2019-05-03 3380 浏览
平時都比較少食自助餐,因為一來眼闊肚窄,二來又怕餐廳會將貨就價,往往都未必可以享受到高質素的食物。但這間餐廳似乎打破我狹窄既觀念。先從整體餐廳佈局去睇,餐廳不同的食物區清楚分明,而且分佈得比較廣,有助分散人流。雖然平日去食,食客其實都唔少,但就無發生過人撞人、肘撞肘既不愉快事件。基本上拎野食都唔駛等咁濟。而呢度既服務都算幾好,一到步就主動招呼你。一路帶位時又會閒聊幾句。在用餐期間,職員亦會主動了解用餐感覺,食物質素及可以改善的地方。不容否認,服務上的確似一間五星級酒店,而唔係放題餐廳。係細節上,令人感覺舒服。除此之外,亦會見到大廚主動檢查食物的消耗及新鮮程度。可見廚師亦認真對待自助餐盤內的食物。回到主題,由於掛住食野既關係,食物相就比較少。凍海鮮類,有青口,藍青口,凍虎蝦,凍蝦,鍾拿蟹,小龍蝦。比較可取既係凍虎蝦同青口。青口比藍青口更鮮美。凍虎蝦夠新鮮,啲肉漲卜卜又彈牙。不得不提既係燒烤海鮮類。燒大蝦同蟹腳唔錯。仲有燒生蠔、翠玉瓜同菠蘿。燒大蝦好香。同埋旁邊有多款辣粉同海鹽俾你選擇。燒烤類又點止海鮮。係日式食品方面,刺身就唔駛講。串燒都算幾好,夠熱夠新鮮,唔會燒定好多而等到凍哂俾人。除
回到主題,由於掛住食野既關係,食物相就比較少。

燒大蝦好香。同埋旁邊有多款辣粉同海鹽俾你選擇。

除咗串燒之外,最值得推介既就係天婦羅。即場炸出黎,夠熱夠脆已經贏哂出面既放題。推介蕃薯同茄子。蝦天婦羅都唔錯。 而個天婦羅醬汁可以自取,重點係啲醬汁都係少少熱,算係另一個驚喜。

至於其他熱盤,羊架好食過牛扒。亞洲食品區既香辣海鮮窩,如果你食得辣,你一定會中意。當然,印度食品區亦係另一個選擇。
講到尾,一定係甜品區。超過8款movenpick雪糕。又係自助軟雪糕機玩。最令人驚喜既,當然係有數款靚芝士可以俾你品嘗。

題外話,由於當日生蠔貨源問題,無生蠔供應,改為免費升級任飲紅白酒( house wine),啤酒(樽裝),汽水,奶茶檸茶咖啡等等,算係唔錯,反正lunch buffet 再食生蠔就未必食到其他野。

總結,食物質素以自助餐黎講幾好,服務態度自然有善,環境算係少數自助餐餐廳比較舒服(安排到Car seat)。性價比高,值得一試!
2019-04-30
庆祝纪念