2021-10-17 101 浏览
今日去到位於希慎廣場既日日香鵝肉飯店食飯,當然要試下佢地既招牌菜。我哋叫左一個精選套餐,一個拼盤,份量夠多,兩個人食都食唔晒。精選套餐我哋叫咗A餐,特級滷水鵝皇飯,叫得特級當然唔止得鵝片喇,鵝皇飯入面仲有鵝腎,鵝肝,鵝腸,鵝蛋,配左少少酸菜,非常開胃👍🏻拼盤我哋就叫左金牌滷味拼盤(例), 因為已經有鵝皇飯所以就唔再另外叫鵝類拼盤喇。佢地個金牌滷味拼盤內有豬大腸,豬耳,紅腸,豬腩肉,滷雞蛋同豆卜。豬大腸真係非常出色,本身仲擔心會有味吾敢食,不過一試愛上,好彩份量夠多,兩個人吾駛爭食👍🏻豬耳同豬腩肉都好夠滷水味,而且一d都吾肥膩,配飯一流,鍾意食豬既朋友真係不訪一試🤪

2021-10-14 100 浏览
有時天氣炎熱,唔想食太重味既食物,除左燒味外,滷水都係會突然進入你腦中,揮之不去。今次黎到銅鑼灣希慎廣場11樓,好多食店選擇,唯見到滷水就bling bling眼。特級滷水鵝皇飯($128)配菜非常豐富,包括鵝片、鵝腎、鵝肝、鵝腸、鵝蛋,一碗飯滿足你所有願望。如果你咩都想試,鵝皇飯幫到你,每款滷水都非常下飯 ,特別一提係我鍾意食既脆爽鵝腸,正!金牌滷水鵝片飯($75)如不愛好內臟,鵝片飯絕對能滿足你,大小均一,厚薄一致。如此刀功將鵝片切成一片片,治癒有輕微強逼症既我,鵝片份量足,絕不馬虎。老火湯(配餐)成日都話,食飯有湯就最好揀中湯,今次茶樹菇湯,夠入味,不愧為老火湯。小食墨魚($52)同朋友有共識,滷水少不了墨魚,爽口唔痴牙,仲有豆卜墊底,可以一邊傾計,一邊當薯條咁食,悠閒既一餐。

特級滷水鵝皇飯($128)

金牌滷水鵝片飯($75)

老火湯(配餐)

小食墨魚($52)

2021-10-10 80 浏览
成日食叉燒 好耐冇食過其他滷味喇🤭-👉🏻特級滷水鵝皇飯💲128• 鵝片、鵝腎、鵝肝、鵝腸、鵝蛋• 配例湯👉🏻滷水鵝髀飯💲118• 配例湯-滷水鵝皇飯咩都有 啱晒我呢啲選擇困難症 鵝片切得比較薄 鵝肝就比較厚身 鵝腎偏硬 不過鵝腸就好爽口彈牙 鵝蛋超大隻🤣鵝脾骨切得有啲散 食起上嚟要小心啲 但個飯就偏硬 冧返少少會好啲 不過整體滷水味都幾夠👌🏻個例湯都幾清甜 上菜速度超快 係foodcourt等完位即刻有得食😛〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️日日香鵝肉飯店 (希慎廣場) (銅鑼灣)📍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場11樓11號舖🔗#7eating銅鑼灣#7eating中環#7eating紅磡#7eating觀塘#7eating九龍灣#7eating北角#7eating屯門#7eating元朗#7eating港式
成日食叉燒 好耐冇食過其他滷味喇🤭

👉🏻特級滷水鵝皇飯💲128

• 鵝片、鵝腎、鵝肝、鵝腸、鵝蛋

• 配例湯
👉🏻滷水鵝髀飯💲118

• 配例湯
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
日日香鵝肉飯店 (希慎廣場) (銅鑼灣)
📍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場11樓11號舖

2021-10-09 57 浏览
希慎十一樓嘅foodcourt真係應有盡有,無論係日韓、歐美定係中港菜色都齊晒,而且坐得都好舒服。今日放工經過,試咗一間好出色嘅滷水店。平時經過想買啲外賣加料,都係一個唔錯嘅選擇。🌟金牌滷水拼盤拼盤有例牌嘅豬大腸、豬腩肉、豬耳等等。每一樣都滷得好入味,尤其係豬腩肉,肥膏同埋瘦肉分布得好均勻,入口易溶。豬大腸都洗得好乾淨,冇乜騷味。🌟特級滷水鵝皇飯鵝肉係高價嘅食材,呢度用百幾蚊嘅價錢可以食到差唔多成隻鵝嘅所有部份,包括鵝片、鵝腎、鵝肝、鵝蛋、鵝腸。而且分量十足,性價比超高。鍾意食我嘅朋友一定要試下,每一樣食材都滷得好入味。另外佢仲有一個煲得好入味嘅老火湯 ,飲落好清甜。都係十分之推介。

🌟金牌滷水拼盤

🌟特級滷水鵝皇飯

2021-10-07 42 浏览
行過聞到個味好香,見到個鵝翼好大隻,原來新鮮滷起,即刻落單試下味先,落單鵝六拼,鵝肉好滑又多汁,我個人好鐘意食掌翼,好夠味,仲有頭頸,送酒一流,真係好抵食,堂叫外賣仲有折扣,會再來幫襯
行過聞到個味好香
,見到個鵝翼
好大隻,原來新鮮滷起,即刻落單試下味先,落單鵝六拼,
鵝肉好滑又多汁,
我個人好鐘意食掌翼,好夠味,仲有頭頸,
送酒一流,真係好抵食,堂叫外賣仲有折扣,會再來幫襯
2020-07-04 1943 浏览
今天晚上想來個快餐然後去行街,所以黎到希慎的food court搵野食,俾我地見到有間食滷水鵝既餐廳,即時心心眼,所以就同友人試下。新張優惠套餐有鵝飯、湯、油菜同飲品,都幾抵食,湯係青紅蘿蔔湯,清甜味道也很夠。油菜生菜沒有豉油蠔油,但拌上滷水汁有有少少咸味也不錯。滷水鵝肉飯,鵝肉份量都幾多,肉質不會太鞋口,味道都好夠,多肉少骨。還有咸菜、滷水蛋和豆卜,很豐富。滷水雙拼飯,揀了鵝腸和鵝肉,鵝腸不會太肥,爽口彈牙,鵝肉較大件,滷水味很夠,再點上醋,味道更美味。雙拼飯還配有豆卜、咸菜和滷水蛋,豐富又飽肚。飲品還有樽裝檸檬茶和烏龍茶可以選擇,不是很多快餐店可以揀。

飲品還有樽裝檸檬茶和烏龍茶可以選擇,不是很多快餐店可以揀。
2020-06-30 1146 浏览
行到銅鑼灣,當然去下希慎廣場誠品睇下書,文清一番,但都要準備好食😋,先行。美食廣場就左樓上。見到都似開業半年左右。夠特別平民化夠新意。多款唔同類型套餐。樣樣都想試🤨🤨🤨🤨🤨🤨當然點了精中之精啦🤣🤣🤣🤣😅🙄亦有其他小食選擇。如果有檸茶咖啡就更好😂😂😂😂嘩,不襟,份量大同足。鵝肉都有6片。皮同肥望住好肥但都不襟啖先。肉好彈牙,肥廋一起食特別正,再加小小酸味醋,又幾開胃,鵝腸爽脆,唔難咀嚼,好味道。滷水蛋又是不錯,時間滷水係好重要。不快又唔入味。太耐蛋又未必好食。但呢間2樣膽心都沒有。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻豆卜又係吸收晒滷水汁,精華。不襟吃多點。老火湯今日係紅青蘿蔔湯,足料。用豬骨煲,火喉足夠,平時飲肥油多。但呢間又算得上不錯。最後加多支可樂。好滿足地離開去誠品慢慢睇書。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2020-06-30 885 浏览
天時暑熱,最佳節目就係逛商場,嘆冷氣,嘗美食。今日星期天,去咗銅鑼灣希慎廣場行商場,嘆冷氣,順便去誠品做書釘,扮文青。跟住就慕名去到11樓food court新登陸香港的日日香鵝肉飯店,嘆靚靚滷水鵝肉。日日香鵝肉飯店於2003年在汕頭創立,馳名滷水鵝。香港店和總店一脈相承,選用正宗獅頭鵝,保證客人吃到正宗味道。星期天 food court人山人海,好難才搶到座位。日日香希慎分店在food court內,是採用購票自取形式。店內主打滷水鵝,有多款招牌靚飯和滷水小食。慕名而來,當然要試試招牌滷水鵝皇飯。喜歡這個飯材料豐富,有鵝片、鵝腎、鵝肝、鵝腸、鵝蛋,還配以豆卜和酸菜。鵝片香滑帶油脂,鵝腎口感煙韌,鵝腸入口爽脆,鵝肝夠香,稍嫌比較乾身。鵝蛋非常大隻,四分之一隻的鵝蛋已比一般雞蛋還要大。另有豉油和辣椒醋供應,客人可按自己口味隨意添加。意猶未盡,再來一個滷水腩肉飯。厚切腩肉份量十足,腩肉油脂層次分明,入口甘香,肥而不膩,送飯一流。

2020-06-29 663 浏览
係銅鑼灣返工,四圍都好多嘢食好吸引,不過都偏貴。所以今日嚟到希慎廣場嘅food court 食飯。見到呢間燒鵝店,同朋友決定一試。吸引嘅係佢有老火湯!老火湯料十足,平時小湯水既必點,甜甜咸咸咁好好味!我哋兩個人叫咗兩個餐,其中一個餐仲有一碟菜,完全係健康之選。講返啲主角,朋友嘅係一個滷水鵝飯。滷水鵝味十分香濃皮都好鬆脆一啲都唔韌。而我點嘅係雙拼飯,點左個招牌滷水鵝肉之外,仲點左個鵝腎做雙拼。鵝腎十分香口,平時出邊好少有得食,呢度食起嚟滷水味十足之外,味道仲出乎意料,一啲都唔so 而係好香好重鵝味。最後我哋重點左兩隻滷水蛋,一樣係滷水味十分濃,店員仲好細心咁樣將啲滷水分開俾我哋,可以隨着自己鍾意嘅程度加入飯嗰度,完全係健康嘅一餐呢。有趣的是更會教你點享受美味既漏水鵝!如果平時少食鵝肉,必要試試呢!
係銅鑼灣返工,
四圍都好多嘢食好吸引,不過都偏貴。

所以今日嚟到希慎廣場嘅food court 食飯。

見到呢間燒鵝店,同朋友決定一試。

吸引嘅係佢有老火湯!

老火湯料十足,
平時小湯水既必點,
甜甜咸咸咁好好味!

我哋兩個人叫咗兩個餐,
其中一個餐仲有一碟菜,
完全係健康之選。

講返啲主角,朋友嘅係一個滷水鵝飯。

滷水鵝味十分香濃皮都好鬆脆一啲都唔韌。

而我點嘅係雙拼飯,

點左個招牌滷水鵝肉之外,仲點左個鵝腎做雙拼。

鵝腎十分香口,平時出邊好少有得食,

呢度食起嚟滷水味十足之外,

味道仲出乎意料,
一啲都唔so 而係好香好重鵝味。

最後我哋重點左兩隻滷水蛋,
一樣係滷水味十分濃,

店員仲好細心咁樣將啲滷水分開俾我哋,

可以隨着自己鍾意嘅程度加入飯嗰度,
完全係健康嘅一餐呢。

有趣的是更會教你點享受美味既漏水鵝!
如果平時少食鵝肉,必要試試呢!
2020-06-13
  • 滷水鵝皇飯
  • 老火湯
吃過中環威靈頓街「日日香燒鵝店」 令人念念不忘的甘香燒鵝肉,原來銅鑼灣希慎已經開咗分店,正呀喂! 價錢比中環便宜,仲有$98 滷水燒鵝套餐供應,試試和中環店有什麼分別先。  這個組合一定夠飽, 滷水鵝肉飯套餐(包老火湯,白灼時菜)飲品有各式舌樣的樽裝飲品, 我選了 主角有金牌滷水鵝片,還有其他配角「滷雞蛋、咸酸菜 」。 先吃一口滷水鵝片, 滷水汁香馴、甘香;鵝肉入味,肉質扎實富彈性,脂肪比例不多,靚! 甘香滷水汁滲到白飯內, 令我秒殺了整碗飯。 滷水鵝肉、鵝腎飯$72 鵝腎口感和雞腎無乜大分別,口感將都是爽爽脆脆的; 鵝腎將滷水汁鎖得緊緊,比鵝肉更入味, 作為小食都唔錯 。這裡沒有燉湯供應, 配上是例湯一碗, 例湯是紅蘿蔔瘦肉湯, 有老火湯香味,無味精感。 油菜是唐生菜,沒有蠔油, 以滷水汁取代。小食相當抵食, 心多多試了   $10、 $20兩者都略嫌滷水汁不足, 滷水豆卜更有點硬, 有點失色。
吃過中環威靈頓街「日日香燒鵝店」

這個組合一定夠飽, 滷水鵝肉飯套餐(包老火湯,白灼時菜)飲品有各式舌樣的樽裝飲品, 我選了 [大和豆漿]

主角有金牌滷水鵝片,還有其他配角「滷雞蛋、咸酸菜 」。

甘香滷水汁滲到白飯內, 令我秒殺了整碗飯。

滷水鵝肉、鵝腎飯$72

油菜是唐生菜,沒有蠔油, 以滷水汁取代。

小食相當抵食, 心多多試了  [滷水雞蛋] $10、 [滷水豆卜] $20

兩者都略嫌滷水汁不足, 滷水豆卜更有點硬, 有點失色。
2020-06-27
  • 滷水鵝肉飯
2020-06-26 140 浏览
到誠品打書釘,星期天特別多人,真係可以用人山人海嚟形容,買到一些可愛文具同埋一本藝術書,可以話係滿載而歸。累了想吃點東西,到樓下搵野食,同行友人是潮州真漢子,他很有興趣嘗試 日日香鵝肉飯,他說是潮州名菜。新張優惠套餐 $98我見這個套餐很受歡迎,CP 值很高!老火湯,青紅蘿蔔湯,清淡潤喉。烏龍茶,減肥女生最愛飲這款烏龍茶。鵝肉飯,鵝肉的脂肪跟肉可以說得上是黃金比例,肥瘦適中,鮮味無比,懷舊口味胃口大開!鵝汁拌入滷水蛋、豆卜、配料,讓人垂涎三尺,我跟友人都讚不絕口。白灼時菜,沾上秘製滷水汁,提升鮮味。滷水滷味飯 $65很豐富的一碗滷水大集會,腩肉、紅腸、豆卜、雞蛋,本來還有豬肉條、當天售罄換成鴨腎反而更有驚喜。今次腩肉夠肥美,獨門秘方滷水用來送飯真的一流。大和豆漿 $15豆漿營養價值豐富,美味可口,甜度又適中,果然健康有益。

新張優惠套餐 $98
我見這個套餐很受歡迎,CP 值很高!

老火湯,青紅蘿蔔湯,清淡潤喉。

烏龍茶,減肥女生最愛飲這款烏龍茶。

白灼時菜,沾上秘製滷水汁,提升鮮味。

滷水滷味飯 $65

今次腩肉夠肥美,獨門秘方滷水用來送飯真的一流。

大和豆漿 $15
豆漿營養價值豐富,美味可口,甜度又適中,果然健康有益。

• 滷水鵝皇飯
2020-06-26 131 浏览
今日去左銅鑼灣食飯,希慎食肆選擇太多,晚餐時間差唔多間間都要等位。一個人食晚餐要求唔高,去左樓上11樓既美食廣場食晚餐。經過發現有間新餐廳,主打滷水菜式,我就去試試啦!滷水鵝睇黎係招牌菜大部分菜式都是滷水。我叫左招牌滷水鵝皇飯。鵝皇飯包括鵝片、鵝腎、鵝肝和鵝腸,當然仲有滷水蛋。滷水好入味,咸香濃厚,醬汁輕輕甜味。鵝片肉質爽嫩驚喜。鵝皮脂肪比例唔高,食落無油膩感,鵝肉唔會鞋口。鵝肝厚厚的,入口軟綿略微爽口。我最愛滷水蛋滷水豬腩肉!肥美豬腩肉,份量多而且油脂香口甘甜,肉質軟嫩肥美
滷水鵝睇黎係招牌菜
大部分菜式都是滷水。我叫左招牌滷水鵝皇飯。

2020-06-26 127 浏览
希慎內的餐廳,一向口碑很好,就算是經濟的客飯,都不會令人失望。正如是夜的《日日香鵝肉飯店》,滷水的質素,確是不錯。這是一間專攻滷水鵝的專門店,主打當然有它獨特之處。套餐經濟實惠,老幼咸宜。點了一份滷水滷味飯,有腩肉、豬肉條、紅腸、雞蛋及豆卜,原來除了滷水鵝外,其他食材配滷水汁,味道也很好。腩肉目測有點肥,但入口不膩,味道很香。餐湯是蘿蔔肉排湯,正常餐湯質素。主打的滷水鵝,當然要試試,點了滷水鵝脾飯,也是這裏的招牌貨菜,可自選配油菜及飲品。鵝脾色澤光亮,滷水味香,鵝肉入味至極,還有點點炸菜及雞蛋,伴飯確不錯。滷水入味,鵝肉香軟,嫩滑不韌,味道很好。白灼西生菜,生菜青綠嫩滑,加點滷水汁,味道頓時變得出色。滿足兩人的豐富晚餐,二百左右,經濟美味,想必能成為慣常的飯堂。👍💖💖

腩肉目測有點肥,但入口不膩,味道很香。

餐湯是蘿蔔肉排湯,正常餐湯質素。

滷水入味,鵝肉香軟,嫩滑不韌,味道很好。

白灼西生菜,生菜青綠嫩滑,加點滷水汁,味道頓時變得出色。

2020-06-25 898 浏览
跟家人到希禛廣場購物。走到位於十一樓的美食廣場,看看有没有吸引我的美食。見一食肆「日日香鵝肉飯店」。已很久没吃鵝肉,就决定這間吧!我喜愛點拼盤,因可一次過嘗試不同美食。 鵝的拼盤,分別有3拼、5拼和8拼。 我們只是二人,怕太多吃不下,就點一個'鵝5拼'吧。 鵝5拼($188) 本有肉、掌、翼、肝、頭,而店員也說店內的鵝腸和鵝肝最受歡迎,可惜的是鵝腸於午市已售罄,而鵝肝因疫情關係未能入口,故近月無法供應。 店員說會以其他替代。 我另點了一碗白飯($10) 和一樽豆漿($6)。 鵝5拼 : 我的鵝5拼有肉、掌、翼、頭、腎,店員還給了我一只滷蛋。一整盒滿滿的,已聞到陣陣鵝的香氣。食鵝指南每日鲜宰鮮滷,滷汁甘醇,鵝肉果然新鮮香口,肉汁豐盈,兼且肉質鬆軟。 鵝掌和鵝翼都甘香可口。滷鵝頭滷得入味。這是鵝頭的下巴位置,想不到原來非常滑嫩有用,味道也甘香。鵝腎質感與其他鵝部位不同,較有嚼勁。另外,滷蛋入味,拼盤鵝肉下還有豆卜。隨拼盤附送配合滷鵝的白醋/滷汁,非常美味。

。一整盒滿滿的,已聞到陣陣鵝的香氣。

鵝5拼

食鵝指南

鵝掌和鵝翼都甘香可口。

滷鵝頭滷得入味。

這是鵝頭的下巴位置,想不到原來非常滑嫩有用,味道也甘香。

鵝腎質感與其他鵝部位不同,較有嚼勁。

另外,滷蛋入味,拼盤鵝肉下還有豆卜。

隨拼盤附送配合滷鵝的白醋/滷汁,非常美味。

2020-06-17
鵝5拼
夏日炎炎不太想在銅鑼灣街道上等位食飯,可以考慮來希慎廣場11樓這個美食廣場找美食。找了座位坐好後,全場均行了一遍,最後決定來一餐鵝肉飯。店內環境乾淨企理,讓食客可以安心購買。我和朋友一人一個店舖新張優惠套餐,心裡面想:只是那枝裝津路已價值$10, 所以$98真的是經濟實惠。滷水鵝肉飯滷水把鵝肉及鵝皮都醃得入味,鵝肉嫩滑無比,沒有太多油脂,香滑卻不油膩,而且滷蛋及滷豆腐也相當有水準,味道互相配合。吃鵝肉時必點這個秘製的酸梅汁,可以令鵝肉的肉質更為嫩滑。湯也是老火湯,味道濃郁卻沒有味精。菜的份量也很充足,嫩綠新鮮,吃了這麼多肉也要吃些蔬菜令飲食更均衡。
找了座位坐好後,全場均行了一遍,最後決定來一餐鵝肉飯。

店內環境乾淨企理,讓食客可以安心購買。

滷水鵝肉飯
吃鵝肉時必點這個秘製的酸梅汁,可以令鵝肉的肉質更為嫩滑。
湯也是老火湯,味道濃郁卻沒有味精。