2019-12-06 231 浏览
9:30pm的late dinner吃壽司就可以控制一下份量想坐得鬆動一點就來了板長~~和老公點了一碗烏冬&一些壽司來吃什菌帆立貝稻庭烏冬,配料充足烏冬質感爽滑,不會煮得太稔湯的味道恰好,帶點甜~壽司就點了最普通的,三文魚﹑三文魚腩﹑帆立貝﹑北寄貝另外還有油甘魚腩壽司及珍味廣島蠔軍艦!壽司飯不會太鬆散,刺身算是ok,但並不特別鮮甜~油甘魚腩幾香魚油味!上面放上一點柚子胡椒,可中和魚油油份!廣島蠔軍艦,蠔的size比想像中大隻!略飽滿!醬汁和蠔很配,而廣島蠔亦很juicy啊!總結來說,板長的食物質素中規中矩最大好處是坐得鬆動一點之餘,又不用等位等太長時間!想吃壽司又想等位的話,板長這個選擇都ok的!
9:30pm的late dinner
壽司就可以控制一下份量
想坐得鬆動一點就來了板長~~
和老公點了一碗烏冬&一些壽司來吃
什菌帆立貝稻庭烏冬

什菌帆立貝稻庭烏冬,配料充足
烏冬質感爽滑,不會煮得太稔
湯的味道恰好,帶點甜~
壽司
壽司就點了最普通的,三文魚﹑三文魚腩﹑帆立貝﹑北寄貝
另外還有油甘魚腩壽司及珍味廣島蠔軍艦!
壽司飯不會太鬆散,刺身算是ok,但並不特別鮮甜~
油甘魚腩壽司(2件)
油甘魚腩幾香魚油味!上面放上一點柚子胡椒,可中和魚油油份!
廣島蠔軍艦
廣島蠔軍艦,蠔的size比想像中大隻!略飽滿!
醬汁和蠔很配,而廣島蠔亦很juicy啊!

總結來說,板長的食物質素中規中矩
最大好處是坐得鬆動一點之餘,又不用等位等太長時間!
想吃壽司又想等位的話,板長這個選擇都ok的!
2019-07-26
2019-11-24 217 浏览
琴日1點幾同我啊媽走左去食板長,成間鋪頭坐唔滿。入到去個staff叫我坐左係2個女仔隔離,share左張4人枱。果下我已經不滿,有bar枱,有空枱,點解要張我地迫過去坐?(之後個女仔拎銀包果陣隻手撞到我)Order左呑拿魚魚生飯,個碗係油油地,魚生有d未解凍嘅感覺,飯唔係軟嘅。我知你個魚生飯淨係百幾蚊,點解你個廚房咩技巧都唔洗,仲可以搞成咁!Overall除左個女waitress (welcoming) service ok d,其他野咩都唔得。你會理解d人令願去排元氣都唔食佢,價錢差唔多,食都係咁嘅嘢。但係人地起碼service合格,唔會有位都叫你坐到迫鬼住晒,serve岀黎個碗係唔油嘅,飯起碼係軟同暖,食都開心d。我俾得依個價岀黎並唔係想要茶記或大排檔,真係唔好怪個鋪位唔好,再唔掂都比唔上果d軟件唔得。
琴日1點幾同我啊媽走左去食板長,成間鋪頭坐唔滿。

2019年9月26日 (星期四) 11:30am 31°C 店內裝潢以時尚為主,樸實為本,設置梳化卡位,感覺舒適和優閑。 環境光亮整潔,餐具乾淨。 以先進科技產物來點餐,直接傳送去廚房,捨棄傳統餐牌,變得更方便快捷,值得一讚! 為慶祝 ※懶懶熊大聯盟※ 10 週年紀念日,本人特地挑選此餐廳用膳。 人數:2人 HK$206 不用等位 丼(Donburi)是日文漢字,是一種日式飯食,以大瓷碗盛載著白飯,飯上覆以各款食材。傳統丼包括:牛丼 - 烹煮牛肉與洋蔥後覆於飯面親子丼 - 以雞肉、蛋及洋蔥烹煮覆於飯面。豬扒丼 - 是將豬扒裹上麵包糠後,經油炸而成,油的高溫將肉汁鎖在肉內,混合洋蔥、雞蛋覆於飯面。 櫻花丼 - 三文魚、油甘魚塊塊厚切,肉質軟滑,味道甜美,完全沒有冷凍感覺和雪藏味道。蟹籽新鮮爆脆,滲出海洋氣味。青瓜粒清涼爽口,蛋粒甜美,適合炎炎夏日。碗內的珍珠米十分軟綿,一點都不乾硬,在拌勻蟹籽及青瓜粒後進食,感覺爽口清新。同時,配合刺身一起吃,味道更是一流!【推介之選】❤❤❤ 蔬菜沙律 - 清涼爽口,開胃之選。 麵豉湯 - 冬瓜粒消暑,昆布滑溜爽口,2 粒蜆肉鮮甜,味噌味道不算鹹,感覺

2019年9月26日 (星期四) 11:30am 31°C

環境光亮整潔,餐具乾淨。

人數:2人 HK$206

不用等位

傳統丼包括:

牛丼 - 烹煮牛肉與洋蔥後覆於飯面

親子丼 - 以雞肉、蛋及洋蔥烹煮覆於飯面。

蔬菜沙律

蔬菜沙律 - 清涼爽口,開胃之選。
麵豉湯

麵豉湯 - 冬瓜粒消暑,昆布滑溜爽口,2 粒蜆肉鮮甜,味噌味道不算鹹,感覺適中!

二點刺身

二點刺身 - 三文魚薄切,新鮮軟滑,光澤甜美。油甘魚同樣薄切,軟而煙靱。但是只得 4 片,著實不抵食喔 ~

芥末三文魚手卷

芥末三文魚手卷 - 竟然沒有芥末呀!!!

三文魚壽司

三文魚壽司 - 肉質新鮮,軟滑即溶。

《 影 片 》:

庆祝纪念
纪念日
麵豉湯
2019-09-26 160 浏览
會員九月份的星期三都有八折,好抵吃 😋!幾乎每次來都會叫的枝豆,豆面上灑上一些鹽,令枝豆味道不會太寡。枝豆煮得剛剛好,不會太稔,也不會太硬。一上桌還是熱騰騰的!叫了幾件火炙壽司。火炙魚背壽司,魚背很滑,魚油豐富。火炙三文魚壽司,三文魚大小適中,味道好。火炙芝士玉子壽司,暖暖的芝士配上凍冰冰的玉子,感覺怪怪的😣。 如果玉子都是暖的就好。通常每次來都會叫鹽燒三文魚腩邊, 但這天沒有供應,就試下鹽燒鯖魚。因為用鹽燒已有少少鹹味,所以不點醬吃味道都okay。 有少少檸檬的酸味更好。白蘿蔔蓉是凍冰冰的,我沒興趣。魚肉都算滑,整體來說不錯。吃的時候要小心魚骨,魚骨比較長,都容易挑出來。
會員九月份的星期三都有八折,好抵吃 😋!

幾乎每次來都會叫的枝豆,
枝豆

豆面上灑上一些鹽,令枝豆味道不會太寡。
枝豆煮得剛剛好,不會太稔,也不會太硬。
一上桌還是熱騰騰的
!
火炙壽司

叫了幾件火炙壽司
火炙魚背壽司,魚背很滑,魚油豐富。
火炙三文魚壽司,三文魚大小適中,味道好。

燒鯖魚

白蘿蔔蓉是凍冰冰的,我沒興趣。
魚肉都算滑,整體來說不錯。
吃的時候要小心魚骨,魚骨比較長,都容易挑出來。
2019-09-25
2019-08-16 212 浏览
會員星期三全單八折,7:30攞位8:30入座,三人食,個人認為板長質素一直唔差,🥰🥰價錢唔算貴味道又好。手機點餐,方便快捷👍🏻👍🏻👍🏻叫左個三文魚套餐105,好抵食,👍🏻👍🏻質素唔錯,❤️嗌咗好多油甘魚壽司同其他壽司等等,全部都係正常水準,係板長唔會食到伏嘅嘢。另外叫咗兩個烏冬,普通正常,唔會特別好味(唔記得咗影相),瘋狂食壽司❤️❤️平均一個都係100多啲炸!!!!!總結來講我多數都係會員日先會食板長😂😂平時真係好少食,同埋記得提早攞位💪🏽
2019-08-14
2019-03-27 394 浏览
今晚同老公食壽司,去了將軍澳這間板長,七點幾,不用排隊,兩個人坐吧枱。因為本身已是會員,所以用手機Apps下單。本身經常食元氣,但是元氣轉了高速線後,選擇特別少。而板長分店多,食物選擇多,價錢適宜,而且味道不錯👍🏼加上佢有個回贈計劃,每次消費完都可以儲積分,下次扣現金,變相有九折😁😁今日點的壽司都很新鮮,其中芒果軟殼蟹的芒果很鮮甜,加上芝士,口味很夾😋北海道岩蠔很新鮮,但是他加了一些調味料,啡色的啫喱,略鹹了一點。其他的壽司都很新鮮,讚。👍🏼👍🏼今天的海膽味道略古怪點🤨

因為本身已是會員,所以用手機Apps下單。

其他的壽司都很新鮮,讚。👍🏼👍🏼

今天的海膽味道略古怪點🤨
2019-03-27
2019-03-22 234 浏览
板長壽司可以講係滿載住我既中學回憶,記得之前食壽司係一個唔平既消費活動,通常會同屋企人、或者有特別慶祝節日先會黎食。咁樣講好似有d誇張,可能因爲平時我屋企唔算好捨得洗係飲食上~以連鎖店既質素,板長壽司算係幾好既選擇,但係呢幾年質素係明顯下降左(唔知點解),無論係刺身、壽司都唔係好新鮮,每件壽司係差唔多味道,價錢係比其他連鎖壽司店平,不過我寧願比貴少少,食d好少少既選擇,感覺而家既板長已經唔係以前嗰個質素,分店亦都越黎越少tim!

以連鎖店既質素,板長壽司算係幾好既選擇,但係呢幾年質素係明顯下降左(唔知點解),無論係刺身壽司都唔係好新鮮,每件壽司係差唔多味道,價錢係比其他連鎖壽司店平,不過我寧願比貴少少,食d好少少既選擇,感覺而家既板長已經唔係以前嗰個質素,分店亦都越黎越少tim!

2019-03-04
2019-03-18 203 浏览
話說果日放假,屋企人又出哂去,餓餓地又5想煮,就落街搵野食。甘岩又想食壽司,於是去左呢間板長壽司。其實好多人都覺得元氣同板長差5多,但其實兩間好食既野係完全5一樣。去元氣會為左三文魚刺身同埋芝麻八爪魚,去板長絕對係為左鮮北寄貝!今日點左啲三文魚、鰻魚、鮮北寄貝同帆立貝,仲有個燒玉子添。三文魚壽司方面其實5輸蝕比元氣,肥美,而且幾厚身下,食落去口感滿足,魚油味亦香。而三文魚腩亦油份一睇就夠,肥美,但稍嫌佢切得太細,魚生同飯團既比例5岩,口感會變差。帆立貝正常水平,鮮甜,不過就細粒左啲,以前9$ 一口帆立貝既份量黎。特長海鰻,先5講味道,淨係望到都吸引啦!差5多成塊鰻魚,細細舊飯,食落塊將上面長出黎既位向下包埋舊飯,一淡入口,鰻魚仲暖暖地,雖然未去到入口即溶,但都已經接近果種口感架啦,滿口既鰻魚,係個口溶化,果種滿足感,你懂的!北海道帆立貝,認真無得輸,神級食材,夠新鮮真係夠哂,佢絕對值得你試。然後就係佢既鮮北寄貝啦!北寄貝壽司幾乎大部分地方都有,但「鮮」北寄貝就5同啦,佢同北寄貝5同,北寄貝紅色,佢係灰黑色,一個係熟左,一個係刺身,北寄貝好多時都比較韌,口感一般,但鮮北寄貝完全係另一個層

今日點左啲三文魚、鰻魚、鮮北寄貝同帆立貝,仲有個燒玉子添。

然後就係佢既鮮北寄貝啦!
北寄貝壽司幾乎大部分地方都有,但「鮮」北寄貝就5同啦,佢同北寄貝5同,北寄貝紅色,佢係灰黑色,一個係熟左,一個係刺身,北寄貝好多時都比較韌,口感一般,但鮮北寄貝完全係另一個層面,佢口感係爽口,味道係鮮甜,如果你鍾意食海鮮,特別係貝類既,佢一定會成為你既新寵兒!

自從試左之後真係返5到轉頭,但佢好似有限量,有時夜晚去食已經賣哂。

黑松露油甘魚食落都新鮮,黑松露亦都夠香。

最後係呢個燒玉子,熱辣辣,食落甜甜地,同甜蛋差5多甘上下,鍾意食甜既朋友都可以一試!

今次係甘多,下次食好野再分享!

下午茶
  • 鮮北寄貝
  • 北海道帆立貝
2019-02-18 245 浏览
今早和太太來到將軍澳新都城購物,中午在板長壽司午膳,此店環境和衞生都不錯,由於時間尚早,顧客不太多。由於我是會員,很多食物都有優惠,我用手機打開個App便即時可以揀選食物,完成後再用手機將枱上的二維碼掃描便可以落單。我點了兩客鹽燒鯖魚定食配海帶蜆肉面豉湯和白飯,新鮮鯖魚燒得皮脆肉香,加些檸檬汁,相當鮮甜美味,面豉湯略嫌太鹹。另外還有兩件油甘魚壽司和兩件火炙三文魚腩壽司,油甘魚和三文魚都新鮮肥美。埋單150,享用了一餐不錯的午餐。
埋單150,享用了一餐不錯的午餐。
2019-02-18
2019-01-29 168 浏览
我覺得板長好食過元氣。做完運動都九點幾真係好肚餓,叫火炙三文魚壽司,三文魚腩壽司,鯖魚壽司🍣 每樣各兩件同牛肉鍋。火炙三文魚太乾啦,三文魚腩壽司同鯖魚壽司好好食, 牛肉鍋熱辣辣個湯好甜都好味。其實呢餐都唔貴總共$153,但係發現原來上網download個電話app可以免費做會員儲分,我有點嘅壽司部份都平兩蚊,仲有好多食物優惠推介, 坐低時都覺奇怪得我用iPad其他人就唔需要,其實張單都有介紹點樣download app同做會員,但張單喺我坐埋位時就攝咗係我凳後面,我完全發覺唔到。不過冇所謂啦,我會再食所以已申請會員
我覺得板長好食過元氣。

不過冇所謂啦,我會再食所以已申請會員
2018-12-08 182 浏览
記得上年媽咪生日係呢間板長壽司慶祝質素好似唔錯 估唔到今年番黎再食質素仍然keep得到絕對值得俾個like👍呢個壽司盛set都幾抵 會員價@$110有齊曬多款三文魚壽司魚生好新鮮 醋飯都勁好食 握得夠實三文魚刺身肥美又厚身另外仲叫左火炙芝士三文魚~好香魚油味😍加埋d cheese響面頭度燒 真係好正😚卷物選擇唔多 冇我想食既吉烈炸蝦卷😢不過下面呢兩款卷物都唔錯一款係芒果軟殼蟹卷 另一款係芝士蝦卷一口帆立貝壽司都好鮮甜😜😜😜油甘魚壽司配上黑松露醬認真一流😄😄芥末墨魚壽司好爽口呀!!!南瓜蕃薯天婦羅encore左一碟😋😋店員服務方面都好好~男職員提點我地要點樣點餐 掃QR code果d臨走又叫我地記得攞齊野 非常貼心❤食物質素加上用餐體驗都非常抵讚😄已決定下年生日再番轉頭食過😎
記得上年媽咪生日係呢間板長壽司慶祝

不過下面呢兩款卷物都唔錯
一款係芒果軟殼蟹卷 另一款係芝士蝦卷

一口帆立貝壽司都好鮮甜😜😜😜

油甘魚壽司配上黑松露醬認真一流😄😄

芥末墨魚壽司好爽口呀!!!

南瓜蕃薯天婦羅encore左一碟😋😋

店員服務方面都好好~
男職員提點我地要點樣點餐 掃QR code果d
庆祝纪念
生日
  • 火炙芝士三文魚壽司
2018-08-16 347 浏览
晚上找東西吃 突然好想吃壽司 就來了板長壽司 火焰鰻魚壽司 鰻魚非常大件 而且燒得很香脆 非常好味左邊的是蔥粒吞拿魚腩軍艦 吞拿魚茸很有魚鮮味 放在吞拿魚茸上面的蔥花更是帶出味道的重點 二優手邊的是芥辣墨魚軍艦 由於質地很滑身 加上芥辣是絕配 非常刺激 還有軍艦的紫菜也是很脆的很喜歡在板長點油甘魚 因為有很多不同的配料 有柚子醬 黑松露油 海鹽和原味 每一款都很特別 值得一點 另外還叫了這個天婦羅稻庭烏冬 烏冬面有點怪 是很幼身 感覺很像上海麵 天婦羅炸得都不錯的連鎖壽司店來說 板長真的算是不錯🙂

晚上找東西吃 突然好想吃壽司 就來了板長壽司

火焰鰻魚壽司 鰻魚非常大件 而且燒得很香脆 非常好味

連鎖壽司店來說 板長真的算是不錯🙂
2018-06-24 340 浏览
我好耐之前曾經去過旺角食板長感覺麻麻,因為覺得服務差,所以好少去板長食,但係朋友成日話呢間好正好好食,佢地當呢到係飯堂成日都去食,重同職員好熟落😬所以特別入來試一試😬我地一行8人去食go go go!我本人係好少食生肉,今次朋友介紹下豁出去了,試了幾款生食物,拖羅好肥美,比目魚好鮮甜,估唔到真係無令我失望😍食才好新鮮好正👍🏽食咗好多様,重有D重複再叫,因為大部分都係朋友叫所以唔係好清楚每樣食物咩名,同埋好多無影相😂但今次令我改觀,會再來幫襯😂
但今次令我改觀,會再來幫襯😂
2018-06-15 258 浏览
想在新都城二期吃壽司有兩個選擇,若果想食物較新鮮又坐得舒服些,會選擇板長。 通常自己來吃的話,我都會點以下食物:芝士飛魚子軍艦,芝味香濃。我不吃刺身,所以喜歡叫火炙系列。火炙三文魚腩赤酢壽司ok啦!火炙魚背赤酢壽司不錯, 師傅控制火候得宜,魚背沒有炙焦。放在口裡啖啖油。想吃多些三文魚又不想太寡, 就會叫這個火炙三文魚卷,有些沙律醬調味不錯。喜歡這裏的枝豆是熱騰騰的,剛拿出來還有煙。灑上了一些鹽,好味!鹽燒三文魚腩邊, 雖然細件但都幾好味,不太鹹,很肥美。吃不飽會再加這一兩件,玉子壽司,腐皮壽司。味道ok,玉子凍冰冰,若暖一些就更好味! 若想吃熱的玉子就要另叫燒玉子了!這裏的服務幾好, 一個人通常被安排坐在吧枱,但有次竟然被安排坐在四人枱! 侍應殷勤有禮,收碟又快,!

芝士飛魚子軍艦

芝士飛魚子軍艦,芝味香濃

火炙三文魚腩赤酢壽司,火炙魚背赤酢壽司

我不吃刺身,所以喜歡叫火炙系列。
火炙三文魚腩赤酢壽司ok啦!
火炙魚背赤酢壽司不錯, 師傅控制火候得宜,魚背沒有炙焦。
放在口裡啖啖油

火炙三文魚卷

枝豆

喜歡這裏的枝豆是熱騰騰的,剛拿出來還有煙。
灑上了一些鹽,好味!

·鹽燒三文魚腩邊

鹽燒三文魚腩邊, 雖然細件但都幾好味,不太鹹,很肥美。

玉子壽司,腐皮壽司

吃不飽會再加這一兩件,玉子壽司,腐皮壽司
味道ok,玉子凍冰冰,若暖一些就更好味!
若想吃熱的玉子就要另叫燒玉子了!

! 侍應殷勤有禮,收碟又快,
!
2018-06-13
2018-06-02 248 浏览
因為要去新都城間實惠睇野,所以就去左板長食晚飯啦。諗起上黎,真係好似好耐都冇食過板長。依間比係調景嶺果間好得多,印像中最近一次去板長好似都2,3年前,就係因為食完覺得唔得,所以冇乜再去。今日係諗唔到食乜又想食壽司而再去。結果係比之前既印像好得多,但係,食完回家路上,我已有D肚痛。回家要沖入廁所,冇幾耐連仔仔都要去廁所(我家有2個廁所)。跟住連老公都要去大瀉...真係好少有,一家三口食完晚飯都要痾囉點訂個pad冇以前咁好,依間果部得A5 Size,真係撞鬼,個畫面咁細,但係Menu既圖又冇咁大,一張圖冇左大半板,要點個菜都要不停掃不停掃唔知係依間係咁,定間間都係咁?以前明明係正常Ipad size,雖然未去到A4但都唔會好似A5咁細囉。最唔好就係,落完單,又冇張單比我睇番叫左乜,黎左乜。食食下都唔知野到底齊未?想睇下部機會唔會有record我地叫左乜,又冇;要靠大家記憶黎數下齊未三文魚,赤貝,八爪魚,同蒸蛋;八爪魚唔係一片片果D現貨,係好味D;赤貝同三文魚都OK三文魚籽軍籃,老公話...唔係真三文魚籽,真三文魚籽係大粒D飽滿D的,依D三文魚籽又真係好鬼細粒,咬落亦冇爆汁,同爭鮮果D差唔多

八爪魚,赤貝,三文魚,和風蒸蛋
三文魚籽
三文魚籽軍籃,老公話...唔係真三文魚籽,真三文魚籽係大粒D飽滿D的,依D三文魚籽又真係好鬼細粒,咬落亦冇爆汁,同爭鮮果D差唔多,唔係靚野囉。
拖羅池魚,吞會魚腩赤酢,槍魷魚,梅真鯛魚,油甘魚網海鹽,火炙帆立貝
拖羅池魚,吞拿魚腩赤酢,槍魷魚,梅真鯛魚,池魚王,油甘魚(海鹽),火炙帆立貝;依2碟都幾好,吞拿魚肺冇呃人,好味,個人就麻麻地池魚,但老公鍾意,佢次次見到有都會叫。我最鍾意既油甘魚,唔,我都係鍾意原味多D,加左海鹽,我覺得有D怪

天婦羅冷稻庭烏冬
仔仔點的天婦羅冷烏冬,烏冬冇乜點,但少有地仔仔開聲話炸蝦唔好食囉。
炸軟殼蟹
炸軟殼蟹,冇特別好唔好食,都算係幾好味的。
黑豚露荀卷
黑豚露荀卷,我自己幾鍾意食露荀的,不過依個我覺得好一般。
鐵板黑椒牛舌
差D忘記左,鐵板黑椒牛舌,依個好味,牛舌雖然得5片,但件件都幾厚身,食落都滿足。

三個人,計埋加一要700蚊,唔係平,但係合理價囉。記碼今次我食唔同壽司食到唔同既魚味,對上一次食,舊舊都冇味的。不過呢,食到最後叫有人問要子薑,我先知原來可以問,我勁鍾意食薑架,但我知得太遲,我都食飽飽囉。記得以前好似一盒盒放係枱比人自己夾架嘛。依家Cheap到要問先有,真係衰。

雖然,新都城間板長好似係好味D,不過食完一家三口都即瀉依點,都真係要諗一諗下次重去唔去。老公話食完日本野都會咁啦,好快有得瀉;但我唔係嘛,除非我食到過飽,如果唔係一般我唔會食完即去廁所的。
2018-06-02
炸軟殼蟹