2024-06-07 30 浏览
一開始被昭和食堂的裝潢吸引到由門面至餐廳內部都模仿了日本昭和時期的居酒屋滿滿的復古招牌和擺設 超有氣氛😍這裡環境很棒 很適合跟朋友伴侶一起來聊天食物質素也意外地有驚喜❗️🔹️ 流心蛋薯仔沙律 $68本來以為是普通的薯仔沙津而已沒想到本身的薯仔沙津味道調得很好吃還可以吃得到薯仔少許顆粒之餘上面的流心蛋更是驚喜 濃濃蛋汁流到沙津上我喜歡把蛋汁跟沙津撈在一起 味道和口感都很棒🔹️ 雞皮唐揚 $68雞皮幾乎沒甚麼油脂炸得口感比薯片更酥脆香口隨碟有酸酸的醬汁 沾來跟雞皮一起吃有另一種更清新的感受🔹️ 昭和海鮮卷 $228昭和海鮮卷應該是招牌之一吧一上桌就感受得到它的澎湃程度最上面放了海膽然後下面有吞拿魚蓉、魚子、油甘魚當天的精選刺身每一口都吃得到新鮮的味道和豐富的口感🔹️ 海膽魷魚卷 $158本身海膽就很新鮮好吃了這裡使用QQ的魷魚代替紫菜令整個卷吃起來更有口感  大推🔹️ 煙肉蠔串燒 $60煙肉沒有燒得太乾吃下去有點脆脆的 但仍保留了肉汁再包裹著很Juicy的蠔 口感又很有層次感🔹️ 牛舌串燒 $58厚厚的牛舌 裡面彈力十足使用了鹽燒跟牛舌很搭🔹️ 白鱔串燒 $68燒得外脆內軟  這裡的白鱔本身質素就不錯有很

一開始被昭和食堂的裝潢吸引到

🔹️ 昭和海鮮卷 $228

昭和海鮮卷應該是招牌之一吧
一上桌就感受得到它的澎湃程度
最上面放了海膽
然後下面有吞拿魚蓉、魚子、油甘魚當天的精選刺身
每一口都吃得到新鮮的味道和豐富的口感

配飲料也不錯
  • 雞皮唐揚
  • 昭和海鮮卷
2024-05-29 70 浏览
餐廳門口好有日式和風居酒屋feel,一行入內..彷彿遠離都市喧囂,置身於另一個寧靜恬靜的世界。室內裝潢以木質為主,配上暖黃色調的燈光,營造出一種古樸雅致氛圍。牆上掛有幾幅日式風景相,增添了幾分懷舊氣味。餐廳staff彬彬有禮,令人感受到濃郁日式hospitality…小店不僅環境出色,食物都唔差~從鮮嫩多汁的雞皮餃子,到酥脆可口的雞皮仙貝,再到滑嫩細膩的牛油帆立貝,每一樣都唔錯!我睇餐牌見到除左熟悉的日式經典,仲有一啲創意菜品~⭐️雞皮仙貝 $40外表酥脆,金黃色澤誘人;入口脆卜卜,帶有淡淡雞肉鮮味。炸得岩岩好,又唔會食落好油~⭐️酒盜炒山藥 $58新鮮山藥切成長條形,與酒盜(日本青椒)一齊煮,增添左山藥清脆口感~調味岩岩好,唔會過於鹹或辣,突顯左山藥的自然清甜..⭐️雞皮餃子 $68一碟有4件,餃子皮薄,包住鮮嫩多汁的雞肉餡,咬落去有少少🤏脆感~如再脆啲會更好~點埋醬油或其他蘸料食,更增添餃子🥟的風味~⭐️流心蛋薯仔沙律 $68最好食呢個沙律~蛋黃滑嫩柔滑,撈埋薯仔蓉一齊食,好味👍🏻⭐️煙肉蠔 $60一碟2件,新鮮肥厚既生蠔,外層包住超香脆的煙肉。咬落去,蠔肉Q彈多汁,味道好鮮味🥹香脆~⭐️燒豆

⭐️雞皮仙貝 $40

⭐️酒盜炒山藥 $58

⭐️雞皮餃子 $68

⭐️流心蛋薯仔沙律 $68
最好食呢個沙律~蛋黃滑嫩柔滑,撈埋薯仔蓉一齊食,好味👍🏻

⭐️煙肉蠔 $60

⭐️燒豆腐 $38
外表金黃酥脆,表面燒到焦糖咁既色澤,睇落好似烤麵包咁😂但一食就食出係豆腐質感~

⭐️和牛月見卷 $188
薄薄和牛肉片完美包住壽司飯,壽司飯中間餡料係雞蛋🥚,賣相似流心蛋,但唔流心的,

⭐️牛油帆立貝 $68
⭐️鵝期干味噌漬 $78
2024-05-28
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 川海老唐揚
2024-05-10 147 浏览
其實鵝頸橋底下好多高質素餐廳,呢日搵到一間好有趣嘅日式餐廳,好似帶我超越時空去到80年代有日式酒屋嘅感覺。🌟蕃茄三杯醋絕對係開胃之選,醋汁有落少少洋蔥粒,輕微酸度,清新可口。🌟炸海鰻魚骨估唔到鰻魚骨係炸都好好食,即刻叫咗一杯柚子酒!🌟酒盗炒山藥山藥輕輕炒過,慢慢食飲下酒作為前菜相當不錯。🌟雞肉丸燒得剛好,外皮少少焦,裏面軟嫩。🌟雞掌心 & 雞背肉呢兩款串燒都比較少食,估唔到都厚肉,雞背肉夠嫩滑,掌心肉就會脆口啲。🌟鵝肝味噌漬必點必點必點!用2塊薄脆餅,夾住味噌調味過的凍鵝肝,真係好好味!脆同軟口感同時係口入面,鵝肝有酒味,絲滑口感令人一口接一口想食。🌟昭和海鮮卷同樣必點!卷物上放上蟹肉、呑拿魚蓉、甜滑海膽,廚師有心思,卷物入面包住不同魚角切,有脆有軟口感,非常美味。值得推介的餐廳,除了裝修用心,令人置身懷舊居酒屋感覺,食物出品都較特別同用心思。

🌟蕃茄三杯醋
絕對係開胃之選,醋汁有落少少洋蔥粒,輕微酸度,清新可口。

🌟炸海鰻魚骨
估唔到鰻魚骨係炸都好好食,即刻叫咗一杯柚子酒!

🌟酒盗炒山藥
山藥輕輕炒過,慢慢食飲下酒作為前菜相當不錯。

🌟雞肉丸
燒得剛好,外皮少少焦,裏面軟嫩。

🌟雞掌心 & 雞背肉

🌟鵝肝味噌漬

🌟昭和海鮮卷

2024-05-07
💡炸櫻花蝦豆腐 $58以櫻花蝦做炸皮嘅一部份,係一個幾好嘅組合,櫻花蝦好重鮮甜味,為炸皮提升一個層次。豆腐好滑嫩本身冇咩味,配埋炸皮嘅蝦味就好Balance!💡流心蛋薯仔沙律 $68流心蛋嘅蛋黃好香,混埋薯仔沙律就好滑好清新。💡酒盜炒山藥 $58我本身喺日本係好討厭食到山藥,因為口感稠密又有陣怪味。但男朋友好鍾意山藥就叫咗,佢試完話我會鍾意。一咬落去竟然係好爽脆,酒釀似乎辟走咗我本身唔鍾意嘅山藥味,味道好開胃。💡蟹膏帆立貝配最中餅 $88見到最中飯都係諗起甜品,但配上蟹膏同帆立貝,口感同雪糕又有幾分相似,仲多出咗海鮮鮮甜味,相當有趣!💡串燒 雞肉丸 $32 & 雞橫隔膜 $58串燒燒到好香,外層微焦,雞肉丸內裏juicy,橫隔膜有少少似豬大腸種煙韌感,但冇豬大腸味,有燒汁食落都幾惹味。💡蟹膏甲羅燒配薄脆 $128蟹膏質地滑嫩,味道濃郁,單食會太重口味,配薄脆就好夾!💡煙肉蠔 $60煙肉在外層鎖住肉汁,鹹香同蝝嘅鮮味又幾夾!💡鵝肝三文魚卷 $158鵝肝油分令到啲飯都好香滑,仲要有三文魚嘅鮮甜味,真係好好食~食個日係星期三,第二日要返工就冇飲酒,但見到佢做緊清酒八周年優惠,好抵飲,大家Ha

💡炸櫻花蝦豆腐 $58
💡流心蛋薯仔沙律 $68
流心蛋嘅蛋黃好香,混埋薯仔沙律就好滑好清新。
💡酒盜炒山藥 $58

💡蟹膏帆立貝配最中餅 $88

💡串燒 雞肉丸 $32 & 雞橫隔膜 $58

💡蟹膏甲羅燒配薄脆 $128
蟹膏質地滑嫩,味道濃郁,單食會太重口味,配薄脆就好夾!

💡煙肉蠔 $60
煙肉在外層鎖住肉汁,鹹香同蝝嘅鮮味又幾夾!

💡鵝肝三文魚卷 $158

食個日係星期三,第二日要返工就冇飲酒,但見到佢做緊清酒八周年優惠,好抵飲,大家Happy Friday真心唔好錯過!
2024-04-24
2024-04-25 194 浏览
放工到銅鑼灣跟舊同事gathering, 選址近鵝頸橋橋底其中一間幾有特色嘅居酒屋。餐廳以日本昭和時期做主題, 從外至內都充斥著懷舊日本風味, 店內牆上佈置、木系座位等....令人感覺有如置身日本昭和時代, 可算是一間超靚嘅打卡餐廳。呢度主打刺身、壽司燒物、串燒同埋各種日式地道小食, 仲有自家調製嘅酒精飲品, 非常適合約埋三五知己嚟chill下。【昭和特上盛盒】HK$398集齊五款是日精選刺身, 每款刺身都好新鮮, 魚類刺身更是厚切, 滿足口感; 赤蝦肥美, 爽口鮮甜; 魷魚配海膽, 令鮮味更提升; 拖羅魚油超豐富。【流心蛋薯仔沙律】HK$68薯仔打成有質感嘅薯蓉, 混入了爽口蝦粒, 食之前篤穿頂層嘅炸丸, 流出蛋汁, mix埋一齊食, 多一點黏滑。【日本海膽壽司】HK$128軍艦壽司上疊上滿滿海膽, 整件入口, 冷冷的海膽近乎入口即溶, 甘香鮮甜。 【半生熟牛肉】HK$108牛肉色澤嫩紅新鮮, 只有圍邊位被火灸至熟, 每件牛肉肉質嫩, 冇筋連帶, 夾埋墊底嘅生洋蔥食, 沾有酸汁, 美味開胃。 【蟹膏甲羅燒】HK$128蟹膏質感幼滑, 濃郁甘甜, 配有薄脆伴吃。【辣吞拿魚】HK$68餐

呢度主打刺身壽司燒物、串燒同埋各種日式地道小食, 仲有自家調製嘅酒精飲品, 非常適合約埋三五知己嚟chill下。

【昭和特上盛盒】HK$398

日本海膽壽司

【半生熟牛肉】HK$108
半生熟牛肉

【蟹膏甲羅燒】HK$128
蟹膏質感幼滑, 濃郁甘甜, 配有薄脆伴吃。
蟹膏甲羅燒

【辣吞拿魚】HK$68
餐廳自家製薄脆寶盒, 賣相精美, 夾住綿密富有魚香嘅吞拿魚蓉, 外脆內軟, 口感同味道同樣一流!
辣吞拿魚

【鰹魚湯煮蘿蔔】HK$45
鰹魚湯汁味道清甜, 蘿蔔口感好林好入味, 盡吸湯汁, 更顯清甜。
鰹魚湯煮蘿蔔

【牛肋骨】HK$158
牛肋骨燒至8成左右熟, 帶些少牛脂, keep到些少肉汁, 口感不會太柴。
牛肋骨

【白鱔】HK$68
表面平均沾上薄薄鹹甜鰻魚汁, 鱔皮微脆, 鱔肉爽彈, 大愛!
白鱔

【雞掌心】HK$45
口感有如雞軟骨般爽脆, 灑上了七味粉, 很香口。
雞掌心

【煙肉蠔】HK$60
煙肉雖燒得有點乾身有咬口, 但被包裹住嘅蠔依然juicy, 蠔味濃郁。
煙肉蠔

【朝鮮醬雞翼】HK$30
雞翼表面燒得微微焦香, 內裡肉質嫩滑, 再掃上了薄薄一層鹹甜醬汁, 唔會太重口味。
朝鮮醬雞翼

【自家製菊花酒】HK$90
餐廳自家調製, 極易入口, 菊花味重, 很清新, 細味才有點點酒味。
自家製菊花酒
雞掌心
朝鮮醬雞翼
自家製菊花酒
3天前 0 浏览
6點放工,抖抖氣,去昭和食堂,食嘢傾計,食至月亮出來才返屋企。~海膽刺身,海膽新鮮,好味。~雞皮餃子,外皮雞皮炸得香口唔油腻,內裡雞肉豬肉做餡,香口小食,廚師做得好。~蕃茄三杯醋,入口清爽。~蟹膏帆立貝,脆餅夾着鮮味帆立貝,濃香微鹹既蟹膏,充滿口腔。超滿足!~燒牛舌,燒得外皮脆,入口內裡juicy,冇得頂。~煙肉蠔,煙肉包住蠔肉,煙肉油香夾住蠔味,好 match.~流心蛋薯仔沙律,碎葱吞拿魚腩卷,雞頸肉,朝鮮醬雞翼,味道不錯服務員工,耐心講解。食店環境,少有懷舊日式居酒居情調,三五知己邊吃邊聊天,一個好去處。
~海膽刺身,海膽新鮮,好味。
~蕃茄三杯醋,入口清爽。
~燒牛舌,燒得外皮脆,入口內裡juicy,冇得頂。
~煙肉蠔,煙肉包住蠔肉,煙肉油香夾住蠔味,好 match.

2024-06-10
用餐时段
懷舊feel之《昭和食堂》昭和食堂銅鑼灣嘅小巷,餐廳裝修十分懷舊,燈光氛暗有街頭feel,鐵皮招牌, 廣告牌、紙燈籠等,店內音樂播住懷舊歌曲,魷魚明太子卷:一啖一小口,魷魚新鮮,同明太子一齊入口,味道好夾。蕃茄三杯醋:十分醒胃,醋汁落咗洋蔥粒,酸酸甜甜好清新。昭和海鮮卷:呢個必點之一既食物,卷物上放咗海膽,中間有呑拿魚蓉同蟹肉,海膽都幾多同味道鮮甜,而且賣相美觀,必須要打卡。雞皮唐揚:雞皮炸得脆口, 食落唔油膩,雞皮上灑上椒鹽同七味粉,入口惹味。燒煙肉蠔:一碟2件, 份量雖小 ,但生蠔 食得出新鮮,煙肉唔會燒到好乾,咬落去有小小蠔汁。燒白鱔:肉質煙煙韌韌,有魚香, 一串唔夠食, 因為幾好味,最後我哋order多串,三角胸骨:第一次聽呢一個名,姐係燒雞胸軟骨(雞橫隔膜), 食落口感有啲似雞軟骨,但畀雞軟骨爽口。酒盜炒山藥: 以為呢一個係凍食,但入口原來係暖暖地, 味道幾清新,口感爽口,佐酒不錯既小食。吞拿魚鱈魚餅:吞拿魚蓉份量多,配上脆口餅乾, 兩者很夾。麒麟啤酒 / 自家荔枝花酒:餐廳有自家調製既果酒, 荔枝味甜甜地好容易入口,極易入口,細嚐慢慢飲酒會飲得出又酒味。總結食物質素幾好,環
懷舊feel之《昭和食堂》

蕃茄三杯醋:十分醒胃,醋汁落咗洋蔥粒,酸酸甜甜好清新。

三角胸骨:第一次聽呢一個名,

吞拿魚鱈魚餅:吞拿魚蓉份量多,配上脆口餅乾, 兩者很夾。

總結食物質素幾好,環境餐廳都唔錯,店員好有禮貌。
2024-06-04
用餐时段
尼度有好多玩具擺設同掛牌 充滿懷舊昭和風情 加上柔和嘅燈光 置身其中真係好有feel餐牌上菜式多元化 令人款款都想試食材新鮮 出品高質好好食 推薦⭐️沙律小食已經好味道到一口接一口!【流心蛋蝦薯仔沙律】啖啖都有爽甜蝦肉 配流心炸蛋味道層次勁豐富 好好食!【辣味碎蔥吞拿魚最中餅】爆滿吞拿魚蓉 用脆餅夾住嚟食好正!【川海老唐揚】鮮味鹹香 佐酒一流!居酒屋當然唔少得各樣燒物~【牛舌】夠厚切爽口彈牙 完全唔韌 【朝鮮醬燒雞翼】皮脆肉嫩 保留肉汁 微辣好好味【燒油揚】配蘿蔔蓉醬油 食一個香脆口感料理夠創意又出色!【煙肉蠔】有煙肉鹹香同濃郁蠔味 好滋味【炸雞皮餃子】雞皮炸得超香 想自己獨食一碟!【海膽魷魚卷】海膽鮮甜夠新鮮 魷魚爽口 配搭得超好食!大推薦!【吞拿魚和牛卷】和牛勁滑勁嫩 入面係吞拿魚蓉同醬油醃過嘅蛋黃 一啖入口美味到驚嘆!
尼度有好多玩具擺設同掛牌 充滿懷舊昭和風情
加上柔和嘅燈光 置身其中真係好有feel
餐牌上菜式多元化 令人款款都想試
食材新鮮 出品高質好好食 推薦⭐️

沙律小食已經好味道到一口接一口!

【辣味碎蔥吞拿魚最中餅】爆滿吞拿魚蓉 用脆餅夾住嚟食好正!

【川海老唐揚】鮮味鹹香 佐酒一流!

居酒屋當然唔少得各樣燒物~
【牛舌】夠厚切爽口彈牙 完全唔韌

【朝鮮醬燒雞翼】皮脆肉嫩 保留肉汁 微辣好好味

【燒油揚】配蘿蔔蓉醬油 食一個香脆口感

料理夠創意又出色!
【煙肉蠔】有煙肉鹹香同濃郁蠔味 好滋味

炸雞皮餃子】雞皮炸得超香 想自己獨食一碟!

【海膽魷魚卷】海膽鮮甜夠新鮮 魷魚爽口 配搭得超好食!

大推薦!
2024-06-03 0 浏览
不得了,香港竟然發現日式昭和風格居酒屋,室内裝修木質色爲主,燈光偏暖調,古樸雅致。呢度菜式同樣別具一格,薯仔沙律既表面系炸過既流心蛋,一切開香濃既蛋液就會覆蓋下層既薯仔沙律,好食又好玩。昭和海鮮卷内有多種刺身,表面亦舖滿吞拿魚蓉及海膽,鮮甜味美。居酒屋咁係少不了燒鳥,鷄肉棒十分出色,雞翼外焦内嫩,非常juicy,另外我地嗌做燒白鱔,培根卷生蠔全部都有創意有特色又好食!餐廳環境佈置好有昭和時代日本風格,侍應有理,岩曬三五好友聚會小酌

2024-05-29 5 浏览
經過就忍唔住停低留意呢間舖頭,淨係店面已經充滿日本風情。入面裝修每一處都別具用心完全唔馬虎,入到黎都好似置身於日本,連餐牌都系手繪風,靚到忍唔住睇完又睇。呢度嘅燒鳥似乎都係主打人氣菜式,雞嘅部位超過19款🌸雞皮仙貝又大又薄既雞皮,燒到非常香口,簡單用鹽作調味,十分香脆🌸昭和海鮮卷卷內包含多款刺身魚肉,表面亦舖滿左吞拿魚蓉及海膽,鮮甜味美。🌸流心蛋薯仔沙律表面系炸過既流心蛋,一切開香濃既蛋液就會流落去底下既薯仔沙律,口感豐富,相當開胃🌸酒道芝士脆餅鹹香鹹香既下酒小菜🌸雞掌心彈牙juicy,好食!⭐️🌸雞大動脈推薦必試!比較罕見既部位,微微爽口又彈牙,配上燒汁好正🌸煙肉蠔外層煙肉,入面包住一隻蠔🌸蟹膏帆立貝三文治夾餅既食法幾新穎,薄脆既餅乾外皮夾住蟹膏同帆立貝,一咬落去鮮味系口中爆裂,超濃既蟹膏味加上鮮甜帆立貝實在太滿足🌸雪花牛柳軟嫩多汁既牛柳粒,舖上酸酸地既蘿蔔蓉,解膩醒胃

呢度嘅燒鳥似乎都係主打人氣菜式,雞嘅部位超過19款

🌸雞皮仙貝
又大又薄既雞皮,燒到非常香口,簡單用鹽作調味,十分香脆

🌸昭和海鮮卷

🌸流心蛋薯仔沙律

🌸酒道芝士脆餅
鹹香鹹香既下酒小菜

🌸雞掌心
彈牙juicy,好食!

⭐️🌸雞大動脈
推薦必試!比較罕見既部位,微微爽口又彈牙,配上燒汁好正

🌸煙肉蠔
外層煙肉,入面包住一隻蠔

🌸蟹膏帆立貝

🌸雪花牛柳
軟嫩多汁既牛柳粒,舖上酸酸地既蘿蔔蓉,解膩醒胃
推介大家嚟呢間居酒屋🏮門面充滿日式風格,大大個招牌好搶眼🌈餐廳位置闊落,牆上有好多日式海報,日本玩具等,裝修充滿懷舊氣氛🩵和牛月見卷 $188賣相好精緻🥰每舊壽司都包有滿滿吞拿魚蓉,再加上外層燒過嘅和牛片,口感嫩而香,不油膩😋鵝肝味噌漬 $78推介✅ 用日本味噌醃製,鵝肝口感細膩滑嫩,味道鮮甜👅放入口中有種即溶化嘅感覺😆配搭最中餅一齊食,增加口感層次煙肉蠔 $60蠔非常新鮮🦪好特別嘅配搭,放落口大小剛好,好正🙌🏻雪花牛柳 $65肉質嫩滑,好juicy😋加上蘿蔔絲和蔥,再配搭酸酸美美醬汁好特別~雞皮仙貝 $40雞皮非常脆脆的,食唔停😳一大塊好似食緊薯片🫣成口雞油香,可接受🤗流心蛋薯仔沙律 $68老闆建議將流心蛋吉穿,再撈埋薯仔沙律一齊食,增加層次感,味道甜甜的鰹魚湯煮羅白 $45每一嚿蘿蔔都非常清甜又解毒😍如果唔飽可以飲埋鰹魚湯💕蟹房枧立貝 $88酒盜配芝士脆餅 $68川海老唐揚 $68朝鮮醬雞翼 $30雞頸肉 $35📍昭和食堂灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖

和牛月見卷 $188

鵝肝味噌漬 $78

煙肉蠔 $60
蠔非常新鮮🦪好特別嘅配搭,放落口大小剛好,好正🙌🏻

雪花牛柳 $65

雞頸肉 $35

📍昭和食堂
灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖
2024-05-23 4 浏览
這間居酒屋屹立灣仔已好幾年,單看門面裝潢已知是走懷舊日式居酒屋風格。甫進內,果然像極昭和年代的食肆般,店內佈滿舊式郵局門牌、和紙燈籠及懷舊海報,喜歡復古風的朋友應該會在這裡瘋狂拍照打卡。食物方面選了好幾款看來挺特別的,首先是前菜蕃茄三杯醋$58,蕃茄冰涷可口水嫩多汁,醋汁微酸,清新開胃。再來佐酒小食酒盜炒山藥$58,醃漬過的山藥口感出奇地爽脆,好特別。燒物方面點了串雞肉丸$32、雞橫隔膜$58、牛舌$58及白鱔$68,橫隔膜倒是第一次食,質地有點煙韌像豬大腸;至於我最喜歡的牛舌入口非常嫩滑,白鱔外皮烤得香脆魚肉彈牙。主菜點了清酒牛油焗青口$78、蟹膏甲羅燒$128及昭和海鮮卷$228,青口鮮甜,酒味不重但牛油味濃郁;甲羅燒味道濃郁,以薄脆放滿質感幼滑的蟹膏一齊食都幾夾;至於海鮮卷一定是打卡之選,壽司上滿滿甘香鮮甜的海膽及三文魚籽,內裡則是吞拿魚蓉及三文魚,而且師傅整得幾大件,女生很難一口放得下,不過確係好食。最後甜品是最中餅,不過選了辣味碎蔥吞拿魚$68,外層脆餅夾雜綿密的吞拿魚蓉,入口感覺反而不像甜品,但作餐後小食亦挺特別。
2024-05-20
2024-05-21 11 浏览
阿女發現咗一間以懷舊做主題的居酒屋,今晚就帶我過嚟試吓。昭和食堂以昭和時期的街道為餐廳主題,店內的裝潢牆上掛滿昔日的鐵皮廣告及招牌。食材用料考究,做法也有心思。雪花牛柳:牛柳肉質鮮嫩,配上少許蘿蔔蓉更添風味。雞橫隔膜:吃起來嚼勁十足,略帶油脂。蟹膏甲羅燒:濃濃的蟹膏烤過後香氣不斷湧出,鹹甜適中的蟹膏搭配薄脆,每啖都令人非常回味!煙肉蠔:吃到蠔肉的鮮甜味道 ,煙肉豐富了蠔肉的味道層次。昭和海鮮卷:海鮮卷色澤鮮艷,面上放有海膽、吞拿魚蓉、魚子、三文魚、油甘魚等,用料新鮮,每一口都充滿豐富的口感。 鵝肝味噌漬:鵝肝的油脂在口中慢慢滲出,配搭脆口的魚形公仔外層,既美觀又美味!鹿兒島黑豚腩:黑豚腩片油脂分怖均勻, 肉質幼嫩有彈性,烤過的豬肉表面滿佈霜降紋脂肪,美味可口!酒盜炒山藥:山藥咀嚼時帶黏性的口感和酒盜好夾,滿口充滿微妙的香味和甜味。炸海鰻魚骨:香脆可口,送啤酒一流。
阿女發現咗一間以懷舊做主題的居酒屋,今晚就帶我過嚟試吓。

雪花牛柳:牛柳肉質鮮嫩,配上少許蘿蔔蓉更添風味。

雞橫隔膜:吃起來嚼勁十足,略帶油脂。

煙肉蠔:吃到蠔肉的鮮甜味道 ,煙肉豐富了蠔肉的味道層次。

炸海鰻魚骨:香脆可口,送啤酒一流。
2024-05-17 25 浏览
原來鵝頸橋有間日本懷舊風格餐廳, 經過俾佢大門面吸引左入去, 餐廳地方好大, 裡面好多日本poster、擺設,好似隨便門去左日本咁,餐牌亦係畫左每一道菜,完全感受到餐廳對日本文化嘅執著。♡燒三文魚鵝肝卷 $158♡蟹膏夾羅 $128正!咸咸香香♡雞皮唐揚 $68雞皮串燒通常細細塊, 呢間大大一片,滿口雞油香,正👍🏻♡辣味碎蔥吞拿魚最中餅 $68平時甜品見過最中餅, 原來都有咸點, 魚形威化餅好脆, 記得要夾埋塊餅一齊食。♡流心蛋蝦薯仔沙律 $68流心炸蛋好正, 鮮蝦亦好彈牙~♡燒油揚 $38油揚即係豆腐, 但燒完似烤多士, 配秘製醬油。♡酒盜炒山藥 $58♡燒白鱔 $68♡雞背肉$45♡燒三角胸骨 $38♡櫻花蝦高湯螢光魷魚刺身

♡燒三文魚鵝肝卷 $158
♡蟹膏夾羅 $128
正!咸咸香香
♡雞皮唐揚 $68
雞皮串燒通常細細塊, 呢間大大一片,滿口雞油香,正👍🏻
♡辣味碎蔥吞拿魚最中餅 $68
♡流心蛋蝦薯仔沙律 $68
流心炸蛋好正, 鮮蝦亦好彈牙~
♡燒油揚 $38
油揚即係豆腐, 但燒完似烤多士, 配秘製醬油。
♡酒盜炒山藥 $58
流心蛋蝦薯仔沙律
櫻花蝦高湯螢光魷魚刺身
2024-05-13
2024-05-17 16 浏览
好似好耐冇食日本野一於搵朋友陪我去灣仔呢間昭和食堂先佢位於銅鑼灣鵝頸橋附近裝修係懷舊日式昭和風格 好似去咗日本咁架野食都幾精緻好味昭和海鮮卷$228上面既海膽同吞拿魚又肥美又新鮮入面仲有大量刺身三文魚油甘魚 大滿足😌鵝肝味噌漬最中餅$68最中餅口感好似威化 配埋滑滑既鵝肝好正味噌漬有少少酸味好refreshing 酒盜配芝士脆餅$68芝士味好濃郁 食落煙煙un un咸得黎酸酸地都燒朝鮮醬雞翼$30有少少辣 好香雞味 正炸北海道魷魚絲$68好脆同甜甜哋煙煙韌韌幾過癮南蠻炸雞$58外面超脆 一啲都唔油膩整到波波形狀好方便食炸櫻花蝦豆腐$58面頭超多櫻花蝦豆腐嫩滑唔錯燒油揚口感好似燒蜂巢豆腐 有豆香燒白鱔$68口感好肥美 鮮甜好味雞肉丸串$32啖啖肉好好味🤤昭和食堂 (灣仔)灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖
好似好耐冇食日本野

燒白鱔$68
口感好肥美 鮮甜好味

雞肉丸串$32
啖啖肉好好味🤤

昭和食堂 (灣仔)
灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖