2022-08-31 651 浏览
打完風,天氣異常悶熱,就想食D生冷嘢😂。之前係上環食過壽司郎覺得質素都唔差,所以見灣仔開左間居酒屋,決定試試佢。每次經過都見有人排隊,所以都望而卻步,真係天氣太熱,曬住等好辛苦。所以搵左日早少少,趁佢未開門就攞定張飛先。15:00正式入客,都等左10分鐘先入到。雖然叫居酒屋,但因為與友人都係下午仲要番工就冇嗌到。order左兩杯冰水。應該for客人會叫酒水,所以入座後都唔會主動卑茶。呢碟壽司上檯,淨可以見到青bb既蔥,可以想卑客人估,有驚喜,雖然個口感都真系幾驚‘’下。壽司既飯一夾起身就散曬。魚又冇魚味,唯一記得重魚味既就係沙丁魚,一擺落口,腥味直衝大腦,真係頂唔順。但友人話正常既魚唔會得過腥,而有魚油既香味,可能本人味蕾遲鈍,並感受唔到,呢碟淮山吞拿魚,吞拿真係黑到一個點,雖然聽過熟成呢樣野,但呢個樣,好似熟左好耐,發黑咁真係唔敢試。油甘鮫不過不失。不過甘既價錢黎講都算ok,如果有返個汁點下,解下個油膩感會更好。整餐飯唯一好食真係得個甜品卡達拉娜過得去,都算最後安撫左我地受傷既心靈。個人覺得壽司郎好過杉玉,雖然都好多員工下,但坐角落既我地有種被忽略既感覺,想搵人都搵唔到,同埋侍應講嘢
打完風,天氣異常悶熱,就想食D生冷嘢😂。
所以搵左日早少少,趁佢未開門就攞定張飛先。
15:00正式入客,都等左10分鐘先入到。

個人覺得壽司郎好過杉玉,雖然都好多員工下,但坐角落既我地有種被忽略既感覺,想搵人都搵唔到,同埋侍應講嘢有d細聲,好多時候並不清楚佢地講咩。😂