朋友曾經推介過呢間喺樓上嘅日本餐廳,話佢食物味美兼抵食,今日喺旺角,就特登上去試吓😋- $88嘅「海膽壽司」同$58嘅「蟹膏蟹肉壽司」:海膽超級新鮮,又厚肉,帶淡淡的海水味,兼每件壽司上嘅海膽份量都幾多,超正😋;蟹膏有鹹香,連蟹肉同壽司飯一齊食好滋味😋- $108嘅「油金魚刺身」:新鮮肉厚,簡單美味,充滿umami😋- $128嘅「自選丼飯」,可以揀四款toppings, 揀咗油甘魚、甜蝦、蟹子、吞拿魚碎(+$16),包沙律或湯(揀咗沙律);再追加小食,要咗$48嘅「鹽燒原隻大虎蝦」:「丼飯」賣相靚靚😍,全部材料都好新鮮,仲有燒咗「香港」兩個字喺雞蛋上邊,食落感覺特別良好😋;「大虎蝦」大大隻燒得好香口,蝦肉新鮮結實😋「自選丼飯」仲包飲品,叫咗一杯熱咖啡,幾香幾滑😋。朋友果然好介紹,呢度食物新鮮又美味,價錢亦真係好合理😋

午餐
2021-01-13 41 浏览
唔知大家有無一種屈悶,好似好耐都無得自由活動咁,個人非常唔自在,就連日本老家都無得去,所以今個周末惟有食好少少,當比自己釋放一下🌠厚燒鰻魚玉子 +$38🌠蛋香幼滑,鰻魚微甜,加上少許蟹籽增加口感,確實是不錯的小食,再沾上黑松露沙律醬,配搭很好😋🌌芝士年糕 +$28🌌芝士年糕非常鬆軟,年糕甜甜地,芝士又夠香,味道👍🏻👍🏻🎇自選丼飯 $128🎇自選丼飯可以選取4款材料,而我就揀咗蟹棒、溏心蛋、北寄貝及八爪魚,所有刺身都非常新鮮毫無雪味,蟹棒清甜;北寄貝爽甜;八爪魚彈牙;而溏心蛋比較特別,原以為會係流心果種,但見到燒得咁靚,當然要試😋而芥末是店家自己磨的,可以食得出一粒粒並且非常辛辣🎆海膽(半板) $178🎆半板海膽色澤已經無得輸,海膽獨有的吸引力,果一種甜係其他食物搵唔到,無苦澀味只有香濃的海膽甜味,加上紫菜夠脆,一絕👏🏻🌅牛油果軟殼蟹卷 $88🌅蟹卷一共8舊,每舊都鋪滿木魚碎及牛油果,呢個絕配當然係出色,軟殼蟹果份油甘香加上甜甜地,食到停唔到口,牛油果夠香,而沙律醬又夠多夠味😁總括而言,這間日本野的質素實屬不錯,款款新鮮美味,而且賣相亦不錯,舒服的食堂👍🏻

🌠厚燒鰻魚玉子 +$38🌠

🌌芝士年糕 +$28🌌
芝士年糕非常鬆軟,年糕甜甜地,芝士又夠香,味道👍🏻👍🏻

🎇自選丼飯 $128🎇
而芥末是店家自己磨的,可以食得出一粒粒並且非常辛辣

🎆海膽(半板) $178🎆

🌅牛油果軟殼蟹卷 $88🌅

2021-01-13 51 浏览
lunch泥到好快就入得~ 因為疫情關係,午餐同晚餐menu都可以叫,yeah!✨石燒吉列牛定食:我一向對石燒牛都有d情意結,所以係首選要叫的😝 份量好足,跟餐仲有沙律,湯同溏心蛋✨壽司拼盤定食:有8件壽司仲有碗湯烏冬,一個人食真係幾飽下✨芝士年糕:上枱熱辣辣,正常水準✨三文魚刺身:每塊大大片架😝都算抵服務都好好,叔叔會介紹下d野食,又會提下邊d需要耐d時間整咁~如果下次有時間,都會想試個梳乎里pancake 同水信玄餅🤤

壽司拼盤定食:有8件壽司仲有碗湯烏冬,一個人食真係幾飽下

✨芝士年糕:上枱熱辣辣,正常水準

✨三文魚刺身:每塊大大片架😝都算抵

吉列石燒牛定食
壽司拼盤定食
芝士年糕
三文魚刺身
壽司拼盤定食
三文魚刺身
2021-01-07 44 浏览
疫情之下😩😩😩😩無得去日本🇯🇵🇯🇵🇯🇵為左一解時所以同朋友去左”日本野”食日本野😋😋😋當去左日本旅行😛😛😛😛位於旺角銀城廣場位置相當方便👍🏼👍🏼👍🏼新鮮好味 份量充足☺️☺️☺️食到超級飽😚😚😚😚下次再去!!!👏🏼👏🏼👏🏼🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣推介炸雞軟骨🐥🐥🐥龍蝦海鮮烏冬鍋🦞🦞🦞龍蝦超多膏仲有其他海鮮都好足料👍🏼👍🏼👍🏼
疫情之下😩😩😩😩
推介炸雞軟骨🐥🐥🐥
龍蝦海鮮烏冬鍋🦞🦞🦞龍蝦超多膏
仲有其他海鮮都好足料👍🏼👍🏼👍🏼
2021-01-06 221 浏览
成日話想食日本野,原來真係有間日本餐廳叫日本野❗️😂🤣▫️🔸石燒吉列霜降牛小排 US Prime Beef Cutlet $158 🌟6/10我本身幾鍾意食呢種石燒牛小排,呢度嘅牛小排油花均勻,每邊燒10幾秒就食得,肉質軟嫩,不過外層吉列唔夠黏,夾嗰陣好易散(>_<)▫️🔹特選壽司拼盤定食 Sushi Set $78 🌟7/10⭐️抵食之選❗️壽司有三文魚、油甘魚、北寄貝、八爪魚、玉子同加州卷,仲有味噌湯、溫泉蛋同豬骨湯烏冬,份量多,一定飽!個人覺得油甘魚同北寄貝壽司都幾好(´▽`)▫️🔸特選刺身拼盤定食 Sashimi Set $98 🌟7/10晏晝想平平地過下刺身口癮可以叫呢個❗️刺身有三文魚、油甘魚、北寄貝同甜蝦,全部以呢個價錢嚟講質素唔錯,特別係油甘魚!同壽司定食一樣有味噌湯同溫泉蛋,唔同嘅係配壽司飯(´▽`)▫️🔹厚燒鰻魚玉子 Tamagoyaki w/ Eel $68 🌟6/10好大份嘅玉子燒!最頂有蟹籽同木魚絲都係點綴,入面有鰻魚,口感豐富✨(≧∇≦)▫️🔸炭燒牛舌串 Beef Tongue Skewer $38 🌟7/10牛脷幾大片又厚,有口感,不過如果食得清淡嘅
成日話想食日本野,原來真係有間日本餐廳叫日本野❗️😂🤣
石燒吉列霜降牛小排

🔹特選壽司拼盤定食 Sushi Set $78 🌟7/10
特選壽司拼盤定食

特選刺身拼盤定食

炭燒牛舌串

牛脷幾大片又厚,有口感,不過如果食得清淡嘅人可能會覺得有啲重味~
▫️
This restaurant serves sashimi, sushi, skewers, stone-grilled beef and more Japanese food. The food here was at a reasonable price especially the lunch menu. Recommend to people who want to try different types of Japanese food at once at a good price in Mong Kok!
▫️
🖊Food 7/10 Atm 7/10 Service 7/10 $$ 7/10 CP 7/10
2020-12-16
午餐
特選壽司拼盤定食
特選刺身拼盤定食
  • 石燒吉列霜降牛小排
  • 炭燒牛舌串
2021-01-03 61 浏览
疫情不知不覺,令我成年都無番過鄉下...😔唯有去日本野解下鄉愁。日本野, 故知然係食日本野啦😊餐牌有好多選擇,刺身丼飯鍋物串燒小食燒肉一應俱全,任君選擇。見到餐廳入面,10台有8台都有叫石燒吉列霜降牛小排定食,即係必嗌啦😊另外嗌多個三文魚籽呑拿魚碎丼飯止下刺身癮。呢個牛小排,不得了!一睇啲雪花紋就知係正野!食落去勁淋,肉味濃,油又香😋唔怪得之咁多人嗌,$178個set真係超值兼抵食👍🏻個丼飯就係general野,至少止一止到咳先🤗希望可發快啲番到鄉下啦🤗

呢個牛小排,不得了!

個丼飯就係general野,至少止一止到咳先🤗

希望可發快啲番到鄉下啦🤗

2020-11-25
2021-01-03 97 浏览
新一年又到,當然要由一餐好既開始啦上網睇依間餐廳唔錯,於是就黎試下一行三人點了四樣野好多食評都有提及既吉列霜降牛我地當然有點返個,本來真係滿心期待一上枱外表其實唔錯的,有油花但用鐵板加熱後都無香氣.....食落又有筋...完全唔掂囉到牛油果卷物,得少量牛油果係面無乜味道....面上青瓜沙律又係無味大阪燒多多菜,但完全無日本既風味又係唔掂...最好既係鰻魚玉子燒,玉子夠厚身唔難食已經收貨...總括黎講兩個字,唔掂以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
新一年又到,當然要由一餐好既開始啦
上網睇依間餐廳唔錯,於是就黎試下
一行三人點了四樣野
好多食評都有提及既吉列霜降牛
我地當然有點返個,本來真係滿心期待

一上枱外表其實唔錯的,有油花
但用鐵板加熱後都無香氣.....
食落又有筋...完全唔掂囉

到牛油果卷物,得少量牛油果係面
無乜味道....面上青瓜沙律又係無味

大阪燒多多菜,但完全無日本既風味
又係唔掂...

最好既係鰻魚玉子燒,玉子夠厚身
唔難食已經收貨...

總括黎講兩個字,唔掂

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸

2020-12-30 37 浏览
朋友喜歡食日本菜,一齊行完街之後,去了銀座食晚飯,上面有間餐廳叫日本野,CP值不錯,就去那裡吃! 食物選擇真的好多,定食好抵食! 朋友是牛魔王,必點石燒吉列霜降牛小排!極度推薦給嗜吃牛肉的朋友! 果著炸粉的牛小排,裡面是生的,放在熱石上燒,一粒牛膏塗抹熱石,按個人喜好燒幾耐,我覺得兩面燒十幾秒已經好好食,鮮嫩濕潤,外脆內嫩,油花分佈平均,沾上鹽食不錯!高質素,價錢貼地!其他地方食應該貴好多! 五品刺身 有五款刺身,三文魚、八爪魚、牡丹蝦、北奇貝和油甘魚。 全部刺身都好新鮮,特別喜歡牡丹蝦,爽口彈牙! 八爪魚不韌,口感十足!油甘魚好厚切,新鮮! 半板海膽 馬糞海膽味道好鮮甜,有青瓜托底,每一口都鮮味滿瀉,大滿足呀! 海膽壽司 因為覺得海膽不錯,所以再點海膽壽司! 三文魚子壽司晶瑩通透,好鮮甜! 炸雞軟骨外皮超級酥脆,喝啤酒一定要點! 燒秋葵都幾大碟,夠嫩沒渣!
食物選擇真的好多,定食好抵食!

五品刺身

有五款刺身,三文魚、八爪魚、牡丹蝦、北奇貝和油甘魚。
全部刺身都好新鮮,特別喜歡牡丹蝦,爽口彈牙!
八爪魚不韌,口感十足!油甘魚好厚切,新鮮!
半板海膽

海膽壽司
因為覺得海膽不錯,所以再點海膽壽司!
三文魚子壽司晶瑩通透,好鮮甜!

炸雞軟骨外皮超級酥脆,喝啤酒一定要點!

燒秋葵都幾大碟,夠嫩沒渣!
2020-11-24
2020-12-27 27 浏览
聖誕節緊係要食返餐好架啦,同亞妹搵左間有壽喜燒既日本野食,因為而家6點限聚令冇得食夜晚,最後得3:30有位,食到飽晒唔使食晚飯慳返餐😂2條友先黎2杯生啤🍺🍺再慢慢嘆前菜✨燒牛舌- 質感爽口,味道唔夠✨極上7品刺身併盤-有海膽、油甘魚、三文魚、八爪魚、帶子、牡丹蝦,全部都好新鮮,牡丹蝦大隻爽甜✨厚燒鰻魚玉子- 好食,不過鰻魚太小,得果一粒,頭尾直頭冇。之後再黎個主食🤣✨壽喜燒湯底甜左少少,2大片牛,一碗烏冬,一個麵豉湯,熱辣辣確係正✨牛油果軟殼蟹卷- 飯太鬆散,一夾散開,醋應該多左,有d酸,軟殼蟹好脆

2條友先黎2杯生啤🍺🍺再慢慢嘆前菜
✨燒牛舌- 質感爽口,味道唔夠

之後再黎個主食🤣

2020-12-27 29 浏览
石燒吉列霜降牛小排,包括有吉列霜降牛小排、溫泉蛋、味噌湯、白飯、4款醬料,吉列霜降牛小排口感外脆內嫩,肉質嫩滑多汁、肥瘦均勻,呈大理石紋路,脂肪部分入口即化,肉味濃香,溫泉蛋蛋味香濃,味噌湯味道正宗,白飯表面鋪滿飯素,食落好香口。自選丼飯,包括有三文魚、油甘魚、八爪魚、活赤貝、玉子、芝麻、大蔥、酸薑、芥末,三文魚、油甘魚肉質肥美,食落好新鮮,八爪魚肉質厚肉,食落鮮味十足,活赤貝味道鮮甜,飯粒食落有咬口。厚燒鰻魚玉子,表面鋪滿大量木魚、蟹籽,鰻子肉質肥嫩,充滿蒲燒醬汁,玉子口感厚身,味道香甜,内有芝士,配以黑松露沙律醬食用,味道獨特。蟹籽沙律,青瓜口感脆口,蟹柳食落好Juicy,蟹籽口感爽脆,配以美乃滋食用,味道更佳。芝士年糕,口感外香脆內煙韌,芝士味道咸香,流心效果突出。水信玄餅,口感滑溜,味道清甜、帶有花香,配以黃豆粉、黑糖醬食用,味道更加豐富。凍檸檬茶,味道酸甜。可樂,飲落好清爽。熱檸檬茶,茶味濃厚,味道不苦澀。

芝士年糕,口感外香脆內煙韌,芝士味道咸香,流心效果突出。

凍檸檬茶,味道酸甜。

可樂,飲落好清爽。

熱檸檬茶,茶味濃厚,味道不苦澀。
  • 厚燒鰻魚玉子
  • 石燒吉列霜降牛小排
  • 水信玄餅
  • 自選丼飯
2020-12-21 47 浏览
網上有不少人介紹呢間食吉烈牛出名, 所以行完街來試試!石燒吉烈霜降牛小排 $178晚餐包括了蟹子沙律, 溫泉蛋, 日本米飯和飲品一杯!蟹子沙律和溫泉蛋都幾正常! 不過對這個吉烈牛有點失望, 雖然脂肪比例算幾均衡, 但不知道是否自已唔識燒....牛小排燒得好難咬....肉質一般... 試過燒全熟和半生熟, 都好難咬....吉烈部分都好淋...食唔出炸既口感...厚燒鰻魚玉子 $38玉子比較實, 蛋味不突出...感覺一般...
網上有不少人介紹呢間食吉烈牛出名, 所以行完街來試試!

石燒吉烈霜降牛小排 $178

晚餐包括了蟹子沙律, 溫泉蛋, 日本米飯和飲品一杯!
石燒吉烈霜降牛小排

蟹子沙律和溫泉蛋都幾正常!

牛小排燒得好難咬....肉質一般...

試過燒全熟和半生熟, 都好難咬....

吉烈部分都好淋...食唔出炸既口感...

厚燒鰻魚玉子 $38

玉子比較實, 蛋味不突出...感覺一般...
2020-10-03
好耐都冇出過旺角食飯,原來銀城廣場樓上有幾間餐廳,今次試了 日本野 。刺身]內有三文魚、油甘魚、八爪魚、甜蝦、北寄貝每件刺身都很厚肉,吃下口感新鮮,擺盤都幾靚~湯鍋多料,有半隻龍蝦及龍蝦鉗、蝦、蜆、墨魚仔和雜菜,非常豐富。湯鍋以火鍋爐呈上,邊吃邊熱辣辣,保持溫度。番茄湯用鮮茄煲成,味道較清,龍蝦多肉,可能我煲久了一點所以蝦肉較實,其餘都好吃。特別推介此款,吉列牛呈上時半生熟,吃時自行將牛肉放石燒爐上吃,燒時不停散發牛肉的脂肪香味,十分吸引。牛肉入口鬆軟,喜歡它沒有根啖啖肉,脂肪分佈平均。吉列皮很脆卜卜,沒有皮肉分離的狀況做得不錯,可以再番吃啊!定食配白飯及溫泉蛋,吃一份很滿足。整體食物不錯,坐位也夠寬敞及坐得舒適,去旺角行街經過都可以一試。

[五品刺身]

內有三文魚、油甘魚、八爪魚、甜蝦、北寄貝

每件刺身都很厚肉,吃下口感新鮮,擺盤都幾靚~

[龍蝦海鮮番茄湯鍋(配烏冬)]

湯鍋以火鍋爐呈上,邊吃邊熱辣辣,保持溫度。

[石燒吉列牛定食]

牛肉入口鬆軟,喜歡它沒有根啖啖肉,脂肪分佈平均。

吉列皮很脆卜卜,沒有皮肉分離的狀況做得不錯,可以再番吃啊!

定食配白飯及溫泉蛋,吃一份很滿足。

2020-12-15
2020-12-19 42 浏览
之前喺另一間餐廳食過類似既吉列霜降牛小排,食過一次就好鍾意,所以見到日本野有就即刻叫咗。因為出面$110左右都食到,所以日本野定價$178就對佢期望好高。整體都鮮味有肉汁,但肉質不均,有d部位有d韌,同埋份量唔多,只能說$178黎講性價比真係唔高,加上啲肉切得唔夠薄,有啲難熟男朋友叫咗鰻魚飯,都係普普通通正常發揮,唔值百幾蚊呢個價。整體食物質素都叫中上,但真係定價偏貴,呢個價錢會期望更多,唔會再有下次...

男朋友叫咗鰻魚飯,都係普普通通正常發揮,唔值百幾蚊呢個價。

2020-12-17 115 浏览
【日本野】2019年10月於旺角銀城廣場開業,主打日式料理。餐廳裝潢走日式簡約風,以淺木色系為主。座位編排舒適,並設寬闊卡位,適合情侶約會。餐牌選擇多樣化,提供石燒牛、鍋物、丼飯、大阪燒、刺身、壽司、串燒及多款日本小食。套餐可選湯或沙律,並包括飲品,也可以特價追加刺身及小食,價錢尚算合理。點了"石燒吉列霜降牛小排",餐廳選用美國頂級的Prime牛小排,油花均勻。點餐後送上迷你石燒爐,吃時將牛脂肪均勻地塗在石板上,再將切片吉列牛每邊輕烤10數秒, 可按自己喜好控制生熟程度。牛小排外層炸得鬆脆,內裡肉質軟嫰,蘸些芥末、生蒜、海鹽或燒肉汁同吃,更添美味。可惜石燒爐所用的固體酒精燃料塊很快燒完,與友人邊談邊吃,要麻煩店員更換4、5次,自己也不好意思。隨餐附上蟹籽沙律,青瓜絲爽脆清新,剛好清理一下味蕾。日本米飯黏度適中,混著半熟溫泉蛋同吃,美味又具飽足感。朋友的"龍蝦海鮮蕃茄鍋"賣相吸引,蕃茄湯酸酸甜甜,加熱後更顯香濃。開邊龍蝦配上魚塊、蝦仁、蜆、魷魚、豆腐及大量蔬菜,再加上烏冬,份量十足。特價追加了"芝士年糕",即叫即製熱辣辣奉上,一客共2件。吃下外皮薄脆,內裡年糕軟綿綿帶煙韌口感。中間芝士呈

餐牌選擇多樣化,提供石燒牛、鍋物、丼飯、大阪燒、刺身壽司、串燒及多款日本小食。套餐可選湯或沙律,並包括飲品,也可以特價追加刺身及小食,價錢尚算合理。
石燒吉列霜降牛小排

龍蝦海鮮蕃茄鍋

芝士年糕

特價追加了"芝士年糕",即叫即製熱辣辣奉上,一客共2件。吃下外皮薄脆,內裡年糕軟綿綿帶煙韌口感。中間芝士呈半流心狀,微微鹹香,沒有不好吃的理由。
炸薯條配日式芥末醬

"炸薯條配日式芥末醬"份量比想像中大,滿滿一桶炸得香脆,佐酒佳品。
2020-12-16 41 浏览
早前趁仲有機會相聚,終於同好姐妹試左一直想試嘅日本野啦! 作為大熱食店,座位不算少但食客超多,建議大家早d入座、唔使捱餓! 極上七品刺身用料上乘極吸引,海膽甘香甜美,巨形牡丹蝦軟糯鮮甜,活赤貝、八爪魚口感爽脆,三文魚、油甘魚、帆立貝件件厚切美味,一盤刺身瞬間光碟! 姐妹向來愛吃蟹籽沙律,爽脆的青瓜絲配上蟹柳、蟹籽和日式醬汁,特別清新。 脆味雞軟骨一直都係我嘅香口之選,雞軟骨炸得脆卜卜,一口一個最滋味。 日本野呢款自選丼飯真係超抵食,仲有好多款刺身可以揀,絕對豐儉由人。 我揀左三文魚、三文魚籽、吞拿魚碎配海膽,丼飯分量都幾多,但如果仲未夠飽嘅話都可以再加配小食!飯後一杯熱檸檬茶消飽滯,同姐妹傾左好多,希望下次又可以一齊享受美食ME TIME啦!
早前趁仲有機會相聚,
終於同好姐妹試左一直想試嘅日本野啦!

作為大熱食店,
座位不算少但食客超多,
建議大家早d入座、唔使捱餓!

極上七品刺身用料上乘極吸引,
海膽甘香甜美,
巨形牡丹蝦軟糯鮮甜,
活赤貝、八爪魚口感爽脆,
三文魚、油甘魚、帆立貝件件厚切美味,
一盤刺身瞬間光碟!

姐妹向來愛吃蟹籽沙律,
爽脆的青瓜絲配上蟹柳、蟹籽和日式醬汁,
特別清新。

脆味雞軟骨一直都係我嘅香口之選,
雞軟骨炸得脆卜卜,
一口一個最滋味。

日本野呢款自選丼飯真係超抵食,
仲有好多款刺身可以揀,
絕對豐儉由人。

我揀左三文魚、三文魚籽、吞拿魚碎配海膽,
丼飯分量都幾多,
但如果仲未夠飽嘅話都可以再加配小食!

飯後一杯熱檸檬茶消飽滯,
同姐妹傾左好多,
希望下次又可以一齊享受美食ME TIME啦!

2020-12-02
  • 自選丼飯