🍽星橋居酒屋 (中環)📍中環嘉咸街35-39號嘉豪大廈地舖午市定食🌟前菜(湯,沙律,前菜)1.麵豉湯🌿盛載麵豉湯嘅杯好精緻,麵豉湯既味道好濃郁,廚師仲落咗好多昆布,好鍾意食昆布既我,覺得十分滿足。2.是日沙律🥗沙律菜好新鮮,裏面有新鮮沙律菜,粟米同車厘茄,加咗佢哋特製調製嘅沙律醋汁,酸酸甜甜好開胃。3.芝麻牛蒡🌱牛蒡本來味道唔重,淡淡的牛蒡味,加埋少少胡蘿蔔絲,好清甜。呢一道菜加埋芝麻嘅香味,配搭得好好。🌟主菜1. 炙燒四色丼(三文魚,鰻魚,鰹魚,油甘魚)🐠佢哋嘅內容好豐富,三文魚好新鮮好稔,夾雜着香蔥嘅味道,好吸引。鰻魚上面加咗少少照燒汁,再加上紫菜嘅香味,食落去口感豐富。佢哋嘅鰹魚炙燒完之後,有一種特別出眾既煙燻味道,鍾意食煙燻味道嘅朋友一定要食。油甘魚炙燒完,油脂好出,食完個口有好香嘅魚油鮮味,一啲都唔腥,加埋洋蔥,口感更上一層樓。2. 角切魚生丼(三文魚,吞拿魚,油甘魚,日式碎蛋,青瓜,蟹籽)🐟師傅用咗佢哋嘅特色醬料醃製魚生,味道鹹鹹地,個人覺得唔需要再加豉油,味道調得啱啱好。飯上面加咗紫菜同五味粉,將所有材料撈埋一齊食,簡直好似去咗海洋世界一樣,食得出廚師嘅心機,同對食材嘅執
🍽星橋居酒屋 (中環)
📍中環嘉咸街35-39號嘉豪大廈地舖

午市定食

🌟前菜(湯,沙律,前菜)

1.麵豉湯🌿

芝麻牛蒡

🌟主菜

1. 炙燒四色丼(三文魚,鰻魚,鰹魚,油甘魚)🐠
炙燒四色丼

師傅用咗佢哋嘅特色醬料醃製魚生,味道鹹鹹地,個人覺得唔需要再加豉油,味道調得啱啱好。飯上面加咗紫菜同五味粉,將所有材料撈埋一齊食,簡直好似去咗海洋世界一樣,食得出廚師嘅心機,同對食材嘅執着。
角切魚生丼

🌟飲料

1.即磨咖啡☕️
佢哋嘅即磨咖啡簡直係佢哋嘅代表飲品,佢哋嘅咖啡都係手磨,所以香味特別香濃,同時都唔會苦。佢哋嘅牛奶都係助熱左比客人,超級細心,放完個熱牛奶喺裏面,咖啡依然係溫熱,唔會變凍,十分值得表揚。
即磨咖啡

2. 沖繩香檬梳打🍹
佢哋呢一杯梳打好特別,外觀飲料上面係透明而底部係漸變嘅黃色,望落已經覺得好靚。佢哋個味道鹹鹹地,好似落咗少少鹽咁,香檬既味道啱啱好,唔會太酸,唔太鍾意飲甜味既我,呢一杯嘢飲絕對係值得推薦。
沖繩香檬梳打

環境:💛💛💛💛💛5/5
衛生:💛💛💛💛💛5/5
食物:💛💛💛💛💛5/5
價錢:💛💛💛💛💛5/5 ($392/2=196💰)

P.S. 呢一間餐廳真係隱世精緻嘅居酒屋,地方清潔,乾淨企理,真係好似去咗日本當地嘅居酒屋一樣,環境好別緻,空間感好大。佢哋嘅食材都好新鮮,價錢唔使講,中環地段來講真係好平。💓
廚師做出嚟嘅菜式亦都好精緻,好有心機,完全係企喺客人立場做出嚟嘅菜式,食得出佢哋好用心。雖然佢嘅位置唔突出,但係喺附近返工返學嘅朋友注意‼️真係要到訪,一試難忘。👍🏻
麵豉湯
是日沙律
芝麻牛蒡
炙燒四色丼
角切魚生丼
即磨咖啡
沖繩香檬梳打
2022-12-06 50 浏览
天婦羅盛合🥢推介一下佢地嘅天婦羅炸得好出色,炸粉好薄好脆食材夠新鮮,有蝦、秋葵、冬菇、紅椒、洋蔥等,樣樣都好好味,點個個汁仲係熱嘅,整體好正👍🏻牛油果炸蝦卷🥢卷物我最鐘意,牛油果加埋蝦,唔油膩之餘好好食。唐揚雞🥢雞件炸完仲好多肉汁,點埋沙律醬好好味😋自家製免治雞肉棒🥢雞棒裏面有紫蘇葉,比起一般更香更好食,點埋日本蛋黃(超棒)三文魚牛油果沙律🥗好多三文魚🤩海藻同沙律菜,好新鮮開胃。
天婦羅盛合🥢

牛油果炸蝦卷🥢
卷物我最鐘意,牛油果加埋蝦,唔油膩之餘好好食。

唐揚雞🥢
雞件炸完仲好多肉汁,點埋沙律醬好好味😋

自家製免治雞肉棒🥢
雞棒裏面有紫蘇葉,比起一般更香更好食,點埋日本蛋黃(超棒)

三文魚牛油果沙律🥗
好多三文魚🤩海藻同沙律菜,好新鮮開胃。
2022-12-05 46 浏览
今日lunch好想食日本料理😜,有朋友推薦呢間日式餐廳就即刻去試下啦🥳炙燒四色丼 $138日式料理當然唔少得丼飯😌,有油甘魚、三文魚、鰻魚、左口魚😍,魚生好夠大片,而且燒完味道更加香🔥,我就最鍾意左口魚,超級肥美食落好惹味😋溫泉蛋特盛汁煮牛肉丼 $108牛肉丼飯牛肉份量好多🤪,而且溫泉蛋撈飯食真係好正🤩,蛋漿撈埋醬汁更加惹味❤️,另外呢度所有午市套餐都會跟一個面豉湯同沙律,夠曬方法😆

炙燒四色丼 $138

溫泉蛋特盛汁煮牛肉丼 $108
2022-11-23 179 浏览
今天經過嘉咸街的菜檔,見好吸引,就一路行上去,行到嘉豪大廈地下開咗一間新嘅日本居酒屋,叫星橋居酒屋便入去試下。聽店員講原來開咗四個幾月。居酒屋嘅設計好日本式又簡約。今次主要係食串燒,叫咗雞翼,都幾大隻,味道好,唔會太鹹。又有雞軟骨同埋牛舌,燒得又香又入味。我最喜歡活白鱔,沒有腥味,鹹鹹地又乾身,食落去肉質脆脆地,十分之欣賞。汁燒牛肉蔥卷,係用日本嘅九條蔥做嘅,牛肉軟綿綿燒汁濃郁好味。又叫咗一個榎茸醬豆腐沙律,豆腐上面嘅金菇醬油汁係自家製嘅,配豆腐真係好夾味。旁邊嘅沙律菜、蕃茄、藻類新鮮好味,加上自家製嘅醬汁,酸酸地,開胃又有益。我哋叫咗燒鱈魚乾,自家製嘅沙律醬酸酸地,個小食都幾特別。仲有好甜嘅甜番薯,今晚真係飽足。店員好好送咗甜品,綠茶泡芙同埋朱古力泡芙,我食完個甜品就覺得好完美。下次經過有機會會再去試吓佢嘅壽司同埋魚生。

下次經過有機會會再去試吓佢嘅壽司同埋魚生。
  • 燒白鳝
  • 榎茸醬豆腐沙律
  • 汁燒牛肉葱卷
中環這間新開的日本居酒屋,主打日式串燒及新鮮刺身,加上店舖滿是日式感的裝修擺設,令人猶如置身於日本!首先介紹的是梅子蕃茄,酸酸微微的梅子和蕃茄味道特別開胃,讓人胃口大開!而這款是雞皮餃子,雞皮外皮炸至金黃色,內裏又有很飽滿的餡料,每一口都讓人特別滿足!之後的就是人人都愛吃的唐揚雞,以炸的方式去烹調,唐揚炸雞鬆脆可口。最後就是雞翼串燒,雞翼均勻地燒到兩邊都是金黃色的顏色,賣相十分之吸引,而味道方面口感肉質嫩嫩的,而雞翼內裏亦有滿滿的肉汁,可見廚師掌握時間上處理得十分之好。

2022-09-09 401 浏览
同朋友好耐冇見啦,所以就約咗去呢間新開嘅餐廳食飯。呢間日本餐廳環境都好舒服,位置好闊落,又安靜,佢係屬於日本居酒屋,食物選擇都幾多,成餐飯都食得好開心😆第一個送到黎嘅就係梅子蕃茄,本身都好鍾意食蕃茄,但係咁樣嘅食法都係第一次,估唔到更加突顯左佢嘅酸味,酸酸甜甜咁夏天好啱食!跟住第二個送到嚟嘅就係唐揚雞,呢個真係夠晒脆卜卜,本身都好鍾意食炸雞😆熱辣辣送到黎流晒口水,點埋醬食更加一流!最尾送到嚟嘅就係雞皮,$38/2串又幾抵食,估唔到雞皮都可以燒得咁香,仲要係燒到脆膽地,好好咬口!

2022-09-09 253 浏览
好姊妹特別推介我嚟呢間日本餐廳食飯,我又點可以唔應約呢!估唔到佢又揀得幾好喎,見佢細細間,但坐得都好舒服!仲有好多日本嘢,勁多都好啱我嘅口味🤤我哋兩個人都叫咗好多款小食,同大家介紹吓分享吓先。少不了梗係一定要叫唐揚雞,本身都好鍾意食炸雞㗎啦,每次食日本嘢都一定要叫唐揚炸雞🍗,估唔到炸得都幾香口,仲要一啲都唔油先勁!搞到我完全不能自控咁食哂成碟。之後叫咗兩串雞皮串燒,見佢平平哋$38/2串,所以就試下,估唔到雞皮都燒到咁香!都幾好食。然後仲叫咗一個榎茸醬拌豆腐沙律,食完個人即刻透心涼,夏天真係好啱食啲涼啲嘅嘢,本身沙律菜已經好健康,加埋豆腐更加完美。最後就叫咗呢個都幾搞笑嘅墨魚咀,估唔到佢好爽口,有驚喜!叫多杯日本清酒連埋一齊飲簡直係最高境界嘅享受🤤

2022-09-08 207 浏览
好耐冇食串燒啦!今個星期就同男朋友一齊去左間日本野到食下串燒,見佢細細間,但又坐得幾舒服,同埋都好多日本特色小食比人揀,睇到我心大心細,不過一心嚟食串燒嘅我決定今日都係要主攻佢地嘅串燒先😋我地差唔多叫哂佢地嘅雞串燒😂,因為選擇困難,不如全部叫哂🫣。我地一於就叫雞頸肉、雞翼、雞皮、雞腎!我地兩個人都食哂咁多串😆證明真係好食嫁!燒嘅時間掌握得岩岩好,一啲都唔會乾,KEEP到有肉汁juicy ge😍而呢個榎茸醬拌豆腐沙律都幾fresh✨豆腐同沙律菜雖然都係簡單普通食材,但勝在夠新鮮!連埋啲醬食都好好味😋
2022-09-08 211 浏览
約左朋友去中環行街shopping ,我地就約好左去呢間日本餐廳大食特食,滿足下我地想去日本嘅慾念!食住日本野先🥹食左當去左旅行。打頭陣嘅就係極上刺身8點盛,超級豐富嘅刺身拼盤,想要咩就有咩😆而且擺碟都擺得好靚添,有啲唔同嘅花花或者唔同嘅裝飾令到賣相勁高級❤️ 刺身方面仲要係高級嘅品質,同埋都好新鮮,入面會有牡丹蝦、吞拿魚腩、油甘魚腩、帆立貝、赤身三文魚等等,一共有八款咁多!另外仲叫咗一個燒油甘魚鮫,呢個都好香呀,燒得岩岩好。魚肉嘅份量都好多,唔會話冇肉食!一啲腥味都冇!燒到啲魚油超級香,未食已經聞到香味🥰

三文魚等等,一共有八款咁多!

2022-09-07 66 浏览
之前有個FRIEND提議就去咗呢一間日本餐廳食嘢😙見到係OpenRice啲人話呢一間餐廳性價比好高,而見啲食物相又好正咁,我地就即刻去左食嘢!墨魚咀香脆又爽口,用嚟配酒或者做小食都一流!不知不覺已經食哂成碟🤤梅子蕃茄酸酸甜甜咁,好開胃,最岩炎炎夏日冇胃口嘅時候食🥹。燒油甘魚鮫都好大件下, 而且佢嘅外皮燒到焦香,裏面嘅肉質肥美嫩滑,魚油脂香, 佐酒一流😆!店員服務態度都好NICE,價錢又合理,下次一定會再嚟試下其他嘢😄

梅子蕃茄酸酸甜甜咁,好開胃,最岩炎炎夏日冇胃口嘅時候食🥹。

2022-09-07 51 浏览
3點3下午茶時間有啲餓,同朋友行行下就見到呢間日本餐廳,再望一望個meau ,好似幾多小食同串燒,我地就去食小小野嘆返個下午茶先~依家日日30幾度真係好熱,一嚟就叫咗個梅子蕃茄,酸甜嘅味道好開胃,即刻降溫!跟住叫咗一串雞頸肉嘅串燒,我覺得好好食,因為自己好鍾意好有咬口嘅嘢食,雞頸肉有肉得嚟又可以慢慢咀嚼,好爽口!而且燒到好香顏色呈金黃色,有少少焦香。之後仲叫咗一串活白鱔,估唔到佢都幾大串,本身好會有腥味,但一啲都冇腥味呀,而且鹹鹹地燒到好香😎
2022-09-06 75 浏览
同男朋友慶祝生日🎂比佢話事食咩好,佢又話想食日本嘢,又唔想排隊排幾個鐘先食到壽司,所以就揀咗呢間新開嘅日本餐廳試吓。環境同食物嘅質素都大讚✨我哋中午嘅時間去食,算係比較繁忙嘅時間,但係見店員都好有耐性同埋好好態度。首先我哋叫左一個鰻重定食,燒鰻魚超大條,啖啖肉,好有日本風味呀!而且仲有沙律係旁邊,更加營養均衡呀😋然後我地仲叫左一個特上十貫壽司,超多款壽司唔洗諗食咩好!有齊晒我最鍾意食嘅壽司🍣全部都要勁新鮮!我最鍾意食吞拿魚腩入口油香四溢,滿口脂香,正!
2022-09-06 63 浏览
今次向大家推介一間日本餐廳,價錢合理,而食物質素有水準,環境舒適,岩哂想食日本野嘅你地。今次會同大家分享下我地食左啲咩。🌟極上刺身8點盛呢個極上刺身8點盛真係包羅萬有,有齊晒我想食嘅咁多款刺身,仲要款款都新鮮鮮甜又好味😋最鐘意佢地嘅三文魚,佢地真係大大塊厚切!大大啖咬真係好滿足,勁肥美,一啲腥味都唔會有!成碟嘅賣相都好吸引😋🌟雞皮餃子 雞皮餃子用左雞皮代替餃子皮,雞皮油香十足,而且餡料亦都好飽滿,外皮金黃酥脆,內餡軟嫩多汁。
🌟極上刺身8點盛
🌟雞皮餃子
2022-09-05 80 浏览
有一晚係中環斜路上發現一間新開嘅居酒居,門面有隱世感覺,所以入內一試。由於我得一個人,就膽粗粗問店家有無set或者刺身飯,佢就好好人咁比我叫返lunch menu嘅壽司set🫶🏻 ❃ 特上十貫目 $188 店家比咗一杯柚子梳打我邊飲邊等,好好客。 set跟沙律,湯,前菜,都係基本味道。壽司味道唔錯,但無話太大驚喜,最好食就係左上面舊燒拖羅,好香口。呢個價錢係中環算不過不失。重點係店家服務非常貼心,期間不停有留意客人需要,有機會再試試佢嘅串燒類吧♥️

❃ 特上十貫目 $188
2022-09-05 57 浏览
🇯🇵榎茸醬拌豆腐沙律 $78健康之選,有大量沙律菜同豆腐,夏日透心涼✨🇯🇵雞皮餃子 $60餃子即叫即煎,熱辣辣雞皮又煎到好脆,好食!🇯🇵鮟鱇魚肝 $88一啲都唔會腥,仲要口感好滑,味道又好香。🇯🇵辣牛肉炒烏冬 $108夠哂惹味呀呢個,牛肉份量都唔少,烏冬又好滑!食到雪雪聲😆🇯🇵燒日本河豚乾 $98河豚乾我第一次食,都幾鮮甜同好好咬。🇯🇵自家製免治雞肉棒 $58呢個超香雞肉味,啖啖雞肉好鬼滿足,仲要有勁多肉汁添🥰
🇯🇵榎茸醬拌豆腐沙律 $78
健康之選,有大量沙律菜同豆腐,夏日透心涼✨
🇯🇵雞皮餃子 $60
餃子即叫即煎,熱辣辣雞皮又煎到好脆,好食!
🇯🇵鮟鱇魚肝 $88
一啲都唔會腥,仲要口感好滑,味道又好香。
🇯🇵辣牛肉炒烏冬 $108
夠哂惹味呀呢個,牛肉份量都唔少,烏冬又好滑!食到雪雪聲😆
🇯🇵燒日本河豚乾 $98
河豚乾我第一次食,都幾鮮甜同好好咬。

🇯🇵自家製免治雞肉棒 $58
呢個超香雞肉味,啖啖雞肉好鬼滿足,仲要有勁多肉汁添🥰
2022-09-02