2011-05-06
食自助餐,皇家太平洋酒店嘅柏景餐廳都算係我選擇之一,因為個場大,坐得寬鬆之餘,食物種類、款式都幾多。加上,今期所做嘅主題係「黑鑽‧盛饌」黑松露,俗稱「餐桌上的黑鑽石」,幾吸引吓,所以都好期待。當然,一個自助餐雖話都幾百蚊,但都好難預期好似啲高級餐廳,食啲松露菜式,黑松露係成片成片咁刨俾你。但係,帶有黑松露嘅菜式亦唔少,對鮮有食黑松露嘅我,一次過嚐試到咁多款,係個唔錯嘅體驗。準時到場已見啲人開始搵食,未講食,先講坐,今次被安排坐晌近食物區(西湯、麵包、芝士拼盤後面),一眼望到晒大部份食物嘅補充,都算佔據先機,但更正係對住個大電視,仲播緊英超(由於依日無早場,只係重播英超賽事,都好丫)!主題「黑松露」菜式:大概有十多款,有啲無試就無寫,而咁多款、咁多類,都睇出廚師們都花咗好多心思。黑菌青豆帶子忌廉湯 – 點點黑點相信係黑松露喇,不過味就唔太覺,但係忌廉湯本身打得細滑,而且幾有青豆味,撈撈底都有幾多細細粒帶子肉。即撈黑松露醬海鮮凱撒沙律 – 羅馬生菜、炸煙肉粒、麵包粒、巴馬臣芝士,一組凱撒沙律底,再按自己喜好加海鮮配料如蝦、魷魚,最後淋上個黑松露沙律醬,唔好諗住黑松露味好出,只係隱約覺得個沙
即撈黑松露醬海鮮凱撒沙律 – 羅馬生菜、炸煙肉粒、麵包粒、巴馬臣芝士,一組凱撒沙律底,再按自己喜好加海鮮配料如蝦、魷魚,最後淋上個黑松露沙律醬,唔好諗住黑松露味好出,只係隱約覺得個沙律醬多咗啲層次。
黑菌燒賣 – 依個燒賣最能食出黑松露獨特幽香,因為每粒燒賣,上面都放咗一撮黑松露醬。
黑菌水蟹粥 – 粥底幾綿又帶啲鮮香,跟個青豆忌廉湯一樣,黑點就係黑松露吧。
鵝肝黑菌茸蒸蛋白 - 黑菌茸就放晌蛋白裡面同蒸,而鵝肝薄薄一小粒放晌面,蒸蛋白好滑溜,慢慢嗒先嚐到一朕油潤同香味。
蒜香黑松露醬炒薯仔 - 蒜香重過黑松露味,依個少少有姿勢無實際嘅炒薯仔。
燴牛胸伴黑松露油 - 牛胸燴得夠晒腍,好柔軟,伴咗黑松露油,多咗朕獨特松露香,唔錯。
燒羊肩伴黑菌燒汁 - 燒羊肩伴黑菌燒汁,其實同個燴牛胸伴黑松露油差唔多,只係牛胸變咗羊肩,醬汁黑菌加燒汁更芳香,羊肩羶香濃郁,不過肉質帶點韌勁。
扒虎蝦配黑菌汁 – 每位客人都特別送上一客兩件嘅扒虎蝦,「專燈」拎埋隻凍甜蝦拍住嚟影相,真係蚊脾同牛脾,虎蝦燒得好香,又啖啖肉,真係食得爽呀!而且,個黑菌忌廉汁幾香,落黑松露醬相對重手!
黑菌朱古力慕絲 – 唯一一個以黑松露入饌嘅甜品,以往食嘅松露朱古力都係有松露之名、無松露之實,今之就真係食有松露嘅朱古力喇。朱古力慕絲做得幼滑味濃,而加咗黑松露醬上面,又唔覺個慕絲怪喎,味道都幾特別。
蘋果燉雞湯 - 燉湯絕對係柏景招牌,唔係度度自助餐都有供應燉湯,原盅燉,味濃料足,正!老婆仲要添飲。
阿拉斯加雪花蟹腳 – 海鮮類無生蠔,雪花蟹腳自然成為主打,蟹腳已烚熟食得安心,殼軟一剪就開,大啖大啖蟹肉,鹹鮮又實在。
加拿大藍青口 – 幾大隻,肉質同樣鮮甜,落少少檸汁提提鮮就夠。
串燒大頭蝦 – 不可不試,大頭蝦比虎蝦細隻啲,蝦肉都幾彈牙,但重點係蝦頭之內嘅橙紅蝦膏,甘香油飴。
香草燒羊架 – 重羊味得嚟又唔太羶,肉質非常鬆軟,外層又燒得香脆,再配埋芥辣,我都忍唔住整多一枝!
即制意大利飯 – 即場煮意粉就見得多,煮意大利飯就第一次,最吸引係師傅旁邊舊巨型芝士,邊用邊刮。面前有多款配料,你鍾意點配都得,不過一個人食一份似乎太「漏」,或者好似我咁,有時見師傅煮緊「大鑊飯」,可以問佢要少少嚟試都得。
燒牛肉西冷 – 生熟度啱啱,中間位仲略帶粉紅,質感唔錯,有肉味,又冧滑,個人鍾意配燒汁。
芝士蛋糕 – 係美式芝士餅,切到四四方方,芝士味濃得嚟餅身唔死實,面面酸忌廉甜酸有緻。
即做班戟 – 妹妹師傅仔整班戟手勢好熟練,三兩吓就搞掂,皮薄香軟。最難得餡料唔係大路桃肉,有芒果同車厘子果肉,我就梗係揀後者啦,仲要求少忌廉,自己加伴HD咖啡雪糕,一凍一熱,超正!係最可惜掛住影相,擺耐咗,個雪糕都溶溶哋,影響個賣相!
翡翠螺 – 幾鮮甜,厚肉。
預制沙律 – 共有8款,其中一款似係希臘沙律,味道清新,其他幾款都各具特色。
烤南瓜、粟米 - 南瓜同粟米本身已經好夠甜,所以烤咗之後再多陣烤燒香。
梳乎厘 – 雖然只係原味,但因為即做(要等5min),食落好輕身,好鬆軟。
紅豆綠茶卷 - 紅豆清甜,綠茶瑞士卷好香綠茶味,係稍嫌餅身開始有啲乾,可能擺耐咗。
朱古力麵包布甸 - 麵包布甸充滿蛋香,又有朱古力味,加上面面灑上唔少杏仁片,好味。
覺得麻麻嘅食物:
Tiramisu – Mascarpone芝士打得柔滑,不過,係無咖啡酒浸手指餅版本,所以,味道、層次單薄。
冰板炒雪糕 – 好多配料揀,不過係自己衰貪心,揀得太多料,料多過雪糕,成兜嘢我個「趙」字。
此外,仲有自助沙律吧,車厘茄超甜,沙律菜好新鮮爽脆;壽司、魚生,因為見無乜特別款式,都係大路貨,所以無試過;凍海鮮仲有瀨尿蝦同凍蜆,前者出咗幾輪就無晒,我都未有機會試,之後改出凍甜蝦;其他點心、熱盤仲包括有蝦餃、南乳豬手、蒸魚、咖喱牛肉、炒時蔬、生炒骨……之類;去到甜品方面,除上面提過嘅有啲啲特別外,其他都比較普通,如果對食甜品有要求嘅人,可能唔係太睇上眼,而雪糕櫃有HD、Dreyer's、雀巢,全部細杯裝,多選擇又方便揀;茶啡自斟,可以不停飲!
整體嚟講,加插咗黑松露做主題,新鮮感同高檔感強咗,折咗之後大概三百鬆啲,以依家食番有咁上下嘅自助餐計,價錢算幾吸引,就啱慶祝吓特別日子嚟豪一豪,非常諗得過。雖然依個「黑鑽‧盛饌」黑松露自助餐只係做到4月,而5月主題好似換咗「蝦蟹鮮味配」海鮮自助餐,但係以柏景質素應該都OK嘅!