2008-09-03 26 浏览
Me and my fd went to Hung Hom for openrice trip last few days ago. The first place that we went was Si Sun.Before we went in, there already lot of peoples inside so we thought that must be a great restaurant. We order two burger, mine is "Double Cheese Burger and egg with salad sauce".It didnt look good at all, the salad sauce were all around the burger. When i ate the first mouth of the burger is pretty nice, but a little bit oil. When i get to finish a half, I dont feel like to eat that any
It didnt look good at all, the salad sauce were all around the burger. When i ate the first mouth of the burger is pretty nice, but a little bit oil. When i get to finish a half, I dont feel like to eat that any more. I saw bunch of oil drip out from my burger. Um... that's it.... That's just my experience, not mean everyone. But I dont think i will get to eat that again ...
2008-09-03 41 浏览
同豬BB去左尖沙咀行街,都要得登去紅磡試下時新搵左一輪,終於都搵到O係邊度.入到去,2個人立即叫左個雙層漢堡同埋雙層漢堡蛋黎食...見到周圍既人都拎住個飽黎食...我地2個都好期待...即叫即整既2個漢堡飽終於都整好,熱辣辣,一啖咬落去,真係超級超級好味!塊手打漢堡好鬆軟,非常多汁,D芝士好溶,塊包亦都好軟熟,舊蛋都好有蛋味,完全唔似麥當當D蛋,再加埋D醬汁...真係好好味!我地2個食完2個飽O岩O岩好,超級滿足2個飽加罐可樂都係三十幾蚊,水準仲要咁好,真係非常抵!真係好羨慕住O係附近既人,可以得閒就落街食依個我地覺得係食過最好食既漢堡飽
同豬BB去左尖沙咀行街,都要得登去紅磡試下時新

見到周圍既人都拎住個飽黎食...我地2個都好期待...

我地2個食完2個飽O岩O岩好,超級滿足

雙層芝士漢堡
雙層芝士漢堡
2008-08-30 7 浏览
首先,冇諗到成日聽到嘅時新,原來就喺呢度。以前碼頭仲係連住火車站時,我經常都會嚟呢頭,亦冇留意到呢間快餐店有乜咁特別。既然喺自己社區,當然要踩一踩場。去到食咗兩個包一隻雞髀,因為份量都比較細。由於出貨快,啲肉係即燒,當然好味。個人認為加沙律醬味道最好。雞髀炸得好正。舊式快餐店最拿手,硬係覺得去大家樂、大快活、美心食唔到咁正。不過就多毛啲。唯一最唔掂就係杯凍奶茶,得個甜字。下次都係叫汽水算。老實講,唔係真係咁值得講到咁勁,個人認為只能用抵食嚟形容。不過都會再幫襯,因為咁嘅價錢,好過走去食麥當勞。

唯一最唔掂就係杯凍奶茶,得個甜字。下次都係叫汽水算。

下午茶
  • 炸雞髀
(非会员)
2008-08-29 8 浏览
This place is OK.... but what I don't understand is why it has been #1 in open rice for this long ....I'm sure there is some other burger place better than this... I tried their burger , hot dog , chicken legs, fries and some rice dish . personally , I like Mos burger's 'fresh burger" better ....and their fries are better also.... But it is a true old time HK fast food place.... It reminded me when I was a kid....stealing money from mom to buy chicken leg and a coke. Overall: good to h

Overall: good to have once in a while ....
  • old time HK style burger & hot dog
2008-08-29 16 浏览
見到Open Rice榜首長期都係時新,就特登去食漢堡飽.其實揾時新都唔難,落車行幾條街就到.鋪出面同入面都好有懷舊feel.我就食咗雙層芝士蛋漢堡$15,蛋好大塊,仲大過個飽,牛肉雖然細塊,但係都厚,肉汁juicy,仲有好多洋葱粒,咬口十足,麵飽好鬆軟,仲脆,芝士係半溶,沙律醬好多,但比其它失色.雖然個飽好大,但係我一個人都食哂成個飽,而且成間店得我一個細路,D人都望住我.雙層芝士蛋漢堡以$15來講,都算平,而且又好味,下次再試其它嘢.

見到Open Rice榜首長期都係時新,就特登去食漢堡飽.

其實揾時新都唔難,落車行幾條街就到.

鋪出面同入面都好有懷舊feel.

我就食咗雙層芝士蛋漢堡$15,

蛋好大塊,仲大過個飽,

麵飽好鬆軟,仲脆

芝士係半溶

沙律醬好多,但比其它失色.

好味
牛肉好味,蛋大塊
極有港式feel
好味
牛肉好味,蛋大塊
  • 雙層芝士蛋漢堡
2008-08-29 13 浏览
雙層芝士漢堡蛋包。5粒★滿分:::★★★★★雖然賣相不是太吸引, 但味道卻是一流呢!手製的漢堡扒真的十分美味。肉很滑很鬆軟, 還有豐富的肉汁。(不是油啊!)它沙拉醬很美味, 跟平日吃到的沙拉醬確有不同。很欣賞那塊煎蛋。時新跟我的家很接近。我是外賣自取的。一打開包裝袋, 看見包裡的醬汁都瀉滿出來了,想堂食的朋友就比較麻煩了..會弄得滿手油呢!而我就回到家中慢慢享受。 =)
雙層芝士漢堡蛋包。
5粒★滿分:::★★★★★
雖然賣相不是太吸引, 但味道卻是一流呢!
手製的漢堡扒真的十分美味。
肉很滑很鬆軟, 還有豐富的肉汁。(不是油啊!)
它沙拉醬很美味, 跟平日吃到的沙拉醬確有不同。
很欣賞那塊煎蛋。

時新跟我的家很接近。
我是外賣自取的。
一打開包裝袋, 看見包裡的醬汁都瀉滿出來了,
想堂食的朋友就比較麻煩了..會弄得滿手油呢!
而我就回到家中慢慢享受。 =)

正!睇下D汁多D瀉架!!
正!
正!睇下D汁多D瀉架!!
正!
  • 雙層芝士漢堡蛋包
2008-08-29 17 浏览
時新大名一早聽過了..但一直都未有去試近日心痕想試,,便特意搭車到紅磡一試蠻容易找..問d居民個個都差唔多識教我地行過去時新有個更話食漢堡包最出名哩到嫁啦!去到叫左兩個雙層芝士漢堡...野飲同炸雞脾=]兩個雙層芝士漢堡都好熱..食落味道都唔錯..但d漢堡口感好差..一咬就散而逸婷就話令到佢好失望...佢食左4分3左右就無再食到炸雞脾更加唔洗講..勁油...d油係咁流出哩又唔係太好食..咬左幾啖都無左下文出面既小食店應該更平又更好食..時新既漢堡或許係香港人既集體回憶既溫情又便宜..但個人覺得試一次就好了
時新大名一早聽過了..但一直都未有去試
近日心痕想試,,便特意搭車到紅磡一試

蠻容易找..問d居民個個都差唔多識教我地行過去時新
有個更話食漢堡包最出名哩到嫁啦!

去到叫左兩個雙層芝士漢堡...野飲同炸雞脾=]
兩個雙層芝士漢堡都好熱..食落味道都唔錯..
但d漢堡口感好差..一咬就散

而逸婷就話令到佢好失望...佢食左4分3左右就無再食到
出面既小食店應該更平又更好食..

時新既漢堡或許係香港人既集體回憶
既溫情又便宜..但個人覺得試一次就好了
  • 雙層芝士漢堡
(非会员)
2008-08-28 10 浏览
我本身係住黃埔的,睇完openrice 先知呢間野咁著名。我5 6 年前都一直見到時新,但從冇想過去食。因為outlook 太普通,令人想起一般的茶餐廳。冇興趣....今日收工,我下車行去買。要左個紅豆ice 同身雙層芝士漢堡蛋包。即叫即做,好多人排隊,但店員好nice。我仲以為係好惡個d,真係想起就驚......果d又惡又大聲的呀姐.....>_<包又甜又香,上面的source同下面唔同,肉係滑又juicy ,但就太salty了$15 個包 有咁的水準,係邊度找呀??! 我說呢個餐廳真的ok ,鐘意漢堡的人一定要試下 !!

$15 個包 有咁的水準,係邊度找呀??!
我說呢個餐廳真的ok ,鐘意漢堡的人一定要試下 !!
  • 雙層芝士漢堡蛋包
2008-08-25 1 浏览
好耐冇幫襯過啦~ 出開黃埔梗要買番個~我叫雙層漢堡扒包($11), 友人叫雙層漢堡扒蛋包($13)~juicy手製厚厚漢堡扒+清爽洋蔥粒+即叫即整熱辣辣+抵食 = perfect !食一個burger, 當晚餐足夠有餘~ 滿足~連鎖快餐店burger 係冇得比ga~下次要試下佢d 漢堡扒飯/意粉先~今次見店面環境比大半年前乾淨
好耐冇幫襯過啦~ 出開黃埔梗要買番個~

食一個burger, 當晚餐足夠有餘~ 滿足~

連鎖快餐店burger 係冇得比ga~

下次要試下佢d 漢堡扒飯/意粉先~

今次見店面環境比大半年前乾淨
2008-08-24 13 浏览
我們喜歡一隻真蛋煎的蛋多於蛋粉調出來的蛋我們喜歡手製的肉餅多於機啤的漢堡扒這些都是媽媽教我們的所以時新特別親切, 特別好吃儘管我們明天還需繼續幫襯麥記肯記毛記去不能說是濁流裡的一絲清泉但在效率型社會裡, 這樣的快餐, 的確帶來一點溫暖和安慰
我們喜歡一隻真蛋煎的蛋多於蛋粉調出來的蛋
我們喜歡手製的肉餅多於機啤的漢堡扒

這些都是媽媽教我們的
所以時新特別親切, 特別好吃
儘管我們明天還需繼續幫襯麥記肯記毛記去

不能說是濁流裡的一絲清泉
但在效率型社會裡, 這樣的快餐, 的確帶來一點溫暖和安慰
2008-08-24 9 浏览
呢間在Openrice長據榜首既快餐店,我已期待好耐想去食,耐何自己唔多鐘意食牛肉,故遲遲未去朝聖,...但早排見BLOG友介紹,佢哋個個都話唔錯,令我心郁郁想去試,今天終於去試了.....入到去坐位唔算多,只可坐三十人左右吧,環境比想像中差不多,殘殘舊舊的,但都幾乾淨......開放式廚房傳來陣陣肉香,我便立刻叫個招牌菜-雙層芝士漢堡,.....嘩!果然唔錯噃,佢既漢堡唔係急凍貨,而係自己新鮮手制,肉質鮮嫩,好多肉汁,咬落有口感,中間仲混咗d洋蔥粒好惹味,唔怪之得長據榜首食完呢個~覺得其他貴價漢堡包店,真係冇得比,好老實個句唔係話超級好食,...係好好食......但係即叫即烘,麵包外鬆軟內香脆,,漢堡肉味濃,質地又嫩滑,兼半溶芝士與牛肉交纏既水準,已經贏人幾條街,加上食落去真係有肉汁,才十三蚊一個包,仲想點?
食完呢個~覺得其他貴價漢堡包店,真係冇得比,好老實個句[時新]唔係話超級好食,...係好好食......但係即叫即烘,麵包外鬆軟內香脆,,漢堡肉味濃,質地又嫩滑,兼半溶芝士與牛肉交纏既水準,已經贏人幾條街,加上食落去真係有肉汁,才十三蚊一個包,仲想點?
2008-08-22 2 浏览
其實已經係第二次黎時新,第一次食芝士蛋漢堡時已經覺得好好食,今次反樸歸真買了最簡單的漢堡包, 就真係食出時新漢堡的真滋味! 話說上一次食芝士蛋漢堡食得出佢塊肉夠香夠juicy,但可能因為又有芝士又有蛋又有sauce,令到塊肉濕左諗左,就食唔出原來塊肉除左香同juicy之外,個面仲係脆的! 今次食呢個最原始的classis 漢堡,只有一塊牛肉,沒有額外配料,但味道卻是出奇的好。一口咬下去,不得了!塊肉又熱又有汁之餘仲要兩面都煎得香脆,真係忍唔住一面食一面叫:真係好好食!除左漢堡包之外我們也叫了魚柳包。那魚塊不是炸的而是煎的,同樣新鮮熱辣但有點點腥味而且頗油,就沒有想像中的好。

• 漢堡包
我是在openrice 看到它長期於首位, 才慕名而來的雖然地方環境跟我想像的有點出入但食物質素令我有想再來吃的衝動大熱天時, 我和朋友 4點15分進入店內, 坐在冷氣機出風口的確涼! , 好, 點了些食物: 雙層芝士漢堡 , 雙層芝士蛋漢堡 , 薯條 , 汽水 x2總計 $ 50 (這個價錢都可以接受 , 因為對俾 漢堡王, 摩斯漢堡,這個價錢一點也不貴)好 , 等嗌號碼期間非常緊張, 因為不知道好不好吃 店內人數不算太多, 不需排隊那麼誇張好 ~ 食物送到, 薯條是剛剛炸好 ~ 一咬落口, 好熱呀不算好驚喜的薯條被我們放置一邊 , 來, 主角 !先試試雙層芝士漢堡, 漢堡size 很少 , 沙律醬美味 芝士是普通最常吃到那種不過這個組合出奇好吃 !!!!!!令我吃完一個想再來多個 !我口唔算大, 所以咬落個包到都幾累架 , 事關好厚 !朋友的雙層芝士蛋漢堡 , 也是出奇好吃 , 蛋還有少少蛋液 ~大致上跟前者差不多 !好, 再來吃薯條 , 點點茄汁 ~ 不錯 , 很快吃光飲完杯汽水 , 就走人lu~今次呢餐下午茶食得幾開心^_^
我是在openrice 看到它長期於首位, 才慕名而來的
雖然地方環境跟我想像的有點出入
但食物質素令我有想再來吃的衝動

的確涼! , 好, 點了些食物

好 , 等嗌號碼期間非常緊張, 因為不知道好不好吃
店內人數不算太多, 不需排隊那麼誇張
好 ~ 食物送到, 薯條是剛剛炸好 ~ 一咬落口, 好熱呀

不算好驚喜的薯條被我們放置一邊 ,
來, 主角 !
不過這個組合出奇好吃 !!!!!!
令我吃完一個想再來多個 !
我口唔算大, 所以咬落個包到都幾累架 , 事關好厚 !

好, 再來吃薯條 , 點點茄汁 ~ 不錯 , 很快吃光
飲完杯汽水 , 就走人lu~
今次呢餐下午茶食得幾開心^_^
  • 雙層芝士漢堡包
  • 雙層芝士漢堡蛋
  • 薯條
個麵包熱熱的~ 應該係用煎~ 唔係焗返熱的~ 好食~而隻蛋係荷包蛋~ (好似可轉炒蛋) 都好好食~個沙律醬亦都好唔錯~ 主角漢堡好味~ 唔好肉o既我都覺得好食~不過個包都幾厚(可能係雙層la~) 自認個口唔細o既我都覺得佢厚~下次都係叫佢切多刀先得 (好似話可以的)整體o黎講... 個包都ok... 行開可以一試~P.S. 舖內坐位少兼迫~ 唔想等o既可以take away~
個麵包熱熱的~ 應該係用煎~ 唔係焗返熱的~ 好食~

而隻蛋係荷包蛋~ (好似可轉炒蛋) 都好好食~

個沙律醬亦都好唔錯~ [sauce可以轉黑椒汁/茄汁/(忘記了), 共4款]

主角漢堡好味~ 唔好肉o既我都覺得好食~

下次都係叫佢切多刀先得 (好似話可以的)

整體o黎講... 個包都ok... 行開可以一試~

雙層漢堡蛋
雙層漢堡蛋
2008-08-19 16 浏览
時新快餐店在Open Rice的食評十分好的,所以,我對這店慕名而久的了~終於來到了~~初時比這店赫了一跳~又細,D位又迫,仲要好多人排隊呢~但~旺場一定有它個人之處的~更加要試了~這店最出名的"雙層芝士漢堡飽"----->>真的好正,牛肉多汁,個牛肉漢堡邊又脆~比起上次在沙田新城市吃幾十元一個的Triple-O's漢堡飽更正~不要忘了這兒只賣 $13元一個咋~至於雞脾--->>就80分啦~咖哩牛腩飯--->>聽他們說個汁不夠辣,但~牛腩夠"淋"~ -->> $24元(送一碗稀到不得了的"蘿宋湯")紅豆冰--->>不外如是,不夠濃~我吃的黑椒牛扒飯--->> $ 26元--->>個汁夠辣,味道好似回到以前細個去"樂口福快餐店"的那個年代~可惜,個牛扒很難才咬得開~唉~~~(記得80年代,我住在佐敦德興街一年多,德興街樓下有間"良友快餐店",那兒的牛扒好鬼正~我吃到上哂癮,在叫外賣同時,更會多買一磅生的牛扒放雪櫃做存貨,可惜,現在已找不到這樣好水準的"快餐店"了~)不要比黑麻麻
但~旺場一定有它個人之處的~更加要試了~
不要忘了這兒只賣 $13元一個咋~
至於雞脾--->>就80分啦~
(送一碗稀到不得了的"蘿宋湯")
紅豆冰--->>不外如是,不夠濃~
不要比黑麻麻的漢堡外層赫親您們,一家人的一致食評--->>真的好好味~
我仲打包了兩個"雙層芝士加旦漢堡飽"比老公做晚餐~~
總括---->>必食之選-->>雙層芝士加旦漢堡飽,雙層芝士漢堡
照片參考 : http://hk.myblog.yahoo.com/kitypanghk/article?new=1&mid=7037

咖哩牛腩飯汁不夠辣,肉淋
黑椒牛扒飯沒牙的不要吃
門口牌