2013-08-04
家人生日, 早兩星期入open rice 找自助餐, 見十大人氣中有柏景, 又有七五折優惠券 , 好似好抵食, 記得兩三年前食過 , 當時雖然款式不太多 , 但鐵板炒雪糕, 蛋糕甜品都好ok, 仲有一個生日蛋糕送( 印象好深刻是我們當時坐在甜品吧隔離 , 所謂"近水樓台先得食"有一款蛋糕因為好好味, 我們幾個encore 下幾乎食左大半個蛋糕 ) 六時半準備到達, 餐廳安排我們坐在熱薰吧枱附近 , 取食物好方便 .繞場一周後, 除了近入口的雪糕吧好吸引外, 其餘 海鮮, 刺身, 熱薰 , 甜品等都唔多選擇 , 有點失望 先攻 海鮮 和 凍肉 行近海鮮區, 嘩 .... 1 2 3 4 5 6 一眼見晒六款 , 全部大路貨色兩款蝦都唔掂 , 無味又唔夠新鮮, 長腳蟹和翡翠螺都有D鮮味算ok青口有沙凍肉都是有幾款 , 煙三文魚唔夠味, 但巴馬火腿又過咸 , 原本凍肉是我的至愛都沒有 encore , 唉 ~~~ 刺身只有三文魚, 螺肉 , 蟹棒 , 另一款好似是劍魚 , 每次每款只提供三片 , 要多行幾轉 >.< 壽司都只是幾款選擇唔多熱薰 --- 大約十款左右牛尾唔
甜品等都唔多選擇 , 有點失望
先攻 海鮮 和 凍肉
青口有沙
原本凍肉是我的至愛都沒有 encore , 唉 ~~~
熱薰 --- 大約十款左右
牛尾唔夠淋 辣椒蟹有蟹鮮味, 但過辣 蟹肉薯餅(只出過一次)
津白粉絲一般貨色 賽螃蟹幾好, 但多食會漏 比目魚 ok
蔥油霸黃雞見個樣好"鞋"無試 鴨胸一向不喜故無試
小型漢堡包 ( 有雞肉, 牛肉, 豬肉三款漢堡 ) 試過牛肉漢堡都ok
香蝦肉腸炒飯(個名好好聽, 但似加左葡汁的楊州炒飯 )
干燒伊麵
燒豬肋骨 -- 略"鞋" 唔夠味 , 又唔熱 ( 意粉屋好食得多 )
燒蝦 -- 已經燒起好耐 , 凍晒, 又無味
燒牛脷 --- 亞女一向喜牛脷 , 但佢話呢件太厚 , 肉邊硬 唔得
牛肉另外用上湯浸熟, 好好味但牛過熟有少少ug , 好彩是薄切
芒果布丁 , 朱古力梳乎喱 芝士餅 和 藍莓蛋糕是OK的, 其他大部份都
唔多好食 ( 甜品唔甜但都不要咁酸啦, 真係好難頂 )
兩大牌子 , 又有雪米糍 , 仲有多款味道選擇 , 值得一讚 ^.^
食物選擇不多, 未夠九點, 各食物吧已經開始冷清清的 "無嘜人幫襯"
题外话/补充资料:
原價 $448 有七五折 再加一(原價計) = 每位 $ 380 , 如果無折一定不用選.
最慘是昨天發現呢間餐廳有團購自助晚餐, 每位連加一 $334 足足平成50元/人
我們四人就比多了兩條紅衫魚 , 好肉痛呀 ~~~ 鳴鳴 ( >.<)