媽媽每次經過日日香鵝肉飯店,都說這裡的滷水太香吧,想必滷味出色過人。是晚媽媽不用照顧侄兒,她終於可自由活動,一嚐令她心癢難耐的日日香鵝肉飯店滷味。媽媽說來到日日香鵝肉飯店,怎可以不嚐它的名物鵝肉,於是她二話不說直接下單要一碗滷水鵝肉瀨粉。這套餐另包含豬肉條,滷水蛋半隻,豆卜,甜酸菜和時菜,極之豐富,瀨粉搭配甜酸菜吃,酸酸甜甜,令人食慾大增。鵝肉厚薄切得剛好,微微粉色,鮮嫩欲滴的樣子好不誘人,鵝皮超有彈性,鵝肉柔軟多汁,恰到好處的滷水鹹香,加上鵝肉本身的甜味,實在美味。豬肉條外皮以腐皮包覆,蠻香酥的,豬肉餡扎實,一吃就知是好物。蠔仔瑤柱肉碎湯飯用料不手軟,我只是輕輕一撈,已撈了不少蠔仔瑤柱肉碎呢。蠔仔每顆都超飽滿,並保持完整形態,嚐起來挺鮮香,加上瑤柱提味,讓湯飯鮮上加鮮,令我愛不釋口。自選潮流滷味組合三拼我們選了墨魚,鵝腸和豬耳,每一款滷味均是水準之上,滷得入味可口。一上桌那滷水的香氣直接往上噴,強烈的香氣馬上抓住我們的嗅覺。豬耳滷得透徹,豬皮部份軟腍,滿滿的膠質滑順感,入口即化,軟骨則有脆彈感。我最愛的是肥滋滋的鵝腸,鵝腸口感爽脆,又不失脂香,至於墨魚則彈牙極致,蠻好嘴嚼的。想不到自

我最愛的是肥滋滋的鵝腸,鵝腸口感爽脆,又不失脂香,至於墨魚則彈牙極致,蠻好嘴嚼的。想不到自選潮流滷味組合三拼還附有豆卜,溫熱的豆卜吸收了滷水的滷香,咬時會噴汁,這自選潮流滷味組合三拼很不錯。

飲品方面,我選喝冰糖薑汁薏米,媽媽則喝鹹檸檬雪碧。鹹檸檬雪碧非常冰涼順口,雪碧酸酸甜甜,再戳碎鹹檸檬肉,釋出鹹檸檬鹹酸,既開胃又能解膩。

至於傳統風味的冰糖薑汁薏米既可滋潤喉嚨,亦可驅除風寒,又能去水腫,可謂女生恩物,喝一杯冰糖薑汁薏米一舉三得。

2021-11-30 28 浏览
今晩到處尋找覓食好地方之際,剛口經過康樂路「日日香鵝肉飯店」,店舖外有個大廚窗站著兩個廚師👩‍🍳不停地斬切鵝肉,便好奇地行前看看👀,眼見鵝肉🦢色澤不錯,而且有很多人購買,於是決定入內試試。鵝肉拼盤,有🦢鵝肉、鵝頭、鵝頸和豬手…等等,各部份都能滲入香濃的滷水汁😋,所以鵝肉入口不會感到有羶味,喜歡蘸醋的朋友,可以配搭食店放在枱上的白醋,酸甜香味非常開胃。它的鵝腎質感也很爽口,蘸吓滷水汁令人難以忍口。還有簡單的一碟西生菜🥬,蘸了滷水汁也非常惹味,難怪「日日香鵝肉飯店」內牆上貼著獨門秘方,草本滷料,六代傳承👍滷水汁的味道確實不錯,最後喝喝它的原盅鵝骨湯,材料有鵝骨、杞子和茶樹菇,湯水足料入口清甜😋,喝後已感飽意。

2021-11-25 124 浏览
見到日日香鵝肉分店向唔同區開左分店, 今日終於可以試一試元朗分店🎉 一向都好鍾意潮州滷水店,但好味同會再食既真系唔多, 今次呢間日日香鵝肉店就可以再黎既店舖門外好多人買外賣中,見到堂食有位都同埋 環境好乾淨有卡位,  就入去試下當然唔少得叫滷水鵝肉$138-滷水唔會太咸, 肉質岩岩好唔會太林或太軟, 真系不知不覺咁食晒 自選滷水組合: 食完鵝肉, 當然唔少得其他滷水小食, 叫左最愛鵝腸鵝腎 , 雙拼$98, 想食多幾款亦可選擇三拼138或四拼138飲品選擇不少: 柑桔, 柚子, 椰汁紅豆冰, 我同朋友揀左特別既咸檸檬雪碧同三檸可樂(檸檬/青檸/咸檸)🥤兩人豐富的辛銅晚餐不用$300, 最重要系好味又乾掙, 已經想心思思又再食, 試埋其他滷水物

2021-11-21
《元朗食好西》元朗鹵水店有好多 通常店舖細細 就算有座位都坐得唔舒服 多數嗌外賣拎走 返屋企慢慢歎😆最近元朗遊樂場對面 開咗間鹵水店店舖幾大 乾淨企理 卡位闊落 終於可以坐低慢慢歎住嚟食啦~~一坐低好自動波 畀杯水幫埋洗筷子匙羹👍 套餐除咗主打鹵水鵝外 有鹵水豬肉 豬手豬腸 墨魚 紅腸……落單叫咗鹵水鵝片飯 原盅鵝骨湯🥢🥢熱辣辣嘅湯最好飲 鵝骨連肉燉到糜爛配料有養生菇 杞子 湯底甘香鹹鮮😋鹵水香濃唔鹹 食落唔喝喉 鵝皮薄薄冇乜脂肪👍 鵝肉味濃肉嫩😚 配上惹味酸菜 鹵水蛋 入味豆卜 彈牙豬肉條🤤
《元朗食好西》
元朗鹵水店有好多 通常店舖細細
就算有座位都坐得唔舒服 多數嗌外賣拎走 返屋企慢慢歎😆

最近元朗遊樂場對面 開咗間鹵水店
店舖幾大 乾淨企理 卡位闊落
終於可以坐低慢慢歎住嚟食啦~~

一坐低好自動波 畀杯水幫埋洗筷子匙羹👍

套餐除咗主打鹵水鵝外 有鹵水豬肉 豬手
豬腸 墨魚 紅腸……

落單叫咗鹵水鵝片飯 原盅鵝骨湯🥢🥢

熱辣辣嘅湯最好飲 鵝骨連肉燉到糜爛
配料有養生菇 杞子 湯底甘香鹹鮮😋

2021-11-24
2021-11-21 26 浏览
今日諗住去買餸,行行下肚餓突然經過見到呢間港式餐廳裝修幾特別就入來試下蔥油鵝肝撈公仔麵 $42下午茶幾抵食,仲有杯紅豆冰送,港式鵝肝真係好少食,鵝肝上面係乾蔥油,配滷水汁撈麵幾特別自選潮流滷味組合(三拼) $138有好多款揀!睇左好耐好多想試🤣最後揀左豬耳、鵝腸和豬腩肉,鵝腸最有驚喜!比想像中大條,爽口彈牙,同一d壓味都無,洗得好乾淨,好耐無食過咁好食的鵝腸!豬耳都相當不錯,同樣幾大條脆卜卜好入味,全部點上枱面提供的醋食,酸酸咸咸滿不錯👍🏻食滷味茶餐廳來講算坐得好舒服,有卡位裝修又滿有特色

蔥油鵝肝撈公仔麵 $42

自選潮流滷味組合(三拼) $138

食滷味茶餐廳來講算坐得好舒服,有卡位裝修又滿有特色
2021-11-21 33 浏览
元朗雖然有好多外賣鹵水店舖但係都唔可以堂食, 姐姐最近有朋友話元朗康樂路, 開咗間可以堂食嘅鹵水鵝店就約埋同事一齊去食。入到佢覺得裝修好整潔好舒服,已且服務態度值得一讚。👍👍叫咗兩個雙拼 鵝肉 鵝腎( 而且套餐更配有鹵水蛋半隻 豆卜 豬肉絲同埋自製甜酸菜)十分 鵝肉入味而且啖啖都係肉,鵝腎唔硬, 如果覺得啲鹵汁唔夠嘅話, 每張枱都有樽滷汁可以自己加落去,十分貼心😍鵝肉腩肉配米粉,腩肉肥瘦適中,米粉都好大碗( 另外如果鍾意飲湯嘅話 可以加九蚊 有個鵝骨湯 裏面餡料有幾嚿鵝骨 十分清甜)另外叫咗一個普寧炸豆腐 呢個真係真心推薦外皮炸得很脆入面豆腐滑捋捋 而且大件夾抵食另外叫左杯椰汁紅豆冰, 請支持小店

入到佢覺得裝修好整潔好舒服,已且服務態度值得一讚。👍👍

另外叫左杯椰汁紅豆冰, 請支持小店

2021-11-21
  • 普寧豆腐
3K
2021-11-19 18 浏览
行完元朗間十二蚊店便到附近搵野食,見有人排隊買燒味便過去望一望,原來開有日日香,見佢周圍都有分店但從來未試過,就今日去試下佢先。店內都幾濶落,好光猛兼冷氣十足,坐得幾舒服。下午茶時段黎到,叫午餐有九折喎,叫左一個雙併米粉再加個湯,加埋79蚊唔使加一。個餐有飲品送,要左熱檸水。加9蚊有個鵝骨湯,呢排少湯水想飲下。入面都好足料喎,除左鵝,仲有茶樹菇、杞子等,飲落鮮甜唔油膩,幾好味。H餐嘅滷水雙併飯,轉左做米粉。個套餐可以轉米粉、瀨粉、河粉,不用加錢㗎。雙併揀左鵝肉同豬大腸,另外伴碟仲有豆卜,豬肉條,滷蛋同甜酸菜。大腸滷得入味,少少肥膏夠滋味。鵝肉鮮味,咬落有口感。米粉超大碗,放到滿滿的。湯底無乜特別,淡淡地仲好可以加滷水汁落去。米粉真係超多,偏淋少少,可能吸湯耐左掛,整體都ok無爛先啦。啲鵝真係幾好味,不愧係食鵝嘅專門店。
店內都幾濶落,好光猛兼冷氣十足,坐得幾舒服。
個餐有飲品送,要左熱檸水。
加9蚊有個鵝骨湯,呢排少湯水想飲下。
大腸滷得入味,少少肥膏夠滋味。
鵝肉鮮味,咬落有口感。
米粉超大碗,放到滿滿的。
湯底無乜特別,淡淡地仲好可以加滷水汁落去。

啲鵝真係幾好味,不愧係食鵝嘅專門店。
2021-11-17
2021-11-19 19 浏览
><新開餐廳 環境企理見到有6部曲嘅食鵝指南滷水鵝髀飯($122)配滷水蛋 豬肉條 紅腸 豆卜 甜酸菜枱上有白醋 滷水汁 自行控制份量鵝皮脂肪唔厚 髀肉相對嫩滑櫻花蝦鵝肉炒飯($78)調味啱啱好 食到有美極醬汁但唔會好鹹 炒得乾身唔會瀝油碟頭頗大夠2-3人食原盅健康鵝骨湯(+$9)湯水清澈冇油 有淡淡肉味而且飲完唔口渴滷汁油菜(+$24)可以揀菜心/芥蘭/西生菜><><><><><><><><><><><日日香鵝肉飯店 (元朗)元朗康樂路13-17, 21-25號鈞德樓地下7號舖
新開餐廳 環境企理
見到有6部曲嘅食鵝指南
滷水鵝髀飯($122)
配滷水蛋 豬肉條 紅腸 豆卜 甜酸菜
枱上有白醋 滷水汁 自行控制份量
鵝皮脂肪唔厚 髀肉相對嫩滑
櫻花蝦鵝肉炒飯($78)
調味啱啱好 食到有美極醬汁
但唔會好鹹 炒得乾身唔會瀝油
碟頭頗大夠2-3人食
原盅健康鵝骨湯(+$9)
湯水清澈冇油 有淡淡肉味
而且飲完唔口渴
滷汁油菜(+$24)
可以揀菜心/芥蘭/西生菜
><><><><><><><><><><><
日日香鵝肉飯店 (元朗)
元朗康樂路13-17, 21-25號鈞德樓地下7號舖
2021-11-18 15 浏览
日日香鵝肉飯店終於開到入黎元朗啦,黎到呢間店名一睇就知食咩嘅餐廳當然就係食最出名嘅滷水獅頭鵝啦,我地兩個分別就叫左金牌滷水鵝片飯同埋滷水雙拼飯(鵝肉,鵝腎)。每碗飯都有跟豆卜、滷蛋、魚片、咸酸菜雙拼嘅選擇都幾多,可以喺鵝肉/鵝腎/鵝腸/豬大腸/豬手/墨魚/紅腸/豬耳/鵝頭/鵝頸/腩肉,或者另外加$20選擇鵝片。金牌滷水鵝片飯鵝片肉質好滑一d都唔肥,而且只有肉冇骨,岩晒我呢d唔鐘意拆骨嘅人。滷水雙拼飯(鵝肉,鵝腎)鵝腎口感有嚼頭,滷水亦都滷得好入味,相信一定係花左大量時間去滷嘅。配埋熱飲
每碗飯都有跟豆卜、滷蛋、魚片、咸酸菜

金牌滷水鵝片飯

滷水雙拼飯(鵝肉,鵝腎)

配埋熱飲
2021-11-16 22 浏览
今日約咗朋友食到元朗嘅「日日香鵝肉飯店」食晚飯,我哋叫精選2人餐 $288!,大家開心Share 🙌🙌包括有👇1)滷水獅頭鵝脾2)潮流滷味拼盤3)滷汁油菜4)原盅健康鵝骨湯5) 泰國香飯滷水獅頭鵝都好大隻, 鵝脾比一般鴨肉厚,肉味更加香濃, 肉質細膩嫩滑,鵝香味十足,配上咸酸菜,好貼心,好夾,好好味!潮流滷味拼盤超豐富,包括有豬大腸、豬耳、紅腸、豆卜、滷豬腩肉& 滷蛋,一共六款! 拼盤好好啱我,貪心之選! 我最鍾意食豬大腸,因為至少整,功夫多,豬手腸超入味,仲有彈口添! 推介《原盅健康鵝骨湯》,鮮味十足, 冇味精,加咗菇菇,特別清香。超爽甜嘅《滷汁芥蘭》、客人仲可以有多款才選擇! 依家外賣仲有優惠添,下次一於斬料加餸!

1)滷水獅頭鵝脾
2)潮流滷味拼盤
3)滷汁油菜
4)原盅健康鵝骨湯
5) 泰國香飯

超爽甜嘅《滷汁芥蘭》、客人仲可以有多款才選擇!

依家外賣仲有優惠添,下次一於斬料加餸!
2021-11-16 41 浏览
今晚剛好走到元朗吃晚飯,口痕痕想食潮州菜,選擇了這家「日日香鵝肉飯店 」,餐廳空間超大,裝潢新淨,餐廳內設有卡位,整體環境都予人舒適悠閒,也不會太侷促。我叫了一個特選滷味飯,特選滷味飯有滷雞蛋、鹵水豆卜、紅腸、豬腩肉、豬大腸,紅腸等等。滷水味道不會過鹹,但再濃味會好一點。 豬大腸軟腍,處理乾淨沒有臭味,而豬腩肉肥瘦適中,一點也不油膩,另外可以自己加上滷水汁,就更美味!無骨豬手滷水豬手一點都不馬虎,亦很有份量。豬手滷得很香很惹味,豬手肉質嫩滑,肉汁豐盈,脂肪食落嫩滑,豬皮煙韌,肉汁迴轉在口中,吮指回味。獅頭鵝粉肝平時法國鵝肝食得多,但原來潮汕的滷水鵝肝也毫不遜色,獅頭鵝粉肝細膩濃香,入口即化。鵝粉肝滷製得非常入味,肉質酥香,令人食過不停。

無骨豬手

獅頭鵝粉肝
2021-11-04
  • 獅頭鵝粉肝
  • 特選滷味飯
2021-11-11 19 浏览
唔知幾時開始,燒鵝變左個奢侈品街市D人多數俾你揀得既就係燒鴨見到呢間主打就係sale鵝肉,就不妨一試佢底蘊見到係瀂水鵝肉飯,同埋周圍枱既人都係叫開呢碗飯睇貌相都唔錯,值得一叫餐牌仲有D瀂水斬料既拼盤可惜今日只得一個人來,一定食唔曬唯有下次同屋企人再來食過鵝汁同甜酸汁起枱面自己動手不求人,要幾多拎幾多!!上菜了!!! 食呢D瀂味就當然配上飯就最好味瀂水蛋、豆卜、醃菜,豬肉片,主菜:鵝肉片份量都唔差,擺滿成個碗,樣樣都有D鵝肉的肉色非常靚,證明用料甚好,新鮮光澤大愛佢地醃既酸菜,好開胃,又有點辣辣地,好岩送飯豆卜又吸左D鵝肉味,好香

唔知幾時開始,燒鵝變左個奢侈品
街市D人多數俾你揀得既就係燒鴨
見到呢間主打就係sale鵝肉,就不妨一試佢底蘊

見到係瀂水鵝肉飯,同埋周圍枱既人都係叫開呢碗飯
睇貌相都唔錯,值得一叫

餐牌仲有D瀂水斬料既拼盤
可惜今日只得一個人來,一定食唔曬
唯有下次同屋企人再來食過

鵝汁同甜酸汁起枱面
自己動手不求人,要幾多拎幾多!!

上菜了!!! 食呢D瀂味就當然配上飯就最好味
瀂水蛋、豆卜、醃菜,豬肉片,主菜:鵝肉片

份量都唔差,擺滿成個碗,
樣樣都有D
鵝肉的肉色非常靚,證明用料甚好,新鮮光澤
大愛佢地醃既酸菜,好開胃,又有點辣辣地,好岩送飯
豆卜又吸左D鵝肉味,好香
2021-11-06
2021-11-11 41 浏览
今日去左元朗見到有間食鵝肉,隔住玻璃見到排滿好多鵝肉好吸引,就一於進去食下。點左個滷水雙拼飯轉套餐,加$9有原裝健康鵝骨湯,$24加鵝汁油菜,另外叫櫻花蝦鵝肉炒飯和鵝腎。健康鵝骨湯好足料,有鵝骨和猴頭菇湯好鮮甜好好味😋鵝肉拼墨魚片飯鵝肉拼墨魚片飯,仲有配菜滷水蛋半隻,豬肉條,豆卜,酸菜和時菜,好多餸好大兜,鵝肉又唔肥肉質嫩又好香鵝肉,墨魚片好彈牙,酸菜酸酸甜甜好爽口,豬肉條又幾美味。櫻花蝦鵝肉炒飯,飯炒到粒粒分明又有鵝肉一起炒,令飯粒更加有鵝肉香,炒飯非常好味道。滷汁油菜,菜心好淋又入味。鵝腎好爽脆又夠味道。
健康鵝骨湯
健康鵝骨湯好足料,有鵝骨和猴頭菇湯好鮮甜好好味😋
滷水雙拼飯
鵝肉拼墨魚片飯
鵝肉拼墨魚片
櫻花蝦鵝肉炒飯
滷汁油菜
滷汁油菜,菜心好淋又入味。
鵝腎
鵝腎好爽脆又夠味道。
2021-11-05
健康鵝骨湯
滷水雙拼飯
鵝肉拼墨魚片
櫻花蝦鵝肉炒飯
滷汁油菜
鵝腎
💖雞肉🐔鴨肉🦆就食得多,今日換口味,黎元朗食鵝肉🦢。呢間店港九新界都有分店,幾時想食都咁方便,元朗分店裝修光猛乾淨,座位💺闊落。1⃣️滷水鵝皇飯🦢 $132💖全日供應套餐,除咗飯可以配米粉、瀨粉或河粉🍜,我地要左河粉。鵝皇飯有齊鵝片、鵝腎、細鵝肝、鵝腸同鵝蛋🥚,一次過食好滿足!鵝片鮮香,油脂感低,口感有嚼勁,可以配白醋或滷汁食。鵝腎比雞、鴨腎口感更軟,最外層Q彈,我鍾意❤️!細鵝肝鮮香,鵝腸爽脆,鵝蛋口感比雞蛋有嚼勁,全部都好送飯!💖套餐另外奉送滷水蛋🥚、豬肉條🐷、豆粕、甜酸菜同時菜🥬,全部都會同麵分開上,豐富又細心。2⃣️滷水雙拼飯🐷 $78💖可以係11種餸揀兩款,有5款鵝、4款豬、墨魚同紅腸,我要左豬大腸同豬手。比的幾多,豬手切成片,表皮Q彈,肉質肥但唔膩,無毛無腥味。豬大腸同樣處理得仔細乾淨,肥厚唔膩。要左瀨粉。3⃣️滷汁油菜🥬 +$24💖套餐加菜加$24,食啲菜balance番😛。4⃣️原盅健康鵝骨湯🥣 +$9💖推薦,足料鮮香冇味精,有鵝骨🦴、猴頭菇🍄等等,套餐+$9其實幾抵!5⃣️熱檸水🍋 $0🆓💖熱飲跟餐免費。💖職員👩‍💼態度唔錯👍,上菜快手,會主動幫手👏🏻。呢度嘅師傅👨‍🍳處理鹵水都好好,全部

1⃣️滷水鵝皇飯🦢 $132

2⃣️滷水雙拼飯🐷 $78

3⃣️滷汁油菜🥬 +$24
💖套餐加菜加$24,食啲菜balance番😛。

4⃣️原盅健康鵝骨湯🥣 +$9

5⃣️熱檸水🍋 $0🆓
💖熱飲跟餐免費。

💖職員👩‍💼態度唔錯👍,上菜快手,會主動幫手👏🏻。呢度嘅師傅👨‍🍳處理鹵水都好好,全部乾淨鮮香。屋企開飯黎呢度斬料都得,而家外賣🥡仲7折起添!
2021-11-05 34 浏览
話說行經過公園嘅時候見到對面有間食燒鵝嘅專門店非常漂亮,本身諗住會加價非常之昂貴,所以望一望個餐牌先入去竟然價錢比我想像中便宜,重點係店員都非常之有禮貌,同埋裝修非常之新潮乾淨所有餐具都非常之乾淨嘅,唔怪得佢有咁多間分店我哋叫咗兩個雙拼燉湯淨係加$9,梗係試吓啦,估唔到入面真材實料,又有好多菇同埋有鵝肉,好養生,加$9抵到爛啦真材實料😂我哋叫咗個鵝肉加紅腸,78元,賣相非常之精美,勁多飯仲有啲配菜,好開胃,個鵝肉肉質實淨,好食!另一個叫咗墨魚鵝腎同埋可以叫賴粉,好食由於想食炸嘅關係所以叫咗個普寧豆腐,估唔到咁鬼大碟,豆腐渣得非常之好,入面好滑好嫩,加上小小調味,正!薏米特飲,入面都好多薏米好清新又唔會太甜都幾值得價錢試吓總括嚟講,就算麻麻哋鍾意食鵝,呢度都有其他菜式好似茶餐廳咁,價錢非常之合理加上裝修舒服又有卡位坐,個人認為當茶餐廳咁食都非常之舒適同埋抵

所有餐具都非常之乾淨嘅,唔怪得佢有咁多間分店
我哋叫咗兩個雙拼

另一個叫咗墨魚鵝腎同埋可以叫賴粉,好食

薏米特飲,入面都好多薏米好清新又唔會太甜都幾值得價錢試吓