奮!十分期待!

下午茶自助餐三點半才開始,還未夠三點已經到達餐廳
但是要三點十五分才可以入庭,唯有在外面等一等
等入座的時候,拍下了這個朱古力弄的裝飾,很漂亮呀!
時間到了,終於入座,地方都幾舒服,事不宜遲,要吃東西啦!
早餐都沒有吃,只喝了杯咖啡,所以真的十分肚餓!

第一目標,當然是甜品,頭盤,主菜都還未吃,就先要吃甜品
所有甜品都要以燕窩為題而造的,看見已經十分吸引!!!
而且甜品款式會不斷地轉,所以單吃甜品已經可以吃飽!

這款甜品最好味,外表半球體,十分吸引!
芒果乳酪mousse夾著芒果的海綿蛋糕,最適合愛芒果的人!
燕窩焦糖燉蛋,焦糖燉蛋很滑,但是焦糖燒得不夠脆,不過都好味!
燕窩杏仁撻,由於我不太愛吃杏仁,所以沒有吃
還有多款甜品
燕窩棉花糖士多啤梨餅,口感很特別,士多啤梨mousse加上棉花糖
士多啤梨mousse cake,相比起朱古力的,這款沒有這麼好吃了
燕窩牛奶餅撻
燕窩啫喱,朋友最愛吃,因為他好鐘意食啫喱
燕窩椰汁紅豆糕,椰汁味濃,又不會太硬或太軟
芒果乳酪燕窩餅,味道酸酸的
另一芒果迷必吃的,燕窩芒果布甸
燕窩雲尼拿餅

另外有兩款麵包布甸,原味及朱古力味,兩款都試了
這裡的朱古力味弄得很好味,吃完再吃!

朱古力泡芙,內裡的吉士醬不太甜,而且很香很滑
還有曲奇,牛油味及綠茶味,曲奇出奇地鬆脆,好味

差不多每款甜品都吃了一件,而且有些吃完再吃,淨吃甜品已經飽了
吃完甜品,再慢慢吃些頭盤主菜,哈哈

除了各款甜品,還有朱古力噴泉,不過還有很多頭盤主菜都未吃
所以都沒有試這個
最後還有dryer及雀巢雪糕,跟男朋友一共吃了四杯
試了四款dryer 分吃石板街,士多啤梨,曲奇及薄荷朱古力味道
2011-04-22 23 浏览
買咗團購劵,,,$203/位,,dinner buffet,,8:30pm到場,,都唔少人買coupon wo,,,8:40pm就入得啦,,安排得幾好,,坐低擺好野就出去拎野食啦,,我既長腳蟹ar =]好大隻,,好多肉,,同埋好鮮甜,,讚我自己都食咗成十幾隻xD,,真系長腳蟹都可以食飽我,,哈哈,,好抵啊,,,,雖然係黑松露做主題,,但黑松露一d都唔突出,,,熱盘都冇咩驚喜,,冇試到,,,反而甜品就唔錯啦=]基本上都影晒有既食物噶啦,,,,90%左右啦,,大家可以慢慢睇相=]PS: 要讚下service,,食到最後,,我地想出去影下相,,但就好大頭蝦地留低d袋喺位度冇人看管,,有位經理睇到,,特登企喺我個位旁邊等我地返黎,,仲提我地要小心d袋,,真系好貼心啊
8:30pm到場,,都唔少人買coupon wo,,,
8:40pm就入得啦,,安排得幾好,,

坐低擺好野就出去拎野食啦,,我既長腳蟹ar =]
好大隻,,好多肉,,同埋好鮮甜,,讚

我自己都食咗成十幾隻xD,,
真系長腳蟹都可以食飽我,,哈哈,,好抵啊,,,,

雖然係黑松露做主題,,但黑松露一d都唔突出,,,
熱盘都冇咩驚喜,,冇試到,,,
反而甜品就唔錯啦=]

基本上都影晒有既食物噶啦,,,,90%左右啦,,
大家可以慢慢睇相=]

2011-04-14
  • 長腳蟹
我經團購買左兩張自助餐卷, 每張$2038:45pm開始自助餐, 去到已經勁多人排隊安排好坐位, d 人都出去搶野食...可能係因為同一時間入坐...好多人...冷盤: 煙三文魚, 火腿, 虾, 長腳蟹, 青口, 蜆, ...沙律: 大約六款多沙律, 包括薯仔沙律, 長通粉沙律...另外有幾款醬汁配沙律日式: 三文魚刺身, 幾款壽司, 但不包括吞拿魚, 另外有冷麵, 太卷, 魚生飯...中式: 點心, 炒飯, 餐湯一款, 松露蒸旦...西式: 雜菜餐湯, 意大利飯, 串燒虎虾, 串燒秋刀魚, 羊架, 牛肉, 意大利粉, 西冷牛, 甜品: Haagen Dazs, Nestle, Dreyers杯裝雪糕, 炒雪糕, 生果, 旦糕, 朱古力噴泉...熱盤: 印度咖喱推介長腳蟹, 意大利飯, 黑菌水蟹粥, 牛肉一開始, 就有好多人搶長腳蟹, 愛吃長腳蟹的朋友, 請留意!另外, 最搶手食物係串燒虎虾, 水蟹粥同炒雪糕長腳蟹: 非常大隻, 非常鮮味, 但re-fill 速度慢, 好多人一拎, 就冇晒, 又要等fill...意大利飯: 非常多汁, 非常濃芝士味, 愛芝士朋友一定要試黑菌小蟹粥: 冇
我經團購買左兩張自助餐卷, 每張$203
8:45pm開始自助餐, 去到已經勁多人排隊

中式: 點心, 炒飯, 餐湯一款, 松露蒸旦...
熱盤: 印度咖喱

推介長腳蟹, 意大利飯, 黑菌水蟹粥, 牛肉
另外, 最搶手食物係串燒虎虾, 水蟹粥同炒雪糕

意大利飯: 非常多汁, 非常濃芝士味, 愛芝士朋友一定要試
黑菌小蟹粥: 冇黑菌味, 水蟹多肉, 粥又綿又香
牛肉: 非常"淋", 非常好食, 必試!
西冷同羊架: 過熟, 好韌, 唔juicy
串燒虎虾: 有好多膏, 但只有燒味, 除殼後, 咩野味都冇, 非常單調, 但有好多人搶食!
串燒秋刀魚: 人人搶食串燒虎虾, 已燒好的秋刀魚放埋一邊, 所以食的時候係暖的, 太差了
烤番茄: 就係串燒前面, 另外有烤薯仔等等, 一般, 因為烤的時間不夠
煙三魚: 大大盤, 夾極都仲有
棷汁糕: 特濃棷汁味! 係特濃!
芝士旦糕: 比起其他甜品, 都算唔錯

可能用團購價就係得呢d質數, 以$203一個人黎計, 我寧願去第二度散叫食物
黑菌蟹粥
每人一隻虎虾, 雖然大隻, 但唔入味, 非常一般
推介: 意大利飯 (入面有菇, 三色椒, 洋蔥...)
串燒虎虾一般, 但好多人搶, 推介牛肉, 勁"淋"勁好食!
芒果糕, 酸到不得了
相信最好食甜品係: 椰汁糕同芝士旦糕
壽司選擇不多, 冇吞拿魚
所謂的松露意大利汁, 只係松露加橄欖油, 黑醋
推介長腳蟹
自選炒雪糕, 好似食米通咁
2011-04-06
黑菌蟹粥
推介: 意大利飯 (入面有菇, 三色椒, 洋蔥...)
串燒虎虾一般, 但好多人搶, 推介牛肉, 勁"淋"勁好食!
相信最好食甜品係: 椰汁糕同芝士旦糕
推介長腳蟹
  • 意大利飯
  • 牛肉
  • 蟹粥
2011-04-14 25 浏览
之前join左團購,以一個比較抵既價錢黎試下呢度個buffet本來唔期望話服務會好好同埋驚有"爭食"情況出現點知一去到發現服務好之餘野食仲不停咁加, 等得一陣就有新既出黎冷盤雖然款式唔多,但一望就知係新鮮,長腳蟹仲係啖啖肉~ 不停refill我最鐘意既係, 每一張檯都有一把剪刀可以用黎食硬殼類食品唔係間間酒店buffet都會架壽司同刺身款式略微少左d都係最大路既鰻魚,三文魚,反卷 等等..但都係有質素的熱食就一般般,比較欣賞燒烤食品同埋有師傅即製意大利飯,正!火腿亦都好淋身,唔係出面既好乾身最後係甜品,我比90分~都係o個一句 款唔太多但質素好~焦糖燉蛋好滑好有雞蛋味炒雪榚雖然可選配料唔多但已經足夠炒雪榚o個位小姐笑容可加~有禮~仲有pancake,窩夫,梳乎里~ 如果下次再有優惠,一定再買~不過如果正價就未必值得了~
本來唔期望話服務會好好同埋驚有"爭食"情況出現

點知一去到發現服務好之餘
野食仲不停咁加, 等得一陣就有新既出黎

冷盤雖然款式唔多,但一望就知係新鮮,
長腳蟹仲係啖啖肉~ 不停refill
我最鐘意既係, 每一張檯都有一把剪刀
可以用黎食硬殼類食品
唔係間間酒店buffet都會架

壽司刺身款式略微少左d
都係最大路既鰻魚,三文魚,反卷 等等..
但都係有質素的

熱食就一般般,比較欣賞燒烤食品
同埋有師傅即製意大利飯,正!
火腿亦都好淋身,唔係出面既好乾身

最後係甜品,我比90分~
都係o個一句 款唔太多但質素好~
焦糖燉蛋好滑好有雞蛋味
炒雪榚雖然可選配料唔多但已經足夠
炒雪榚o個位小姐笑容可加~有禮~

仲有pancake,窩夫,梳乎里~

如果下次再有優惠,一定再買~
不過如果正價就未必值得了~
2011-04-13
  • 炒雪糕
2011-04-11 11 浏览
與友人同吃,下午茶buffet,起初以為不多選擇後來看見食物既種類都超出了原定的驚喜!雖然刺身得三文魚不過味質亦算生鮮,甜品:蛋糕的選擇頗多,而且每人送一個熱烘烘的蛋白燕窩撻美味!沙律亦有不少選擇,例如:蘋果沙律,因為許多地方都以著仔作沙律但佢地用蘋果是很少見的.唯冰板炒雪糕用牛奶公司的雪糕炒味道欠少少,而一杯杯雪糕的品牌是dreyer,服務員收碟及加水的效率很好,下午茶連優惠值得一試!
2011-04-09
2011-04-07 14 浏览
紅日再加團購=book左檯都要排隊野食方面冷盤:長腳蟹-正!!不停出,新鮮仲有淡淡海水味蜆-細仔,無咩味青口-都算大仔同新鮮藍青口-比普通青口鮮甜凍蝦-正常水準沙律-配料選擇都算多,醬料都有成6,7種,試左芥末蜜糖,不錯魚生-有三文魚,吞拿,劍魚.....正常!!可惜唔係腩位反而熱盤既吸引力就真係麻麻試左黑松露水蟹粥-有黑松露味,粥底都夠棉,值得一試黑菌青豆忌廉湯-都係有黑菌味不過唔係十分特別bbq燒大蝦-爽,彈,好食黑菌白汁大蝦-送的一位一隻,個汁咸左小小,蝦同燒大蝦既一樣黑菌燒賣-普通燒賣加2點黑菌,普通過普通其他好多都係炒菜,菇,or肉食加d黑松露作賣點...所以無試連咕嚕雞球都有意大利飯太多人排隊,所以無機會一試甜品好多款因為熱盤一般好快就跳左去甜品好多款都好好食焦糖燉蛋朱古力mo思香橙芝士蛋糕綠茶紅豆卷麵包布甸都好正雪糕有牛x公司同h品牌(有雲呢拿,古力&曲奇)pancake同窩夫都好多人右係無食到生果有哈蜜瓜,西瓜同新鮮菠蘿奶茶,檸茶任飲服務反而幾好....收碟都算快仲次次都會講thank you ,唔該哂之類加水都算密不過如果用正價價錢就會覺得有點貴如果本身對生冷野麻麻既
紅日再加團購=book左檯都要排隊
人龍係長到出左去
野食方面
冷盤:
長腳蟹-正!!不停出,新鮮仲有淡淡海水味
蜆-細仔,無咩味
青口-都算大仔同新鮮
藍青口-比普通青口鮮甜
凍蝦-正常水準
魚生-有三文魚,吞拿,劍魚.....正常!!可惜唔係腩位
反而熱盤既吸引力就真係麻麻
試左黑松露水蟹粥-有黑松露味,粥底都夠棉,值得一試
黑菌青豆忌廉湯-都係有黑菌味不過唔係十分特別
bbq燒大蝦-爽,彈,好食
黑菌白汁大蝦-送的一位一隻,個汁咸左小小,蝦同燒大蝦既一樣
黑菌燒賣-普通燒賣加2點黑菌,普通過普通
連咕嚕雞球都有
意大利飯太多人排隊,所以無機會一試

甜品好多款
因為熱盤一般好快就跳左去甜品
好多款都好好食
焦糖燉蛋
朱古力mo思
香橙芝士蛋糕
綠茶紅豆卷
麵包布甸都好正

雪糕有牛x公司同h品牌(有雲呢拿,古力&曲奇)
pancake同窩夫都好多人右係無食到
生果有哈蜜瓜,西瓜同新鮮菠蘿
奶茶,檸茶任飲

服務反而幾好....收碟都算快
仲次次都會講thank you ,唔該哂之類
加水都算密

不過如果用正價價錢就會覺得有點貴
如果本身對生冷野麻麻既應該會好蝕同失望!!
復活節擺設
2011-04-05
人龍係長到出左去
復活節擺設
  • 甜品
2011-04-07 17 浏览
與同事在這裡食中午自助餐已經不是第一次, 習慣上先吃沙律菜打打底, 今日的菜很新鮮, 有甜味, 感覺是一個好的開始.接著橫掃了一排熱食, 照燒雞, 豬仔骨, 鴨胸肉, 甜酸豆腐, 長通粉, 海鮮炒飯, 蝦餃, 乾蒸牛肉等, 大致都不過不失. 燒三文魚頭很香口, 很肥美. 若不是怕太飽, 會多吃一件.羊肉稍韌, 咖喱牛夠腍夠味, 燒賣內頗多蝦, 所以沒有肥膩感.胡椒豬肚湯味道是可以的, 不過胡椒味稍淡, 有點失色.凍食中, 很喜歡椒鹹瀨尿蝦夠入味, 不過食得太麻煩, 所以食了一隻就收手了.三文魚很新鮮肥美, 三文魚蟹籽飯味道亦一流. 甜品方面, 很喜歡其中一款芝士蛋糕, 因為芝士味相當濃.另外, 取了一杯Haagen Dazs杏仁味的雪糕, 不過食了一半就給侍應收了, 真可惜.這裡的奶茶, 咖啡及檸水是任飲的, 嚐了一杯熱咖啡, 很濃味.其實還有其他凍食, 熱食及壽司等, 太飽吃不了, 只怪自己胃的容量太少了.用信用咭有八折優惠, 價錢, 食物及服務都算是成正比的.
今日的菜很新鮮, 有甜味, 感覺是一個好的開始.

海鮮炒飯, 蝦餃, 乾蒸牛肉等, 大致都不過不失.

燒三文魚頭很香口, 很肥美. 若不是怕太飽, 會多吃一件.

胡椒豬肚湯味道是可以的, 不過胡椒味稍淡, 有點失色.

三文魚很新鮮肥美, 三文魚蟹籽飯味道亦一流.

甜品方面, 很喜歡其中一款芝士蛋糕, 因為芝士味相當濃.

用信用咭有八折優惠, 價錢, 食物及服務都算是成正比的.

2011-03-17
2011-04-05 33 浏览
今次係用團購優惠買所以限定時間同日子有位坐後就即刻拎野食長腳蟹 : 啖啖肉,正青口 : 新鮮三文魚 : 鮮甜肥美魚生飯 : 魚生係三文魚腩,好味再黎熟食黑松露意粉 : 無嘜味洋蔥薯仔 : 味道一般串燒蝦 : 味道一般燒羊鞍 : 好juice, 好味道意大利飯 : 煮得好熱,d汁好好味,推介黑松露少飯 : d飯太乾,味道一般個汁好味,隻蝦幾大隻之後仲睇左黑松露燒賣都好味最後到甜品喇係用Haagen-Dazs 炒,食落去好似將d雪糕同配料攪埋一齊,唔特別雲石cheese cake : 好重芝士味,鐘意芝士既朋友值得一試椰汁奶凍 : 好滑,味道ok焦糖布丁 : 好味道總概黎講呢個價錢同質素係抵既下次會再幫襯
今次係用團購優惠買
所以限定時間同日子
一黎到已經幾多人排隊,不過工作人員安排好好,唔係等好耐
有位坐後就即刻拎野食
冷盤食物 - 選擇不多,但味道不錯
長腳蟹,青口,三文魚 & 魚生飯
長腳蟹 : 啖啖肉,正
青口 : 新鮮
三文魚 : 鮮甜肥美
魚生飯 : 魚生係三文魚腩,好味
再黎熟食
黑松露意粉,洋蔥薯仔,串燒蝦,燒羊鞍,意大利飯 & 黑松露少飯
黑松露意粉 : 無嘜味
洋蔥薯仔 : 味道一般
串燒蝦 : 味道一般
燒羊鞍 : 好juice, 好味道
意大利飯 : 煮得好熱,d汁好好味,推介
黑松露少飯 : d飯太乾,味道一般
仲有黑松露蝦
個汁好味,隻蝦幾大隻
之後仲睇左黑松露燒賣都好味
最後到甜品
自選配料炒雪糕
係用Haagen-Dazs 炒,
食落去好似將d雪糕同配料攪埋一齊,唔特別
雲石cheese cake,椰汁奶凍,焦糖布丁,西瓜 & 蜜瓜
椰汁奶凍 : 好滑,味道ok
焦糖布丁 : 好味道

冷盤食物 - 選擇不多,但味道不錯
長腳蟹,青口,三文魚 & 魚生飯
仲有黑松露蝦
自選配料炒雪糕
  • 意大利飯,燒羊鞍,cheese cake
2011-04-05 21 浏览
最近MOOD到好想食Buffet, 就上網周圍睇食評, 雖然呢度無乜下午茶食評, 但讚好都唔少, 就試下啦. 見主題做「窩心.盛燕」燕窩下午茶自助餐, 今日紅日就即日Book枱, 5人行. 攞埋Openrice Coupon 75折. 折實後 $151.3/位地方幾大. 我地坐近窗邊. 本人第一次食下午茶, 心情好興奮, 一直以為下午茶好少野食, 但感覺都唔錯我地要求唔高, 所以覺得味道都OK~食物當然無乜驚喜啦, 但有折之後既价錢都合理既^^一個High Tea都差唔多啦 刺身:只有三文魚一款.沙律: 朋友話無什果沙律囉. 我就OK呀... 最鍾意生菜+粟米 加千島加白色既唔知咩醬點心: 叉燒飽, 唔知咩餃, 小籠(皮較厚), 千層糕熟食: 雞翼, 春卷, 咖哩豬排. 魚柳, 京都骨甜品好多款, 我己經攞晒話有燕窩既甜品 (睇相) 不過除左每人有一份"燕窩炒蛋白"外. 我真係見唔到D甜品有燕窩仲有冰板炒雪糕, 其實無乜特別碗仔翅&楊支甘露就真係..... 味道好怪, 同出面街既一D都唔同

一個High Tea都差唔多啦

刺身:只有三文魚一款.
點心: 叉燒飽, 唔知咩餃, 小籠(皮較厚), 千層糕
熟食: 雞翼, 春卷, 咖哩豬排. 魚柳, 京都骨

仲有冰板炒雪糕, 其實無乜特別

甜品+冰板炒雪糕(配料+完成品)
燕窩炒蛋白+雪糕
2011-04-05
$151.3 (下午茶)
甜品+冰板炒雪糕(配料+完成品)
2011-03-30 10 浏览
朋友建議到呢到食tea buffet..星期6 呢到坐7成枱 唔算多人環境一般啦 但勝在唔算嘈 食物方面 選擇預左唔多 有中式點心,燒賣蝦餃 同埋炒飯意粉...熟食方面味道一般 我明白tea buffet 通常食d野係好普通 款唔多 但真係冇咩特別好食所以好快轉戰甜品區!,藍莓cheese cake.好食!!唔記得影相 得雪糕有影低
朋友建議到呢到食tea buffet..
星期6 呢到坐7成枱 唔算多人
環境一般啦 但勝在唔算嘈
食物方面 選擇預左唔多
有中式點心,燒賣蝦餃 同埋炒飯意粉...
熟食方面味道一般
所以好快轉戰甜品區!
,藍莓cheese cake.好食!!

唔記得影相 得雪糕有影低
  • cheese cake
  • 炒雪糕
晚膳日期:04/03/2011,星期四晚,團購只能選日至四,晚上8:45開始 (6人)因細佬生日,便以$203團購價買了6張票慶祝生日,又可以試試黑松露菌自助晚餐有幾好味。晚上8:45先食飯,對我來說是很晏。通常11:00瞓的我都驚消化唔倒。裝修及環境:新穎時尚,我們座圓枱,夠哂闊落唔擠迫。座椅都幾舒適。服務:一般酒店服務質素啦,侍應生好後生好新收碟收D唔收D。食完又唔收,未食完又收咗;要好好培訓。取食物也不需排長龍。食物種類:確實不多但大多質素一般,黑松露菌似乎只是綽頭,全無特色可言。海鮮:通常是迷你海鮮版,超細隻。- 冇生蠔- 長蟹腳:ok,海水味濃。- 翡翠螺仔:完全無味,仲有小小沙。- 硯仔:細隻無乜肉、無味。(廣告說「大蜆」是騙人,只是「硯仔」)- 蝦仔:細隻麻煩,沒有試,不便品評。- 青口:一般ok 啦。- 芝士焗虎蝦:每人送一只,我沒有試,不便品評。家人說OK。- 炸瀨尿蝦:沒有供應。魚生:冇乜款,細佬最失望。三文魚:好鬼一般。甜蝦:沒有供應。吞拿魚:沒有供應。壽司:唔吸引沒有吃,不便品評。黑菌蟹籽加州飯:全無黑菌味,變成三文魚蟹籽白飯,唔掂! 湯:豬肚湯:濃

海鮮:通常是迷你海鮮版,超細隻。
- 冇生蠔
- 長蟹腳:ok,海水味濃。
- 翡翠螺仔:完全無味,仲有小小沙。
- 蝦仔:細隻麻煩,沒有試,不便品評。
- 青口:一般ok 啦。
- 炸瀨尿蝦:沒有供應。

魚生:冇乜款,細佬最失望。
三文魚:好鬼一般。
甜蝦:沒有供應。
吞拿魚:沒有供應。
壽司:唔吸引沒有吃,不便品評。
黑菌蟹籽加州飯:全無黑菌味,變成三文魚蟹籽白飯,唔掂!

湯:
豬肚湯:濃,但湯實在太普通。
西湯是白湯:沒有喝,不便品評。
蘋果燉湯:最甜,最好味。
黑菌水蟹粥:全無黑菌味,水蟹粥好甜。唔錯但好快冇。

冷盤:
沙律:一般貨色,沙律菜加黑松露醬,都係無黑菌味,冇火箭菜。
凍肉:有好一般的火煺片及salami,沒有pama ham。
煙三文魚:一般貨色。
芝士:得一款,好一般,只配一包包的餅,好求其。

熱盤:
黑松露醬烤牛仔骨:唔吸引沒有吃,不便品評。
黑菌醬燒龍脷魚:龍脷魚OK,食完都唔覺有黑菌醬。
鵝肝黑菌茸蒸蛋白:蛋白夠滑,鵝肝都Good,都唔覺有黑菌。有encore。
燒鴨胸配黑菌燒汁:唔吸引沒有吃,不便品評。
BBQ燒羊架:好味唔鞋,得。
西冷牛扒: OK啦。

甜品:種類多。
黑菌疏乎厘:未見過出現。(廣告話有lor。)
Haagen Daz 雪糕:只得朱古力味雪糕
有提供Dryers雪糕及牛奶公司雪糕。
芒果拿破崙:唔掂,同8度酒店爭好遠。酥皮多芒果少,冇乜吉士。
芒果布甸:細細杯ok。芒果唔夠,得芒汁冇芒粒。
椰汁布甸:好正,椰汁味濃。
麵包布甸:配custard好味,ok。
芝士餅:一般。
焦糖燉蛋:ok。
pancake:層皮好味,但罐頭cherry唔配。
豆腐花:冇供應。

6個人共食咗$1218、每人$203全包 (團購價)
論價錢:一分錢一分貨,團購價$203冇著數,只是將貨就價,下次不會再來,亦不會推薦給朋友!
評心而論:冇話好唔好,只不過之前在其他餐廳購買的團購餐券真是用正價貨,賣推廣價,貨真價實,真的有優惠,真的抵食。
而這次我肯定如以原價$406買$203貨,必趕客。
我會情願選擇加錢去8度酒店。
2011-03-17
庆祝纪念
生日
2011-03-18 14 浏览
因為買左團購所以黎食~估唔倒喜出望外~首先個環境已經好舒適~d waitress都好密咁幫我地refill水~魚生正~一碟碟咁叫唔洗同人搶~sushi都唔差~帶子sushi必食! 反而圖中四方形果個黑松露加洲卷無乜特別~凍食:長腳蟹又大隻又多肉~乃encore之選~個螺同蜆就唔太得, 因為好細隻無乜肉~炸瀨尿蝦一樣係無乜肉~熟食:串燒蝦係必食之選, 大隻多肉又多膏! 右邊黑松露蒸蛋都好滑好好食~右下印度咖哩羊都好惹味~另外京都骨都係必食~瑤柱瓜亦好清甜~反而黑松露雞柳un到抽筋, 乃敗筆之作~同場加映送的黑松露蝦~好好食架~呢個黑松露青豆湯一般, 反而個蟹粥真係好正~好香蟹味~仲有粒粒黑松露, like! 甜品方面, 個T啦mi薯苦苦地~焦糖布甸+藍妹芝士蛋糕就好好食~(無影相) 其他果d一般般~雪糕有haagen daz炒雪糕, 建議一幾個人叫一個, 因為超大舊! 同埋其實係硬少少的雪糕~不過最讚係佢d雪糕竟然係一杯杯, 有haagen daz+dreyers+雀巢, 每個品牌都有關多種口味選擇, 而且會refill~食多幾杯已回本 總的來說: 讚! (如果有埋生蠔就好啦~)
魚生正~一碟碟咁叫唔洗同人搶~
凍食:
熟食:
反而黑松露雞柳un到抽筋, 乃敗筆之作~
同場加映送的黑松露蝦~好好食架~

總的來說: 讚! (如果有埋生蠔就好啦~)
2011-03-15
$203 (宵夜)
  • cheese cake
  • 魚生
  • 蝦串燒,蟹粥,黑松露蒸蛋
2011-03-14 11 浏览
食物種類不算多,行兩轉都好似冇咩野食但食物特別(炒雪糕)有中西點心食,唔差但都係少三文魚十分足夠~可以一次過囉好多XD最重點是糕點~ 佢個 芝士蛋糕好食到停唔到口!! GOOD~雪糕同炒雪糕好食多種類,同炒雪糕個姐姐好得XD~最後只係$178 再 75% OFF 成為$140 勝價比高~低食~
食物種類不算多,行兩轉都好似冇咩野食但食物特別(炒雪糕)

有中西點心食,唔差但都係少

三文魚十分足夠~可以一次過囉好多XD
雪糕同炒雪糕好食多種類,同炒雪糕個姐姐好得XD~

2011-03-12
$140 (宵夜)
  • 四方型的芝士蛋糕