星期日約咗幾個同事食下午茶buffet,地點在逸東酒店地庫 - 普慶。餐廳裝修行工業風,格調十足。食物櫃枱分散在餐廳不同角落,所以沒有什麼最佳位置~食物選擇種類很多,每款試一舊都不得了,我自己都未能全部試完,以這個價錢來說是非常值得。--以下有評味道的也是自己食過的,沒寫味道感想的就是沒吃過/忘記囉--由冷盤說起,沙律菜有三款,薯仔沙律,火腿cold cut,芝士,日式凍盤(麻醬豆腐、冷麪)等等。其中紫生菜偏苦 (比出面餐廳苦),其他兩款正常,不知是當日問題還是恆常性問題。豆腐雖然是用麻醬撈,不過味道也比較淡。薯仔沙律/火腿正正常常。整體冷盤我是覺得不太好食。熱盤有咖喱雞和羊、炒菜(韮菜)、春卷、蔗蝦、點心(馬拉糕)、粉麪counter、炒粉麪等。咖喱是印度口味,味道不錯,幾濃,如果點放在旁的印度脆餅應該幾好 (利申: 我無食過脆餅,單純估計)蔗蝦少少甜甜地,而且肉質都幾彈牙。炸物/小食方面,有芝士墨西哥脆片、洋葱圈、迷你牛肉漢堡、炸魚柳、炸薯條、炸熱狗腸、酸辣雞腿、西湯。芝士墨西哥脆片是用一個小Pan裝著,外表不俗,可惜放久了,脆片不再脆。洋葱圈炸粉有少少厚,味道尚可。牛肉漢堡個包唔
餐廳裝修行工業風,格調十足。
食物櫃枱分散在餐廳不同角落,所以沒有什麼最佳位置~

豆腐雖然是用麻醬撈,不過味道也比較淡。
薯仔沙律/火腿正正常常。
整體冷盤我是覺得不太好食。

蔗蝦少少甜甜地,而且肉質都幾彈牙。

洋葱圈炸粉有少少厚,味道尚可。
牛肉漢堡個包唔脆,不過塊肉肉味濃,好食,可以食多件。
炸魚柳/薯條,啖啖肉,凍咗味道都OK。
炸熱狗腸,輕輕的一層炸漿,略咸。
酸辣雞腿,小小辣,肉嫩,可以食多件。
西湯,當日是青色的,估係西蘭花湯,有少少草青味,還可以接受。

不過其實呢度下午茶最主打係甜品,雖然我沒有吃什麼,但只是10款味道的m字頭雪糕和附送了一個朱古力火鍋已經值回票價。雪糕每次排隊可以拿到六個小小球,我們見到雪糕counter的員工整整一小時沒有停止過。
旁邊仲有一些雪到冰冰的生果可以用來點朱古力火鍋
甜品counter另外有10款左右的cake仔,雞蛋仔/夾餅。。。不過生意就明顯不及雪糕啦

最後飲品都係任飲全free,款式都算多,好像有幾款可以叫職員特製的飲品(不過唔記得係咩) 我自己就比較鍾意呢幾年大熱既detox water,而且有兩款。畢竟自己造成本貴又麻煩,buffet見到梗係飲多兩杯

最後最後,餐廳收碟迅速,每次出去拿食物回來碟已經回收了,讚!
2019-06-23
下午茶
2019-06-26 1811 浏览
聽朋友介紹去咗呢間食buffet,環境同氣氛都唔錯。一開始就梗係食生蠔先啦,生蠔每次限攞三隻,size偏細,但尚算新鮮,配生蠔嘅sauce 都有好多款,試咗幾款覺得柑橘醋最好味。海鮮方面試咗長腳蟹、龍蝦同翡翠螺,龍蝦肉好爽甜,啲肉唔會梅,前後食咗4件,好正😋咖喱菜式都有幾款,試咗咖喱羊肉同雞肉,咖喱味道唔錯但啲雞肉比較鞋。羊肉就不過不失。總括嚟講款式都算多,價錢尚算合理,侍應服務態度都幾好,收碟速度好快又有笑客,下次會再去。
  • 波士頓龍蝦
2019-06-25 2531 浏览
呢度嘅自助餐性價比真高, 已經係第二次來上次食晚餐, 今次帶2老來吃呢度60歲以上就有長者優惠,  268加一就有咁多野食, 難怪好多枱都有帶長輩來孝敬凍海鮮必食回本位, 凍蝦最鍾意, 好爽, 又大隻有少少失望冇龍蝦, 可能晚巿先有不過仲有生蠔, 正日式野, 壽司細細件可以食多幾款, 飯粒軟熟唔會乾, 質素不錯仲有串燒同天婦羅, 全部即燒即炸, 好正鳥燒出面食都幾十蚊串燒菠蘿, 甜甜品都好多款式有雪糕, 軟雪糕羊架, 烤牛肉同燒大蝦, 全部都好正另類回本位, 有好多新鮮生果, 士多啤梨, 莓類, 同不同色嘅靚蕃茄, 平時超巿都賣幾十蚊一盒架, 鐘意食的就可以盡情食整體真係性價比高, 食物種類好多多到呢度講唔哂, 大家有機會自己去試
呢度嘅自助餐性價比真高, 已經係第二次來
上次食晚餐, 今次帶2老來吃

凍海鮮必食回本位, 凍蝦最鍾意, 好爽, 又大隻

有少少失望冇龍蝦, 可能晚巿先有

不過仲有生蠔, 正
仲有串燒同天婦羅, 全部即燒即炸, 好正
鳥燒出面食都幾十蚊串
燒菠蘿, 甜
甜品都好多款式
有雪糕, 軟雪糕
羊架, 烤牛肉同燒大蝦, 全部都好正

整體真係性價比高, 食物種類好多
多到呢度講唔哂, 大家有機會自己去試
2019-06-15
2019-06-19 1821 浏览
裝修後第一次黎,聽同事身邊朋友都推介呢間自助餐,價錢相對平啲,食物類型又多。坐位方面都多,因為有小朋友同行,餐廳都安排到一個靠牆位置,幾貼心。食物方面都多選擇,仲有燒烤海蝦,日式食品仲有前菜如芥辣八瓜魚,都係比較特別的。海鮮肉類為主,都幾多野食。
海鮮肉類為主,都幾多野食。
2019-06-17 1693 浏览
第一次食LUNCHbuffet, 本來以為唔會好多野食, 點知又超乎我所料喎, 除左有好多款東南亞熱食同經典港式點心之外,仲有好多款海鮮, 最諗唔到係竟然lunch 都有生蠔!!!!價錢都唔算貴, 真心值得一試!!!
第一次食LUNCH
2019-06-03
2019-06-07 2584 浏览
自助山之熟食及甜品篇🍖🍮.熟食都有分中日西式東南亞每個地方既菜式都係佔地一個攤檔 又係好多既選擇🤪.🇨🇳中式好食值得推介既有既是日燉湯非常足料 當日係沙蔘玉竹燉湯🍲仲有限時供應既片皮鴨🦆.🇯🇵日式值得推介既有即炸天婦羅🍤粉漿鬆化同唔厚 仲有唔同味道鹽粉 令整體味道提升👍🏻.🇺🇸🇬🇧西式最必試既有烤西冷牛扒肉質好嫩 肉味好出 唔錯😌.🍰🍨🍬🍫🍩🥤🍭🍮🧁最後甜品corner 係要隆重介紹種類係超級超級之多芝士蛋糕 布甸 燉蛋 蛋白餅 糖果 朱古力💁🏻‍♀️即製既仲有pancake 窩夫仲有仲有 12款Movenpick 雪糕 每款質素都係中高水平😚唔簡止少女 大人細路一定勁鍾意🤤.小編喜鍾呢間自助餐既選擇超級多 而且呢到地方好大 空間感好高食飽左可以行下望下🤣 都好滿足😽最後 甜品corner 係好心花怒放既一站😋.人均消費:$600推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅(8/10)Encore指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(7/10)
自助山之熟食及甜品篇🍖🍮

而且呢到地方好大 空間感好高
食飽左可以行下望下🤣 都好滿足😽
最後 甜品corner 係好心花怒放既一站😋
人均消費:$600
推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅(8/10)
Encore指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(7/10)
2019-06-07 3377 浏览
突然興起約食自助餐😆朋友推薦佐敦有間酒店名下自助餐,門口都搵左陣先搵到,不過去到真係唔講唔知係屬於酒店既餐廳!🤣 各樣佈置都唔似其他咁高級,不過簡潔既裝潢令人更自在!😌個場真係都幾大下,食物分散係唔同位置,令人潮唔會太集中,攞嘢食跟住個場轉一圈就可以睇晒所有嘢,可以慢慢行慢慢揀,唔錯👍🏻食物款式講真多過好多酒店,淨係擺海鮮都有5-6樣,有龍蝦、生蠔、長腳蟹 ...生蠔都分左3個產地,有D 好鹹海水味,加左檸檬汁都唔得!有D就正常,不過都分唔出係邊個產地啦!🤣自己試下啦!仲有黑毛豬同西冷牛扒,試左牛扒,中間肉質好粉嫩,邊位就有D乾有D鞋,始終咁大塊肉一次過燒,所以都正常!隔離仲配置左好多醬料可以因應自己口味選擇,十分貼心!另外值得一提既甜品區,望落都已經好吸引,樣樣都好精緻,好想試,不過個肚唔争氣,食唔到咁多嘢,最後淨食左兩球雪糕,雪糕係 MOVENPICK 10種味道!👍🏻👍🏻另外收碟真係好快,服務員又好有禮貌!👍🏻👍🏻不過有D碟就唔乾淨!呢樣要改善!
突然興起約食自助餐😆

另外收碟真係好快,服務員又好有禮貌!👍🏻👍🏻

不過有D碟就唔乾淨!呢樣要改善!

西冷牛扒
生蠔
生蠔
西冷牛扒
2019-06-07 1738 浏览
自助山之冷盤篇🦐🦞🦀忙碌工作之後 有時都想獎勵下自己見到咁多既野食 真係好滿足👐🏻.呢到分好多個區域中🇨🇳日🇯🇵西式🇺🇸東南亞🇻🇳🇹🇭樣樣都有每個國家菜式都自成一角 係小編暫時唯一Encore既自助餐😉.前菜有沙律 醃菜 冷麵 日式小碟 選擇非常之多仲有Parma ham加上蜜瓜係小編最愛🥰.海鮮有即開生蠔呢個價錢有三款新鮮得黎有啖啖海水味同好creamy既生蠔 平時食得唔多既小編 都encore左幾次👍🏻其他海鮮有麵包蟹 長腳蟹 大蝦同龍蝦蝦類略為一般 蟹既質素不俗海水味偏重👌🏼.總括黎講 淨係凍食 呢到既選擇真係應有盡有😱生蠔係必食既海鮮之選😋.人均消費:$600推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅(8/10)Encore指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(7/10)
自助山之冷盤篇🦐🦞🦀

蝦類略為一般 蟹既質素不俗海水味偏重👌🏼

總括黎講 淨係凍食 呢到既選擇真係應有盡有😱
生蠔係必食既海鮮之選😋

人均消費:$600
推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅(8/10)
Encore指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(7/10)
2019-06-02 1586 浏览
今晚細佬請食飯……提早幫爸爸慶祝父親節……所以食夜晚· 自助餐…… 又睇下午餐同晚餐嘅分別先……夜晚會多少少貴價嘢食……刺身帶子…… 凍波士頓龍蝦……燒羊架…… 燒黑毛豬…… 生蠔會比午餐多一款……普遍食物保持高水準……甜品同埋呢個嘅沙律5星生蠔有鮮甜味( 因為比較多人攞, 供不應求) ……4星西式熱盤…… 今晚嗰個粟米忌廉湯比較甜咗少少, 其他熱食味到ok 燒牛肉燒羊扒生熟程度控制得十分好……4星中式熱盤…… 相比之下就係比較失色嘅一個部份…… 蝦餃個皮好厚好粉…… 佢有一個限時片皮鴨…… 味道就一般……3星職員服務態度都好有禮貌, 收碟速度都非常之快……4星
今晚細佬請食飯……
提早幫爸爸慶祝父親節……
所以食夜晚· 自助餐……
又睇下午餐同晚餐嘅分別先……
夜晚會多少少貴價嘢食……
刺身帶子…… 凍波士頓龍蝦……
燒羊架…… 燒黑毛豬…… 生蠔會比午餐多一款……
普遍食物保持高水準……
甜品同埋呢個嘅沙律5星

生蠔有鮮甜味( 因為比較多人攞, 供不應求) ……4星

職員服務態度都好有禮貌, 收碟速度都非常之快……4星

2019-06-01
2019-05-22 1873 浏览
週末黎到啦,好想吃好多唔同品種葛甜食啊,要慰勞下自己葛胃,仲要享受下難得葛小假期,係網上見到openrice裡面葛普慶餐廳The Astor,店內推介葛火鍋] 下午茶自助餐,眼睛都係度閃緊啦,喳喳霖call上閨蜜一齊去佐敦穩尼間店然後點上一份!捏個黑白朱古力火鍋有超過20款配料讓食客選擇,仲有多款葛新鮮水果、曲奇餅、蛋糕、棉花糖及蛋糕等,讓你自由發揮;點上暖暖葛巧克力醬吃翻淡,真係別具一番風味!掛得吃忘記咗影翻張靚相,鐘意吃巧克力又想吃多品種甜食葛朋友們,推介黎試一下哦!
週末黎到啦,好想吃好多唔同品種葛甜食啊,要慰勞下自己葛胃,仲要享受下難得葛小假期,係網上見到openrice裡面葛普慶餐廳The Astor,店內推介葛[雪糕X朱古力火鍋] 下午茶自助餐,眼睛都係度閃緊啦,喳喳霖call上閨蜜一齊去佐敦穩尼間店然後點上一份!捏個黑白朱古力火鍋有超過20款配料讓食客選擇,仲有多款葛新鮮水果、曲奇餅、蛋糕、棉花糖及蛋糕等,讓你自由發揮;點上暖暖葛巧克力醬吃翻淡,真係別具一番風味!掛得吃忘記咗影翻張靚相,鐘意吃巧克力又想吃多品種甜食葛朋友們,推介黎試一下哦!
2019-05-15 3100 浏览
喜歡吃雪糕的你必定要試試由5月1日至9月30日期間限定的Movenpick 雪糕火鍋任食, 可以無限添加, 雪糕口味多達10款多❤ 而且生果, 棉花糖等配料也是無限添加的.當然除了雪糕火鍋後, 還有其他款式的熟食和甜品. 熟食方面比較推介迷你牛肉漢堡, 泰式小食區等…… 雖然tea buffet沒有刺身壽司等食物供應, 但其他熟食及甜品亦有很多選擇. 另外亦有一個靚靚飲品區, 有好多特色熱飲凍飲可選擇呢💙 古法八寶茶, 鹹檸七, 奶蓋芝士普洱……

2019-05-12
  • Movenpick 雪糕
2019-05-13 2505 浏览
一向鐘情 tea buffet,知這間剛開始有,就立即來試,食物枱分散了四週,差點走漏眼。先來最吸引是炸魚薯條,因枱上見很多不同味道的調味鹽,和漿汁可加在薯條上好似好多選擇咁魚肉很滑,薯條洋蔥圈都有點硬,但應是新鲜薯仔做很少有鷄肶冇咩味,炆牛面肉就很夠味,夠淋碟上蛋糕全都好味,有水準朱古力噴泉已冇吸引力了,換成朱古力火煱就很唔同喇,很期待的,可惜朱古力質數問題未能有脆皮,只得出煙韌皮同埋冇咩朱古力味有D失望飲品位昰水吧形式,支裝汽水,咖啡茶,重有特飲,試了奶蓋烏龍茶,可惜茶冇味再加上淡忌廉,很怪炒牛河很好,但蔗蝦,春卷是急凍货,重有打開蒸籠有好香的馬拉糕味,見賣相不佳本來放棄,最後都試了,果然係傳統茶樓馬拉糕味首推tea buffet食物水準錯,雖然冇任何優惠都會想再去,好過優惠了又將貨就價啦。

魚肉很滑,薯條洋蔥圈都有點硬,但應是新鲜薯仔做很少有

鷄肶冇咩味,炆牛面肉就很夠味,夠淋

碟上蛋糕全都好味,有水準

有D失望

炒牛河很好
,但蔗蝦,春卷是急凍货

2019-05-11
庆祝纪念
母亲节
2019-05-03 14341 浏览
本人雖然大食, 但係就好少食自助餐因為怕迫,又驚排隊,熱門回本食物人頭湧湧,又要爭又要搶,唔係本小姐風格今次肯同朋友來普慶食自助餐,最主要係睇中佢個場夠大,食物擺放嘅區域分得好散,唔會所有人迫埋同一個地方而去到實際環境亦好舒適,除左取蠔的counter長期要排隊(都係十個八個)其他如涷海鮮、刺身,都係冇乜人雖然係閒日,但都座滿8成,但攞野食都係好容易凍海鮮要有嘅都有開邊龍蝦有3款, 包括原味同2款有調味嘅仲有淨龍蝦鉗,雪場蟹腳,大蝦,青口等等cold cut方面有, 風乾火腿都係源源不絕自助餐一定要有嘅烤牛肉同羊架, 我冇食, 因為太多款刺身唔使排隊任攞, 仲有日式串燒、天婦羅都係即燒即炸有個印度corner甜品counter, 其實仲有雪糕, 同埋朱古力truffle、糖果counter點心有幾款仲有粉麵檔加$168有紅白酒, sparkling wine同sake任飲本人計過, 飲到3杯就回本不過奇怪嘅係, 唔包啤酒, 要逐杯叫可能啤酒飲得多, 成本可能仲貴整體來說,自助餐體驗很好, 因為地方闊落,唔會難民搶食咁,而且選擇很多,每樣食物的質素也不差雖然冇信用卡之類的折扣, 但他本來

今次肯同朋友來普慶食自助餐,最主要係睇中佢個場夠大,
食物擺放嘅區域分得好散,唔會所有人迫埋同一個地方

雖然係閒日,但都座滿8成,但攞野食都係好容易

凍海鮮要有嘅都有
開邊龍蝦有3款, 包括原味同2款有調味嘅
仲有淨龍蝦鉗,雪場蟹腳,大蝦,青口等等
cold cut方面有, 風乾火腿都係源源不絕
自助餐一定要有嘅烤牛肉同羊架, 我冇食, 因為太多款
刺身唔使排隊任攞, 仲有日式串燒、天婦羅都係即燒即炸
有個印度corner

點心有幾款

仲有粉麵檔
本人計過, 飲到3杯就回本
不過奇怪嘅係, 唔包啤酒, 要逐杯叫
可能啤酒飲得多, 成本可能仲貴

雖然冇信用卡之類的折扣, 但他本來只是500多元,是中價位,加埋wine package, 大約$780, 許多晚巿自助餐都係咁上下價位

如果食brunch, 應該更抵
2019-04-29
2019-05-03 3380 浏览
平時都比較少食自助餐,因為一來眼闊肚窄,二來又怕餐廳會將貨就價,往往都未必可以享受到高質素的食物。但這間餐廳似乎打破我狹窄既觀念。先從整體餐廳佈局去睇,餐廳不同的食物區清楚分明,而且分佈得比較廣,有助分散人流。雖然平日去食,食客其實都唔少,但就無發生過人撞人、肘撞肘既不愉快事件。基本上拎野食都唔駛等咁濟。而呢度既服務都算幾好,一到步就主動招呼你。一路帶位時又會閒聊幾句。在用餐期間,職員亦會主動了解用餐感覺,食物質素及可以改善的地方。不容否認,服務上的確似一間五星級酒店,而唔係放題餐廳。係細節上,令人感覺舒服。除此之外,亦會見到大廚主動檢查食物的消耗及新鮮程度。可見廚師亦認真對待自助餐盤內的食物。回到主題,由於掛住食野既關係,食物相就比較少。凍海鮮類,有青口,藍青口,凍虎蝦,凍蝦,鍾拿蟹,小龍蝦。比較可取既係凍虎蝦同青口。青口比藍青口更鮮美。凍虎蝦夠新鮮,啲肉漲卜卜又彈牙。不得不提既係燒烤海鮮類。燒大蝦同蟹腳唔錯。仲有燒生蠔、翠玉瓜同菠蘿。燒大蝦好香。同埋旁邊有多款辣粉同海鹽俾你選擇。燒烤類又點止海鮮。係日式食品方面,刺身就唔駛講。串燒都算幾好,夠熱夠新鮮,唔會燒定好多而等到凍哂俾人。除
回到主題,由於掛住食野既關係,食物相就比較少。

燒大蝦好香。同埋旁邊有多款辣粉同海鹽俾你選擇。

除咗串燒之外,最值得推介既就係天婦羅。即場炸出黎,夠熱夠脆已經贏哂出面既放題。推介蕃薯同茄子。蝦天婦羅都唔錯。 而個天婦羅醬汁可以自取,重點係啲醬汁都係少少熱,算係另一個驚喜。

至於其他熱盤,羊架好食過牛扒。亞洲食品區既香辣海鮮窩,如果你食得辣,你一定會中意。當然,印度食品區亦係另一個選擇。
講到尾,一定係甜品區。超過8款movenpick雪糕。又係自助軟雪糕機玩。最令人驚喜既,當然係有數款靚芝士可以俾你品嘗。

題外話,由於當日生蠔貨源問題,無生蠔供應,改為免費升級任飲紅白酒( house wine),啤酒(樽裝),汽水,奶茶檸茶咖啡等等,算係唔錯,反正lunch buffet 再食生蠔就未必食到其他野。

總結,食物質素以自助餐黎講幾好,服務態度自然有善,環境算係少數自助餐餐廳比較舒服(安排到Car seat)。性價比高,值得一試!
2019-04-30
庆祝纪念
纪念日
  • 天婦羅
第一次來這間酒店吃自助餐,需提前打電話預約~ 未進入大堂,已被酒店門外的斑馬所吸引要吃自助餐的話,便要乘升降機往下或沿著樓梯往下一層,在平台位俯瞰自助餐用餐位置十分漂亮呢這個自助餐場劃分了好幾區,並非如其他酒店自助餐區域般集中。我頗喜歡此種分散美食區域的設計,人流也能跟著分散~首先來介紹一下他的凍海鮮區,有很大隻的蠔、虎蝦、鱈蟹蟹腳、龍蝦、青口等等:旁邊有沙律區,款式很多,也有出面自助餐較少提供的醃製食物,如醃蘿蔔、黃瓜等。有壽司及刺身區:有印度烤餅、咖哩牛羊豬區:有羊架、西冷牛扒區:另外還有不少區,但因為太肚餓,因此未有影完所有美食區有中式湯同西式湯: 很足料!最後,以極好吃的甜品作結!pancake超有蛋香味,再配haagen dazs雪糕,必吃haagen dazs雪糕有很多款,正!

壽司刺身區:

有印度烤餅、咖哩牛羊豬區:

有羊架、西冷牛扒區:

另外還有不少區,但因為太肚餓,因此未有影完所有美食區

有中式湯同西式湯: 很足料!

haagen dazs雪糕有很多款,正!
2019-04-27