2022-11-27 4003 浏览
酒樓在尖沙咀 the one 高層, 佈置華麗, 樓底高,空間感十足, 環境舒適, 喜歡它比一般茶樓寧靜, 無論在室內或室外 ,可以飽覽到維多利亞無敵海景。蟹籽北菇燒賣皇色澤明亮的北菇燒賣皇, 入口爽彈, 加上脆卜卜的蟹籽提鮮, 分外鮮味, 是我飲茶必點的點心。醬王蒸鳳爪鳳爪經過油炸之後再蒸,肉質變得鬆軟, 輕輕咬下就已經骨肉分離 , 伴隨惹味醬汁, 我的至愛。櫻花蝦臘味瑤柱蒸蘿蔔糕白白滑溜的蒸蘿蔔糕,表面鋪滿櫻花及臘味提鮮,每一口充滿柔軟蘿蔔絲, 再加上甜甜的豉油, 十分惹味。青芥末沙律明蝦角 脹卜卜的沙律明蝦角, 入口香脆,中間填滿的蝦肉, 鮮味爽彈, 伴隨青芥末醬, 惹味過癮。香茜叉燒腸晶瑩通透的腸粉皮, 大口咬下, 白滑的粉皮中間,包滿軟嫩的叉燒、香茜餡料, 惹味吸引 。香酥蜂巢芋蓉帶子甫芋蓉帶子甫, 蜂巢的外形, 賣相精緻 , 外層酥脆, 入口香甜滑溜 之餘, 食到滋味誘人芋蓉及鮮味粒粒帶子甫, 別有一番風味。紅燒乳鴿即叫即製的脆皮乳鴿, 香氣十足 的乳鴿,烤至油光亮麗, 鴿肉軟嫩及充滿肉汁, 讓人喜歡。黑糖馬拉糕深啡色黑糖馬拉糕,香甜鬆軟,甜度適中, 啖啖濃郁蔗糖香氣。養顏

蟹籽北菇燒賣皇

醬王蒸鳳爪

櫻花蝦臘味瑤柱蒸蘿蔔糕

青芥末沙律明蝦角
脹卜卜的沙律明蝦角, 入口香脆,
中間填滿的蝦肉, 鮮味爽彈, 伴隨青芥末醬, 惹味過癮。

香茜叉燒腸

香酥蜂巢芋蓉帶子甫

紅燒乳鴿

黑糖馬拉糕
深啡色黑糖馬拉糕,香甜鬆軟,甜度適中, 啖啖濃郁蔗糖香氣。

養顏紅棗糕
煙煙靭靭的紅棗糕, 口感一流, 甜味剛好, 淡淡的紅棗芳香, 滋潤養顏。

2022-11-24 652 浏览
1行3人,11點03分到,見門口未有人招待,都做定安心,不過眼見有2枱客人坐底,1枱仲洗緊杯。咪叫2老搵位坐底先,隨即就有個職員講一定要做哂安心先可安排位,我咪解釋我地都做左一半,只差掃code,亦叫2老放底電話,係你地咪安排好,機都未開, 有位比較年輕的帶位就話酒樓未開門,收銀好快就附和。我就話返比佢地聽,佢地的營業時間開11點,係佢地自己未安排得好,果位帶位仲係度阿之阿左,我就問返佢要唔要打上去office度問吓,仲提佢記得叫個2枱客出返離做安心,如果唔係就比人罰,佢先收口。原先冇諗住係度寫,見到果位帶位招呼人的態度真係覺得佢不得了。 熟客就安排坐近見到海的位置,怪不得唔想比人任意坐,見佢對隔離枱班熟客,四萬咁的口,我個枱冇水就當睇唔到,狗眼看人低。食物真心偏咸,個碟小菜又硬又冇味,荷葉海鮮飯碟鼓油,义燒係啊錯,上枱的時候到倒瀉左一半,返而真係要讚個班送菜的員工,密密做,減少1個戴位,請返2個沖水重好過啦。

2022-11-17
  • 趣緻黑毛豬
2022-11-19 481 浏览
/維港靚景嘆絕下午茶👍🏻我今日約咗朋友專程嚟到位於the one 18樓嘅星海·星海薈飲茶😍其實較早之前都有睇OpenRice呢度嘅點心好精美 一直都好想黎試吓😍職員主動提供左一個盤俾我哋清洗食具 非常方便衛生😍今日想特別推介以下幾款點心🥧蟹子北菇燒賣呢度嘅燒賣係必要點心之一🤭燒賣賣相相當吸引 入口多種層次有蝦肉冬菇豬肉🤗爽口彈牙口感非常豐富😍流沙奶皇包呢度嘅奶皇包絕對有驚喜 奶黃流心程度100%😂食落去好似熔岩咁樣爆出黎🥧真係真心唔錯!酥皮雪山叉燒包熱辣辣嘅酥皮叉燒包真係非常吸引,麵包好鬆軟 但麵包嘅酥皮亦都好脆😍叉燒餡塞滿左成個包 好Juice👍🏻食一個已經停唔到口啦正呀!招牌胡椒濃湯灌湯餃呢度嘅灌湯餃高湯熬製而成胡椒味好濃郁😋蒸既時間啱啱好食落去唔會有過咗火嘅口感蟹粉小籠包今日特別推廣蟹粉小籠包 我就忍唔住order左一個試吓 上枱非常熱辣辣賣相相當吸引 蟹味道非常濃郁 呢個價錢就可以享用到咁高級嘅小籠包 真係值回票價!最後當然要喺維港海景到打卡留個紀念啦!呢度亦係酒家嘅特色坐喺呢度嘆一個下午茶絕對係享受😙如果大家有興趣不妨book枱試吓啦!▶️好味程度😋4/5▶️環境⭐️4.2/5▶️
/維港靚景嘆絕下午茶👍🏻

食落去唔會有過咗火嘅口感

蟹粉小籠包

最後當然要喺維港海景到打卡留個紀念啦!呢度亦係酒家嘅特色
坐喺呢度嘆一個下午茶絕對係享受😙

如果大家有興趣不妨book枱試吓啦!

▶️好味程度😋4/5
▶️環境⭐️4.2/5
▶️服務4.8/5
▶️回頭率5/5

📍 星海•星海薈
尖沙咀彌敦道100號The ONE 18樓
2022-11-10 544 浏览
今天和老公到了尖沙咀The One 購物,不經不覺已到了下午一時許,所以我們便決定來個一盅兩件才繼續行程。點過茶,嚐過醒胃爽口的前菜麻辣蓮藕塊後,我便欣賞一下周圍的環境。位於The One 十八樓的譽宴兩面落地玻璃,非常光猛;面積寬敞樓底高,環境相對清靜舒適。最喜歡這裏的室外花園設計,其中設置了舒適的座位,四週景觀開掦美麗,不論日夜都可以欣賞到美麗的維港景色怪不得是結婚飲宴的理想塲地。~紅燒脆皮乳鴿剛剛炸起的熱騰騰乳鴿皮脆肉嫩,味道適中,連骨也是軟軟的。沾上准鹽或醋吃更滋味。~黑松露鮮蝦餃這招牌點心黑松露味非常突出,鮮蝦肉和餃皮配合得宜,入口清爽彈牙。~碧玉鮮蝦腸粉大大的原隻鮮蝦包裹在腸粉內賣相十分討好,入口既爽又滑溜,沾上甜味豉油,味道更上一層樓。~香酥蜂巢芋蓉帶子甫終於在這店吃到烹製功夫較複雜的芋角了。原粒迷你小帶子藏在綿綿的芋蓉內,再被炸得脆爆的外皮包好,是名副其實入口香酥、外脆內軟。~清香魚肚卷第一次吃這款特色點心,厚魚肚塊吸收了醬汁,再被腐皮包裹著,吃著口感十足;兩種材料都是我的至愛,清爽得來頗為滋味。~椰香咖喱薯角蒸魷魚薯角吸收了椰香咖喱汁,又淋又入味,厚薄適中的魷魚有嚼勁

~紅燒脆皮乳鴿

~黑松露鮮蝦餃

~碧玉鮮蝦腸粉

~香酥蜂巢芋蓉帶子甫

~清香魚肚卷

~椰香咖喱薯角蒸魷魚
薯角吸收了椰香咖喱汁,又淋又入味,厚薄適中的魷魚有嚼勁,咖喱汁香而不辣,正合我這個不太愛辣的食客。

~養顏紅棗糕
微甜煙韌層層紅棗糕最受女仕歡迎,糕面上的紅棗片也不能放過呀,清甜可口。

~乾炒安格斯牛肉河粉
吃過豐富的點心後,心想又怎能吃掉整碟牛河呢?最後竟然也見碟底呀!加入了芽菜、洋蔥絲等的牛河特別容易入口,安格斯牛肉入口味道和口感都較一般牛肉更佳,爽而不膩,牛肉味更濃。

我倆對是日午餐非常滿意,捧腹又繼續行程。

2022-11-10 452 浏览
適逢藍色星期一,夜晚要食啲好野先可以精神番😛今次揀左個大閘蟹餐,每位$568,另收加一茶介。頭盤先來冰鎮花雕五頭南非鮑魚🤤花雕味幾正,鮑魚味就不太出,但口感都ok👍🏼然後揀左個蟹皇翅,個人覺得一般,不知吃緊甚麼的感覺😅到重頭戲 🦀 都幾大隻,膏不算很多,但都鮮甜👍🏼個餐仲有 生拆蟹肉花膠絲扒高麗菜,乳鴿,蟹粉小龍包,薑汁糕。整體而言,都食得飽,滿足,但是每人只得一隻 🦀 (另可追加,我們4人追加了2隻),少少唔夠喉🥲唯有下次再食啦~
適逢藍色星期一,夜晚要食啲好野先可以精神番😛
今次揀左個大閘蟹餐,每位$568,另收加一茶介。

頭盤先來冰鎮花雕五頭南非鮑魚🤤
冰鎮花雕五頭南非鮑魚

花雕味幾正,鮑魚味就不太出,但口感都ok👍🏼

然後揀左個蟹皇翅,個人覺得一般,不知吃緊甚麼的感覺😅
蟹皇燴生翅

到重頭戲 🦀 都幾大隻,膏不算很多,但都鮮甜👍🏼
大閘蟹(約六雨)

夠薑汁九層糕
脆皮乳鴿
大閘蟹(約六雨)
冰鎮花雕五頭南非鮑魚
夠薑汁九層糕
2022-11-08 291 浏览
之前同阿媽嚟飲茶,望住個海景嘆茶真係好鬼正, 風和日麗1:45嚟到全場坐滿人,好彩等咗一陣就有位滷水豬仔腳,鍾意食豬仔腳嘅人必定要叫,而家已經唔係間間酒樓有呢樣嘢,豬仔腳爽口彈牙,非常入味,高質之選金箔黑芝麻流沙球,另一個非常出色嘅點心,上枱熱辣辣,流心香脆青芥末沙律明蝦角,脆皮外層裏面包咗粒粒鮮蝦,點上沙律醬,食完一隻又一隻招牌胡椒濃雞湯灌湯餃,啖啖胡椒湯味好特別,飲啖湯,即刻覺得好滋潤黑松露鮮蝦餃,蝦餃食得多,加咗黑松露又幾特別喎, 彈牙鮮味南翔小籠包,充滿湯汁,加埋薑絲醋食,在口裏面爆發香酥蜂巢芋蓉帶子甫,又一款唔係四圍有嘅點心,做得好好,香!酥!趣!柚子蜜脆麻花,最後食返個甜品,加上柚子蜜比起平時用糖漿更上一層樓食飽飽帶媽媽出去露台影返幾張靚相,完美的一天
之前同阿媽嚟飲茶,望住個海景嘆茶真係好鬼正, 風和日麗

1:45嚟到全場坐滿人,好彩等咗一陣就有位

黑松露鮮蝦餃,蝦餃食得多,加咗黑松露又幾特別喎, 彈牙鮮味

南翔小籠包,充滿湯汁,加埋薑絲醋食,在口裏面爆發

食飽飽帶媽媽出去露台影返幾張靚相,完美的一天
2022-10-20
午餐
  • 黑松露鮮蝦餃
  • 南翔小籠包
2022-10-16 4489 浏览
星海•星海薈果然名不虛傳,試過就知道點解咁多好評,由冷盤,小食,點心,燒味,全部都一流水準,下午茶仲非常抵食添!前菜:黑白雲耳爽脆微辣,非常惹味又開胃小食:海哲燻蹄 $52必食推介之一!我非常喜歡食呢樣小食 但出面好多既燻蹄都做得好差,成日都會一夾就散開,有時仲會有陣難食既豬味,但係星海既就做得非常好啦,燻蹄皮爽口,豬肉嫩滑唔會硬,配埋個海哲,絕配呀!銀杏胡椒味菜豬肚 $58胡椒湯底濃郁,好啱而家呢啲時候飲,豬肚份量好多,亦爽口,銀杏唔苦,價錢又抵,唔會將貨就價!點心:蠔皇鮮竹卷 $29個汁就最啱我,因為我好怕個汁好杰,呢到既就好適中,而且味道又唔會好咸!香麻手切豚肉叉燒酥 $29必食推介之一!個皮酥化,一啖咬落去,嘩!正呀!熱辣辣脆脆地,叉燒又好味!大大推介!櫻花蝦鬼馬腸 $34比一般酒樓特別之處就係加左櫻花蝦,提升左腸粉既味道,油炸鬼亦脆口,一啖一件,食多2件都仲得呀~燒味:脆皮燒雞半隻 $158重點必食推介!皮脆肉嫩,即叫即炸,時間要等耐少少,但都非常值得!我地食飽左,但都忍唔住要食哂碟雞呀~呢隻燒雞,真係一流!必食呀!甜品:香芒糯米卷 $29見到其他人既食評,個個都話呢個好食架

前菜:
黑白雲耳
爽脆微辣,非常惹味又開胃

小食:

燒味:
脆皮燒雞半隻 $158

甜品
香芒糯米卷 $29
見到其他人既食評,個個都話呢個好食架!果然,真係好好食,芒果香甜,糯米煙韌,忌廉份量亦適中!

養顏紅棗糕 $23
熱辣辣香噴噴,濃濃既紅棗味,頂仲要加半粒紅棗,令整體更好甜好味,有心思之作!

星海環境寬敞,樓底又高,唔會令人覺得迫,坐得亦非常舒服,無論飲茶定晚飯,水準都係一流呀!
2022-09-28
2022-10-14 314 浏览
鮮淮山長腳蟹柳棉花雞$29 (中點)好味指數:5/10呢度點心味道清淡一啲,准山夠粉,可惜魚肚🐠蒸得唔夠淋,雞件🐔比較細及多骨,係啲雞翼彎位位置,失色咗少少。薑蔥蒸牛柏葉$34 (大點)好味指數:9/10非常入味,食落去彈牙💥爽口,絕對係即叫即蒸♨️唔係擺咗好耐好淋果種,配埋蔥絲食非常清新。鮮蝦水晶菜苗餃 (3件)$34 (大點)好味指數:8/10外皮非常晶瑩通透,入邊有隻🦐大蝦,正常發揮,包嘅外型同出邊酒樓有少少唔同,較為特別。椰香咖喱薯角蒸魷魚$34 (大點)好味指數:6/10份量偏多,有薯仔🥔做伴菜,但係淋都會再好食啲,咖喱汁偏稀冇乜椰汁味,味道濃烈啲會較好。香酥蜂巢芋蓉帶子甫$34 (大點)好味指數:8/10蜂巢🐝炸得鬆化,入面滿滿餡料,又有帶子粒,味道調得啱啱好,好香芋😌香味。
鮮淮山長腳蟹柳棉花雞
$29 (中點)
好味指數:5/10

薑蔥蒸牛柏葉
好味指數:9/10

鮮蝦水晶菜苗餃 (3件)
好味指數:8/10

椰香咖喱薯角蒸魷魚
好味指數:6/10

香酥蜂巢芋蓉帶子甫
好味指數:8/10

2022-10-13 282 浏览
今天和家人選擇了位於尖沙咀The One的18樓的譽宴·星海飲下午茶。 走出露台還可以飽覽維多利亞港兩岸的景色😌,令人好舒服! 黑松露鮮蝦餃:晶瑩剔透,黑松露增添獨特香味 蟹籽北菇燒賣皇:粒粒飽滿 南翔小籠包:用籃仔裝住小籠包好可愛 紅燒脆皮乳鴿:皮脆肉嫩,不用加任何醬汁都已經夠味 香茜叉燒腸粉:腸粉嫩滑,香茜帶出另外一種風味 清香魚肚卷:吸收了汁好入味 香麻手切豚肉叉燒酥:酥皮夠香 香酥蜂巢芋蓉帶子甫:外脆內軟 海蜇熏蹄:海蜇爽口彈牙、熏蹄啖啖肉 紫金醬蒸金錢肚:野味! 這一餐非常滿足!🥰
走出露台還可以飽覽維多利亞港兩岸的景色😌,令人好舒服!
黑松露鮮蝦餃:晶瑩剔透,黑松露增添獨特香味
蟹籽北菇燒賣皇:粒粒飽滿
南翔小籠包:用籃仔裝住小籠包好可愛
紅燒脆皮乳鴿:皮脆肉嫩,不用加任何醬汁都已經夠味
香茜叉燒腸粉:腸粉嫩滑,香茜帶出另外一種風味
清香魚肚卷:吸收了汁好入味
香麻手切豚肉叉燒酥:酥皮夠香
香酥蜂巢芋蓉帶子甫:外脆內軟
海蜇熏蹄:海蜇爽口彈牙、熏蹄啖啖肉
紫金醬蒸金錢肚:野味! 這一餐非常滿足!
🥰
2022-10-09 3170 浏览
平時已經好鍾意飲茶🍵,有得對住🌊海景飲茶就更鍾意!趁住放假就同媽咪👩‍👧去The ONE 18樓 - 星海.譽宴 🥢嘆下一盅兩件。下午茶價錢都算中矩中規,喺尖沙咀區又望住海景咁寫意🤩,個人覺得超值啦!·🥟招牌胡椒濃雞湯灌湯餃 頂點/$53·🦐黑松露鮮蝦餃 特點/$41·🥡蟹籽北菇燒賣皇 大點/$34·🐖香茜叉燒腸粉 大點/$34·🍡金箔黑芝麻流沙球 大點/$34·🐂薑葱蒸牛栢葉 大點/$34·🍝XO醬乾炒肉片河 HKD$128·個人特別推薦😻灌湯餃、黑松露鮮蝦餃、黑芝麻流沙球,灌湯餃浸喺🥣胡椒雞湯中,好香好濃嘅胡椒味道😋,雞湯質感濃稠,灌湯餃吸收哂雞湯精華🤗,超正!蝦餃皮薄適中,裡面包裹住粒粒爽嫩蝦肉🦐,蝦肉更加入鮮香黑松露😚,令味道更昇華。而黑芝麻流沙球外型圓圓碌碌⚫,口感同質感都好似煎堆仔,表面用黑芝麻鋪滿,炸至脆卜卜☺,咬開係流心奶皇餡,好邪惡呀😈!·茶位 HKD$17/位小碟 HKD$15/一小碟·📍星海.譽宴尖沙咀彌敦道100號The ONE 18樓
平時已經好鍾意飲茶🍵,有得對住🌊海景飲茶就更鍾意!

🥟招牌胡椒濃雞湯灌湯餃 頂點/$53

下午茶
  • 金箔黑芝麻流沙球
  • 招牌胡椒濃雞湯灌湯餃
2022-10-04 329 浏览
假日一家人飲茶 梗係一早預定啦,訂左一點,早I5分鐘到,全埸爆滿。入座後,因人手不足,所有野都要等, 好在今日唔趕時間可以慢慢飲。茶揀左菊花, 鐵觀音,兩款都好飲午市套餐$599 四位有4 盅燉湯 半隻炸子雞即炸 炒龍躉有鑊氣和炒白菜仔。好味道,分量都正常另外加左碟义燒,偏瘦但都好味黑松露蝦餃有5粒細細粒 燒賣 金錢肚 馬拉糕 流沙包 腸粉 等都值得吃, 唯一覺得麻麻地係鹹水角油咗啲

茶揀左菊花, 鐵觀音,兩款都好飲

另外加左碟义燒,偏瘦但都好味

2022-09-14 386 浏览
今日同屋企人去尖沙咀the one行街,  行到攰屋企人哋想飲茶,所以就去咗the one譽宴,好方便! 原來譽宴非常大間,佔全層,亦都佈置得好華麗! 兩點鐘茶樓就有下午茶都幾抵食!蒜蓉鮮蝦春卷大點春卷外皮金黃香脆, 內裏包住大大隻鮮蝦,好足料!  蒜蓉味濃沃但係又唔會太重口味👍🏻椰香咖哩薯角蒸魷魚大點 蒸魷魚幾淋身, 咖哩唔辣,  薯角其實係薯仔 入味嘅咖哩味👍🏻金鉤粉絲節瓜煲$58粉絲份量比較多, 另外有蝦乾同節瓜, 不肥膩, 有點像住家餸!海蜇燻蹄$52燻蹄啖啖肉連海蜇食最襯!配白醋一流!湯勺靚菜心$48菜心夠新鮮,湯清甜, 夠健康😊原籠大澳三鮮蒸飯$148有帶子,蝦乾同魷魚,  蒸飯粒粒分明有炒底,   連同海鮮同蝦醬好入味!香芒糯米卷中點賣相非常吸引, 啱曬飯後甜品! 入面包住嘅芒果非常新鮮juicy, 又香甜! 香芒卷上面有椰絲, 令香芒糯米卷更加有層次感😋

蒜蓉鮮蝦春卷大點

椰香咖哩薯角蒸魷魚大點

金鉤粉絲節瓜煲$58

海蜇燻蹄$52
燻蹄啖啖肉連海蜇食最襯!配白醋一流!

湯勺靚菜心$48
菜心夠新鮮,湯清甜, 夠健康😊

原籠大澳三鮮蒸飯$148

香芒糯米卷中點

2022-09-05 3158 浏览
今日食評✍🏻 位於The One 18/F的譽宴·星海有靚靚景觀Outdoor仲擺放了靚靚backdrop打卡新式茶樓保留自己滾水淥碗碟正呀👍🏻夠衛生點心紙多選擇有點心有小菜我哋今日食點心為主黑松露鮮蝦餃好有心思嘅擺設中間有粒小蝦餃小朋友見到實好開心餃入面係有黑松露但味唔濃俾蝦料搶哂味🫢·蟹籽北菇燒賣必食之選因為同行小朋友爭住食🤣燒賣好驚大大舊肥豬肉呢粒燒賣菇、蝦、肉平均調味都好鮮味讚·燒汁生煎蓮藕餅蓮藕餅加肉粒燒得香口蓮藕同肉平均入口有咬口唔多油可惜燒汁太「杰」我哋冇乜點·金箔黑芝麻流沙球賣相好吸引黑芝麻外層香脆流沙真心熱辣辣流沙😂中間仲有香濃咸蛋黃味係唔健康呀但真係好味😋·櫻花蝦腸粉個名好吸引上枱後有驚喜精美炸兩腸粉上舖了櫻花蝦炸兩香脆腸粉嫩滑·芋蓉帶子甫我自己偏向多啲芋蓉因為其他餡料會令到口感冇咁香滑當然真材實料有帶子夠鮮味·脆皮豆腐同點心紙上的食品圖有出入食品圖係細粒豆腐𥖁出品係大𥖁不過味道都保持水準椒鹽黃金脆皮豆腐熱同滑不過如果整到細細粒一口豆腐磚口感更佳·流沙奶黃包流沙食品都真係流沙兼熱辣辣出面真係好多『伏』㗎😂香噴噴嘅咸蛋黃流沙包包又唔會太厚配合得好好冇得彈·叉燒酥到茶樓
今日食評✍🏻

蟹籽北菇燒賣
必食之選
因為同行小朋友爭住食🤣
燒賣好驚大大舊肥豬肉
呢粒燒賣菇、蝦、肉平均
調味都好鮮味

燒汁生煎蓮藕餅
蓮藕餅加肉粒燒得香口
蓮藕同肉平均
入口有咬口唔多油
可惜燒汁太「杰」
我哋冇乜點
抵食之選😉
2022-09-05
3K
2022-09-03 2094 浏览
同家人出嚟尖沙咀行下,先去飲餐茶,揀了在The One的譽宴。估唔到兩點黎到都全場滿座,仲諗住平日過左lunch rush hour會少啲人添。店員好快送上茶同碗筷,知道香港人習慣洗碗,哈哈,一盤大熱水上,幾好喎,唔使洗到枱面濕晒之餘,啲水超滾又可以浸晒全部,感覺乾淨啲。🫖香片&鐵觀音茶方面開左一壺香片同一壺鐵觀音,因為家人口味不一樣,一人一壺唔使爭。我個人黎講兩種茶都ok,飲咩都無所謂。譽宴啲茶都幾好飲,夠滾又夠濃,茶味好香。🥢餐前小食睇緊點心紙期間,店員送上餐前小食,是日係木耳,有醋、麻油、辣椒等調味,酸酸辣辣幾開胃。🥢冰鎮花雕南非鮑魚鮑魚好爽口彈牙,少許花雕酒味香口不嗆,點少少wasabi真係好好味。🥢香茜叉燒腸粉腸粉好飽滿,卷了半肥瘦叉燒粒,仲好重芫茜味,正喎,腸粉皮煙韌有咬口,好食。🥢沙薑豬手粒沙薑味香口,豬手爽口,已切成一口size好方便食。🥢鹵水豬腳仔豬腳仔軟腍,又滷得入味,份量仲意外地大碟添。🥢西杏片蘿蔔絲卷即炸的要襯熱食,蘿蔔絲好香甜,用上春卷皮比傳統的蘿蔔絲酥卷少了一份油膩感,變得輕盈多了,加了杏片更香口,讚!🥢蟹籽燒賣皇燒賣大大粒,調味不錯。🥢黑松露蝦餃之王黑松露

🫖香片&鐵觀音

🥢餐前小食

🥢冰鎮花雕南非鮑魚

🥢香茜叉燒腸粉

🥢沙薑豬手粒
沙薑味香口,豬手爽口,已切成一口size好方便食。

🥢鹵水豬腳仔
豬腳仔軟腍,又滷得入味,份量仲意外地大碟添。

🥢西杏片蘿蔔絲卷

🥢蟹籽燒賣皇
燒賣大大粒,調味不錯。

🥢黑松露蝦餃之王
黑松露味很香啊,有少少可惜係蝦餃不夠飽滿,欠了一點口感。

🥢南翔小籠包
小籠包好可愛呀,用個籠仔兜住,味道都幾好,不過湯汁唔算好多,不過作為茶樓點心合格有餘了。

🥢柚子蜜脆麻花
最後係甜品嘅脆麻花,可能放耐左先食,有少少淋左,但個柚子蜜真係好好味,又香又甜,柚子皮又帶少少苦味,正好平衡返唔會過甜。

水滾茶靚環境正,家人都好滿意。出面平台仲可以影個靚景,飽覽成個尖沙咀㗎,仲望到對面海添~
2022-08-31
2022-08-27 369 浏览
和朋友來飲茶,我第一次來,感覺很好,4點心+1炒飯,食物水準不錯。座位闊落,樓底夠高,感覺上比較靜這裏景觀甚佳,不少茶客都會出露天位置打卡,我當然要試試,維港景色一流。香港真美。每人170元。坐了2.5小時,磨爛蓆。已準備約朋友來晚飯,看夜景。
每人170元。坐了2.5小時,磨爛蓆。
已準備約朋友來晚飯,看夜景。