今日女朋友生日, 當然係成日佢話晒事啦, 佢話想試下星座冰室, 因為有雜誌介紹過話好食, 咁咪去搵下law.
門面唔好睇唔係問題, 我認為食野最緊要係4 樣野:
1. 味道
2. 衛生
3. 服務
4. 價錢
去到冇晒位, 就比人叫左o係出面一個冇冷氣又冇風扇既位坐低, 我怕熱, 不過女朋友中意咪忍下law , 冇所謂; 好勒, 一坐低, 叫左幾次都冇人招呼, 直到有多一對男女搭[木台]勒, 先有個剛剛送完外賣(我估係送完外賣, 見佢身水身汗o係出面返黎) 既阿叔, 先死死地氣咁行過黎落單, 落完單就放左幾隻匙羹o係[木台]面, 比張餐巾墊下都冇, 過張[木台]仲係由上手食完求其抹下仲有D "積", 嘩!! 衛生到呢!! 我女朋友拿拿聲自己拎紙巾出黎墊.
等左成幾個字終於有野黎勒, 不過只係黎左兩碗野, 一碗蕃茄牛肉麵, 一碗蕃茄豬扒麵, 我見對面果對男女叫先過我地(雖然佢地仲遲過我地坐低), 佢地係兩碗蕃茄牛肉麵, 咁我咪諗住大家都肚餓咪比住一碗佢先law, 對方又好禮貌又客氣wor, 咁我地咪互讓law, 大家都係諗住比對方先, 一陣會再黎ga la, 誰不知果個外賣阿叔突然插口: "讓咩je ? 係你就係你架啦~ 一陣亂左仲麻煩啦, D 單會亂晒架! 你知唔知架?!?!" 嘩!! 大家同一[木台]叫埋一樣野, 咁就會亂晒架? 仲要噴到我一面屁, 我係客, 你幾多野做都好都唔應該搵我出氣下ma ? 我同果對男女粒聲都唔出, 但係個阿叔仲要企係我地隔離講足3分鐘, 內容大同小異, 立時覺得掃興加谷氣之極!!
碗麵又係好野, 根本就同我拎左尋晚阿媽果煲果煲蕃茄牛肉湯滾完再加個公仔麵冇分別, 一樣咁"淡貌貌", 唔知係唔係佢知道"淡貌貌", 所以加左大量既蕃茄, 仲落埋味粉(我仲先到D 啡色既味粉未溶晒) !! 呢個時候我見到果對男女既蕃茄牛肉麵到左勒, 一睇之下佢果碗D 啡色既味粉都係未溶晒, 一食D 蕃茄, 分明係切碎D 蕃茄粒再加大量"地門"大罐裝既茄醬, 又酸又腥又渴, 一D 蕃茄應有既甜味都冇, 蕃茄唔係淨係得酸味架大佬~ D 豬扒肉質仲係霉霉鬆鬆咁, 好似食緊D 淋左既餅乾咁, D 麵我以為係正野, 間野講話佢D 蕃茄麵有益健康, 我以為唔係魚麵就係一D 有咬口既麵, 點知係茶餐應專用既"頂好牌大光麵" 平均唔洗一蚊一個麵餅, 連公仔麵都唔係, 我想知"頂好牌大光麵" 有幾有益健康!?!
我以為係我偏見啦, 咁我咪觀察下同[木台]果對男女有咩反應law, 男既一路食一路話好重味粉, 完全唔好食, 女既話: "又話係出前一丁, 都唔係既...." 兩位都係食左一半就停手, 佢地既言談間聽得出佢地都係第一次黎, 都係慕名而至, 同我同女朋友一樣, 我女朋友食左3 份一都冇, "奏" 住眉咁話佢飽, 叫我食埋佢, o岩既, 唔好浪費, 我食左佢果碗兩啖我都頂唔順, 佢果碗D 咪粉仲重手!!!! 鹹到好似落左豉油咁!!
食完諗住快手埋單啦, 搵極都唔知o係邊埋單, 同時發現有好多人都係唔知o係邊埋單, 我估在場好多人都係第一次黎, 見佢地都唔似滿足咁食完走, 我覺得有唔少人都慕名而黎不過瀨左野.....
我未試過寫食評, 仲要食咁長, 我多數係睇下人地食得點開心, 之後去試下, 我唔知咁多人話間野好係因為有人請槍手寫好佢, 定係真係我黑仔, 一年365 日都係得既, 係我去既今日先係咁, 總之咁既質素, 1. 味道2. 衛生3. 服務, 都咁差, 仲要只係兩碗麵兩支可樂, 埋單係HK$ 61 !!! 有冇搞X錯ar ? 我女朋友係咁向我say sorry, 之後佢問我食左幾$, 我如實報告之後佢對我講: "算啦, 我當係還左個心願勒, 下次絕對唔再黎."
呢句, 都係我既心聲.
今次食得好飽~ 一肚氣!!!!!