2020-02-11 636 浏览
有日拉埋屋企人去食呢間,反正都係食開茶記下午茶,佢地都唔介意多個選擇。咁有得佢地去食,其實都係想佢地感受下另外一邊嘅世界,改善佢地群開嘅圈子。所以去之前係真心希望佢地會鐘意同埋店入面嘅人都令佢地覺得容易親近。入到去嘅時候,無咩人排隊,唔算full,一群手係門口等緊外賣。見到佢地咁旺,等都好開心,屋企人都好surprise間野咁年齡層都有,無佢地去開嘅店咁頹。見到餐牌,唔可以話好大驚喜,佢地好熟練咁叫左一d近似佢地平時食嘅餐。好快有得食,仲要大份足料,用料明顯有落心思。屋企人好滿意,唯一不足係屋企人話呢間舖唔夠隔離平,雖然食物有質素,但可感都仲會食下隔離,平衡下咁話。

話説有次晚餐時間要返工,搵下九龍灣有咩黃店,進到呢間黃店,於是入去試下,而且唔駛點等位見到餐牌有湯飯,天氣咁凍就試下啦,上菜速度都ok講返個湯飯,叫花膠滑雞湯飯,真係好足料,大概有1/4隻半隻雞,同埋真係有幾塊花膠,我作為男人都覺得好飽

見到餐牌有湯飯,天氣咁凍就試下啦,上菜速度都ok

滑雞花膠湯飯
2020-02-03
滑雞花膠湯飯
  • 花膠滑雞湯飯
2020-01-20 1074 浏览
用餐當晩應該係團年飯嘅熱門日子 但冰室都非常full... 和朋友二人到達嘅時候 剛好有食客結賬 所以唔使等位... 但我地之後嘅人客就要等luu... 不過翻枱都快...我地一人一個餐... 老火湯同熱飲二選一 我地揀咗湯... (小插曲:同枱嘅伯伯叫咗熱奶茶 見到我地有湯 就同侍應講佢未有湯... 侍應就俾咗一碗佢... 就係咁 伯伯又有湯 又有熱飲... 雖然我地無此待遇 但見到伯伯有湯飲都好嘅...)雞髀肉係滑嘅 雞胸就麻麻... 皮下脂肪唔算多 接受到... 三款醬汁都好食... 係碗飯有D硬... 塊豬扒好厚 感覺幾好... 不過食落唔夠淋... 三隻太陽蛋幾正... 不過都係略嫌飯粒有D硬... 太陽蛋D蛋汁撈埋就好少少...整體黎講 係正常嘅冰室食品... 可以多去醫肚
無骨海南雞飯

整體黎講 係正常嘅冰室食品... 可以多去醫肚
2020-01-19
2020-01-09 989 浏览
燒山嘅時代冰室係九龍灣插旗,從此九龍灣又多一間黃店喇💛🥚蔥油三蛋厚切豬扒飯($56,送老火湯/熱飲)傳說中豬扒大塊又好味,果然名不虛傳!豬扒厚厚的,咬落外脆內嫩蔥油香口惹味,唔太油膩,真心好好味🤤荷包蛋有三隻🍳🍳🍳能夠一次過滿足哂又想啜蛋黃汁,又想篤穿佢拌勻蛋漿嚟食嘅慾望呀😂🍜厚切豬扒烏冬/拉麵+炒蛋+牛油多士($54,送老湯/熱飲)揀選了烏冬...口感煙韌滑嘟嘟,好高質👍🏻豬扒半煎炸,肉嫩多汁🤤炒蛋兩邊煎得金黃,入面仲夾咗火腿絲喔💯牛油多士變成牛角包🥐,食完先知餐牌係寫牛油多🤣Any肥,牛角包鬆軟,牛油味香濃!而且唔會油淋淋,好味呀💕
燒山嘅時代冰室係九龍灣插旗,從此九龍灣又多一間黃店喇💛

🥚蔥油三蛋厚切豬扒飯($56,送老火湯/熱飲)
傳說中豬扒大塊又好味,果然名不虛傳!
豬扒厚厚的,咬落外脆內嫩
蔥油香口惹味,唔太油膩,真心好好味🤤
荷包蛋有三隻🍳🍳🍳

揀選了烏冬...
口感煙韌滑嘟嘟,好高質👍🏻
豬扒半煎炸,肉嫩多汁🤤
炒蛋兩邊煎得金黃,入面仲夾咗火腿絲喔💯
牛油多士變成牛角包🥐,食完先知餐牌係寫牛油多🤣
Any肥,牛角包鬆軟,牛油味香濃!
而且唔會油淋淋,好味呀💕
2020-01-07 14100 浏览
由於九龍灣大型私人屋苑兼購物商場「德福廣場」,位於九龍灣工業區的旁邊,所以有大量食堂跟餐廳,開設在九龍灣工廠大廈的樓下,就算食客不是在九龍灣工廈裡面工作,也能夠從「德福廣場」前往光顧九龍灣工廈食堂。九龍灣工廈裡面的食堂餐廳眾多,除了長期在九龍灣工廈裡面上班,否則不太可能短期內試完所有的九龍灣工廈食堂,包括位於「常悅道」工廈「環球工業大廈」樓下的餐廳「時代冰室」。「時代冰室」跟很多九龍灣工廈食堂一樣,為了方便大部分工廈文員跟工人用餐,所以餐牌裡面的食品,食品跟飲品款式數目,都不比會其他地方的餐廳少。例如一般工廠工人,或者寫字樓文員在下午茶時間都會享用的食品,「時代冰室」也絕對不缺乏。「時代冰室」裡面的下午茶茶餐,茶餐款式眾多到叫人隨時即場「選擇困難症」發作。就連我這個現在不是在九龍灣工廠裡面工作,只是偶然從「德福廣場」,徒步走過來九龍灣工廠光顧「時代冰室」,最後竟然也足足點了兩款食品,加兩杯冰凍的飲品,花了港幣八十多元。就例如「時代冰室」下午茶茶餐裡面,有關甜味「西多士」的小食食品,竟然也足足有六款不同的口味,「西多士」的口味款式,多得叫我有點眼花繚亂。當中「時代冰室」下午茶茶餐裡面包括

當中「時代冰室」下午茶茶餐裡面包括有三款,以甜味黑糖糖漿作為主要調味料,名稱叫做的「黑糖西多士」的套餐連飲品,價錢最便宜的「黑糖西多士」都只是賣港幣二十八元而已。

我選擇了加入甜味新鮮甜味水蜜桃果肉,還有黑糖糖漿甜味的西多士食品,名稱叫做「黑糖 · 蜜桃雪山西多士」。「黑糖 · 蜜桃雪山西多士」配熱飲套餐只賣二十八元,容許我可以加錢轉換其他飲品。

我就選擇了「時代冰室」「黑糖西多士」茶餐裡面配備,加港幣八元就可以享用到的「水果茶」飲品。後來「時代冰室」侍應把「水果茶」製成品送到我的面前,「水果茶」造型有點教我出乎意料之外。

因為「時代冰室」原來安排了,以一個平時用來裝水的大水瓶,作為盛載「水果茶」飲品的餐具。然後「時代冰室」選擇直接把塑膠飲管插進水瓶瓶裝「水果茶」裡面。

雖然「時代冰室」下午茶「水果茶」飲品裡面,也有來自水果跟糖漿的甜味,但是「水果茶」裡面的水果甜味,已經在不知不覺的情況下被茉莉茶裡面明顯濃厚香味所掩蓋。

至於「水果茶」原本跟餐上的下午茶食品,「黑糖 · 蜜桃雪山西多士」實際製成品在上檯時,已經有非常搶眼的切片新鮮水蜜桃,切片水蜜桃裡面的味道非常之甜。

「時代冰室」茶餐食品「黑糖 · 蜜桃雪山西多士」裡面,除了有很濃厚的水蜜桃甜味之外,甜味水蜜桃底下原來還有甜味的奶油忌廉,奶油忌廉成為了「時代冰室」版本西多士裡面的「楓糖糖漿」。

再加上「時代冰室」還在「西多士」跟水蜜桃忌廉之間,另外加入甜味味道非常濃厚的黑糖糖漿,所以無論「時代冰室」廚房有沒有在西多士裡面,加入例如「咖央」的甜味餡料,食店已經沒有再淋甜味糖漿調味料的必要。

實際上「時代冰室」的下午茶食品「黑糖 · 蜜桃雪山西多士」,單單用刀切下其中一件享用,已經可以食到濃厚的黑糖甜味、奶油甜味、西多士的雞蛋甜味,還有水蜜桃本身的甜味。

至於「時代冰室」「黑糖 · 蜜桃雪山西多士」的口感,主要分為兩部分。由於「時代冰室」剛剛製作完成「黑糖 · 蜜桃雪山西多士」,所以西多士部分的口感仍然十分香脆,而且西多士麵包裡面還有新鮮造好的熱度。

我覺得享用「時代冰室」「黑糖 · 蜜桃雪山西多士」食品的時候,可以嘗試直接用刀,連着水蜜桃、黑糖糖漿、甜味忌廉跟西多士一起切下來,四者直接放入口中,吃到的甜味感覺會更顯得多層次。

至於覆蓋了「黑糖 · 蜜桃雪山西多士」頂蓋位置的甜味奶油忌廉,奶油忌廉實際的份量很多,多得完全覆蓋西多士,令西多士的每一個部分都擁有甜味滋潤,不用擔心會食到無味道的「黑糖 · 蜜桃雪山西多士」。
水果茶

我在「時代冰室」裡面除了選擇享用,享用有濃厚黑糖甜味,加水蜜桃甜味的「黑糖 · 蜜桃雪山西多士」,加入花茶香味比水果甜味强的「水果茶」之外,還選擇了「進擊之巨人漢堡」。

「時代冰室」下午茶食品「進擊之巨人漢堡」這個名稱,驟眼看看似很有霸氣的樣子,不過「進擊之巨人漢堡」裡面漢堡扒使用的肉類,直至我享用完「進擊之巨人漢堡」之後還是搞不清楚。
黑糖蜜桃雪山西多士

皆因「時代冰室」下午茶食品「進擊之巨人漢堡」裡面的漢堡扒,漢堡扒色澤呈淺灰色,不像傳統人手手工製造出來的牛肉漢堡扒,所以我對「進擊之巨人漢堡」漢堡扒裡面的實際肉類抱有保留態度。

至於「進擊之巨人漢堡」裡面使用的醬料,還是跟坊間港式漢堡包食店使用的醬料大同小異,都只是一般甜味的沙律醬而已,欠缺酸味的沙律醬,味道不及酸甜味道的蕃茄醬那麼吸引。

相對只有甜味的沙律醬,「進擊之巨人漢堡」裡面的其他調味配料,甜味片裝芝士跟新鮮配料生菜,反而更能為「進擊之巨人漢堡」再來正面的味道感覺。

加入「時代冰室」為「進擊之巨人漢堡」預備了一個十分新鮮,口感頗為軟腍的麵包,所以即使徒手拿起「進擊之巨人漢堡」享用,也完全沒有遇上問題。
進擊之巨人漢堡

至於「時代冰室」下午茶「進擊之巨人漢堡」食品裡面其他的部分,「進擊之巨人漢堡」裡面的芝士,是一塊完整正方形,擁有酸甜味道的片裝芝士。

再加上酸甜味道兼備的沙律醬之後,「進擊之巨人漢堡」實際製成品的味道,變成了甜味加酸味。「進擊之巨人漢堡」唯一美中不足的地方,是「進擊之巨人漢堡」漢堡扒裡面沒有明顯的牛肉味道。
薯皇

雖然「時代冰室」為「進擊之巨人漢堡」使用了一個,表面鋪滿大量芝麻,口感尚算軟熟的漢堡麵包,然後漢堡扒裡面口感欠缺明顯的牛肉感覺,令「進擊之巨人漢堡」實際味道打了折扣。

至於伴隨「進擊之巨人漢堡」食品一起上檯的炸「薯皇」口感香脆程度尚可,「時代冰室」下午茶飲品,是以金屬製作而成的餐杯,去盛載有淡奶甜味的冰凍「港式奶茶」飲品。

由於「時代冰室」有頗高的金屬餐杯,去保護和盛載甜味的「凍奶茶」,所以令我能夠由頭到尾,都能夠喝到有冰涼溫度快感的凍飲港式奶茶飲品。

至於「時代冰室」下午茶「凍奶茶」飲品裡面的淡奶甜味,也都總算是十分充足,所以「時代冰室」下午茶裡面配備的凍飲飲品「港式奶茶」,味道合乎我的要求。

不過我發現,「時代冰室」的水果茶飲品,跟「進擊之巨人漢堡」實際製成品味道,跟我期望的味道稍為有所出入,未完全符合我的預期,令我對「時代冰室」下午茶評價稍為打了折扣。
2019-12-07
黑糖蜜桃雪山西多士
薯皇
  • 水果茶
  • 進擊之巨人漢堡
2019-12-17 1718 浏览
時代冰室,這一百搭早餐,可讓你自選 ……包類,蛋,肉,菜。玩法新鮮有創意之外價格也不高。如圖,小弟今早包選了牛角(一般其他店要加錢呢),蛋選了滑蛋,肉選了餐肉,菜其實不是菜,可選沙律,粟米,焗豆,我選了焗豆。餐肉味道可以,有兩片,底!牛角包較軟。炒蛋好滑。焗豆大大份……還有奶茶,more than okay 架。if you ask me will I introduce this restaurant to other people, in this area, Kowloon Bay Commercial area, this is one of the 10 top best brand new restaurants already, this, I will introduce to people who come here for meeting, who is working here.
餐肉味道可以,有兩片,底!
牛角包較軟。
炒蛋好滑。
焗豆大大份……
還有奶茶,more than okay 架。
百搭早餐
百搭早餐
2019-12-01 1788 浏览
星期日係九龍灣工業區想搵間餐廳食下野都有啲難度,所有見到呢間有開就直接行入去啦。佢餐牌上都有好多選擇,我就選咗佢個特餐:招牌厚切豬扒湯通粉+3.6牛乳炒蛋+牛角包佢碟通粉一上枱就“嘩”咗出黎!呢塊豬扒真驚人,大過我塊面,堪稱巨扒!成個碗面都比佢冚哂,雖然賣相平實,不過係度食都唔會介意呢啲啦。呢塊扒食落去都唔差,厚切肉量,食完塊扒基本上都飽左一半。😆至於個炒蛋都ok滑,不過份量就少咗啲。而牛角包食落幾鬆軟香口。成個特餐$52。

佢餐牌上都有好多選擇,我就選咗佢個特餐:

招牌厚切豬扒湯通粉+3.6牛乳炒蛋+牛角包

呢塊扒食落去都唔差,厚切肉量,食完塊扒基本上都飽左一半。😆

成個特餐$52。
2019-11-07 1126 浏览
同事生日唔叫蛋糕🎂,改叫中午飯🥣呢間係九龍灣新開的時代冰室,厚厚的蔥油豬扒加三眼蛋飯☺️豬扒有少少硬左,蔥油豉油飯好味😋因外買關係,唔夠熱就好似欠左些啊🤣
同事生日唔叫蛋糕🎂,改叫中午飯🥣
呢間係九龍灣新開的時代冰室,
厚厚的蔥油豬扒加三眼蛋飯☺️
豬扒有少少硬左,蔥油豉油飯好味😋
因外買關係,唔夠熱就好似欠左些啊🤣
外卖送餐
2019-11-04 1171 浏览
星期日原來九龍灣好多餐廳都沒有營業的, 行了一會畀我找到時代冰室, 立即入去食番個午餐先! 點了兩個常餐,叉燒湯意粉+香滑炒蛋+牛角包$48,特濃蕃茄雜菜滑雞通粉+ 香滑炒蛋+牛角包 $48, 凍啡少甜$3。叉燒湯意粉~ 開頭想食沙爹牛肉通粉, 但店員說不能轉,沙爹牛肉一定是配公仔麵的,所以就點了叉燒湯意粉, 味道偏淡, 叉燒好硬。特濃蕃茄雜菜滑雞通粉~ 蕃茄雜菜湯底味道很淡, 完全沒有特濃的感覺,滑雞口感好韌, 沒有雞味。香滑炒蛋 & 牛角包~ 反而炒蛋味道最好, 起碼口感滑溜, 牛角包味道正常。凍啡少甜~ 味道普通。茶走~ 茶味濃, 好飲過咖啡。個人感覺餐廳食物質素有待改善, 下次有機會再嚟試下。

凍啡少甜~ 味道普通。

茶走~ 茶味濃, 好飲過咖啡。

個人感覺餐廳食物質素有待改善
, 下次有機會再嚟試下。
叉燒湯意粉+香滑炒蛋+牛角包$48, 特濃蕃茄雜菜滑雞通粉+ 香滑炒蛋+牛角包 $48, 凍啡少甜跟餐價$3

特濃蕃茄雜菜滑雞通粉

叉燒湯意粉

香滑炒蛋+牛角包

凍啡少甜

2019-11-03
香滑炒蛋+牛角包
2019-10-19 1363 浏览
這晚在九龍灣工廈區找吃的,本來想走過去Megabox,但路過發覺原本是另一間茶餐廳的位置竟然開了間新店,看餐牌也不錯,一於試試看(也不用走那麼遠)。裝修是採取香港七八十年代的風格,牆上掛滿很多舊電影的海報,頗為特別。晚餐選擇也有很多,有經典的鐵板餐、茶餐廳必定有的常餐、也有其他的焗飯碟頭飯炒粉麵飯,價錢也很相宜,應該是配合當區的打工一族吧。我點了一個招牌王牌雜扒餐,味道水準在茶餐廳來說算中上,另一半則要了火山肉醬玉子鐵板意粉,份量很足,其實兩個餐三個人吃也足夠,還有例湯送呢。

例湯 (跟餐送)
王牌鐵板雜扒餐
2019-10-08
例湯 (跟餐送)
王牌鐵板雜扒餐