2025-07-16 150 浏览
1. 前菜:沙律蕃茄配麻醬,冬爪粒 清新的沙律蕃茄搭配香濃麻醬,冬爪粒增添了口感,開胃又清爽。2. 日本鱆紅魚,夾海膽配特製醬汁 鱆紅魚內包海膽,搭配特製醬汁,鮮美可口,口感豐富。3. 深海池魚配Wasabi 新鮮的深海池魚,搭配Wasabi,帶來獨特的辛辣感,刺激味蕾。4. 煙燻草平靜魚 & 毛蟹 煙燻的草平靜魚與毛蟹的完美結合,風味獨特,令人垂涎。5. 野生大拖羅,分開三個部份 精緻的野生大拖羅,分為三個部份,味道各異,讓人驚喜。6. 北海道馬糞海膽 來自北海道的新鮮馬糞海膽,鮮香滑口,風味獨特。7. 台灣馬友,配酸柚子醬馬友皮煎至香脆,搭配酸柚子醬,解膩又增添風味,最後食用新鮮龍珠果。8. 超大超新鮮帶子,秋葵,菇帶子新鮮無比,搭配滑嫩的秋葵和菇類,雞湯鮮甜,滋味無窮。9. 鐵板蝦 鮮蝦搭配厚厚的蝦膏醬,紫蘇葉增添香氣,旁邊的海草裝飾更添美感。10. 鵝肝配多士,意大利黑醋 鵝肝滑嫩,搭配香脆多士與意大利黑醋,風味絕佳。11. 豚肉蔥蒜薄燒 薄燒後更顯肉質鮮美,蔥蒜的香氣四溢。12. 鐵板炒飯 鐵板炒飯香氣撲鼻,米粒分明,口感佳,令人回味
1. 前菜:沙律蕃茄配麻醬,冬爪粒
清新的沙律蕃茄搭配香濃麻醬,冬爪粒增添了口感,開胃又清爽。

2. 日本鱆紅魚,夾海膽配特製醬汁
鱆紅魚內包海膽,搭配特製醬汁,鮮美可口,口感豐富。

3. 深海池魚配Wasabi

4. 煙燻草平靜魚 & 毛蟹
煙燻的草平靜魚與毛蟹的完美結合,風味獨特,令人垂涎。

5. 野生大拖羅,分開三個部份
精緻的野生大拖羅,分為三個部份,味道各異,讓人驚喜。

6. 北海道馬糞海膽
來自北海道的新鮮馬糞海膽,鮮香滑口,風味獨特。

7. 台灣馬友,配酸柚子醬

8. 超大超新鮮帶子,秋葵,菇
帶子新鮮無比,搭配滑嫩的秋葵和菇類,雞湯鮮甜,滋味無窮。

9. 鐵板蝦

10. 鵝肝配多士,意大利黑醋
鵝肝滑嫩,搭配香脆多士與意大利黑醋,風味絕佳。

11. 豚肉蔥蒜薄燒
薄燒後更顯肉質鮮美,蔥蒜的香氣四溢。

12. 鐵板炒飯
鐵板炒飯香氣撲鼻,米粒分明,口感佳,令人回味無窮。

13. 炒雜菜
色彩繽紛的炒雜菜,清脆可口,營養豐富,平衡膳食。

14. 味噌湯
鮮香的味噌湯,口感濃郁,絕佳的開胃湯品。

15. 自家製抹茶奶凍
濃郁的抹茶奶凍,香滑細膩,完美的餐後甜點。
2025-07-16 147 浏览
旭位於銅鑼灣,專注於日本鐵板燒,擁有多間VIP房,簡約優雅的裝修與柔和燈光,營造舒適的用餐環境。1. 前菜:沙律蕃茄配麻醬,冬爪粒 新鮮沙律蕃茄搭配香濃麻醬,冬爪粒增添了口感,清新開胃。🥗2. 日本鱆紅魚,夾海膽配特製醬汁 鱆紅魚內包海膽,特製醬汁增添風味,鮮美可口,令人驚艷。🐟3. 深海池魚配Wasabi 深海池魚新鮮美味,搭配Wasabi的辛辣感,刺激味蕾,十分過癮。🔥4. 煙燻草平靜魚 & 毛蟹 煙燻的草平靜魚與毛蟹相得益彰,風味獨特,讓人垂涎。🦀5. 野生大拖羅,分開三個部份 野生大拖羅精緻可口,分為三個部份,味道各異,驚喜連連。🐠6. 北海道馬糞海膽 新鮮的北海道馬糞海膽,滑嫩香甜🍣7. 台灣馬友,配酸柚子醬 馬友皮煎得香脆,搭配酸柚子醬,解膩又增添風味,最後享用龍珠果。🍊8. 超大超新鮮帶子,秋葵,菇 大帶子鮮美,搭配滑嫩的秋葵和菇,雞湯鮮甜,滋味無窮。🥢9. 鐵板蝦 鮮蝦搭配厚厚的蝦膏醬,紫蘇葉增添香氣,旁邊的海草裝飾更添美感。🍤10. 鵝肝配多士,意大利黑醋 鵝肝滑嫩,搭配香脆多士與意大利

1. 前菜:沙律蕃茄配麻醬,冬爪粒
新鮮沙律蕃茄搭配香濃麻醬,冬爪粒增添了口感,清新開胃。🥗

2. 日本鱆紅魚,夾海膽配特製醬汁
鱆紅魚內包海膽,特製醬汁增添風味,鮮美可口,令人驚艷。🐟

3. 深海池魚配Wasabi

4. 煙燻草平靜魚 & 毛蟹
煙燻的草平靜魚與毛蟹相得益彰,風味獨特,讓人垂涎。🦀

5. 野生大拖羅,分開三個部份
野生大拖羅精緻可口,分為三個部份,味道各異,驚喜連連。🐠

6. 北海道馬糞海膽
新鮮的北海道馬糞海膽,滑嫩香甜🍣

7. 台灣馬友,配酸柚子醬

8. 超大超新鮮帶子,秋葵,菇
大帶子鮮美,搭配滑嫩的秋葵和菇,雞湯鮮甜,滋味無窮。🥢

9. 鐵板蝦

10. 鵝肝配多士,意大利黑醋
鵝肝滑嫩,搭配香脆多士與意大利黑醋,風味絕佳。🍞

11. 美國特級牛肉薄燒蔥蒜薄燒
嫩滑的美國特級牛肉,薄燒後更顯肉質鮮美,蔥蒜香氣四溢。🥩

12. 鐵板炒飯
鐵板炒飯香氣四溢,米粒分明,口感佳,令人回味無窮。🍚

13. 炒雜菜
色彩繽紛的炒雜菜,清脆可口,營養豐富,平衡膳食。🥦

14. 味噌湯
鮮香的味噌湯,濃郁可口,是絕佳的開胃湯品。🍲

15. 自家製抹茶奶凍
濃郁的抹茶奶凍,香滑細膩,完美的餐後甜點。🍵
2025-07-12 264 浏览
朋友知我中意食鐵板燒又帶我食好西🥹位於銅鑼灣希雲街地鋪餐廳裝潢雅緻環境十分寬敞、舒適主打壽司、鐵板燒設吧枱座位可以欣賞到師傅烹調菜式既過程餐廳仲可以包廂私隱度極高$1280 per one沙律 . 前菜芝麻汁配沙律,清新開胃!冬瓜軟腍多汁。時令刺身 2点♧間白鰤魚薄切鰤魚肉質結實,口感鮮美,油脂豐富肥而不膩,沾上酸汁更鮮美。另一款食法係捲住海膽,甘甜味美,幾乎入口即化🥹,可以沾豉油wasabi食。♧鰆魚肉身肥美,經炙燒後,更突出油脂香氣。時令壽司4点♧梭子魚油脂豐富,口感彈牙、鮮嫩。♧池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩。♧拖羅魚香持而恰到好處的魚油脂,非常甘香。♧海膽我最愛‼️綿綿既海膽十分creamy,入口即溶,味道濃厚,令人再三回味🥹。鐵板燒♧季節鮮魚馬友魚肉質細緻,味道鮮美,外皮煎到超級香脆,連皮食好邪惡!配上師傅自家調製既柚子醬汁,令味道昇華。♧季節貝類北海道帶子肉厚味甜,微微煎香,富彈性,可以連埋清湯一齊食用,仲有秋葵、香菇,超級鮮甜。♧鐵板蝦師傅一路燒一路表演拆蝦肉,透過鐵板均勻煎製,盡顯功架!大蝦爽口彈牙,以蝦膏煮成惹味醬汁,配翠肉瓜一齊食,滿足。♧煎鵝肝鵝肝口感
朋友知我中意食鐵板燒又帶我食好西🥹
餐廳仲可以包廂
私隱度極高

$1280 per one

沙律 . 前菜
芝麻汁配沙律,清新開胃!冬瓜軟腍多汁。

時令刺身 2点
♧間白鰤魚

♧鰆魚
肉身肥美,經炙燒後,更突出油脂香氣。

時令壽司4点
♧梭子魚
油脂豐富,口感彈牙、鮮嫩。

♧池魚
肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩。

♧拖羅
魚香持而恰到好處的魚油脂,非常甘香。

♧海膽

♧季節鮮魚

♧季節貝類

♧鐵板蝦

♧煎鵝肝
鵝肝口感細緻綿密,入口即化,油份沾上脆卜卜多士,沾上松露黑醋汁降低油膩感!

♧美國特級牛肉薄燒
識食一定叫五成熟🤚!牛肉有著大理石花紋般細緻既油花,軟嫩又多汁,肉味都相當濃郁,捲住炸蒜片,蒜控抗拒不了。

♧鐵板炒飯 •炒雜菜
粉飯最能展現功架,果然冇失望🥺。日式炒飯粒粒分明,不黏糊之餘仲要夠鑊氣!加入蛋醬、香蔥等炒成,啖啖都充滿蛋香!而看似平平無奇既炒芽菜口感爽脆,同樣好味。

♧味噌湯
估唔到咁清甜!有驚喜!

甜品
師傅實在太好🥹請我地食焦糖多士,脆卜卜,極度邪惡!另外,仲有哈密瓜同埋車厘子🍒,好香甜。
霁 二人前 HK$1300· Salad 前菜沙律· Steamed Egg 茶碗蒸· Lobster 龍蝦· Abalone 南非鮑魚· Fourfinger Threndfin 香煎馬友魚· US Sliced Beef or Beef Fillet 美國牛 (可選薄切/厚切)· Fried Rice 鐵板煙肉蛋炒飯· Fried Vegetables 炒雜菜· Toast 焦糖吐司已經多次回頭再吃了🤭午市套餐二人前 HK$1300已經有龍蝦🦞 鮑魚 日本馬友 美國牛 還極邪惡煙肉🥓蛋炒飯🤩 師傅開始煮之前會把食材放上桌,全是新鮮活生生的✨特別要推薦 #香煎馬友魚 師傅會先煎香魚皮,再慢煮魚肉部分,口感滑嫩🐟 搭配旁邊醬汁及龍珠果,可以解解油膩~ 龍蝦入口爽口彈牙,還滲透淡淡牛油香氣~厚切煙肉蛋炒飯也是我最愛🥹雖然已經很飽,但每次都會被師傅煎煙肉及炒飯的過程所吸引到😂炒飯粒粒分明 乾身有鑊氣 煙肉煎至微焦 咸香味十足 兩者搭配一起吃剛剛好💯反正也吃了這麼多,索性叫師傅加一份焦糖吐司🍞 邪惡到極致✌🏻
霁 二人前 HK$1300
· Fourfinger Threndfin 香煎馬友魚
· Fried Rice 鐵板煙肉蛋炒飯
· Fried Vegetables 炒雜菜
· Toast 焦糖吐司

位於銅鑼灣❣︎旭Kyoku❣︎係一間廚師發辦➕鐵板燒高質日本🇯🇵菜餐廳,呢到裝修高貴優雅😍亦設有包廂房間,好適合一大班人聚會慶祝,我好鍾意食呢類菜式,一來可以睇住師傅整野比自己食,好似睇藝術🎭表演噤🤩二來可以互相交流下,氣氛相當好🥳今晚同朋友來食佢嘅混合套餐。❣︎沙律.前菜❣︎胡麻醬藜麥沙律,非常新鮮😋👍🏻加埋藜麥更健康。日本漬物,非常爽脆😋👍🏻做開胃前菜一流。涼拌茄子,口感清新。❣︎時令刺身2️⃣點❣︎♥︎間八刺身♥︎口感爽身帶油香,2片薄切配酸汁來食,另外一片包埋海膽一齊食🤤口腔即時充滿幸福感🫶🏻💓♥︎梭子魚♥︎燒香左嘅梭子魚,迫晒啲油出來,卷埋紫菜來食,非常鮮甜。❣︎時令壽司🍣4️⃣點❣︎♥︎平政魚壽司♥︎煙燻過嘅平政魚,肉質鮮嫩,魚味更香更入味。♥︎新鮮車海老壽司♥︎師傅喺蝦上落左岩鹽,所以上碟時蝦尾仲震下震下😝相當過癮,味道鮮甜,肉質彈牙🤤👍🏻♥︎野生拖羅壽司♥︎由大拖羅,中拖羅同魚鮫拖羅組成,野生拖羅富有天然魚油,油脂甘香🤤👍🏻入口即溶,我已經以為自己置身於日本🇯🇵♥︎北海道馬糞海膽壽司♥︎海膽味濃郁🤤👍🏻口感較豐腴。❣︎鐵板燒❣︎♥︎馬友魚配柚子汁♥︎馬友魚肉質鮮嫩,配埋柚子汁食,減低油膩感,記得食埋拌碟嘅龍珠果😋👍🏻清甜多汁

❣︎沙律.前菜❣︎
胡麻醬藜麥沙律,非常新鮮😋👍🏻加埋藜麥更健康。
日本漬物,非常爽脆😋👍🏻做開胃前菜一流。
涼拌茄子,口感清新。

❣︎時令刺身2️⃣點❣︎
♥︎間八刺身♥︎

♥︎梭子魚♥︎
燒香左嘅梭子魚,迫晒啲油出來,卷埋紫菜來食,非常鮮甜。

❣︎時令壽司🍣4️⃣點❣︎
♥︎平政魚壽司♥︎
煙燻過嘅平政魚,肉質鮮嫩,魚味更香更入味。

♥︎新鮮車海老壽司♥︎

♥︎野生拖羅壽司♥︎

♥︎北海道馬糞海膽壽司♥︎
海膽味濃郁🤤👍🏻口感較豐腴。

❣︎鐵板燒❣︎
♥︎馬友魚配柚子汁♥︎
馬友魚肉質鮮嫩,配埋柚子汁食,減低油膩感,記得食埋拌碟嘅龍珠果😋👍🏻清甜多汁,超正。

♥︎北海道燒帶子♥︎
帶子非常鮮味😋👍🏻配料有秋葵同菇菌,口感非常夾。

♥︎鐵板蝦♥︎
擺盤非常精緻😍龍蝦香煎後,再用蝦膏煮成醬汁來食,大大提升龍蝦🦞鮮味。

♥︎煎鵝肝♥︎
鵝肝滑腴肥嫩🤤入口即溶,最特別係拌碟有柑桔比你解膩。

♥︎美國特級牛肉薄燒♥︎
牛肉肉質軟嫩,可以自選幾成熟,內裏包著蔥蒜,非常香口惹味。

♥︎鐵板炒飯·炒雜菜♥︎
炒飯粒粒分明,炒得夠乾爽。炒芽菜非常清爽,有淡淡豆香味。

♥︎味噌湯♥︎
味噌道用龍蝦🦞頭熬製,令湯頭更加鮮味。

♥︎甜品♥︎
時令生果(哈密瓜同蘋果非常鮮爽)➕抹茶紅豆奶凍好食到癲🤤👍🏻👍🏻👍🏻濃郁抹茶,軟綿綿嘅紅豆🫘加埋超軟滑奶凍,好食到停唔到口。

♥︎蓬萊清酒♥︎
口感清爽,味道柔和,唔太鍾意噤重味嘅,呢支岩晒你。

2025-06-21
  • 野生拖羅壽司
  • 甜品
今年局勢立立亂,動蕩不安,朋友同屋企人都選擇暫時放棄飛往日本的計劃,但對於熱愛日料的我來說,尋找一間高質Omakase餐廳成為了當務之急。想食高質Omakase ,又好耐冇食過鐵板燒,趁有貴賓來港,一於帶佢去食隱世日料。來到位於銅鑼灣希雲街的「旭」讓我驚喜不已。「旭」的裝潢優雅而闊落,隱世的感覺讓人有種逃離繁囂的舒適。吧台的設計讓食客能夠近距離欣賞廚師的精湛技藝,用餐體驗增添了不少情趣。我們選擇了「旭」的Omakase +鐵板燒套餐,價格為 $1280。交託給廚師發辦的刺身、壽司、鐵板燒。這個價格在香港的日料界中算是中等偏上,但絕對物有所值。沙律 • 前菜胡麻醬沙律日本冬瓜餐前的胡麻醬沙律清新可口,搭配日本冬瓜的清甜,讓人開胃。時令刺身2点左口魚刺身薄切配搭鮮甜海膽接著是時令刺身,包含了薄切的左口魚刺身與鮮甜的海膽,魚肉鮮嫩,原汁原味,令人回味無窮。鰆魚豐厚的脂肪,肉身肥美,口感佳。時令壽司4点金目鯛鯖魚拖羅海膽隨後,我們品嚐了四款時令壽司,包括金目鯛、鯖魚、拖羅和海膽。每一口都感受到新鮮的海味,特別是拖羅,油脂豐富,口感滑溜,令人難以忘懷。新鮮的海膽呈鮮豔的黃色,質地緊實,外觀光滑。
我們選擇了「旭」的Omakase +鐵板燒套餐,價格為 $1280。交託給廚師發辦的刺身壽司、鐵板燒。這個價格在香港的日料界中算是中等偏上,但絕對物有所值。
沙律 • 前菜
胡麻醬沙律
日本冬瓜
餐前的胡麻醬沙律清新可口,搭配日本冬瓜的清甜,讓人開胃。
時令刺身2点
左口魚刺身薄切配搭鮮甜海膽

鰆魚
豐厚的脂肪,肉身肥美,口感佳。
時令壽司4点
金目鯛
鯖魚
拖羅
海膽
新鮮的海膽呈鮮豔的黃色,質地緊實,外觀光滑。口感非常細膩,入口即化。海味濃郁,帶有淡淡的甜味和鹹味。
Teppanyaki 鐵板燒
季節鮮魚:馬友魚、柚子汁
鐵板燒部分更是精華所在。季節鮮魚如馬友魚搭配柚子汁,外皮煎得金黃酥脆,肉質嫩滑多汁,柚子汁香氣清新。
季節貝類:北海道鮮帶子、清湯
鐵板燒北海道鮮帶子搭配清湯,帶子肉質鮮嫩,煎至微焦的外層更增添香氣。清湯由高湯熬製而成,輕盈不油膩,平衡帶子的濃郁,提升整體口感。
鐵板蝦:虎蝦、蝦膏汁
虎蝦的鐵板燒搭配蝦膏汁,一道奢華精緻的海鮮料理,滑嫩彈牙的虎蝦,淋上蝦膏汁,展現了廚師的精湛技藝,滿足味蕾,值得一試!
煎鵝肝:鵝肝多士、黑醋汁
更是驚喜,鵝肝的肥美,口感滑嫩醇厚,外焦內嫩,入口即化。配搭多士外脆內軟,經過鐵板燒的處理後,散發出誘人香氣。鵝肝味道豐富濃郁,黑醋汁增添酸甜口感,平衡鵝肝的油膩感。
美國特級牛肉薄燒
七成熟恰到好處,香蔥粒和蒜片,極致美味的選擇。牛肉薄切,煎至外焦內嫩,美國特級牛肉質地鮮嫩多汁,香氣誘人。搭配少許海鹽,食牛肉的原汁原味,牛肉愛好者不可錯過。
鐵板炒飯• 炒雜菜
煙肉炒飯、燶邊太陽蛋
炒芽菜

最後,我們享用了鐵板炒飯,煙肉的香氣與燶邊太陽蛋的搭配,意猶未盡。
味噌湯:蝦頭湯
蝦頭湯底,濃郁而不油膩,十分暖心。
紅豆綠茶奶凍
餐後的綠茶紅豆奶凍,清甜可口,為這頓豐盛的晚餐畫上完美的句號。
無論是環境、服務還是食物的質素,「旭」都是一家令人回味的日料餐廳。想享受高質的Omakase結合鐵板燒的體驗,這裡絕對會是不二之選。

• 北海道帶子
  • 馬友魚
  • 左口魚壽司
  • 煎鵝肝
  • 海膽
2025-06-15 738 浏览
今晚同朋友去了這間位於銅鑼灣希雲街嘅日式餐廳~旭,餐廳位置絕對係旺中帶靜,在熱鬧嘅市區中隱藏了這樣隱蔽出色嘅餐廳,一間餐廳分開了兩邊,一邊食鐵板,另一邊就係日本料理,一個地方有齊兩款口味選擇,絕對要分享今晚就同朋友選擇了主打鐵板嘅口味選擇了特色套餐,有刺身壽司,同埋超正新鮮嘅鐵板燒落單後先上麻醬沙律及前菜熟得軟林嘅冬瓜配上鰹魚汁,入口十分清新接住就係刺身,肥厚多脂、肉質柔軟細膩嘅左口魚薄切,當中有一片卷住了鮮甜海膽,口感層次豐富再來柔嫩,帶有少許脆韌,魚肉油脂含量不高,口感清爽嘅鰆魚,魚皮經火炙,味道更濃郁還有時令壽司肉質細膩,味道鮮美嘅金目鯛魚肉充滿豐富的油脂,質地很細膩嘅鯖魚,上面還有片薄薄薑片配合入口,味道十分配合佈滿精緻的魚油花紋,口感入口即化,油香四溢而又鮮甜無比,完全不膩嘅拖羅橙黃色嘅海膽,入口味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶鐵板燒季節鮮魚~馬友魚,本身脂肪含量較高,師傅在鐵板上煎,煎得皮脆內香,魚肉入口起來特別香濃,口感滑嫩,配上柚子汁味道更佳季節貝類~北海道帶子,師傅在鐵板上煎,入口鮮甜、爽口彈牙,肉質細嫩且富有彈性,加埋師傅加上了清湯一齊煮,雙重口感鐵板蝦用上大大隻嘅
今晚就同朋友選擇了主打鐵板嘅口味
選擇了特色套餐,有刺身壽司,同埋超正新鮮嘅鐵板燒
還有時令壽司
肉質細膩,味道鮮美嘅金目鯛
橙黃色嘅海膽,入口味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶
鐵板燒
鐵板蝦用上大大隻嘅虎蝦,師傅用兩三下手勢就已經上枱,肉質厚實且充滿彈性,味道自然鮮美,加上本身嘅蝦膏,味道十分香濃,還有可配埋脆脆醬入口,多重口味
煎鵝肝,師傅將鵝肝煎得外脆內軟,入口口感柔軟綿密,入口即溶,加上塊香脆多士,配黑醋汁十分有口感
美國特級牛肉薄燒,以油花像大理石紋路嘅美國特級牛肉卷上香脆蒜片同香蔥碎,師傅兩三下就已經上枱,口感更加豐富,入口即化,肉質細膩,香氣十足
最後就係鐵板炒飯,師傅用上了煙肉粹加蛋炒飯,炒得剛好,最緊要係師傅加上了隻脆邊荷包蛋,同時配埋份炒雜菜,十足鑊氣,上埋蝦頭味噌湯,就十分完滿
甜品就係紅豆抹茶布丁,入口清新茶香濃郁,布丁口感綿密
整晚師傅都會按客人節奏調整出菜,店員服務殷勤,餐廳氣氛環境舒適
尋尋覓覓,最緊要好食!隱藏於寧靜的希雲街尾段,若非刻意尋訪少機會路過,一站可嚐盡廚師發辦質素的壽司刺身及材料上乘的鐵板燒,配合師傅手藝及高雅環境,絕對是大滿足,心水推薦!現代木系和式佈置,明亮舒適,店內分為廚師發辦及鐵板燒兩區,皆設置可客超過十人的三面巨桌。晚市套餐每位$1280+10%,14道菜,CP值高,因此客人不少,建議訂座。沙律前菜稱心滿意的麻醬沙律及冬瓜煮,和麻醬酸酸頗醒胃,冬瓜軟透入味。刺身2點左口魚刺身薄切與海膽卷鴛鴦配,先吃薄切,醮少許酸汁;然後左口海膽卷,沾少許日式芥末,回甘非常鮮甜,非常優質,原來刺身加上了柚子醋提味。炙燒梭子魚刺身焦香紋理,外型吸引,魚油爆出,吃得滋味!壽司4點鰆魚壽司特式切法,魚片中央切開如荷包蓋著米飯,面積大了,舌頭盡是魚鮮之味,口感軟熟;據悉因為時令,鰆魚特別軟身。北寄貝壽司夏天正值時令,因此巨大,包著米飯,爽甜非常。中拖羅、大拖羅壽司中拖羅、大拖羅兩片,因為魚味濃郁,配上我喜歡的醋米,極品!北海道馬糞海膽壽司頂級北海道馬糞海膽,有誰不愛?甘香豐腴,盡在不言中!下半場,鐵板燒。鐵板燒馬友魚魚肉肥美,皮脆肉嫩,配柚子汁合拍。鐵板季節貝類北海道帶
刺身2點
左口海膽
炙燒梭子魚刺身
焦香紋理,外型吸引,魚油爆出,吃得滋味!
壽司4點
北寄貝
夏天正值時令,因此巨大,包著米飯,爽甜非常。
中拖羅、大拖羅壽司
中拖羅、大拖羅兩片,因為魚味濃郁,配上我喜歡的醋米,極品!
北海道馬糞海膽壽司
頂級北海道馬糞海膽,有誰不愛?甘香豐腴,盡在不言中!
北海道馬糞海膽壽司
下半場,鐵板燒。
鐵板燒馬友魚
魚肉肥美,皮脆肉嫩,配柚子汁合拍。
鐵板季節貝類
北海道帶子
北海道帶子,刺身級別,新鮮上乘,湯汁鮮美可喝。
沙巴蝦
鐵板燒大蝦
沙巴蝦膏炒蝦肉,非常多膏,蝦香四溢,味蕾受寵。
香煎鵝肝配黑醋汁
鵝肝香嫩,豐腴味濃,極品!
牛肉薄燒
美國牛肉,配香口惹味的蒜片及炸蒜粒。
鐵板燒炒飯.炸蒜芽菜.麵豉湯
鐵板燒炒飯.麵豉湯
鐵板燒炒飯
炒得唔錯。
炸蒜芽菜
紅豆抹茶豆乳.水果
先吃超甜的蜜瓜與車厘子,然後清甜幼滑的豆乳,完美結束。
紅豆抹茶豆乳.水果
整體來說,非常滿意,環境高雅,食材上乘,手藝不俗,值得推薦!
2025-06-05
左口海膽
沙巴蝦
鐵板燒炒飯.麵豉湯
鐵板燒炒飯
炸蒜芽菜
紅豆抹茶豆乳.水果
想一次過食齊刺身、壽司同鐵板燒,我會推薦去呢間,首先會食剌身同壽司,然後再轉去鐵板燒枱食其餘的食物,呢度食材高質,環境高雅舒適,店員殷勤服務,每位都係$1280。🎏口麻醬沙律 + 冬瓜煮 - 前菜🎏左口魚刺身 - 兩片薄切,仲有一片加上海膽,鮮甜有回甘味🎏灸燒梭子魚 - 好香魚油味🎏鰆魚壽司 - 師傅將鰆魚中間切開才包住飯,口感軟熟🎏北寄貝壽司 - 原來現在係北寄貝時令季節,所以非常巨大又爽甜🎏中拖羅+大拖羅壽司 - 將兩者夾埋一齊,簡直無法抗拒🎏北海道馬糞海膽壽司 - 鮮甜無比🎏鉄板燒馬友魚 - 魚皮煎得好恰當,真的是皮脆肉嫩🎏北海道帶子 - 帶子又大又鮮甜,記得要飲埋同樣鮮味的湯汁🎏沙巴虎蝦 🍤- 虎蝦爽口又彈牙🎏香煎鵝肝黑醋汁 - 鵝肝煎得外脆內軟,油香味濃🎏牛肉薄燒 - 牛肉中間夾著炸蒜片和香蔥,更能提升香味🎏鐵板炒飯 🍚+ 炒芽菜 + 麵豉湯🥣🎏日本蜜瓜 🍈+ 車厘子 🍒+ 紅豆抹茶奶凍🍮
想一次過食齊刺身壽司同鐵板燒,我會推薦去呢間,首先會食剌身同壽司,然後再轉去鐵板燒枱食其餘的食物,呢度食材高質,環境高雅舒適,店員殷勤服務,每位都係$1280。

🎏口麻醬沙律 + 冬瓜煮 - 前菜

🎏左口魚刺身 - 兩片薄切,仲有一片加上海膽,鮮甜有回甘味

🎏灸燒梭子魚 - 好香魚油味
🎏鰆魚壽司 - 師傅將鰆魚中間切開才包住飯,口感軟熟
🎏中拖羅+大拖羅壽司 - 將兩者夾埋一齊,簡直無法抗拒
🎏北海道馬糞海膽壽司 - 鮮甜無比

🎏鉄板燒馬友魚 - 魚皮煎得好恰當,真的是皮脆肉嫩
🎏北海道帶子 - 帶子又大又鮮甜,記得要飲埋同樣鮮味的湯汁

🎏沙巴虎蝦 🍤- 虎蝦爽口又彈牙

🎏香煎鵝肝黑醋汁 - 鵝肝煎得外脆內軟,油香味濃

🎏牛肉薄燒 - 牛肉中間夾著炸蒜片和香蔥,更能提升香味

🎏鐵板炒飯 🍚+ 炒芽菜 + 麵豉湯🥣

🎏日本蜜瓜 🍈+ 車厘子 🍒+ 紅豆抹茶奶凍🍮
2025-06-05
原來銅鑼灣有一間癮世嘅日本料理,真係熟客帶路先知,原來有間咁高質嘅omakase 係希雲街~旭會。佢仲要可以一次過滿足晒你兩個願望:廚師發辦+鐵板燒🤩餐廳裝修係一貫嘅木系日式料理佈置,地方寬敞仲分為廚師發辦區同埋鐵板燒區,同時間可以容納好多朋友一齊用餐,而且席前料理真係最高享受。𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ・旭 ・ $1,280/pp沙律前菜❁ 日本漬物・沙律 前菜三色日本漬物好開胃;沙律前菜🥗係加有藜麥嘅胡麻醬沙律,食落有質感又健康,仲配有🍆茄子添。時令刺身 兩點❁ 間八魚 (即鱆紅魚)薄切間八魚有兩種食法,首先可以簡單配酸汁,另外兩片就中間加有wasabi 和海膽😋 間八魚口感爽身帶有油香,真係幸福感滿滿♥️❁ 鰤魚 (即野生油甘魚)時令壽司 四點❁ 針魚 - 中間加入少許薑,少辣調鮮。❁ 平政魚 - 煙燻過平政魚入口好香濃,肉質緊繳而嫩滑。❁ 拖羅 大拖和中拖羅一齊入口,原來係非常之夾架🤩拖羅嘅油脂簡直大爆發,入口即溶,超好味😌❁ 根室 馬糞海膽 - 好creamy 又新鮮,小編最愛嘅海膽真係冇得頂呀♥️鐵板燒❁ 季節鮮魚🐟馬友魚煎得皮脆肉軟,配柚子酸
佢仲要可以一次過滿足晒你兩個願望:廚師發辦+鐵板燒🤩

𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍
ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ
・旭 ・ $1,280/pp

❁ 日本漬物・沙律 前菜

時令刺身 兩點
❁ 間八魚 (即鱆紅魚)
間八魚口感爽身帶有油香,真係幸福感滿滿♥️
❁ 鰤魚 (即野生油甘魚)

時令壽司 四點
❁ 針魚 - 中間加入少許薑,少辣調鮮。
❁ 平政魚 - 煙燻過平政魚入口好香濃,肉質緊繳而嫩滑。
❁ 拖羅
大拖和中拖羅一齊入口,原來係非常之夾架🤩
拖羅嘅油脂簡直大爆發,入口即溶,超好味😌

❁ 季節鮮魚
🐟馬友魚煎得皮脆肉軟,配柚子酸汁好有鮮味,仲伴有龍珠果。

❁ 季節貝類
北海道帶子配有秋葵同菇菌,帶子煎得好爽彈鮮甜,外面金黃色而內裏仍有刺身嘅口感,好味😋

❁ 鐵板蝦
上碟超精緻嘅鐵板大蝦,大廚煎得好香口,仲加上用蝦膏煮成醬汁調味,好好味😋

❁ 煎鵝肝
滑腴肥嫩嘅匈牙利鵝肝配多士,仲好貼心配有柑桔解油膩。

❁ 美國特級牛肉薄燒
美國特級西冷薄燒肉質緊緻,好有濃郁嘅牛味,可以夾蔥蒜一齊食,唔止香口仲可以減去油膩感。

❁ 鐵板炒飯/炒雜菜
鐵板炒飯炒得好乾身,粒粒分明;炒芽菜連同脆蒜一齊食,好惹味。

❁ 味噌湯🦐
用剛才嘅蝦頭熬製嘅味噌湯,味道濃郁。

甜品
有小編最愛嘅綠茶紅豆布丁🍵☺️配有新鮮水果🍒車厘子同日本蜜瓜🍈,今餐好圓滿作結🥳

❁ 清酒
食日本料理唔少得清酒🍶,真係超夾,提升整個omakase 用餐體驗😌

旭 (銅鑼灣)
𖠿 𖤣𖤥銅鑼灣希雲街38號地下2號舖
2025-06-04 269 浏览
餐廳隱藏於希雲街街尾的凹位之處,單看門外已充滿神秘感🤎 推門入內,明亮寬敞,還掛有金光閃閃的燈飾💡除了平時一貫的廚師發辦和鐵板燒外,餐廳還有兩者並存的套餐,絕對滿足了心思多多的食客💚✂︎❥$𝟭𝟮𝟴𝟬/ᴘᴘ 廚師發辦+鐵板燒套餐🥢~~~~~~~~~~~~~~~~沙律前菜:𓏲𓏲 清爽脆口的沙律🥗 𓏲𓏲 軟綿綿口感清新的茄子🍆✂︎時令刺身2點:➊間八沾上酸汁,酸酸的很開胃🫶🏻 卷著海膽鮮味滿滿😻 喜歡加入紫蘇花的清新氣味🪻➋梭子魚充滿火炙香,加點ᴡᴀꜱᴀʙɪ惹味十足🐟✂︎時令壽司4點:➊針魚為當造食材,加了薑蓉清新、爽甜🫶🏻➋北海道毛蟹放入滿滿的蟹肉拌蟹膏,讓人回味🦀🫦➌肥美大拖羅+魚鮫位,油脂的香味齒頰留香🤤➍馬糞海膽清甜的味道也在口腔中久久不散👍🏻✂︎季節鮮魚:𓏲𓏲 鐵板燒的第一環節迎來外皮香脆的馬友,味道咸香🐟 𓏲𓏲 可以沾上伴碟的柚子汁,口感即時變的清新✨ ✂︎季節貝類:𓏲𓏲 大大顆的帶子清甜、幼嫩,極美味😻 湯底滲出微微的胡椒香✨✂︎鐵板蝦:𓏲𓏲 大蝦肉質極爽彈,淋上蝦膏煮成的醬汁,即時惹味十足🦐👍🏻✂︎煎鵝肝:𓏲𓏲 鵝肝多士煎得焦香,油脂十分邪惡,蜜柑和黑醋可一解膩感🍊✨✂︎美國特級牛肉薄燒:𓏲

❥$𝟭𝟮𝟴𝟬/ᴘᴘ 廚師發辦+鐵板燒套餐🥢
~~~~~~~~~~~~~~~~
沙律前菜:
𓏲𓏲 清爽脆口的沙律🥗
𓏲𓏲 軟綿綿口感清新的茄子🍆
時令刺身2點:
➋梭子魚充滿火炙香,加點ᴡᴀꜱᴀʙɪ惹味十足🐟

時令壽司4點:
➊針魚為當造食材,加了薑蓉清新、爽甜🫶🏻
➋北海道毛蟹放入滿滿的蟹肉拌蟹膏,讓人回味🦀🫦
➌肥美大拖羅+魚鮫位,油脂的香味齒頰留香🤤
➍馬糞海膽清甜的味道也在口腔中久久不散👍🏻

季節鮮魚:
𓏲𓏲 鐵板燒的第一環節迎來外皮香脆的馬友,味道咸香🐟
𓏲𓏲 可以沾上伴碟的柚子汁,口感即時變的清新✨

季節貝類:

鐵板蝦:

煎鵝肝:

美國特級牛肉薄燒:
𓏲𓏲 一分為四,份量很足🥩 薄燒中有蔥花和炸蒜,再加點香蒜醬,惹味十足🫶🏻

鐵板炒飯/炒雜菜:
𓏲𓏲 和牛炒飯香氣撲鼻,炒得乾爽粒粒分明👍🏻
𓏲𓏲 豆芽菜拌入香蒜醬,清爽又滋味🥬
味噌湯:
𓏲𓏲 用了大蝦的蝦頭煮至而成,熱乎乎美味🥣🫶🏻
𓏲𓏲 奶香十足的紅豆抹茶奶凍🫘
2025-05-30 194 浏览
都係第一次可以#omakase 同 #鐵板燒一齊食又幾正喎🤤1️⃣前菜📌藜麥沙律配芝麻醬,有蕃茄及青瓜而沙律菜很新鮮🥗還有一個蒸茄子🍆2️⃣刺身📌左口魚薄切·酸汁口感結實彈牙,點上酸汁食很開胃📌間八魚味道鮮甜,口感彈牙;卷住海膽食層次更豐富!重點係海膽很鮮甜😋📌野生銀鱈魚烤過後食油脂更豐富,肉質入口即化😋3️⃣壽司🍣📌鱆紅魚肉質鮮甜爽口📌北海道毛蟹師傅細心地已拆蟹肉並撈埋蟹膏😆食到蟹肉的鮮味及蟹膏的香味!可以一啖食晒真幸福🥰📌北海道馬糞海膽 味道更清甜,近乎入口即溶🤩非常幸福☺️(原諒我找不到其他形容詞🌝)📌拖羅三文治師傅將中拖羅、大拖羅、魚鮫疊起!我就一啖食曬!先食到油脂低的中拖羅,之後循序漸進食到油脂較豐富的大拖羅及魚鮫!滿口都係拖羅的油脂與香味😝4️⃣鐵板燒📌香煎馬友魚·酸汁魚皮煎到脆脆的,肉質很滑亦好香魚油味。📌香煎帶子大粒粒帶子很鮮甜,可以連秋葵蘑菇連埋上湯一齊飲~鮮味十足📌香煎大蝦大大隻🦐肉質新鮮彈牙,而醬汁即用蝦頭蝦膏炒過再淋上蝦身,增添惹味😋📌香煎鵝肝鵝肝十分肥美食完口腔充滿油脂香味😌📌牛肉薄燒牛肉香味十足,包左蔥及蒜片一齊食很好食,如果嫌不夠味可以配上特調醬汁,會更惹味😋📌麵豉湯放入蝦

1️⃣前菜

2️⃣刺身

📌左口魚薄切·酸汁
口感結實彈牙,點上酸汁食很開胃

📌間八魚

📌野生銀鱈魚
烤過後食油脂更豐富,肉質入口即化😋

3️⃣壽司🍣

📌鱆紅魚
肉質鮮甜爽口

📌北海道毛蟹

📌北海道馬糞海膽

📌拖羅三文治

4️⃣鐵板燒

📌香煎馬友魚·酸汁
魚皮煎到脆脆的,肉質很滑亦好香魚油味。

📌香煎帶子
大粒粒帶子很鮮甜,可以連秋葵蘑菇連埋上湯一齊飲~鮮味十足

📌香煎大蝦

📌香煎鵝肝
鵝肝十分肥美食完口腔充滿油脂香味😌

📌牛肉薄燒

📌麵豉湯
放入蝦頭熬煮,湯頭更濃郁

📌鐵板炒飯及炒雜菜
炒飯炒至粒粒分明,炒芽菜配上脆脆醬食更惹味

📌抹茶奶凍
抹茶味很濃郁 ,奶凍口感很順滑
2025-05-28 165 浏览
間吾中都會食大餐慰勞下辛苦返工既自己,最鍾意OMAKASE同日式鐵板燒😌今次竟然俾我見到呢間餐廳可以一次過實現我兩個夢想,梗係吾好錯過😋呢間餐廳好大好靚,店員服務細心🫶🏻幫我同朋友準備食材位師傅雖然好後生,但又好專業,會細心解讀菜式俾我地聽👍🏻毛蟹壽司好味到要尖叫,超級鮮甜,仲有埋蟹膏,食多幾件都吾會厭😻馬糞海膽又係鮮甜到尖叫🍣鐵板燒最鍾意鐵板蝦,大大隻一分二,口感鮮爽,仲有濃郁既牛油味😚鵝肝煎得好香,成咀油脂香🤤

馬糞海膽又係鮮甜到尖叫🍣

鵝肝煎得好香,成咀油脂香🤤
2025-05-27 160 浏览
食omakase定鐵板燒好? 我兩樣都要晒🤩!!!🔻沙律.前菜▫️胡麻醬藜麥沙律香氣濃郁,好味又營養,口感層次豐富。▫️日本漬物酸酸的、脆脆的,口感好爽脆🔻時令刺身▫️間八刺身間八刺身薄切配酸汁,味道好正!非常新鮮,薄切後非常鮮嫩,口感超級好有一片包埋海膽一齊食,口感層次非常豐富▫️梭子魚燒梭子魚味道鮮美,香氣十足迫晒啲油出來,滑嫩!卷埋紫菜食,正🔻時令壽司🍣▫️平政魚壽司煙燻過平政魚帶有淡淡的香氣,口感滑順▫️新鮮車海老壽司車海老極受歡迎。車海老的肉質鮮嫩,加上岩鹽上菜時蝦仲會有震動😳呢到嘅車海老係日本空運過嚟!係保鮮箱拎出嚟~極之新鮮😍▫️野生拖羅壽司由大拖羅,中拖羅同魚鮫拖羅組成,野生拖羅富有天然魚油,油脂甘香😍入口即溶!我都就快愛上了拖羅🤤▫️北海道馬糞海膽壽司味道鮮甜,帶有海洋鮮香😍味蕾極致享受😋🔻鐵板燒▪️馬友魚配柚子汁馬友魚肉質鮮嫩,配柚子汁食,清爽解膩拌碟龍珠果清甜多汁💗▪️北海道燒帶子新鮮帶子肉質細膩,帶有天然海鮮鮮甜味。配料有秋葵同菇菌,增添了層次感。▪️鐵板龍蝦龍蝦肉質鮮嫩,龍蝦香煎後,再用蝦膏煮成醬汁濃郁又新鮮!▪️煎鵝肝濃郁鵝肝肉質豐富,口感滑嫩,味道濃厚柑桔🍊搭配,有清新感👍🏻▪️美
食omakase定鐵板燒好?
我兩樣都要晒🤩!!!

🔻沙律.前菜
▫️胡麻醬藜麥沙律
香氣濃郁,好味又營養,口感層次豐富。
▫️日本漬物
酸酸的、脆脆的,口感好爽脆

🔻時令刺身
▫️間八刺身
間八刺身薄切配酸汁,味道好正!
非常新鮮,薄切後非常鮮嫩,口感超級好
有一片包埋海膽一齊食,口感層次非常豐富

▫️梭子魚
燒梭子魚味道鮮美,香氣十足
迫晒啲油出來,滑嫩!卷埋紫菜食,正

🔻時令壽司🍣
▫️平政魚壽司
煙燻過平政魚帶有淡淡的香氣,口感滑順

▫️新鮮車海老壽司
車海老極受歡迎。車海老的肉質鮮嫩,
加上岩鹽上菜時蝦仲會有震動😳
呢到嘅車海老係日本空運過嚟!
係保鮮箱拎出嚟~極之新鮮😍

▫️野生拖羅壽司
由大拖羅,中拖羅同魚鮫拖羅組成,
野生拖羅富有天然魚油,油脂甘香😍
入口即溶!我都就快愛上了拖羅🤤

▫️北海道馬糞海膽壽司
味道鮮甜,帶有海洋鮮香😍
味蕾極致享受😋

🔻鐵板燒
▪️馬友魚配柚子汁
馬友魚肉質鮮嫩,配柚子汁食,清爽解膩
拌碟龍珠果清甜多汁💗

▪️北海道燒帶子
新鮮帶子肉質細膩,帶有天然海鮮鮮甜味。
配料有秋葵同菇菌,增添了層次感。

▪️鐵板龍蝦
龍蝦肉質鮮嫩,龍蝦香煎後,再用蝦膏煮成醬汁
濃郁又新鮮!

▪️煎鵝肝
濃郁鵝肝肉質豐富,口感滑嫩,味道濃厚
柑桔🍊搭配,有清新感👍🏻

▪️美國特級牛肉薄燒
鮮嫩多汁!特級牛肉肉質極為細膩,
薄燒後保留了豐富的肉汁

▪️鐵板炒飯·炒雜菜
炒飯粒粒分明🍴
芽菜柔嫩,口感清脆,食起來非常爽口。

▪️味噌湯
味噌道用鐵板龍蝦🦞頭熬製🩶

▪️甜品
時令生果(哈密瓜同蘋果非常鮮爽)
抹茶紅豆奶凍,估唔到咁好食👍🏻
濃郁抹茶配搭奶凍的質地順滑
抹茶同紅豆搭配更豐富,呈現出甜與苦平衡。

🩶蓬萊清酒
口感清爽,連唔飲酒嘅我都同朋友飲咗一杯💗

2025-05-23 158 浏览
性價比高的鐵板燒 x Omakase 🖍️位於銅鑼灣希雲街最角落的位置‼️ 門口裝修好別致 內部裝修都好Elegant✨ 女仔都會中意嘅格調✌🏻✌🏻 鐵板燒 跟 Omakase 板前座位都分開兩邊大家可以睇吓想坐邊多啲❤️前菜:·蕎麥沙律 裡面有爽口萵筍 (令我比較surprise! )·柴魚碎茄子 茄子好軟熟·自家製紙薑 酸酸甜甜 爽口脆!刺身:·左口魚薄切配酸汁 好開胃捲住海膽嗰個左口魚薄切可以配Wasabi醬油!味道更好食!海膽亦鮮味十足!·火灸野生銀鱈魚配Wasabi醬油油脂味重、肉質柔軟鮮甜、入口即化 好食😋壽司:·鱆紅魚配Wasabi醬油 肉質好爽口、鮮美,比較清爽!·北海道毛蟹 一放入口 滿口都係蟹肉且混入蟹黃 超級鮮甜!美味😋·北海道馬糞海膽成板馬糞海膽拎啲出來!用脆紫菜包住要趁快食!唔係無咁好食😭 馬糞海膽好新鮮 完全無腥臭味!·拖羅三文治 (最為出名的一款❤️)真係好好食! 我係拖羅小粉絲🥹第一層:中拖羅第二層:大拖羅 第三層:魚鮫 (下巴位置)整體口感食落油脂味會平均啲、入口即化好正!鐵板燒:·香煎馬友魚 配酸汁外皮煎到好香脆 (想請教點整到🤣🤣🤣)用筷子整開會有「咔嚓咔
性價比高的鐵板燒 x Omakase 🖍️
位於銅鑼灣希雲街最角落的位置‼️
門口裝修好別致 內部裝修都好Elegant✨
女仔都會中意嘅格調✌🏻✌🏻
鐵板燒 跟 Omakase 板前座位都分開兩邊
大家可以睇吓想坐邊多啲❤️

前菜:
·蕎麥沙律
裡面有爽口萵筍 (令我比較surprise! )
·柴魚碎茄子
茄子好軟熟
·自家製紙薑 酸酸甜甜 爽口脆!

刺身
·左口魚薄切配酸汁 好開胃
捲住海膽嗰個左口魚薄切可以配Wasabi醬油!
味道更好食!海膽亦鮮味十足!

·火灸野生銀鱈魚配Wasabi醬油
油脂味重、肉質柔軟鮮甜、入口即化 好食😋

壽司
·鱆紅魚配Wasabi醬油
肉質好爽口、鮮美,比較清爽!

·北海道毛蟹
一放入口 滿口都係蟹肉且混入蟹黃
超級鮮甜!美味😋

·北海道馬糞海膽
成板馬糞海膽拎啲出來!
用脆紫菜包住要趁快食!唔係無咁好食😭
馬糞海膽好新鮮 完全無腥臭味!

·拖羅三文治 (最為出名的一款❤️)
真係好好食! 我係拖羅小粉絲🥹
第一層:中拖羅
第二層:大拖羅
第三層:魚鮫 (下巴位置)
整體口感食落油脂味會平均啲、入口即化好正!

鐵板燒:
·香煎馬友魚 配酸汁
外皮煎到好香脆 (想請教點整到🤣🤣🤣)
用筷子整開會有「咔嚓咔嚓」聲 好正🙌🏻!
馬友魚肉質好鮮嫩

·上湯帶子
大大粒帶子原粒上❤️
上湯清甜、混入秋葵、蘑菇等配料
連埋帶子食清甜得來很有鮮味!

·鐵板香煎大蝦
大廚連埋蝦膏一齊煎香!
大蝦吸收曬啲精華 令到味道更加香濃好好食!
而且大蝦好彈牙爽口!

·香煎鵝肝 配蜜柑
鵝肝配黑醋汁最絕配!
黑醋汁的酸味中和咗鵝肝的油膩感
而蜜柑都好甜!

·美國特級牛肉薄燒 配蒜片
附上特調日本醬汁 牛肉薄燒多汁好味😋

·鐵板炒飯+ 炒芽菜
用牛肉粒 加其他配料一齊炒 好有鑊氣!
芽菜配 特調日本醬汁 食落唔會太單調有啲味!

·大蝦味噌湯
味道偏鹹 飲得出本身大蝦嘅鮮味!

·自家製抹茶奶凍
抹茶味特濃奶凍好滑溜!抹茶控一定要試!❤️❤️