小編來到灣仔一間日式居酒屋「杉玉」🏮 是壽司郎居酒居,亦是全球首間海外分店‼️ 餐廳裝修以木系為主題,牆壁大玩和風藝術風格如寶船及海浪🌊 亦提上香港獨有的「灣仔」大字🇭🇰 除了壽司之外,餐廳亦提供一系列日式居酒屋美食,及多款壽司郎以外的食品,更有香港限定的菜式😍 與壽司郎不同,杉玉以黑醋及意大利香醋調配出原創配方壽可醋,為顆顆米粒增添層次,突出魚生的鮮味🍣「杉玉薯仔沙律」外型玩味重又夠搶眼,像一顆嫩綠的「薄荷球」一樣🌳🐱表面是灑上青海苔粉及烘製過的蝦乾等製成的外層🍃 裡面是薯仔沙律球,然後流出濃稠的流心蛋漿🥚🇭🇰香港限定的「霧鎖玉龍藏仙山」,以香港點心蒸籠的做法盛載著食材,呈上和風日式料理😆 原條穴子加上鬆軟而香甜玉子燒🥚,配山藥泥食用更嫩滑,入口軟綿即化👌🏻超抵食的「魚子醬壽司」採用了圓鰭魚魚子醬,魚子醬下是一層吞拿魚蓉,底下是杉玉特製醋壽司飯,只是HK$38😍不用蘸醬酒食用,因為魚子醬在口中爆發的味道挺鹹😆「乾杯三文魚」是杉玉人氣頭三位的壽司之一,特別之處在於其特殊製法😍 令三文魚望落平平無奇,但肉質變得更滑,入口即溶,彷彿可以喝得到的三文魚一樣😆「渾身是膽三文魚子軍艦」多到滿瀉的三

「渾身是膽三文魚子軍艦」多到滿瀉的三文魚子,碗上鮮甜的海膽,高級而且鮮味十足的經典組合😋

「炙燒昆布漬碟魚邊壽司」魚油十足,以幼如髮絲的昆布提升鮮味,齒頰留香🤤

「炙燒海膽牛油鮟鱇魚肝壽司」香濃的魚肝一點都不腥,帶出很重油香,值得一試🧡

「海上鮮島」大拖羅及吞拿魚蓉🐟,赤蝦🦐、魷魚🦑、三文魚及三文魚籽,味道鮮甜,一次過滿足視覺同味覺的享受😎

及「杉玉號絕品舟盛」集合多款新鮮刺身,包括大拖羅、油甘魚、赤蝦、螺片、沙甸魚、三文魚子🐟🦐感覺如坐上日本寶船中尋覓海洋的天然味道🌊

🍽 :杉玉薯仔沙律;霧鎖玉龍藏仙山;魚子醬壽司;乾杯三文魚;渾身是膽三文魚子軍艦;炙燒昆布漬碟魚邊壽司;炙燒海膽牛油鮟鱇魚肝壽司;海上鮮島;杉玉號絕品舟盛
👅好味指數:7.5/10;7.5/10;7.75/10;7.75/10;7.5/10;8.0/10;8.0/10.0;7.75/10;8.0/10
💰消費:HK$48;HK$68;HK$38;HK$38;HK$58;HK$30;HK$30;HK$68;HK$158
📍 地址:杉玉 (灣仔)
灣仔軒尼詩道256號The Hennessy地下B及C號舖
🈹推介優惠:N/
2022-09-10 745 浏览
見到灣仔新開壽司郎居酒屋•杉玉SUGIDAMA•一直好想試 但見到長期online full booking後來得知lunchtime walkin都可以就搵日平日再排!當日12點幾去到 條隊都係得幾個人排而且都好快 等左5分鐘左右就入得~見到有唔同lunch set可以揀嗰陣被限量沖昏咗頭腦🤣就揀左👇🏻👇🏻👇🏻🍣 杉玉御膳 $148有5件握壽司 刺身 天婦羅 茶碗蒸 3款小品料理有少少失望 因為壽司同刺身用左同款魚…🥹初頭以為可以試多啲味魚生感覺都好似唔係好新鮮…天婦羅亦都一般 尤其舊魚 仲比較多骨…望到隔離好似叫壽司set會正啲咁🫠整體食物質素一般 如果唔使排隊同去開個邊 可以一試否則都係食返壽司郞開心啲🫣👅味道:2/5💰性價比:2/5👀回頭率:2/5
見到灣仔新開壽司郎居酒屋•杉玉SUGIDAMA•
後來得知lunchtime walkin都可以
就搵日平日再排!

當日12點幾去到 條隊都係得幾個人排
而且都好快 等左5分鐘左右就入得~

見到有唔同lunch set可以揀
嗰陣被限量沖昏咗頭腦🤣
就揀左
👇🏻👇🏻👇🏻
🍣 杉玉御膳 $148
有5件握壽司 刺身 天婦羅 茶碗蒸 3款小品料理
有少少失望 因為壽司刺身用左同款魚…🥹
初頭以為可以試多啲味
魚生感覺都好似唔係好新鮮…
天婦羅亦都一般 尤其舊魚 仲比較多骨…
望到隔離好似叫壽司set會正啲咁🫠

👀回頭率:2/5
杉玉御膳
杉玉御膳
2022-09-09 3570 浏览
📸 杉玉 @sugidama.hk 壽司郎全新副線💛居酒屋主題 價錢依然都係屬於實惠一開張已經極快full booking🥲為食妹咁啱lunchtime經過就walkin試試12:45左右去到已經有人龍排咗20分鐘以上先入坐不設取飛店舖都算大 目測有20張枱主要以卡位為主Lunchtime主要係食Lunch Menu價錢由$78-$158不等供應時間為11:00-3:00架有兩款係每日限量💕· 杉玉御膳· 舟盛丼為食妹想食都食唔到🥲有成功試到既朋友可以係下面留言話我知🤩🤩🤩🤩🍴惠比壽10貫加茶碗蒸 $158💛8/10壽司郎最出名既大拖中拖都有齊仲有為食妹最中意既帆立貝注意⚠️ 海鰻真係好多骨完全食唔慣🤣🤣茶碗蒸同平時壽司郎既用料有少少唔同多啲海鮮 同埋無咗蓮子仲會送味噌湯一碗🍴海鮮十選丼 $98💛7/10同事叫咗呢款試一試ummm上枱已經有種唔太吸引既感覺魚生切得薄 又唔算多男仔黎講 份量絕對唔夠食不過特別之處係壽司飯唔係用白飯而係糙米為食妹八卦 拎咗晚市menu睇價錢真係幾實惠壽司盛合8件都係$68-$158不等仲有魚子醬壽司🤣下次一定要黎試吓#wwh食勻灣仔
📸 杉玉 @sugidama.hk

仲有魚子醬壽司🤣
下次一定要黎試吓

#wwh食勻灣仔
2022-09-05 463 浏览
傳說中嘅壽司郎居酒屋杉玉,午市只有套餐定食,冇散叫;而最吸引嘅舟盛丼同杉玉御膳,十二點午膳時間之前已經售罄。不過賣剩蔗仍然有吸引嘅,例如惠比壽十貫加茶碗蒸。呢個價錢不過不失,茶碗蒸有鮮味,壽司新鮮度四平八穩,心愛嘅大拖羅中拖羅合格。平價居酒屋當然多人,12:10pm四個人要等15分鐘。
2022-08-30
2022-08-31 649 浏览
打完風,天氣異常悶熱,就想食D生冷嘢😂。之前係上環食過壽司郎覺得質素都唔差,所以見灣仔開左間居酒屋,決定試試佢。每次經過都見有人排隊,所以都望而卻步,真係天氣太熱,曬住等好辛苦。所以搵左日早少少,趁佢未開門就攞定張飛先。15:00正式入客,都等左10分鐘先入到。雖然叫居酒屋,但因為與友人都係下午仲要番工就冇嗌到。order左兩杯冰水。應該for客人會叫酒水,所以入座後都唔會主動卑茶。呢碟壽司上檯,淨可以見到青bb既蔥,可以想卑客人估,有驚喜,雖然個口感都真系幾驚‘’下。壽司既飯一夾起身就散曬。魚又冇魚味,唯一記得重魚味既就係沙丁魚,一擺落口,腥味直衝大腦,真係頂唔順。但友人話正常既魚唔會得過腥,而有魚油既香味,可能本人味蕾遲鈍,並感受唔到,呢碟淮山吞拿魚,吞拿真係黑到一個點,雖然聽過熟成呢樣野,但呢個樣,好似熟左好耐,發黑咁真係唔敢試。油甘鮫不過不失。不過甘既價錢黎講都算ok,如果有返個汁點下,解下個油膩感會更好。整餐飯唯一好食真係得個甜品卡達拉娜過得去,都算最後安撫左我地受傷既心靈。個人覺得壽司郎好過杉玉,雖然都好多員工下,但坐角落既我地有種被忽略既感覺,想搵人都搵唔到,同埋侍應講嘢
打完風,天氣異常悶熱,就想食D生冷嘢😂。
所以搵左日早少少,趁佢未開門就攞定張飛先。
15:00正式入客,都等左10分鐘先入到。

個人覺得壽司郎好過杉玉,雖然都好多員工下,但坐角落既我地有種被忽略既感覺,想搵人都搵唔到,同埋侍應講嘢有d細聲,好多時候並不清楚佢地講咩。😂
2022-08-30 1177 浏览
壽司郎喺灣仔新開的居酒屋 - 杉玉,係海外第一間分店,聽聞啲枱已經book到爆晒,諗住難得閒日下晝得閒過去walk-in試吓有冇枱,星期五下晝4點幾去到竟然等咗5分鐘就入到去,超興奮!期待已久,有啲野係好值得食同好抵食,尤其係壽司真係好抵。但係都有啲嘢食完覺得可以唔叫😅一定要食😋:香蔥鹽醋漬鯖魚 - 勁多蔥,酸酸哋勁開胃吞拿魚拌山藥泥 - 呢度啲赤身好高質,唔使講都知好好味魚子醬壽司- $38有得食魚子醬,仲要係好味嘅,umami味勁出!炸池魚 - 又係$38,兩大條池魚炸得香脆得嚟仲好香魚味超滿足壽司/王道3貫壽司 - $33或$30三件壽司,勁推介小肌同所有吞拿魚可以唔食😏:杉玉薯仔沙律- 得個靚字,入面個蛋又唔太流心,食落無乜特別霧鎖玉龍藏仙山 - 聽個名以為係勁野一定好好味。原來只係鰻魚包住蛋咁一齊蒸,食落又係無乜特別但$68綠茶燒酒 - 以為綠色飲品好特別,點知又無綠茶味又無酒味但$48整體來講其實呢餐都係食得開心嘅,有唔少食物好味又唔貴,埋單2個人都係6百幾蚊但食到捧住個肚,居酒屋嚟講算好抵,係有啲遺憾食唔到大拖羅壽司,好似話好味又好平。如果book到枱一定會嚟翻啅!😁

一定要食😋:
香蔥鹽醋漬鯖魚 - 勁多蔥,酸酸哋勁開胃

吞拿魚拌山藥泥 - 呢度啲赤身好高質,唔使講都知好好味
炸池魚 - 又係$38,兩大條池魚炸得香脆得嚟仲好香魚味

可以唔食😏:
杉玉薯仔沙律- 得個靚字,入面個蛋又唔太流心,食落無乜特別

炸池魚
超滿足壽司/王道3貫壽司
霧鎖玉龍藏仙山
綠茶燒酒
2022-08-08
超滿足壽司/王道3貫壽司
2022-08-29 369 浏览
未正式開業前襟入網址竟然book到位🤭我開店後應該冇咁容易撞中一入到去環境幾舒服,安排嘅枱亦都夠大無迫陝感,限時100分鐘。 睇餐牌好多食物都係30幾蚊起有交易,反而飲品類價錢就較高。 我叫咗杯鮮檸梳打酒,有原隻檸檬畀你自己榨汁,幾得意。我哋叫咗幾款壽司,都係正常壽司郎質素。比較有驚喜嘅覺得係薯仔沙律 同埋 池魚骨脆餅,沙律就外型呃like,池魚骨就脆卜卜送酒一流呀👍🏻👍🏻👍🏻仲有個叫做蘿蔔歐與漬鯖魚都得意。有個西式啲嘅羅勒橄欖油魷魚番茄配法包,都唔錯但係份量就偏少。 兩個人食到勁飽埋單$600,絕對有下次之選♥️
未正式開業前襟入網址竟然book到位🤭
我開店後應該冇咁容易撞中

我哋叫咗幾款壽司,都係正常壽司郎質素。

仲有個叫做蘿蔔歐與漬鯖魚都得意。
鮮榨檸檬梳打酒
$600,絕對有下次之選♥️
2022-08-06
鮮榨檸檬梳打酒
2022-08-27 524 浏览
昨天late lunch竟然不用排隊我們入座時間已經是晚餐Menu菜式方面選擇很少。壽司刀功欠佳。味道一般低。薯仔沙律擺盤吸引,打卡為主,茶碗蒸味道還好。海苔日式炸豆腐,同隻味道完全不對。其他😞總括來說,難道辛苦排隊進去只吃沙律和茶碗蒸?服務態度也😔特別是門口小姐。帶着高傲的態度!我們進去的時候還以為需要先取等候票。她不作解釋,就從我手上搶回去。口中唸唸有詞說了一堆星球話。然後我們可以入座。即時黑人?Errrrrr 總結經驗。一次夠了。壽司郎迴轉壽司比較好吃!
昨天late lunch竟然不用排隊
我們入座時間已經是晚餐Menu
菜式方面選擇很少。壽司刀功欠佳。味道一般低。
總括來說,難道辛苦排隊進去只吃沙律和茶碗蒸?
總結經驗。一次夠了。
壽司郎迴轉壽司比較好吃!
2022-08-26
  • 杉玉薯仔沙律
2022-08-19 668 浏览
“杉玉薯仔沙律”($48)“魚子醬壽司”($38)“赴湯蹈火的蘿蔔”($38)“乾杯三文魚”($38/2貫)“霧所玉龍藏仙山”($68)“炸串盛合”($48)壽司郎就算開咗咁多分店都咁有人氣最近仲喺灣仔開咗旗下嘅居酒屋杉玉雖然網上book到位但要等到夜晚9點😂唔想咁夜先食所以試吓walkin5點幾去到竟然冇咩人仲可以直入🤣用餐時間100分鐘對於想慢慢食慢慢飲酒嘅朋友就唔太岩啦好在落完單後食物好快就嚟齊哂☺️叫咗幾樣都係嚟杉玉必點嘅嘢食杉玉薯仔沙律入面有流心蛋,薑片撈勻後食落帶點微酸,入口順滑😋魚子醬壽司用鐵罐裝住,打卡一流😝上層係圓鰭魚魚子醬,中間係魚蓉,下面係飯味道鹹鹹香香咁幾得意赴湯蹈火的蘿蔔即係關東煮蘿蔔天婦羅蘿蔔外脆入面又甜又多汁,大推😍乾杯三文魚主打入口即溶嘅質感不過我唔太識欣賞😂霧所玉龍藏仙山係香港限定菜式用蒸籠裝住原條海鰻,玉子,山藥泥玉子嫩滑,整體味道清清淡淡炸串盛合上枱時熱辣辣🔥食落超脆,有蝦,豬,洋蔥,鵪鶉蛋等點上酸酸甜甜嘅沾醬好夾☺️壽司刺身就冇咩驚喜,都係壽司郎質素🤣整體嚟講普普通通,食過一次就夠🤣唔駛等位都值得一試嘅🤣
“杉玉薯仔沙律”($48)
“魚子醬壽司”($38)
“赴湯蹈火的蘿蔔”($38)
“乾杯三文魚”($38/2貫)
“霧所玉龍藏仙山”($68)
“炸串盛合”($48)

壽司郎就算開咗咁多分店都咁有人氣
用餐時間100分鐘
對於想慢慢食慢慢飲酒嘅朋友就唔太岩啦
好在落完單後食物好快就嚟齊哂☺️

叫咗幾樣都係嚟杉玉必點嘅嘢食
杉玉薯仔沙律入面有流心蛋,薑片
撈勻後食落帶點微酸,入口順滑😋
魚子醬壽司用鐵罐裝住,打卡一流😝
上層係圓鰭魚魚子醬,中間係魚蓉,下面係飯
味道鹹鹹香香咁幾得意
赴湯蹈火的蘿蔔即係關東煮蘿蔔天婦羅
蘿蔔外脆入面又甜又多汁,大推😍
乾杯三文魚主打入口即溶嘅質感
不過我唔太識欣賞😂
霧所玉龍藏仙山係香港限定菜式
用蒸籠裝住原條海鰻,玉子,山藥泥
玉子嫩滑,整體味道清清淡淡
炸串盛合上枱時熱辣辣🔥
食落超脆,有蝦,豬,洋蔥,鵪鶉蛋等
點上酸酸甜甜嘅沾醬好夾☺️
壽司刺身就冇咩驚喜,都係壽司郎質素🤣

整體嚟講普普通通,食過一次就夠🤣
唔駛等位都值得一試嘅🤣
2022-08-18 637 浏览
朋友某一日話想試呢間壽司郎開嘅居酒屋 見收工時間尚早 姑且就去Walk in試吓 超級好彩地 兩個人等位唔算好耐大概15-20就有得入場(閒日) 我哋被安排榻榻米座位 以兩個人來講都幾寬敞舒服 一坐低即刻急不及待嗌嘢食😋魚子醬壽司($38)以魚子醬鋪滿壽司飯 用匙羹不黎食 賣相精緻但入口略嫌有點鹹大膽滿足茶碗蒸($28)淡淡香滑蛋味之外 竟然食到有大大粒帶子實在驚喜鮟鱇魚肝拌柚子醋啫喱($38)魚肝嘅鮮同鹹配合柚子醋嘅酸同埋蔥花嘅香口 三者夾埋味道非常夾 口感亦都好得意 係我最鍾意嘅一款乾杯三文魚($38)三文魚肉厚厚 好食生海膽軍艦($58 /1)好有海水味 好新鮮 唔算太甜總括而言餐廳食物質素中上環境光猛清潔店員10分有禮 有機會會再黎🫶🏻

魚子醬壽司($38)

以魚子醬鋪滿壽司飯 用匙羹不黎食 賣相精緻但入口略嫌有點鹹

大膽滿足茶碗蒸($28)

淡淡香滑蛋味之外 竟然食到有大大粒帶子實在驚喜

鮟鱇魚肝拌柚子醋啫喱($38)

乾杯三文魚($38)

三文魚肉厚厚 好食

生海膽軍艦($58 /1)

好有海水味 好新鮮 唔算太甜

2022-08-18 865 浏览
壽司朗居酒屋「杉玉」日本海外首店,8月10日正式開幕,又好彩訂到位,一於去試吓,食物幾有特色,服務不錯,大家可以去試吓😉。杉玉薯仔沙律。赴湯蹈火的蘿蔔。池魚骨脆餅。霧鎖玉龍藏仙山(穴子)。魚子醬壽司。乾杯三文魚。香蔥鹽醋漬鯖魚。炙烤鮟鱇魚肝拌柚子醋啫喱。羅勒醬蒜香橄欖油煮魷魚蕃茄(配法包加油拌麵)。超級滿足葱充衝(池魚/鹽醋漬鯖魚/沙甸魚)。壽司: 中拖羅/特大帆立貝/鰻魚/吞拿魚/鹽醋漬鯖魚/小肌/池魚/沙甸魚/油甘魚。綠茶燒酒/宇治茶檸檬梳打酒/特選檸檬梳打酒值得一讚,服務態度好好👍🏻

。杉玉薯仔沙律
。赴湯蹈火的蘿蔔
。池魚骨脆餅
。霧鎖玉龍藏仙山(穴子)
。魚子醬壽司
。乾杯三文魚
。香蔥鹽醋漬鯖魚
。炙烤鮟鱇魚肝拌柚子醋啫喱
。羅勒醬蒜香橄欖油煮魷魚蕃茄(配法包加油拌麵)
。超級滿足葱充衝(池魚/鹽醋漬鯖魚/沙甸魚)
。綠茶燒酒/宇治茶檸檬梳打酒/特選檸檬梳打酒

值得一讚,服務態度好好👍🏻
池魚骨脆餅
炙烤鮟鱇魚肝拌柚子醋啫喱
乾杯三文魚
霧鎖玉龍藏仙山(穴子)
赴湯蹈火的蘿蔔
綠茶燒酒/宇治茶檸檬梳打酒/特選檸檬梳打酒
超級滿足葱充衝(池魚/鹽醋漬鯖魚/沙甸魚)
羅勒醬蒜香橄欖油煮魷魚蕃茄(配法包加油拌麵)
特大帆立貝/小肌/池魚/沙甸魚
池魚骨脆餅
炙烤鮟鱇魚肝拌柚子醋啫喱
杉玉薯仔沙律
霧鎖玉龍藏仙山(穴子)
赴湯蹈火的蘿蔔
超級滿足葱充衝(池魚/鹽醋漬鯖魚/沙甸魚)
羅勒醬蒜香橄欖油煮魷魚蕃茄(配法包加油拌麵)
今日係星期二晚上平日,唔知係咪因為咁,所以基本上唔使點等位就已經可以入去食。(純粹Walk-In)我不嬲都覺得壽司郎好難食,因為佢啲飯啲味好怪,我覺得千兩好食好多。不過今次試呢間居酒屋,估唔到啲壽司好食好多,平均一件壽司大約$10,都幾平,最主要都幾新鮮,大件而且飯味幾好,冇壽司郎的怪飯味。烏冬唔好食,唔建議叫咁多款入邊得壽司最好食小食方面選擇不多,但可以試吓佢啲炸串,記得叫埋天婦羅醬汁飲品方面佢哋啲酒類都幾多而且好平,有興趣可以試吓

烏冬唔好食,唔建議叫

咁多款入邊得壽司最好食

小食方面選擇不多,但可以試吓佢啲炸串,記得叫埋天婦羅醬汁

飲品方面佢哋啲酒類都幾多而且好平,有興趣可以試吓
2022-08-16
香港人對壽司郎既熱情成功召喚埋佢間居酒屋杉玉 @sugidama.hk 黎香港啦( ˶ˊᵕˋ)੭我媽其實先係稱職既foodie7月中一開booking就book左soft opening黎試今晚正式開業啦 快手出po先.ᐟ‪‪‬重申 本人係唔喜歡食魚生既所以魚生壽司部分唔多講|ω・`)但我媽同男朋友都大讚佢既吞拿魚漁船盛佢兩位都係會獨食壽司郎既fans佢地話杉玉既拖羅比壽司郎高級數唔止大拖 赤身都高質打卡野魚子醬壽司竟然賣哂.ᐟ‪‪‬咁講下個薯仔沙律啦 人人都嗌我覺得就真係噱頭野多味道上中意普通薯仔沙律多啲ˎ₍•ʚ•₎ˏ佢海苔味有啲搶 入面仲有陣酸薑味我就麻麻地啦另外渾身是膽三文魚子軍艦既海膽唔算好新鮮但未至於有怪味既 三文魚子份量都多既乾杯三文魚都係佢地推介之一係幾特別既 咬落質地較平時嫩個人覺得炸池魚同日式高湯玉子燒幾好食既其他野正常發揮啦 無乜驚喜天婦羅就都唔太推薦|ω・)炸漿比較厚 亦唔太脆…杉玉最吸引既地方其實係清酒種類多而且平佢都會簡介番各種清酒特性又可以半合咁叫 試多兩杯都得~(˘▾˘~)對我黎講就無咩特別唔會再訪Menu唔算好多選擇食物質素正常 無咩話好出色而佢作為居酒
我媽其實先係稱職既foodie
今晚正式開業啦 快手出po先.ᐟ‪‪‬

重申 本人係唔喜歡食魚生既
所以魚生壽司部分唔多講|ω・`)
但我媽同男朋友都大讚佢既吞拿魚漁船盛

乾杯三文魚都係佢地推介之一
係幾特別既 咬落質地較平時嫩

個人覺得炸池魚同日式高湯玉子燒幾好食既
其他野正常發揮啦 無乜驚喜
天婦羅就都唔太推薦|ω・)
炸漿比較厚 亦唔太脆…

杉玉最吸引既地方其實係清酒種類多而且平
佢都會簡介番各種清酒特性
又可以半合咁叫 試多兩杯都得~(˘▾˘~)

對我黎講就無咩特別唔會再訪
Menu唔算好多選擇
食物質素正常 無咩話好出色
而佢作為居酒屋 應該主打比人傾計飲下酒
但又限100分鐘用餐
佢出餐速度係快既不過
但有興趣一試無妨既
呢個價錢叫多啲試都唔肉赤~
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Follow @lastbitematters for more
  • 吞拿魚漁船盛
2022-08-14 7762 浏览
-🦄杉玉 @sugidama.hk -對我來說 杉玉是無聲無息的悄悄地來了香港它好像沒有壽司郎般的 來勢洶洶與誇張宣揚雖然現在訂位都全滿了 好像是九月才再開放-今次能有幸食到 要感謝壽司刺身群組的成員否則都不知道要等到何年何月何日 才能到訪-杉玉為壽司郎居酒屋 風格與壽司郎截然不同就我而言 居酒屋還是送酒小食類比較出色呀假如你一心想試試它們的壽司 請回壽司郎吧-🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤-🥦 杉玉ポテトサラダ Hkd48❤️‍🔥 Rating🌕🌕🌕🌕🌗薯仔沙律其實驚喜十分 網上很多人都不推薦但是我個人是挺喜歡它 薯仔口感綿密又細膩同時亦會夾雜著海苔 乾蝦以及是薑片之味道像是層層堆疊會有變化 因為我本來就喜歡薑所以其底層的薑味令我滿意 壽司薑就是好吃海苔增加了沙律的香氣 蝦乾就豐富了其口感令人注目還有中心的蛋黃 雖然不是流心蛋黃但是雞蛋味香濃 令整體的配搭出色又有驚喜果然這個杉玉薯仔沙律 是這間居酒屋的招牌-🥒 パリパリキュウリ Hkd28❤️‍🔥 Rating🌕🌕🌕🌗🌑一款比較清爽的送酒小食 新鮮青瓜伴兩種醬-青瓜口感爽脆 反而我覺得明太子比蟹膏好吃不知道為什麼蟹膏會出水 而且味道是比較淡
🦄杉玉 @sugidama.hk

🍣 王道三貫 Hkd30
王道三貫是自選款式 平均一貫都只是十元正
我分別選了我平時愛吃的池魚 小肌及沙甸魚
池魚完全沒特別 正常的魚味而油脂感是正常
而我都不知道為什麼 小肌的味道是超級鹹…
口感又不算是結實 反而壽司郎那款小肌較好

杉玉的薑片不是任食 而要用手機落單才能吃
不過其味道好像比壽司郎吃到的 會更加好味
2022-08-11
2022-08-14 452 浏览
網上預約長期爆滿,終於walk in試到第一間壽司郎居酒屋。11時多入座,二話不說即刻order左每日限定10份既舟盛don先一上檯就引來鄰座目光店員話冇鯛魚轉左吞拿魚,食材新鮮,員工有禮。don飯微暖, 綠茶太淡。隻鼓油碟都好貼心,有刻度

一上檯就引來鄰座目光

舟盛don

店員話冇鯛魚轉左吞拿魚,食材新鮮,員工有禮。
don飯微暖, 綠茶太淡。

隻鼓油碟都好貼心,有刻度

2022-08-10
舟盛don