2022-08-10
新開嘅居酒屋幾有驚喜💞。菜式選擇特別多,連平時比較少見嘅牛腸鍋、串揚都有得食🤤。✨什錦串揚$128雞軟骨丸🔸蝦🔸沙錐魚紫蘇🔸鰻魚🔸南瓜食材有層薄薄嘅麵衣同麵包糠,香脆可口,又保留到食材原味。雞軟骨丸估唔到係蝦膠+雞軟骨,所以鮮甜之餘比起一般炸百花球爽脆。沙錐魚肉少但酥脆,一條細骨都冇。紫蘇去除咗油膩感 。✨和牛筋大根煮$158經典居酒屋小菜,但喺香港就比較少見。調味都係簡單嘅醬汁、味醂,但係煮嘅時間、火候控制得幾好。蘿蔔清甜入味又唔會一夾就散。牛筋軟滑帶膠質,幾乎入口即化。✨牛腸鍋$298喺香港都食到福岡名物🍲‼️感覺上係迎合咗香港人口味,冇喺日本食到嘅咁肥。牛腸煙煙韌韌又有脂肪香味,但唔會好肥膩,煮得耐湯頭都算係清澈。除咗韮菜仲有勁多蔬菜、菇類。✨軟殼蟹黑松露沙律 $128沙律菜🥗翠綠新鮮。幾驚喜黑松露醬撈咗啲蟹肉,整體多咗份鮮甜。✨炸雞軟骨 $58即叫即炸爽脆可口。✨茶碗蒸$48滑溜好味,比起平時食開嘅多份醬油甜味。✨平目魚刺身$188魚肉肉質爽口,裙邊位置就比較細嫩。冇經過熟成所以味道較清淡。✨左口魚邊壽司$55 火炙活化咗油脂,入口充滿香氣。舍利溫度恰好,口感對辦。灑上淡雪鹽賣相
✨什錦串揚$128
雞軟骨丸🔸蝦🔸沙錐魚紫蘇🔸鰻魚🔸南瓜
✨和牛筋大根煮$158
✨牛腸鍋$298
✨軟殼蟹黑松露沙律 $128
✨炸雞軟骨 $58
即叫即炸爽脆可口。
✨茶碗蒸$48
滑溜好味,比起平時食開嘅多份醬油甜味。
✨平目魚刺身$188
✨左口魚邊壽司$55
火炙活化咗油脂,入口充滿香氣。舍利溫度恰好,口感對辦。灑上淡雪鹽賣相加分。
✨串燒
雞腎$33🔸雞肝$38
免治雞肉$38🔸雞翼$38
秋葵 $15
雞腎爽脆唔腥。雞肝口感粉嫩,鐵質味道重。雞翼切開攤平燒,燒得均勻香脆。