2022-11-25 545 浏览
👯行近太子站嘅大南街,發覺多咗好多新派食店, 經過這家特別吸睛, 型格又特色嘅日本居酒屋, 決定入去小休下飲杯嘢🥰📝Menu内食品選擇豐富, 勁多佐酒小食,亦有飽肚鍋物😍🍶日本果酒 $58/Glass🍑山梨蜜桃🍎青森蘋果充滿果香嘅梳打氣泡酒, 清香順喉, 飲落去冇好強烈酒精嘅味道, 非常容易入口, 剛好中和串燒嘅熱氣度🔥🐙山葵八爪魚秋葵沙律 $88沙律菜新鮮爽口, 夾雜住黏黏地嘅秋葵, 八爪魚粒及魚子, 多重質感, 極有咬口感👍🍶清酒煮蜆 $78煮熱咗嘅清酒湯,帶出大蜆嘅鮮甜味, 冇沙甜美啖啖肉😋😈朝邪惡玉子燒 $98香甜滑口嘅玉子燒裏面, 滿滿可以拉絲嘅半溶流心芝士, 好滿足嘅口感😍🍄醬燒冬菇 $32微辣嘅醬汁燒冬菇非常入味🧂鹽燒牛舌 $78厚切嘅牛脷, 燒熟程度剛剛好, 唔韌得嚟有嚼口感😋✨料理長推介,限量供應月見雞肉棒 $68😉月見意思係隻蛋🥚😄雞肉棒內夾雜著雞軟骨碎粒, 肉香又彈牙, 沾上攪拌左嘅蛋漿一起吃, 味覺爆燈🤩

📝Menu内食品選擇豐富, 勁多佐酒小食,亦有飽肚鍋物😍

🍶日本果酒 $58/Glass
🍑山梨蜜桃
🍎青森蘋果

🐙山葵八爪魚秋葵沙律 $88

🍶清酒煮蜆 $78
煮熱咗嘅清酒湯,帶出大蜆嘅鮮甜味, 冇沙甜美啖啖肉😋

😈朝邪惡玉子燒 $98

🍄醬燒冬菇 $32
微辣嘅醬汁燒冬菇非常入味

🧂鹽燒牛舌 $78
厚切嘅牛脷, 燒熟程度剛剛好, 唔韌得嚟有嚼口感😋

✨料理長推介,限量供應
月見雞肉棒 $68
😉月見意思係隻蛋🥚😄

2022-11-24
介紹返💁🏻‍♀️。。🇭🇰 Taproom 在太子 🇭🇰。朝 Asa。太子大南街39號地舖。牛油果蟹籽沙律 。HKD78牛油燒甜栗米。HKD32炸池魚仔。HKD68鹽燒脆雞皮。HKD30鹽燒雞軟骨。HKD30月見雞肉棒。HKD68醬燒豬腩片。HKD65清洒煮蜆。HKD78瀧五郎 啜啜啫喱 柚子酒 300ml。HKD218🤫 繼續行山日美食日記..話說嘆完個下午茶就輕輕鬆鬆咁樣返去油塘地鐵站搭車返屋企..返到去沖個靚涼休息一陣..然後飯腳都行完山過嚟同我一齊出去太子嗰邊食飯兼睇戲🤫 咁我哋係買咗夜啲嘅戲飛睇Wakanda Forever嘅..所以出到太子就當然搵食先啦..今次我醒啊..一早喺OpenRice搵定間有興趣嘅居酒屋試吓..講緊嘅就係位於太子大南街嘅Asa..點解我會睇中咗Asa?原因好簡單..就係貪小便宜😂..喺OpenRice度見到佢哋近排有清酒半價優惠..梗係去試吓啦🤫 我哋六點半鐘去到..本來諗住我哋咁早嚟食Dinner應該冇乜人至係㗎..竟然都已經半場爆滿..好彩都仲有個牆邊位坐下..咁話晒係居酒屋梗係嚟試吓啲日式串燒啦🤫 好..而家就排名不分先後..逐樣嘢食介紹俾大家.
介紹返💁🏻‍♀️

清洒煮蜆
。HKD78

瀧五郎 啜啜啫喱 柚子酒 300ml
。HKD218

🤫 好..而家就排名不分先後..逐樣嘢食介紹俾大家.. 先嚟講吓我幾欣賞嘅雞皮串燒..呢度嘅雞皮串燒同其他居酒屋差唔多都係會將啲雞皮揦埋一住咁樣去鹽燒..令到雞皮接觸到火嘅地方比較香脆..然後接觸唔到火嘅嗰啲部份又保持到嗰種Juicy同彈牙嘅口感..我同飯腳仔一人一串唔使爭
🤫 然後第二樣想介紹嘅就係月見雞肉棒..叫下叫下都唔知原來叫咗好幾樣都係雞..今次真係雞..全部都係雞啦..不過所有雞嘅串燒都各有特色..好似呢一個雞肉棒咁樣..都幾大串㗎..免治雞肉同雞軟骨比例完美..食到雞軟骨嘅爽口又食到雞肉嘅幼滑..點埋個又圓又大粒嘅蛋黃真係Perfect
🤫 第三樣我想介紹嘅..唔係串燒..係呢一餐裏面我最欣賞嘅..清酒煮蜆..首先份量方面足夠兩個人食..而且蜆嘅Size係一啖一隻啱啱好嘅..然後最重要就係..我第一次食到一個清酒味非常之香濃嘅清酒煮蜆..相信佢嘅用料都非常之唔錯先至可以做得到咁香濃嘅清酒味..搞到我食完啲蜆都仲忍唔住再飲嗰啖清酒湯..仲有就係佢嘅蜆嘅生熟程度係啱啱好嘅..廚師嘅火候真係一流..呢個係我嘅必試推介
🤫 嘢食講到一半..我忍唔住要插個嘴介紹咗我今次試嘅呢一支清酒先..因為呢支清酒好過癮㗎..佢係啫喱狀嘅清酒嚟㗎..真係嗰種震騰騰開心心羅拔臣咁㗎..即係好似未落魚膠粉嘅啫喱咁囉..Chu一聲清酒就入咗去口腔..然後仲有淡淡的柚子味..飯腳仔重複講咗好幾次..呢隻清酒真係好易入口..唔覺唔覺就會飲晒..好容易會醉㗎喎🤭
🤫 講完個清酒..返翻嚟介紹啲嘢食先..第四樣嘢食我就想介紹炸池魚仔.. 薄薄嘅炸粉包住原隻嘅池魚仔..連條骨都食埋..啖啖肉脆卜卜..配清酒真係一流..絕對係非常好嘅下酒小菜
🤫 然後醬燒豬腩片呢..唔算厚切..但係一串有三大塊..肥瘦均勻..係五層豬腩肉嚟嘅..醬汁味都好香濃..值得一試
🤫 最後蟹籽沙律..味道正常好味..份量多都幾抵食..食咗咁多熱氣嘢梗係要食返啲蔬菜幫補吓啦..然後燒粟米..燒得啱啱好..微甜..都OK嘅..鹽燒雞軟骨份量亦都係好多㗎..但係炸粉就偏厚身..食晒成碟雞軟骨都幾飽肚㗎🤭
🤫 總括嚟講呢..我就覺得Asa係屬於一間中價嘅居酒屋..地方雖然唔算太大..但係乾淨企理而且都幾舒服..侍應哥哥姐姐嘅服務都唔錯..大部份嘢食味道都中上..下次想食一啲中價位嘅居酒屋可以揀Asa
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2022-11-18 26 浏览
今次介紹依間位於太子大南街嘅日式居酒屋《朝》,平時經過唔係好顯眼,原來入到去別有洞天。餐廳主要走黑夜嘅型格,配以星星同月亮做主題,好特別。朝邪惡玉子燒$98好厚身嘅玉子燒,上面放滿魚籽。雖然厚身但係切開裏面仲係好濕潤,長長嘅拉絲真係好邪惡。油甘魚刺身 $62厚切嘅油甘魚,魚脂味特別重,魚肉好新鮮,肉質偏爽口。火鍋一人份-月見壽喜燒 $1885款湯底可以選擇,分別有豚骨湯、壽喜燒、蕃茄、鮮雞特濃同埋辛辣邪惡泡菜。我自己就最鍾意壽喜燒汁。店員會送上肥牛、豆腐、竹輪同埋蔬菜,加上日本生雞蛋。肥牛吸引左壽喜燒嘅甜味,加埋蛋醬又幼滑。炸池魚仔 $68池魚仔真係第一次食,外皮炸到好香脆,內裡充滿咸香,點埋沙律醬食好解膩。燒蜜糖雞翼$38外皮好香脆,內層鮮嫩多汁,蜜糖充份包裏住雞翼,特別惹味。飲品方面一定要試佢地嘅啜啜啫喱柚子酒 300ml $218, 同平時嘅柚子酒好唔同,佢地係啫喱狀,飲落好似食緊啫喱,酒精味唔會好重,柚子味反而好香,好值得推介。人均300左右如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!`*-.,.-*`♪`*-.,.-*`♫`*-.,.-*`♬`*-.,.-*`

朝邪惡玉子燒$98

油甘魚刺身 $62
厚切嘅油甘魚,魚脂味特別重,魚肉好新鮮,肉質偏爽口。

火鍋一人份-月見壽喜燒 $188

炸池魚仔 $68

燒蜜糖雞翼$38
外皮好香脆,內層鮮嫩多汁,蜜糖充份包裏住雞翼,特別惹味。

人均300左右

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

`*-.,.-*`♪`*-.,.-*`♫`*-.,.-*`♬`*-.,.-*`♩`*-.,
2022-11-18 385 浏览
位於太子的居酒屋,走暗黑色調,裝潢型格。每一客料理都需時製作,所以用餐時間較久。座位雖然不多,枱也不大,但感覺蠻舒適的。日本果酒:瀧五郎啜啜啫喱柚子酒 一小支的日本清酒-瀧五郎柚子酒,聞一聞,味道是濃濃的柚子味。入口清甜,感覺像是在喝柚子柑桔,容易入口,入面還有粒粒啫喱,適合酒量較淺的人,因酒精濃度不高。沙律:蒜味蕃茄油醋沙律一整個蕃茄,拌上新鮮沙律菜。以油醋汁代替沙律醬,味道輕盈、健康,而且酸酸的,更加開胃。炸物:自家製醬汁燒豆腐豆腐先炸過,外皮炸得硬硬的,容易夾起來;內裡嫩滑,就像台灣炸豆腐。上面灑上蔥花、蒜蓉、調味醬汁。炸物:炸池魚仔 一籃子的炸魚仔,新鮮炸起,蘸點沙律醬,更滋味。池魚肥美,炸得酥香脆口。燒物:蜜糖雞翼 雞翼細細隻,兩隻一串,外皮燒至脆口且帶有甜甜的蜜糖味。創意料理:朝邪惡玉子燒店之名物玉子燒,金黃色,甜甜的卷蛋,口感滑溜,很香濃蛋味,層次豐富,邪惡的就是入面鋪著一層薄薄鹹芝士,中和甜膩,如果要做到拉絲的效果,就要趁熱享用。麵:奈良冷蕎麥麵一人前的份量,蕎麥麵條口感彈牙,硬度剛好,嚼勁十足。蘸點冷麵鰹魚汁,麵條更掛汁。
位於太子的居酒屋,走暗黑色調,裝潢型格。
每一客料理都需時製作,所以用餐時間較久。
座位雖然不多,枱也不大,但感覺蠻舒適的。
日本果酒:瀧五郎啜啜啫喱柚子酒

沙律:蒜味蕃茄油醋沙律

炸物:自家製醬汁燒豆腐

炸物:炸池魚仔

燒物:蜜糖雞翼

雞翼細細隻,兩隻一串,外皮燒至脆口且帶有甜甜的蜜糖味。
創意料理:朝邪惡玉子燒

麵:奈良冷蕎麥麵

2022-11-14 52 浏览
太子隱世小店居酒屋距離太子站兩分鐘路途成日經過都想試下今日終於搵到朋友仔黎食下野 飲番兩杯地點唔難搵 門口仲有個月亮招牌寫住個朝字原來要落一層,加埋暗暗地既燈光日本風既poster 令環境都加左分睇睇menu 種類都唔少,唔會得串燒,仲有炸物、燒物、野菜、刺身、麵料理等,都幾多野食邪惡玉子燒 $98 見好多人推,咁實要試試外表好靚,好金黃,入面好滑好嫩甜甜地,包住半溶芝士,大推!唐揚炸雞軟骨 $68都唔細碟,脆卜卜,吹住水食岩曬清酒煮蜆 $78有驚喜!大推!超鮮甜,啲蜆仲大大隻,唔會煮得太耐,食曬成份,一粒沙都無,清酒味都好夠燒菠蘿 $35就係燒到好熱,好夠甜既菠蘿壽喜燒一人份$188天氣涼涼地,所以都叫左壽喜燒有牛肉、豆腐、油揚、娃娃菜、冬菇、金菇、粟米🌽同埋蛋,原來都好足料,我地仲加多左陣烏冬;壽喜燒湯底清甜,其他配料索埋啲汁都好正,食到飽曬啜啜啫喱柚子酒300ml $218今晚既另一個驚喜,大推!見到啜啜啫喱酒,好特別,好吸引斟落個酒杯仔個時見到好多碎碎既啫喱,柚子味好重,加啲啲啫喱好得意,勁易入口,有酒香、果香,加埋啫喱,好味,口感又豐富左。總結有驚喜既小店款式比想像中豐富大推
太子隱世小店居酒屋
距離太子站兩分鐘路途
成日經過都想試下
今日終於搵到朋友仔黎食下野 飲番兩杯
地點唔難搵 門口仲有個月亮招牌寫住個朝字
原來要落一層,加埋暗暗地既燈光
日本風既poster 令環境都加左分

睇睇menu

邪惡玉子燒 $98

見好多人推,咁實要試試
外表好靚,好金黃,入面好滑好嫩
甜甜地,包住半溶芝士,大推!
唐揚炸雞軟骨 $68
都唔細碟,脆卜卜,吹住水食岩曬
清酒煮蜆 $78

有驚喜!大推!
燒菠蘿 $35

就係燒到好熱,好夠甜既菠蘿
壽喜燒一人份$188

天氣涼涼地,所以都叫左壽喜燒
啜啜啫喱柚子酒300ml $218

今晚既另一個驚喜,大推!
見到啜啜啫喱酒,好特別,好吸引
總結
有驚喜既小店
款式比想像中豐富
大推蜆同啫喱酒!
  • 朝邪惡玉子燒
  • 瀧五郎啜啜啫喱柚子酒
  • 清酒煮蜆
平時都聽得多大南街呢一個名,而今次我就親身走入大南街去感受香港的文藝氣息之外,亦都尋覓緊附近有冇啲食好嘢嘅地方,發現大南街都隱藏咗唔少好嘢食,今日我同朋友去到大南街嘅一間日式居酒屋👍🏻🍶同朋友一齊飲番杯,傾吓計!餐廳嘅設主要以黑色為主,以白色嘅燈光作點綴,顯得神秘得來又高尚,可以同朋友嚟呢一度打卡😊今次我哋都叫咗唔少嘢食㗎,仲叫咗兩大杯日式果酒👍🏻⭐️日本果酒 山梨蜜桃 $58 🍑🍑飲落去有好香濃嘅蜜桃味,就好似飲緊蜜桃汽水一樣,非常容易入口,啱晒唔鍾意飲落去有好強烈酒精味道嘅朋友😋😋⭐️日本果酒 青森蘋果 $58 🍎🍎香甜又濃郁嘅蘋果酒,飲落去酸酸甜甜同飲蘋果汁差唔多非常容易入口😋而且飲品有充足嘅氣,就好似飲緊蘋果汽水👍🏻正⭐️牛油燒翠玉瓜 $32 🥒🥒翠玉瓜食落去爽口得來又超多汁😋而且翠玉瓜都切得幾大舊㗎💪🏻啖啖肉⭐️朝邪惡玉子燒 $98 🍳🍳食落去香滑又甜甜嘅玉子燒,中間夾着濃濃嘅流心芝士,而玉子燒面都鋪着蟹籽,增加玉子燒嘅口感👍🏻好好食⭐️燒豬頸肉 $68 🐽🐽豬頸肉食落去爽口彈牙,而且又唔會太油膩,味道剛剛好唔會太鹹,非常惹味😋⭐️汁燒雞腿肉 $40 🐔🍗雞腿肉可以講係成個雞裏面蛋白質、

日本果酒-山梨蜜桃

燒豬頸肉

⭐️燒豬頸肉 $68 🐽🐽

汁燒雞腿肉

⭐️汁燒雞腿肉 $40 🐔🍗
雞腿肉可以講係成個雞裏面蛋白質、脂肪・鐵質較多的部位,肉質較韌味道濃郁,而且又多汁唔會好乾👍🏻
自家製醬汁燒豆腐

⭐️自家製醬汁燒豆腐 $58
外面脆脆內裏軟軟嘅豆腐,再配上佢哋自家製嘅醬汁,超級好食😋而且我本身都好鍾意食豆腐👍🏻

⭐️火鍋一人份 - 月見壽喜燒(牛肉)$188
一人鍋嘅份量都唔少㗎,有薄切牛肉、豆腐、什素、冬菇及芝士竹輪等,再配上一個生雞蛋,我哋先將菜放入去過壽喜燒中煮熟,然後再煮牛肉,將煮熟左嘅牛肉沾一沾生雞蛋一齊食,超級滑😋好滿足呀!
日本果酒-山梨蜜桃
日本果酒-青山蘋果
牛油燒翠玉瓜
朝邪惡玉子燒
燒豬頸肉
汁燒雞腿肉
自家製醬汁燒豆腐
2022-11-10 26 浏览
冬天就最啱同朋友去居酒屋食啲熱辣辣既鍋物同埋串燒,再飲返杯sake,一邊慢慢吹水,簡直係人生一大樂事。打開餐牌,見到都有幾多選擇。我地點左薄牛肉豆腐壽喜燒,壽喜燒落咗好多料,入面有豆腐、冬菇、洋蔥、娃娃菜、蛋黃、當然仲有主角牛肉啦,牛肉薄薄地,口感嫩滑,湯底非常入味濃郁。另外重點左豬骨濃湯豬軟骨烏冬,烏冬幾彈牙。魚生同串燒都唔錯。去居酒屋當然要飲清酒,我地點左寫樂純米酒,呢款純米酒水果氣息濃郁,酒體入口順喉,配合居酒屋唔同嘅美食都好夾。
打開餐牌,見到都有幾多選擇。

另外重點左豬骨濃湯豬軟骨烏冬,烏冬幾彈牙。
魚生同串燒都唔錯。

• 薄牛豆腐壽喜燒
2022-11-09 36 浏览
( *˘ ³˘)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈二訪太子高質居酒屋🏮早排好想去居酒屋食下串燒飲下酒😹立即訂位放工去relax下┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈平日8點到達,餐廳已經坐滿人所以記得要訂位,唔係就白行一趟了座位舒適而且店內燈光昏暗!不錯✨┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜岩鹽燒頂級牛板腱 $168 (4/5)牛肉燒得剛好,入口juicy 💫肉味香濃配上岩鹽味道更突出,必備的下酒菜┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜燒菠蘿 $35 (3/5)菠蘿愛好者必須柯打菠蘿!菠蘿表面被燒得微焦~水份足夠味道清新🍍如果更香甜會深得我心🙈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜甲羅燒 $138 (4.5/5)推薦!滿滿的蟹肉甲羅燒配上燒鱈魚脆片🥰蟹肉份量超多,表頭還有大量蟹子蟹肉調味適中,倒入蛋黃混合後放在脆片上鱈魚脆片咸香足夠,還超!薄!脆!一口過實在太滿足✨┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜醬燒飯團 $40 (3.5/5)味道正常,飯團表面脆脆的有點像吃飯焦的感覺呢┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜頹蛋 $68 (4/5)名字很特別🤣雞蛋也會頹廢!切開蛋漿超流心,顏色鮮艷蛋味濃郁配上醬油不錯!┈┈┈┈
( *˘ ³˘)
二訪太子高質居酒屋🏮
早排好想去居酒屋食下串燒飲下酒😹
立即訂位放工去relax下
平日8點到達,餐廳已經坐滿人
所以記得要訂位,唔係就白行一趟了
座位舒適而且店內燈光昏暗!不錯✨
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜岩鹽燒頂級牛板腱 $168 (4/5)
牛肉燒得剛好,入口juicy 💫
肉味香濃配上岩鹽味道更突出,必備的下酒菜

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜燒菠蘿 $35 (3/5)
菠蘿愛好者必須柯打菠蘿!
菠蘿表面被燒得微焦~水份足夠
味道清新🍍如果更香甜會深得我心🙈

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜甲羅燒 $138 (4.5/5)
推薦!滿滿的蟹肉甲羅燒配上燒鱈魚脆片🥰
蟹肉份量超多,表頭還有大量蟹子
蟹肉調味適中,倒入蛋黃混合後放在脆片上
鱈魚脆片咸香足夠,還超!薄!脆!
一口過實在太滿足✨

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜醬燒飯團 $40 (3.5/5)
味道正常,飯團表面脆脆的有點像吃飯焦的感覺呢

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜頹蛋 $68 (4/5)
名字很特別🤣雞蛋也會頹廢!
切開蛋漿超流心,顏色鮮艷蛋味濃郁
配上醬油不錯!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜朝邪惡玉子燒 $98 (5/5)
必須趁熱享用❤️玉子燒內裡還加了芝士🤤
入口外軟內嫩,層次感豐富
重點一點都不會鞋口,熟度剛好!
這款絕對有被驚艷到,友人也很喜歡呢~

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜鹽燒脆雞皮 $30 (3/5)
雞皮非常脆口,但味道稍為有點苦🙈

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜啜啜啫喱柚子酒 $218 (4/5)
店員推薦
入口比較像啫喱,味道清新
酒精也相對較低適合不太喜歡酒的朋友
但我是個酒鬼覺得有點空虛🙈不夠過癮
但口感上是過癮又新奇的!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
店員好友善也細心,笑容很好(加分💕
再來個三訪四訪也絕對可以!
2022-11-09 32 浏览
一入到門口就見到日式流水擺設,場內環境乾淨企理,主打唔同種類既燒酒同清酒,裝修簡約,非常悠閒舒適。啫喱柚子酒首推啫喱柚子酒,唔同普通酒,呢樽飲之前要搖動瓶身,讓瓶入面既啫喱均勻分佈,滑嘟嘟既口感,好似食緊啫喱甜甜地好易入口,柚子果香突出邪惡玉子燒呢款特質玉子燒顏色橙橙地,質地軟化,每一層都有薄薄芝士,味道甜且有芝士濃郁既質感。配上topping既蟹子一起入口,又多層海洋既鮮香,滿足!月見雞肉串呢款串燒係當日既廚師推薦燒物,口感偏甜,配有蛋液,有種食壽喜燒既感覺,好食~芝士年糕呢款燒物必點!軟糯既年糕入面有香濃芝士,配上酥脆海苔,非常夾味!牛肉壽喜燒天氣轉凍,咁係少不了鍋物!今次嗌既牛肉壽喜燒有油揚、牛肉、豆腐、金菇、冬菇、娃娃菜,非常足料,壽喜湯底清甜,可以加湯,暖笠笠😄

啫喱柚子酒

邪惡玉子燒

月見雞肉串

芝士年糕

牛肉壽喜燒
2022-11-07
  • 燒芝士年糕
  • 朝邪惡玉子燒
朋友推介的日式居酒屋以星星月亮主題佈置🌙一進店就見到和風雅致的裝飾舒適又熱鬧的環境及氣氛像置身日本當地一樣🎏在本地也能過一下旅行癮居酒屋提供串燒 主食 火鍋 小食主打各類燒酒清酒🍶店員會貼心介紹本店特色入秋新推出了期間限定火鍋🍲☀️朝邪惡玉子燒 $98招牌必點之選🤩最愛甜甜的口味巨拉絲視覺衝擊 一啖一幸福製作需時 但超值得等待☀️清酒煮蜆 $78每隻蜆都好新鮮 飽滿有肉淡淡酒香 完全沒有沙朋友最喜歡這一道😋☀️汁燒頂級安格斯牛肉串 $58牛肉燒得好香口也不韌入口即溶 肉質鮮嫩☀️豚肉荔枝卷 $48一下就選中了這特別搭配焦香豚肉片包裹着清甜荔枝一口爆汁 令人眼前一亮😍必食☀️燒菠蘿 $35菠蘿外層焦香 內裡好Juicy 🍍☀️鹽燒雞軟骨 $30串燒整體質素相當不錯 絕對有令人回訪的水準👏🏻☀️日本果酒 $58柚子 桃子 蘋果三種口味柚子味清爽解膩🍐蘋果味甜蜜易入口🍎大大杯低度數果酒 少飲酒的也會愛上下班後與好友度過的悠閒時刻暢談暢飲 洗脱一身疲憊是一個忘憂解愁的聚腳處🥳每晚不同時段的特定清酒更享半價優惠大家不要錯過🌟快啲約朋友家人去啦環境: 💗💗💗💗💗美味度:💗💗💗💗💗推薦度: 💗💗💗💗💗📍 朝 (太
朋友推介的日式居酒屋

大家不要錯過🌟快啲約朋友家人去啦

環境: 💗💗💗💗💗
美味度:💗💗💗💗💗
推薦度: 💗💗💗💗💗

📍 朝 (太子)
太子大南街39號地舖
營業時間:星期一至五 17:00-00:00
星期六至日 12:00-00:00
人均消費:約$200-300
2022-11-04 31 浏览
樣樣野食都好滿意,好似去左日本咁😍❤️薄牛豆腐壽喜燒 湯底超正甜度岩岩好,薄牛肉好嫩滑,又有油揚+日本蛋+嫩豆腐+冬菇等超多配料🧡月見雞肉棒 燒到外面黃金色微微焦,雞肉之中仲有雞軟骨粒粒,口感好豐富💛蜜糖雞翼 燒得好香~夠嫩又夠熟,調味仲好出色,必食!!💚朝玉子燒 好甜好甜又好軟滑既玉子燒,好似以為係築地市場食到既咁,回憶即刻返返黎💙醬燒自家製飯團 混左飯焦做既醬油飯團,煙煙unun 又微微脆,口感好特別💜瀧五郎啜啜啫喱柚子酒 呢隻日本梅子酒甜甜地,帶有柚子蜜味,易入口又香,好唔錯🤎粉紅西柚冷泡茶x蜜桃芒果冷泡茶 🏷餐廳做緊🌟秋冬限定清酒大割引🌟每晚21:00前 300ml 清酒半價21:00後720ml / 1800ml 清酒 半價好抵飲呀~Cheers🍶
樣樣野食都好滿意,好似去左日本咁😍

💛蜜糖雞翼 燒得好香~夠嫩又夠熟,調味仲好出色,必食!!

🤎粉紅西柚冷泡茶x蜜桃芒果冷泡茶

🏷餐廳做緊🌟秋冬限定清酒大割引🌟
每晚21:00前 300ml 清酒半價
21:00後720ml / 1800ml 清酒 半價
好抵飲呀~Cheers🍶
2022-11-02 46 浏览
在太子大南街嘅呢間居酒屋,以暗黑風嘅裝潢很有型!食物精緻又有創意嘅酒類飲品,適合與朋友小酌怡情。This Jelly 柚子 alcohol so yummy 🤤 must give it a try !!! The intensity of alcohol is not too high ~ it a bit sweet but we 食了朝邪惡玉子燒嫩滑嘅玉子燒蛋香十足,入面加咗芝士,邪惡到十足,芝士嘅鹹香平衡返玉子燒嘅甜味 ! The cheese 🧀 is so good, perfect match with the 玉子燒。清酒煮蜆淡淡嘅清酒香配上大隻鮮甜嘅蜆😋😋It is very fresh . Love the taste so much 😛牛油蒜香燒帆立貝燒得好香 夠大隻Yummy 🤤 recommended 醬燒鯖魚,鯖魚皮脆肉嫩,腩位仲好肥美,好多魚油,幾好食~ the sauce is perfect match with with fish !!The Sabu sabu is the signature dish in this restaurant 👍🏻👍
在太子大南街嘅呢間居酒屋,以暗黑風嘅裝潢很有型!

食物精緻又有創意嘅酒類飲品,適合與朋友小酌怡情。

清酒煮蜆淡淡嘅清酒香配上大隻鮮甜嘅蜆😋😋

牛油蒜香燒帆立貝燒得好香 夠大隻

Yummy 🤤 recommended

The Sabu sabu is the signature dish in this restaurant 👍🏻👍🏻

最後甜品叫咗心太軟 朱古力味濃郁 流心朱古力醬,呢間餐廳極力推介👍👍

2022-10-30 30 浏览
Ooo頂級氣氛🌟日式居酒屋🍶ooO居酒屋以月亮🌠和星星🌟作為主設計,門口配以日式花園⛩的流水擺設,日本小店味甚濃🍶。 一走進餐廳就感受到各食客的高興的氛圍💗💓,各人都帶著笑容開心地談天,加上店員很熱情親切的招待😉👫👫,我都比呢種氛圍感染,我心情都即時輕鬆晒, 覺得自己已經係呢度熟客😂😂, 食物質素固然重要,其實氣氛都好緊要‼️,呢間居酒屋真心喜歡❤️❤️,怪不知全店滿座都必有原因!OooooO朝邪惡玉子燒🍳 $98玉子燒大大份, 中間充滿芝士🧀, 夾起真係做到拉絲既效果,大愛❣️ 店內差不多每檯都看到這名菜式玉子燒。OooooO薄牛豆腐壽喜燒 $158很喜歡這款壽喜燒湯底嘅味道❤ 鍋中除了薄牛,仲有豆腐🥘、蔬菜🥗等配料,而腐皮及娃娃菜都吸晒壽喜燒嘅湯既甜味,配埋熱騰騰的湯一起吃絕對是享受😋😋!OooooO🍶清酒煮蜆 $78好少食到呢款日本蜆, 清酒煮蜆超有驚喜,蜆肉又大粒又滑嘟嘟❤,推介!OooooO🍶寒紅梅清酒 (300ml) $320👉🏻半價$160❣️清酒以日式清酒瓶及杯子🍶一set 送到客人檯上, 清酒總令人想到日本旅遊的感覺⛩💕。平時唔係成日飲清酒,因為好難遇到喜歡💕💕的清酒味道,店員
Ooo頂級氣氛🌟日式居酒屋🍶ooO

朝邪惡玉子燒🍳 $98

薄牛豆腐壽喜燒 $158

🍶清酒煮蜆 $78

🍶寒紅梅清酒 (300ml) $320👉🏻半價$160❣️
清酒以日式清酒瓶及杯子🍶一set 送到客人檯上, 清酒總令人想到日本旅遊的感覺⛩💕。平時唔係成日飲清酒,因為好難遇到喜歡💕💕的清酒味道,店員介紹呢款寒紅梅清酒是比較清爽風格的,我就比清爽風格吸引左😋! 一飲落去真係好喜歡,果然,口感順滑,少量甜味和酸度,微甘口,下次要再Encore!👍🏻👍🏻

✨餐廳做緊秋冬限定清酒大割引🈹✨,9pm前 300ml清酒半價🍶🍶,9pm 後720ml / 1800ml清酒半價!好抵!‼️
2022-10-30 632 浏览
唉~仲未安排到時間去日本旅行,唯有繼續食下日本嘢,解吓鄉愁先啦。今日特登嚟太子呢間居酒屋,因為曾經喺網上見過呢間居酒屋,真係好有日本feel,無論擺設或者裝修,都好有日本嘅感覺,最鍾意係佢有個 "朝" 字嘅殘月招牌,殘月潮退,旭日初升,甚有詩意。睇埋menu,餐廳食物都幾多唔同種類,有炸物、野菜、小食、料理、沙律、麵、當然唔少得嘅喺燒物啦,燒物都有分開海鮮、豬、牛、雞、羊。 朋友鍾意食牛舌,咁就叫鹽燒牛舌($78),厚切唔羶、易咬,都幾唔錯。我鍾意食芝士年糕($58)🍡,咁呢度有,緊係一定要叫啦。芝士年糕都係一貫水準啦,都做到流心效果,芝士慢慢融化真係好好味。除此以外,我呢個芝士控當然唔會放過呢度嘅特別推介- 邪惡玉子燒啦($98)!呢個玉子燒🧈真係邪惡到不得了!!煎得金黃嘅蛋裡面,包住半溶芝士,食起上嚟仲可以有拉絲,又滑又軟、濃濃嘅蛋香、甜中帶鹹,仲要外層金黃軟腍,呢個真係一定要試。👍 食幾樣嘢又點夠呢?我地仲叫左🍡🍡汁燒頂級安格斯牛肉串($58) 細細粒,軟腍唔韌鹽燒雞軟骨($38)又係細細粒,軟骨同肉比例均稱鹽燒雞腎($30)配有蒜蓉,勁香蒜味醬燒冬菇($32)夠晒濃味蒲燒鰻魚(

鹽燒牛舌

醬燒冬菇($32)夠晒濃味
醬燒冬菇

蒲燒鰻魚($98)都有大約1/3條,幾厚肉,皮脆肉嫩
蒲燒鰻魚

🍶今晚最滿意一定係啜啜啫喱柚子酒($218),本身鍾意柚子嘅果香,店員又話呢個都多人叫,我地又跟住叫埋一份,斟落酒杯仔時見到樽口流出稀鬆嘅啫喱,急不及待一口乾杯,勁易入口,有酒香、果香,加埋滑捊捊嘅啫喱,好好味。
啜啜啫喱酒

今晚完全滿足到我未能親身飛到日本嘅缺失,高階居酒屋嘅裝修+服務,滿滿日本味嘅串燒,正!
結賬起身走人,忽然見到牆身貼了宣傳 ,原來不同時段都有不同嘅清酒優惠……今晚竟然錯過了這個優惠價……遺憾是下次再光顧嘅理由。😅

燒芝士年糕
啜啜啫喱酒
2022-10-28 36 浏览
朋友生日帶蛋糕唔使額外收錢,仲要幫你播生日歌同寫happy birthday店員服務態度非常好又有禮貌,嘢食上得同時,個清酒一飲就上癮,食完即刻推介比同事朋友。勁耐無寫食評都要抽時間寫返一篇贊吓。即刻去相啦~
2022-10-24
庆祝纪念