2024-12-07 93 浏览
👧🏻😋👅🍽✨謝斐道氣氛居酒屋🎏-🏮 超有氣氛居酒屋! 店內外都貼滿昭和時期style色彩繽紛既廣告同海報🏮 餐點多元化, 除左新鮮刺身卷物, 仲有多款特色送酒小食同串燒, 岩晒飲返杯-▪️卷物❣️昭和海鮮卷 $228 海膽同魚子多到滿瀉, 太卷仲包住角切雜錦魚生, 食到三文魚同油甘魚好新鮮!▫️佐酒小食❣️半生熟牛肉 $108 呈花形份量好多! 厚切但冇筋易咬, 肉味鮮甜, 包埋醬油洋蔥絲食冇得彈!❣️酒盗配芝士脆餅 $68 酒盗係醃內臟, 食落似肝質地好軟滑, 脆餅帶淡淡芝士味, 更能帶出醃醬鹹香❣️炸海鰻魚骨 $68 出面好少見, 幼身魚骨酥脆帶魚油香❣️南蠻醬炸雞 $58 包住幼身雞髀骨, 拎住黎食啖啖肉; 雞肉juicy點蛋黃醬都好夾▪️串燒❣️白鱔 $68 牛舌 $58 兩款都係係食材原味道, 鱔魚出色彈牙多汁❣️Menu另有一版有雞串不同部位, 全部都係日本空運到港, 雞軟骨 $35 雞肉丸 $32 都好食▫️一品料理❣️炸櫻花蝦豆腐 $58 外脆內軟好出色, 炸物配上醬油汁香而不膩
👧🏻😋👅🍽✨

半生熟牛肉
酒盗配芝士脆餅
炸海鰻魚骨
2024-12-07 45 浏览
一向好鍾意昭和風嘅我🎌最近去咗位於灣仔嘅昭和食堂食飯🤩餐廳裝潢模仿日本昭和時期嘅居酒屋🏮牆壁上貼有大量色彩繽紛嘅字句,好靚呀😍係我鍾意嘅野🙊打卡一流啊📸 昭和食堂主打刺身、燒物及串燒🍣🍢提供各種日式地道嘅小食🇯🇵好似時令魚生刺身、昭和海鮮卷同海膽魷魚卷😍🟠昭和海鮮卷賣相好靚嘅昭和海鮮卷🧡上面係海膽同呑拿魚蓉,再加上滿滿嘅三文魚籽😍飯卷入面仲有三文魚、呑拿魚同蝦🦐相當足料👍🏻口感層次豐富😝🟡三點刺身盛合三點刺身分別有三文魚腩、呑拿魚、油甘魚🐟三款刺身都肥美肉厚🤤油脂豐富😛🟣牛舌厚厚嘅牛舌串燒,啖啖肉🐮香噴噴勁juicy💦牛肉味濃,肉質彈牙😛🔴雞肉丸彈牙紮實嘅雞肉丸🐔肉質嫩滑多汁💦🔵雞大動脈餐廳有好多雞嘅特別部位可以食到🐓我試咗雞大動脈,食落去彈力有咬口😛脆脆地幾特別😆🟢雞頸肉另外我仲試咗雞頸肉,好特別😝肉質具彈性,富有嚼勁😗加埋醬汁一齊食相當惹味😎🟤川海老唐揚細細隻嘅川海老唐揚🦐香脆可口,鹹香酥脆,送酒一流🍻⚫️鳥唐揚雞肉嫩滑juicy💦外脆內嫩,非常惹味🐔

🟠昭和海鮮卷

🟡三點刺身盛合

🟣牛舌

🔴雞肉丸
彈牙紮實嘅雞肉丸🐔肉質嫩滑多汁💦

🔵雞大動脈

🟢雞頸肉

🟤川海老唐揚
細細隻嘅川海老唐揚🦐香脆可口,鹹香酥脆,送酒一流🍻

⚫️鳥唐揚
雞肉嫩滑juicy💦外脆內嫩,非常惹味🐔

2024-12-06 29 浏览
今日帶大家嚟到灣仔區,呢度食肆林立,今日介紹一間好出色嘅日本菜,刺身壽司廚師發辦,應有盡有,大家千祈唔好錯過我嘅推介啦😘😘😘=====================Food list📌😍🥗蟹膏帆立貝:蟹膏味道濃郁,配埋新鮮帶子,絕對係開胃小食🫠😍🥗朝鮮醬雞翼:呢個雞翼真係不得了,醬汁一流,味道濃郁,口感極佳🙃😍🥗鹿兒島黑豚腩:呢個就係招牌菜式,肉質十分鮮嫩😋😍🥗串燒雞肉丸:好鍾意食,仲要加埋新鮮雞肉醬汁,肉質鮮嫩可口❗️😍🥗鳥唐揚:雞翼炸得好香脆,好juicy,可以一次過食好多好多架🥰😍🥗牛舌:呢個串燒好好食,牛舌厚身,味道可口,絕對值得推介🥳😍🥗吞拿魚腩卷:肉質鮮嫩,加埋特製醬汁,色香味俱全🤗
=====================
Food list📌

😍🥗鹿兒島黑豚腩:呢個就係招牌菜式,肉質十分鮮嫩😋

😍🥗吞拿魚腩卷:肉質鮮嫩,加埋特製醬汁,色香味俱全🤗
🎀灣仔。超多懷舊復古玩具及海報的日式美食👐👐🎀🪄店名* #昭和食堂🔮地址* 灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$941 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_灣仔剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_日本菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵平時成日去銅鑼灣果邊做運動 原來系街道入面有間甘特別既日本居酒屋 系餐廳店面環境已經覺得超級地道 好似日本當地餐廳甘 有超靚壁畫以及日本裝飾 裡面更加特別 貼上好多懷舊海報及玩具 燈光偏黃營造柔和感 雖然空間唔算好大 但設計都好有特色 仲有一個位置可以睇住師傅整壽司 好似omakase位甘👍值得一提系餐廳主題系同繪畫一同聯合 連餐牌都好精美~🍽️食物質素🍽️餐廳食物都幾特別 除左有比較常見既日式料理 例如刺身壽司,卷物,一品料理 仲有比較少見既最中餅 另外有多款佐酒小食及串燒 餐廳更有提供雞不同部位既串燒~而家經Openrice 訂位有全單8折優惠 記得系提早二十四小時前訂現有!想食就記得早啲約拉😗👀評分💖💖💖💖💖🪄牛肋骨$158叫左款餐廳比較熱門
🎀灣仔。超多懷舊復古玩具及海報的日式美食👐👐🎀

🪄店名* #昭和食堂
🔮地址* 灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$941 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

🪄牛肋骨$158
叫左款餐廳比較熱門既菜式-燒牛肋肉 賣相都幾靚 牛肉以薄切形式再煎香 沾上特調醬汁 肉質軟熟 味道不錯

🪄雪花牛柳$65
牛柳以串燒形式呈上 雪花系類似白蘿蔔 味道帶鹹味 肉質都係好軟熟👍

🪄雞掌心*2 $45/1
第一次食呢個部位 呢個位置系掌位凸起的小肉 一隻腳只有兩小件 口感軟嫩有嚼勁 可以一試😆

🪄昭和海鮮卷$228
去日本居酒屋最中意就係試佢地既特色卷物 呢款系店鋪自創 材料相當豐富!入面有海膽,吞拿魚蓉,蟹柳,蟹籽 賣相好澎湃😍海膽勁多又夠鮮甜 仲有我最愛及吞拿魚蓉 十分細膩綿密👍加上有蟹籽增加口感及鹹鹹地 全部都大大件好有滿足感啊✨

🪄蟹膏帆立貝$168
呢款都係比較少見 兩片帆立貝刺身 中間再夾住蟹膏 食材都好新鮮👍

🪄雞皮餃子$68
必食😍雞皮餃子系即叫即炸 所以口感勁脆卜卜 內裡肉餡都好飽滿 雞皮夠曬薄身 超級正啊!

🪄清酒焗青口$78
青口都有幾多隻 大隻飽滿 清酒鹹鹹地 唔飲酒都容易入口~

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌💌

• 昭和海鮮卷
2024-12-02 52 浏览
有一排冇食日本菜,真係有d掛住魚生壽司🍣🍣🍣 於是今日約咗去灣仔謝斐道e間日式懷舊居酒屋食晚飯 🎎🎎🎎 以店位置嚟講其實佢係邊銅鑼灣多啲~ 呢間店門面及室內裝修都係以新派懷舊居酒屋為主調,環境幾靚氣氛又好 😍😍😍 坐得幾舒服,有d溫暖感,仲放左一啲舊日本玩具🪆、掛畫 🖼️ 陪襯…..食物方面都係好味 😋😋😋 首先上咗個冷盤 🥗🥗🥗 流心蛋薯仔沙律,tiu穿d蛋黃流落d薯仔度,令d沙律更香更滑,回味👍👍👍 跟住上半生熟牛肉 🥩🥩🥩 賣相一流~ 配埋個酸酸甜甜醬汁,增鮮好開胃,諗返都想再食😋😋😋 推介 ⭐️⭐️⭐️再嚟食燒物 🍢🍢🍢 燒生蠔、燒白鱔、雪花牛柳…. 時間嚟得啱啱好,食返d熱嘢暖下胃先 😇😇😇 味道過得去….跟住就係期待已久嘅刺身 🍣🍣🍣 三點刺身盛盒 + 海膽魷魚卷 (4件)🦑🦑🦑 海鮮好鮮甜肥美,尤其件中拖羅 & 海膽魷魚卷配搭有新鮮感,先軟後彈牙👍👍接住係鹿兒島黑豚腩 🐷🐷🐷 排得整齊到唔想整亂佢 👍👍 燒黑豚腩燒走d油花,食落肉感更豐富香口,健康冇咁肥,I like~ ❤️最後,上埋個辣吞拿魚 🐠🐠🐠 BB辣度吞拿魚蓉,再被條魚型嘅脆餅包住,令本身已經飽飽嘅我哋再初產生食慾

最後,上埋個辣吞拿魚 🐠🐠🐠 BB辣度吞拿魚蓉,再被條魚型嘅脆餅包住,令本身已經飽飽嘅我哋再初產生食慾 🤤🤤🤤

食完之後飽足成晚,唔駛食宵夜 😂😂😂

• 流心蛋薯仔沙律
  • 半生熟牛肉
  • 雜錦刺身
2024-12-02 57 浏览
去唔到日本嘅時候食到間正正日本嘢就開心仔💜呢間響灣仔嘅昭和食堂~店如其名店內環境勁有昭和風有feel😍價錢雖然高少少🤏🏻🤏🏻~但食物質素絕對值👍🏻💜雪花牛柳肉質軟嫩肉味濃~配有甜甜地嘅醬汁~💜白鱔本身自己唔太鍾意食鱔類~但呢個真係好驚喜,燒到外皮脆脆地但肉質juicy!💜雞掌心口感有少少似雞軟骨~但比雞軟骨多咗份肉質好好食~💜炸櫻花蝦豆腐脆皮外層咬落軟軟嘅豆腐感覺特別滑~💜流心蛋薯仔沙律賣相靚唔在講~將流心蛋撈埋薯仔一齊食勁fresh,好鍾意呢種沙律👍🏻💜燒三文魚皮薄薄嘅魚皮燒到恰到好處🤤脆得嚟唔會好乾身~💜鹿兒島黑豚腩口感似豬頸肉但冇咁肥膩~爽口唔韌~💜海膽魷魚卷鐘意刺身嘅必點‼️大大舊唔吝嗇嘅海膽超滿足加埋爽口魷魚愛爆🤤💜蟹膏帆立貝鐘意刺身嘅必點之2‼️帆立貝巨大,一咬落去d蟹膏多到爆晒出嚟🤤🤤💜碎蔥呑拿魚腩卷呑拿魚腩蓉好鮮味~飯卷中間都有滿滿嘅呑拿魚腩蓉好飽肚~

💜雪花牛柳
肉質軟嫩肉味濃~配有甜甜地嘅醬汁~

💜白鱔

💜雞掌心
口感有少少似雞軟骨~但比雞軟骨多咗份肉質好好食~

💜炸櫻花蝦豆腐
脆皮外層咬落軟軟嘅豆腐感覺特別滑~

💜流心蛋薯仔沙律

💜燒三文魚皮
薄薄嘅魚皮燒到恰到好處🤤脆得嚟唔會好乾身~

💜鹿兒島黑豚腩
口感似豬頸肉但冇咁肥膩~爽口唔韌~

💜海膽魷魚卷

💜蟹膏帆立貝

💜碎蔥呑拿魚腩卷
呑拿魚腩蓉好鮮味~飯卷中間都有滿滿嘅呑拿魚腩蓉好飽肚~
白鱔
鹿兒島黑豚腩
海膽魷魚卷
蟹膏帆立貝
碎蔥呑拿魚腩卷
昭和食堂裡裡外外的裝潢都很日式,滿滿的昭和風時代感,有像置身於日本中~食物類型以居酒屋為主,提供串燒、壽司等♡⧐ 蕃茄三杯酢 HK$58 ⧏前菜點了我很喜歡的蕃茄三杯酢,每次來到居酒屋都必點冷蕃茄,非常開胃~⧐ 魷魚辛味燒 HK$68 ⧏魷魚辛味燒,送酒一流~⧐ 昭和海鮮卷 HK$228 ⧏說到昭和食堂的名物,莫過於昭和海鮮卷♡卷物裡面有吞拿魚、帶子等海鮮,上面有滿滿的海膽~看著經已覺得很奢華,打卡必選.ᐟ⧐ 蟹膏甲羅燒 HK$128 ⧏蟹膏味道亦算香濃,但不是用真蟹蓋盛著有點失色,若然能多數片脆脆盛著蟹膏就更好~⧐ 清酒焗青口 HK$78 ⧏青口都算大隻,味道清香還不錯~⧐ 雪花牛柳 HK$65 ⧏雪花牛柳的醬汁略為酸了一點,但整體還好~⧐ 牛舌 HK$58 ⧏⧐ 雞掌心 HK$45  ⧏⧐ 三角胸骨 HK$38 ⧏來到居酒屋必點串燒,牛舌很厚很不錯♡連稀有部位雞掌心都有,口感有像雞軟骨很爽口~三角胸骨的味道也很不錯.ᐟ⧐ 鰈魚邊壽司 HK$50 ⧏發現這裡的壽司好像都比較大件,入口後滿口油脂,有點油膩感~⧐ 辣吞拿魚 HK$58 ⧏食法很有特色,以餅乾脆脆夾著來吃,味道不辣,帶點惹
昭和食堂裡裡外外的裝潢都很日式,
滿滿的昭和風時代感,有像置身於日本中~
食物類型以居酒屋為主,提供串燒、壽司等♡
蕃茄三杯酢
⧐ 蕃茄三杯酢 HK$58 ⧏
前菜點了我很喜歡的蕃茄三杯酢,
每次來到居酒屋都必點冷蕃茄,非常開胃~
魷魚辛味燒
⧐ 魷魚辛味燒 HK$68 ⧏
魷魚辛味燒,送酒一流~
⧐ 昭和海鮮卷 HK$228 ⧏
說到昭和食堂的名物,莫過於昭和海鮮卷♡
卷物裡面有吞拿魚、帶子等海鮮,上面有滿滿的海膽~
看著經已覺得很奢華,打卡必選.ᐟ
⧐ 蟹膏甲羅燒 HK$128 ⧏
蟹膏味道亦算香濃,但不是用真蟹蓋盛著有點失色,
若然能多數片脆脆盛著蟹膏就更好~
清酒焗青口
⧐ 清酒焗青口 HK$78 ⧏
青口都算大隻,味道清香還不錯~
⧐ 雪花牛柳 HK$65 ⧏
雪花牛柳的醬汁略為酸了一點,但整體還好~
牛舌
⧐ 牛舌 HK$58 ⧏
⧐ 雞掌心 HK$45  ⧏
⧐ 三角胸骨 HK$38 ⧏
來到居酒屋必點串燒,牛舌很厚很不錯♡
連稀有部位雞掌心都有,口感有像雞軟骨很爽口~
三角胸骨的味道也很不錯.ᐟ
鰈魚邊壽司
⧐ 鰈魚邊壽司 HK$50 ⧏
發現這裡的壽司好像都比較大件,
入口後滿口油脂,有點油膩感~
辣吞拿魚
⧐ 辣吞拿魚 HK$58 ⧏
食法很有特色,以餅乾脆脆夾著來吃,
味道不辣,帶點惹味~
2024-11-25
蕃茄三杯酢
魷魚辛味燒
清酒焗青口
牛舌
鰈魚邊壽司
辣吞拿魚
2024-11-30 39 浏览
餐廳有著懷舊昭和風裝飾🎎食物賣相精緻,感受到廚師嘅用心,而且招呼服務都唔錯 我哋點咗🦪煙肉蠔 x2pcs @$30呢個組合幾好,煙肉本身咸咸哋,巻著肥美嘅蠔,唔使再蘸其它醬汁已經夠晒味 🐮 牛舌 $58厚切牛舌爽彈質感,用了黑椒同鹽去調味,好好食 🐔 雞皮仙貝 $40好大塊雞皮,炸到好脆好通透,味道不錯🐔 雞肉丸 x 2串 @$32加入了雞軟骨嘅雞肉丸,本身雞肉丸有肉汁,再加上照燒汁,美味 🐓 雞大動脈 $70第一次見有這個菜色,店家說這個菜色極罕有,由日本空運到港,就不妨一試,肉質緊實有嚼勁,味道濃郁,有少少似膶嘅味道,加上醬汁,味道不錯 🍣 三文魚鵝肝卷 $158一客有6件嘅三文魚鵝肝巻,鵝肝味雖特出 但仍然食到三文魚嘅鮮味🍣 魷魚明太子卷 $88這個菜色又係比較少有,魷魚包住壽司飯同青瓜,明太子本身夠咸,店家提醒可以不用蘸豉油,菜色特別有清新🍣 鰈魚邊壽司 $50店長推介嘅鰈魚邊壽司,用火炙燒過,油脂被逼出,用紫菜包着襯熱吃,yummy!🐟 安康魚肝 $108質地非常柔軟,入口即化,帶有奶油般的口感,味道獨特,結合了海洋的鮮美與淡淡的甘甜,令人難以忘懷。🍅 蕃茄三杯醋 $58去皮
餐廳有著懷舊昭和風裝飾🎎
食物賣相精緻,感受到廚師嘅用心,而且招呼服務都唔錯

我哋點咗
🦪煙肉蠔 x2pcs @$30

🐮 牛舌 $58
厚切牛舌爽彈質感,用了黑椒同鹽去調味,好好食

🐔 雞皮仙貝 $40
好大塊雞皮,炸到好脆好通透,味道不錯

🐔 雞肉丸 x 2串 @$32
加入了雞軟骨嘅雞肉丸,本身雞肉丸有肉汁,再加上照燒汁,美味

🐓 雞大動脈 $70

🍣 三文魚鵝肝卷 $158

🍣 魷魚明太子卷 $88

🍣 鰈魚邊壽司 $50

🐟 安康魚肝 $108

🍅 蕃茄三杯醋 $58
去皮日本蕃茄,伴以醋汁,冷吃,味道很清新,可以去除油膩感

🧀 酒盗配芝士脆餅 $68
又係一道特別嘅菜式,酒盗是由海鮮製成嘅醬,再伴以芝士脆餅一起食,好特別

🐮 半生熟牛肉 $108
半生熟牛肉味鮮甜,伴以洋蔥🧅,醬汁係醋汁,味道清新

總括嚟講,居酒屋裝修夠晒日本風,菜式特別且味道好!鍾意日本風嘅朋友,不妨嚟試吓!價錢係稍貴,因為食材質素高呢!

• 雞肉丸
  • 蕃茄三杯醋
  • 半生熟牛肉
2024-11-29 46 浏览
未去日本,就在香港吃日本菜吧!日本菜基本上在香港每條街裏面都有一間甚至乎幾間。早前我就看OpenRice找到了這一家日本居酒屋,特色是很有昭和年代感,很有風情。而且現在於OpenRice訂座,更可享全單八折優惠。一到店,看見門口大大個招牌,加上那個字款即刻有到日本居酒屋的感覺。入到室內,牆上掛滿了不同的招牌與海報,就是超和風的懷舊。食物方面一樣有居酒屋的特色,就是吃得刁鑽吃得款式多。先兩款最有驚喜的卷物,以料取勝。與滿瀉的海膽魷魚卷,海膽滿滿鮮味非常。另外就是大大啖蟹膏的蟹膏軍艦,夠晒鹹香。還有傳統的最中餅,內裏夾的卻是大量的辣味吞拿魚蓉,入口軟綿綿帶微辣,夠晒惹味。但講到居酒屋當然佐酒小食不能忽略。首選海鰻魚骨,條條纖幼的魚骨入口脆卜卜送啤酒極佳。還有炸北海道魷魚絲,口感煙煙韌韌。串燒方面今次我就吃了出面比較少見的雞大動脈,入口彈牙。另外還有雞丸子、燒鰻魚等等。喜歡啖啖肉的店家還有鹿兒島黑豚肉,燒得帶少少焦香和油香,相當甘香。

還有炸北海道魷魚絲,口感煙煙韌韌。

2024-11-29 29 浏览
同閏蜜講好耐要嚟呢度食今晚付諸行動2個女仔唔食得多所以貴精不貴多🐠昭和特上盛合完全唔使沾豉油Wasabi有拖羅 油甘魚 啖啖油脂感 🤤海膽魷魚卷好正 海膽夠鮮甜鮑魚亦都爽口 唔會韌到咬唔開 🥔流心蛋薯仔沙律篤穿流心蛋再將成個沙律撈勻粒粒薯仔 沙律入面仲加咗啲脆脆口感好豐富🦀蟹膏甲羅燒甲羅燒脆口 一咬即碎蟹膏放埋on top一齊食 🤤🤤🤤🍶清酒煮青口好甜 忍唔住飲多幾啖湯青口都幾大隻 有6隻🎣燒白鱔白鱔試過就明點解佢係呢度嘅人氣item 白鱔魚外皮燒得焦香脆口 咬落肉質厚彈嫩滑 配埋少少燒汁就完美無骨放心食🐮燒牛舌好juicy 唔嚡口咸咸哋煮得幾香食落唔覺膩燒物即叫即燒 新鮮熱辣 🐮半生熟牛肉牛肉好嫩 有牛味 有些少煙韌個醬汁再加大量洋蔥托底夾埋一齊食好match
同閏蜜講好耐要嚟呢度食

有些少煙韌
個醬汁再加大量洋蔥托底
夾埋一齊食好match

2024-11-28 23 浏览
而家食飯,除咗食物要好食,餐廳氣氛亦很重要。同好友來到昭和氣氛🏮濃厚的居酒屋打卡,渡過開心的晚上。✨炸海鰻魚骨✨ $68很有驚喜😍份量不少,炸得金酥香脆,口感十足,忍唔住想飲番杯啤酒🍻😁✨吞拿魚鱈魚餅✨$ 68吞拿魚蓉非常綿滑,蔥的香氣混和當中,搭配薄脆的鱈魚餅,鮮味十足。✨蟹膏甲羅燒✨$128以蟹蓋形狀的碟,直接從爐中燒好再呈上,香氣四溢。蟹膏蟹汁完全融為一體,蟹味濃郁,搭配香脆的鱈魚片,真的是天作之合,瞬間清盤。✨燒三文魚魚籽沙律✨ $98賣相非常吸引,食落三文魚煎得甘香,滿滿三文魚魚籽鋪面,清爽又好味。✨雞頸肉✨$35✨三角胸骨✨$38✨白鱔✨$68✨牛舌✨$58串燒種類非常多元化,即叫即燒,上枱時溫度剛好。雞頸肉十分多汁,牛舌彈牙,白鱔燒得香甜焦脆,十分出色。另外我印象深刻的是三角胸骨,彈牙有口感,非常爽脆。✨海膽魷魚卷✨$168滑溜到不得知了,筷子都差啲夾唔住😍魷魚整成卷物鋪設在底,大量新鮮嘅海膽鋪面,顏色吸引,鮮甜彈牙,既有創意又十分好味😋。✨煙肉蠔 ✨$60成日食蠔,但用煙肉包住食,真的是第一次。煙肉的油香及肉香,包着多汁的蠔,一口下去,完全爆汁,好正。✨粟米天婦羅✨$6

✨炸海鰻魚骨✨ $68

✨牛舌✨$58

✨海膽魷魚卷✨$168

✨煙肉蠔 ✨$60

✨粟米天婦羅✨$68
炸衣薄脆,一口下去,內裏粟米仍然Juicy,非常飽肚。

餐廳氣氛濃厚,1秒鐘穿越昭和時代,令人陶醉 。想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。
#big_big_foodie #big_big_foodie食勻灣仔#big_big_foodie食勻香港

• 吞拿魚鱈魚餅
  • 燒白鱔
  • 煙肉蠔
  • 蟹膏甲羅燒
  • 海膽魷魚卷
🐻隔左幾個月無去日本,要食下日本菜止下癮。今晚揀左灣仔的居酒屋昭和食堂,🐻👨🏽係OpenRice 見到裝修好特別有氣氛,食物種類又多,就訂枱去試下。🐻去到昭和食堂就感受到一股老日本風味,門口掛上許多老玩具,聽著昭和年代的歌走入餐廳,牆上一塊塊日本古舊招牌的裝飾映入眼中,彷彿回到昭和年代的日本。🐻一開始來一只時令的岩手縣真蠔,大大隻肥美鮮甜,海水味好足。跟手係點了一客白子,輕輕火炙外表,入口綿滑口感,沾上醋汁,一點點酸味引人一口接一口,打開胃口。明太子魷魚卷,爽脆既魷魚配上咸香既明太子,中間加上青瓜絲調劑,中和明太子的辣味。🐻南蠻醬炸雞,炸雞塊好有心思加上雞骨,做成雞鎚的樣子,雞肉多汁嫩滑,沾上南蠻醬添上柔和感。蟹膏甲羅燒,蟹膏既甜配脆片既咸,真係食到停唔到口。🐻最後以串燒作結,雞大動脈口感煙靭,醬燒調味剛剛好。雞掌心串燒,入口脆香彈牙,口感特別。三角胸骨鹽燒,係一款好適合下酒的串燒。朝鮮醬雞翼,將雞翼剪開,加速燒熟,保留雞翼的嫩滑又方便食用,配上朝鮮醬微微的辣味,相當惹味。🐻👨🏽食完之後仲想去日本,事關昭和食堂的氣氛同食物都滿滿日本風味,值得推薦朋友來食。

🐻南蠻醬炸雞炸雞塊好有心思加上雞骨,做成雞鎚的樣子,雞肉多汁嫩滑,沾上南蠻醬添上柔和感。

蟹膏甲羅燒,蟹膏既甜配脆片既咸,真係食到停唔到口。

2024-11-23 52 浏览
同朋友傾計最啱去居酒屋, 呢間就坐得舒服, 裝修又好有feel!🥰🥰池魚($260)原條池魚咁上真係好有睇頭,一片片切好排係到好靚😍🤩~ 池魚食落都好新鮮, 口感帶點爽口感覺, 一啲都唔腥😋白子($128)我第一次依白子! 原來食落滑嘟嘟, 口感都幾得意, 好似一堆豆腐花, 味道唔重架😆半生熟牛肉($108)牛肉睇落都幾生, 口感非常軟滑, 顏色好粉嫩😌, 再加上酸酸甜甜嘅汁好開胃😚炸海鰻魚骨($68)我第一次見炸鰻魚骨! 😙食落脆卜卜, 加左調味咸咸地送酒真係啱哂, 食唔停口呀🤤🤤牛舌($58)每一舊都幾厚身架, 仲燒得好香, 咬落夠哂爽口! 👍煙肉蠔($30)呢個配搭都幾新鮮, 煙肉燒得唔乾身, 入面嘅蠔都唔腥, 咬落去仲會爆汁好juicy!🤗雞肉丸($32)我最鍾意雞肉丸😍每粒都好香, 入面有唔同配料層次好豐富超好食🤩燒豆腐($19)豆腐燒完比較似豆卜, 食落算係有咬口, 配搭醬汁亦都好香🥰鳥唐揚($58)炸雞整得好香口, 每啖都脆卜卜, 炸粉都唔厚, 肉質嫩滑又juicy, 加埋沙律醬配搭超正👍👏🏼

池魚($260)

白子($128)

半生熟牛肉($108)

炸海鰻魚骨($68)

牛舌($58)
每一舊都幾厚身架, 仲燒得好香, 咬落夠哂爽口! 👍

煙肉蠔($30)

雞肉丸($32)

燒豆腐($19)
豆腐燒完比較似豆卜, 食落算係有咬口, 配搭醬汁亦都好香🥰

鳥唐揚($58)
2024-11-23 48 浏览
.今次嚟到灣仔一間人氣居酒屋 - 昭和食堂叮一聲帶你返番昭和時代 🇯🇵🏮 店內貼滿懷舊日式海報同擺設仲有好多兒時嘅玩具🧸🪀好有復古日式feel🤍.🌟魷魚明太子卷招牌菜式之一 好特別嘅配搭外面係新鮮彈牙嘅魷魚🦑入邊係清新嘅青瓜絲加鹹鹹辣辣嘅明太子作為前菜都幾開胃.🌟昭和海鮮卷材料新鮮豐富每件卷物上鋪上滿滿嘅海膽,吞拿魚蓉同魚子裏面仲有鮮蝦和吞拿魚🍣令人垂涎欲滴🤤每啖都係大🈵足.🌟蟹膏甲羅燒蟹膏熱辣辣 味道濃郁配炸鱈魚片 香口爽脆.🌟牛肋骨薄切牛肉 每一片都肉質鮮嫩點上特製醬汁更惹味.🌟白鱔外脆內軟好Juicy.🌟雞腎聽說全部雞內臟都係日本空運到港非常新鮮仲有好多不同刁鑽嘅雞部位都可以喺度試到啱晒鍾意獵奇嘅朋友下次試吓雞大動脈先😜.🌟 咖喱牛舌咖喱幾香甜 牛舌好厚身仲有洋蔥🧅 紅蘿蔔🥕同薯仔🥔全部都煮得好腍好入味.用餐氣氛幾正 好似真係去咗日本居酒屋咁🇯🇵現在經OpenRice預訂仲有全單八折優惠.📍灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖
[昭和食堂]
入邊係清新嘅青瓜絲加鹹鹹辣辣嘅明太子
作為前菜都幾開胃
🌟昭和海鮮卷
材料新鮮豐富
每件卷物上鋪上滿滿嘅海膽,吞拿魚蓉同魚子
裏面仲有鮮蝦和吞拿魚🍣
2024-11-18
  • 昭和海鮮卷
  • 燒白鱔
2024-11-22 37 浏览
朋友介紹我去一間玩味十足嘅日式居酒屋店內擺滿日式懷舊玩具佈置仲有各款酒樽擺設啱晒放工後同朋友飲番杯 🔸半生熟牛肉肉質鮮嫩 可以夾埋洋蔥一齊食味道更突出🔸白子口感好creamy 味道濃郁配上醬油蔥花作調味 好鐘意🔸秋刀魚刺身當造嘅秋刀魚 魚肉特別肥美 肉質油潤配上特製醬油一齊食 味道更鮮味🔸魷魚辛味燒魷魚煙煙韌韌 少少辣 好惹味🔸雞皮唐揚炸得夠酥脆乾身 一啲都唔油膩加上調味料非常惹味 送酒一流🔸炸海鰻魚骨第一次食 海鰻魚好細條炸到香脆 味道濃郁 啱晒飲酒做小食另外揀咗幾款串燒🔹三角胸骨胡椒味濃 口感爽脆 又有咬口🔹牛舌 牛味濃郁 好嫩滑🔹煙肉蠔肥瘦均勻嘅煙肉包住味道濃郁嘅蠔味道幾夾🔹雞腳筋像雞軟骨嘅口感 很爽脆
朋友介紹我去一間玩味十足嘅日式居酒屋
店內擺滿日式懷舊玩具佈置