2021-10-19 599 浏览
————————————————————————-💛今日同寶寶去咗旺角行街太子,係較為僻靜嘅太子大南街,竟然有間日式屋酒屋,當然要一探質素😎🈷️一入門內,昏暗燈光之下,流水滴答滴答嘅聲音已經流入耳內,仿如置身日本,餐廳環境不大,柔和燈光,甚為舒適,而且竟然可以用MEE~🏮落單先叫酒才是居酒屋之道!唔太飲到烈同濃味嘅酒,呢度嘅日本果酒就Perfect Match!我地試咗高知柚子同山梨蜜桃,果味香濃,飲唔停😋❇️餐牌點評如下🙋🏻‍♂️🙆🏻‍♀️🎎必食「邪惡芝士玉子燒」!🥰夾開塊塊嘅玉子依然可以見到絲絲嘅芝士流出,未食已經知掂!食落更加係視覺同味覺相相引證!Juicy香口,絕對係必點之選👍「西京雪魚燒」驚喜之作,無諗過火侯時間掌握得咁好,條魚係鮮嫩。滑。香😚好好食阿,秒清des~🔺美酒當然要配燒物!我個人好鐘意佢隻燒汁,惹味開胃😋特別要推介大家試下燒雞皮! 我係日本食過驚為天人嘅味覺體驗,原來雞皮都可以咁樣整,咁好食!可惜之後返香港叫親燒雞皮都變炸雞皮-.-但呢度無令我失望🥰不過怕肥怕脂肪嘅人可以SKIP🙆🏻‍♂️✴️食後感:如果大家途經太子又想食日本野,呢度有一良心居酒屋,高性價比,快啲入去試下我地
————————————————————————-

❇️餐牌點評如下🙋🏻‍♂️🙆🏻‍♀️

✴️食後感:如果大家途經太子又想食日本野,呢度有一良心居酒屋,高性價比,快啲入去試下我地推介嘅野食,配住靚酒,正正🤟
  • 西京鱈魚燒
2021-10-19 63 浏览
太子新開嘅呢間黃店日式居酒屋,門面設計都幾靚,幾日式feel 🎌 仲有大量唔同款式嘅酒,連cocktail 都有架 🍸 岩哂同朋友把酒談歡 薄牛豆腐壽喜燒 📍$118湯底好惹味 ☺️ 撈埋個橙黃色嘅日本蛋,甜甜地咁 👍🏻 入面材料都好豐富!有薄牛肉,娃娃菜,豆腐,冬菇,金菇,都幾夠飽朝邪惡玉子燒 📍$88名副其實嘅邪惡 😈 啲芝士多到可以做到好長嘅拉絲,蛋味夠香,口感層次好夠燒北海道帶子豚肉卷📍$68應該係加咗自家製嘅醬汁落去,食得出師傅嘅心機,帶子燒得啱啱好,手勢一流自家製醬燒安格斯牛肉串📍$58牛肉食落好淋好juicy,加上同北海道帶子豚肉卷好相似嘅醬汁,味道好夾奈良冷蕎麥麵📍$58蕎麥麵軟硬度適中,而且夠凍,咁啱今日有d熱,所以食落感覺好清爽,加上個汁嘅調味啱啱好,一d都唔咸Asa 📍$108青瓜柚子配vodka & sake,一個清新夏日配搭 ☀️ 西式雞尾酒得黎又加入sake, 令杯飲品多咗少少日式feelMatsa 📍$88好特別嘅雞尾酒 🍹 用咗綠茶同Vodka 做底,上面再加一層奶泡,好有平時matcha latte 嘅感覺,但又有啲酒味

薄牛豆腐壽喜燒 📍$118

燒北海道帶子豚肉卷
Matsa
Asa
2021-10-16 73 浏览
咁耐冇得去旅行 唔知大家有冇同小編一樣咁排住日本呢🤣 經過見到呢間居酒屋新開冇耐 裝修亦充滿日本風格🎐 就決定入去試下 穿過一條走廊 店裡有唔同嘅日本裝飾及掛畫🎏 除左居酒屋嘅食物 餐廳亦有唔同種類嘅酒精飲品供應🥂 啱哂同朋友嚟傾下計chill下🤓▫️朝邪惡玉子燒 ($88) 🌟推介🌟軟綿綿嘅玉子燒 燒得啱啱好 甜度滑度恰到好處 蛋味香濃🥚裡面夾住滿滿嘅芝士 一夾起更有拉絲嘅效果😍▪️Daniel蝦多士 ($128) 🌟推介🌟原隻大蝦🦐再加埋蝦蓉及蟹肉🦀 十分足料 仲加上大量紅椒絲 十分惹味🤤 夾埋烘得香脆嘅麵包 真係perfect match😆 店員亦好貼心咁攞出嚟比你影完相 再拎番入廚房幫你剝蝦殼👍🏻▫️薄牛肉豆腐壽喜燒 ($118)切成薄薄一片嘅牛肉🐮 腍得嚟仲好有牛味 點埋蛋汁嚟食味道更鮮甜 仲有野菜🥬豆腐腐皮等配料 十分豐富🥰但略厭湯底咸左少少🤏🏻▪️燒金菠蘿 ($32) 🌟推介🌟厚切嘅糖心菠蘿好新鮮🍍味道香甜可口 金黃色嘅果肉鮮嫩多汁😝▫️薄燒三文魚腩 ($78)肥美嘅三文魚腩 肉質鮮嫩 面層搽上燒汁燒得剛剛好 十分juicy🐟▪️味燒脆雞皮 ($32)雞皮燒到好乾身 口感卜卜脆 絕對

▫️朝邪惡玉子燒 ($88) 🌟推介🌟

▪️Daniel蝦多士 ($128) 🌟推介🌟
Daniel蝦多士

▫️薄牛肉豆腐壽喜燒 ($118)
薄牛肉豆腐壽喜燒

▪️燒金菠蘿 ($32) 🌟推介🌟
厚切嘅糖心菠蘿好新鮮🍍味道香甜可口 金黃色嘅果肉鮮嫩多汁😝
燒金菠蘿

▫️薄燒三文魚腩 ($78)
薄燒三文魚腩

▪️味燒脆雞皮 ($32)
雞皮燒到好乾身 口感卜卜脆 絕對唔會有平時雞皮嘅油膩同肥膩嘅感覺 啱晒用嚟送酒🐓
味燒脆雞皮

▫️醬燒日本飯團 ($38)
飯團表皮烤過 焦香味突出 加上特製醬汁調味 非常香口😉另上嘅紫菜保持到香脆嘅口感🍙

▪️啜啜啫喱柚子酒 ($208) 🌟推介🌟
柚子酒裡面加左 細細粒嘅啫喱 好有咬口 柚子味突出又易入口 酒精味唔會太濃🍻

▫️ASA ($108) 🌟推介🌟
個base以sake同vodka調製而成 再加入青瓜柚子 青瓜🥒味尤為味突出 杯邊沾上海鹽 感覺清新得來帶點鹹香
燒金菠蘿
薄燒三文魚腩
味燒脆雞皮
🦐Daniel蝦多士 ✨廚師推介這個以Daniel命名的蝦多士是這間居酒屋的必點菜式,店員會先上菜給我們打卡拍照,然後再分開兩份方便我們進食,十分細心。多士的部分很酥脆,舖在上面的是虎蝦、蟹肉和紅椒絲,每口都充滿蟹肉和濃濃的蒜香味。🥚朝玉子燒 ASA Tamagoyaki蛋香濃郁,口感嫩滑,鬆軟多汁🐔鹽燒雞軟骨 Grilled Chicken Cartilage香口不油膩,鹽燒味出色🐮自家製醬燒安格斯牛肉串 Grilled Angus Beef with Homemade Sauce牛味香濃,與自家制醬料得搭配得不錯🐮岩鹽燒黑安格斯西冷 Grilled Angus Beef Sirloin (100g)即叫即燒,肉汁滿滿,肉質嫩滑,岩燒風味十足🥢自家製醬汁燒豆腐 Grilled Tofu with Homemade Sauce 賣相吸引,自家制醬汁滋味非常🦑唐揚炸魷魚圈 Fried Squid Ring 外層脆卜卜,十分香口🧊稻庭冷烏冬(一人前)Inaniwa Cold Udon 烏冬温度適中,麵質煙韌,醬汁美味🍶瀧五郎 啜啜啫喱柚子酒 300ml 啫喱口感的柚子酒,特別之餘,喜歡甜
🦐Daniel蝦多士 ✨廚師推介

🥚朝玉子燒 ASA Tamagoyaki

蛋香濃郁,口感嫩滑,鬆軟多汁

香口不油膩,鹽燒味出色

牛味香濃,與自家制醬料得搭配得不錯

即叫即燒,肉汁滿滿,肉質嫩滑,岩燒風味十足

賣相吸引,自家制醬汁滋味非常

🦑唐揚炸魷魚圈 Fried Squid Ring

外層脆卜卜,十分香口

🧊稻庭冷烏冬(一人前)Inaniwa Cold Udon

烏冬温度適中,麵質煙韌,醬汁美味

🍶瀧五郎 啜啜啫喱柚子酒 300ml

啫喱口感的柚子酒,特別之餘,喜歡甜甜的味道,又清爽
居酒屋的裝潢也很有格調,很適合放工來約會一下
2021-10-11
  • Daniel蝦多士
  • 岩鹽燒黑安格斯西冷
2021-10-14 15 浏览
今日同朋友慶生,朋友鍾意食日本嘢,去左太子食居酒屋食好野燒宮崎豚肉留心芝士竹輪卷$58朋友大讚豚肉燒得好香好脆,個醬汁又好惹味同QQ的竹輪卷真系perfect match!!西京雪魚燒$118 (碎骨)西京鱈魚燒表面金黃,賣相非常吸引,魚肉一片一片,肉質細緻 ,油脂豐厚香口,而且魚皮香脆,非常美味薄牛豆腐壽喜燒$118壽喜燒個湯底一如既往的甜甜地,用黎點牛肉食一流豆腐浸落個湯底,索儘個湯頭都好好食豬骨濃湯叉燒烏冬(一人前) $78叉燒夠肥,肥膏燶邊好好味,烏冬用咗日本嘅稻庭活動,大食妹最愛密桃乳酸梳打 $38密桃乳酸梳打味道調較得好好,唔會太甜之餘又非常解渴。

今日同朋友慶生,朋友鍾意食日本嘢,去左太子食居酒屋食好野

燒宮崎豚肉留心芝士竹輪卷$58
朋友大讚豚肉燒得好香好脆,個醬汁又好惹味
同QQ的竹輪卷真系perfect match!!

西京雪魚燒$118 (碎骨)

薄牛豆腐壽喜燒$118
壽喜燒個湯底一如既往的甜甜地,用黎點牛肉食一流
豆腐浸落個湯底,索儘個湯頭都好好食

豬骨濃湯叉燒烏冬(一人前) $78

密桃乳酸梳打 $38
密桃乳酸梳打味道調較得好好,唔會太甜之餘又非常解渴。
2021-10-14 19 浏览
呢間位於太子嘅居酒屋幾有格調,以黑色同木系為主,環境亦幾有日本feel,有不少日本裝飾同畫🤗 💛朝 玉子燒 $68 係餐廳嘅招牌菜式,看到賣相都幾吸引呀,玉子燒係蛋味好濃郁口感軟滑,味道甜甜地都不錯另外仲有個邪惡版係加埋芝士,下次試試先😍🦐DANIEL蝦多士 $128呢個叫DANIEL嘅蝦多士俾平時常見的做法同賣相都好唔同,佢係有原隻虎蝦,加上蟹肉、蝦肉同蟹膏混合而成,好有鮮味,配上香脆嘅多士,惹味呀!🦀北海道蟹肉糕魚干燒 $118蟹肉糕好鮮甜,底層加上燒到脆卜卜的魚干燒,好香口呀!🐓岩鹽燒慢煮雞扒$58雞肉燒得好香口,以慢煮方式去燒,肉質依然keep到嫩滑又多汁!不過雞扒份量可以再多d就好了🤗🧡清酒煮蜆 $58蜆都幾新鮮又鮮甜,加上清酒煮仲令蜆有陣陣酒香呢🤎自家製醬汁燒豆腐$48豆腐表面燒香,再加上餐廳自家製嘅醬汁,好惹味😍 而內裏的豆腐亦好嫩滑
呢間位於太子嘅居酒屋幾有格調,
以黑色同木系為主,

環境亦幾有日本feel,
有不少日本裝飾同畫🤗

💛朝 玉子燒 $68
係餐廳嘅招牌菜式,
看到賣相都幾吸引呀,
玉子燒係蛋味好濃郁
口感軟滑,味道甜甜地都不錯
另外仲有個邪惡版係加埋芝士,
下次試試先😍

🦐DANIEL蝦多士 $128
呢個叫DANIEL嘅蝦多士俾
平時常見的做法同賣相都好唔同,
佢係有原隻虎蝦,加上蟹肉、蝦肉同蟹膏
混合而成,好有鮮味,配上香脆嘅多士,惹味呀!

🦀北海道蟹肉糕魚干燒 $118
蟹肉糕好鮮甜,底層加上燒到脆卜卜的
魚干燒,好香口呀!

🐓岩鹽燒慢煮雞扒$58
雞肉燒得好香口,以慢煮方式去燒,
肉質依然keep到嫩滑又多汁!
不過雞扒份量可以再多d就好了🤗

🧡清酒煮蜆 $58
蜆都幾新鮮又鮮甜,
加上清酒煮仲令蜆有陣陣酒香呢

🤎自家製醬汁燒豆腐$48
豆腐表面燒香,再加上餐廳自家製嘅醬汁,
好惹味😍 而內裏的豆腐亦好嫩滑
午餐
琴日去左呢間新開冇耐既居酒屋,一開始入到去人唔多,都幾有feel~~🥢薄牛豆腐壽喜燒 ($98)湯底味道同普通壽喜燒差唔多,牛肉可以形容為有肉味,比較韌,係要lur既..其他配菜都係咁,同平時食開差唔多,冇咩特別😂😂🥢豬骨濃湯叉燒拉麵($78)雖然話係一人前,但仲少過平時食開既拉麵份量,d肉又硬,湯底又冇咩特別,自己煮麵仲好食過佢🤣🤣🤣🥢自家製醬燒安格斯牛肉串 ($58)哇~硬到..但太貴得4粒,要夾硬食埋佢,呢串野應該係最伏😵‍💫😵‍💫🥢燒北海道帶子豚肉卷 ($68)呢串係我最推薦既~~都幾好食既,可以一試😙總括而言~呢間居酒屋性價比偏低,食物質素又唔係特別好~不太推薦🥲

🥢薄牛豆腐壽喜燒 ($98)

🥢豬骨濃湯叉燒拉麵($78)

🥢自家製醬燒安格斯牛肉串 ($58)

🥢燒北海道帶子豚肉卷 ($68)
呢串係我最推薦既~~都幾好食既,可以一試😙

太子站附近既大南街原來隱藏住一間人氣黃店💛單單睇舖頭門面🚪以黑 & 木色做主題有格調最正係有條小走廊行入去10步左右先係正門口如果就咁喺街度經過~唔覺得呢間係居酒屋🏮.❀ 朝 玉子燒 $68 ❀招牌菜式🍳即叫即整望落用既雞蛋係比較蛋香濃郁既蛋黃所以顏色比較橙黃又富香蛋味🤤層地滑溜軟身味道甜甜地好得意芝士控仲可以點🧀芝士玉子燒見到隔離枱有拉絲效果添😍.❀ 醬燒日本飯團 $38 ❀飯團加入飯素製作🍙再掃上醬油燒香連埋爽脆紫菜一齊食好味道值得一題係呢度嘅燒飯團食落比較黏糯唔係脆口路線~都幾特別.❀ 岩鹽燒慢煮雞扒 $58 ❀本身上枱時覺得雞扒份量好似比想像中細只係得五小件有點失望但係一食落口就覺得值回票價雞肉燒得非常出色🐔肉質嫩滑又多肉汁如果分量多啲就更加分.❀ 岩鹽燒黑安格斯西冷 $118 ❀RN俾呢道菜吸引左話想試試雖然份量唔多但即叫即燒既安格斯西冷出面好少地方有得食黑安格斯肉味真係濃啲好岩燒香沾上岩鹽之後更加突出鮮味值得一讚係佢可以燒到裏面有七成熟嘅感覺.❀ 豚肉豆腐豬骨濃湯鍋 $108 ❀鍋物永遠係我去居酒屋都必點嘅菜式飲啖熱湯總係覺得非常暖胃舒服豬骨濃湯夠入味🤤如果係用豆乳作湯底應
太子站附近既大南街原來隱藏住一間人氣黃店💛
鍋物永遠係我去居酒屋都必點嘅菜式
飲啖熱湯總係覺得非常暖胃舒服
豬骨濃湯夠入味🤤如果係用豆乳作湯底應該更加配合
幾片豚肉都夠軟腍🐽仲有好多配料
例如豆腐、厚腐皮、紫洋蔥、鮮冬菇等等
❀ 稻庭冷烏冬一人前 $58 ❀
店員見我哋諗咗一陣就主動黎介紹
呢支燒酒味道偏Dry辛口
但餘韻幾long lasting 🍶
呢度播住香港人熟悉既流行歌❤️‍🔥好chill既感覺
而且呢度唔會好大油煙味✨坐得舒服、環境闊落
最後提提你記得喺OpenRice望吓
有冇適合嘅優惠券可以使用慳返筆🤑
  • 朝玉子燒
  • 岩鹽燒慢煮雞扒
  • 自家製醬燒安格斯牛肉串
2021-10-10 24 浏览
朝 (太子)不嬲都幾鍾意食居酒屋,呢間比到驚喜我!環境日式,坐得幾舒服,服務態度超好,仲要免收切餅費,製作認真!薄牛壽喜燒$118其實都正宗,佢嘅味道偏濃,如果鍾意食清淡嘅就未必太適合叫,但味道係好味😋邪惡芝士玉子燒$88朋友食到舔舔脷,都幾大份!清酒煮蜆$58叉燒豬骨湯拉麵$78味道濃郁,個叉燒勁大嚿金箔黑魚子牛油果沙律批$128呢個要試吓,細細件放入口啱啱好好好味!用餐心情:想同朋友靜靜地地吹吓水食吓居酒屋,都是不錯的選擇因為佢價錢都算親民,每份又唔會特別多,就算小人都可以食多幾樣野
朝 (太子)

薄牛壽喜燒$118
邪惡芝士玉子燒$88
朋友食到舔舔脷,都幾大份!
清酒煮蜆$58
叉燒豬骨湯拉麵$78
味道濃郁,個叉燒勁大嚿
金箔黑魚子牛油果沙律批$128
呢個要試吓,細細件放入口啱啱好好好味!

• 金箔黑魚子脆味牛油果沙律批
2021-10-08 37 浏览
太子大南街一帶多左好多特色食店,今次Caca就黎到呢間主打日式串燒料理嘅「朝ASA」,大門口已深深感受到和風🇯🇵喇,入到去就好似去咗小日本咁,好有氣氛呀!👧🏻Caca今次食乜野?🥢燒宮崎手羽-超級香醬汁、雞翼太惹咪了🥢醬燒雞腎-好有咬感、送酒會吃不停🥢醬燒雞肉串-雞肉夠嫩,燒得外脆內軟🥢自家製醬燒安格斯牛肉串-牛肉入口濃厚香口,起碼要兩串先夠呀🥢燒宮崎牛肉流心芝士竹輪卷-好驚喜嘅一串,裡面夾左芝士魚卷牛肉同流心芝士完美結合🥢燒金菠蘿-超級回味的甜!!!🥢醬燒日本飯團-融入好香口嘅配料加上燒汁,可愛造型,一口滿足🥢奈良冷蕎麥麵-順滑涼爽口感,帶住淡淡蕎麥麵香🥃日本蘋果酒-食日式串燒必須配合的果酒,酸酸甜甜,暢飲之餘,可解解膩

👧🏻Caca今次食乜野?
🥢燒宮崎手羽-超級香醬汁、雞翼太惹咪了
🥢醬燒雞腎-好有咬感、送酒會吃不停
🥢醬燒雞肉串-雞肉夠嫩,燒得外脆內軟
🥢燒金菠蘿-超級回味的甜!!!
🥢奈良冷蕎麥麵-順滑涼爽口感,帶住淡淡蕎麥麵香
2021-10-06
  • 燒金菠蘿
2021-10-06 19 浏览
同朋友chill下傾吓計 除咗酒吧🍷居酒屋都係唔錯嘅選擇🇯🇵今次想介紹嘅係一間超有feel嘅隱世居酒屋😜裏面有好多日本嘅裝飾同牆畫🖼裝修夠晒格調真係有種去咗日本居酒屋嘅感覺☺️即刻好掛住日本🥲價錢方面同出邊居酒屋比算幾抵食👌- 朝邪惡玉子燒🥚 呢個係招牌菜 即叫即燒🤤加埋芝士去燒 每一啖都可以拉絲🧀邪惡感極高😰蛋味好香 口感軟滑 唔會過熟🤤鹹鹹甜甜幾好食❤️- Daniel 蝦多士🦐 雖然我完全唔知邊個係Daniel 不過呢個豪華版嘅蝦多士超正☺️上面有虎蝦🦐仲有啲拆咗肉嘅蟹肉 蝦膏等等🤤每一啖都好鮮味 多士亦都好鬆脆😛真係要多謝Daniel🤣不過覺得稍微貴左少少🙊- 薄牛豆腐壽喜燒🐮 湯底好濃郁🤤裏面嘅牛肉豆腐金菇冬菇等等既蔬菜 全部都朔晒壽喜燒啲汁甜甜地☺️牛肉都好嫩滑 一啲都唔鞋🤤- 北海道蟹肉魚干燒🦀 裏面有蟹膏加埋魚干一齊燒 因為有蟹膏有關係超香 一口一啖🤩咬落去一脆一軟 口感豐富☺️送酒啱晒🥃- 燒宮崎蜜糖手羽🐣 雞翼串燒有兩隻🤤雞翼醃得好入味 亦都燒到好香皮好脆口😁食每一啖都有啲油爆出黎 正👍🏻不過得兩隻唔夠喉🤔- 豆腐柚子沙律🥗食咗咁多燒野 要食個沙律平衡下生理同心理😅有四片豆腐

- 朝邪惡玉子燒🥚

- Daniel 蝦多士🦐

- 薄牛豆腐壽喜燒🐮

- 北海道蟹肉魚干燒🦀

- 燒宮崎蜜糖手羽🐣

- 豆腐柚子沙律🥗
食咗咁多燒野 要食個沙律平衡下生理同心理😅有四片豆腐啲沙律喺底加啲胡麻醬係面 好fresh☺️消膩一流👍🏻

整體來講嘢食係好好食😛大家都知道如果串燒整得難食真係可以好難😅係食炭 不過呢間完全冇呢個問題 燒完之後仲可以食到食材嘅味道👍🏻大家如果想搵個地方靜靜去同朋友傾偈嘅話 而且鍾意飲酒既 呢到真係好推薦 呢度有好多高級日本靚酒比大家揀架😚
꧁朝 𝗔𝗦𝗔 💛꧂太子新開張居酒屋黃店裝修、食具精緻 服務都可以可惜性價比有點低 食物分量細質素普通較為推介的是玉子燒、清酒煮蜆 其他都一般般另外店內空間確實困聲 稍為嘈吵☘︎︎ 清酒煮蜆 $𝟝𝟠可以說是最高性價比的一道菜lol湯底異常清甜 味道似是自家調製的 並非一般高湯$𝟝𝟠也不期望會有好多蜆 不過勝在夠鮮甜☘︎︎ 朝邪惡玉子燒 $𝟠𝟠日本蛋特色-顏色金黃靚仔 其實就不算太邪惡 只有少少芝士拉絲效果 拍不出來不過夠嫩滑 完全不會乾比起日本地道的味道還欠缺點點鰹魚高湯的甜味但以香港的玉子燒來說已經很不錯☘︎︎ 鹽燒雞軟骨 $𝟛𝟚燒得有點太乾 ☘︎︎ 奈良冷蕎麥麵 $𝟝𝟠因為其他食物分量實在太少不能果腹而order的No offence but 可能係食過最難食的蕎麥麵口感如supermarket十幾蚊包中國製的平價蕎麥麵 好奇怪分量亦超細 大概是0.7人前 lol 食完勉強夠飽☘︎︎ 燒羊架 $𝟠𝟠Menu圖片有兩件 現實中只有一件果然『圖片只供參考』質素同樣好一般….☘︎︎ 醬燒雞肉串 $𝟛𝟠☘︎︎ 菠蘿乳酸梳打 $𝟛𝟠☘︎︎ 日本果酒 $𝟝𝟠無留意英文譯作cider 難怪喝起來像汽水又無酒味 💬 總結是失望、失

꧁朝 𝗔𝗦𝗔 💛꧂

太子新開張居酒屋黃店
裝修、食具精緻 服務都可以

可惜性價比有點低 食物分量細質素普通
較為推介的是玉子燒、清酒煮蜆 其他都一般般
另外店內空間確實困聲 稍為嘈吵

No offence but 可能係食過最難食的蕎麥麵
分量亦超細 大概是0.7人前 lol 食完勉強夠飽

☘︎︎ 燒羊架 $𝟠𝟠

Menu圖片有兩件 現實中只有一件
果然『圖片只供參考』
質素同樣好一般….

☘︎︎ 醬燒雞肉串 $𝟛𝟠

☘︎︎ 菠蘿乳酸梳打 $𝟛𝟠
☘︎︎ 日本果酒 $𝟝𝟠
無留意英文譯作cider 難怪喝起來像汽水又無酒味

💬 總結是失望、失望和失望 希望黃店可以生性一點 讓我中少點伏 謝

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦7/10 👱🏻‍♀️6.5/10

♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎
📍 朝 (太子)
太子大南街39號地舖
#cty_黃店
#cty_太子
#cty_japanese

2021-10-04 15 浏览
今晚想食飲下酒又想食下野~所以揀左去居酒屋食呢度嘅日式cocktails好吸引我地分別叫左一杯ASA同white lady另外再揀左幾款佐酒食物ASA用高身酒杯盛載酒邊沾糖唔沾鹽好易入唔柚子同青瓜味好出好清新女仔一定鐘意!White lady呢杯有柑橘嘅苦澀味酸酸地正!朝邪惡玉子燒佢入面有芝士所以有拉絲效果個蛋好香牛奶味又滑Daniel 蝦多士呢個蝦多士好正用左隻大蝦蝦中釀入蝦肉麵包糠食到啖啖蝦肉多士勁脆口感一流!唐場炸雞炸雞香脆Juicy!北海道蟹肉糕魚乾燒呢個小食幾特別有個薄脆喺底面層係蟹肉碎食落充滿海鮮味!燒飯團呢個燒飯團幾特別配上伴碟嘅紫菜同食雖然無饀,但都唔會寡叉燒拉麵份量少少但叉燒厚肉有焦香
今晚想食飲下酒

北海道蟹肉糕魚乾燒
呢個小食幾特別
有個薄脆喺底
面層係蟹肉碎
食落充滿海鮮味!

燒飯團
呢個燒飯團幾特別
配上伴碟嘅紫菜同食
雖然無饀,但都唔會寡

叉燒拉麵
份量少少
但叉燒厚肉有焦香

2021-09-26
🌕🌙鬧市中嘅隱世居酒屋🍸食物質素同環境都唔錯👍🏻-🦞🥑魚子醬龍蝦帶子牛油果($128) 💯必點之選🥢一口一件嘅送酒小食🍹龍蝦同帶子都幾新鮮🤩配埋牛油果同蛋撻皮🥧成件事好夾👍🏻-🍅松子仁蕃茄沙律($78)蕃茄用醋醃咗😆酸酸哋幾開胃-🐟蒲燒鰻魚($78)原條鰻魚燒🤤抵食👍🏻-🍙醬燒日本飯團($38)飯團煎到脆卜卜🍿飯焦嘅口感配埋醬油味鹹鹹地😛-🍜稻庭冷烏冬($58)烏冬超級彈牙🍜咁熱嘅天氣食本涼浸浸嘅烏冬好正啊💨-🥤乳酸梳打($38) 好靚嘅漸層乳酸梳打👍🏻唔係太甜幾好飲🥤-📍 朝 (太子)太子大南街39號地舖-#hkfoodie #hkfoodblogger #japanese #japanesefood #太子 #刺身 #高質居酒屋#快閃日本#sake #whisky #太子美食 #居酒屋 #香港居酒屋 #旺角美食 #widefacefoodie_food
🌕🌙鬧市中嘅隱世居酒屋🍸食物質素同環境都唔錯👍🏻
🦞🥑魚子醬龍蝦帶子牛油果($128)
🍅松子仁蕃茄沙律($78)
蕃茄用醋醃咗😆酸酸哋幾開胃
🐟蒲燒鰻魚($78)
原條鰻魚燒🤤抵食👍🏻
🍙醬燒日本飯團($38)
飯團煎到脆卜卜🍿飯焦嘅口感配埋醬油味鹹鹹地😛
🍜稻庭冷烏冬($58)
烏冬超級彈牙🍜咁熱嘅天氣食本涼浸浸嘅烏冬好正啊💨
🥤乳酸梳打($38)
好靚嘅漸層乳酸梳打👍🏻唔係太甜幾好飲🥤
📍 朝 (太子)
太子大南街39號地舖
2021-10-04 11 浏览
見到太子有呢間居酒屋 除左有一般串燒外 仲有佢哋自家調配既cocktail 🍸 我哋今晚就去左食飯 順便試埋杯cocktail 啦🥰 去到店員非常熱情咁介紹一下佢哋既招牌菜比我哋聽 好細心👍🏻係店員推介下我哋就叫左以下食物:1. 朝邪惡玉子燒 嫩滑玉子燒入面有拉絲芝士 趁熱食非常邪惡🧀2. 清酒煮蜆 蜆肉好大粒好飽滿 食落好鮮甜👅3. 鹽燒鯖魚 外皮燒到非常香脆 本身調味都唔錯 加啲檸檬汁食仲正🤟🏻4. 金箔黑魚子脆味牛油果批 可以喺龍蝦肉帶子同蟹肉3款揀2款 我哋就揀咗龍蝦肉同帶子👅 個批好酥脆 上面放左滿滿嘅龍蝦同帶子肉 佢想牛油果同沙律醬 真係好好食好幸福🥰5. 薄牛豆腐壽喜燒 湯底非常濃 帶甜味👍🏻 可惜上菜嘅時候雞蛋已經穿左🥲 但係牛肉沾上蛋汁依然好食😋6. 岩鹽燒慢煮雞扒 雞皮燒得香脆 肉質唔乾👍🏻7. 醬燒日本飯團 飯團外表好香口 醬油味香濃😆8. Asa 自家研製既cocktail 用上青瓜同柚子作主味 加上sake vodka 好清爽好易入口🤩9. Masa 口感同Asa好唔同 由於係抹茶味 同有牛奶 口感會比較creamy 都幾特別🌟

係店員推介下我哋就叫左以下食物:

2. 清酒煮蜆 蜆肉好大粒好飽滿 食落好鮮甜👅