2023-03-21 46 浏览
今晚去咗呢間日式居酒屋, 其實因為佢裝修都幾隱蔽,而且我朋友貪佢呢家九點前order 300 ml嘅清酒有半價,所以就㧬入去,一入去其實都幾多人, 佢嘅入面裝修我覺得真係好似去咗日本居酒屋咁樣,Anyway講多無謂,睇下我點咗啲乜 。首先係清酒煮蜆,啲蜆肉細細粒,食落好爽口,加上清酒煮得啱啱好,唔會太鹹,而且啲蜆肉都好鮮味。炸池魚仔,成盤嘅池魚仔炸得好脆身,啲魚肉肥美,再沾住啲沙律醬食落味道更加出色,我地一口氣食晒成盤!牛油果蟹子沙律,個沙律係用牛油果拌埋蟹肉同沙律菜,食落幾爽口,而啲蟹柳肉鮮甜爽脆,配上啲牛油果嘅香滑口感,真係nice。自家製醬汁燒豆腐,啲豆腐燒得啱啱好,內外都係軟滑,加上佢哋嘅自家製醬汁,啲味道深得黎,令人食後回味無窮。 我幾推介呢個豆腐。燒豬頸肉,啲豬頸肉肥瘦均勻,燒得啱啱好,啲肉質滑嫩,啲肉汁又留得啱啱好, 唔錯! 餸酒一流。月見雞肉棒,啲雞肉棒切開後,啲蛋黃啱啱好,燒得啱啱好,啲雞肉都幾滑嫩, 將個雞肉撈埋個雞蛋食,真係 fantastic。唐揚炸雞軟骨,啲軟骨炸得好香脆,啲肉汁都留得啱啱好,令啲軟骨肉質都好夠味,真係幾正。豚肉車厘茄卷都好新鮮好美味, 一串有

豚肉車厘茄卷都好新鮮好美味, 一串有三件,味道十分鮮美, 最重要嘅就係個蕃茄好新鮮,唔似出面街嗰啲蕃茄硬掘掘。

三粒米雄町:最後我們點了三粒米雄町作為 我哋今晚嘅清酒。 其實真係一路食串燒一路飲清酒,嗰個感覺真係好正,真係好似係日本咁樣。 呢個真係唔講咁多,因為要自己feel。

總括而言,這家餐廳以優質的食材和精心烹調的技巧己贏得了我的心。尤其是他們的炸池魚仔和其他串燒真的是讓我印象深刻。而且餐廳的環境也非常舒適,令人感覺非常relax。如果你喜歡日式料理,我自己幾推薦呢間餐廳。

• 月見雞肉棒
2023-03-20 42 浏览
太子大南街,低調高質既居酒屋,餐廳裝修日式為主,有點神秘,感覺非常高級,但其實又唔係會太貴,平時weekend嘅時候可能book定位比較好啲,今次就平日去,都幾滿座但好在仲有位。餐廳座位唔算太多,坐得鬆動舒服,散叫小食燒烤沙律剌身,另外小酙兩杯,可以慢慢食慢慢傾,相約朋友不錯嘅選擇。牛油果蟹籽沙律超多料,沙律太子分布均勻,蟹柳絲同青瓜絲嘅份量接近一比一,非常足料。炸池魚唔講以為係薯條,炸池魚嘅份量同薯條份係一樣,可想而知係幾咁豐富,炸粉不會太厚,送酒一流。燒翠玉瓜燒翠玉瓜喺燒烤必嗌嘅嘢,翠玉瓜非常Juicy。燒雞肉棒雞肉棒配上蘭王,肉棒中帶點軟骨,新鮮熱辣。燒芝士年糕又係燒烤必嗌嘅嘢,外脆內軟,煙靭口感,非常滿足。燒帆立貝新鮮燒起帆立貝,肉質鮮嫩,帆立貝上汁鮮味,想再encore其他燒物都非常吸引,隱世居酒屋,有機會要黎試下。

炸池魚

燒翠玉瓜
燒翠玉瓜喺燒烤必嗌嘅嘢,翠玉瓜非常Juicy。

燒雞肉棒
雞肉棒配上蘭王,肉棒中帶點軟骨,新鮮熱辣。

燒芝士年糕
又係燒烤必嗌嘅嘢,外脆內軟,煙靭口感,非常滿足。

燒帆立貝
新鮮燒起帆立貝,肉質鮮嫩,帆立貝上汁鮮味,想再encore

其他燒物都非常吸引,隱世居酒屋,有機會要黎試下。
2023-03-20 42 浏览
餐廳小店經營,居酒屋的格局於平日晚上8:30左右去到,都坐滿人可以預早訂座,確保唔洗等位餐牌食物類型以小食,小菜為主沒有飯麵類的澱粉質食物想飽肚啲可以叫Shabu Shabu($208)再加配料可以選壽喜燒湯底或者豚骨湯另配有蔬菜藍,豆腐,竹輪等等豚肉或者簿牛,我地選簿牛,味道不錯自家醬汁燒豆腐($48)豆腐燒得好香脆而豆腐身好滑溜配埋自家醬汁夠味得來感覺健康清酒煮蜆🍶($78)都幾多隻蜆味道偏濃味炸池魚仔🐟($58)脆卜卜,配埋沙律醬食味道剛好啜啜啫喱柚子酒🍸($218)好特別的酒款飲落除左好濃柚子味之外仲會有啫喱的口感令啲酒喺你口腔停留耐啲更品嚐到個味道
餐廳小店經營,居酒屋的格局
於平日晚上8:30左右去到,都坐滿人
可以預早訂座,確保唔洗等位

餐牌食物類型以小食,小菜為主
沒有飯麵類的澱粉質食物

想飽肚啲可以叫Shabu Shabu($208)再加配料
可以選壽喜燒湯底或者豚骨湯
另配有蔬菜藍,豆腐,竹輪等等
豚肉或者簿牛,我地選簿牛,味道不錯

自家醬汁燒豆腐($48)
豆腐燒得好香脆
而豆腐身好滑溜
配埋自家醬汁
夠味得來感覺健康

清酒煮蜆🍶($78)
都幾多隻蜆
味道偏濃味

炸池魚仔🐟($58)
脆卜卜,配埋沙律醬食
味道剛好

啜啜啫喱柚子酒🍸($218)
好特別的酒款
飲落除左好濃柚子味之外
仲會有啫喱的口感
令啲酒喺你口腔停留耐啲
更品嚐到個味道
食串燒飲清酒的好地方( ̀⌄ ́)清酒9:00後半價好吸引(´▽`)可以飲住清酒食串燒chill下嘅居酒屋(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)必點一啲伴酒小食~🔸燒鱈魚干 $38烤得香脆 大大片 配沙律醬 好快食晒( ̀⌄ ́)🔸青之海鹽枝豆 $38🔸甲羅燒 $128滿滿嘅蟹肉放滿蟹蓋( ̀⌄ ́)撈埋蟹膏蟹籽 啖啖卜卜口感配鱈魚干好香口🔸月見雞肉棒 $48/1較厚實 配上月見蛋黃醬汁燒香嘅雞肉棒 配甜甜哋燒汁好夾🔸蜜糖雞翼 $30/1燒得好香 上枱熱辣辣( ̀⌄ ́)必點🔸醬燒鯖魚 $68🔸月見壽喜燒鍋 $208(已包牛肉•豆腐•什菜•冬菇•芝士竹輪)一人鍋 份量都唔少~甜醬油湯配牛肉係絕配(´▽`)可以追加其他配料~🔸+$20 蘿蔔🔸+$48 帆立貝(3隻)🔸牛油果蟹籽沙律 $68沙律新鮮爽口🔸帶子刺身 $88/2帶子好厚好大粒 必點( ̀⌄ ́)🔸牡丹蝦刺身 $78/1唔算大隻 但鮮甜🔸純米大吟釀 $1180半價($590)9:00後清酒半價( ̀⌄ ́)但只限大支裝720ml喔♪(´ε` )不過半價真係好抵飲 而且2點先關門~可以慢慢飲住酒傾下偈食下嘢🔸威士忌梅酒 $78/1甜甜地 易入口整體食物質素唔錯( ̀⌄ ́)環境
食串燒飲清酒的好地方( ̀⌄ ́)
清酒9:00後半價好吸引(´▽`)

燒鱈魚干

必點一啲伴酒小食~

🔸燒鱈魚干 $38

烤得香脆 大大片
配沙律醬 好快食晒( ̀⌄ ́)

青之海鹽枝豆

🔸青之海鹽枝豆 $38

🔸甲羅燒 $128

滿滿嘅蟹肉放滿蟹蓋( ̀⌄ ́)
撈埋蟹膏蟹籽 啖啖卜卜口感

🔸蜜糖雞翼 $30/1

燒得好香 上枱熱辣辣( ̀⌄ ́)必點

🔸醬燒鯖魚 $68

🔸月見壽喜燒鍋 $208

(已包牛肉•豆腐•什菜•冬菇•芝士竹輪)

一人鍋 份量都唔少~
甜醬油湯配牛肉係絕配(´▽`)

可以追加其他配料~
🔸+$20 蘿蔔
🔸+$48 帆立貝(3隻)

🔸牛油果蟹籽沙律 $68

沙律新鮮爽口

帶子刺身

🔸帶子刺身 $88/2
帶子好厚好大粒 必點( ̀⌄ ́)

🔸牡丹蝦刺身 $78/1
唔算大隻 但鮮甜

純米大吟釀

🔸純米大吟釀 $1180半價($590)

9:00後清酒半價( ̀⌄ ́)
但只限大支裝720ml喔♪(´ε` )
不過半價真係好抵飲 而且2點先關門~
可以慢慢飲住酒傾下偈食下嘢

🔸威士忌梅酒 $78/1
甜甜地 易入口

整體食物質素唔錯( ̀⌄ ́)
環境舒服同員工都有禮貌 唔會催趕~

好適合夜晚飲酒傾偈~
不過地方唔大 夜晚人多會有點嘈~
燒鱈魚干
月見雞肉棒
蜜糖雞翼
帶子刺身
純米大吟釀
2023-03-19 45 浏览
終於忍唔住去食返餐好🥹去咗太子呢間食壽喜燒睇門面完全望唔出佢係一間咁靚嘅餐廳樓底好高好多打卡位😳食物質素都唔錯,壽喜燒同串燒都有日本既味道🇯🇵覺得店主好有心,傳統日式串燒店會有幾各種雞內臟都有✨留香港耐左~發現無論係邊個地方只要細心留意👀都會搵到佢既美麗之處🤍不過我發現呢間餐廳有訂位同無訂位嘅價錢都差好遠~所以建議大家如果打算嚟呢度食,記得提早booking先咁就可以用最優惠嘅價錢食到最多嘅嘢喇~
終於忍唔住去食返餐好🥹

去咗太子呢間食壽喜燒
睇門面完全望唔出佢係一間咁靚嘅餐廳
樓底好高好多打卡位😳

食物質素都唔錯,壽喜燒同串燒都有日本既味道🇯🇵
覺得店主好有心,傳統日式串燒店會有幾各種雞內臟都有✨

留香港耐左~發現無論係邊個地方
只要細心留意👀都會搵到佢既美麗之處🤍

不過我發現呢間餐廳有訂位同
無訂位嘅價錢都差好遠~
所以建議大家如果打算嚟呢度食,記得提早booking先

咁就可以用最優惠嘅價錢食到最多嘅嘢喇~
2023-03-18 36 浏览
近年太子多了很多細細間不同的食肆。今晚約了老友暢談,在太子揀了間居酒屋,這裡裝修簡潔,以黑色為主,擺設很有日本感覺。我們點了:-燒菠蘿自家製醬汁燒豆腐豆腐炸得外面脆,內裏淋軟,加埋自家製醬汁,非常出色。-牛舌爽口彈牙唔韌。-燒豬頸肉-清酒煮蜆蜆肉鮮甜,還夾有清酒的香味。-甲羅燒蟹蓋全是滿滿的蟹肉,有隻生的鵪鶉蛋,與蟹膏蟹肉撈勻,增加味道,另有幾塊脆片,可把蟹肉放在上面一齊食,非常夾,又有口感。-燒鱈魚乾很薄脆,送酒一流。-燒芝士年糕-日本果酒-蜜桃-日本果酒-蘋果酒精含量少,很適合女士飲,還有很濃的果味,配串燒一流。

我們點了:

-燒菠蘿
自家製醬汁燒豆腐
豆腐炸得外面脆,內裏淋軟,加埋自家製醬汁,非常出色。

-牛舌
爽口彈牙唔韌。

-燒豬頸肉
-清酒煮蜆
蜆肉鮮甜,還夾有清酒的香味。

-甲羅燒

-燒鱈魚乾
很薄脆,送酒一流。

-燒芝士年糕

-日本果酒-蜜桃
-日本果酒-蘋果
酒精含量少,很適合女士飲,還有很濃的果味,配串燒一流。
2023-03-15
2023-03-17 156 浏览
為於太子的一間隱世日式居酒屋 - 朝Asa餐廳,是以月亮和星星為裝飾,營造出寧靜舒適的氛圍。這裡主打各類燒物和清酒,是一個適合朋友聚會、談心、品嚐美食的好地方。推薦食品包括清酒煮蜆(HK$78)、自家製汁燒豆腐(HK$32)、燒鱈魚干(HK$38)、月見雞肉棒(HK$48)、燒小甜薯(HK$32)、牛油燒甜粟米(HK$32)、燒糖心菠蘿(HK$32) 和前菜:山葵八爪魚、牛蒡漬(HK$58)。其中,清酒煮蜆是餐廳的招牌菜之一,鮮嫩的蜆肉在帶點甜味的清酒調味下更加美味。猶其喜愛自家製汁燒豆腐,外脆內嫩,入口惹味,配以獨特的醬汁,讓人回味無窮。燒鱈魚干看似餅干一樣,每片都非常鬆脆,而且帶有濃郁的鱈魚香味,非常適合搭配清酒品嚐。月見雞肉棒燒製得恰到好處,配上鮮蛋黃,令味道提升,讓人一口接一口。燒小甜薯不但外形可愛,而且甜美可口,口感軟糯,吃起來非常滿足。牛油燒甜粟米和燒糖心菠蘿也同樣美味。前菜方面,山葵八爪魚和牛蒡漬都是非常特別的小吃,味道鮮美。除了美食,餐廳的氛圍也非常舒適。店內裝潢簡潔,燈光柔和,讓人感覺非常放鬆。

牛油燒甜粟米和燒糖心菠蘿也同樣美味。

前菜方面,山葵八爪魚和牛蒡漬都是非常特別的小吃,味道鮮美。

2023-03-16
  • 燒鱈魚干
  • 月見雞肉棒
  • 自家製醬汁燒豆腐
中午吃太飽,夜晚不想吃太多。想跟朋友喝一杯,多聊一會,除了居酒屋,想不出更好的選擇☺️太子可算是眾多地區的一個中間點,無論新界、九龍、港島下班,約出來都十分方便。今次選了名字有點酷的【朝 Asa】Asa(あさ)是日文,就是朝。餐牌價錢等等光明正大放了在門口,看到是很合理的居酒屋價錢,就安心進去了😁(平常在中上環的居酒屋價錢收得偏隱蔽,令窮窮的我常常卻步🥹)空間雖不大,但很有氣氛。微微昏暗的環境,充滿日式的擺設。2個人的餐點,絕大部份都很推薦💕🔸月見壽喜燒吃了很滿足的壽喜燒!雖然寫是寫1人前,但2個人分享也很ok😋湯頭很甜,泡得腐皮、豆腐、金菇等掛汁食材很入味。選了牛肉肥瘦適中,甜甜的肉質,熱騰騰的吃著非常享受🥰🔸醬燒自家製飯團推推推!不必擔心沒餡料的飯團會否很dry,放心,好吃得不得了!醬油的鹹甜經烤過後散發出點點焦香,微微薄脆的口感夾上紫菜更滋味。不説還以為裡面有配料呢~口感實在太好了。🔸鹽燒牛舌外層肉汁很夠,咬下去是爽的,咀嚼時是軟的。就是來到居酒屋必須要有的串燒😜🔸醬燒豬腩片印象沒有很深刻,就是很濃的醬香,但豬腩片的味道好像沒有很吃得到,反正不會太肥的豬肉,就覺得已經不錯。🔸鹽燒雞
中午吃太飽,夜晚不想吃太多。
想跟朋友喝一杯,多聊一會,
除了居酒屋,想不出更好的選擇☺️

太子可算是眾多地區的一個中間點,
無論新界、九龍、港島下班,約出來都十分方便。

今次選了名字有點酷的【朝 Asa】
Asa(あさ)是日文,就是朝。

餐牌價錢等等光明正大放了在門口,
看到是很合理的居酒屋價錢,

空間雖不大,但很有氣氛。
微微昏暗的環境,充滿日式的擺設。

2個人的餐點,絕大部份都很推薦💕
🔸月見壽喜燒
吃了很滿足的壽喜燒!
雖然寫是寫1人前,但2個人分享也很ok😋
湯頭很甜,泡得腐皮、豆腐、金菇等掛汁食材很入味。
選了牛肉肥瘦適中,甜甜的肉質,熱騰騰的吃著非常享受🥰

🔸醬燒自家製飯團
不説還以為裡面有配料呢~口感實在太好了。

🔸鹽燒牛舌

🔸醬燒豬腩片

🔸鹽燒雞軟骨
好吃好吃!一粒一粒爽脆爽脆的,很好餸酒😋

🔸醬燒雞腎
跟牛舌的口感有點似,不同的雞腎外層爽,裡面也是爽的!

🔸月見雞肉棒
全力推🔥全力推🔥全力推🔥
不吃後悔🔥 不吃後悔🔥 不吃後悔🔥
並不是平常串燒店會吃到的普通雞肉串,
這是將打碎的雞肉做成的肉棒,口感夾雜着一點點軟骨的感覺,吃下去啖啖肉。
沾著他們付上的蛋黃一同品嘗,濃厚口感超滿足💕💕💕

🔸燒糖心菠蘿🍍
無論去到那裏都甚少會出錯的一款燒物!
推薦當作飯後甜品,甜得不得了!

正正因為餐廳空間不算是太大,客人數量就算座滿了也適中不會太嘈。
實在是談天的好地方!
2023-03-07 249 浏览
平時食到普普通通嘅,都未必會寫食評。今次真係第一次😩😩希望大家停一停諗一諗。突然想食屋酒屋,見到依間有3百幾個好評個樣又ok,就去試吓。我全程都無影咩相,講真連賣相都唔吸引,成餐飯,我搵唔到一樣野係叫好食。我哋叫左2個Shabu Shabu, 一牛一豬。雖然2百幾蚊既野真係唔可以要求太多,但第一次食牛係可以咁「嚡」,d豬好大陣味。再加左d串燒:燒白鱔(好醒,無汁,好多骨)、燒牛舌(正常)、牛肉青蔥卷(正常)、雞泡魚干(好咸)、雞棒(正常)、雞皮(無味)、炸多春魚(完全唔香口)、蜜糖雞翼(叫做全晚最出色)、燒青魚(正常)。我哋都係半飽,但係已經唔想再比任何機會其他嘢食,寧願再去第度食過。以上串燒都係1串+2個Shabu Shabu (1人前),3個人埋單$1170。以咁嘅價錢,真係唔應該係咁既質素

2023-03-06 35 浏览
餐廳位於太子旺中帶靜位置,門面的黑彎月招牌很吸引到我,內裡裝修亦很吸睛,主題都是跟月亮有關,滿滿的藝術感亦帶著神秘感。汁燒頂級安格斯牛肉串牛肉串燒非常嫩口,好香牛味,汁燒得好入味,呢個牛肉串值得推介!!清酒煮蜆海蜆大隻夠多,清酒湯底酒味濃,蜆肉鮮甜美味!自家製醬汁燒豆腐用自家製醬汁去燒豆腐,豆腐外皮燒到脆口豆腐身滑溜,再加埋碎葱非常香口。燒蜜糖雞翼蜜糖燒雞翼係我最鍾意食嘅食物之一,雞翼燒得皮脆肉嫩,越食越好味。汁燒雞腿肉雞腿肉燒得好惹味,啖啖肉,好嫩滑。鹽燒大蝦好大隻新鮮的大蝦,唔會太鹹,鮮甜的蝦肉食到我意猶未盡。牛油果蟹籽沙律沙律除咗有牛油果和蟹子,還有芝麻和芽菜,青瓜絲夠多非常豐富。

汁燒頂級安格斯牛肉串

清酒煮蜆
海蜆大隻夠多,清酒湯底酒味濃,蜆肉鮮甜美味!

自家製醬汁燒豆腐

燒蜜糖雞翼

汁燒雞腿肉
雞腿肉燒得好惹味,啖啖肉,好嫩滑。

鹽燒大蝦
好大隻新鮮的大蝦,唔會太鹹,鮮甜的蝦肉食到我意猶未盡。

2023-03-01 36 浏览
秋冬限定,✨一齊嚟shabu shabu吧!一日前嘅火鍋都幾豐富,◕‿◕HKD218已經🥩有薄牛/豚肉,仲有多款配菜。.我揀咗牛🐮配有豆腐,雜菜,🍄冬菇,芝士竹輪。湯底可以二選一,٩(๑ᵒ̴̶̷͈᷄ᗨᵒ̴̶̷͈᷅)و有月見壽喜燒同埋🐷濃厚豚骨湯。.炸池魚仔 HKD58,🐟原條嘅炸魚仔得意,都好香,幾鮮味,🔥用嚟配酒必備。.醬燒鯖魚HKD68,👍比預期份量更大,性價比足。醬燒佐料,(⃔ *`꒳´ * )⃕↝好入味。.鹽燒雞軟骨 HKD30,🐤香脆可口。

鹽燒雞軟骨 HKD30,🐤香脆可口。

一間我幾鐘意嘅隱世居酒屋🏮朝ASA 雖然話佢隱世 不過其實位置十分方便 就喺太子大南街 喺地鐵站行過去大概都係5分鐘😂不過呢度黑色簡約時尚嘅裝修 令我成日都覺得充滿神秘感餐點選擇都唔少 價錢亦唔貴😛今次我哋主要係食火鍋同串燒▪️壽喜燒火鍋話就話係一人分 但份量夠晒兩個人share🥘我地揀咗配薄牛肉 質地軟嫩 仲追加咗雞件 好嫩滑🐓湯底味道濃郁 配料索晒湯汁超正 尤其係娃娃菜/甜甜嘅腐皮同菇菌 最正係有我好鐘意嘅芝士竹輪 整鍋都超滿足呢🤤▫️燒串汁燒頂級安格斯牛肉勁稔😍同燒汁好夾 味道唔會太膩 燒蜜糖雞翼富有肉汁 雞皮仲有點脆脆地串燒豬頸肉帶點炭燒香🐖而月見雞肉棒口感好好 點埋蛋汁令味道層次提升除咗火鍋串燒 仲有其他小食/炸物 當然唔少得日本酒🍶我哋都叫咗日本蘋果酒同威士忌梅酒 另外仲有清酒/gin等等

餐點選擇都唔少 價錢亦唔貴😛今次我哋主要係食火鍋同串燒
▪️壽喜燒火鍋
▫️燒串

2023-02-26 74 浏览
位於大南街既朝ASA居酒屋,距離太子地鐵站只係3分鐘路程,非常方便。當晚去到座無虛席,好熱鬧。✨ShabuShabu秋冬限定一人份量日式火鍋。湯底可以選擇月見(壽喜燒)或濃厚(豚骨湯),揀左後者,味道的確好濃郁。主菜肉類可選薄牛或豚肉,揀左薄牛。其他配料包括豆腐、雜菜、冬菇、芝士竹崙。尤其喜歡芝士竹輪,流心芝士實在美味☺️✨鹽燒脆雞皮燒得非常脆口,但食落完全唔覺油膩,送酒必備。✨鹽燒牛舌牛舌好厚身,口感彈牙煙靭,牛味香濃。✨燒芝士年糕外脆內軟,咬落去入面熱辣辣,芝士仍然流心,芝士控真係好難抗拒。✨清酒煮蜆蜆肉鮮甜,無沙。醬汁好清甜帶有淡淡酒香。✨醬燒自家製飯團作為飯團愛好者點可以唔試。飯團既醬汁非常之香濃,亦都燒得好香口,夾埋塊紫菜,好味啊🤤✨山梨蜜桃果酒✨青森蘋果果酒兩款果味都好出,酒精濃度唔高,非常容易入口🤭
當晚去到座無虛席,好熱鬧。

✨ShabuShabu
秋冬限定一人份量日式火鍋
主菜肉類可選薄牛或豚肉,揀左薄牛。

✨鹽燒脆雞皮
燒得非常脆口,但食落完全唔覺油膩,送酒必備。

✨鹽燒牛舌
牛舌好厚身,口感彈牙煙靭,牛味香濃。

✨燒芝士年糕

✨清酒煮蜆
蜆肉鮮甜,無沙。醬汁好清甜帶有淡淡酒香。

✨醬燒自家製飯團

✨山梨蜜桃果酒
✨青森蘋果果酒
兩款果味都好出,酒精濃度唔高,非常容易入口🤭
2023-02-21
【壽喜燒一人份 (薄牛)🐮🍲】($208)二選一 ⬇️壽喜燒🍲/ 豚骨湯🐖薄牛🐮/ 豚肉🐷我哋揀咗壽喜燒湯同埋薄牛🥩🥩壽喜燒湯底會包埋隻蛋🥚其他配菜有豆腐、芝士竹輪🧀、腐皮🫔同埋雜菜(粟米🌽、金菇🍄、娃娃菜🥬等等) 薄牛真心食落幾有驚喜🥳🥳淥完之後好淋好嫩😍😍油脂都好豐富👍🏻👍🏻 壽喜燒嘅湯底都好入味🥰🥰 係好食到我哋想叫多碟嘅程度😎😎芝士竹輪淥完都幾有咬口✨✨唔會太淋,入邊嘅芝士醬都幾多🧀🧀芝士味好濃💛💛腐皮吸晒壽喜燒嘅湯汁🫔🫔 食落都幾滿足💓💓雜菜嘅話都算新鮮🌱🌱特別係娃娃菜同埋粟米幾鮮甜😻😻整體嚟講食材嘅質素都幾高😽😽推薦推薦👏🏻👏🏻【配料 - 蜆】(+$48)佢總共有八隻蜆🐚🐚 海水味亦都夠重🌊🌊即使係擺喺咁濃味嘅壽喜燒入面都keep到浸味💛🤍再加上食落冇沙🏖️🏖️整體來講尚算不俗~—————————【三文魚🐟🍣】($58)雖然佢得3塊🍣🍣 但係每塊都幾厚🐟🐟 食落都幾新鮮✨✨啲肉都唔會話太厚實💪🏻💪🏻 加埋擺盤都算靚🧡🧡整體來講不過不失🤪🤪—————————【汁燒頂級安格斯牛肉串🐮🍢】($58)啲醬汁都幾濃稠🫙🫙掛晒喺牛肉串上面🍢🍢醬汁嘅味道係甜甜地嘅燒汁🍬🍬牛肉嘅質感係屬於實肉嗰
【壽喜燒一人份 (薄牛)🐮🍲】($208)

二選一 ⬇️
壽喜燒🍲/ 豚骨湯🐖
薄牛🐮/ 豚肉🐷

整體嚟講食材嘅質素都幾高😽😽推薦推薦👏🏻👏🏻

【配料 - 蜆】(+$48)

—————————
【三文魚🐟🍣】($58)

—————————
【汁燒頂級安格斯牛肉串🐮🍢】($58)

牛肉嘅質感係屬於實肉嗰隻🥩🥩有啲咬口☺️☺️但係唔會覺得太靭👍🏻👍🏻牛肉本身嘅味道都唔會俾燒汁蓋過咗 🐮🐮都算唔錯

—————————
【燒豬頸肉🐷】($38)

佢總共有4塊豬頸肉🐷🐷 配上蜜糖燒過嘅外皮特別惹味🍯🍯 完全做到外脆內軟嘅感覺😋😋 豬頸肉嘅口感亦都唔錯👍🏻👍🏻脂肪同肉相間得宜🛢️🐖成件事真係非常滿足 🥰🥰大推大推❣️❣️

—————————
【鹽燒脆雞皮】($30)

佢唔係全部都係雞皮嚟嘅🐔會有一半雞肉喺入面👀👀

鹽燒嘅感覺做得幾好🧂🧂 配埋脆脆地嘅雞皮食落都唔錯👍🏻👍🏻不過就要當佢雞肉串燒咁食喇~

—————————
【燒芝士年糕🧀⚪️】($38)

佢嘅賣相都幾得意✨✨再加埋有紫菜俾我哋自己包住嚟食🥰🥰成件事會有趣咗

年糕拎上枱嘅時候係啱啱燒好🔥🔥咬落去熱辣辣❤️‍🔥❤️‍🔥年糕浸皮燒到脆脆地🤩🤩入邊煙煙韌韌🤍🤍芝士係多到會流出嚟嘅程度🧀🧀個人幾鍾意😋😋

不過要小心啲唔好滴落隻手度 真係幾熱下😂😂

—————————
👩🏻‍🍳餐廳 : 朝ASA (太子)
📍地址 : 太子大南街39號地舖
2023-02-25 29 浏览
這天晚上和姐姐二人晚上到了朝ASA ,這是第一次光顧,店內坐位不多, 空間也不太大,但裝修有濃濃的日本味,燈光比較有情調。加上樓底高,如果星期五下班後想找人小談一下也是個不錯的地方。食物方面:燒年糕不錯,十分軟糯10/10分豆腐很入味9/10分燒翠肉瓜,8/10分薄牛豆腐壽喜燒,正常5/10分啜啜啫喱柚子酒 8/10分

食物方面:
燒年糕不錯,十分軟糯10/10分