2010-02-01 26 浏览
徐了雞粥外﹐這店門前亦掛上叉燒及油雞﹐亦看到放在店內的雞雜材料。進店後﹐被安排座在弄粥位置後﹐所以能清楚看到他們弄粥的整個過程。這裡環境不太大﹐只有四張大枱。雞雜粥 - $20 – 份量足夠﹐因材料主要是雞件﹐所以粥面上有一薄層黃黃的雞油﹐另味道更香。這次老闆還給與雞脾作為雞件﹐雞肉很滑﹐不錯。粥底還有少量雞腸﹐雞膶﹐雞腎及豬肚。雞腸肉質如鵝腸一樣的爽脆﹐豬肚肉質亦很煙韌﹐如有些醬油點相信味道會更好。雖然食材不是什麼貴價食材﹐但價錢不貴﹐雞脾的雞油亦另粥底更香。如路經此地﹐不妨一試。

2010-01-22 7 浏览
真的看, 很稀不綿真的撥, 粥水一碗真的吃, 啖啖味精雞不是連粥一起煲, 是燒味枱斬料外加, 肥雞多嘍嘍, 如果會斬隻雞脾給我呢... 整篇有不同說法...雞雜(腸)不爽, 不彈, 淡淡的雞雜(臀)砌得很小塊, 沒癮雞雜(膶,生腸)正路齋腸粉是即叫即做, 新鮮熱辣, 甜漿嚇倒你弊呢, 很稠, 啞紅色... 酷愛甜漿的女友祇嚐了一口就不敢造次
真的看, 很稀不綿
真的撥, 粥水一碗
真的吃, 啖啖味精

雞雜(腸)不爽, 不彈, 淡淡的
雞雜(臀)砌得很小塊, 沒癮
雞雜(膶,生腸)正路

2009-12-29 15 浏览
聖誕節, 冇friend陪, 於是自己一個出去搵野食去到, 很多店舖都關門, 以為會白行一趟, 幸好它仍做生意雞雜粥$20很大碗其實碗粥不是很有雞味, 但是挺鮮甜的, 加些訐胡椒粉已很好有不少雞雜, 腸, 腎, 還有一些不知甚麼部位的還有一些雞肉, 可惜太少, 得一兩件, 雖然話就話雞雜粥, 可是多些會更好食完後, 好滿足, 原本寂寞的感覺一掃而空
聖誕節, 冇friend陪, 於是自己一個出去搵野食
去到, 很多店舖都關門, 以為會白行一趟, 幸好它仍做生意

雞雜粥$20
很大碗

其實碗粥不是很有雞味, 但是挺鮮甜的, 加些訐胡椒粉已很好

有不少雞雜, 腸, 腎, 還有一些不知甚麼部位的

食完後, 好滿足, 原本寂寞的感覺一掃而空

雞肉
雞腸
唔知雞咩
2009-12-26
雞肉
雞腸
唔知雞咩
2009-12-28 8 浏览
平安夜落左去食個夜粥.好在今晚都重有得食,佢地平時係賣完就收工嫁.不過呢d大時大節就會煲多d賣夜d.我d朋友主要係黎食內臟粥,但小弟係唔食任何內臟的.其實一心係黎食魚球粥,點知賣晒...只好食魚片粥啦!不得不介紹佢地d腸粉,係好滑好正.
平安夜落左去食個夜粥.

好在今晚都重有得食,佢地平時係賣完就收工嫁.

不過呢d大時大節就會煲多d賣夜d.

我d朋友主要係黎食內臟粥,但小弟係唔食任何內臟的.
其實一心係黎食魚球粥,點知賣晒...

只好食魚片粥啦!

不得不介紹佢地d腸粉,係好滑好正.
魚片粥&牛肉腸
2009-12-24
庆祝纪念
平安夜
魚片粥&牛肉腸
2009-12-22 13 浏览
這個粥店原來已經有30多年歷史,又不是開在當眼位置,但依然有粉絲一直支持,門面超平凡,主打價廉物美,我相信就是他生存之道雞雜粥 $20 齋腸粉 $7個碗好大,份量都好多,當中不只是粥還有好多雞雜(如不喜歡吃內臟的就可選擇雞粥),有雞件、雞腸、雞心、雞膶和放了冬菜粒及蔥花,即叫即做,都幾飽肚啊因為多心所以要叫多碟腸粉送粥,腸粉都是即做,都好吃但醬料有D怪,我想放甜醬伴吃,但原來個甜醬好好"杰"總結是平、靚、正,但如果個粥底再綿多D,就更加好。

凡,主打價廉物美,我相信就是他生存之道

雞雜粥 $20 齋腸粉 $7
因為多心所以要叫
多碟腸粉送粥,腸粉都是即做,都好吃
但醬料有D怪,我想放甜醬伴吃,但原來個甜醬好
好"杰"

總結是平、靚、正,但如果個粥底再綿多D,就更加好。

午餐
2009-12-09
我唔敢食雞雜...叫左雞飯試下都好好食....的雞好新鮮.好甜個湯不是味精湯.....係鮮甜雞湯.....環境係差左的.....但服務都唔錯三十元都合理
我唔敢食雞雜...叫左雞飯試下
都好好食....的雞好新鮮.好甜
個湯不是味精湯.....係鮮甜雞湯.....
環境係差左的.....但服務都唔錯
三十元都合理
2009-12-03 2 浏览
假期油麻地遊遊蕩蕩飲食第三站:雞什粥是這裡的招牌,當然要試,很大碗!而且雞什落足料,有雞肝、雞腸、雞心、雞腎、雞肚和雞生腸,還有雞肉,不用加胡椒粉,雞味十足,很特別。
假期油麻地遊遊蕩蕩飲食第三站:
2009-12-03
2009-11-15
前晚(13-10-2009 Fri)男友放工後過o黎食飯,就叫佢o係o度買一隻白切雞畀爸爸試,再搭多一件叉燒..佢o黎到,見到好豐盛,共有三個飯盒同一大包薑蓉,我問男友呢o度買o左幾錢?佢答$110.00,叉燒(例牌)$20.00,即係一隻白切雞要$90.00.好,開飯啦,o個包有蔥o既薑蓉多到裝到一個碗.叉燒唔比我想像中多,而男友話買o個時要來要半肥瘦,但睇到冇乜肥,而食落,叉燒屬一般偏好o既,佢又唔係死實,味道唔係太濃但都食到啲甜味o既.味道: 3.3分而大大隻雞呢,一啲肥油都冇,且原來都幾大隻,啖啖肉,加埋佢唔太鹹o既薑蓉,真係好好味.味道: 4.5分

味道: 3.3分

味道: 4.5分
$36.67 (晚餐)
2009-11-08 20 浏览
尋日(7-11-09 Sat)同男友出去佢公司整o野,到差唔多1:00pm,我o地就搵o野食,我記起佢講過有間食雞粥o既好食,於是叫佢帶我去.o黎到,呢o度好幾細o既,男友話呢o度以雞雜馳名,所以叫碟雞飯都要加返雞雜,而我見有魚片腸粉同叉燒,就叫叉雞飯同魚片腸粉,不過男友話要為夜晚打邊爐留肚,所以都係唔要叉雞飯喇.好快,雞雜雞飯同一碗雞湯到o黎,食吓雞先,好鮮味,肥瘦適中,肉質唔’o鞋’,可以買一隻雞返屋企做餸.飯都一樣軟硬適中呢.而雞雜有好多亦好齊,不過我唔多好,只食一件雞腎.而雞湯呢,覺得味精都幾重,我唔多o岩飲喇.亞姐可能聽唔到我叫魚片腸粉,男友就叫多一次,亞姐即叫即整,等o左陣就有得食喇,腸粉好滑,魚片係鮮魷鯇魚片,加o左薑絲僻鯹,冇問題o既.見同枱客人食雞鵝飯,鵝都幾靚咁,下次有機會會都試吓其他.雞雜雞飯$23.00,魚片腸粉$12.00

而雞湯呢,覺得味精都幾重,我唔多o岩飲喇.

見同枱客人食雞鵝飯,鵝都幾靚咁,下次有機會會都試吓其他.

雞雜雞飯$23.00,魚片腸粉$12.00
$17.50 (午餐)
  • 腸粉
2009-11-03 3 浏览
陸地上走的, 我最愛就是吃雞~萬聖節當日, 一個人路經此地, 本來是被附近的店吸引過去~最後因為見到明記正好端出一碟雞飯, 好吸引的色水~我便移步到此 店的面積不大, 而且食物都是已經處理好的~想了一回, 叫了雞什粥來試~因為這是我頭一回在香港看到有得吃雞什粥, 不知道別的地方有沒有~但我個人十分欣賞他們煮的雞什~本來以為翻火再煮, 會令雞肉變老, 但出奇地仍能夠保留一些雞味!雖然個粥底我不太欣賞 (味精很重手)但是一大碗只不過廿元, 還想怎樣?但是, 明記仍比我一個驚喜, 就是他們的腸粉, 也許是我好運~叫的時間, 姐姐說要等等, 故此我那個是即叫即整即食~真的人間極品 >V< 我點了蝦米腸~ 蝦米跟蔥粒很平均的分佈在腸入面, 非常之正~加上那些鼓油~ 味道真的很難以形容, 只可以說是絕配!吃得很飽之外, 也吃得很爽 =)姐姐們也很好人, 不會催人交TABLE還是催人吃東西~本來這些店, 姐姐們的禮貌應該會有折扣~但這裡, 他們給我的感覺十分舒服~不是刻意的對你禮貌, 也不是粗暴的呼喝客人~不尊不卑的服務態度十分真誠 =)而且, 這裡的雞什真的出色! 路經的話,
陸地上走的, 我最愛就是吃雞~
萬聖節當日, 一個人路經此地, 本來是被附近的店吸引過去~
最後因為見到明記正好端出一碟雞飯, 好吸引的色水~
我便移步到此

店的面積不大, 而且食物都是已經處理好的~
想了一回, 叫了雞什粥來試~
但我個人十分欣賞他們煮的雞什~
雖然個粥底我不太欣賞 (味精很重手)
但是一大碗只不過廿元, 還想怎樣?

叫的時間, 姐姐說要等等, 故此我那個是即叫即整即食~
真的人間極品 >V< 我點了蝦米腸~
蝦米跟蔥粒很平均的分佈在腸入面, 非常之正~
加上那些鼓油~ 味道真的很難以形容, 只可以說是絕配!

吃得很飽之外, 也吃得很爽 =)
姐姐們也很好人, 不會催人交TABLE還是催人吃東西~
本來這些店, 姐姐們的禮貌應該會有折扣~
但這裡, 他們給我的感覺十分舒服~
不是刻意的對你禮貌, 也不是粗暴的呼喝客人~

不尊不卑的服務態度十分真誠 =)
而且, 這裡的雞什真的出色! 路經的話, 絕對是我首選食店 =)
2009-10-31
  • 蝦米腸
  • 雞什粥
2009-10-29 26 浏览
一般人心目中想起廟街有代表性的食物會是煲仔飯?蠔餅?牛雜?炒蜆?不知數到何時才會記得起這裡?從它由街邊車仔檔搬入舖後開始兼賣車仔麵,到而家連燒臘飯都有!可知生意難做.唯一不變的是粥檔前堆得像山一般的雞雜!雞雜粥----一碗有齊雞件、雞腸、雞腎、雞膶、豬肚及生腸,再加葱花、薑絲、花生、大頭菜粒作配菜,真係當飯食都得!其實大部份材料早已煮熟,阿姐收到柯打就照單執料放入碗中,最尾加殼滚粥,搞惦!雞雜雖不可能再會有新鮮貨出現,但起碼處理得沒有雪藏味,亦沒有因煮得太耐而變老變韌.粥底味精是有,不過未算過份.油條----見阿姐用較剪都剪得非常吃力!果然用嚟扯大欖都得!炒麵、腸粉早前試過,屬於水準以下之作.比個貼士大家,如果貪心D叫多一款配料(例如雞雜+鯪魚球),都只係會收單拼價錢!
唯一不變的是粥檔前堆得像山一般的雞雜!
炒麵、腸粉早前試過,屬於水準以下之作.

老油條
乜都有
2009-08-18
很久沒有來這裡食雞什粥了, 故此在沒有多少quota之下也來食碗粥.中午時份, 客人很多, 但有位, 因為這裡的選擇也頗多, 粥粉麵飯也有, 都是廿多元左右.叫了雞腸雞肉粥, 這裡不論甚麼粥也只收廿元一碗.如閃電般快, 兩分鐘有得食. 很大碗, 粥多料亦多.是一向的味道, 粥是不稀不杰, 味精比以前少.這裡的雞腸以前用梘水處理過, 很爽口, 但郤犧牲了味道, 現在是好得多了.雞肉方面; 雖然是雪貨, 但是醃味可以補救, 除了質感方面, 也可接受.整體來說, 廿元一碗, 是交足貨的.
叫了雞腸雞肉粥, 這裡不論甚麼粥也只收廿元一碗
如閃電般快, 兩分鐘有得食. 很大碗, 粥多料亦多
是一向的味道, 粥是不稀不杰, 味精比以前少
整體來說, 廿元一碗, 是交足貨的
2009-08-18
  • 雞什粥
2009-07-29 12 浏览
叉燒腸粉$12雞粥$20雞什粥$20合共$52.00係睇無線個節目,蘇民峄介紹,話佢以前嚟食,等出roller時即刻抄咗個名上openrice查吓個地址同食評,都食得過喎腸粉皮薄,有丁點兒米味,叉燒量多且平均粥底夠綿甜,仲有米粒食到,唔係變晒米漿,幾好味雞肉味唔夠,亦唔滑,雞雜裏面啲雞腸好大陣味啲粥好大碗,佢粥底幾好,如果嚟食就揀第二啲配料
雞粥$20
雞什粥$20
合共$52.00

上openrice查吓個地址同食評,都食得過喎

腸粉皮薄,有丁點兒米味,叉燒量多且平均
粥底夠綿甜,仲有米粒食到
,唔係變晒米漿,幾好味
雞肉味唔夠,亦唔滑,雞雜裏面啲雞腸好大陣味

啲粥好大碗,佢粥底幾好,如果嚟食就揀第二啲配料
雞粥$20
雞什粥$20
2009-07-25
2009-07-16 48 浏览
記得有一次,我和老公途經明記雞什粥,已經被其大大的橫額吸引,而雞隻的色相又睇起來唔錯,故此在心中已留下印象。後來,在網上看到其介紹,故我們便決定去試一試。我們點了雞粥、雞什粥、牛腸和义燒腸。我覺得雞粥粥底唔杰,味道很好,而雞肉既滑又有肉味,唯一問題是當我食到那些切粒大頭菜時,便覺得好咸。至於我老公的雞什粥,他亦覺得粥底唔錯,而且肉料甚多,不過他發覺不只有雞什在其中,還有豬什混入。若以牛腸和义燒腸比較,牛腸味道便優勝得多,粉皮雖滑,但無奈如網友所言,豉油味道較咸,所以扣了一些分數。

我們點了雞粥、雞什粥、牛腸和义燒腸。

明記
雞粥
雞什粥
牛腸
义燒腸
2009-07-12
明記
2009-07-06 9 浏览
自從在公厠附近的伯伯雞什粥沒有再出現後,很努力四處找尋,終於在去年找到明記,一試便難忘他的雞雜粥(HKD20.-)用料豐富,有雞件、腎、肝、腸(雞腸和生腸)、心、豬肚絲、大頭菜粒、花生和蔥,粥底沒有用太多"師傅",很有味,真是一絕昨天跟蝦子餅冒雨到達明記,依然好味的雞雜粥,但今次的蝦米腸粉(HKD9.-)略為遜色,是預早做好,不是即拉,所以不夠滑

2009-07-05
  • 雞雜粥,腸粉