2023-03-21
今晚去咗呢間日式居酒屋, 其實因為佢裝修都幾隱蔽,而且我朋友貪佢呢家九點前order 300 ml嘅清酒有半價,所以就㧬入去,一入去其實都幾多人, 佢嘅入面裝修我覺得真係好似去咗日本居酒屋咁樣,Anyway講多無謂,睇下我點咗啲乜 。首先係清酒煮蜆,啲蜆肉細細粒,食落好爽口,加上清酒煮得啱啱好,唔會太鹹,而且啲蜆肉都好鮮味。炸池魚仔,成盤嘅池魚仔炸得好脆身,啲魚肉肥美,再沾住啲沙律醬食落味道更加出色,我地一口氣食晒成盤!牛油果蟹子沙律,個沙律係用牛油果拌埋蟹肉同沙律菜,食落幾爽口,而啲蟹柳肉鮮甜爽脆,配上啲牛油果嘅香滑口感,真係nice。自家製醬汁燒豆腐,啲豆腐燒得啱啱好,內外都係軟滑,加上佢哋嘅自家製醬汁,啲味道深得黎,令人食後回味無窮。 我幾推介呢個豆腐。燒豬頸肉,啲豬頸肉肥瘦均勻,燒得啱啱好,啲肉質滑嫩,啲肉汁又留得啱啱好, 唔錯! 餸酒一流。月見雞肉棒,啲雞肉棒切開後,啲蛋黃啱啱好,燒得啱啱好,啲雞肉都幾滑嫩, 將個雞肉撈埋個雞蛋食,真係 fantastic。唐揚炸雞軟骨,啲軟骨炸得好香脆,啲肉汁都留得啱啱好,令啲軟骨肉質都好夠味,真係幾正。豚肉車厘茄卷都好新鮮好美味, 一串有
豚肉車厘茄卷都好新鮮好美味, 一串有三件,味道十分鮮美, 最重要嘅就係個蕃茄好新鮮,唔似出面街嗰啲蕃茄硬掘掘。
三粒米雄町:最後我們點了三粒米雄町作為 我哋今晚嘅清酒。 其實真係一路食串燒一路飲清酒,嗰個感覺真係好正,真係好似係日本咁樣。 呢個真係唔講咁多,因為要自己feel。
總括而言,這家餐廳以優質的食材和精心烹調的技巧己贏得了我的心。尤其是他們的炸池魚仔和其他串燒真的是讓我印象深刻。而且餐廳的環境也非常舒適,令人感覺非常relax。如果你喜歡日式料理,我自己幾推薦呢間餐廳。