2022-06-22 120 浏览
❁ 青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥 $113其他炸雞店未食過呢個口味😋應該呢度獨有,蛋黃醬十分香口,配上青辣椒,甜中帶辣。生洋蔥🧅都令炸雞生色不少,更有層次。❁ 芝士味炸雞 $108一上到枱香噴噴好正,雞肉用酒醃過,即使外層加上炸粉及芝士粉。仍然可以吃得出雞肉的酒香,雞肉嫩滑,外脆內軟。金黃外層包住嫩滑雞肉,口感豐富。❁ 辣BBQ豬骨 $188上到嚟嚇親我因為豬肋骨份量好多🙈 係韓式辣醬嘅味道,食落去真係有少少辣,要飲返多啲水。醬汁甜中帶辣,豬肋骨比較淋身(好重要) 咁就唔會食得好辛苦,好食😌有十幾件每一枱都會有生菜沙律、醃蘿蔔,減少油膩感😌📍李家 (山林道) (尖沙咀)尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
❁ 青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥 $113

❁ 芝士味炸雞 $108

❁ 辣BBQ豬骨 $188

每一枱都會有生菜沙律、醃蘿蔔,減少油膩感😌

📍李家 (山林道) (尖沙咀)
尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
  • 青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥
呢間李家之前食過幾次lunch 印象都唔錯好正面,小編今次要睇Tom Cruise所以第一次非lunch 時段黎食。 發現原因夜晚黎食係錯誤選擇,當晚去到,同前面既情侶都係有booking 亦已夠鐘報左到但場內全full未有安排客人交枱要出返門口等,及後陸續黎左4-5張同樣已有booking 既人但全部都一堆人無隊伍咁圍住門口要等,其中一組人最後一個同行者終於到達再次入店告知店只人齊(其他組個個都同一早人齊)竟無向原先既店員溝通就立即放左呢組最遲人齊既人入去?當下全場人都呆左。 😦可以見到餐廳控制人流同timeManagement有待改善。😓依靠住之前用餐既良好experience 忍左佢⋯希望食到餐美味dinner😋【 無骨甜辣炸雞】今次無之前咁脆同香口,唔知點解,但又唔差既,只係無之前咁脆同好食⋯【 芝士辣海鮮炒年糕】好大個份量!芝士幾好食,海鮮量都夠,年糕中規中舉。今次experience 無論員工安排同食物都一般,事後亦發現餐廳竟然仲要當我缺席令我無左訂座既20分里數⋯當晚既員工辦事能力果然⋯😅但舊有experience 係好既所以我都唔會單一次麻麻地既experience 就
竟無向原先既店員溝通就立即放左呢組最遲人齊既人

【 無骨甜辣炸雞

【 芝士辣海鮮炒年糕】
好大個份量!芝士幾好食,海鮮量都夠,年糕中規中舉。

今次experience 無論員工安排同食物都一般,事後亦發現餐廳竟然仲要當我缺席令我無左訂座既20分里數⋯當晚既員工辦事能力果然⋯😅但舊有experience 係好既所以我都唔會單一次麻麻地既experience 就judge佢變差左,希望黎緊搵次再去食時可以gain back 我地對佢曾經既愛同信心啦!🥹
2022-06-15 211 浏览
今日突然想食韓國炸雞,醒起之前有人推介李家,好等我去試試佢先,而家時間係1:00左右,店冇乜人,有大半吉台,我2個人佢係到要人坐門口,大佬呀,出面好熱wo,點坐呀,同佢講想坐入面,姐姐有點不滿,最後都比我地坐返入去,叫左芝士炸雞,炸醬麵,芝士蛋卷(聽聞係出名既),先黎個炸醬麵,ok la .冇特別,之後黎左個芝士蛋捲,滿心期待,🥲冇味既,完全食唔到芝士味,淨係食到表面既茄汁,入面既芝士係呀係拉絲但完全冇味既,到炸雞黎啦,熱辣辣諗住實冇死,嘩,咸到傻左個面,但入面啲雞係冇味既,對呢間餐廳好失望囉,冇下次
位於山林道*李家*出名食炸雞🐔。同🐽仔走黎試試😍。半半炸雞🍗自選兩個味道。分別係芝士味同甜辣味炸雞。兩款味道我都好推介😍。炸雞可選擇有骨/無骨。我當然選擇無骨啦。可以大啖大啖食。真係好鬼正🥹。炸雞大大份。皮脆肉滑。🐽仔食唔停口🤣。前菜醃蘿蔔+椰菜沙律🥗解膩一流❤️‍🔥芝士雞蛋卷🥚🧀招牌菜之一⭐️。一條雞蛋卷切開7大件。相當有份量。輕輕一夾拉出長長芝士🧀。芝味度爆曬燈💡。
位於山林道*李家*出名食炸雞🐔。同🐽仔走黎試試😍。
半半炸雞🍗
前菜
醃蘿蔔+椰菜沙律🥗
解膩一流❤️‍🔥
芝士雞蛋卷🥚🧀
香港炸雞始祖是「李家」?我超鍾意食炸雞,但一直都未試過佢地既出品,說來都有點慚愧🙈今日就去左尖沙咀山林道既分店,店員有韓國人同香港人,唔洗擔心溝通問題,餐廳唔算大,但桌與桌之間有很高的隔板,幾有私隱度,坐下來不會看到別桌,隱密性很夠👍🏻今日主要黎都係食炸雞,有有骨或無骨,我就揀左半半炸雞,可以試哂兩款🤤落完單好快就送上蘿蔔粒同椰菜絲沙律,口感清爽,食完一件炸雞再食前菜,爽口醒胃,絕對係perfect match👍🏻半半炸雞|$191唔洗5分鐘已經送到,兩款口味係分開用籃送上,份量好多,每款都有十多件,每件都唔係一口size,要食幾啖先食得哂🤣外皮炸得金黃香脆,卡卡的鬆脆聲,原味炸雞肉質軟嫩仲有肉汁😍甜酸醬完全包住每件炸雞,黏黏稠稠,味道唔會好辣,肉質同樣嫩滑🥰不過外層炸皮多份惹味檸檬梳打|$38

半半炸雞|$191

檸檬梳打|$38
2022-06-12
2022-06-11 86 浏览
十幾日前經open訂了位回覆訊息都話有位 要準時到過了15分鐘不等 早5分鐘準時到了後過了10分鐘後又話無位要等 真想問你無預留枱比已訂枱的客人咁洗條柒要訂位呀 真係小九柒你
2022-06-11
2022-06-11 135 浏览
突然間心思思想食炸雞,朋友便推薦食李家,一入到店內發現好有韓國氣氛,由正宗韓國人接待,而且服務態度仲好好,店內播放韓國MV,好似去咗旅行芝士調味炸雞(有骨) $198炸雞上舖了滿滿芝士粉,食落有濃濃芝士味仲帶些少辣味,表皮炸得好香脆,內裏嫩滑多汁,保留肉質鮮味,炸粉又唔太厚,而且份量仲好多,大大件雞腿啖啖肉炸小蝦 $98炸小蝦炸得好香脆,而且份量超級多,食極都仲有,送啤酒一流牛膝骨湯 $178上枱時湯仲熱辣辣,湯底香濃好味道,牛膝肉軟淋淋易入口,牛根爽口彈牙,加入了紅棗杞子,感覺好補身健康下次再去其他分店再食過

芝士調味炸雞(有骨) $198

炸小蝦 $98
炸小蝦炸得好香脆,而且份量超級多,食極都仲有,送啤酒一流

牛膝骨湯 $178

下次再去其他分店再食過
2022-06-10 64 浏览
呢一間喺山林道嘅人氣炸雞店 真係唔錯 成日同朋友都會嚟食🍗上次就嗌咗半半炸雞 揀左蜂蜜蒜蓉同芝士無骨炸雞~雞肉嫩滑多汁 啖啖肉 外皮又炸得夠香脆~鹹香嘅蒜蓉再加甜嘅蜂蜜 一定夾~芝士味就沾滿晒芝士粉 味道相當之濃郁 兩款都好惹味😍
2022-06-04 110 浏览
我發現我都幾鍾意食炸雞🍗真係久唔久就會好想去食,就算減緊肥明明忍口忍得好好,就係忍唔到炸雞🙈今次又去咗飯食蒜香蜂蜜炸雞🍗每次都揀有骨,始終都係鍾意啜骨嘅感覺!呢度選用細細隻嘅雛雞,所以食起上嚟肉質特別嫩口特別好食😋甜甜嘅蜂蜜味配惹味蒜蓉醬真係無得輸呀!蜜糖浸濕晒成隻炸雞,咬開鬆脆嘅外層就係嫩嫩嘅雞肉口感,好味好味好味!另外試咗韓式五花腩,五花腩肥瘦適中,肥肉同瘦肉各佔一半,而且用鐵板上,可以充分地品嚐到帶有焦香嘅油花在口中綻放開來,旁邊有泡菜和京蔥泡菜,可以夾埋豬肉一齊食,辣辣哋仲可以減低油膩感👍值得一讚呢度嘅醃蘿蔔,每次食完炸雞我自己都要食返一碟平衡返熱氣😂呢度嘅醃蘿蔔口感爽脆好好味架,唔食就走寶啦!@leechicken_tst #韓國食物 #炸醬麵 #koreanfood #韓式炸醬麵 #炸雞 #炸啤 #韓國食店

2022-06-04 103 浏览
在沒有去旅行的日子,唯有去食韓國餐,填飽我的空虛🤪🤪🤪今日行入山林道見到一間韓式小店,行進舖頭播着K Pop的歌,非常韓風的裝修,真的有一秒到韓國的感覺🤪🤪思鄉病太強了🤣🤣我order咗我最鍾意食嘅韓式炸雞,食炸雞是可以配合萬千種醬汁的最後我揀了芝士調味粉炸雞+蜜蜂蒜蓉炸雞炸到外脆內軟,非常之有口感,炸到好香😋😋😋😋同埋可以揀有骨定無骨。豬肉泡菜湯開胃的泡菜配有彈性的豬肉,一起吃的感覺很滿足。
在沒有去旅行的日子,唯有去食韓國餐,填飽我的空虛🤪🤪🤪
芝士調味粉炸雞+蜜蜂蒜蓉炸雞
豬肉泡菜湯
開胃的泡菜配有彈性的豬肉,一起吃的感覺很滿足。
蜜蜂蒜蓉炸雞
2022-06-04
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞
2022-06-04 83 浏览
吃完再纖悔的邪惡炸雞 ꕀꕀ⇢ఌ 李家ꔐ甜辣炸雞($93/半隻)最愛甜辣口味ꕀ特別開胃惹味沾滿甜辣醬汁的炸雞ꕀ也不影響炸雞的酥脆感炸皮不會太厚ꕁ 雞肉嫩滑啖啖肉忍不住一口接一口ꕁ 邪惡又滿足(●´^`●)ꔐ蜂蜜大蒜炸雞($108)上面有蒜蓉醬ꕁ配蜜糖烤醬蒜香濃郁跟蜜糖甜甜的很搭如果甜辣是惹味 ꕁ 蜜糖便是滿滿幸福♥︎ꔐ燒五花腩肉($198)哇ꕁ超惹人的油脂感肥肉相間ꕀ很有食慾外層微微焦脆ꕁ口感不會太油膩決定要吃飽飽再來纖悔ꔐ蒸蛋湯($58)看韓劇的飯桌上ꕀ蒸蛋是必備的♥︎配了高湯的蒸蛋滑嫩好吃ꕁ 超滿足(•͈⌔•͈⑅)°o‧° °o‧° °o‧° °o‧° °o‧° °o‧° °o‧°很邪惡但吃超開心的(ෆ˙ᵕ˙ෆ)炸雞很出色♡果然是香港韓國炸雞的始早店完全不差韓國當地啊♥︎餐廳會備有醃蘿蔔跟椰菜ꕁ兩者解解膩一流
吃完再纖悔的邪惡炸雞 ꕀꕀ⇢ఌ 李家

ꔐ甜辣炸雞($93/半隻)
最愛甜辣口味ꕀ特別開胃惹味
沾滿甜辣醬汁的炸雞ꕀ也不影響炸雞的酥脆感
炸皮不會太厚ꕁ 雞肉嫩滑啖啖肉
忍不住一口接一口ꕁ 邪惡又滿足(●´^`●)

ꔐ蜂蜜大蒜炸雞($108)
上面有蒜蓉醬ꕁ配蜜糖烤醬
蒜香濃郁跟蜜糖甜甜的很搭
如果甜辣是惹味 ꕁ 蜜糖便是滿滿幸福♥︎

ꔐ燒五花腩肉($198)
哇ꕁ超惹人的油脂感
肥肉相間ꕀ很有食慾
外層微微焦脆ꕁ口感不會太油膩
決定要吃飽飽再來纖悔

ꔐ蒸蛋湯($58)
看韓劇的飯桌上ꕀ蒸蛋是必備的♥︎
配了高湯的蒸蛋
滑嫩好吃ꕁ 超滿足(•͈⌔•͈⑅)

很邪惡但吃超開心的(ෆ˙ᵕ˙ෆ)
炸雞很出色♡果然是香港韓國炸雞的始早店
完全不差韓國當地啊♥︎
餐廳會備有醃蘿蔔跟椰菜ꕁ兩者解解膩一流
2022-05-31 170 浏览
蒜蓉蜜糖炸雞好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 呢間嘅炸雞一定係即叫即炸,香脆同熱拿拿。蜜糖嘅香甜再加上蒜蓉香氣,真係令人食到停不了。如果喜歡甜食嘅你,一定要試下呢個味。青辣椒洋蔥蛋黃醬炸雞好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 小編本身以為呢個醬會唔會太濃味,但食落去好清新,洋蔥嘅香氣滲入醬汁,醬汁嘅辣味唔重。食哂成碟都唔濟。蒸蛋湯好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 店家用左石鍋去蒸煮,雞蛋嫩滑之餘,仲會有少少烤香味道,而且有好多湯汁。NON-ALCOHOLIC BEERITA好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 呢個係一款無酒精飲品,但係佢會帶有啤酒味,溝上西柚果汁,整體順口。等唔想飲到酒精嘅朋友都可以一齊體驗下氣氛。梨汁好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻飲落香甜,啖啖都飲到梨渣。環境有好多高板間卡位,如果想要有啲私人空間嘅話,呢到都幾適合。適合1-6人入座。以下係餐牌俾大家參考一下:

好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Non  Alcoholic     Beerita and 梨汁

NON-ALCOHOLIC BEERITA

梨汁
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
飲落香甜,啖啖都飲到梨渣。

以下係餐牌俾大家參考一下:
2022-05-29
$197.5 (晚餐)
蒸蛋湯
幾個星期前一個落雨嘅星期日嚟到尖沙咀食嘢,覺得呢一間炸雞好好食,所以今個星期又再一次嚟到食炸雞🍽😋經過上次嘅經驗,因為李家嘅食物都大大份!今次就叫咗半半炸雞,再加一份湯,咁已經非常夠食☺️青辣椒蛋黃醬炸雞(半份)呢一份青辣椒配上洋蔥,加上炸雞一齊食,真係超級Juicy 😍☺️一啲都唔會覺得漏蜂蜜大蒜炸雞(半份)今次我反而更加鍾意呢份蜂蜜炸雞,入口甜甜而且炸雞非常香脆,真係食過返尋味😋羅洲牛肉湯呢個羅州牛肉湯非常足料,入邊有大量牛肉蔥花等配料,配白飯加泡菜,有暖暖嘅湯飯,非常暖胃一份炸雞再加一個湯已經非常夠食!

青辣椒蛋黃醬炸雞(半份)

蜂蜜大蒜炸雞(半份)

羅洲牛肉湯

一份炸雞再加一個湯已經非常夠食!

2022-05-29 78 浏览
今日去開尖沙咀韓國街,口痕要食炸雞,又黎到呢間傳統老店!去到韓國餐廳點可以唔叫炸雞,雖然人少少但都想試多款味,二話不說就揀咗份有骨嘅半半炸雞,個人比較鍾意食帶着骨嘅肉,會特別嫩滑~今次叫咗蜂蜜蒜蓉同青辣椒蛋黃口味,前者每件都裹滿蜂蜜,醬汁幾多,蒜頭數大粒蒜蓉又有一大堆,食落甜甜地,當中有種蜂蜜清新氣息配搭蒜香,絕對係老幼咸宜之選。另一款面頭鋪滿厚厚一層蛋黃醬,當中夾雜唔少洋蔥同埋青辣椒,就咁試醬汁嘅係淡淡地無咩特別味道,類似輕盈沙律醬咁。但當配搭埋啲炸雞,成件事又幾有變化,少少酸度帶點微辣,種感覺幾creamy,同雞肉原有鹹味混合,再連埋啲洋蔥咬,真係別有風味,會推薦試下。除此之外想食啲暖笠笠又有湯嘅野,見到menu有款新菜式就試下佢:酥炸魷魚鬚配年糕湯。最抵讚係兩大件原隻魷魚,炸得超級酥脆,粉唔厚啖啖都係肉,重點!十分鮮香,絕對唔係急凍貨,佢越咬魷魚味會越出,點上沙律醬更滋味。另外年糕湯口味幾地道,帶甜,唔算太辣。年糕口感不錯,唔會太黏口又煮得透,加埋魚糕片同埋啲蔥蒜,一啖又一啖好惹味。飲品方面叫咗梨汁同西柚梳打,前者清新,比較有甜度,最欣賞係真係有啲梨嘅果肉;後者顏色都好鮮豔下,西
今日去開尖沙咀韓國街,口痕要食炸雞,又黎到呢間傳統老店!

飲品方面叫咗梨汁同西柚梳打,前者清新,比較有甜度,最欣賞係真係有啲梨嘅果肉;後者顏色都好鮮豔下,西柚味幾出,鍾意佢唔會太甜,解辣解渴唔錯。

餐牌如下

呢間成日見到排晒長龍,好吸引😍聽講啲炸雞仲好好食,所以之前都喺呢度外賣咗佢哋嘅炸雞黎食,今次就特登入去堂食試埋其他嘢🤩呢個炸小蝦已經想食好耐,今次點咗黎試果然冇失望👍🏻炸到香脆可口,份量有啲多作為佐酒小食就啱晒💕芝士汁辣雞炒年糕,呢個面頭鋪滿好多芝士🧀但芝士味唔重,唔算好膩,但辣雞就有啲失望,肉質偏鞋同乾身,整體感覺下次唔會再點🙈飲品就不過不失,相對算係比較細杯,唔算好甜,但因為俾佢顏色吸引,所以就點黎試吓😌