明閣 (鷹君中心)

Ming Court (Great Eagle Centre)
餐厅: 明閣 (鷹君中心)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
菜膽燉螺頭燉湯向來到中菜廳必點菜色, 向來喜歡飯前先飲一碗暖暖胃. 今次一嚐菜膽燉湯, 入口清潤, 餘韻帶點點螺頭甜味.明閣三小碟一個”相機食先”的必選頭盆開胃菜. 冷盤酒香醉飽魚配上爽滑海蜇、炸蟹餅及香醋柚皮配開心果仁碎。柚皮口感驚喜, 外層香層, 內層柔軟多汁, 有點像素食版的糖酣骨之餘感覺更清新健康。Hawthorn 一進入餐廳已發覺有一個酒吧區域, 點菜時駐場Mixologist為我地介紹多款自家cocktail, 高級中菜配cocktail令人十分驚喜. 今次點了Hawthorn - 山楂為主材料, 泡製這款cocktail的山渣需先slow cook 8小時, 味道不會過酸, 個人覺得與帶有花椒香味嘅龍躉菜式十分配合. 中式材料調製的cocktail, 配上中菜fine dining, 十分推薦.鮮花椒蒸龍躉柳一向喜愛魚類, 家中常以果皮烹製, 在明閣他們驚喜地選用了鮮花椒, 上菜時已香氣撲鼻, 一嚐後, 發現魚汁香而不辣, 魚脂豐富, 肉嫩細滑. 跟家裡蒸魚的確有著很遠的距離. 油雞縱菌黑豚肉脆米炒飯點這炒飯的其中一個原因, 當然就是好奇什麼是油雞樅菌, 上網查了一下,
菜膽燉螺頭

Hawthorn

鮮花椒蒸龍躉柳

油雞縱菌黑豚肉脆米炒飯
點這炒飯的其中一個原因, 當然就是好奇什麼是油雞樅菌, 上網查了一下, 才發現雞樅菌為菌中之王,因其內部纖維結構、色澤、鮮香味似雞肉,故得名雞樅菌。炒飯內有脆米, 令炒飯口感層次分明, 加上菌香, 已決定下次再點.

合桃露
最後點了補腦養顏的合桃露滋潤一下. 合桃味十分濃郁, 份量剛好,不會過甜,飯後食不太膩,喜歡喜歡.

總括來說, 中式材料製作Cocktail, 配上米芝蓮級數中菜,與傳統中菜比起十分有趣味。菜式方面由頭盤到甜品都十分有水準, 一點都不油膩感覺健康.
當晚之服務亦令人十分滿意, 每道菜上菜時亦有講解. Overall 個人覺得灣仔明閣屬米芝蓮級數.
菜膽燉螺頭湯
明閣三小碟  同  Hawthorn
鮮花椒落蒸龍𧄌柳
油雞縱菌黑豚肉脆米炒飯
2021-06-04 2370 浏览
好耐都冇去飲過茶,所以要對自己好D,搵間好既去唔好浪費左個quota友人在灣仔返工,就去灣仔明閣。友人話香辣豆腐海鮮餃之前未食過,想試下,本身唔係好食得辣既我,都一試難忘,麻的感覺比辣重,很香口,吃後還有花椒的餘香,完全不油膩,作為頭盤很開胃,下次再黎的話一定會再點。另外推介蠔皇鮮菌鮑魚酥,唔係包住入面唔知有幾多鮑魚,而係原隻鮑魚上,大方得體,仲要一口放唔晒入口,要分2口先食到,廚房都好細心已經切開一半,斯文既女仕們都唔會食到好狼狽。到我平日最愛陳皮雞湯小龍包,待應哥哥拎開個蓋時,仲有一陣蒸氣蒸上黎,皮簿但成籠都冇爆,最怕一夾起即爆,雞湯香濃涵靚,忍唔住食左兩隻。以前同前輩食飯教落,想知一間中菜好唔好就要試燒味。今次試左極品密汁叉燒,肥瘦適中,入口即溶既感覺,一D都唔柴皮,加上大量蜜汁,夾時仲起絲,食落一D都唔膩。濃湯花膠雞絲羹,加上懷舊厚身簿脆,並不是用剩下春卷皮炸,配菜都咁用心;加上簿脆有點像蛇羮的感覺,花膠絲易入口,補身之選。海龍皇脆米窩燒飯,口感脆脆,有龍蝦、帶子、蝦子、松子仁,飯粒分明,每粒飯都有大量蝦子,而家睇返相都見到,鹹香鹹香,令人回味。甜品係抺茶十勝紅豆卷,不會太甜,
友人在灣仔返工,就去灣仔明閣。

香辣豆腐海鮮餃

蠔皇鮮菌鮑魚酥

陳皮雞湯小龍包

極品密汁叉燒

海龍皇脆米窩燒飯

甜品係抺茶十勝紅豆卷,不會太甜,抺茶粉在卷上有回甘味,正 !

抺茶十勝紅豆卷

總括黎講,食物質素、環境、洗手間、服務都係五星級 !
2021-05-28
蠔皇鮮菌鮑魚酥
陳皮雞湯小龍包
極品密汁叉燒
海龍皇脆米窩燒飯
抺茶十勝紅豆卷
  • 香辣豆腐海鮮餃
2021-06-03 1395 浏览
鷹君集團旗下既明閣係灣仔開左分店 難得喜慶日子決定黎試試環境高貴 大廳雖然空間不大但枱唔多所以還好服務有禮 會主動加茶倒水 叫左個得獎名菜龍皇披金甲 菜名既響亮遠勝菜式既味道 龍躉肉加蝦膠再以芋頭泥墊底 不夠熱 失望好彩有全場mvp芝士焗蟹蓋 明閣signature item當之無愧 蟹肉多到爆唔會搵咩洋蔥混水摸魚百花脆雞都唔錯 雞肉mix蝦膠 配以琥珀合桃同雲南火腿 感覺新穎夠特別紅酒火焰黑豚肉 錫紙上枱之後點火 香氣四溢 黑豚肉嫰滑香口薑蔥燒腩生蠔煲 生蠔肥美夠大隻 燒肉皮香脆 質素叫人滿意最後甜品 本身送既芋頭糕超好食 另外花生煎餅都好正 最後我地叫既薑汁3.6奶涷亦都唔錯 口感超滑 薑味同奶味好balance最後最後 同其他高檔中菜比依度既酒係出奇地平 開一枝都係500!
鷹君集團旗下既明閣係灣仔開左分店 難得喜慶日子決定黎試試

環境高貴 大廳雖然空間不大但枱唔多所以還好

服務有禮 會主動加茶倒水

紅酒火焰黑豚肉 錫紙上枱之後點火 香氣四溢 黑豚肉嫰滑香口

薑蔥燒腩生蠔煲 生蠔肥美夠大隻 燒肉皮香脆 質素叫人滿意

今日難得飲咗一餐靚茶 - 灣仔明閣.香辣豆腐海鮮餃 –新點心, 之前未食過, 一食十分喜歡. 入口一陣麻香花椒味, 唔會過辣, 配上清新豆腐海鮮餡, 一流. 下次要再試.雪山竹炭叉燒餐包 –竹炭餐包, 配上酥甜既雪山. 一黑一白十分有趣, 甜甜地既外層夾埋入邊既蜜汁叉燒, 口感十足, 味道剛好.巴馬火腿蘿蔔千絲酥 – 最愛灣仔明閣既和牛千絲酥. 今次一試巴馬火腿蘿蔔千絲酥, 巴馬火腿無蓋過蘿蔔既清甜, 反而令甜味更突出, 加埋外層酥皮既油香, 大愛.葡汁海皇蜂巢芋頭 – 炸得香脆不油, 外層蜂巢好乾身. 芋頭加上葡汁好夾, 屬必點之選.牛油果蟹肉鮮蝦春卷- 睇落普通, 但包住既牛油果炸完後半溶, 加埋蟹肉鮮蝦, 食落唔會太乾剛好.濃湯花膠雞絲羹 – 女士一定要點, 補充骨膠原之選.麻香金絲蛋散 – 十分出色, 完全唔油, 蛋白加上酥脆口感, 配埋蜜糖, 就算好飽都要食埋.Overall 十分滿意, 樓面服務周到有禮貌, 亦會主動推介食物.  食物上枱熱度亦好夠. 我覺得灣仔明閣既點心經常有新款式, 唔會食親都係一樣既野, 去過就知必定有驚喜. Highly recommended.
今日難得飲咗一餐靚茶 - 灣仔明閣.

香辣豆腐海鮮餃 –
香辣豆腐海鮮餃

雪山竹炭叉燒餐包

巴馬火腿蘿蔔千絲酥

葡汁海皇蜂巢芋頭

牛油果蟹肉鮮蝦春卷

濃湯花膠雞絲羹 – 女士一定要點, 補充骨膠原之選.

麻香金絲蛋散

2021-05-31
雪山竹炭叉燒餐包
巴馬火腿蘿蔔千絲酥
葡汁海皇蜂巢芋頭
牛油果蟹肉鮮蝦春卷
麻香金絲蛋散
2021-05-25 1450 浏览
因為做左某間銀行既premier,而係明閣食就有呢個set既買一送一優惠,所以就一家4口一齊過黎食。首先頭盤為明閣三小碟,即鮑魚、叉燒及乳豬。鮑魚落了花鵰酒並且保持冰冷,感覺幾特別。而叉燒亦非常大份而且唔會好肥,口感一流。然後再上一個燉湯,當中有姬松茸、海螺等,湯好飲螺好食。佢個螺好易咬開。之後黎個龍蝦鉗都幾好食,仲有個汁都好正,我最後係連個汁都飲埋 👍👍👍再上個六頭鮑配花椒雞件,呢個係辣既菜式。鮑魚幾大同幾好食,但d雞就少了一份鮮味。之後黎了一碟齋,因為無咩特別就不詳細介紹了XD再黎個海蔘炒飯,飯中加了脆米咬下去有種好脆既感覺,同埋個飯非常香口。海蔘亦非常大份。總括黎講食物質素係好好,服務亦十分周到。但價錢方面確實偏高,即使已買一送一但也要900多元一位。老實說要吃到這種質素不是只有這一間,如果沒有優惠相信很難吸引到我再次光臨(我就窮XD

之後黎了一碟齋,因為無咩特別就不詳細介紹了XD

2021-05-22
用餐优惠
信用卡優惠
2021-05-01 12158 浏览
此店跟旺角裝修概念不同,簡約,清雅中帶氣派,雖無枱布,貴氣依然。 花彫醉雞$138, 黄油皮,樣靚,多肥膏但肉略鞋,花雕酒香,滲入雞肉,嚼時酒香在口腔鼻腔遊走,忍不住要呷幾口。 脆皮松露素菜飽$68,內有松露,雲耳,小棠菜及菌,味自然松露香,煎焦面脆香。 蠔皇鮮菌鮑魚酥$68,鲍魚味不濃,牛油味蓋過鮑魚味,牛油皮一咬就散落,好鬆化。 巴馬火腿蘿蔔千絲酥$68,賣相好似放大肥嘟嘟 蠶虫,皮薄脆芝麻香,鬆而不腻,蘿蔔爽甜嫩香,腿蓉少。 極品叉燒腸粉$88,叉燒腍滑,粗粒,極品有的誇,飽滿滿反而粉皮少,口感有缺。 蛋煎瑤柱珍珠雞$78,有4份一粒瑤柱正,蛋少欠蛋香,爭啲,有咸蛋黃,補翻。 祝壽迷你蟠桃2個$76,不迷你,pad pad 外型美觀,白雪雪有光采,適當胭脂,要尖有尖,要圓有圓皮軟綿,愛不釋手,內裏白蓮蓉,饀滑,但蛋黃無油出,少少失望。 發現大廳有幅畫跟郎廷酒店大堂一幅一樣,同一集團,同一有藝術元素包装,食時加多一份精神享受。 還有碟XO醬,多瑤柱,不收費,空口食,㗳㗳味!

花彫醉雞$138, 黄油皮,樣靚,多肥膏但肉略鞋,花雕酒香
,滲入雞肉,嚼時酒香在口腔鼻腔遊走,忍不住要呷幾口。

脆皮松露素菜飽$68
,內有松露,雲耳,小棠菜及菌,味自然松露香,煎焦面脆香。

巴馬火腿蘿蔔千絲酥$68

祝壽迷你蟠桃2個$76

,食時加多一份精神享受。

還有碟XO醬
,多瑤柱,不收費,空口食,㗳㗳味!
2021-04-19
庆祝纪念
生日
Michelin One Star🌟 Ming Court Wanchai💫..最近吃過一家不錯的中菜廳🍽,裝修走新派路線亦帶點時尚感,氣氛十分寧靜舒服。無論食材素質、用餐環境、服務水準,都實屬當代高端新派的米其林粵菜廳,實至名歸而且更顯矜貴。今晚就跟朋友們來吃頓晚飯🥢,享用了他家滿有水準的皇牌晚宴✨,$1288 per head 價錢不便宜啊,但真的很可以🥰,而且服務很到位,用餐很愉快。ll三弄分別:太白醉香桂花蚌🐚 、酒香海蜇醉鮑魚🐚、貴妃醉酒醉鵝肝🦆,食材新鮮而且滿有酒香。花蚌夠爽脆、鮑魚亦爽彈、鵝肝香嫩,作為開胃菜有驚喜。ll仿蛇羹的做法,🍲 材料足、味道濃,口感濃稠,加點點胡椒粉帶出味道更惹味,而且伴上香脆非常的脆塊,帶來雙重口感。ll新鮮虎蝦🦐 肉質厚實,而且夠爽彈。避風塘料伴炒很香口惹味呢,而且粉漿調得夠薄脆呢。ll蒸石班魚🐟 熟嫩程度拿捏得剛好,而且粉絲吸盡魚汁鮮味很可口。ll黑豚肉🐽 肉質夠爽厚而帶點點醋香,伴上清新素菜,一濃一淡搭配很平衡。ll滋補遼參🐚 滿滿膠原蛋白,炆燒入味又軟腍;配上鮑汁煮成脆米飯🍚 很滋味,口感很不錯。ll甜點雙輝映 (紫薯酥、紅豆奶凍)最

l[醉人三弄]l

l[濃湯花膠雞絲羹]l

l[避風塘脆香煎虎蝦扒]l

l[鮮花椒蒸龍躉石班柳]l

l[醋香黑豚肉伴爽菜炒素肉釀羊肚菌]l

l[乾燒遼參.鮑汁脆米甜豆仁]l

l[香芋鮮奶燉蛋香]l
甜點雙輝映 (紫薯酥、紅豆奶凍)
最後3款甜品💜 3重口感。香芋燉奶,真的很香芋香味道很好吃;紫薯酥內藏薑汁味道很配;紅豆奶凍爽清香。

最後分別點了數杯Signature Cocktails🍸 $118 /each。各有特色、味道層次各有不同。餐廳特別調配出甜、酸、苦、辣、咸的味道,比如人生一樣,很有特色。

Petrichor (Bitter /Bittersweet) 把茶葉浸泡酒裡出味道,酒香中帶點點茶香;Save the Date (Sweet) 甜甜的味道,帶椰子奶清香而且很順口很好喝,就是數次撞出蛋白質,去奶泡的效果,我喜歡❤️;Ming Court Mojito (Salty) 就是滿果香的特飲,清新味道。

一頓很精緻,滿有水準的粵菜,你又愛嗎❓不管怎樣。。反正這頓晚餐🍽,食材、服務都在水準之上,我很滿足也滿意,有機會宴客可以再來。
×××[明閣 -Ming Court]×××
©灣仔港灣道23號鷹君中心2樓
2021-03-20 1983 浏览
明閣是米芝蓮得獎酒家,一直想品嘗其晚宴。 這天與朋友來到享用晚餐,每位$1288,果然名不虛傳,享受到舌尖上的最高享受。環境同服務都是酒店級,服務細心。🌟醉人三弄太白醉香桂花蚌 酒香海蜇醉鮑魚貴妃醉酒醉鵝肝 前菜已經驚為天人,桂花蚌爽滑,鵝肝香軟,鮑魚嫩滑。🌟濃湯花膠雞絲羹雞絲羹係以蛇羹的食譜製作,食到少許陳皮香。🌟避風塘脆香煎虎蝦扒擺盤精緻,虎蝦扒極鮮甜爽滑。🌟鮮花椒蒸龍躉石斑柳龍躉石斑瘤非常嫩滑,吸收了鮮花椒的香氣。🌟醋香黑豚肉伴爽菜炒素肉釀羊肚菌 黑豚肉炸得酥脆,酸酸的,而炒菜很爽脆。🌟乾燒遼參鮑汁脆米甜豆仁遼參很嫩滑,底下的脆米十分特別,脆脆的。🌟香芋鮮奶燉蛋白燉蛋白上有香濃的芋泥,粉紫色非常漂亮。🌟甜點雙輝映紫薯子薑皮蛋酥外層酥脆,中間有少許薑的辛辣,椰汁糕亦非常美味。值得一提的是這裏有駐場調酒師,招牌特飲 以人生甜酸苦辣鹹做主題。我點了一杯苦的, 材料有柚子,烏龍,gin等,味道回甘, 層次感豐富,就像人生。
明閣是米芝蓮得獎酒家,一直想品嘗其晚宴。

環境同服務都是酒店級,服務細心。

🌟醉人三弄

太白醉香桂花蚌

酒香海蜇醉鮑魚

貴妃醉酒醉鵝肝

前菜已經驚為天人,桂花蚌爽滑,鵝肝香軟,鮑魚嫩滑。

🌟濃湯花膠雞絲羹

雞絲羹係以蛇羹的食譜製作,食到少許陳皮香。

🌟避風塘脆香煎虎蝦扒

擺盤精緻,虎蝦扒極鮮甜爽滑。

🌟鮮花椒蒸龍躉石斑柳

龍躉石斑瘤非常嫩滑,吸收了鮮花椒的香氣。

🌟醋香黑豚肉伴爽菜炒素肉釀羊肚菌

黑豚肉炸得酥脆,酸酸的,而炒菜很爽脆。

🌟乾燒遼參鮑汁脆米甜豆仁

遼參很嫩滑,底下的脆米十分特別,脆脆的。

🌟香芋鮮奶燉蛋白

燉蛋白上有香濃的芋泥,粉紫色非常漂亮。

🌟甜點雙輝映

2021-03-20 1658 浏览
第一次食明閣,米之蓮餐廳果然冇失望,當日點左得獎名菜龍皇坡金甲,蝦同魚都好彈牙,值得一試❤️隻虾用左椒鹽炒香佢,忍唔住連皮一口氣食晒佢叉燒肥瘦比例啱啱好,燒得好好食,個叉燒醬都係加分位,滿意😚而醋香黑豚肉分量多夠又好惹味,200幾蚊一碟性價比又唔差wo,食唔晒仲要打包tim整體黎講個用餐體驗好好,環境食物味道同服務都係水準之作,下次想試下片皮鴨呀,今次冇預約無緣一試,真係有藉口再encore la🤤人均:hkd400/位

叉燒肥瘦比例啱啱好,燒得好好食,個叉燒醬都係加分位,滿意😚

人均:hkd400/位
2021-03-12
庆祝纪念
生日
  • 極品蜜汁叉燒
  • 巧手醋香黑豚肉
2021-03-16 8873 浏览
位於灣仔鷹君中心的「明閣」,是一間米芝蓮星級中菜,也是一間我一直想試很久的中菜廳。店內裝修雅緻高尚,感覺乾淨舒適,服務也是一流醉人三弄用紹興酒製作而成的三款前菜:太白醉香桂花蚌、酒香海蜇醉鮑魚、貴妃醉酒醉鮑魚。酒味香濃突出,海鮮食材非常新鮮,酒香有提鮮作用,更能體現出食材的鮮甜味濃湯花膠雞絲羹廚師參考製作蛇羹的方法,加入了雞絲、花膠、雲耳等等材料製作成這個湯羹。味道香濃,口感豐富。伴以金黃薄脆,更添美味避風塘脆香煎虎蝦扒虎蝦去除外殼及內腸後,半煎炸至金黃色。配上秘製避風塘炸蒜,香辣惹味,不得了哦醋香黑豚肉伴爽菜炒素肉釀羊肚菌結合了未來「素豬肉」及現在「黑豚肉」。將素豬肉釀入羊肚菌,再加入爽菜炒香,口味清淡且健康。醋香黑豚肉外層香脆,入口酸酸甜甜的,豬肉味香濃突出鮮花椒蒸龍躉石斑柳龍躉石斑柳甚具厚度,魚肉鮮嫩且鮮甜,鮮花椒使得石斑柳帶有微微麻香。底下的粉絲充分吸收了鮮魚的精華乾燒遼參 • 鮑汁脆米甜豆仁賣相精緻有心思❤️遼參用乾燒的方法烹調,香軟腍滑,骨膠原感覺好豐富!遼參底下的鮑汁脆米甜豆仁也非常特別,由鮑汁、脆米及絲苗米等等材料而製成,口感脆脆的且帶米香,好特別哦香芋鮮奶燉蛋白燉蛋白口

醉人三弄

避風塘脆香煎虎蝦扒

醋香黑豚肉伴爽菜炒素肉釀羊肚菌

鮮花椒蒸龍躉石斑柳

乾燒遼參 • 鮑汁脆米甜豆仁

香芋鮮奶燉蛋白

燉蛋白口感非常嫩滑,入口盡是牛奶香。表面加上由芋頭製成的芋汁,香甜可口,充滿芋香

甜點雙輝映

白糖糕及芒果布甸,小巧精緻,甜度適中,為晚餐畫上完美句號
2021-02-18 1950 浏览
Birthday celebration in a cozy environment, friendly and attentive service from entrance to food serving...first dinner after relaxing the social distancing rule. We are fortunate to visit Ming Court tonight. Thank you for Chef Tsang and team’s special b’day arrangement - traditional b’day steam bun, dedicated service and impressed presentation on each chinese dish. 精工巧手,色香味俱全,食物溫度、擺盤、環境等等 - 灣仔明閣,提升中菜格調。A good place for wine too. Zero corkage fee by purchasing a bottle of $500 wine. Super value for a party of 4

• 乾燒遼參,鮑汁脆米伴松木茸
  • 紅棗菇絲蒸龍躉石斑柳
  • 生磨合桃露湯圓
2021-01-12 2668 浏览
很久沒有來到會展區域,Wow😮⋯⋯ 這塊地究竟要整多久,整塊地都爛晒啦~~ 巴士站🚌也搬走了🙄我們又來late lunch 🍱 ,餐廳相當清靜,但窗口🪟位置應該留給熟客吧‼️都不給我們坐,果然後來有比我們更遲的客人~~~餐廳以前不是這個名字的,Captain說仍是同一集團,食物仍有質素的,口碑一向都不錯义燒拼燒腩仔是無得輸的,酒店級數蝦餃🦐、牛肉腸粉都是好的,都不知道🤷🏻‍♀️用什麼形容詞喇‼️黑松露牛肉球有一陣香味,牛肉很淺色,味道有點淡。現在什麼都加黑松露,價錢又加點😑墨魚餅🦑幾香口,都夠爽生磨合桃露是my favourite,現在多數是磨的吧‼️只是後期製作夠不夠滑,隔渣有沒有偷懶,這個不太甜,合桃露不同杏仁茶,要有點raw的感覺那些磨碎機很流行,如果再開粉就🤬

义燒拼燒腩仔是無得輸的,酒店級數

墨魚餅🦑幾香口,都夠爽

那些磨碎機很流行,如果再開粉就🤬

燒腩仔+肥义燒
牛腸、蝦餃
黑松露牛肉球
墨魚餅
合桃露
等個甜品等足一個鐘。催咗四五次都冇人理,個個好似好忙但其實餐廳都冇一半客?一句對唔住都冇,個個都好似關佢咩事咁嘅態度。幾好食幾多粒星有咩用?係咪只係照顧熟客,其他客就理得佢死?咁你咪唔好接我訂位,變私人會所囉?元旦日請亞媽飲茶飲到一肚子氣!等甜品等到過晒鐘仲要俾多個鐘泊車$31!痴筋!Terrible service. The waiters all pretended to be busy and the restaurant was not even half full. No thank you, no sorry, not even when presenting the bill. We waited for our dessert for ONE hour, chasing multiple times and no one said sorry even once. No one looked to be in charge. I know we are not regulars but if you only give your regular service you should turn into a private clubhouse. Food was fine but not worth the stress. Never again
2020-12-30 2245 浏览
去到灣仔食一間比較高質素嘅點心餐廳,上網一搵就搵到依間啦依間位置好近會展,午餐時間因為限聚令嘅關係,每張枱係得兩個人坐嘅,所以如果想食嘅話建議都打嚟預約下先午飯時間,都幾多上班族嚟呢度食飯,不得不讚嘅係依度嘅服務態度非常之好,店員都非常之有禮貌會主動幫你斟茶,非常之細心由於兩個人食嘅關係所以叫餸都唔可以太多,食咗幾樣野之後非常之讚嘆嘅係佢嗰個黑醋豚肉係超級好食,佢果皮係類似拔絲蘋果上面嗰層甜甜地薄薄地嘅脆皮,肉係非常之多嘅肉汁,咬落去係非常之厚實而且唔痴牙,雖然兩個人食但係我哋都可以清晒全部,你就知道係幾好食啦其他嘅豉油腸粉同埋炸豆腐同埋叉燒包就一般般又唔係話非常之特別又唔係話勁好食咁樣不過個人非常之推薦黑豚肉,所以如果有機會你依間餐廳食嘢嘅話記住叫一一樣嘢因為會刮目相看
去到灣仔食一間比較高質素嘅點心餐廳,上網一搵就搵到依間啦

巧手醋香黑豚肉

巧手醋香黑豚肉
2020-11-14 2016 浏览
明閣貴為米芝連食府之一,各方面都都算係做得唔錯,雖然裝修未去到頂級,但服務都做到好到位,事緣筆者進食期間,唔小心跌左餐具,待應唔洗叫都即時拎過一份新既來,眼觀六路,抵讚! 我地今次主打就係食點心,以下幾樣係值得推介: 蝦餃(原本想食醉蝦蝦餃,不過賣曬):蝦餃賣相飽滿,餃皮都好薄,餡料都算彈牙。 竹炭叉燒包:明閣既叉燒一直都好出名,所以我地就叫左用叉燒做既點心試下,個包既外形同傳統既雪叉燒包差唔多,個酥皮好酥脆微甜,仲帶有淡淡竹炭味,再配以蜜汁靚叉燒,真係食多個都唔覺得油膩。 炸芋角:芋角個蜂窩狀酥皮好鬆化,炸得一D都唔厚,芋蓉好軟滑,咬落去唔止有好香既芋蓉味之外,仲食到其他餡料既香味,絕對係誠意之作。 整體來講,就米芝連中菜而言,明閣絕對有資格拎依粒星星。(後按:因為待應唔小心將筆者同隔離食客帳單對調左,雖然要再去找數,但工作人員都好識做,主動俾個85折,以客為本!)

我地今次主打就係食點心,以下幾樣係值得推介:

蝦餃(原本想食醉蝦蝦餃,不過賣曬):
蝦餃賣相飽滿,餃皮都好薄,餡料都算彈牙。

竹炭叉燒包:

炸芋角:

整體來講,就米芝連中菜而言,明閣絕對有資格拎依粒星星。
2020-09-11
$270.75 (午餐)