2016-09-23
之前都提過我個人本身就好鍾意食有湯的食品,特別係湯河,湯米線之類,可以講得上係無湯不歡,總喜歡飲d熱辣辣的嘢落肚,甘先覺得滿足。其中日式拉麵都係我嘅其中一個最愛,濃濃嘅豬骨湯再配上唔同嘅蔬菜配料仲有半肥瘦嘅叉燒,再加埋爽口彈牙的拉麵,正正正!依家香港越開越多日式嘅拉麵店,究竟邊間嘅拉麵先至係好食呢,其實都幾睇個人嘅口味,而我就比較鍾意食啲超濃味嘅豬骨湯拉麵又或者有面鼓湯味嘅拉麵。今日我選左好特別嘅麵食,就係青檸烏冬。見張相就係喺個麵上面放在一片片嘅青檸,青檸上面有小許鰹魚碎,睇落去嗰種感覺都幾特別,因為完全都未見過呢個咁嘅配搭。食落去種感覺又幾特別喎,佢本身個湯底已經有酸酸地嘅味道,又清新食落涼涼地又好舒服,烏冬係扁身的,都幾彈牙。整個配搭就好似特別為夏天而設甘。呢到仲有好幾種烤物,燒珍寶大蝦--大蝦都非常之大隻而且非常之厚肉,又好爽口,燒出嚟熱辣辣。個頭剝開之後仲有啲膏。蝦本身上面已經有鹽作為調味,所以我冇點任何嘅調味料都已經好夠味但係本身都會配一種醬汁,嗰種醬汁同烤牛肉串嘅醬汁唔同,呢種醬汁有少少檸檬嘅味道,點落去可以提升到蝦嘅鮮味都係一個唔錯嘅選擇。燒大帶子--帶子都非常之大隻,
仙境沙津--聽到個名已經非常之吸引,其實本身我就冇點到呢個沙律因為怕食唔晒,但係真係比呢個名吸引住,而且見隔離枱嘅有點到所以心思思都係想食呢個仙境沙津。
去得日式食品店,除左想食常有嘅菜式之外,當然都想有其他更好更新穎嘅食品試試,我就覺得呢度做到呢一點,好期待有創新食品可以試試!