2021-09-22 22 浏览
元朗呢間台灣料理木玥巷開咗冇幾耐一直想試,外邊睇裝修都唔錯,今日終於有機會午餐都幾多選擇,又有好多台灣小食,例如香腸,鹽酥雞,當然唔少得仲有好多台式飲品,其實真係好難揀,好多都好吸引,有珍珠奶茶,或者近年興起嘅冬瓜茶水果茶都有飲品先到,金莎抹茶奶泡,正啊,飲落好有抹茶香,令一杯係焦糖手搖咖啡,好香濃,台式奶茶就飲得多,咖啡都咁出色,賣相亦好吸引小食選咗個鹽酥雞,香脆又嫩滑,配上佢呢個蜜糖汁尤其出色午餐到,黯然銷魂安格斯滷肉飯,肥瘦適中,配上蛋非常好送飯,配泡菜,好開胃,再有個前菜茄子都好好味熱辣辣㗎另一個古早醬油蝦仁炒飯,好像幾好特別,甜甜地重點係蝦仁好大隻,食落亦都好彈牙總括嚟講呢個午餐色香味俱全,份量又大,員工服務態度都幾好,餐廳仲要播我最愛嘅周董,下次再去

小食選咗個鹽酥雞,香脆又嫩滑,配上佢呢個蜜糖汁尤其出色

熱辣辣㗎

另一個古早醬油蝦仁炒飯
,好像幾好特別,甜甜地
重點係蝦仁好大隻,食落亦都好彈牙

• 鹽酥雞
今日同朋友黎左元朗哩間高質既台灣餐廳。餐廳環境舒適闊落,而且一入坐店員會即刻送上一碟琥珀合桃比客人醫下肚,合桃唔會太甜,夠脆夠香口。有幾粒合桃落肚,點菜就唔使咁心急,可以慢慢睇。我同朋友叫左以下哩幾樣share👇🏻🍤金沙蝦球 $92蛋黃金沙份量好足,每粒蝦球都被厚厚既蛋黃包裹住,咸香味濃,非常香口,蝦球勁大粒,蝦肉亦都新鮮彈牙😋好食推介👍🏻🍜木玥招牌紅燒牛肉麵 $96牛肉麵入面有牛筋、牛肉片同牛腱肉,三種牛都煮得軟腍,肥瘦適中。配料有好大舊紅蘿蔔同白蘿蔔,夠腍得黎亦吸滿湯汁,非常好食。碗內仲有一排豆乾串,記得豆乾串要放係湯入面浸淋先食啊!牛肉麵既湯底濃厚,係正宗台灣牛肉麵既味道。🍚煎元貝干貝醬炒飯 $90唔好睇佢個樣咁清,其實食落干貝醬既味道非常突出,好夠咸香,而且炒飯粒粒分明,夠乾身唔油膩。煎元貝有三大粒,熟度煎得剛剛好,口感彈牙得黎夠嫩,亦係好食推介👍🏻🥰🍹木玥黃金水果茶 $38鳳梨同百香果既味道較突出,夾雜小小既西柚味道,清新得黎唔會好甜。☕️白桃桂花烏龍清茶 $32烏龍清茶係無糖既,岩哂唔嗜甜或者減緊肥既人,淡淡既白桃桂花味,令清茶既味道更加豐富。總括黎講,哩間台式餐廳每樣出品都

我同朋友叫左以下哩幾樣share👇🏻

🍤金沙蝦球 $92

🍜木玥招牌紅燒牛肉麵 $96

🍚煎元貝干貝醬炒飯 $90

🍹木玥黃金水果茶 $38

☕️白桃桂花烏龍清茶 $32

總括黎講,哩間台式餐廳每樣出品都非常用心,真係高質好食,鍾意食台灣野既朋友都可以黎試下。

朋友話食話屯門間木玥巷唔錯!見元朗開左我又去試下~星期六去食午市都要等位,但唔駛等好耐~環境唔錯,但冷氣好似唔太夠🙈即刻想叫杯凍飲🥤~.♡.🔸 - 木玥鹽酥雞飯 $60每次去台式餐廳我都會叫鹽酥雞~這間炸得不錯👍🏼皮脆肉質嫩,仍都好夠台灣鹽酥雞既味道!配一個飯+茄子小食🍆,下次黎都會再食😋🔸 - 蟹肉金絲炒新竹米粉 $90好大份😂😂 本身都覺得新竹米粉既口感係特別幼身柔軟,見到餐廳有我都會叫💓 但第一次食炒新竹米粉+蟹肉(好多),口感一樣唔錯,但就唔係好夠味~🔸 - 甜不辣 $32🤭個甜不辣咁鹽酥feel既,同埋無醬點,同平時食開既有d唔同,但就好香口當試新口味😋🔸 - 木玥黃金水果茶 +$25有鳳梨🍍百香果~~ 勁大杯!仲有好多水果(除左本身果兩款、仲有蘋果、西瓜🍉)成杯酸酸地幾好味😋 解渴又降溫🔸 - 台式手搖焦糖咖啡☕️ +$25焦糖咖啡一直都係咁易入口同好飲😋焦糖既甜遮蓋左咖啡既苦澀,唔想飲咁苦既我成日都會叫~~但略覺得有點貴

.♡.

🔸 - 木玥鹽酥雞飯 $60

🔸 - 蟹肉金絲炒新竹米粉 $90

🔸 - 甜不辣 $32

🔸 - 木玥黃金水果茶 +$25

🔸 - 台式手搖焦糖咖啡☕️ +$25
2021-09-19 16 浏览
🦐古早醬油蝦仁炒飯 $90有6粒大蝦,鮮味十足而且夠爽脆,古早醬油炒飯好入味,炒飯好香而且粒粒分明😍🦀蟹肉金絲炒新竹米粉 $96 金黃色新竹米粉好吸引,鍾意米粉好幼身,配上香甜蟹肉同芽菜,口感豐富,必食推介👍🏻🦐澎湖花枝蝦排 $38炸花枝蝦餅,蝦肉爽口彈牙,點埋秘制酸甜醬汁,好開胃😋🍹木玥招牌西柚、百香果水果茶 ($38)勁大杯水果茶,清甜西柚汁,充滿新鮮西柚粒同百香果嘅果肉,仲有雪梨粒,夠真材實料🌹玫瑰蜜桃果茶 ($28)清香嘅蜜桃花茶,有玫瑰花點綴,聞到香噴噴嘅玫瑰花,甜度剛好木玥巷 📍元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖
🦐古早醬油蝦仁炒飯 $90

🦀蟹肉金絲炒新竹米粉 $96

🦐澎湖花枝蝦排 $38
炸花枝蝦餅,蝦肉爽口彈牙,點埋秘制酸甜醬汁,好開胃😋

🍹木玥招牌西柚、百香果水果茶 ($38)

🌹玫瑰蜜桃果茶 ($28)
清香嘅蜜桃花茶,有玫瑰花點綴,聞到香噴噴嘅玫瑰花,甜度剛好

木玥巷
📍元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖

• 古早醬油蝦仁炒飯
  • 澎湖花枝蝦排
  • 蟹肉金絲炒新竹米粉
3K
2021-09-19 58 浏览
係屯門返工個陣好鍾意去木玥巷,而加元朗都有分店啦,是日黎開朗屏就食佢先。元朗店比屯門店大少少,個人覺得佢位於富來花園嘅地址都幾易搵,西鐵站一出落條天橋就到,易搵過屯門店啦。坐低睇睇餐牌,元朗店有炒粉麵飯喎,多左選擇,其他小食同飲品就同屯門店一樣,既然有新野梗係試下啦,就叫個炒米粉先。午餐包一杯普通飲品,但可以加錢轉特飲,就轉左做白桃桂花烏龍清茶,鍾意佢個種清香茶味,同埋佢無糖唔甜啱口味。等左一陣份午餐就到了,點的係蟹肉金絲炒新竹米粉,試下新野嘛。賣相幾靚喎,呢個咪就係傳說中嘅黃到金,哈哈。米粉炒得爽口唔油膩,入面有一絲絲蟹肉同瑤柱,鮮味帶鹹香,炒得好好味呢。伴碟有醬瓜,甜甜地咁囉。覺得無乜肉又加左一份鹽酥雞,即炸的香噴噴。雞都幾大件,一碟約有六至七件。外面炒得香酥,內裏雞肉嫩滑,好好味,不過即炸起十分熱,食時小心燙咀。好味好味,唔怪得午市咁多人等位。

賣相幾靚喎,呢個咪就係傳說中嘅黃到金,哈哈。
伴碟有醬瓜,甜甜地咁囉。
覺得無乜肉又加左一份鹽酥雞,即炸的香噴噴。
雞都幾大件,一碟約有六至七件。

好味好味,唔怪得午市咁多人等位。
2021-09-16
木玥巷 (元朗)元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖餐前小食~琥珀合桃,合桃脆口,少少甜的糖衣加上芝麻香,而且無炒燶,無炒過火!好食!桂花梨黑醋骨 $86好食!!排骨炸得好酥脆,黑醋醬汁入口濃郁、甜蜜黏口,估計應是黑醋mixed麥芽糖😋調味酸酸甜甜,幾醒胃,仲可以拉絲架😍伴碟的桂花梨肉,除左本身梨肉清香,食落仲有少少類似經蜜糖水浸泡過的甜味👍🏻鳳梨蝦球 $92好食!!酥脆蝦球大大隻!!鳳梨肉,唔酸!仲好有心思咁切成圓形~🍍🟡沙律醬調味得宜,無過酸、唔膩,同酥脆的蝦球、仲有鳳梨肉好夾!!👍🏻宜蘭三星蔥餡餅 $36饀料飽滿,幾香蔥味,食落似香口的圓形鍋貼,醬汁有少少似係話梅醬味道,仲有dd微微辣~木玥黃金水果茶(鳳梨、百香果) $38飲落係好足料好香的水果茶!整杯充滿百香果甜味+西柚獨有的澀味+綠茶的清香茶香👍🏻Topping有梨肉碎、西柚、鳳梨肉作點綴~金沙抹茶奶泡 $32薄荷綠色好適合打卡📸😍 抹茶奶味好濃~甜度適中,有粒金莎作點綴總結: 全5星!食物有驚喜🤩味道富層次😋
木玥巷 (元朗)
元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖

餐前小食~琥珀合桃,

桂花梨黑醋骨 $86
好食!!排骨炸得好酥脆,
伴碟的桂花梨肉,
除左本身梨肉清香,食落仲有少少類似經蜜糖水浸泡過的甜味👍🏻

鳳梨蝦球 $92
好食!!酥脆蝦球大大隻!!
鳳梨肉,唔酸!仲好有心思咁切成圓形~🍍🟡

宜蘭三星蔥餡餅 $36

木玥黃金水果茶(鳳梨、百香果) $38
飲落係好足料好香的水果茶!
整杯充滿百香果甜味+西柚獨有的澀味+綠茶的清香茶香👍🏻
Topping有梨肉碎、西柚、鳳梨肉作點綴~

金沙抹茶奶泡 $32
薄荷綠色好適合打卡📸😍
抹茶奶味好濃~甜度適中,有粒金莎作點綴

總結: 全5星!食物有驚喜🤩味道富層次😋

2021-09-17
2021-09-18 16 浏览
元朗💛尋找台灣的味道在屯門區大排長龍的台式料理💛小店,在朗屏已經開設了分店了。 ………. ……… ……. ………. ……… ……. ………. ……… …….💛招牌紅燒牛肉麵牛筋牛𦟌也非常入味,最特別當然是三角形的炸豆卜,出奇地非常香脆。肥牛質素一般吧🙈,如果湯底可以更濃郁就滿分了。💛雙色鹽酥雞最喜歡那個柚子醋醬汁,酸酸甜甜非常醒胃啊!💛蜂蜜冰烤地瓜個人非常喜歡這個小吃,烤過的地瓜是冰凍的,很香甜,入口立即溶化呢!💛巨型水果茶不是我杯茶,個人不太喜歡偏酸的飲品,但是朋友非常欣賞這杯百香果+香橙的水果茶🤣後記:看過他們午餐的餐牌,感覺性價比更高,不過細問之下,發現食材料略有不同🙈餐廳與朗屏地鐵站只是相距1分鐘路程,不算太難找呢!
元朗💛尋找台灣的味道

在屯門區大排長龍的台式料理💛小店,在朗屏已經開設了分店了。

💛招牌紅燒牛肉麵

💛雙色鹽酥雞
最喜歡那個柚子醋醬汁,酸酸甜甜非常醒胃啊!

💛蜂蜜冰烤地瓜

💛巨型水果茶

後記:
餐廳與朗屏地鐵站只是相距1分鐘路程,不算太難找呢!

剛過的週末開心又滿足,因為在元朗遇上了一家有 Heart 小店,無論主食、飲品及小食,均能展現 有 Heart 的高水準!個人愛新鮮,絕少於同一天或隔天選擇吃相同的食物,但這家小店卻令我星期六及星期日連續光顧了兩頓午餐!同樣絕少第一次間寫食評,這趟不得馬上執筆!「木玥巷」鄰近朗屏港鐵站及大橋街市,位置好找,唯獨週末又焗又熱的天氣,令我倆步行得大汗淋漓,不過為了有 Heart 的美食,流汗是毫無懸念!午市和晚市用餐時限分別為一小時及一個半小時,暫未光顧晚市,親身體驗過午市的上餐時間也蠻有效率的!舖位位於橋的旁邊, 大門的落地玻璃窗設計令店內有足夠的透光度!而我也喜歡窗邊一列高檯的配置,令狹窄的空間顯得有層次和倍感舒適!差點忘記透露「木玥」主理台灣菜,午市供應套餐,也備有特色小吃和飲品!黯然銷魂安格斯滷肉飯 HK$86帶微甜香的滷汁配搭肥瘦摻半的安格斯牛肉,不單富有新鮮感,牛脂更令米飯變得軟糯可口,口感與味道也非常美妙,絕對是不能抗拒的澱粉啊!加入蘆筍作拌菜是一個好點子,爽口蔬菜可增添層次和中和滷內的膩感,雖然太陽蛋 Gimmick 成份比較重,但總括來說這黯然銷魂安格斯滷肉飯有著不可多得

黯然銷魂安格斯滷肉飯 HK$86

帶微甜香的滷汁配搭肥瘦摻半的安格斯牛肉,不單富有新鮮感,牛脂更令米飯變得軟糯可口,口感與味道也非常美妙,絕對是不能抗拒的澱粉啊!加入蘆筍作拌菜是一個好點子,爽口蔬菜可增添層次和中和滷內的膩感,雖然太陽蛋 Gimmick 成份比較重,但總括來說這黯然銷魂安格斯滷肉飯有著不可多得的元素,相信它能俘虜不少台灣控的朋友!

難得「木玥巷」的飲品也超乎我的想像,所以鼓勵大家放棄套餐加 HK$6 的檸茶、檸水和咖啡,多加 HK$28 嘗試 「木玥巷」的特飲,容後一次過介紹我倆試過的四款特飲!

蟹肉金絲炒新竹米粉 HK$92

我覺得廚師是一位大膽與肯冒險的人,何解?

因為香港人大多愛重口味,但蟹肉金絲炒新竹米粉剛好相反,以清雅低調的味道作賣點 ,而且要將米粉炒得乾爽、達到透出絲絲香氣的水準,是一種耗時與吃力的工作,所以令我更有衝動要一試!

面前淺金黃的米粉釋出淡淡的鮮香!米粉入口爽而不乾,有如金絲般利落,夾雜銀芽、蛋絲和蟹肉,令我聯想到炒桂花翅的風味,在小店吃得到如此幽雅的出品,實在是意外,廚師的用心程度確是令我敬佩!

其後才發現米紛中不只混有蟹肉,還有不少的乾瑤柱作提鮮,怪不得、怪不得,用心良苦!

蟹肉金絲炒新竹米粉屬於貴價的選項, 那如乾拌擔擔麵 HK$58 的平易近人選擇又如何?

醬汁本身沒有辣的元素,而我倆都愛拌麵至少有小辣,於是自行添加辣辣油吊味!

拌均後的麵條非常吸睛,醬汁帶有芝麻醬香、鹹甜比例與稀稠調配也達到異常得平衡,入口不止味道吸引,醬汁與麵條更有一種密不可分的親和感,黏彈可口、誘人而不膩的效果,很久沒嚐這麼好吃的拌麵了!

還有肉碎、蝦皮和蔥花的點綴,太美了!

台灣菜怎可能沒有牛肉麵,尤其是紅燒牛肉麵 HK$68

以我個人的口味來說,這碗牛肉麵不算是太大的驚喜,可是每一個元素也令人吃得出小店廚師的細膩及心思!

首先湯底以柔和取勝,入口沒有濃濃藥材、滷汁等先聲奪人的霸氣,但卻釋出怡人及耐吃的口味,據知湯底採用了黑糖和豬骨熬製,所用藥材比例之輕是機乎嚐不出來,我倆是極之喜愛藥材味濃的牛肉湯,試問店家何解,才得悉原來的版本是具有濃郁的藥材味,但由於不少客人不習慣,所以現在吃到的是較為含蓄的版本!

牛肉麵麵條跟乾拌麵所用的一樣,但在不同烹調方法下,乾拌麵的彈牙口感更為突出,加上拍照花了一點點時間,浸在湯中的麵條容易變腍,但還是可接受的口感,故叮囑大家盡快品嚐為要!

牛肉採用了牛蹍的部位,而且我所吃到的全是金錢蹍,即是筋膜與牛肉平均分佈,加上燜煮得宜,口感的確很不錯,部份保留膠質的甚是美味!牛肉純香、牛肉味也不俗,唯建議燜煮的味道可稍為濃厚一點!

兩大塊的白蘿蔔和紅蘿蔔保留原食材鮮甜和口感,兩者均是我的至愛之一!

酸菜能有效地將純和的牛肉麵帶出層次來,當然不會放過,慷慨地全放進碗內,哈哈哈!

每個套餐均跟上一份伴菜,非常體貼,茄子入味好吃的啊!

來到小吃的環節,鹽酥雞 HK$46 是店方和我的一致推介,非吃不可!
不管在台灣或是香港,以往的鹽酥雞都佔不到我倆的愛!

我想「木枂巷」的鹽酥雞是充滿廚師的大愛,美味令我倆對鹽酥雞的喜愛程度立即提升,直情提升至可媲美日本的南蠻炸雞

一咬,炸粉厚度恰好,吃到酥脆香口的誘惑,第二能嚐到輕鹹的健康調味!至於雞肉,更是柔嫩多汁,光是這樣的結構已具備無敵炸雞的條件!

豈料平生最不愛的也變得愛了,這台式的沾醬沒有死甜,而是帶清香微甜的蜜味,沾醬與不沾醬的鹽酥雞同樣討我歡心,只想再追加一客鹽酥雞!

另一款小吃澎湖花枝蝦排 HK$38,雖然沒有店方的推介,可也是一試難忘的小食!

表層漿粉薄脆乾爽焦香,恰到好處!內層白中透粉紅的是彈牙的膠質與透出淡淡的蝦香,感覺就是真材實料,不造作的美味!

最抵死是這個醬叫人不能不吃,甜、酸、辣和鹹的配搭令炸蝦排生色不少,怎麼連醬汁也叫我不能錯過,太妙了!

第一天,大膽的試了台灣手搖焦糖咖啡 (原價 HK$32),一杯可享泡沫、焦糖和咖啡三重奏的飲品,非常有台灣的個性,但又不失咖啡的專業,推薦給喜愛咖啡的朋友!

「木玥巷」備有三款水果茶,木玥黃金水果茶 (原價 HK$38) 是混合鳳梨與百香果!

一啜,水果味和茶味也同樣突出,坊間重點多放在水果、大部份沒有茶的感覺!再來是質感輕盈、不會厚重得叫人膩滯,而且注入少甜,絕對是健康所需,加上非常夠冰凍、份量多,我的高溫也被緩緩的下降了,我認為它是炎夏的新竉兒!

黑糖茉莉花冬瓜茶 (原價 HK$32)

冬瓜蜜檸檬紅茶 (原價 HK$32)

最愛這兩款茶達到平衡的口味,每一個成份也能好好被味蕾體現出來,無論黑糖、冬瓜、茉莉花、蜜糖和紅茶比例也叫人賞心悅目!

用心?一試就知有沒有!

「木玥巷」令人感動的用心,等侍品嚐晚市的小菜和特別版的牛肉麵,到時再與大家分享!
2021-09-11
2021-09-13 44 浏览
係屯門虹橋區出哂名好食既台灣菜▶️木玥巷~原來係元朗區開左分店~新店比屯門店更大坐得更舒服呀(溫馨提示西鐵朗屏站B出口一落天橋就到~好方便!👍一坐低~店員就送上哩碟免費小食~核桃甜甜脆脆咁~令人忍唔住食不停~😋😋▶️木玥招牌紅燒牛肉麵($96)哩碗牛肉麵~有牛筋~牛展同埋牛肉3款牛係裡面~全部都煮得夠哂軟腍又入味~尤其是牛筋~大大條但一d都唔難咬~👍👍除此之外~仲有2大舊十分鮮甜~而且軟腍既紅蘿蔔同白蘿蔔~另外麵既最面有一條串形豆卜~店員好貼心咁提我地要浸下佢先好食~條豆卜吸收哂湯既精華~一啖咬落去~我只係覺得得一條豆卜串實在太唔夠喉啦~🤭🤭湯頭清爽鮮甜~飲落唔會覺得油膩~▶️黯然銷魂安格斯滷肉飯($86)同平時食開既滷肉飯分別在於用既唔係豬肉而係牛肉~食落好似冇用豬肉咁油膩~而且仲多左份牛既香味滷肉既份量都唔少架~撈曬成碗飯黎食都冇問題~另外個隻脆邊既荷包蛋煎得好出名~蛋黃勁香~篤爆佢用黎撈飯真係一流~😋😋▶️鹽酥炸春雞($108)原隻上~上到枱仲係熱辣辣架~一切落去已經feel到皮脆肉嫩啦~外皮酥酥脆脆真係好好味~就係鹽酥雞既味道~附送2款醬汁比你~一款帶有少許椒鹽味~食落更加惹味~另一款
係屯門虹橋區出哂名好食既台灣菜
▶️木玥巷~

原來係元朗區開左分店~
新店比屯門店更大坐得更舒服呀
(溫馨提示

西鐵朗屏站B出口一落天橋就到~好方便!👍
一坐低~店員就送上哩碟免費小食~

核桃甜甜脆脆咁~令人忍唔住食不停~😋😋
▶️木玥招牌紅燒牛肉麵($96)

哩碗牛肉麵~有牛筋~牛展同埋牛肉3款牛係裡面~
全部都煮得夠哂軟腍又入味~
尤其是牛筋~大大條但一d都唔難咬~👍👍
除此之外~仲有2大舊十分鮮甜~
而且軟腍既紅蘿蔔同白蘿蔔~
另外麵既最面有一條串形豆卜~
店員好貼心咁提我地要浸下佢先好食~
條豆卜吸收哂湯既精華~一啖咬落去~
我只係覺得得一條豆卜串實在太唔夠喉啦~🤭🤭
湯頭清爽鮮甜~飲落唔會覺得油膩~
▶️黯然銷魂安格斯滷肉飯($86)

同平時食開既滷肉飯分別在於用既唔係豬肉而係牛肉~
食落好似冇用豬肉咁油膩~而且仲多左份牛既香味
滷肉既份量都唔少架~撈曬成碗飯黎食都冇問題~
另外個隻脆邊既荷包蛋煎得好出名~
蛋黃勁香~篤爆佢用黎撈飯真係一流~😋😋
▶️鹽酥炸春雞($108)

原隻上~上到枱仲係熱辣辣架~
一切落去已經feel到皮脆肉嫩啦~
外皮酥酥脆脆真係好好味~
就係鹽酥雞既味道~
附送2款醬汁比你~
一款帶有少許椒鹽味~食落更加惹味~
另一款有有水果味~食落感覺更清新~
唔點汁~原汁原味咁一樣咁好食~😋😋
如果你成日覺得鹽酥雞細細粒咁食得唔夠過癮的話
咁就一定要試下佢啦~啖啖肉咁~大推!!👍👍👍
▶️木玥黃金水果茶(鳳梨+百香果)($38)
▶️木玥柳橙汁水果茶(柳橙汁+百香果)($38)

水果茶水果同茶既都份量十足~而且甜度適中~
飲落仲帶有淡淡既茶香味添~夠哂消暑解渴

2021-09-09
  • 鹽酥炸春雞
  • 牛肉麵
  • 琥珀合桃
-📍木玥巷📍終於試咗一直想試下嘅木玥巷,聽講屯門成日都大排長龍,依架朗屏都有分店!木玥巷由前半島酒店嘉麟樓廚師及調酒師主理,主打台灣料理 ,但又有啲特別之處💁🏻‍♀️今次試咗木玥招牌紅燒牛肉麵($96)裏面嘅牛肉非常大塊,有牛展牛筋,麵嘅軟硬度適中。湯底唔係好濃郁嘅紅燒湯底,較為清甜一啲,都幾特別!🤤風琴豆腐炸到好脆,店員有提醒我哋浸落湯食。份量幾足夠,兩個人叫飯又叫麵食唔晒😂另外,仲食咗黯然銷魂安格斯滷肉飯($84)個名好正,賣相都非常靚🤓特別嘅係滷肉用牛肉整成嘅,將泡菜、流心蛋、牛肉撈埋一齊食又幾好食🤤呢個幾有驚喜!仲有唔同嘅台式小食同飲品,今次試咗鹽酥雞($42)份量非常足夠,炸得好好唔會好厚粉,仲有配左一個酸酸甜甜嘅醬汁。我見飲品特別係水果茶都好大杯,建議可以兩個人share咗先✌🏻.推薦指數:🍲🍲🍲🍲(4/5)
📍木玥巷📍
終於試咗一直想試下嘅木玥巷,聽講屯門成日都大排長龍,依架朗屏都有分店!木玥巷由前半島酒店嘉麟樓廚師調酒師主理,主打台灣料理 ,但又有啲特別之處💁🏻‍♀️

推薦指數:🍲🍲🍲🍲(4/5)
都有一排無食台灣野,估唔到一食就日日食咁制😂今日揀咗呢間木玥巷,本身得屯門有,知道元朗都開咗,拉埋另一半去食!環境就係朗屏站附近,地理位置方便。餐牌都幾多食物,重點係價錢唔貴,點多幾款都無問題。雙色鹽酥雞 $56必點!雞件炸粉薄身,雞肉juicy,再配上蜜糖,好夾! 蜂蜜冰烤地瓜 $42 夏天嗌呢個一流呀!食落去勁消暑,凍冰冰,烤地瓜本身已經甜,加上蜂蜜更加滋味。蒼蠅頭配刈包 $78 主要由韮菜、肉碎、黑豆豉及辣椒炒成,因為有黑豆豉,亦令有蒼蠅頭呢個名。本身蒼蠅頭呢味餸已經餸飯一流,微微辣辣,加上刈包到食,飽肚感提升,口感亦更好。塔香香辣牛肉炒飯 $88 又叫咗款好惹味嘅炒飯,飯炒得夠乾身,味道比較清淡,可以用蒼蠅頭餸飯都得。白桃桂花烏龍清茶 $32 落單前店員已告知此款無糖,啱哂我呢啲嗌開走甜嘅人。冬瓜蜜檸檬紅茶 $32 冬瓜蜜配檸檬清甜得嚟又開胃。

就係朗屏站附近,地理位置方便。

餐牌
都幾多食物,重點係價錢唔貴,點多幾款都無問題。

雙色鹽酥雞 $56
雙色鹽酥雞
必點!雞件炸粉薄身,雞肉juicy,再配上蜜糖,好夾!

蜂蜜冰烤地瓜 $42
蜂蜜冰烤地瓜

蒼蠅頭配刈包 $78
蒼蠅頭配刈包

塔香香辣牛肉炒飯 $88
塔香香辣牛肉炒飯

白桃桂花烏龍清茶 $32
白桃桂花烏龍清茶
落單前店員已告知此款無糖,啱哂我呢啲嗌開走甜嘅人。

冬瓜蜜檸檬紅茶 $32
冬瓜蜜檸檬紅茶
冬瓜蜜配檸檬清甜得嚟又開胃。
蜂蜜冰烤地瓜
蒼蠅頭配刈包
2021-09-09 41 浏览
依間餐廳之前喺屯門虹橋已經想試不過上次太飽又好難會去到嗰邊所以一直都未試🥲一知道佢係元朗開咗分店就bookmark左佢😏平日夜晚比想像中少人餐廳喺正朗屏西鐵站下面非常方便叫咗兩個主餐滷肉飯同蟹肉金絲炒新竹米粉滷肉飯係我食過咁多間台式餐廳最唔油膩而又仍然可以保持到佢嘅味道同水準加埋太陽蛋真係比一百分💯不過一開始見到佢加咗泡菜有啲fusion嘅效果有啲驚訝😂點知撈埋一齊食都幾驚喜新竹米粉同樣地都一啲都唔油好驚喜味道就個人覺得一般般不過出街食飯竟然唔油膩依樣野真係好抵讚👍🏻不過留意一點嘅係依個米粉相對時間要等候得比較耐我哋坐近廚房邊一直都聽到炒嘅聲一直都冇停都估緊係個炒米粉但點解要炒咁耐我就唔知啦😂兩個人叫咗個鹽酥雞小食佢嘅雞肉非常之滑仲配有柚子味嘅醬油不過個人就嫌椒鹽味唔夠重飲品叫咗杯鳳梨百香果水果茶一出到嚟勁大杯真係嚇親😂相比鳳梨味整杯百香果味比較重同一般出面飲嘅水果茶相比冇叫少甜但佢嘅糖漿味都一啲都唔重都唔太甜但我哋叫咗少冰到大半杯都係冰😅令一杯叫咗普通嘅抹茶牛奶抹茶味都好重 不過不失整體來講around人均$150嘅晚餐不過不失最欣賞佢嘅係台灣嘢食一直比我嘅感覺都偏油膩但佢整到出嚟既
依間餐廳之前喺屯門虹橋已經想試

食完都唔會覺得喉渴嘅感覺👍🏻
同埋好鍾意佢一開始比既嘅蜜糖合桃
甜甜地又唔痴牙真係好想問佢係邊度買😍
2021-09-09 37 浏览
🔎木玥巷 (元朗)💛一坐低就會有合桃食 食住等仲要幾香口🔹木玥招牌紅燒牛肉麵 $96牛方面都幾多 有牛𦟌、牛筋、薄牛肉 全部都煮得好入味 份量仲好多 牛𦟌厚得嚟夠淋 牛筋好滑 薄切牛最重牛味 豆卜要浸下湯先食 湯底唔算濃所以亦都唔會好油 紅蘿蔔同白蘿蔔好大舊 但無渣🔹煎元貝干貝醬炒飯 $90好吸引 炒飯粒粒分明 蛋嘅份量亦都好足 元貝煎得好香又好大粒 絕對係夠鑊氣 不過就比起一般台灣菜清淡啲 食得清淡啲嘅朋友都可以選擇呢個炒飯🔹雙色鹽酥雞 $56每次嚟都會嗌 係幾好味 雞有啲南乳味 再加埋個柚子醬 仲要即炸熱辣辣 平時真係食唔到 美中不足就可能係呢個價錢可以份量多啲🔸木玥招牌水果茶 $38好飲!癲咗勁大杯 西柚+百香果為主 仲有啲鳳梨、梨、西柚、青檸係面 酸酸甜甜好好飲 甜度好適中 飲開走甜都唔覺甜 呢個價錢完全OK 🔸金沙抹茶奶泡 $32抹茶味濃得嚟係好飲嘅 唔會係cheap cheap抹茶味 我本身唔鍾意抹茶都唔抗拒呢杯*晚市設加一收費整體氣氛幾好 裝修精緻 又播住台灣歌📍元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖🍴搵返相關地區👉🏻 #90sfoodieshare_元朗#食在元朗#我
🔎木玥巷 (元朗)💛

🔸金沙抹茶奶泡 $32

*晚市設加一收費
整體氣氛幾好 裝修精緻 又播住台灣歌

📍元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖
🍴搵返相關地區👉🏻 #90sfoodieshare_元朗#食在元朗#我食在元朗你卻在大排檔
《木玥巷》之前已經聽過呢間餐廳口碑好好!一直都好想試!知道佢喺元朗開咗分店😍咁我有時都會入元朗搵朋友!就拿拿臨捉佢陪我食🤣🤣餐廳雖然唔算大但都坐得好舒服!我地被安排坐喺張高枱一邊望景一邊食飯吹水幾寫意!每枱都有一小碟好香口嘅核桃~等大家等餐時都有嘢食住先😋通常去開食台灣嘢都係例牌叫鹽酥雞、牛肉麵、滷肉飯嗰啲!見到佢都有幾多特色同少食到既嘢食,我地決定點嚟試下!🥢麻辣鴨血($68)好大碗呀😍 鴨血好厚身,份量都唔少!仲有蜂巢豆腐😋索晒啲汁好鬼正!雖然係麻辣但程度係唔太食得辣既人都食到!🥢蜂蜜冰烤地瓜($36)台灣啲地瓜既口感係特別綿密同甜!呢款仲加埋蜂蜜~食落好清甜~🥢蒼蠅頭配刈包($78)我覺得呢款係必點啊😍😍😍其實我好似係第一次食台式刈包冇諗過咁好食xd佢個包熱辣辣好軟熟~大家唔好俾佢個名嚇親~其實係指肉碎+韭菜再配埋調味~食落鹹鹹辣辣的好香口又惹味!夾落刈包一齊食好正!不過啲餡太多喇,就算夾完刈包都淨返好多~建議份量可以減半!🥢蟹肉金絲炒新竹米粉($92)炒到啲米粉金黃色咁好靚!蟹肉份量都唔少不過集中喺盤底建議要撈下先食!米粉清清地唔算濃味!我地都覺得唔錯!☕️檸檬蜂蜜($28)☕️金
《木玥巷》
之前已經聽過呢間餐廳口碑好好!
一直都好想試!
知道佢喺元朗開咗分店😍
咁我有時都會入元朗搵朋友!
就拿拿臨捉佢陪我食🤣🤣

餐廳雖然唔算大但都坐得好舒服!
我地被安排坐喺張高枱
一邊望景一邊食飯吹水幾寫意!
每枱都有一小碟好香口嘅核桃~
等大家等餐時都有嘢食住先😋
通常去開食台灣嘢都係例牌叫鹽酥雞、牛肉麵、滷肉飯嗰啲!
見到佢都有幾多特色同少食到既嘢食,我地決定點嚟試下!

🥢麻辣鴨血($68)
好大碗呀😍
鴨血好厚身,份量都唔少!
仲有蜂巢豆腐😋
索晒啲汁好鬼正!
雖然係麻辣但程度係唔太食得辣既人都食到!

🥢蜂蜜冰烤地瓜($36)
台灣啲地瓜既口感係特別綿密同甜!
呢款仲加埋蜂蜜~
食落好清甜~

🥢蒼蠅頭配刈包($78)
我覺得呢款係必點啊😍😍😍
其實我好似係第一次食台式刈包
冇諗過咁好食xd
佢個包熱辣辣好軟熟~
大家唔好俾佢個名嚇親~
其實係指肉碎+韭菜再配埋調味~
食落鹹鹹辣辣的好香口又惹味!
夾落刈包一齊食好正!
不過啲餡太多喇,就算夾完刈包都淨返好多~
建議份量可以減半!

🥢蟹肉金絲炒新竹米粉($92)
炒到啲米粉金黃色咁好靚!
蟹肉份量都唔少不過集中喺盤底
建議要撈下先食!
米粉清清地唔算濃味!
我地都覺得唔錯!

☕️檸檬蜂蜜($28)
☕️金莎抹茶奶泡($32)
因為想飲熱嘢就叫咗杯健康既檸檬蜂蜜🤣 味道屬正常!
朋友杯嘢飲就靚到😍 真係識點🤣
佢話飲到抹茶味但唔算好濃同苦~

呢間我係會想encore 再去食既台灣嘢!除咗啲嘢食有特色之外,味道仲好唔錯!真心推介!仲有就係希望佢喺九龍開分店啦🤣🤣 等我可以成日去食到!
2021-09-05 43 浏览
〰️蟹肉金絲炒新竹米粉 $96新竹米粉炒得夠乾爽,而且金黃金黃,好吸睛👀蟹肉比得一啲都唔吝嗇!米粉之中亦都加入芽菜,增添左一份爽脆😎〰️木玥招牌紅燒牛肉麵 $96一上枱即刻試咗個湯底先,湯頭夠清甜👍🏻有牛𦟌、牛筋、牛肉、紅蘿蔔、白蘿蔔同埋豆卜~牛𦟌煮到好腍好入味,牛筋大大嚿,正!豆卜吸收晒湯底嘅鮮甜🤩〰️鹽酥炸春雞 $108鹽酥雞就食得多,原隻春雞咁樣炸就第一次🤣上到枱仲熱辣辣,外皮炸得夠酥脆,肉質依然水嫩👍🏻店家細心調配左兩隻醬汁,一隻係辣醬汁,另一隻醬汁帶有點水果味~〰️黑糖茉莉花冬瓜茶 $32首先飲到嘅係茉莉花嘅清香,取而代之就係冬瓜茶嘅味道,最後留起口腔嘅就係黑糖嘅味道😎〰️木玥黃金水果茶 $38用鳳梨同百香果做主調,消暑一流,超級大杯🍺〰️〰️📍 木玥巷 (元朗)元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖
〰️蟹肉金絲炒新竹米粉 $96
新竹米粉炒得夠乾爽,
而且金黃金黃,
好吸睛👀

蟹肉比得一啲都唔吝嗇!
米粉之中亦都加入芽菜,
增添左一份爽脆😎

〰️木玥招牌紅燒牛肉麵 $96
一上枱即刻試咗個湯底先,
湯頭夠清甜👍🏻

有牛𦟌、牛筋、牛肉、紅蘿蔔、白蘿蔔同埋豆卜~
牛𦟌煮到好腍好入味,
牛筋大大嚿,正!
豆卜吸收晒湯底嘅鮮甜🤩

〰️鹽酥炸春雞 $108
鹽酥雞就食得多,
原隻春雞咁樣炸就第一次🤣
上到枱仲熱辣辣,
外皮炸得夠酥脆,
肉質依然水嫩👍🏻

店家細心調配左兩隻醬汁,
一隻係辣醬汁,
另一隻醬汁帶有點水果味~

〰️黑糖茉莉花冬瓜茶 $32
首先飲到嘅係茉莉花嘅清香,
取而代之就係冬瓜茶嘅味道,
最後留起口腔嘅就係黑糖嘅味道😎

〰️木玥黃金水果茶 $38
用鳳梨同百香果做主調,
消暑一流,超級大杯🍺

〰️〰️📍 木玥巷 (元朗)
元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖