2022-08-02 24 浏览
永光呢棟大廈好多嘢食,今日就見到呢間開業無耐嘅日式居酒屋,於是就試吓🐟燒鱈魚乾-好似薯片咁脆 伴酒小食🐖慢煮日式叉燒-叉燒慢煮得好嫩 醬汁香甜-肉質軟身夠腍 有肉味🥑牛油果沙律-牛油果熟成度啱啱好 足一大個牛油果-沙律菜清新有水份🐓燒雞腎-雞腎脆卜卜 一咬會爆汁 正🐥燒雞肝-雞肝燒完唔會好乾 燒得好香🐠鰹魚兩食-上層係牛油果醬伴鰹魚 魚肉鮮嫩 魚油香及刺身肉味強-下層為煙燻鰹魚 魚較大片 煙燻味道夠香夠濃 香氣直迫鼻腔🐟沙椎魚梅子蘇-無骨嘅嫩滑魚肉 加梅子果種酸 幾唔錯🦴雞軟骨丸-雞肉骨有脆軟骨 加強咬口🧀日本雞柳辣芝士-辣芝士醬汁好惹味 芝士味重加上似燒烤汁味 雞柳都好嫩🥚免治雞肉棒-雞肉棒同樣有軟骨係入面加強咬口 加上蛋黃醬 相當香🧀芝士年糕-芝士年糕好軟熟 皮唔厚 微微芝士味🍳芝士玉子燒-玉子燒都好大件 入面有芝士及明太子🐂和式蘿蔔炆牛腩-牛腩炆得好腍起骨膠 入味-蘿蔔係糖心 幾正🌊海膽拖羅-脆口紫菜包住肥美拖羅及海膽-非常鮮甜 拖羅油膩香加上海膽新鮮果種濃甜味 好出色總括嚟講,食物質素無可挑剔,環境幾有氣氛服務唔錯,店員好勤力加茶👍🏻

🐟燒鱈魚乾

🌊海膽拖羅
-脆口紫菜包住肥美拖羅及海膽
-非常鮮甜 拖羅油膩香加上海膽新鮮果種濃甜味 好出色

2022-07-30 96 浏览
*💭曉ᴬᵏᵃᵗˢᵘᵏⁱ位於銅鑼灣登龍街的樓上居酒屋,環境不算十分大,但勝在舒適闊落,而且價格亦親民☺️燒鱈魚🍻伴酒一流的小菜,鱈魚燒得香脆,配上沙律醬很開胃😋茶碗蒸🥄蒸得很香滑,味道比平時一般的濃味,內餡亦很豐富,有冬菇、雞肉、芫荽和蝦仁🦐海膽拖羅壽司🥢海膽配上淡雪鹽,出乎意料的鮮甜🤤拖羅厚肉而且沒有筋,一啖下去有點不捨得🥺煙燻鰹魚🥢上菜方式很特別,玻璃瓶分了上下兩層,上菜時下層是充滿煙霧,要拿走上層令煙霧自行散去😳鰹魚表層有燒過,魚味很濃郁,經煙燻過後很有風味😋串燒 • 串揚🍢餐廳有不少串燒和串揚供應,價格由$𝟏𝟓起,相當親民😍我們點了燒雞翼、雞軟骨、免治雞肉棒、沙椎魚梅子蘇和雞柳串揚等等🤤串揚炸得香脆出色,炸粉不太厚,配上醬汁超惹味🤤和牛筋大根煮🐂牛肉煮得很軟腍,膠原滿滿,蘿蔔清甜無渣,而且超入味🤤
💭曉ᴬᵏᵃᵗˢᵘᵏⁱ

燒鱈魚🍻
伴酒一流的小菜,鱈魚燒得香脆,配上沙律醬很開胃😋

茶碗蒸🥄

海膽拖羅壽司🥢

煙燻鰹魚🥢

串燒 • 串揚🍢

和牛筋大根煮🐂
牛肉煮得很軟腍,膠原滿滿,蘿蔔清甜無渣,而且超入味🤤
2022-07-10 245 浏览
約咗個好耐冇見嘅朋友聚舊,朋友話想食日本嘢,於是上OpenRice 睇吓,見到銅鑼灣永光中心有間新店食日本野,於是同朋友一齊去試試,上到去,見到門口掛滿好多燈龍,店裏環境都算舒服,店員好有禮貌咁招呼我哋,其中一個侍應幾靚仔而且好風趣,我哋唔知有乜好食,佢就推介好幾款必食,我哋食咗有牛油果軟殻蟹壽司,炸物,炒飯,串燒,魚生,果到啲食物好新鮮,另外,聽店員講,果到啲梅酒,士多啤梨酒及菠蘿酒都係自家浸,味道好清新,果晚我哋食得好飽,好滿足!
2022-07-07
  • 牛油果軟殼蟹壽司,炸物,炒飯,魚生
和朋友晩飯聚會. 新鮮海膽和toro、新鮮魚生、燒鱔、燒雞翼、蝦炒飯好好味! 老板秘製話梅酒十分好飲。 員工態度友善和有禮貌 👍🏻👍🏻環境舒適一班朋友暢談… 大家很滿意.
環境舒適一班朋友暢談… 大家很滿意.

2022-07-07
2022-07-07 156 浏览
同朋友食飯,想食日本野,於是在Open Rice搵下邊間好食,無意中見到呢間新野,見到有幾個食評都話好食,而且食物相片都好吸引就上去試試,可能係平日晚啦,人不多,地方都乾淨,應該係新開原故,最緊要係夠靜,同朋友傾計都方便,唔會太嘈,埋到去有個靚仔好有禮貌地招呼我哋,而且又介紹左我哋廚師推介幾款食物,真係唔錯,魚生又新鮮,最驚喜就係炸串,好好味,我哋仲點了支清酒飲,炸串配清酒真係絕配,我哋還點了幾款壽司吃,也好好味,值得下次再來😋😋😋
2022-07-07 126 浏览
上次食完淨係post相唔記得寫食評,今次又再去,照舊叫侍應帮我哋發板,今次食既款式跟上次食既有d唔同,先梨個蟹籽牛油果沙律,平時唔係咁喜歡食牛油果,覺得佢無乜味道,但經過廚師整成沙律後,真心唔錯.梨到日本餐廳刺身係必食的,呢度既刺身好新鮮,再來個名叫獨眼龍既日本生蠔,肥嘟嘟好美味呀!值得推介係牛油果軟殼蟹卷,慢煮义燒,炸多春魚,燒魚鮫,炸雞軟骨波波....甚有水準,最後,甜品有柚子雪糕加雪米磁,大滿足既一餐!呢度座位舒適,三五知己食吓傾吓,仲有一間獨立房可容納8~12人左右,有朋友生日或聚會都可以盡慶d又唔怕嘈到其他人,但最好訂位時問吓有無房可預留.
2022-07-06
2022-07-01 164 浏览
約左同事聚餐試新開餐廳,大家都冇渣車可以盡情啲飲飲食食。 小食係芝士年糕, 炸雞軟骨,炸物香脆可口。刺身叫左三文魚,吞拿魚腩同赤身,夠晒新鮮。之後有串燒牛舌,雞翼同豚肉,牛舌燒得啱啱好,我一個人都食左幾舊。卷物係軟殼蟹同牛油果蝦卷,炸物食幾多都唔會厭。 最後上埋拉麵同豚肉炒飯,個炒飯熱辣辣香噴噴咁上枱,有啲飽都有衝動去食,食左一碗再encore,個個都話係好野。後尾先發覺唔記得左叫生蠔,下次去再試。值得一提係樓面個後生仔, 風趣幽默,幾識招呼人。飲飽食醉先記返冇比相機食先,等第二次去先後補。
約左同事聚餐試新開餐廳,大家都冇渣車可以盡情啲飲飲食食。

後尾先發覺唔記得左叫生蠔,下次去再試。

2022-06-30
  • 串燒牛舌
  • 豚肉炒飯
2022-06-24 118 浏览
跟家人去了這間新開日本餐廳,原來是試業當中。家人喜歡吃魚生便試了幾款,一般魚生只要新鮮便可以了。其中最特別是炸串,做得好好味😋,值得一試👍🏻,不是間間日本餐廳都有炸串選擇, 整體對當晚的食物都好滿意。
2022-06-20
庆祝纪念
父亲节
2022-06-23 158 浏览
新開業,嚟試下.日式居酒屋,有壽司bar枱,可以近距離睇住師父整食物, 同師父有傾有講。 另外店內有一間獨立房間, 可以預約,應該可以坐到十人至上.講到食物,炸物有驚喜,尤其喜愛個炸雞!嘩,外脆內juicy! 仲要大大舊!成晚的至愛!仲有個炸雞胸軟骨波波,好食好好味呀!魚生新鮮有是日推薦, (我食咗池魚同埋金目刺身), 日本生蠔都十分新鮮好味.個拉麵D味好啱我, ,麵質唔會沐,我個人喜愛.唔會得個鹹味, 我飲晒碗湯都冇口喝.會再去!
新開業,嚟試下.

仲有個炸雞胸軟骨波波,好食好好味呀!

會再去!