2022-08-23 112 浏览
李家 (尖沙咀)尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖李家是早一代來到香港開韓式炸雞店的,咁多年來都喜歡幫襯佢, 炸雞水準每間店都控制得宜, 多年多味道都是保持水準, 也是可以在香港多個地區插方其擁多個分店知道半半炸雞 原味88$ 芝士味$113正宗識食一定點有骨的。原味炸雞最能吃到香脆架外層, 即炸起咬入口熱辣辣, 同埋雖然是油炸.麵糊炸層一點油膩也沒有。內裡的雞肉醃製夠味, 肉不會乾柴。雞份量超多場的呢, 2個人基本上吃不完要打包。點炸雞就一定有椰菜SALAD 同醃甜白蘿蔔粒。$128芝士雞蛋卷 Cheese Egg Wrap又厚又大好似磚一樣,同埋裏面勁多芝士㗎 。拉絲芝士多是韓國芝士食品的賣點同特式,,面頭仲有少少茄醬同mustard$128 豬紅湯, 個豬紅口感實淨D唔易散, ,個湯底辣辣地又好熱, 飲到出汗得好過癮。食韓式炸雞, 李家是表表者。又有好多傳統架韓國湯同麵等等。
李家 (尖沙咀)
尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖

半半炸雞 原味88$ 芝士味$113

炸雞就一定有椰菜SALAD 同醃甜白蘿蔔粒。

$128芝士雞蛋卷 Cheese Egg Wrap

食韓式炸雞, 李家是表表者。又有好多傳統架韓國湯同麵等等。
2022-08-23 96 浏览
終於分享好耐之前食既 #李家 聽好多人介紹 所以一直好有興趣 記得食個下仲要係8號波🌪⛈餐廳得返兩枱客 聽住歌 係昏暗嘅環境底下 都幾chill 食物方面我就覺得好一般了😥唔知係當日質素有問題定點 無想像中好味〰️性價比唔算高 韓國炸雞點 我依然無條件推薦 #紅雞!🐣原味炸雞 $88🐣蜂蜜蒜蓉炸雞 $108嗌了兩份炸雞🍗賣相好普通 色澤唔係好靚 份量都比較少 味道方面 原味好乾身 肉質唔夠鮮嫩〰️蜂蜜蒜蓉味就比較特別啲🍯味道都夠突出 但略嫌醬汁太稀 掛唔到係炸雞上🤔〰️🧀芝士辣海鮮炒年糕 $158嗌完又食唔晒既炒年糕😂🚁🚁🚁〰️年糕份量好少 底下全部都係烏冬😂海鮮🦞份量正常 味道方面就係普通韓式辣醬味 面層芝士好快就凝固 搞到做唔到拉絲效果 🥚芝士雞蛋捲 $128超大份既雞蛋捲😳好彩我哋四個人食 如果兩個人食真係唔建議叫 因為正係食蛋都飽了 蛋味唔濃 茄醬加芥末 味道有少少唔夾🤏🇰🇷泡菜餅 $128大大塊泡菜餅〰️樣樣野都好大份 建議多人食會好啲 餅皮好薄 如果有少少焦香會更吸引 無乜特別 可不叫😝飲品:RAINBOW SODA🌈 $38💛檸檬🧡西柚💜薰衣草

🐣原味炸雞 $88

💛檸檬
🧡西柚
💜薰衣草
2022-08-22 112 浏览
蜂蜜蒜炸雞🍗炸雞份量好足,有成十塊以上!疊到好滿,感覺足足一隻雞份量,絕對足夠3-4人食!勁多蜜糖浸住炸到好香既雞件,加上蒜碎,十分原汁原味,食到唔停手!海鮮煎餅🫓🍤喜歡他有好多大葱,點點秘製醬汁,煎餅即刻夠晒香少少辣,好好食藍橙味他拿麗塔🍻食炸雞既主角孖寶點可以冇啤酒! 大大杯一路食炸雞一路飲真係特別爽!完全唔怕一杯唔夠飲好舒暢。薰衣草梳打清清薰衣草味,女士配食炸雞之選😁酸羅白好開胃,一陣間就食晒一碟

蜂蜜蒜炸雞🍗

海鮮煎餅🫓🍤

藍橙味他拿麗塔🍻

好舒暢。

薰衣草梳打

清清薰衣草味,女士配食炸雞之選😁

酸羅白好開胃,一陣間就食晒一碟
2022-08-22 131 浏览
好吃的總愛藏著巷子裡🤣幸好朋友懂帶路,又能吃到好吃的了~半半炸雞(原味及甜辣口味)~炸得很香脆,粉漿很薄,都是生炸那種,雞肉充滿雞皮香,雞皮炸後脂肪層很薄而雞肉嫩滑,有水份感,炸雞的質素,跟去韓國崟山當地吃到的是一樣的😋豬肉泡菜湯~豬肉是切件的豬腩肉,泡菜很多,湯微辣,很開胃~韓國泡麵~是韓國傳統的不銹鋼鍋去弄的,很有當地的味道,麵質煙韌微辣~黑莓梳打~很香黑莓味,有點像某牌子的橡皮糖味,很吸引~
好吃的總愛藏著巷子裡🤣幸好朋友懂帶路,又能吃到好吃的了~

豬肉泡菜湯~豬肉是切件的豬腩肉,泡菜很多,湯微辣,很開胃~

黑莓梳打~很香黑莓味,有點像某牌子的橡皮糖味,很吸引~

2022-08-21 94 浏览
今日同朋友食飯,有排無食韓國野之後又有啲心思思,今次就決定去試李家,見好多人食過評語都唔錯尖沙咀呢間位置比較隔涉,地鐵站行過去我試要15-20分鐘,同埋鋪頭唔算大,建議真係提前book左位先😆食韓國野點可以唔食炸雞,乜都想試既情況當然係揀半半,今次揀左蜜糖蒜香同青椒蛋黃醬,蜜糖蒜香就基本上好難唔好食,味道勁香同埋帶少少甜,想一舊接一舊咁食,青椒蛋黃醬味就有啲辣,其他地方無見過呢個配搭,如果中意食辣既可以一試😝另一樣要試既就係蛋捲,份量好大,但係味道唔算特別,個人覺得可試可不試炸雞黎講我覺得算好食,同埋份量大,兩個男生食完炸雞其實都夠飽!

2022-08-21 98 浏览
要食韓國菜當然去尖沙咀,點解?因為多韓國餐廳。。。位於山林道李家就係一間食韓式炸雞非常出名的食店,記得佢第一間店位於尖沙咀金巴利道,當年成日都大排長龍,今日的李家已經在多區設立分店。至於尖沙咀店更搬咗去山林道,遠遠已經看到粉藍色嘅外牆,而內部裝舒適,仲有好多卡位,比起舊舖寬躺更大。必食之選🍴。原味炸雞 $158🍗香脆的外皮,雞肉多汁又嫩滑,不油膩,炸得乾脆。海鮮蔥餅 $158🦐🦑鮮蝦,海硯,魷魚大量韓式大葱,香味撲鼻,仲有佢哋嘅秘製醬汁,更提升味道。年糕餃子湯 $98年糕煙靭,餃子餡料多,牛骨湯底,清清地,適合唔食辣嘅人。檸檬梳打 $38🧊適合小朋友或者唔飲酒嘅人,配送炸雞一流,而且梳打飲品佢哋有七款選擇,總有一款啱你依家仲可以喺OpenRice直接訂位,方便快捷

必食之選🍴
。原味炸雞 $158🍗
香脆的外皮,雞肉多汁又嫩滑,不油膩,炸得乾脆

。海鮮蔥餅 $158🦐🦑

。年糕餃子湯 $98
年糕煙靭,餃子餡料多,牛骨湯底,清清地,適合唔食辣嘅人

。檸檬梳打 $38🧊

依家仲可以喺OpenRice直接訂位,方便快捷
  • 原味炸雞
  • 海鮮蔥餅
  • 年糕餃子湯
2022-08-21 91 浏览
每次想食韓式炸雞,第一時間都係諗起李家,今日同屋企人喺尖沙咀附近行街,諗緊晚飯食啲乜嘢好,行過山林道諗起李家喺附近,所以就帶咗屋企人去食,好彩時間尚早,唔使book位都仲有位🥰mix兩個半分炸雞🥰蜜糖蒜蓉味甜甜地加蒜蓉有少少辣,雖然唔係個個人都頂得順蒜蓉浸味,但係我勁鍾意😍佢同蜜糖夾埋一齊簡直係perfect match!!✨醬油蔥味呢個味都好正,因為我哋勁鍾意食蔥,一啖蔥再加埋炸雞真係不得了😍😍 配埋啤酒真係無敵✨海鮮炸醬麵第一次食呢度嘅炸醬麵,味道都唔錯,不過冇乜特別,不過不失👌
mix兩個半分炸雞

🥰蜜糖蒜蓉味

✨醬油蔥味

✨海鮮炸醬麵
第一次食呢度嘅炸醬麵,味道都唔錯,不過冇乜特別,不過不失👌
2022-08-02
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞
🍗【 李家• Chicken HOF & SOJU 】🍗⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄香港第一代過江龍炸雞店——李家,多年來屹立不倒🏆 炸雞外皮長時間保持香脆,肉汁豐富,仲有多款口味選擇,難怪人氣持續高企👏🏻⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🍗◾️自選半半炸雞(無骨)◾️🍗🍯蜂蜜蒜蓉炸雞🧄( $113 )🌶青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥🧅($118)為咗方便食用,選擇左無骨炸雞,啖啖肉,真係正好多。想講兩種口味都超好食,「蜂蜜蒜蓉炸雞」有一股香濃的蒜味,甜甜蜂蜜醬汁,好味。「青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥」味道辣辣地,洋蔥超多,不同風味。🐖豬紅湯( $128 )豬紅比較硬,有改善空間。🍜烏冬( $58 )🍹檸檬梳打($38)⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄📍地址:尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖⋄⋄#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hongkongfoodie #instafood #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #hkiger #hkigers
🍗【 李家• Chicken HOF & SOJU 】🍗

—————⧫♟⧫—————

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

🍗◾️自選半半炸雞(無骨)◾️🍗
🍯蜂蜜蒜蓉炸雞🧄( $113 )
🌶青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥🧅($118)
為咗方便食用,選擇左無骨炸雞,啖啖肉,真係正好多。

「青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥」味道辣辣地,洋蔥超多,不同風味。

🐖豬紅湯( $128 )
豬紅比較硬,有改善空間。

🍜烏冬( $58 )

🍹檸檬梳打($38)

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

📍地址:尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hongkongfoodie #instafood #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #hkiger #hkigers #ilovesharingfood #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #discoverhk #ccrreami尖沙咀 #ccrreami佐敦 #李家 #李家炸雞 #韓式炸雞 #leegachicken #leegachickenhk @leegachicken_hk
2022-08-05
叫錯有骨炸雞>< 一嚿得個幾啖肉 仲要比較乾唔juicy 基本上得雞鎚係嫩滑 但半份先得兩嚿雞鎚見芝士雞蛋卷最多人推就嗌咗 我個人唔鍾意夾埋檸檬陣味一齊食 覺得好怪
2022-08-15
2022-08-16 73 浏览
今晚在佐敦吃飯,最喜歡一邊聽kpop,一邊吃炸雞,特別有風味。前菜⭐️無骨蜜糖蒜蓉炸雞$208點了一份無骨雞,無骨雞很大部分都是雞胸的部分,不用啃骨頭,反而覺得少了點樂趣。蜜糖蒜蓉味永遠沒有失手,蜜糖和蒜蓉味道調配得剛好,喀擦喀擦十分香脆,很美味。⭐️羅州牛肉湯$168有牛肉、粉絲和蛋絲。牛肉湯熬煮成奶白色,入口甘甜帶有淡淡的牛肉香味。⭐️可樂Zero$18⭐️梨汁$28香甜冰爽的梨汁配搭炸雞最美味。

前菜

⭐️無骨蜜糖蒜蓉炸雞$208

⭐️羅州牛肉湯$168

⭐️可樂Zero$18

⭐️梨汁$28

香甜冰爽的梨汁配搭炸雞最美味。
2022-08-14 3427 浏览
自從上次係荃灣食完『李家』之後🥰對佢啲炸雞念念不忘🤤今日嚟尖沙咀Shopping一於再去食炸雞🍗Yeah🥳🥳🥳坐低咗職員就會比椰菜絲沙律🥗同埋醃酸蘿蔔我哋😍酸蘿蔔真心好鐘意食🥰食完好開胃💕今次我哋都係叫咗2隻味嘅炸雞🍗因為蜂蜜大蒜炸雞太過好食😋所以要再叫🥳每件炸雞都包住香甜嘅蜜糖🍯加埋香蒜🧄再升華另一個層次🤤蜜糖唔會整到啲雞皮淋咗👍🏻啲雞仲係好Juice超好食😋另外半隻雞我哋叫咗甜辣炸雞🍗甜甜哋🌶辣辣哋好惹味😜啲炸雞嘅粉漿好薄👍🏻啲雞肉嫩滑多汁非常好食😋我哋仲叫咗辣BBQ豬骨😻呢個豬骨係有少少辣🌶食完好刺激😜食完係會想再食多件😋啖啖肉好正💕我叫咗杯黑梅梳打嚟飲😍黑梅唔會好酸都幾好飲同埋好大杯😆老公叫咗無糖可樂👍🏻環境都好寬敞👍🏻重點係大熱天時🥵冷氣非常夠凍😚另外,我留意到餐廳好窩心💕每張枱都會有酒精搓手液和紙巾比客人用👍🏻😻餐廳門口有個好靚嘅打卡位😻

環境都好寬敞👍🏻重點係大熱天時🥵冷氣非常夠凍😚

😻餐廳門口有個好靚嘅打卡位😻

2022-08-13
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞
2022-08-14 86 浏览
餐廳位於尖沙咀佐敦附近,鄰近地鐵站,路程需要七分鐘左右,還算方便。這間餐廳主打的當然就是韓式美食,韓式美食最著名的就是在肥皂劇經常看到的炸雞,當然我也沒有不吃的理由。韓式原味炸雞,可以挑選有骨和無骨版本,無需考慮我這個懶惰的人當然是挑選無骨的,外皮香脆可口,完美超越了香港的著名炸雞店,加上內裏肉汁鮮嫩,我果然做了一個正確的決定。另外,我還點選了韓式芝士蛋,也是一個令我意想不到的驚喜,芝士流心彷如熔岩漿流下來,太強大了。
今日好想食炸雞!!咁岩出開尖沙咀,記起附近有間李家,作為香港第一代韓國炸雞店,水準KEEP到之餘又多分店,間唔中都會約FRIEND一齊食~酥炸魷魚鬚+年糕湯套餐魷魚鬚炸漿份量適中,唔會太硬太厚,外脆而鬆軟,魷魚都好新鮮,香口又惹味!年糕湯暖呼呼又帶點辣,好過癮~每條年糕都吸附滿滿湯汁,口感煙煙韌韌好Q彈有咬口,好正。自選半半炸雞揀咗芝士味加蜂蜜蒜香味,炸雞鮮嫩又多汁,香脆可口,撒滿芝士粉特別香濃惹味!而蜂蜜蒜香味好有層次,食落係香甜蜂蜜味夾雜濃郁蒜香味!
今日好想食炸雞!!
咁岩出開尖沙咀,
記起附近有間李家,
作為香港第一代韓國炸雞店,
水準KEEP到之餘又多分店,
間唔中都會約FRIEND一齊食~

酥炸魷魚鬚+年糕湯套餐
魷魚鬚炸漿份量適中,唔會太硬太厚,
外脆而鬆軟,魷魚都好新鮮,香口又惹味!
年糕湯暖呼呼又帶點辣,好過癮~
每條年糕都吸附滿滿湯汁,
口感煙煙韌韌好Q彈有咬口,好正。

自選半半炸雞
揀咗芝士味加蜂蜜蒜香味,
炸雞鮮嫩又多汁,香脆可口,
撒滿芝士粉特別香濃惹味!
而蜂蜜蒜香味好有層次,
食落係香甜蜂蜜味夾雜濃郁蒜香味!

2022-08-12
午餐
2022-08-13 2343 浏览
李家 (山林道) (尖沙咀)尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖香港第一間炸雞啤酒韓國店「李家」,每逢想食韓國炸雞一定諗起他。最主要原因是夠正宗,韓國炸雞配燒酒,必食之選。蘋果西打麗塔$88食韓國炸雞,一定要飲有酒精類飲品,這樣才夠𣈱快!大大杯Apple 🍺 cider。清清涼涼有快感,配埋脆卜卜的韓國炸雞🍗。非常大杯,由頭飲到尾。芝士雞蛋卷$128非常分量充足的芝士雞蛋捲,雞蛋卷裏面包着厚厚的芝士,熱熔熔的呈拉絲狀。雞蛋分量充足,煎得不會實實的,內外鬆軟,加上芝士,和面頭的醬料(茄汁和他們特製的配料),必食之選!自己在家很難煎這個質素,厚而不實,配料充足!無骨半半炸雞178 (原味、甜辣)這個炸雞份量很多,一份炸雞足夠三四個人食。裏面有10多件炸雞,全部炸雞外脆內軟,有很多炸香了的雞皮脆卜卜!原味炸雞食得出雞的原汁原味,甜辣炸雞有另一番風味,辣醬甜得來帶有少少辣!很有韓國炸雞的風味,每次食也令我想起到韓國旅遊的點滴。韓國烏冬這個烏冬配炸雞也不錯,食完蛋白質,最後要來點澱粉質。煙韌的烏冬,上面鋪滿了紫菜。蘋果soda $38蘋果梳打,爽口清甜,不會太甜。配炸雞飲不錯。

李家 (山林道) (尖沙咀)
尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖

蘋果西打麗塔$88

芝士雞蛋卷$128

無骨半半炸雞178 (原味、甜辣)

韓國烏冬

蘋果soda $38
蘋果梳打,爽口清甜,不會太甜。配炸雞飲不錯。

2022-08-11
2022-08-13 58 浏览
想去韓國好耐啦,未去到前食住韓餐止下肚仔先啦,餐廳播放著K-pop既音樂,相當有韓國既感覺,前菜有醃製的酸蘿蔔粒和沙律菜,味道甜甜酸酸🥰芝士雞蛋卷一定要嗌,配埋芝士無得輸啦,拉絲,拉c,再拉絲,好大件厚身,食落去啲芝士湧哂出黎,好香蛋味同埋好軟嫩既蛋香,配上大量芥末醬和茄汁,味道豐富🤪有骨半半炸雞🍗嚟到李家唔係唔食炸雞呀嘛,最鍾意呢度有自選半半炸雞,即係可以一次過食咗兩種唔同嘅味道,我嗌咗蜂蜜蒜蓉同埋芝士味,好期待呀,一上抬熱辣辣架,食落超脆口呀,芝士味道好濃郁,蜂蜜蒜蓉好惹味♥️鐵板燒五花腩肉,哩嗰係我大愛,推介👍燒過嘅五花肉散發超香既氣味,五花肉帶有微微既焦香,食落啲邊位相當脆口,一啲都唔覺得油膩,配埋泡菜夾到不得了呀😍