2016-09-23 175 浏览
之前都提過我個人本身就好鍾意食有湯的食品,特別係湯河,湯米線之類,可以講得上係無湯不歡,總喜歡飲d熱辣辣的嘢落肚,甘先覺得滿足。其中日式拉麵都係我嘅其中一個最愛,濃濃嘅豬骨湯再配上唔同嘅蔬菜配料仲有半肥瘦嘅叉燒,再加埋爽口彈牙的拉麵,正正正!依家香港越開越多日式嘅拉麵店,究竟邊間嘅拉麵先至係好食呢,其實都幾睇個人嘅口味,而我就比較鍾意食啲超濃味嘅豬骨湯拉麵又或者有面鼓湯味嘅拉麵。今日我選左好特別嘅麵食,就係青檸烏冬。見張相就係喺個麵上面放在一片片嘅青檸,青檸上面有小許鰹魚碎,睇落去嗰種感覺都幾特別,因為完全都未見過呢個咁嘅配搭。食落去種感覺又幾特別喎,佢本身個湯底已經有酸酸地嘅味道,又清新食落涼涼地又好舒服,烏冬係扁身的,都幾彈牙。整個配搭就好似特別為夏天而設甘。呢到仲有好幾種烤物,燒珍寶大蝦--大蝦都非常之大隻而且非常之厚肉,又好爽口,燒出嚟熱辣辣。個頭剝開之後仲有啲膏。蝦本身上面已經有鹽作為調味,所以我冇點任何嘅調味料都已經好夠味但係本身都會配一種醬汁,嗰種醬汁同烤牛肉串嘅醬汁唔同,呢種醬汁有少少檸檬嘅味道,點落去可以提升到蝦嘅鮮味都係一個唔錯嘅選擇。燒大帶子--帶子都非常之大隻,

燒大帶子--帶子都非常之大隻,肉都好厚,再配以葱花一齊烤,烤出來更香,入口更有味道。

仙境沙津--聽到個名已經非常之吸引,其實本身我就冇點到呢個沙律因為怕食唔晒,但係真係比呢個名吸引住,而且見隔離枱嘅有點到所以心思思都係想食呢個仙境沙津。
沙津用咗好多唔同嘅生果配搭炸麵條,d麵條炸到一條條,好像鳥巢一樣,五顏六色嘅生果再配以日式嘅芝麻醬汁,配落去嘅感覺幾特別幾清新而且個名亦都好貼切,值得一試。

去得日式食品店,除左想食常有嘅菜式之外,當然都想有其他更好更新穎嘅食品試試,我就覺得呢度做到呢一點,好期待有創新食品可以試試!

入到嚟嘅第一種感覺係呢到嘅裝修好特別,一入去就已經有種日式屋內的感覺,餐廳嘅枱都係用木製造,櫈係藍色,有種喺多啦a夢屋入面的感覺。我記得之前夢中見過一個男仔變成叮噹咁保護我。因為呢個夢中,呢個男仔化身身叮噹,抱住我好溫暖,所以未食已經感覺好良好。初頭入去嘅時候本身就淨係想食拉麵,見佢個名係東京築地拉麵就覺得一定有拉麵食,點知入到去除咗拉麵之外仲有好多唔同款式嘅食品,例如就係串燒,烤物,炸物,沙律等等,另外仲有甜品,個感覺都幾特別。首先就講下拉麵,呢度嘅拉麵有七至八款。有傳統嘅豬骨拉麵,亦有黑油湯拉麵,辣味拉麵同埋蔬菜湯底拉麵,一次過有成七八款拉麵揀,有少少花多眼亂。但係我都揀咗我最愛嘅豬骨湯拉麵,豬骨湯拉麵舊叉燒係半肥瘦,而且入邊仲有萵筍,粟米,海苔等等嘅配料。另外有半隻糖心蛋雞蛋,豬骨湯湯底嘅味道剛好,唔會太淡或者太濃,好有豬骨的味道,食完之後個咀唇會有黏黏地的感覺,相信就係豬骨嗰種骨膠原嘅感覺,食得多,皮膚都靚d,哈。頭先都提過呢度除咗面食之外,都會有啲燒烤食,估唔到呢度嘅燒烤食品又幾好食喎,叫咗一個特長嘅燒牛肉串燒,一碟有兩條串燒,一條串燒入邊有四舊牛肉同三條乾蔥。佢嘅長度真係好

佢嘅長度真係好張,比一隻筷子仲要長。另外佢仲會有一個特別嘅醬汁,牛肉食落去半肥瘦均勻,又淋,超級好食!如果鍾意食葱嘅朋友仲可以一啖牛肉一啖葱,配搭得十分之好。

我就咁食呢個牛肉係冇點到醬汁,已經覺得好正。但係如果想試多幾種唔同味道,都可以試吓點下個醬汁,甜甜地有少少似日式嘅燒烤醬。
三文魚刺身--有時候想食日本野都不忘想食一下日本嘅刺身,呢度食拉麵竟然會有三文魚刺身供應,而且價錢亦都唔貴60幾蚊有6件。而且幾大件下,同埋見到三文魚嘅顏色都非常之鮮艷食落去味道亦都好好,好明顯係一啲好新鮮嘅三文魚,性價比高。
日式布丁--呢種布丁幾特別,感覺有少少似中式嘅豆腐花。豆腐花中間會隔咗一層Oreo嘅餅碎,但嗰種餅碎唔係脆嗰種,係一啲比較淋嘅餅。布丁夾住一層餅,最上面有幾款唔同嘅生果粒,唔太甜,幾好味。

夢中我同呢個男仔同兩個小朋友食食下飯,大嘅掛住玩電話,細個兩個就唔肯食面,我發脾氣,一陣煙就將男仔變成叮噹,小朋友就變左熊貓。然後叮噹同我講,唔好嬲啦,最多比你攬啦。

我都想揾到個叮噹陪我食呢⼁間叮噹餐廳
2016-09-03 265 浏览
呢間店都係我個list到好一陣子,今天終於的起心肝試一試,落樓梯先到達,仲要開兩道勁實既門,時間尚早,入座率七成左右,看了餐牌便決定叫左築地牛丼,蒜香燒青口,12吋特長串燒,和歌山紀洲梅子𣲙,黃金濃厚豚骨湯叉燒拉麵拉麵。嗯,好似好美味咁,但是...先講下牛肉丼,細細碗,夠熱,牛肉份量多,質疑地原來係牛腩咁,不是不好味,唔通築地D牛肉丼係咁既?至於杯梅子冰都幾開胃,梅味濃郁,碗拉麵就普通,拉麵不會過淋,湯底幾好,似雞湯味,但是好油,叉燒質地鞋,不是一大片,好似碎件,溏心蛋不流心,全熟....串燒得個長字,牛肉粒超多肥膏,個人不討好,攪到我青囗都冇影相,青口冇鮮味,細到咸,至是一小撮蒜蓉,不新鮮,試過就算了。
2016-08-05 4273 浏览
同老婆仔收工行左陣朗豪坊, 見到東京築地拉麵竟然唔使等位, 就唸住簡簡單單食個拉麵就算。點知只能說我地太天真了, 築地拉麵又點止拉麵咁簡單。一入到去店面唔大,走日式居酒屋風格既裝修, 但係都乾淨企理既。坐低緊係叫杯野似先, 和歌山紀洲梅子冰, SODA水底加D梅汁, 酸酸地好開胃。跟住就緊係要黎番個三文魚刺身做前菜啦。又肥又新鮮, D油香搞到好想食多碟。跟住黎左隻招牌蒜香燒帶子。又新鮮又大隻既帶子加埋蒜頭吊一吊味, 啖啖肉冇得輸啦。炭燒雞肉串就同平時街買到既差唔多, 勝在火喉燒得唔錯, 香口得黎仲保流到D肉汁。老婆仔最鐘意就食雞翼, LI個黑椒脆皮雞翼名副其實皮夠脆又好香黑椒味, 老婆仔俾滿分, 我就覺得咸左少少。嘩,好大隻燒蝦。LI隻燒巨虎蝦果然夠巨, 足足有7寸長, 肉質彈牙又夠蝦味, 一定要D蝦夠新鮮先做到。最後仲叫左條Waiter介紹既燒活鯛魚, 果然冇介紹錯。新鮮既鯛魚燒出黎又香又脆, 加埋海鹽同檸檬汁帶番魚既鮮味出黎, 冇得彈。你冇睇錯, 我地真係冇叫到拉麵, 不過拉麵店既燒烤都咁出色, 佢既拉麵都應該唔差得去邊,下次有機會一定要去試下
2016-07-28
2016-08-03 417 浏览
雅蘭旁開了間東京築地拉麵,感覺好似好平咁個餐牌上面都好多選擇,例如魚生,串燒,同拉麵等,而且貨錢都唔貴.最尾叫了築地拉麵,因為食拉麵一向淨係食開豬骨湯底, 可惜個湯好似落得太多鹽,又唔夠香, 碗入面仲有糖心蛋、叉燒和同竹筍,糖心蛋既蛋黃甜甜地,煮得唔錯, 叉燒好細塊, 食到算係好彩, 另外, 竹筍落太多啦,食唔曬燒巨虎蝦好大隻呀! 有個碟咁大隻呀! 而且肉質彈牙, 都幾鮮美三文魚刺身Total有6塊,油脂分佈得好平均,都幾新鮮.入口即溶
雅蘭旁開了間東京築地拉麵,感覺好似好平咁
燒巨虎蝦
好大隻呀! 有個碟咁大隻呀! 而且肉質彈牙, 都幾鮮美
三文魚刺身
Total有6塊,油脂分佈得好平均,都幾新鮮.入口即溶
2016-08-02
2016-08-03 308 浏览
同一個喜歡食日本野既女朋友一齊,時不時都要搵下新店帶佢去食!三文魚厚切新鮮!燒帆立貝有專人燒好,唔駛怕自己燒到燶左,咁大隻一定係啖啖肉,蒜粒小草都食埋,都有海鮮味!雞拼盤有芝麻醬、泡菜辣醬,我個人喜歡點芝麻醬,雞肉唔老,食落脆脆有肉感!泡泡抹茶,唔會太甜,淡淡抹茶味!
三文魚厚切新鮮!
泡泡抹茶,唔會太甜,淡淡抹茶味!
2016-08-03 283 浏览
走進雅蘭地庫,即使黎緊會去日本,見到日本野既我都要入去食日本菜!前菜螺肉都係必點,本身喜歡質感爽口,又辣辣地開胃!七輪製麵方法,睇menu係用北海道高級麵粉,又的確係彈牙d!平時食開既拉麵都係豬骨、黑蒜,見到有我喜歡既菠菜湯底,清新味道,如果加埋菠菜就岩曬我呢個菠菜控!12吋長既牛肉大蔥串,牛肉都幾堅韌!溫泉蛋一向喜歡食糖心既口感,再配上小草,賣相味道都滿分!
前菜螺肉都係必點,本身喜歡質感爽口,又辣辣地開胃!
12吋長既牛肉大蔥串,牛肉都幾堅韌!
溫泉蛋一向喜歡食糖心既口感,再配上小草,賣相味道都滿分!

2016-07-27 413 浏览
Order左一個黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵,哇,d黑油唔知係咩東東,撈埋一齊好怪,湯味極度淡,冇心機做湯底嘅拉麵店,個拉麵麵底一般,豚肉冇咩味,總之,出X一丁都好過佢多多聲,唯一好味係個泡菜餃子雞翼,不過佢地應該係入貨,並不是自己整,完。
2016-07-25 413 浏览
晚飯經過見到有間東京築地拉麵,本身對拉麵麻麻哋,但望落去有啲神秘感就試吓落去食下啦⋯⋯原來呢間鋪頭唔係淨係食拉麵,仲有好多其他嘅選擇我同老公叫咗一個黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵,牛丼,炸雞同埋芒果戀人一場黎到都試吓味啦,豚骨湯湯底香濃,叉燒半肥瘦,拉麵麵底好彈牙,唔錯喎牛丼-牛味道香又多牛,牛選用牛腩,好好食,雖然只有牛,冇其他配料,但一啲都唔單調炸雞-炸得好香口,雞肉肉質仲係好嫩,加埋個醬汁,好好味最後杯芒果戀人,有甜甜嘅芒果肉,又加上有啲乳酸,配搭得適當,好解渴
炸雞-炸得好香口,雞肉肉質仲係好嫩,加埋個醬汁,好好味

2016-07-24 372 浏览
I ordered a squid ink pork fillet ramen and chicken wings - mediocre. For the same price, there are definitely better alternatives. E.g. IppudoThe ramen is your standard supermarket non-handmade noodles (big no no), soup is alright but lacking in aroma. While the chicken wings are grilled to a great touch, there was perhaps not sufficient time to allow seasoning to sink in and for the wings to defrost. As a shop that also sells grilled kebab sticks and seafood - did expect better.

2016-07-24
午餐
2016-07-23 722 浏览
同左個FD去銀座睇戲之後搵野食,咁我就想食拉麵,就去左地下個間築地拉麵,叫左碗特上大盛拉麵($78),因為貪佢咩都有唔洗諗,而且一次試晒如果唔好食下次就可以搵第二間食-0-。湯底杰度OK, 豬骨夠香濃。糖心蛋用味噌醃過,唔錯。豚肉肥瘦均勻,叉燒亦都好淋,D油花溶係口嘅感覺好正!拉麵煮得啱啱好,重點係要夠彈牙,麵質都唔錯,放左一陣都仲keep到彈牙。芒果閃電口感好得意,底層係芒果凍,中間落左爆炸糖,飲個時會係口度啪喇啪喇咁幾過癮,面頭仲有幾粒小芒果冰球,雖然冰球芒果味唔重,我估係用芒果糖漿整。D間嘢嘅出品總體都叫唔錯嘅,起碼個拉麵幾好食,飲品都有特色。
湯底杰度OK, 豬骨夠香濃。
糖心蛋用味噌醃過,唔錯。
豚肉肥瘦均勻,叉燒亦都好淋,D油花溶係口嘅感覺好正!
特上大盛拉麵
芒果閃電
2016-07-06
特上大盛拉麵
聽同事說在旺角雅蘭中心地庫新開了一家拉麵店還不錯的。於是放工就與同事去試試,餐廳的環境就像一個小鳥居一樣,粉藍色的。小編叫了一個築地拉麵,豬骨湯底蠻香的,裡面有 糖心蛋、叉燒和一些竹筍,吃起來麵條還滿彈牙,湯底濃香而不太油膩。另外叫了一些燒物,7寸長的烤大蝦,表面灑上一些海鹽,小小的鹹味,食下去又相當彈牙,長度足足有一個手掌長。還叫了一客炸雞,用鐵筲箕裝著,看起來還蠻過癮的,炸雞炸得金黃色,咬一半裡邊還有肉汁,還蠻嫩滑不老,配上酸甜醬汁,甜甜的味道,蠻醒胃的。餐廳雖然不算大,但座位寬闊,坐著用餐相當舒服,沒有拘束感。東京築地拉麵地址: 旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號舖電話: 2625 9200營業時間: 星期一至日:11:30-23:00消費: $100~150
聽同事說在旺角雅蘭中心地庫新開了一家拉麵店還不錯的。

炸雞
餐廳雖然不算大,但座位寬闊,坐著用餐相當舒服,沒有拘束感。
東京築地拉麵
地址: 旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號舖
電話: 2625 9200
營業時間: 星期一至日:11:30-23:00
消費: $100~150
2016-07-14
2016-07-19 4190 浏览
今日係旺角行街行到攰,見到雅蘭中心地庫有間食拉麵,就一心行入去食拉麵。一行到落去就有人招呼我地,好快就坐低係度睇MENU。望左佢個MENU,除左拉麵之外,仲有日式小食同串燒咁,所以就決定乜都試下喇。首先叫左兩杯野飲,左邊係芒之戀人,芒汁味好重,幾有料到;右邊係泡泡抹茶,抺茶味唔夠D CREAM濃味,飲飲下就有D淡,不過都係盛惠廿八蚊杯,收貨啦。想食既拉麵好快就到左,呢款係叫赤神,話辣又唔算,未去到地獄咁勁,唔食辣既人都可以食到既辣,但佢個辣味同埋個豬骨湯加埋又幾好味。另外我朋友就食一個比較特別既青檸冷烏冬,烏冬質素好,同埋襯住個青檸汁,好開胃,不過唔食得太酸既朋友唔好試,因為檸味非常濃。呢個泡菜卷可以PASS,無乜特別,始終人地都係做拉麵,唔可以太MEAN。另外一個泡菜餃子雞翼,幾花心思既一個小食,去骨仲要塞爆泡菜係雞翼度,一咬落去啖啖肉之餘仲有好多泡菜拌住,加分。呢個叫仙境沙律,只係想睇下佢幾仙境,其實佢係一個有沙律菜底既炸麵,上枱個陣凍的。。。咁沙律係凍,正常,但個炸野又係凍,點諗都唔係好岩。。。味道可以,雖然凍左但都脆身既。。。最令我地驚喜既係佢地既燒物,我地點左燒帆立貝、燒巨虎
最令我地驚喜既係佢地既燒物,我地點左燒帆立貝、燒巨虎蝦同埋燒活鯛魚。

先講條魚,佢都係收你68蚊,成條燒成條上,肉質甘甜,仲鎖到D汁係D魚肉度,抵讚!個帆立貝就燒得有少少過火,不過夠大粒,係乾身左D,味道係鮮味架。
隻燒虎蝦就真係抵讚,佢寫住巨,佢無呃你係真係巨虎蝦,成隻手板咁長,仲粗過我手指!食落肉質彈牙,唔痴殼,連個蝦頭都可以放心啜,唔腥,仲有野味添!係新鮮蝦先做到呢D質素。
食飽順便整埋個甜品食下,佢得一款架咋,叫豆腐布丁,不過我地見佢一上枱,第一個反應係OREO豆腐花。。。嗯,豆腐花咪豆腐花味咯。

本來淨係想食拉麵,點知發現呢間野D燒物整得幾有水準,比一般串燒舖抵食,可以再去試下D燒物。
2016-07-13
2016-07-18 2405 浏览
黑板工作背後為的只是支撐著要過生活,生活會變得苦中更苦、所以有時我會將自己變得糊塗,黑板工作背後為的只是支撐著要搵一餐斗吃得開心的飯、今午為了方便去附近朗豪坊購物,選擇上開業多時(東京築地拉麵 ),那麼你應該會間為何不直接往朗豪坊樓上搵食、如果你也曾到訪過朗豪坊特別在假日簡直一位難求,固才有這做法。。。沒有再研究以上題目,經過樓梯步入地庫坐下不久已聞到陣陣怪味、可能是冷氣出風有問題,也不管已坐下心想來個「速食」便鬆人,叫上食物視線向周邊撈,看著一些一面企在出菜位侍應一面跟同事耍樂、一邊箱水吧區枱上五、六、七個客人飲完玻璃杯子,再返回侍應身上原來口渴在堂上已每人一杯啜口飲品,此景可真有如港式屋邨茶記,真是非常親民~~點上的豚骨湯义燒拉麵HK$68.終上枱,血紅般湯底 只屬假象,辣度沒有想像中強、所謂义燒一夾即散,入口只不過是一堆肥膏而言、洗腦下一圈圈半肥帶瘦俏影通通在一剎那成泡湯,湯底之下幼麵帶黃、口感柔韌適中這個可能是略爭回個人心內點點分數,65分不見紅吧!飲品選取泡泡抹茶HK$28.當厚忌廉令視覺上加多上兩分,甜度恰好只是抹茶淡得好像未有落一般,要好集中 好集中腦袋神腦才能感應得到、

出風有問題,也不管已坐下心想來個「速食」便鬆人,

豚骨湯义燒拉麵
未有落一般,要好集中 好集中腦袋神腦才能感應得到、底下一片片白豆腐有感畫蛇添足,
放下杯子整個「速食」喵喵錶僅用上十分鐘時間。
泡泡抹茶
2016-07-17
午餐
2016-07-12 639 浏览
提起築地,必然會勾起腦海裡穿插於日本築地市場內外的鮮美回憶。壽司刺身、海鮮燒等,無不教人回味。在香港營營役役的生活之中,想再次尋回築地的味道似乎是不太可能,那麼大概就只能在辛勞的工作後找些精神上的補足。走進挺隱蔽的入口,沿著兩旁貼滿食物照的樓梯,走到盡頭來到了東京築地拉麵。現代的枱櫈、古代的壁畫,給人一份古今交錯、新舊融合的格調。雖叫東京築地拉麵,但看著餐牌的拉麵、燒物、掦物等等,食品的紅合卻更像日本食堂。黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵 $68豚骨湯表面在奉桌不久便結了一層湯衣,呷了一口稠稠的質感,膠原感濃厚。雖然拉麵在浸了一會才吃,惟麵條仍不失爽彈,沾起湯汁更感滋味。肉質嫩腍的叉燒肉味香濃,但一夾便散似乎有欠美觀。綠魅拉麵 $62我家那位的綠魅拉麵,綠綠的湯底原來是菠菜湯底。湯頭流露挺厚的菠菜清香,入口沒有菠菜渣的發現,似乎是攪成汁後先隔起了菜渣,用心之舉。薑汁日式豆腐 $26香滑的豆腐被薄薄的粉漿包裹著,入口其實更像吉列豆腐。黃金焗帆立貝皇 $43/隻厚厚的芝士蓋著切粒的帆立貝,滿滿的芝士香濃還有陣陣蒜香,帆立貝的鮮味更為立體。蒜香燒帆立貝皇 $43/隻吃過焗,我們也試了燒的帆立貝。燒得香
現代的枱櫈、古代的壁畫,給人一份古今交錯、新舊融合的格調。
黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵 $68
黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵
肉質嫩腍的叉燒肉味香濃,但一夾便散似乎有欠美觀。
綠魅拉麵
綠魅拉麵 $62
我家那位的綠魅拉麵,綠綠的湯底原來是菠菜湯底。
綠魅拉麵
薑汁日式豆腐
薑汁日式豆腐
薑汁日式豆腐 $26
香滑的豆腐被薄薄的粉漿包裹著,入口其實更像吉列豆腐。
黃金焗帆立貝皇
黃金焗帆立貝皇 $43/隻
蒜香燒帆立貝皇
蒜香燒帆立貝皇
蒜香燒帆立貝皇 $43/隻
吃過焗,我們也試了燒的帆立貝。燒得香口的帆立貝伴隨蔥花的香氣令人回味,可惜似乎燒得過於乾身。
泡菜餃子雞翼
泡菜餃子雞翼 $35
炸得香脆的雞翼裡塞滿泡菜,若然覺得未夠辛辣,可與伴碟的泡菜同吃。
12吋特長串燒
12吋特長串燒 $38
醬燒牛肉味道香濃,肉粒帶點脂肪,口感更憑軟腍。
12吋特長串燒
燒大蔥散發一陣淡淡然的青蔥香氣,不俗。
沖繩島黑糖竹蔗冰
沖繩島黑糖竹蔗冰 $22
滿以為入口會有一陣黑糖的清甜,但喝起來味道似乎沒有黑糖的感覺,沒驚喜。
雖然這夜沒有築地場內那陣無比的魚鮮味,但吃著燒帆立貝、雞翼及串燒,感覺有如築地場外吃著各種燒物的小縮影。
2016-07-04
$185.4 (晚餐)
黃金焗帆立貝皇