2020-09-15 2107 浏览
今次主題係海鮮為主dinner buffet 。蟹已經有好多種:麵包蟹/長腳蟹/三點蟹等等值得一讚嘅係有專人夾俾你同埋唔會限你要幾多仲要每次都會同冰舖底,非常窩心。啲蟹腳好厚肉,平時一隻蟹腳頂多已經好少第二仲有肉食,呢款第三節都仍有少量蟹肉,新鮮嘅,甜嘅程度就視乎你好唔好彩啦麵包蟹好味。我太遲出擊,所以拎唔到啲蟹蓋食半邊龍蝦就每人每次半邊,鐘意食就要行多幾轉啦。呢個角度睇唔到,係勁多膏,不得了。我仲試埋青口,帶甜唔腥。小龍蝦就無試啦~冷盤又點少冷盤又點少得生蠔,今次係紐西蘭。睇落唔至好食,因為佢沖得好乾淨,唔單至係蠔殼,連少少海水味都無埋,食落竟然帶驚喜,有蠔嘅鮮甜,食埋第二隻連蠔嘅鐵銹味都出埋黎,每人每次限拎兩隻。今日係平日,所以唔駛等太耐,每轉都係7/8個人排。中間會有個限定時段有片皮鴨食,每人兩件,記住趁熱食,我太貪心去拎埋其他野所,凍左啲,片皮鴨無左脆嘅感覺。不過個醬好好食。刺身我覺得帶子同油甘魚最好食,三文魚一般味但勝在都帶度墊底同保持鮮味嘅。天婦羅無索索聲但都可接受。甜品corner值得一提,伯爵茶奶凍同白酒啫喱唔錯,好似成杯飲落去咁。
今次主題係海鮮為主dinner buffet 。
蟹已經有好多種:麵包蟹/長腳蟹/三點蟹等等
值得一讚嘅係有專人夾俾你同埋唔會限你要幾多
仲要每次都會同冰舖底,非常窩心。

麵包蟹好味。我太遲出擊,所以拎唔到啲蟹蓋食
我仲試埋青口,帶甜唔腥。
小龍蝦就無試啦~
冷盤又點少

天婦羅無索索聲但都可接受。
2020-09-14
2020-09-14 13768 浏览
友人提及到這間普慶餐廳,我也聯想起普慶戲院🎬,但其實很小的時候普慶戲院已經結業。真奇怪,在網上一直搜尋相片,都找不到以往普慶戲院的內裏裝修的照片🎥,因為來到普慶餐廳,發現除了中間嘅着巨大的吊燈之外,還有兩旁竟然有兩大條與小型階磚砌成的棟樑,📽會不會大早是以往普慶餐廳原有的棟樑呢?由於餐廳內裏夠廣闊,因此,即使在疫情下,仍然可以來自助餐,桌與桌之間的距離夠闊,而且食客外出拿食物的時候亦都要戴上口罩😷防護意識都算不俗。員工服裝亦都是現代以及懷舊的混合體,比較高級帶位結帳的,穿着西裝外套,👨🏼‍⚖️得體得來又不會太過正式;其他收碟的,有些就穿着鮮艷顏色的短袖汗衣,上面印有懷舊圖案,懷舊得來又帶點老香港色彩。由於早了一點去到,在等候的時間亦都先外出看一看,發現這兒的自助餐,分區域都分得非常仔細,各據一方,燒烤區、壽司刺身、海鮮、飲品、熱莗燒味。生蠔外型細細隻,寫着是紐西蘭的生蠔,不太大、都夠肥美,質感都算實淨而且有點鮮味。麵包蟹比較細件,而且有不少蟹殼,後來店員給了一個蟹蓋,那就比較好,因為可以吃到蟹膏,蟹膏其實都不算味道濃郁,普普通通。小龍蝦更加細小,拆開之後應該都沒有什麼用,因此都沒有試;凍

燒烤區、壽司刺身、海鮮、飲品、熱莗燒味。

麵包蟹比較細件,而且有不少蟹殼,後來店員給了一個
小龍蝦更加細小,拆開之後應該都沒有什麼用,因此都沒有試;
凍蝦反而體積比較大,出了蝦殼之後我話有大大件肉,蝦頭仍有一點下膏,雖然雪得比較凍,
但是仍然可以嚐到蝦鮮。
刺身還好,不算太過特別,除了三文魚、北寄貝、希靈魚、八爪魚這些平時都會看到的,比較特別的就是
三文魚籽,但是份量偏少,只是用一片青瓜盛著十來粒三文魚子,
雖然還算是帶點鮮美,但吃完都有點不是味兒。反而
三文魚夠厚,幾塊三文魚,夠厚夠肥美,吃落口感也相當不錯,亦都不會覺得太膩。

這個日式食品櫃,看上去好像五光十色,有各色食品,但只是輕輕拿了一個
烏冬來試一試,烏冬又林又林,好不彈牙,沒有味道
;若非拿了一碟仔芝麻醬來調味,肯定沒有味道

沒見到其他食評的
片皮鴨,真是可惜;所以在燒味區,試了一試
蜜汁叉燒,旁邊的叉燒頭位置比較好,
不算太乾,但又有點焦脆,味道夠香,不會過甜。
蝦醬豬頸肉豆卜普普通通,豬頸肉比較乾,不算肥瘦均勻,
和家中煮的味道不差太遠。

燒牛肉那個位置,我沒有試牛肉,反而是了
燒豬腩,因為燒牛扒平時都可以經常吃到,反而燒豬腩比較少見,看上來好像手榴彈一般,一顆一顆,五層的脆皮燒腩,頂上的燒豬皮又厚又脆,
咬下極其香脆,牙齒弱一點一點都可能咬不開,但脆皮加肥瘦有至的腩肉,
肉香四射,吃太多又會太膩的,小心。

另外有個阿姐在煮麵,可以使用蝦湯、喇沙湯、或是雞湯,通常去這種酒店自助餐,都會試一試
喇沙湯底。只看喇沙湯底的色水,以及它動也不動的放在熱爐上邊🍜不覺得有這麼多香料,而且味道濃郁,除了辣之外還有其他香料的味道,使到麵條配上去其實味道相當不錯

燒物及天婦羅,有蝦、翠玉瓜、雞髀菇等等,蝦天婦羅都不算太厚粉;
燒蕃薯夠甜

movenpick雪糕呢度都有很多款,看一看凍櫃,應該有10至12款,但是有些說吧或是水果味道,我都不太喜歡,於是只是了行人以及咖啡味,🍦🍨下邊吃雪糕筒或是杯子好像不太特別,因此在旁邊嘅了一塊
窩夫,示意師傅將雪糕盛到窩夫上邊吃,味道更加好。
窩夫薄薄的,但是夠香夠脆,本身都有少許甜味,再加點少許用掉的雪糕溶在窩夫上邊,味道就更加好。

其他甜品,除了可樂糖、熊仔糖之外,都沒有什麼比較特別吸引的,另外就拿了一杯
綠茶果凍,味道都算濃香,有茶味,果凍都不會太甜,味道尚可。
午餐
2020-09-09 4056 浏览
酒店嘅自助餐通常都好豐富,逸東酒店嘅The Astor都唔例外。疫情期間,餐廳衞生都做得唔錯,出去攞野食都要帶上口罩,到食野嗰陣先可以除。最值得推介嘅係海鮮,選擇好多,而且好新鮮,生蠔都係即叫即開!其他海鮮仲有青口、長腳蟹、龍蝦、麵包蟹等等!其中最深刻嘅係龍蝦,一攞就已經有半隻,淡淡肉,食落都幾彈牙。至於剌身方面,種類都算幾多,切嘅厚度又幾厚,真係爽。掛住食海鮮都唔記得影其他食物添😂 但整體黎講,生熟食物一應俱全,而且食物都補充得幾快,完全唔需要搶,一定要試!.............................. 普慶餐廳地址📍: 佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B1樓層總評分: 8/10.............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境👀: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️

普慶餐廳
地址📍: 佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B1樓層

總評分: 8/10
味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境👀: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️
2020-08-30 7613 浏览
限聚令晚市禁堂食,而普慶餐廳改攻lunch buffet 做第二位半價,價錢算係合理。變成二人一場之後原本寬敞嘅餐廳變得咁梳落。自助餐嘅海鮮有整開紐西蘭生蠔,淡水小龍蝦,普通青口,凍蝦,麵包蟹。凍海鮮方面麵包蟹蓋爆膏鮮甜,非常正,生蠔細細隻但算幾鮮甜唔錯。剌身就失色,只得三文魚,八爪魚,醋青魚,北寄貝,立魚,我就淨係食咗立魚同北寄貝,都算合格啦。肉類方面有肉眼扒,豬腩肉,羊架,三樣質素都好平均,樣樣都幾好食。而中湯同西湯兩款都幾唔掂,中湯勁咸,忌廉湯溫度只係暖嘅,飲兩飲變埋凍湯👎🏻甜品都係亮點,尤其係芒果布甸同貴價雪糕配脆窩夫,由於太飽我無食蛋糕啦計左第二位半價之後埋單$650有找,服務態度正常。

計左第二位半價之後埋單$650有找,服務態度正常。

• 生蠔
  • 甜品
2020-08-11 7197 浏览
Fam was in town for the holidays, so I took them to The Astor at Eaton Hotel for their Christmas lunch buffet (yes this was a while back). I've been to their trendy food court before, it was great, but this is another level of great! It was mind-blowing to say the least! 💥 Decked out with a Cha Chaan Tang vibe, the restaurant has 7 live cooking stations each serving different international cuisines. Knowing me, my fav one is obv the seafood station. Their Boston lobsters, fresh oysters, snow cra
Their Boston lobsters, fresh oysters, snow crab legs, 小龍蝦s are so fresh you can't have enough of their distinct flavors! I could snack on these daily if I could. The sashimi station and Western grilled meat station are just as endearing with their copious options.
Dish after dish of colorful Japanese delicacies almost look like art on a canvas; chunks of beautifully caramelized roast beef, turkey, sausages, definitely made me indecisive too.
The dessert station was so extensive it had a cakes corner, an ice cream freezer, waffle station, jellies, candies, you name it!
I think the buffet experience at The Astor is more like a treasure hunt. Every round you get to discover something new because the stations are all scattered throughout the place. Super fun and highly recommended! 🥳
2020-07-26 6346 浏览
今年父親節嚟咗呢度食自助餐🍽其實自從疫情之後都成年冇食過自助餐而家(父親節嗰陣)情況好咗少少所以先夠膽食呢度環境同平時嘅酒店自助餐好唔同行懷舊風, 都幾特別~食物選擇都幾多, 除咗平時都會有嘅食物, 仲有比較少見嘅韓國菜 (e.g. 炸雞, 薄餅), 泰國菜 (e.g.各種泰式串燒🍢), 台灣菜 (e.g. 滷肉飯, 滷味)等等餐廳會定期feature唔同菜式~特別推介✨- 長腳蟹🦀 算多肉, 味道偏咸但個人可以接受- 章魚小丸子🧆 / 大阪燒: 熱辣辣,外脆內軟好好味😋- 甜品🥰: Apple Crumble🍎: 唔會太甜,味道剛好🥰 waffle/ pancake🧇🥞: 試咗香蕉+nutella pancake, waffle就落咗花生醬, 即叫即整好好味 仲有海量嘅movenpick雪糕🍨💕衛生方面:因為而家疫情嘅關係, 所以每次出去攞嘢食都要戴口罩😷 雖然有少少麻煩, 但係我覺得可以保障返大家嘅安全👍🏻整體用餐體驗唔錯, 都算值得一試😊
今年父親節嚟咗呢度食自助餐🍽

呢度環境同平時嘅酒店自助餐好唔同行懷舊風, 都幾特別~

餐廳會定期feature唔同菜式~

特別推介✨
- 長腳蟹🦀 算多肉, 味道偏咸但個人可以接受

- 章魚小丸子🧆 / 大阪燒: 熱辣辣,外脆內軟好好味😋
- 甜品🥰:
Apple Crumble🍎: 唔會太甜,味道剛好🥰
仲有海量嘅movenpick雪糕🍨💕

衛生方面:

整體用餐體驗唔錯, 都算值得一試😊

芒果糯米飯
章魚小丸子🍡
Apple  Crumble🍎🧇
長腳蟹🦀
章魚小丸子🍡
Apple  Crumble🍎🧇
長腳蟹🦀
同其他酒店嘅自助餐唔同,呢度嘅自助餐明顯走貼地路線,貫徹返成間酒店嘅親民格調。入面嘅座位算係隔得幾開,而侍應就係著T Shirt,所以印象冇其他酒店咁高級嘅服務。至於嘢食都幾多選擇,海鮮、魚生、甜品、麵食、亞洲熟食呢啲就一定有啦,最驚喜係佢有埋日式串燒同埋泰國炸串,都幾好味架!鍾意食海鮮嘅話呢度都算唔錯,佢有龍蝦、生蠔、蟹腳呢啲都有齊,味道都新鮮;不過每次佢會建議只係拎少少,所以想大食一餐嘅就要行多幾轉,不過我個人就幾welcome呢個理念,咁就唔會眼闊肚窄浪費食物。甜品嘅話呢度都係細細件,唔算好多選擇,不過都有心機同好食嘅,唔係HEA貨,雪糕仲有唔少味道揀添~我都算係幾滿意。整體感覺呢度叫做精品一啲,有唔同類別嘅嘢食,但每類都係得幾款選擇,不過就用心製作嘅。要講唔好嘅話,希望野飲選擇可以再多一啲,有埋果汁之類就最好,因為而家全部都係珍珠奶茶、龍眼冰之類嘅特飲,唔係人人都岩飲。最後嘅感想係,如果平少少會更好,始終格調唔係走高尚路線,希望價錢都可以更加親民。

2020-07-01
2020-07-10 2995 浏览
I read many articles suggesting it is a good buffet restaurant and I watched YouTube in which youtuber said it is very good too. Once I stepped into here 6:30pm 9July for dinner buffet and felt that it is much below normal standard place for buffet. Lobster is cold with no taste meat, oyster is small limited choice of sushi and sashimi. The restaurant looks same as staff canteen using very cheap tableware. Food is bad, place is bad. Only services can meet a good restaurant but not hotel.I wi
I will not recommend to any person.😔😔😔
2020-07-07 3233 浏览
一直也經常會去不同酒店食buffet , 預早一個月前訂座,滿心歡喜的期待,凍海鮮質素奇差,蟹腳、龍蝦、蠔也沒有味,還有需要排隊等職員配給的! 燒牛肉普通,不知道她怎麼會切整份牛扒最尾極鞋的部分給客人,看了也沒有胃口,鹵水雞翼不過不失,刺身選擇只有帶子、三文魚,還有一款不知道什麼魚!每人只配給一杯飲品!沙律菜也有苦味,粟米也沒有refill ! 雪糕是movenpick 的最正常!甜品也沒有心情吃下去!全枱人失望極了,$ 618 另外加一,這個質素絕對不成對比!相信連大喜屋也比這裡質素高!
2020-07-06 2244 浏览
十分多選擇嘅自助餐,日、泰、韓、台、西都有,多嘢揀到食唔哂,甜品選擇反而比較少。食物味道不是樣樣都好食,但以這價錢食物質素算ok的。地方都很乾淨整潔,唯一少少進步空間係3個人去會俾張2人枱,略嫌有啲迫。
食物味道不是樣樣都好食,但以這價錢食物質素算ok的。
2020-07-05
午餐
  • 自助餐
2020-07-05 2329 浏览
尋日有人皇恩浩蕩賞賜全家自助晚餐🤣又黎幫襯下黃黃的普慶💛.📍The Astor普慶, 逸東酒店.自助餐黎講呢間都算多野食!分開唔同區個場又夠大~可以食完一碟又行下再拎多碟🤭泰式區-好欣賞燒香蕉🍌本身以為係燒茄子😆返到位再望真啲先知原來係蕉黎!食落口暖暖地好香甜~日式區-竟然有章魚🐙小丸子!!即刻夾返粒...點知好厚粉漿好失望🥺行過對面嘅冷麵櫃好色彩繽紛好靚好吸睛😍燒肉區-羊腿好好食!!拎左一舊燒得好juicy好香!!但好快俾人拎哂😩早知拎2件啦甜品區-好多唔同款嘅甜品🤩朱古力焦糖燉蛋幾出色!朱古力味濃👍成餐食左好多好多野🤭🤭滿足
尋日有人皇恩浩蕩賞賜全家自助晚餐🤣又黎幫襯下黃黃的普慶💛
📍The Astor普慶, 逸東酒店

成餐食左好多好多野🤭🤭滿足
2020-07-01 2315 浏览
早前,去咗普慶食自助tea..朋友生日,又見有優惠就揀左呢間。抹茶紅豆冰,即叫即沖,都幾好飲!抹茶味好濃,都幾高質。壽司同魚生飯都係一般。仲有炸物同關東煮。仲有芝士火鍋添,可以自己去拎配料,不過不失啦。仲有好多甜品可以選擇!野食都係日常生活食到,但一次過有咁多選擇,又可以食到飽一飽,都係唔錯既選擇!
早前,去咗普慶食自助tea..
朋友生日,又見有優惠就揀左呢間。

抹茶紅豆冰,即叫即沖,都幾好飲!抹茶味好濃,都幾高質。

壽司同魚生飯都係一般。

仲有炸物同關東煮。

仲有芝士火鍋添,可以自己去拎配料,不過不失啦。

仲有好多甜品可以選擇!

2020-06-23 4120 浏览
很久之前已經想試lee間,上個月full booking, book到今日,地方大,取食物地方分散,唔会太迫,而且乾淨整齊,韓國,台灣,泰國,日本,沙拉,壽司,雪糕,甜品,牛排,海鮮,飲品……分開唔同區域,而且人手比其他自助餐人員多,我們兩大一小,枱編小,有点迫,飲品派換領卷,每人一張到飲品吧換,青檸梳打好好飲,小朋友仲意食魯肉飯,食物好快補充,需要帶口罩出去取食物,以午餐來說,全場爆滿,但不需要排大久,員工服務好好主動,值得一贊,刺身生嚎海鮮都有冰塊放低,雪糕有十款味道
2020-06-23
庆祝纪念
生日
  • 刺身
  • 甜品區
2020-06-22 3277 浏览
滿心期望,非常難食日韓泰主題食物太cheap刺身款式少大喜屋buffet 好食好多日式沒美食台式只有幾款泰式好大眾沒人想用378+10%食韓式炒粉絲食麻油雞韓式炸雞🍗,為什麼沒有醬油蟹?因為沒貴野的原則?
滿心期望,非常難食

台式只有幾款
泰式好大眾
沒人想用378+10%食韓式炒粉絲
食麻油雞
韓式炸雞🍗,為什麼沒有醬油蟹?
因為沒貴野的原則?
1K
2020-06-19 31897 浏览
最近好多酒店都推出自助餐折扣優惠左揀右揀之下,選擇了普慶餐廳!星期一的晚餐buffet,85折連加一,每位$540衛生防疫方面,去取食物時都要戴上口罩,食物檔口旁也會有酒精搓手液可使用~海鮮區圍上了隔板,由職員夾食物給食客,不能自行揀選啊!我們的座位正正對著海鮮區,就先從海鮮入手~~有生蠔﹑長腳蟹﹑麵包蟹﹑龍蝦﹑青口及凍蝦,選擇充足!生蠔每人每次分到兩隻紐西蘭蠔,size雖不大隻,但蠔肉也不會太瘦~味甜,質感creamy滑溜!另亦推介龍蝦!龍蝦肉質新鮮爽口彈牙,雖然膏不算多,但都幾香!其他海鮮的質素都中規中矩~~店員於海鮮底部加冰,能保持冰凍溫度啊!海鮮區的左右兩端分別是ham及沙律已調味的沙律也有好幾款,味道都不錯!當然也可自行調製沙律啊~~7:30pm左右,燒味區那邊推出限時限量的片皮鴨每人可分到兩件,片皮鴨的油香味不算濃,而皮就夠脆身餅皮不會過厚,不過好快就因冷卻而變韌不過不失~既然去了燒味區,就夾了件蜜汁叉燒試試蜜汁味不會過甜,微焦的香氣雖然是最側邊的部分,但肉質也不會太硬,幾好食!燒牛扒是整頓buffet最不好吃的一款單單是牛扒太韌,已大大扣分!日本區有燒物及天婦羅,另一邊檔
最近好多酒店都推出自助餐折扣優惠
左揀右揀之下,選擇了普慶餐廳!
星期一的晚餐buffet,85折連加一,每位$540

海鮮區圍上了隔板,由職員夾食物給食客,不能自行揀選啊!
我們的座位正正對著海鮮區,就先從海鮮入手~~
生蠔
有生蠔﹑長腳蟹﹑麵包蟹﹑龍蝦﹑青口及凍蝦,選擇充足!
生蠔每人每次分到兩隻
紐西蘭蠔,size雖不大隻,但蠔肉也不會太瘦~
味甜,質感creamy滑溜!
龍蝦
另亦推介龍蝦!
龍蝦肉質新鮮爽口彈牙,雖然膏不算多,但都幾香!
其他海鮮的質素都中規中矩~~
店員於海鮮底部加冰,能保持冰凍溫度啊!

海鮮區的左右兩端分別是ham及沙律
已調味的沙律也有好幾款,味道都不錯!
當然也可自行調製沙律啊~~
7:30pm左右,燒味區那邊推出限時限量的片皮鴨
片皮鴨&叉燒
每人可分到兩件,片皮鴨的油香味不算濃,而皮就夠脆身
餅皮不會過厚,不過好快就因冷卻而變韌
不過不失~

既然去了燒味區,就夾了件蜜汁叉燒試試
蜜汁味不會過甜,微焦的香氣
雖然是最側邊的部分,但肉質也不會太硬,幾好食!

燒牛扒是整頓buffet最不好吃的一款
單單是牛扒太韌,已大大扣分!
日本區有燒物及天婦羅,另一邊檔口是壽司刺身這些自助餐常客~~
吞拿魚刺身好鮮甜!!
天婦羅即叫即炸夠熱辣辣,脆漿不算太厚身,可以接受!
燒蕃薯及燒粟米夠甜,好味~~

老公在另一區叫了份海南雞飯,有白飯/油飯可選
油飯幾香,雞夠嫩滑,唯雞味略淡~~
movenpick雪糕
甜品區,有10款movenpick雪糕可選,選擇夠充足!!
蛋糕
蛋糕款式都算多,味道不會過甜,就算是滿滿朱古力醬的蛋糕也不會好漏~~
酒心朱古力波充滿酒香!!
即製waffle
即製waffle好香脆,另外還有crepe可選,但太飽而吃不下了!!

以500多元的價錢來說,CP值都算不錯!
食物質素都屬中上水平,都值得再光顧呢~~~
2020-05-25
生蠔