2006-12-21 10 浏览
天氣是陽光普照,風和日麗,心情尚算良好,去星座吃碗蕃茄牛肉通,有人將勝香園作比較,兩碼子事,因勝香園的一切,有感列為一級保育街頭文化食肆,純粹是本人意見,與本網站無關。已經知道食物是屬於甚麼水平,來是為了追求已逝去的情懷,看那陳舊的裝潢。保持一貫水準,蕃茄的汁料是豐厚濃郁,那牛肉育成好事,鮮味是有,但味道需要改善,湯底不文不類,過淡,太過杰身,尾段時湯底已與通粉化為一體,湯底是關鍵。欣賞的是選用的通粉,猶其是坑紋幼身那種,不是一般餐廳所選用,是在於成本問題?漫漫長空,星光點點,想起了一位沒有聯絡方法的他,他曾否知道有位萍水相逢的人,想了又想,不禁闖進了那柏拉圖式……
天氣是陽光普照,風和日麗,心情尚算良好,去
星座吃碗蕃茄牛肉通,有人將勝香園作比較,兩
碼子事,因勝香園的一切,有感列為一級保育街
頭文化食肆,純粹是本人意見,與本網站無關。
已經知道食物是屬於甚麼水平,來是為了追求已
逝去的情懷,看那陳舊的裝潢。

保持一貫水準,蕃茄的汁料是豐厚濃郁,那牛肉
育成好事,鮮味是有,但味道需要改善,湯底不
文不類,過淡,太過杰身,尾段時湯底已與通粉
化為一體,湯底是關鍵。欣賞的是選用的通粉,
猶其是坑紋幼身那種,不是一般餐廳所選用,是
在於成本問題?

2006-12-21 5 浏览
天氣是陽光普照,風和日麗,心情尚算良好,獨個兒去星座吃碗蕃茄牛肉通,有人將勝香園作比較,實在是兩碼子事,因勝香園的一切,實在有需要列為一級保育街頭文化食肆,這純粹是本人意見,與本網站無關。之前已經知道食物是屬於甚麼水平,但來是為了追求那種已逝去的情懷,看那陳舊的裝潢。保持了一貫水準,蕃茄的汁料是豐厚濃郁,而那牛肉是育成其好事,鮮味是有,但味道還需要改善,湯底是不文不類,過淡,況且太過杰身,吃至尾段時湯底已與通化為一體,其實湯底是關鍵。可欣賞的是選用的通粉,猶其是坑紋幼身那種,不是一般茶餐廳所選用,莫非是在於成本問題?漫漫長空,點點星光,想起了一位沒有聯絡方法的他,他曾否知道有位萍水相逢的人,想了又想,不禁闖進了那柏拉圖式......

天氣是陽光普照,風和日麗,心情尚算良好,獨個兒去
星座吃碗蕃茄牛肉通,有人將勝香園作比較,實在是兩
碼子事,因勝香園的一切,實在有需要列為一級保育街
頭文化食肆,這純粹是本人意見,與本網站無關。之前
已經知道食物是屬於甚麼水平,但來是為了追求那種已
逝去的情懷,看那陳舊的裝潢。

保持了一貫水準,蕃茄的汁料是豐厚濃郁,而那牛肉是
育成其好事,鮮味是有,但味道還需要改善,湯底是不
文不類,過淡,況且太過杰身,吃至尾段時湯底已與通
化為一體,其實湯底是關鍵。可欣賞的是選用的通粉,
猶其是坑紋幼身那種,不是一般茶餐廳所選用,莫非是
在於成本問題?

2006-12-18 10 浏览
叫左炒蛋雞翼通,佢既雞翼整得好好食又夠入味,最緊要係全無味精,因為食完唔覺口渴
2006-11-22 2 浏览
過開尖沙咀開會....咁岩係門口報紙檔買雜誌...順便問下個報紙檔老闆...佢話跟住夜總會既樓梯落就係....! 如果唔問....我一定唔會落去...!我去既時候係一點...唔太多人...不過..老闆會指定你坐係邊度! 其實我都幾鍾意食蕃茄...於是叫左個蕃茄牛肉通粉, $20, 加埋熱杏霜, $8! 杯飲品無咩特別, 同茶餐廳一樣! 個蕃茄牛肉通....一黎就見到好多蕃茄係面....不過...拌勻後個湯就唔係唔濃蕃茄味! 牛肉都唔係好淋...鞋鞋地...通粉就岩岩好! 唔知有無失水準...不過...我覺得都唔係太特別...$28...連飲品都唔係好平!

2006-10-03 6 浏览
蕃茄好味. 好開胃; 炒蛋好滑; 好天然番茄味; 牛肉新鮮- but 麵麻麻地; Overall O.K. $30 lunch; 抵食. 環境of course 舊la,
2006-09-28 7 浏览
I have come here for 2-3 times normally on Sat when I go shopping in 尖沙咀this year. This round, we are coming with a group of 4. 地方舊like going back to the 60\'s. We sit in the table in another room but the air-con is OK -有風味feel.I order 茄腸仔炒蛋麵and my friends got 茄牛炒蛋通, 茄牛公仔麵etc. 蕃茄湯底is quite good; not too sour and 開胃, 清甜, I don’t like the 濃type; so this is just fit. 蕃茄粒好新鮮. My friend confirms it’s the real 出前一丁and 牛肉好\"林\". But the 麵too \"林\".Try the 紅豆冰, it’s a must try item -好飲but it will sold

Try the 紅豆冰, it’s a must try item -好飲but it will sold out quickly. Try your luck.

In general, we feel better than eating 魚蛋粉. Each cost ~$28; quite 抵in 尖沙咀.
2006-09-13 4 浏览
I came to this restaurant last week with 4 other colleauges caz one of them said its really good, which I totally disagree afterwards. We had to walk for 15 mins (from Gateway) to get to this cafe and on the way there, I was thinking: "wow, some'n must be really good to make xxx willing to walk all this distance..." So, maybe because I initally had such high expectation from this place, I was quite disappointed. Its not the walk that upsets me, but the food was really no surprise. I'd definitel

We had to walk for 15 mins (from Gateway) to get to this cafe and on the way there, I was thinking: "wow, some'n must be really good to make xxx willing to walk all this distance..." So, maybe because I initally had such high expectation from this place, I was quite disappointed. Its not the walk that upsets me, but the food was really no surprise. I'd definitely have to agree with PAT DRACULA that its "根本同我攞左尋晚阿媽煲蕃茄牛肉湯滾完再加個公仔麵冇分別, 一樣咁"淡貌貌". I wanted to add salt, soy sauce or whatever to give my 蕃茄抄蛋通a bit more taste, but my colleagues were like "正呀正呀﹐好好味﹐好清好甜啊!" so I didn't want to spoil their mood. Yes, its 清, but I'd put it as 淡貌貌. Well, its not disgusting food but just ain't good.

Their price is definitely cheaper than most places in TST but honestly I won't come back for this reason.

2006-08-27 16 浏览
今日女朋友生日, 當然係成日佢話晒事啦, 佢話想試下星座冰室, 因為有雜誌介紹過話好食, 咁咪去搵下law. 門面唔好睇唔係問題, 我認為食野最緊要係4 樣野:1. 味道2. 衛生3. 服務4. 價錢去到冇晒位, 就比人叫左o係出面一個冇冷氣又冇風扇既位坐低, 我怕熱, 不過女朋友中意咪忍下law , 冇所謂; 好勒, 一坐低, 叫左幾次都冇人招呼, 直到有多一對男女搭勒, 先有個剛剛送完外賣(我估係送完外賣, 見佢身水身汗o係出面返黎) 既阿叔, 先死死地氣咁行過黎落單, 落完單就放左幾隻匙羹o係面, 比張餐巾墊下都冇, 過張仲係由上手食完求其抹下仲有D "積", 嘩!! 衛生到呢!! 我女朋友拿拿聲自己拎紙巾出黎墊. 等左成幾個字終於有野黎勒, 不過只係黎左兩碗野, 一碗蕃茄牛肉麵, 一碗蕃茄豬扒麵, 我見對面果對男女叫先過我地(雖然佢地仲遲過我地坐低), 佢地係兩碗蕃茄牛肉麵, 咁我咪諗住大家都肚餓咪比住一碗佢先law, 對方又好禮貌又客氣wor, 咁我地咪互讓law, 大家都係諗住比對方先, 一陣會再黎ga la, 誰不知果個外賣阿叔突然插口: "讓咩je ? 係你就係你架啦~
門面唔好睇唔係問題, 我認為食野最緊要係4 樣野:
1. 味道
2. 衛生
3. 服務
4. 價錢

去到冇晒位, 就比人叫左o係出面一個冇冷氣又冇風扇既位坐低, 我怕熱, 不過女朋友中意咪忍下law , 冇所謂; 好勒, 一坐低, 叫左幾次都冇人招呼, 直到有多一對男女搭[木台]勒, 先有個剛剛送完外賣(我估係送完外賣, 見佢身水身汗o係出面返黎) 既阿叔, 先死死地氣咁行過黎落單, 落完單就放左幾隻匙羹o係[木台]面, 比張餐巾墊下都冇, 過張[木台]仲係由上手食完求其抹下仲有D "積", 嘩!! 衛生到呢!! 我女朋友拿拿聲自己拎紙巾出黎墊.

等左成幾個字終於有野黎勒, 不過只係黎左兩碗野, 一碗蕃茄牛肉麵, 一碗蕃茄豬扒麵, 我見對面果對男女叫先過我地(雖然佢地仲遲過我地坐低), 佢地係兩碗蕃茄牛肉麵, 咁我咪諗住大家都肚餓咪比住一碗佢先law, 對方又好禮貌又客氣wor, 咁我地咪互讓law, 大家都係諗住比對方先, 一陣會再黎ga la, 誰不知果個外賣阿叔突然插口: "讓咩je ? 係你就係你架啦~ 一陣亂左仲麻煩啦, D 單會亂晒架! 你知唔知架?!?!" 嘩!! 大家同一[木台]叫埋一樣野, 咁就會亂晒架? 仲要噴到我一面屁, 我係客, 你幾多野做都好都唔應該搵我出氣下ma ? 我同果對男女粒聲都唔出, 但係個阿叔仲要企係我地隔離講足3分鐘, 內容大同小異, 立時覺得掃興加谷氣之極!!

碗麵又係好野, 根本就同我拎左尋晚阿媽果煲果煲蕃茄牛肉湯滾完再加個公仔麵冇分別, 一樣咁"淡貌貌", 唔知係唔係佢知道"淡貌貌", 所以加左大量既蕃茄, 仲落埋味粉(我仲先到D 啡色既味粉未溶晒) !! 呢個時候我見到果對男女既蕃茄牛肉麵到左勒, 一睇之下佢果碗D 啡色既味粉都係未溶晒, 一食D 蕃茄, 分明係切碎D 蕃茄粒再加大量"地門"大罐裝既茄醬, 又酸又腥又渴, 一D 蕃茄應有既甜味都冇, 蕃茄唔係淨係得酸味架大佬~ D 豬扒肉質仲係霉霉鬆鬆咁, 好似食緊D 淋左既餅乾咁, D 麵我以為係正野, 間野講話佢D 蕃茄麵有益健康, 我以為唔係魚麵就係一D 有咬口既麵, 點知係茶餐應專用既"頂好牌大光麵" 平均唔洗一蚊一個麵餅, 連公仔麵都唔係, 我想知"頂好牌大光麵" 有幾有益健康!?!

我以為係我偏見啦, 咁我咪觀察下同[木台]果對男女有咩反應law, 男既一路食一路話好重味粉, 完全唔好食, 女既話: "又話係出前一丁, 都唔係既...." 兩位都係食左一半就停手, 佢地既言談間聽得出佢地都係第一次黎, 都係慕名而至, 同我同女朋友一樣, 我女朋友食左3 份一都冇, "奏" 住眉咁話佢飽, 叫我食埋佢, o岩既, 唔好浪費, 我食左佢果碗兩啖我都頂唔順, 佢果碗D 咪粉仲重手!!!! 鹹到好似落左豉油咁!!

食完諗住快手埋單啦, 搵極都唔知o係邊埋單, 同時發現有好多人都係唔知o係邊埋單, 我估在場好多人都係第一次黎, 見佢地都唔似滿足咁食完走, 我覺得有唔少人都慕名而黎不過瀨左野.....

我未試過寫食評, 仲要食咁長, 我多數係睇下人地食得點開心, 之後去試下, 我唔知咁多人話間野好係因為有人請槍手寫好佢, 定係真係我黑仔, 一年365 日都係得既, 係我去既今日先係咁, 總之咁既質素, 1. 味道2. 衛生3. 服務, 都咁差, 仲要只係兩碗麵兩支可樂, 埋單係HK$ 61 !!! 有冇搞X錯ar ? 我女朋友係咁向我say sorry, 之後佢問我食左幾$, 我如實報告之後佢對我講: "算啦, 我當係還左個心願勒, 下次絕對唔再黎."
呢句, 都係我既心聲.

今次食得好飽~ 一肚氣!!!!!
2006-08-23 8 浏览
由於本人好蕃茄東西, 所以勝香園的蕃茄湯通粉已令我回味無窮...可能珠玉在前, 所以覺得呢度的相差得太遠太遠了. 先說茄湯, 只有蕃茄蓉, 但係乎沒有再加茄膏之類的東西加重味道, 故此, 味道並不特出.還有, 這裡的彷彿打咗個好杰的茨, 自味都好好地茨汁, 但這次都覺得很不濟, "笠"口. 牛肉也不怎的好味, 似家常的菜心炒牛肉的牛肉...算吧啦!

牛肉也不怎的好味, 似家常的菜心炒牛肉的牛肉...算吧啦!

2006-08-22 3 浏览
今次到我帶男友試新野喇~初時行條樓梯落去個陣佢\都好猶豫~去到亦覺得出奇呢個位置有野食~哈~今次我叫左茄腸仔炒蛋麵(好味過通粉)菜(一定唔少得)男友叫左茄豬排米(豬排好\"林\"好好味)埋單幾拾蚊~好抵食^^

今次我叫左茄腸仔炒蛋麵(好味過通粉)
菜(一定唔少得)
男友叫左茄豬排米(豬排好\"林\"好好味)

埋單幾拾蚊~好抵食^^
2006-08-21 9 浏览
如果不是有朋友帶,我想我也不會到這兒﹗點了個茄牛煎蛋麵﹗湯底好茄,牛肉好"林"﹗不過我覺得最attractive既係: 風味﹗無論你用多少錢去裝修一間食店也好,請一個國際級的廚師也好,也未必做到這兒的風味﹗﹗
如果不是有朋友帶,我想我也不會到這兒﹗
點了個茄牛煎蛋麵﹗湯底好茄,牛肉好"林"﹗
不過我覺得最attractive既係: 風味﹗
2006-08-11 4 浏览
可能自己比之前的食評影響了,好高期望。禽日第一次食,都好味,但無咩特別。紅豆冰就真的好好飲。我覺得跟麵好味過跟通粉。我食得出是真的用"出前"的。禽日七點幾去到,好彩唔多人,但等食物途中停電1分鐘,唔知點解成日遇到這些場面。其實並不難去,只要經金巴利道,美麗華酒店上的士的出口,向前行入"香檳大廈B座”,望右邊有一小樓梯往下一層走便成了,並不是真的要經很多後巷或不經地方似的,途中亦見到其清晰的招牌。

我覺得跟麵好味過跟通粉。我食得出是真的用"出前"的。

2006-08-05 21 浏览
見openrice好評如潮便來一試.如果沒有地址,很難會找到這冰室.地方很殘舊,周圍的店舖十室九空,走廊滿佈木板,像快要給人清拆的樣子.叫了茄牛炒蛋通,凍檸蜜,茄湯有很多蕃茄粒,牛肉很新鮮爽口,炒蛋很香滑, 通粉也不錯,但還是不及勝香園的蕃茄湯香濃好味.
2006-07-24 16 浏览
好耐都未黎過啦(大約都有兩至三年), 今次黎開尖沙咀又唔知食乜好, 咪黎食下囉, 記得第一次朋友帶我黎, 我都覺得好偏僻好舊, 但竟然好多人幫襯, 黎呢道主要都係食個蕃茄湯底。今次叫左個蕃茄豬扒通: 蕃茄湯底杰杰地好濃好開胃, 豬扒好少同埋切細塊, 好耐無食過有坑紋通粉, 口質又真係唔錯。全日無套餐, 飲品要另外叫, 都幾唔化算。
2006-07-17 4 浏览
在網上見過許許多多對星座冰室的評價,大部分都係正面的居多,於是乎上周六特登抄底個地址,決心去試一試.首先個地方真係好up dup,入到黑的香檳大廈,仲要行落一條好黑的樓梯,先見到一間殘舊不堪的古老冰室,感覺有點像黑社會交收的地點呢!不過見到面口放著2大籮的蕃茄就知道無搵錯啦!入到去都有很多人正在吃蕃茄麵,於是我與男朋友亦急不及待的落單,分別叫了蕃茄牛麵,蕃茄餐肉通另加大汽水同凍奶茶.o的麵都係好"杰撻撻",有著好濃的蕃茄醬,但係食入口又無傳說中濃的蕃茄香味,味道亦很普通呢!感覺上大x樂的蕃茄通仲好吃一點添..不過個公仔麵就煮得剛剛好,加埋o的麻油味就正好多!!!不過男友就話下次一定唔會再黎囉...

不過男友就話下次一定唔會再黎囉...