2004-12-15 16 浏览
o個日同男朋友食晚飯原本唔係諗住去有骨氣,只係係openrice.com搵o左銅鑼灣一間價錢係$41-$100 o既拉麵店食飯,但後來去到條街搵o黎搵去都搵唔到,咁咪求其入o左去一間又係寫住$41-$100 o既有骨氣度食o羅,我行入間舖頭o個陣都聽唔到我男朋友喝住我唔好入去住…一坐低望一望個餐牌:「該煨了﹗」點解咁貴o既?冇乜小菜點,只有火鍋,但侍應已經幫我o地酙緊豉油,都唔好意思走啦,唯有貴就貴啦﹗結果我o地點o左:豬骨湯底$68料足、多豬骨、粟米好甜,不過味道濃o左D四寶丸$38一定要食﹗新鮮打出o黎,墨魚丸尤其正,我真係唔明點解D人會叫普通o既丸肥牛(最平o個種) $68好味,濃濃o既牛味,比屋企打邊爐自己係街市買o既濃郁,都幾大碟豆苗$25見所有菜都係$25一碟,梗係揀樣相對成本較高o架啦,不過不失鯇魚片$35男朋友鍾意食,自己麻麻地,唔關質素事,係我個人唔鍾意魚片有骨o者食o左D辣椒豉油想飲啖茶都冇嗌,因為開壺茶每位$12,汽水o個D好似都要十幾蚊(唔係好記得,總之係一個唔捨得o既價錢),結果佢都肯酙兩杯冰水俾我o地。抵讚﹗加埋豉油加一,埋單兩個人一共$282﹗﹗﹗對於我o

豬骨湯底$68
料足、多豬骨、粟米好甜,不過味道濃o左D

四寶丸$38

肥牛(最平o個種) $68

豆苗$25

鯇魚片$35

加埋豉油加一,埋單兩個人一共$282﹗﹗﹗對於我o地o黎講就好貴了﹗下次唔會去lu,但我覺得物有所值o既~

好味o架﹗

p.s.結果係o個度睇埋天涯俠醫先走,雖然嘈得滯變o左默劇,但都抵番﹗
2004-12-14 16 浏览
見賣吟多廣告,又叫自巳原創,就去食下,叫了靚肥牛,豬骨煲,一些四保丸,奶皇包及蟹粉小龍包等、、個肥牛就離譜啦,個樣已經吾係幾得,但係食落仲靭過牛皮,仲係用機切不如叫碟美國肥牛仲好,叫伙記換過碟,個伙記就咀妙妙,仲好似黑社會人物。雖然最尾都換過,但係第二碟都一樣,跟本食不到入口的,原本想叫他們取消,但朋友話算,再加埋個又貴又吾好食嘅蟹粉小龍包,真係去“東海”食仲好,最差就係水晶奶皇包、一滾就爆炸,食都食吾到入面,我以為成日話原創一定好啦,原來做得吾好食,原創都死。食就已經成肚氣,不過一定不會再去!
食就已經成肚氣,不過一定不會再去!
2004-12-06 11 浏览
早排天氣一冷,同事都話有D想打邊爐既念頭~近近地放工就腳去左附近既有骨氣"邊一邊"爐先!^^之前我同其他朋友黎呢度都已經試左好多款新鍋底,好似牛尾呀,冬瓜呀,雞x翅呀,同埋咩什麼雲吞魚湯鍋(唔記得左個名...> <)數數下唔經唔覺原來都有成年無食過個豬骨煲~所以今次黎就叫番個豬骨吃下先~橫掂D野食又未叫,叫完都無咁快黎,食住D豬骨同粟米食住等唔駛對住班同事們咁無聊~(@@一如以往必點點心同埋手打丸~ 之後呢就叫左佢地新出既有骨氣牛肉~ 0係D伙計度打聽過返黎,D隻牛都幾好評價咁一向都無咩所謂既我就帶頭叫左碟試下,一大碟都OK多個喎~ 都好過福苑又話本地勁靚,係呀!隔離就好靚架!近排少吃左既粟米都KEEP到同之前差唔多咁好味(超甜~)真係下次要問下佢究竟D粟米係咪自己種?!!我平時屋企買同去第度食都無咁好食不過有次同個以前既伙計吹水,佢話真係有客同佢講有個人本身唔食粟米,但試過呢度D粟米之後就愛上左吃粟米如果你地有機會黎呢度食野時,見到隔離有個女仔係咁刨粟米唔停手既呢...0個個可能會係我(苦笑)不過你千祈唔好叫我喎,唔係我會唔好意思嘛...^^
早排天氣一冷,同事都話有D想打邊爐既念頭~
近近地放工就腳去左附近既有骨氣"邊一邊"爐先!^^
數數下唔經唔覺原來都有成年無食過個豬骨煲~
所以今次黎就叫番個豬骨吃下先~
0係D伙計度打聽過返黎,D隻牛都幾好評價咁
一向都無咩所謂既我就帶頭叫左碟試下,一大碟都OK多個喎~
都好過福苑又話本地勁靚,係呀!隔離就好靚架!
我平時屋企買同去第度食都無咁好食

不過你千祈唔好叫我喎,唔係我會唔好意思嘛...^^
2004-12-06 5 浏览
肥牛係幾好,點心火鍋都好得,但係茶水真係貴咗些少。
肥牛係幾好,點心火鍋都好得,但係茶水真係貴咗些少。
2004-11-25 3 浏览
又係食火鍋的時候,上年成班老友最鍾意去呢間火鍋店度食,不過早前見到呢度都有幾多食評話唔好,加上今年又真係好多火鍋店開,所以一直都冇再去~~直到早前睇雜誌又話它們有新火鍋出,我同家人又去此火鍋店~~我們要了蟹粉金鍋套餐,魚茸面,叉燒包,紫菜墨魚卷,蟹粉墨魚丸,蟹粉小籠包,及有骨氣肥牛~~蟹粉金鍋個湯真係好好味,又香又甜,蟹粉一粒粒,一滾起香味己經好勁~~蟹粉小籠包超級好味,蟹粉超多,好食過東海同金龍船好多,湯汁都好濃,總之一試難忘,而且我們再”安哥”了十粒,一人再吃多兩粒,每隻十二元,便宜得很~~再推介的是有骨氣肥牛,以前在這裏吃過美國肥牛,質素普通,這回的有骨氣肥牛,每碟要一百大元(大的要一百五十元),我們原本叫本地肥牛,但是伙記又推介有骨氣肥牛,話一定好食,本來心大心細,最後隔離個枱食有骨氣肥牛,我們問他們好不好吃,他們說好正,所以最終叫了個例牌,試下得唔得~~此肥牛隻色好漂亮,紅的紅,白的白,吃下去爽爽的,牛味很重,吃得令人很回味~~值得一提,家母很怕吃牛肉,怕太生有菌,太熟又靭,最後她還是一試,又把牛肉滾到很熟,但她說一點都不靭,竟然又再多吃一片~~

直到早前睇雜誌又話它們有新火鍋出,我同家人又去此火鍋店~~

2004-11-17 2 浏览
OK 啦但Drink 太貴了,地道飲品要$15 !!!, 茶要12 /head四個人要700. (已經有Citibank 咭15 % discount)
OK 啦

2004-11-09 6 浏览
went to try the dinner for 2 citibank special. I'd have to say the meal was quite a experience.. but not a very good one! the SERVICE: the wrong food came to our table. the wrong kind of chinese tea was given.. and the waitress denied it was wrong. When packing the food that were left, they added extra 'BONES' from other ppl's dirty plates !!! (guess that's where it's name came from)the FOOD: what was suppose to be seafood & sharks fin soup tasted like Campbell soup. the ice-cold vegetabl

the FOOD: what was suppose to be seafood & sharks fin soup tasted like Campbell soup. the ice-cold vegetable (served in a dirty big flower vase filled with ice and table cloth at the bottom inside the vase and air bubbling) was just not a fancy way to serve food. the small dishes were alright, though it would taste better at other places. The meal was definitely not worth the credit card discounted price!!

If you'r thinking of trying out the specials at this place... m.. i suggest, think again !!
2004-11-09 19 浏览
今晚同班friend 去左"有骨氣"打邊爐,唔知係咪大間左就唔使等位都幾好! 因為擴充之後我都好似無黎過了.之前佢都只係一間細鋪仔,同斑friend都係叫下d例牌野"大肥牛""鵝腸""珊瑚蚌"等等~~~但七點幾都已經無曬d黑牛柏葉~~~ 真係慘!!!但個豬骨底就好似無以前咁好食~~~d豬骨好似唔多夠"林" 而且好似絛以前咁多~~而且重好咸~~~至於其他配料~~~d鵝腸好肥~~~ d肥油多度離譜~~ 都唔知點食~~~而且又唔乾淨~~~ 又有d唔知什麼既黃色物體~~~我地重要食都尾尾先知~~~慘~~~ 跟住我都唔多想食了~~~但好似比以後貴左d~~~d service又係一貫無service~~~
但七點幾都已經無曬d黑牛柏葉~~~ 真係慘!!!
但個豬骨底就好似無以前咁好食~~~
d豬骨好似唔多夠"林" 而且好似絛以前咁多~~
而且重好咸~~~
至於其他配料~~~
d鵝腸好肥~~~ d肥油多度離譜~~ 都唔知點食~~~
而且又唔乾淨~~~ 又有d唔知什麼既黃色物體~~~
我地重要食都尾尾先知~~~
慘~~~ 跟住我都唔多想食了~~~
但好似比以後貴左d~~~
d service又係一貫無service~~~
2004-11-09 7 浏览
但七點幾都已經無曬d黑牛柏葉~~~ 真係慘!!!
但個豬骨底就好似無以前咁好食~~~
d豬骨好似唔多夠"林" 而且好似絛以前咁多~~
而且重好咸~~~
至於其他配料~~~
d鵝腸好肥~~~ d肥油多度離譜~~ 都唔知點食~~~
而且又唔乾淨~~~ 又有d唔知什麼既黃色物體~~~
我地重要食都尾尾先知~~~
慘~~~ 跟住我都唔多想食了~~~
但好似比以後貴左d~~~
d service又係一貫無service~~~
2004-10-17 6 浏览
這餐\館食物水準很不錯,尤其是肥牛同羊肉,都好好食,而且好爽口,非常不俗。但係喺呢度食嘢,價錢都幾貴,好似一碟肥牛,細o既要成80蚊一碟,大o既要100蚊一碟。而且份量都好小,一碟大肥牛,大慨都係得10塊,所以食時都幾滋味(因為好貴)。另外d侍應服務態度都幾差。我地初頭成班同學未叫食物時,諗住叫個侍應俾幾杯水飲吓先,個侍應理都唔理咁就行咗去。跟住問個部長,佢\就係咁叫我地嗌汽水飲,又話\'唔係咁多人都剩係諗住飲水?\',而且到最後一杯水都冇俾過我地。我諗我唔會再去多次。
我諗我唔會再去多次。
2004-10-12 1 浏览
五個人星期日7:00pm食好多人已經係度食緊.以前見到以為好細得樓下...普通裝修誰不知原來上面都有... 點了:四寶丸魚蛋西洋菜生菜魚付美國肥牛(大)水餃豆卜魚茸麵滑豆腐白蟮麻蓉飽(落去個湯度滾)要冬瓜盅湯底+ 兩罐Coke , 一jar 西瓜汁,埋單$875最好食係魚茸麵, 有得俾你好似唧cream咁落落下個湯度的麵都有魚咪...幾得意麻蓉飽其實好似湯丸咁...ok...不過又咸又甜怪怪地個湯底幾好我飲左好多都冇口喝侍應反應快...冇gas好快同我地換, 加湯(唔係水)好快手.四寶丸都幾爽, 個人好鍾意食西洋菜貪佢又甜又爽雖然貴左的但係真係食得好飽好過的貴又唔飽既地方
五個人星期日7:00pm食
好多人已經係度食緊.
以前見到以為好細得樓下...普通裝修
誰不知原來上面都有...

點了:

豆卜
魚茸麵
滑豆腐
白蟮
麻蓉飽(落去個湯度滾)

要冬瓜盅湯底
+ 兩罐Coke , 一jar 西瓜汁,

埋單$875

最好食係魚茸麵, 有得俾你好似唧cream咁落落下個湯度
的麵都有魚咪...幾得意
麻蓉飽其實好似湯丸咁...ok...不過又咸又甜怪怪地

個湯底幾好我飲左好多都冇口喝
四寶丸都幾爽, 個人好鍾意食西洋菜
貪佢又甜又爽

雖然貴左的但係真係食得好飽
好過的貴又唔飽既地方
2004-09-15 18 浏览
今日去左呢間野打邊爐, 之前都見過各位評價過有骨氣, 為左唔好sine同埋要捱貴, 所以我地諗清楚先叫, 因為始終都唔係任食buffet丫嘛..<br /><br />我地一行三人去, 一入去, 就有個男侍應問我地要咩湯底, 我地果陣仲未有果張點菜既紙既, 我地就問佢有咩湯底揀, 佢一輪咀咁講果幾款湯底, 聽都聽唔切啦~<br /><br />我地問佢咩湯底好, 佢就死sale果個冬瓜湯底, 又話女仔食皮膚靚, 我地諗諗下, 諗左兩秒o者, 佢就話一於冬瓜湯底啦, 我地話等我地諗下先, (注意, 果陣唔多人, 仲有三張空桌, 同埋我地其中一個朋友仲未黎), 佢仲要死sale 果個冬瓜湯底, 當其時我地係度掙扎緊豬骨定冬瓜, 我覺得作為waiter, 係唔應該幫個客人渣主意囉, 但係我地係再兩秒度已經話要豬骨湯底, 個waiter 仲要係度話"冬瓜啦, 好呀, 食左皮膚靚呀" 咁, 係咁係度hard sell, 我地堅持要豬骨先俾我地...<br /><br />之後俾張單我地, 先見原來冬瓜
<br />
之後俾張單我地, 先見原來冬瓜湯底係120, 豬骨湯底就68, 貴一倍唔怪得係咁要我地叫冬瓜啦... 我地都明佢想sell冬瓜果個, 做生意係咁架啦, 係有責任咁既, 但係都唔應該係個客未諗度時幫客渣主意, 個客話要豬骨, 就仲要係咁話冬瓜果個啦..<br />
<br />
嗌左喇, 又問我地飲咩, 我地諗住等埋朋友先嗌, 佢就話"咪一路飲一路等囉", 我地真係左囉, 都食住等, 又唔係白坐唔嗌野食喎, 仲叫人嗌埋野飲, 我地話等埋先飲啦~ <br />
<br />
最尾, 我地個朋友係黎之前, 果個男waiter叫左我地嗌野飲五次以上... 煩到丫... <br />
<br />
個人認為呢間野既飲品貴左d囉, 汽水十二蚊, 泔洁檸蜜十五喎, 真係賺到笑... 唔怪知得果個男人又係咁叫我地飲野... 講真, 茶餐廳d凍檸水呀, 凍奶茶呀咪又係賺到笑, 佢都唔會每隔幾分鐘就黎催你嗌野飲啦~~~ 感覺真係唔太好咁<br />
<br />
我地食左一碟金菇, 一碟八磈豆腐, 一碟不彈牙手打墨丸蝦丸雙拼, 兩碟唔肥既肥牛, 一碟娃娃菜, 一碟幾ok既鮮蝦雲吞...<br />
<br />
後尾可能我地幾個都唔係好俾佢呃錢, 佢就轉戰另一張桌.. 果個男人係全場最黑既矮個子男人, 真係要小心d呀, 好鬼呃錢....<br />
<br />
後尾兩個男waiter都係瘦瘦地既, 就好ok, 無迫, 又係咁同我地加水同見個火細左少少就即刻幫我地換gas, 好好人呀...<br />
<br />
總括黎講呢, 呢度環境唔係豪裝, 好普通架咋, 不過冷氣好勁, 不似一般打邊爐好焗咁, 仲要係feel到凍添架~ d人又好快會加水, 唔洗叫架, 唔會唔夠水囉, 又好快收碟, 唔會堆晒係度都唔收, gas又換得快, 唔會有用晒先要叫佢換既情況出現, 同埋三個食得都好飽... 每人都係126.. 仲有, 其中一個男waiter聽到我用手提教另一個朋友黎果陣, 佢仲主動出手相助, 話係邊個地鐵出口出最近呀, 點行呀果d...<br />
唯一唔好就係果個男waiter係咁sell者...<br />
<br />
但係呢個男既都令我地唔會再去第二次~ 食到咁大壓力都係第一次
2004-08-30 3 浏览
第一次去打邊爐,懷著期待的心情。打邊爐最重要的材料當然是牛肉,所以馬上Order本地肥牛試試。店員說給我們最好的,但食落不但有渣,亦一點不肥,真是枉稱肥牛肉!其他配料亦沒有驚喜......但價錢一點都不便宜。我想不會再去第二次......
第一次去打邊爐,懷著期待的心情。
其他配料亦沒有驚喜......但價錢一點都不便宜。
我想不會再去第二次......
2004-08-27 7 浏览
真係同那些任飲任食不可同日而語......上次去, 平均$270一位. 不過係因為我地第一次去,唔小心叫多左, 我估計應該係$150-$200一位.值得去試下!

真係同那些任飲任食不可同日而語......

上次去, 平均$270一位. 不過係因為我地第一次去,
唔小心叫多左, 我估計應該係$150-$200一位.

值得去試下!
2004-06-21 10 浏览
我自己就去過食幾次,我覺得啲食物一般來說都是水準之上,而且環境同服務都可以話係五粒星架喎!老實講,出面食餐好啲都差不多百幾二百蚊位啦!都試過同班死黨出去食98蚊任點任食火鍋自助餐,啲嘢差不在講,侍應仲十問九唔應,我哋一行8人叫咗3喳可樂,最後計晒埋單每人都成$150找數,所以依家食火鍋會去有骨氣,因為可以包房、看足球,又夠冷氣,仲有啲侍應真係幾好樣!我覺得整體來說他們的食物同服務都好,不過作為消費都,當然希望佢\啲食物可以再平啲!