2018-09-04 1450 浏览
這天晚上約了朋友到尖沙咀吃晚餐,我們決定吃日本菜。「東京大眾酒場」好像開了不久,位於人來人往的廣東道。對於本地人和遊客來說,這地點很方便。店面:招牌很醒目。也很有日本風。很有日本feel的門口:我們被安排坐在吧台那邊,師傅正忙碌地準備食材:餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:日文和中文對照:有餐具、紙巾和濕紙巾:右上還有茶,止渴消滯一流。關東煮 $138可以選5款$35以下的材料。我們選了魚餅、燒賣、豬肉串等食材,都是在香港不常吃到的。雖然名叫「燒賣」,但這裡的跟中式酒樓的有天淵之別。不論是外表還是味道,都很不同。雞翼@$28因為每串只有一隻,所以我們點了兩串。雞肉肉質鮮嫩,吃後齒頰留香。(左上)鰻魚(串)$38、(右上)梅子紫蘇雞肉(串)$38、(左下)煙肉露筍卷(串)$32、(右下)各式醬料:鰻魚外皮鮮甜,質地柔軟。其他串燒也很正宗。(左上)雞湯、(右上)可樂$20、(左下)茶、(右下)巨峰梳打$38以上就是我們這晚的水分來源了,雞湯是免費的,濃得來沒油份。埋單$396,平均每人$198,有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再
這天晚上約了朋友到尖沙咀吃晚餐,我們決定吃日本菜。

「東京大眾酒場」好像開了不久,位於人來人往的廣東道。

對於本地人和遊客來說,這地點很方便。

店面:

招牌很醒目。
也很有日本風。

很有日本feel的門口:

我們被安排坐在吧台那邊,師傅正忙碌地準備食材:

餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:

日文和中文對照:

有餐具、紙巾和濕紙巾:

右上還有茶,止渴消滯一流。

關東煮 $138

可以選5款$35以下的材料。

我們選了魚餅、燒賣、豬肉串等食材,都是在香港不常吃到的。

雞翼@$28

因為每串只有一隻,所以我們點了兩串。

雞肉肉質鮮嫩,吃後齒頰留香。

鰻魚外皮鮮甜,質地柔軟。

其他串燒也很正宗。

以上就是我們這晚的水分來源了,雞湯是免費的,濃得來沒油份。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2018-08-25
2018-09-04 1103 浏览
返工忙到頭昏腦脹, 放工嚟到地道日式酒場, 放鬆一下。入座後先來一碗雞湯, 打開胃口。 蟹肉蟹膏甲羅燒$68鐘意食膏嘅朋友點可以唔叫甲羅燒呀!蟹肉與蟹膏融合, 啖啖鮮味。牛舌串$42牛舌爽口彈牙, 非常惹味, 但略嫌偏鹹。梅子紫蘇葉雞肉串$38雞串燒得很有水準, 外層夠乾身, 內層則保持嫩滑, 配上梅子醬, 酸味強烈。野菜盛合$68每件都燒得恰到好處, 微焦而唔會太燶, 其中露筍爽甜多汁, 撒點鹽花調味已經好好食。明太子燒飯團 $35飯味焦香, 簡單而美味。平時比較少食關東煮, 今日竟一試愛上!日本蒟蒻$20蒟蒻Q彈爽口, 表面𠝹滿刀紋, 湯汁均勻地滲透入整塊蒟蒻, 令原本無味嘅蒟蒻變得鮮甜入味, 必點! 雞蛋福袋$40福袋完全吸收湯汁, 一口咬下鮮味在口中爆發, 好食到不得了!靜岡綠茶可樂$45出奇地唔會太甜, 淡淡綠茶味唔太突出。
返工忙到頭昏腦脹, 放工嚟到地道日式酒場, 放鬆一下。

入座後先來一碗雞湯, 打開胃口。

蟹肉蟹膏甲羅燒$68

牛舌串$42
牛舌爽口彈牙, 非常惹味, 但略嫌偏鹹。

梅子紫蘇葉雞肉串$38

野菜盛合$68

明太子燒飯團 $35
飯味焦香, 簡單而美味。

平時比較少食關東煮, 今日竟一試愛上!

日本蒟蒻$20

雞蛋福袋$40

靜岡綠茶可樂$45
出奇地唔會太甜, 淡淡綠茶味唔太突出。

2018-09-03 153 浏览
今晚約咗朋友黎尖沙咀食晚飯,揀咗呢間位於廣東道流尚坊的樓上日式居酒屋,上到黎都幾满座,餐廳唔算太大,建議先打電話訂位。一坐低,職員就奉上熱熱的細細杯雞湯,乳白色,好濃稠重味,飲落香甜。極上刺身盛合5款,$238, 有三文魚,劍魚腩,拖羅,帶子,油甘魚等,厚切鮮甜,拖羅油脂分佈平均,入口即溶,肉質嫩滑,帶子好爽口鮮甜,多有淡淡海水味。燒鰻魚,$38/串,燒得入味軟稔,醬汁濃味,入口即溶。燒牛舌,$42/串,大塊厚身,燒得剛好熟,肉質嫩滑多汁,好重牛肉味。壽司盛合,9件,$278,有拖羅,劍魚腩,三文魚,帶子,三文魚籽,拖羅蓉蔥粒等,飯粒結實有醋味,甜而有嚼勁,好鮮甜。梅酒,$68/杯,味道濃而香醇,冰凍可口,濃郁梅味。
燒鰻魚,$38/串,燒得入味軟稔,醬汁濃味,入口即溶。
梅酒,$68/杯,味道濃而香醇,冰凍可口,濃郁梅味。
2018-09-01 127 浏览
第一次光顧位於廣東道的東京大眾酒場,雖然不是地鋪,但跟著openrice揾食,一找便揾到。這裹以大眾酒場為賣點,地方雖然不算大,但枱很大,枱與枱之間有一定空間,坐得舒服。整間酒場十分日式,就連電視也播放日本節目。講明是酒場,這裹供應不同種類的酒:日本清酒,威士紀,燒酎,梅酒,泡盛,啤酒⋯⋯應有盡有。喜歡放工後喝兩杯的朋友,這裹最適合不過。每位客人一坐下,士應就細心地端上濃濃的日式雞湯讓每位貴客品嚐,非常窩心。今天我就選了日本清酒。灸燒平目魚邊沙律,平目魚鮮味彈牙有咬口,牛油果、小蕃茄,沙律菜非常新鮮,配上黑松露及黑醋,真是讓人胃口大開,停不了口。第一次見亦是第一次食,螢光魷魚沖漬,極新鮮,魷魚魚身發光,咬下去濃滑的魷魚汁在口裹爆出,整個口腔,每顆牙齒都充滿魷魚的鮮味。極上刺身盛合,全部都選用上好的刺身,厚切鮮味。

今天我就選了日本清酒。
初龜本釀造

螢光魷魚沖漬

極上刺身盛合,全部都選用上好的刺身,厚切鮮味。
極上刺身盛盒

初龜本釀造
螢光魷魚沖漬
極上刺身盛盒
  • 味噌青瓜
2018-08-30 972 浏览
前日行過尖沙咀,見到有新落成的商廈,內裡有幾間食肆,其中一間是日本餐廳,類似居酒屋,但比起日本的居酒屋大,看到門口好日式,我們就決定入去食這日本菜啦 ~餐廳地方寬濶,環境型格時尚,牆上電視正播放日本節目,氣氛與日本相似。櫃裡擺放多瓶日本酒,是的,故名思義,東京大眾酒場,當然有日本酒供應,喜歡飲酒的人士就最適合不過。這裡還設置戶外空間,感覺開揚寫意,同三五知己上來聚一聚,談天說地也是一個好地方呢 ~餐牌裡有中、日文字,相信有很多日本人來光顧 ; 有多款不同種類的日式食品,一品料理、刺身壽司、浜燒、燒物、備長炭燒物、関東煮、煮物、揚物、前菜及酒類等,各色其色。可能我們之前吃飽了,但又想感受日本居洒屋風情,所以點了一些串物小食,大家傾下計都不錯呀 👍我們一坐下來,侍應已奉上雞湯,真的很貼心!雞湯鮮甜,濃濃雞香味,應該煲了很久時間,原汁原味,非常好飲。日本雞翼    $40以炆製作方式的關東煮,雞翼肉質嫩滑,輕輕咬一口已離骨,鮮甜美味,香濃多汁。日本豬肉串    $25半肥瘦的豬肉,粒粒均勻,豬肉入了湯汁的味道,軟淋不韌,一咬就化開,鮮味肉汁,嫩滑惹味。日本牛筋    $30白雪雪,細細粒,同

日本雞翼    $40

日本豬肉串    $25

日本牛筋    $30

白雪雪,細細粒,同以往在其他店吃的不一樣,白色的牛筋,濃厚的湯味道,煮得很軟淋,牛筋口感有點黏黏的,爽滑有咬口,非常好吃 😋

另有四款醬配搭,香桃、味噌、辣味、芥末,沾一下這些醬料口味已完全不同,味道特別,是我喜歡的,很不錯。

2018-08-29
  • 日本雞翼
  • 日本豬肉串
  • 日本牛筋
2018-08-29 108 浏览
鄰近新港中心及海岸城,屬熱鬧地段。店內充滿日式居酒屋風格,親切低調。座位闊落乾淨,擺好食物還覺寬敞。一入座即送上雞湯,香氣撲鼻。九重雜賀梅酒 hkd 68梅酒冰凍清爽,入口梅香飄逸,梅香果味濃郁,酒精濃度適中,呑下回香甘甜,喝多易醉。極上刺身盛合 (5款)hkd 238三文魚:肉質柔軟,咬下重重魚香,鮮甜不腥吞拿魚腩:整件肥美,脂肪飽滿,肉質鮮滑柔軟帶香脂香,入口即融帶子:整件大而厚肉飽滿,肉質柔順細嫩,咬下軟糯,入口鮮甜甘香牛舌(2串)hkd 84口感富有彈性爽口彈牙,肉汁豐富香氣撲鼻,有種融化在口中之感鰻魚 hkd 38鰻魚:熱騰騰燒鰻魚入口軟熟柔軟帶魚香,油潤而香滑壽司盛合(9件)hkd 278鮪魚卷及軍艦 紫菜香脆,包裹鮪魚蓉再以鮪魚蓉鋪面,鮪魚蓉油潤細膩,口感絲絲綿絮,帶蔥花香鮪魚腩: 整件肥美厚身,脂肪飽滿,肉質鮮滑柔軟帶香脂香,入口即融帆立貝:肉質柔順細嫩,咬下軟糯,入口鮮甜甘香三文魚子:三文魚子皮脆有內富汁液,新鮮不腥

鄰近新港中心及海岸城,屬熱鬧地段。

一入座即送上雞湯,香氣撲鼻。

九重雜賀梅酒 hkd 68

極上刺身盛合 (5款)hkd 238

三文魚:肉質柔軟,咬下重重魚香,鮮甜不腥

牛舌(2串)hkd 84

口感富有彈性爽口彈牙,肉汁豐富香氣撲鼻,有種融化在口中之感

鰻魚 hkd 38

鰻魚:熱騰騰燒鰻魚入口軟熟柔軟帶魚香,油潤而香滑

壽司盛合(9件)hkd 278
帆立貝:肉質柔順細嫩,咬下軟糯,入口鮮甜甘香
三文魚子:三文魚子皮脆有內富汁液,新鮮不腥

2018-08-29 752 浏览
有晚收工想鬆一鬆,速約左個fd飲返杯兼聚下舊佢搵左間係尖沙咀既上樓居酒屋,入面既裝修都好和風,感覺相當唔錯坐低無耐,店家先為我地送上兩碗雪白香濃既豚骨雞湯暖暖胃,此舉確實窩心黎到屋酒屋,當然食下串燒,再同朋友把酒暢一番啦我地先要兩串“燒鰻魚”HKd$38+10%×2燒得微焦香口,鰻魚肥嫩無骨食完串鰻魚咁正,既刻追加兩串燒“牛舌”HKd$42+10%×2同“山葵雞肉串”HKd$38+10%個牛舌又係必食!!厚切既牛舌爽彈唔韌富牛香,送酒一絕香港既居酒屋唔係間間都有關東煮,見到呢到有得食,我同朋友都異口同聲話要叫返啲黎試下當中附有四種醬料,白色既係桃味味增,同呢串富有骨膠原既牛筋好夾而大根同蒟蒻係每次食煮物都會order 既item最後我地仲每人order左件“燒飯團”HKd$35+10%我要既係明太子口味,飯團外層燒得金黃香脆,內層米飯香軟,配上內餡微辣帶鹹既明太子,又一飽肚滋味之選
有晚收工想鬆一鬆,速約左個fd飲返杯兼聚下舊

黎到屋酒屋,當然食下串燒,再同朋友把酒暢一番啦

我地先要兩串“燒鰻魚”HKd$38+10%×2

燒得微焦香口,鰻魚肥嫩無骨

”HKd$38+10%

個牛舌又係必食!!厚切既牛舌爽彈唔韌富牛香,送酒一絕

而大根同蒟蒻係每次食煮物都會order 既item

最後我地仲每人order左件“燒飯團”HKd$35+10%

今晚我同朋友仔去尖沙咀食這間日本串燒料理。見好多人like, 相中的環境又唔錯,就黎品嚐一下!平日6點開至11點, 主要是讓放工客人可以約埋朋友同事一齊飲返2杯同品嚐地道日本美食環境好簡約乾淨,背景播放輕柔音樂,座位分外面、室內;4-6人椅及bar 枱我們被安排坐bar 枱前,可以清楚睇到日本師傅的手技及技巧!師傅好用心準備食材!食物方面,有串燒、關東煮、刺身、燒物、沙律等等,當然唔少得好多款的靚酒(可惜我們唔識飲)我們選了5種大家都想試的料埋1. 灸燒平目魚邊沙律好大碟!好豐富的蔬果!有:牛油果、番茄、沙律菜、紫洋蔥、大大粒魚籽及灸燒平目魚仲有黑松露,正噢平目魚好彈牙有咬口,好香好爽的口感,我好喜歡這個平目魚沙律蔬菜好新鮮好清甜又翠嫩;有不同口感味道,配上灸燒平目魚,更一試難忘2. 唐揚雞塊(日本產)日本雞上碟!好香脆烤雞、配上檸檬酸酸的味道,中和了油膩感;好脆口、熱騰騰、外脆內多汁,一點都唔乾;特別外皮好脆好爽份量好多,唔只2人!唔油膩又內面好滑好香,又多汁,真都爆!另外,芝麻醬沙律好清新,適合夏天點這個蛋黃醬更香更野味3. 黑毛豬腩(串)一串串的叫,燒得好香又唔燶,質素高又好有咬

環境好簡約乾淨,背景播放輕柔音樂
,座位分外面、室內;4-6人椅及bar 枱

我們選了5種大家都想試的料埋
1. 灸燒平目魚邊沙律

仲有黑松露,正噢

Fish

平目魚好彈牙有咬口,好香好爽的口感,我好喜歡這個平目魚

2. 唐揚雞塊(日本產)
唐揚雞塊(日本產)

Chicken

點這個蛋黃醬更香更野味

3. 黑毛豬腩(串)
黑毛豬腩串

一串串的叫,燒得好香又唔燶,質素高又好有咬口,一層層肥瘦適中,吸引力不少噢

一層一層的!黑毛豬好香豬味、品質高、燒得剛剛好

4. 野菜盛合
野菜盛合

又好香好靚的、冬菇口感好好,厚身又嫩;南瓜好好好甜,好腍好香;燒香蔥及露筍吃,好翠綠又香

5. 高湯炊飯
高湯炊飯

好大碗,足夠4個人食,好大碟又特別材料(豬肉、昆布條)

服務員會為客人拌的才為客人盛滿

好香好大碗,熱辣辣上碟,豬肉好腍好味道;配上健康昆布,更健康及排毒

好滿意的一餐日式料理,服務態度好好,耐心地介紹美食予客人,又主動添熱茶、收碟、有禮(是煲著的);日本師傅好用心,雖然忙碌,但見佢用心作又細緻又品怕熱,厲害呀

2018-08-27
Fish
唐揚雞塊(日本產)
Chicken
野菜盛合
2018-08-27 202 浏览
近排阿媽睇完旅遊節目📺,突然同我講好想試居酒屋。但番工又好難請假同佢去旅行,咁岩上網睇介紹,知道尖沙咀新開左間日本料理居酒屋🏮。 訂左位,帶媽媽黎體驗下啦😁。-仿如「隨意門」,一進去就令人感覺置身日本居酒屋,遠離了煩囂的廣東道。而且師傅是日本人,更添地道感覺。職員安排座位之後,奉上餐牌及豬骨雞湯🌟豬骨雞湯奶白色的豬骨湯味道甘甜濃郁比麵豉湯還好喝,更滋補-每人客人需點一份前菜/關東煮 + 飲品🌟關東煮日本粟米及日本雞蛋 雞蛋很入味、粟米亦清甜配有芥末醬-🌟備長碳燒物1️⃣梅子紫蘇雞肉串 還是第一次吃到這款調味的雞肉串梅子紫蘇經醃漬,有著酸酸甜甜帶咸香既口味挺特別2️⃣明太子雞肉串 嫩雞腿肉經醃製入味又多汁雞肉經炭烤表皮香脆、色澤金黃帶有焦香味的表皮上薰滿粒粒爽口明太子明太子帶獨特的咸香,但味道又不會喧賓奪主而蓋過雞肉的鮮美。-🌟壽司盛盒(9件) 坐著Bar台,近距離看著師傳為我們弄製🍣, 然後將這盤壽司盛盒交到我們手中,有種很幸福既感覺。❤️牡丹蝦:色澤亮白,味甜爽口❤️海膽:橘黃色海膽厚厚的數層,甘甜味濃❤️香蔥鮪魚蓉:就是喜歡那入口融化的口感❤️三文魚子:圓碌碌鮮橙色的三文魚子,戳破就會有卵汁流出,

職員安排座位之後,奉上餐牌及豬骨雞湯
🌟豬骨雞湯

奶白色的豬骨湯味道甘甜濃郁
比麵豉湯還好喝,更滋補
每人客人需點一份前菜/關東煮 + 飲品
🌟關東煮

日本粟米及日本雞蛋
雞蛋很入味、粟米亦清甜
配有芥末醬
🌟備長碳燒物
1️⃣梅子紫蘇雞肉串

還是第一次吃到這款調味的雞肉串
梅子紫蘇經醃漬,有著酸酸甜甜帶咸香既口味
挺特別
2️⃣明太子雞肉串

嫩雞腿肉經醃製入味又多汁
雞肉經炭烤表皮香脆、色澤金黃
帶有焦香味的表皮上薰滿粒粒爽口明太子
明太子帶獨特的咸香,但味道又不會喧賓奪主而蓋過雞肉的鮮美。
🌟壽司盛盒(9件)

❤️牡丹蝦:色澤亮白,味甜爽口
❤️海膽:橘黃色海膽厚厚的數層,甘甜味濃
❤️香蔥鮪魚蓉:就是喜歡那入口融化的口感
❤️三文魚子:圓碌碌鮮橙色的三文魚子,戳破就會有卵汁流出,味道又鹹又甜,帶有海水味
❤️吞拿魚:厚切又大片、油脂不多,鮮嫩肉質及味道清甜
日本白檸檬波子汽水

帶有青檸和檸檬口味的碳酸飲料
由細到大都很愛這款 👍🏻
熱茶製作中

媽媽很喜歡這間居酒屋❤️
1K
唔知大家有無試過同另一半食壽司或刺身拼盤,而每款都係得一件,你哋又會點分同點揀呢?今日我同M佬去咗尖沙咀食東京大眾酒場,叫咗壽司盛合(9件),9款都夠晒新鮮,望見件件都想食,而每次M佬都會讓我揀先,有時都覺得佢太過就我,我就嚟成為港女㗎喇,所以今次我決定讓佢一次。雞湯一坐低就送上餐前雞湯,乳白色嘅湯色已經好吸引,飲落雞味香濃,再配上蔥花,好暖胃。關東煮揀左日本大根、日本魚餅同粟米,最鍾意清甜多汁嘅大根,又甜又無渣,入晒味超正!附上四種醬料:芥辣、甜味噌、水果味噌同辣味噌,不過,每款食品都入晒味,唔點醬都得。不過就略嫌湯少咗啲。壽司盛合9件話就話讓M佬揀先,但M佬話每次佢想揀我鍾意食嘅,我嘅眼神都會厲住佢,所以港女是這樣練成的!壽司有拖羅、帆立貝、三文魚、海膽、牡丹蝦等,件件都新鮮水潤,最鍾意係牡丹蝦,夠彈牙又膠口,蝦頭又多膏;另外帆立貝超厚身,好鮮甜!
唔知大家有無試過同另一半食壽司刺身拼盤,而每款都係得一件,你哋又會點分同點揀呢?今日我同M佬去咗尖沙咀食東京大眾酒場,叫咗壽司盛合(9件),9款都夠晒新鮮,望見件件都想食,而每次M佬都會讓我揀先,有時都覺得佢太過就我,我就嚟成為港女㗎喇,所以今次我決定讓佢一次。

壽司盛合9件

2018-08-26
我覺得我家🐷仔好幸福因為成日都比機會佢請我食好西由於我地真係好中意食日本野於是今次黎左東京大眾酒場🍻一去到 店員除左奉上冰水之外仲有一碗雞味幾濃嘅雞湯之後我叫左一串串燒比自己食就係黑毛豬腩串 ($36) 燒得好香肉腩分明 調味亦岩岩好 推薦👍🏻提到日本野食當然唔少得關東煮 ($138)最特別莫過於日本牛筋 店員話呢個要點上蜜桃味噌食落口果然煙靭 同蜜桃味噌味道好夾最後點左個壽司盛合 ($278)有9款唔同嘅新鮮即握壽司🍣我最愛當然係海膽啦 好新鮮 一啲都唔壓😝________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
我覺得我家🐷仔好幸福
之後我叫左一串串燒比自己食
就係黑毛豬腩串 ($36) 燒得好香
肉腩分明 調味亦岩岩好 推薦👍🏻
黑毛豬腩串

提到日本野食當然唔少得關東煮 ($138)
最特別莫過於日本牛筋 店員話呢個要點上蜜桃味噌
食落口果然煙靭 同蜜桃味噌味道好夾
關東煮

最後點左個壽司盛合 ($278)
有9款唔同嘅新鮮即握壽司🍣
我最愛當然係海膽啦 好新鮮 一啲都唔壓😝
壽司盛合

________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
壽司盛合
2018-08-21 108 浏览
這間餐廳剛開了不久,就算中午時段人亦不是太多人,我們一行人就佔了店家半間鋪。午餐餐牌有很多選擇,由於我想食牛舌,便點了個燒三文魚腩邊定食飯配燒牛舌。這個三文魚腩邊超肥,油脂豐富,個邊燒得很香脆,很好吃。猜不到便當還配有很多三文魚籽,簡直覺得賺到了不過猜不到最期待的牛舌煮得太un, 大失所望。。。中午便當還配有沙律,蒸蛋,及湯,很完整的一餐。整體我覺得味道有點偏咸,但是我一向食得比較清,所以我猜一般人應該覺得剛剛好呢。

不過猜不到最期待的牛舌煮得太un, 大失所望。。。

中午便當還配有沙律,蒸蛋,及湯,很完整的一餐。

2018-08-17 104 浏览
位置喺廣東道 apple shop 隔幾個舖位樓上四樓 ,人流沒有harbour city嗰邊咁旺, 所以唔多自由行上去搵食有日籍師傅駐場, 食品一定有水準。 而其中一位師傅係香港人,但見老師傅對烹調食物的專注用心與手藝, 已知道與日籍師傅沒有分別,食物一試上口,果然不出所料.平時其他日本餐廳多數都上一小碟餐前菜 但這裏比較特別,會上一碗餐前熱雞湯,鶏味濃郁,應該淆製了不少時間, 記住趁熱飲,凍飲完全兩回事,唔好嘥咗個湯。從來沒有去過一間日本餐廳,可以食沙律食得咁暢快, 因為他們的沙律寫明二人前, 一上枱見到隻大大碟睇,見都開心,野菜又非常新鮮.關東煮中的蒟蒻,記住食的時候,要盡情 搽上提供的田樂麵豉,真係配合得天衣無縫。呢一小碟辣麵豉唔好睇小佢 一樣係食Oden的靈魂令人懷念的燒飯團外面脆香好好食 關東煮是因個人口味而叫每一款食物,粉腸值得推介口感好軟稔粉腸甘香抹茶味可樂你試過未?花螺調製出色不負眾望

呢一小碟辣麵豉唔好睇小佢 一樣係食Oden的靈魂

令人懷念的燒飯團外面脆香好好食

抹茶味可樂你試過未?

花螺調製出色不負眾望
2018-08-16
2018-08-16 112 浏览
日本野成日都會食,但真。日本野食真係好難有。e度既食物令我諗返起2 個月前名古屋之旅。6:00 仲早無乜人可以直接入,一坐低就有待應介紹比較特色既食物同放低一杯野就係e杯,雞湯!平平無奇,但加上蔥花同鹽令到雞湯鮮甜直線提升。本身無落鹽,真係淡口,但待應話加少少鹽效果會更好。叫左關東煮,係待應推介。香港好少有真正既關東煮,第2 食材一定好多都係日本入,因為香港唔會有,好似「半片」同「日本蒟蒻」冷門所以香港好難食到。半片係魚漿做,但比我地平時食既會軟身好多,好似好海棉,吸埋d湯汁不得了。而肥佬覺得個年糕福袋特別,年糕軟又有少少彈牙,同腐皮一齊食有好特別既感覺。會附上甜麵醬芥末,係名古屋都係咁食!燒豪,用日本豪所以唔會燒到全熟,所以唔會un同多汁串燒都好出色,上台仲好夠熱,雞腎大粒爽口,大蔥雞雞唔鞋,算出色,但黑豬腩串就失色,明顯太乾燒物出色因為真係慢火燒出黎,蔬菜日本食材,超欣賞老師父慢慢邊燒邊塗上醬汁。蕃薯整推介!又甜又香,最後仲encore 左蕃薯同燒飯團。燒飯團好多地方都求其燒就算,但e度係有深度既飯焦,兩面係金黃色。好高質! 最後一提,酒水好多選擇,開一支都唔會好貴!食燒物記得要點

會附上甜麵醬芥末,係名古屋都係咁食!

燒豪,用日本豪所以唔會燒到全熟,所以唔會un同多汁

最後一提,酒水好多選擇,開一支都唔會好貴!食燒物記得要點!

2018-08-05
  • 燒飯團
  • 燒蕃薯
2018-08-16 194 浏览
把酒暢談在尖沙咀放完工後無嘢做仲想同同事講多兩句, 當然唔會留喺公司咁悶蛋, 我同同事都好喜歡 係呢個happy hour 去居酒屋食少少野, 除左係因為即叫即燒 新鮮熱辣 外, 又可以揀食多,又可以揀食少,唔一定要成個set dinner叫曬。 最近得知海港城對面開咗間新嘅 居酒屋, 趁呢日唔洗ot, 梗係要拉埋啲同事去試下啦。雞湯每位先黎一碗雞湯, 雖然有D油, 但濃郁非常, 而且很好開胃。芥末章魚一道非常低脂開胃的前菜,章魚的鮮甜滋味,清爽非常,氣味芳香清爽但不會太攻鼻,風味獨特。蟹肉蟹膏甲羅燒甲羅燒有蟹膏、蟹肉, 雖然呢度冇鵪鶉蛋 ,但只需要攪一攪蟹蓋入面嘅蟹膏同埋蟹肉,不用再加調味料, 已經有好濃嘅蟹膏味喇,保持原汁原味 永遠係最好味嘅 ,配埋薄薄的薯片,滿口都係蟹膏同鮮味,滿足感爆燈。海膽木魚醬芝士 以餅乾cracker做底, 唔會搶去海膽同埋芝士嘅味道, 抵讚.。混合海膽木魚醬的芝士,味道濃郁,海膽味濃之餘芝士夠鹹香,餅乾脆脆,一口size一次過放晒入口,滿足豐富。高湯炊飯高湯炊飯以昆布和雞肉作為高湯的原材料,簡單以醬油和鹽調味,吃起來層次和風味都夠飽滿。明太子雞肉串雞肉
把酒暢談在尖沙咀
除左係因為即叫即燒 新鮮熱辣 外,

芥末章魚

一道非常低脂開胃的前菜,章魚的鮮甜滋味,清爽非常,
芥末章魚

氣味芳香清爽但不會太攻鼻,風味獨特。

蟹肉蟹膏甲羅燒

保持原汁原味 永遠係最好味嘅 ,
蟹肉蟹膏甲羅燒

配埋薄薄的薯片,滿口都係蟹膏同鮮味,滿足感爆燈。

海膽木魚醬芝士

一口size一次過放晒入口,滿足豐富。

高湯炊飯

高湯炊飯以昆布和雞肉作為高湯的原材料,
高湯炊飯

簡單以醬油和鹽調味,吃起來層次和風味都夠飽滿。

明太子雞肉串

雞肉軟嫩多汁、雞肉吃起來焦香,
明太子雞肉串

搭配甜中帶點明太子香的明太子醬, 不錯吃!

雞腎

雞腎爽脆入味,肉質彈牙有口感 , 嫩滑多汁 。

鰻魚

鰻魚魚皮含豐富的膠質,即使燒過後仍然保留肉質的厚實彈性,
鰻魚

鰻魚肉質彈牙有口感 ,嫩滑多汁 。