2008-05-06 32 浏览
午餐時間在油麻地, 未到約人時間, 行過見到雞雜粥就在這裡, 雖然話唔可以食雞, 但都係忍不住吃一碗雞雜粥.店內極多人, 唯有坐在出面吃.要了碗雞雜粥再叫一碗豬潤腸粉.招呼的阿姐一陣返來, 話豬潤腸粉要等, 我唯有轉叉燒腸粉.這裏的雞雜粥雖是雞雜現成再倒上粥, 但材料絕不馬虎, 有雞件, 雞心, 雞潤, 生腸, 雞腸, 花生等, 直頭是料多過粥.很久沒有吃雞雜, 材料很新鮮, 很滋味.眼見阿姐手沒有停過斬雞, 賣相和色澤靚, 相信味道也相當不錯.叉燒腸不是即拉, 溫溫但味道都 ok, 叉燒切粒, 肉也不差的.除了雞雜粥, 也可以叫雞雜飯, 配上薑蓉, 我想也幾好吃的.
店內極多人, 唯有坐在出面吃.
要了碗雞雜粥再叫一碗豬潤腸粉.
招呼的阿姐一陣返來, 話豬潤腸粉要等, 我唯有轉叉燒腸粉.
很久沒有吃雞雜, 材料很新鮮, 很滋味.
勁足料, 廿元有找
雞雜勁多
不是即拉但 ok 滑
勁足料, 廿元有找
雞雜勁多
  • 雞雜粥
(非会员)
2008-04-06 8 浏览
末食過佢地既雞雜粥真係唔知雞腸可以咁好食,而牛肉腸比佐頓棠記好得多,半年前轉了用大腕,感覺料好似少了些...廿五蚊幾正...未他未食過,我只食雞雜粥牛肉腸...事頭婆用手收錢又用手攞雞雜,最好衛生D啦...

未他未食過,我只食雞雜粥牛肉腸...

事頭婆用手收錢又用手攞雞雜,最好衛生D啦...
2008-03-19 11 浏览
好多年無食雞雜, 雞腸仲要二十幾年無食...啲腸好爽好香, 啲膶化到吖! 加埋其他雜仲有花生冬菜... 無得頂!!!
好多年無食雞雜, 雞腸仲要二十幾年無食...

啲腸好爽好香, 啲膶化到吖!

加埋其他雜仲有花生冬菜...

無得頂!!!
2008-02-14 5 浏览
一個百無聊賴的晚上,本想幫趁那位傷健漢的車仔麵檔,可惜踫上新春時節,舉家回鄉,唯有緣慳一面.在廟街內,明記是小弟另一選擇,之前曾經兼賣車仔麵,但附近少說也有兩三檔,改作燒臘也是明智之舉,不過始終都是以雞粥作主打,粥底偏向廣東式,以稀粥為主,而配料雖是現成貨,可一點不含糊,$18一碗可自由配搭,只選了雙腸雞....即雞腸生腸跟白切雞,而薑絲冬菜粒蔥花一慨不要,以免搶味,雞腸是一貫嫩滑而肥膏充斥,生腸切成小段,爽口得不得了,反而雞肉是給比了下去,碎骨太多,猶幸雞味濃郁,搶回不少分數,$18一碗是物超所值的.
2K
2008-02-13 12 浏览
一個人0係旺角搵地方食lunch, 沿彌敦道行行0下竟然行到0黎油麻地, 見呢度有好日都唔食的雞雜供應, 又0黎叫個雞雜粥($18) 試試.粥底稀稀的, 唔係咁綿, 不過幾鮮味, 個人覺得落少少胡椒粉(少少好了!) 會好食d; 雞雜切得零碎, 不過份量唔少的, 雞腸/雞肝/雞腎/雞子/雞心乜都有d, 仲有一小件雞下脾(!) 同豬肚(!?), 夠晒大堆頭... 咁多樣0野以雞腸最好食, 鮮甜又爽口! 雞肝都唔錯, 味道濃郁無異味; 雞腎爽脆得似雞軟骨, 味道無乜特別; 雞心爽口; 雞下脾雖然有少少不倫不類, 但肉質幾嫩滑, 亦係新鮮雞的味道, 唔錯; 最唔掂就係雞子, 好「壓」, 食了一件就放棄了; 豬肚幾腍, 不過當然淪為大配角. 整體幾好食, 而且出街食0野, 豬雜牛雜就食得多, 但雞雜就真係買少見少, 呢度值得試試!見鋪內幾迫, 坐了mou 街位, 衛生環境麻麻都預0左, 不過佢d 食具其實算幾乾淨的; 招呼好好, 阿姐們好nice, 對生客熟客態度都好親切!$18 一碗, 絕對抵食... 見隔0黎位碟切雞+ 雞雜飯賣相唔錯, 0黎開呢頭的話會再0黎試試.

2008-01-29 11 浏览
明記出名雞雜粥及即制腸粉,似乎老板攪攪新主意,近期加插了燒臘飯市。前段明間路經這裡,本想只來碗滋味的路雞雜粥,但見燒臘檔裡的白切雞相當吸引,就來一客切雞飯吧!切雞飯跟例湯一碗,這例湯不會比海南雞飯的雞湯遜色,是利用灼雞的上湯再放上白菜來煲制,整個飯市所賣白切雞的精華,雞味頗濃,加上白菜清甜,這碗湯很是得妥,可惜有點過鹹,美中不足。白切雞做得相當之好,雞味濃鬱,加上浸至剛熟,雞肉乃是彈牙的,配上特制豉油,滿滿一碟白飯都盡了!這裡以雞雜作主打的粥檔,現在又有一不錯的選擇。埋單時跟老板傾開,原來其他燒臘都是在油麻地附近一間有名的燒臘檔交來的,唯獨是白切雞是咱家購入龍崗雞來炮制的,貪其龍崗雞雞味濃鬱,油麻地佐敦街坊喜之…,果然以心出發!近期只有十度左右的天氣,這裡的雞雜粥又令這老饕陲涎了!

近期只有十度左右的天氣,這裡的雞雜粥又令這老饕陲涎了!
2008-01-14 10 浏览
當途經此食店時,主人與奴隸獸給它賣的食品所吸引。雞雜粥,我們極少吃的食物,所以無論如何亦要試試,我們點了:1. 雞雜粥(HK$16):粥底夠綿,不過欠缺了粥的香味,雞雜的份量少,食得不夠痛快。唯有切雞的味道頗佳,雞肉夠滑,有雞味。2. 豬潤腸粉(HK$11):牆上餐牌,白紙黑字寫著即叫即製各款腸粉,不過轉瞬間已端上桌,相信是晨早做好。腸粉有蔥的臭黃味,豬潤亦煮得過熟。這碟腸粉味道實在差勁。食後有點兒失望呢!

食後有點兒失望呢!
雞雜粥
豬潤腸粉
2007-10-04 8 浏览
為晚上蟹buffet作出準備,帶著大人早兩個站下車,讓她試試她很久沒吃過的雞雜粥。下午一時多,店內高朋滿座,聽口音都是住在附近的國內自由人,老闆和阿姐忙著招呼這班外地旅客,我們只有耐心等候,這一刻反而覺得自己才是外地來的人。雞雜粥改用了較大的碗盛載,外觀上覺得抵吃多了!粥仍是我喜愛的稠度,只是今次不太熱!有點擔心弄不熱雞雜呢!不知道是否人多關係,雞雜份量比上次少,生腸也沒有太多,連雞肝也欠奉,最多的仍是雞腸......問大人像不像以前在佐敦道碼頭所吃的雞雜粥味道??她說:當然不像啦!!@_@本來想點即拉腸粉,只可惜老闆/店員忙過不休,沒空去做!最後一碟過氣豬潤腸粉也被其他食客點了,餘下只有炒麵,算吧!!菜單上有雞雜飯,不知道又是怎麼一回事??老闆在門口加了燒味飯部份,除了供應肥雞飯之外,還有燒鴨,看到食客的肥雞飯又似乎頗多雞呢,要不是晚上要吃buffet,我也想來一碟!今次覺得有點退步,希望下次重拾水準,也可以試試肥雞飯=)

今次覺得有點退步,希望下次重拾水準,也可以試試肥雞飯=)
2007-09-18 8 浏览
見佢一大堆整熟哂擺係度又無用雪櫃雪起,夏天食既感覺真係好唔衛生因為此終係內臟變壤機會好高,所以嚟過只係食雞粥因為太喜歡食雞一定試下,D雞幾好唔係個D雪到冧哂霉哂肉質有D咸味不錯,粥底唔得攪多攪孌哂水,腸粉一時時得有時太爛,經過都會食唔係令我專登搭車去個種!!
2007-09-12 12 浏览
想買一碗雞肝粥,想來想去,也似乎只有這裡有供應。嚴格來說,這裡賣的不是生滾粥,因為各式雞雜,其實已全熟在下粥。雞肝、雞腸、雞腎及雞望子等,放在冰下,一堆一堆的放在店面。對雞腎沒有多大興趣,就要了「腸肝粥」。吃了幾件雞肝,夠味又夠「粉」,美味;雞腸亦出色,爽口之餘,亦有雞油香,亦出色。粥底頗綿滑,亦掛碗邊。下了炸菜及花生去提味,可惜的是,仍有味精。有時不太明,老老實實的去煲一啖無味精的白粥,不行嗎?又或者,這是對市場需求的妥協。15蚊一碗粥,經濟抵食,以我所知,賣雞雜粥的,亦只此一家。
想買一碗雞肝粥,想來想去,也似乎只有這裡有供應。

15蚊一碗粥,經濟抵食,以我所知,賣雞雜粥的,亦只此一家。
(非会员)
2007-09-10 5 浏览
大家好, 我未試過呢間野, 但我搵O左幾次都搵唔到, 究竟佢近明愛定上海街O個邊?
大家好, 我未試過呢間野,
但我搵O左幾次都搵唔到, 究竟佢近明愛定上海街O個邊?
2007-08-31 27 浏览
有日細佬買左碗雞粥幾好食又見e度d評語唔錯尋晚就去一去啦去到見到隔唻大家食勁多人但明記就......anyway.2個人食1) 雞什粥我個人認為幾好食雖然個價錢比較貴又雖然友人話佢mami bo得好食d2) 魚皮e個價錢算ok有魚味鍾意食既應該覺得好食但個人就唔太鍾意3) 牛肉腸粉幾好食友人最鍾意食e樣4) 凍奶茶都係奶茶一杯唔係特別好飲但係e d地方飲都算係咁喇會再去既記得佢的話.......
有日細佬買左碗雞粥
幾好食
又見e度d評語唔錯
尋晚就去一去啦

去到見到隔唻大家食勁多人
但明記就......

anyway.

唔係特別好飲
但係e d地方飲
都算係咁喇

會再去既
記得佢的話.......
2007-07-29 11 浏览
昨晚專程到此一試,要了雞雜粥($16),粥底尚算綿滑,不錯,但材料欲令人失望,只有雞腸、雞腎和雞件一件,另加豬肚、豬粉腸,除了雞腸以外,全都剪得碎碎的,沒有口感,加上所有材料早經灼熟,再打折扣,以這個價錢,一碗生滾及第粥,大大件材料,仍是綽綽有餘,但無可否認,雞腸的油脂被粥底迫了出來,卻又是極為芬香豐盈,真的是愛恨交錯,另要一提,整碗粥吃了一半已感口乾;後再追加一碟爽滑魚皮($10),這個卻做得不錯,鮮而爽,只是嫌麻油香味不夠濃,也欠了紅椒絲伴吃,惟以這價錢,收貨吧!總結:順路經過可一嚐 專程拜訪會失望
總結:順路經過可一嚐
專程拜訪會失望
2007-06-15 11 浏览
29-4-2007 1630上完堂,時間尚早,臨落旺角挑機時,黎呢度醫肚。這裡出名的只有雞什粥,就叫了呢樣兼多青,順手加埋豬膶腸粉。雞什粥我諗全香港只有這裡,有齊曬咁多様:雞腎、雞心、雞肝、雞子、雞腸,材料豐富,食落有講不出的快感及滿足,加埋雞油落去,簡直要講「膽固醇萬歲」,但衰就衰在九唔搭八整件龍崗雞,兼雞什唔係生滾,不然百分百完美。可惜俾豬膶腸粉破壞,它是預先整定,又唔係多人幫襯,豬膶過熟不在話下,連皮都chi碟,完全不合格。粥15蚊,腸粉10蚊,裡面落左好少師傅。由笑臉變ok,可惜可惜。
29-4-2007 1630

上完堂,時間尚早,臨落旺角挑機時,黎呢度醫肚。

這裡出名的只有雞什粥,就叫了呢樣兼多青,順手加埋豬膶腸粉。

2007-06-10 12 浏览
上星期去油麻地買嘢,專登黎食碗雞什粥,因為上次叫錯豬什粥,個粥好好味但食完好口乾,即刻要叫可樂