#MC帶你去紅磡 #MC帶你去黃埔.每次經過黃埔,都總會發現依間日式小店排曬長龍,今日終於得閒試一試!➖✨ 日嚐.餐廳位於紅磡明安街寶石戲院樓下,主打日式定食套餐;店內裝潢以木系為主,走日系簡約素色風格,用餐環境舒適。➖🥢 慢煮美國封門柳 |$118 ✨人氣之選✨🥢 配越光大米;加配醬油蛋(加配 $8).封門柳呈粉嫩色,大約五成熟,脂肪少肉味好濃厚;醬油蛋汁與日本越光米飯拌勻,醬油加上香濃蛋汁,超級加分!➖🥢 慢煮泰式雞配泰式辣汁|$88 ✨推介✨🥢 配稻庭烏冬 .雞肉經過慢煮後,肉質非常嫩滑,搭配泰式辣汁,辣辣地好開胃;稻庭烏冬口感煙煙靭靭,細妯碗份量啱啱好。➖🥢 季節沙津|酸忌廉煙肉薯仔沙律.用了薯仔、生紫洋蔥、蔥花、煙肉等而成,質感比較濃稠,材料簡單但味道好好!➖🥢 季節沙津|日式大根.蘿蔔深色入味,味道清甜又無渣。➖🥢 季節沙津|和風茄子 .茄子肉十分軟腍,加上日式味增調味,味道鹹鹹甜甜。➖🥢 季節沙津|柚子青瓜漬.青瓜口感爽脆,以柚子及日式味增醃漬,超級入味。➖🥢 季節沙津|話梅漬番茄.話梅味十分突出,加上番茄水潤酸甜,非常清新開胃。➖🥢 跟餐飲品|茉莉花茶(熱).➖🥢 跟餐

#MC帶你去紅磡 #MC帶你去黃埔

✨ 日嚐

🥢 慢煮美國封門柳 [柚子胡椒鹽]|$118 ✨人氣之選✨
🥢 配越光大米;加配醬油蛋(加配 $8)

慢煮泰式雞

🥢 慢煮泰式雞配泰式辣汁|$88 ✨推介✨
🥢 配稻庭烏冬 [豬骨濃湯]

🥢 季節沙津|酸忌廉煙肉薯仔沙律

🥢 季節沙津|日式大根
蘿蔔深色入味,味道清甜又無渣。

🥢 季節沙津|和風茄子
茄子肉十分軟腍,加上日式味增調味,味道鹹鹹甜甜。

🥢 季節沙津|柚子青瓜漬
青瓜口感爽脆,以柚子及日式味增醃漬,超級入味。

🥢 季節沙津|話梅漬番茄
話梅味十分突出,加上番茄水潤酸甜,非常清新開胃。

🥢 跟餐飲品|茉莉花茶(熱)

🥢 跟餐飲品|桂花烏龍茶(熱)
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#Ming_Course #九龍城區美食 #紅磡美食 #黃埔美食 #紅磡好去處 #香港美食 #香港探店 #紅磡 #日嚐
2024-12-09
慢煮泰式雞
  • 全日套餐
2024-11-28 3423 浏览
紅磡多嘢食就係人都知,放工同事一齊去覓食😋呢間日式小店門面都夠晒日本特色,想入嚟試好耐,好彩今日有同伴一齊品嚐🤤每次經過都好多人排隊,今日都係!🍽️ 慢煮和牛牛小排我哋一人叫咗一個套餐,我就好想食牛,所以見到呢個限量慢煮和牛牛小排🥩就即刻order咗🤤牛小排燉到啱啱好,仲有牛味,而天氣開始轉涼,我就揀咗冬日限定嘅湯水鯊魚骨濃雞湯稻庭烏冬🍜食完即刻暖笠笠☺️而且每個套餐仲會包兩款小食,好鍾意紫薯嘅我就揀咗青蘋果紫薯球同埋酸忌廉煙肉薯仔沙律🥗食完飯食返少少甜品特別滿足,一上枱面有好豐富嘅套餐喺我哋面前慢慢食😝🍽️ 慢煮黑毛豬配玉桂蘋果蓉同事就叫咗呢個黑毛豬配玉桂蘋果蓉套餐,小食就揀咗青蘋果紫薯球同埋南瓜🤭佢就係想試一試蕎麥麵,拎住一小撮蕎麥麵去浸返冰涼蕎麥麵汁,好有日本嘅味道👅講返個黑毛豬又係炆到啱啱好,慢煮嘅豬肉肉味好出,配埋蘋果蓉真係絕配😍🌟仲食人情味添🎌🍽️ 紅豆白玉+蜜瓜福餅女人係有第二個位係食甜品嘅,兩個都鍾意食煙煙韌韌嘅小丸子,所以就叫咗呢個紅豆白玉,食完飯食呢個甜甜地嘅甜品真係冇得輸,而想讚一讚呢個蜜瓜餅嘅蜜瓜味好濃,下次都一定會追加!

🍽️ 慢煮和牛牛小排

🍽️ 慢煮黑毛豬配玉桂蘋果蓉

🍽️ 紅豆白玉+蜜瓜福餅

• 慢煮黑毛豬配肉桂蘋果蓉
2024-11-25 734 浏览
嗌左兩個「全日套餐」。❤️銀鱈魚西京燒揀左跟稻庭烏冬配昆布木魚湯還選了:青蘋果紫薯球和黃金菠菜。銀鱈魚西京燒啖啖肉,魚肉鮮甜加上少許魚油送飯一流!👏🏻😋稻庭烏冬份量頗多,滑溜煙韌~😚青蘋果紫薯球紫薯配青蘋果這個組合還是第一次見,粉嫩口感的紫薯配上微酸甜爽脆的青蘋果🍏配搭新鮮。黃金菠菜是涼拌。中間放了一粒蛋黃,將蛋黃刺穿混入菠菜同吃十分滋味😋。❤️慢煮泰式雞配泰式辣汁揀左跟稻庭烏冬配日嚐洋蔥牛骨湯。還選了:日式大根和酸忌廉煙肉薯仔沙律(內含生洋蔥) 。慢煮泰式雞雞肉份量多。雞肉嫩滑~日式大根超甜無渣!😍👏🏻👏🏻👏🏻酸忌廉煙肉薯仔沙律(內含生洋蔥)有生紫洋蔥🧅、蔥花、煙肉🥓等。極力推薦👍🏻👍🏻👍🏻大家食呢個沙律🥗,呢幾種食材配搭一起吃好好味😋~另加了$5追加了:話梅漬蕃茄。蕃茄本身酸甜多汁,搭配話梅更開胃🤤。跟餐飲品加了$10嗌熱冰糖雪梨茶 。另嗌左小食:月見福袋和紅豆白玉(甜品)。紅豆白玉口感軟糯煙韌的小丸子🍡搭配紅豆蓉🫘同吃,紅豆蓉為無味的小丸子添上甜味,不錯吃😋👍🏻。
嗌左兩個「全日套餐」。

❤️銀鱈魚西京燒
揀左跟稻庭烏冬配昆布木魚湯
還選了:青蘋果紫薯球和黃金菠菜。

銀鱈魚西京燒啖啖肉,魚肉鮮甜加上少許魚油送飯一流!👏🏻😋

稻庭烏冬份量頗多,滑溜煙韌~😚

青蘋果紫薯球

黃金菠菜

❤️慢煮泰式雞配泰式辣汁
揀左跟稻庭烏冬配日嚐洋蔥牛骨湯。
還選了:日式大根和酸忌廉煙肉薯仔沙律(內含生洋蔥) 。

慢煮泰式雞雞肉份量多。雞肉嫩滑~

日式大根超甜無渣!😍👏🏻👏🏻👏🏻

另加了$5追加了:話梅漬蕃茄。
蕃茄本身酸甜多汁,搭配話梅更開胃🤤。

跟餐飲品加了$10嗌熱冰糖雪梨茶 。

另嗌左小食:月見福袋和紅豆白玉(甜品)。

紅豆白玉
2024-11-24 751 浏览
去咗寶石戲院度睇破地獄,睇完戲喺附近明安街度搵嘢食,去左食日系裝修嘅和食屋日嚐主要係食和式料理,配菜、湯,主食全部都細細碟,擺至得好靚慢煮和牛牛小排$168和牛牛小排煎得表層香脆,內面keep 到鮮嫩有肉汁配菜柚子青瓜漬同日式大根用左日式味增調味,甜甜地幾得意慢煮黑毛豬$98黑毛豬口感比豬扒爽彈,肉質更為鮮嫩配菜青蘋果紫薯球加左蘋果,味道更為清新南瓜佃煮煮得好淋好入味呢飲唔品選了冬瓜茶同冰糖雪梨茶,雪梨茶好飲啲清香啲

慢煮和牛牛小排$168
和牛牛小排煎得表層香脆,內面keep 到鮮嫩有肉汁
配菜柚子青瓜漬同日式大根用左日式味增調味,甜甜地幾得意
慢煮黑毛豬$98
黑毛豬口感比豬扒爽彈,肉質更為鮮嫩
配菜青蘋果紫薯球加左蘋果,味道更為清新
南瓜佃煮煮得好淋好入味呢

飲唔品選了冬瓜茶同冰糖雪梨茶,雪梨茶好飲啲清香啲
2024-11-22 689 浏览
前菜 好食過主食 味道唔差 前菜紫薯 👍🏻唔會死甜茄子 👍🏻入味 大根 👎🏻夠淋 但過咸青瓜 👌🏻新鮮少酸主食牛舌飯 伏牛舌 👎🏻好多都太生 咬唔到飯 👎🏻落多左水煮 過淋+$8 蛋 👎🏻係普通甜豉油浸 過甜 重味 不推湯 👌🏻味過淡銀雪魚餐是朋友點的 沒有試(但賣相似普通煎魚)性價比 不值 價錢&排隊就算唔洗排隊都未必再食(服務 正常)
前菜 好食過主食 味道唔差

牛舌 👎🏻好多都太生 咬唔到
飯 👎🏻落多左水煮 過淋
+$8 蛋 👎🏻係普通甜豉油浸 過甜 重味 不推
湯 👌🏻味過淡

銀雪魚餐是朋友點的 沒有試(但賣相似普通煎魚)

性價比 不值 價錢&排隊
就算唔洗排隊都未必再食
(服務 正常)
  • 青蘋果紫薯球
•慢煮美國封門柳 $108 封門柳份量好多🤩煮得啱啱好半生熟,中間仲有啲紅色,所以食落唔會話太過硬👌🏻我仲另外加咗$8要隻醬油蛋🥚超值啊🥰✨撈飯食真係好yumm🤤!另外手工沙律都好值得一試,紫薯青蘋果球🍏🍠 / 和風茄子🍆都唔錯,但日式大根就有啲苦😓•銀鱈魚西京燒 $118成個set份量超足(*°▽°*),有兩塊銀鱈魚🐟仲額外加咗$38要多兩隻廣島蠔🦪,都幾好食喔✌🏻📍 日嚐 紅磡明安街10號寶石戲院地下F號舖
•慢煮美國封門柳 $108

•銀鱈魚西京燒 $118

📍 日嚐
紅磡明安街10號寶石戲院地下F號舖
2024-11-06 933 浏览
日式小店,舖頭細細帶點溫馨感覺, 7點幾就開始坐滿。好似無印咁,俾你揀2款前菜,紫薯青蘋果沙律:番薯得來帶點清新嘅感覺,南瓜田煮:南瓜煮得好軟腍甜甜地嘅日本南瓜,清爽嘅柚子青瓜同埋和風茄子都好食。主菜我哋還煮美國封門枊($118)同銀鱈魚西京燒($138),特別欣賞呢兩個主菜都好好食。銀鱈魚西京燒的外皮煎得好香脆,內裏軟熟帶魚油香。至於風門樓都係驚喜,個肉質好軟腍,咬落唔會好多筋或者煙靭,配埋個柚子胡椒鹽,味道啱啱好。推薦大家加$8加個醬油蛋,因為醬油蛋嘅甜甜鹹鹹配埋飯真係好夾。我哋另外叫咗個千層塔玉子燒都係驚喜之作,睇佢$28有四舊,但係每舊都煎得好香脆加埋甜甜嘅玉子,食完一嚿一嚿。另外加咗$4要咗個蜜瓜大福同埋芝麻大福都好好食。餐廳唔收+1服務費。

日式小店,舖頭細細帶點溫馨感覺, 7點幾就開始坐滿。

2084 浏览
  • 銀鱈魚西京燒
  • 千層塔玉子燒
2024-11-05 683 浏览
這次品嚐了一家慢煮日本菜餐廳,點了兩個套餐:一個是燒豬頸肉配烏冬,另一個是慢煮牛肉配醬油飯。牛肉略嫌有些韌,但味道還算不錯;相較之下,豬頸肉飯表現出色,美味值得一試。配套的小菜茄子和青瓜出奇地好吃,尤其是茄子,與白飯搭配絕佳,味噌湯淡淡地味,好啱食完飯慢慢享用。套餐中的蛋黃是點亮整體風味的亮點。然而,小店的環境讓人感到有些擁擠,基本上是將客人安排在貼著隔籬的桌位上。考慮到價格,或許可以期待更好的選擇,整體性價比不算太高。
全日套餐 - 慢煮泰式雞 $88 / 蕎麥麵 (冷) / 南瓜佃煮 / 黃金菠菜 (+$8) / coke zero (+$6)慢煮泰式雞有兩層, 雞件的份量大約200g, 配上微辣的青醬, 頗為juicy, 雞扒不錯。蕎麥麵 (冷) 其實是常溫的麵條, 配上日式冷麵汁, 正常水平。南瓜佃煮的南瓜煮得很淋, 口感很綿滑, 但調味較甜, 本身食材已經甜, 令到整件事更加甜, 當甜品吃的話會比較好。黃金菠菜, 沒想到是以生蛋黃放在菠菜上的料理, 除了蛋黃之外還有甜醬油, 還是那句說話, 調味很甜, 小編吃得不太習慣。整頓飯感覺正常水平, 可惜雞扒的溫度不足, 上檯時已經是室溫, 否則會更加好吃。經過、又不用排隊的話是可以一試的一間小店, 但實在不用特地過來。

2024-09-30
2024-10-20 1074 浏览
红磡街坊,来日尝吃了很多次了,菜品发挥很稳定,但今天的白衣短袖衫黄头发服务生小姐姐的工作处理方式和态度让我很是失望。晚饭点了一份慢煮美国封门柳套餐,主食和配菜吃完后想请服务生再加一点茶。服务生说:我们没有加茶。我说:不加茶水加点白水也行啊。服务生:我们也没有加水。我说:不可能你们开餐厅的连水都不给顾客吧?小姐姐说:你自己找到厨房,让他们给你加水,但不要告诉他们是我告诉你的。于是我把头探到厨房传菜窗口,请里面的厨师加水。厨师说:外面没有服务生吗?我说:服务不到位啊,水都不让加。厨师说:我给你加,但你不用说出来吧。然后就给我加了茶水。之前服务生小姐姐不是说不加茶吗?这一段极不愉快的经历让我不禁要问问日尝:1. 你们究竟给不给食客续茶?2. 对于你们服务不到位,食客客观陈述事实,以正常的交流分贝说出,请问你们在心虚什么呢?3. 对于服务生的培训是否到位?4.店长/老板是否有恐吓服务生小姐姐?或者对她有什么很严格的要求?服务生一副唯唯诺诺不敢得罪人的样子,很诡异。5. 在已经加了一次茶之后,我想再续一杯茶,服务生小姐姐直摇头,我说那我直接去厨房窗口加,她一脸惊恐,我对厨房很平静的说:服务生小姐
1. 你们究竟给不给食客续茶?
3. 对于服务生的培训是否到位?
5. 在已经加了一次茶之后,我想再续一杯茶,服务生小姐姐直摇头,我说那我直接去厨房窗口加,她一脸惊恐,我对厨房很平静的说:服务生小姐姐不给我加茶,所以我自己来了,请给我续一杯茶,谢谢。厨房内的厨房续上了。
以上很不愉快的就餐经历希望日尝能重视,给予我们食客答复,续茶,并不是一件难事吧?好好训练服务生,也不是一件难事吧?
2024-10-20
2024-10-17 1054 浏览
唯一可取嘅地方係野食真係好大件,但全部都唔好食,慢煮牛完全無味,銀鱈魚西京燒唔係西京燒,只係條普通煎魚。薯仔沙律零調味得生洋蔥味。坐得有迫又窄又大油煙,重要排左半個鐘隊******************************次次喺依頭試新嘢都中伏!埋單接近$400 。我平時多數食米氣或者三河屋,覺得食到悶悶地先試新嘢,見到佢咁多人排隊實無死點知又中伏我有理由相信黎得食都係街客見到啲打手文

我有理由相信黎得食都係街客見到啲打手文

2024-10-14
2024-10-06 1033 浏览
非常失望,社交平台睇就似樣,實物就難食。我同女朋友專程嚟到紅磡,叫咗兩個餐,一個西京燒,一個封門牛柳,但牛、魚、雞完全無味,啲汁既味好奇怪,食材唔新鮮,飯又硬又濕,重點係貴。
非常失望,社交平台睇就似樣,實物就難食。
我同女朋友專程嚟到紅磡,叫咗兩個餐,
一個西京燒,一個封門牛柳,
但牛、魚、雞完全無味,啲汁既味好奇怪,
食材唔新鮮,飯又硬又濕,重點係貴。
2024-10-06
午餐
2024-08-31 2474 浏览
幫襯過好幾次都係第一次中伏,全份豬頸肉韌到咬唔開。初時以為煮唔熟所以問店員,點知店員話佢哋員工自己食都係咁韌喎...咁你都仲好意思話我知既😂~死唔信邪逐塊咬,成碟肉都咬唔開...真正食到既就只有一塊咁大把,食完仲多過未食~~成碟喺返度(有圖)好彩叫既係烏冬唔係白飯,冇餸都仲食到,沙律就推介蘋果紫薯沙律之前都試過牛舌,封門柳,黑毛豬,肥牛,都唔錯既,純粹係今次既硬頸豬頸肉出左事(另外冇聽錯的話,隔離枱父子好似都投訴緊個和牛牛小排韌🙈)

豬頸肉
2024-08-29 2221 浏览
見社交媒體都有去推薦呢間餐廳,同埋之前search大角咀都係有呢間分店,但點知冇咗。得返紅磡呢一間。大約7:45去到其實都要排隊排45分鐘,因為裏面得幾張枱,但有限食一個鐘。但入到去坐,scan QR code signature嘅牛已經賣哂,本身落牛舌,落完之後出單都話賣晒,希望舖頭如果真係有啲款賣晒嘅話,可以喺門口貼一張紙,如果唔係就唔會排隊。今次叫咗慢煮美國封門柳 $136因為每個人一定要點一個set ,同埋裏面啲side dish,有啲item都要加錢,所以就係呢個價錢。如果講慢煮嚟講,呢個封門柳係勁鞋口,完全冇慢煮嘅感覺,係勁難咬開,因為平時食封門柳唔係呢個口感,同埋煮咗出嚟唔係熱嘅係暖,可能係就嚟收舖嘅關係。如果要讚呢度唯一樣嘢食,我諗係個青蘋果紫薯,因為青蘋果放喺裏面好fresh既口感。其實呢個價錢,我覺得略貴,只係米氣平啲,但眯起質素高啲。如果真係想經營一間小店,相信要俾多啲心機。另外一讚就係呢度店員都有禮貌。

今次叫咗慢煮美國封門柳 $136

其實呢個價錢,我覺得略貴,只係米氣平啲,但眯起質素高啲。

如果真係想經營一間小店,相信要俾多啲心機。
另外一讚就係呢度店員都有禮貌。
2024-08-27 2214 浏览
超級失望嘅餐廳,唔好俾d 片呃到。叫咗個慢煮牛…..除咗d 汁有鹹味….牛就有雪味….甜品仲要同一時間送上,到你擺落口已經溶曬,見到隔離檯叫雪糕,都真心同情佢,希望到佢食嘅時候唔洗用飲管飲啦。餐具「cheap 爆防日系木餐具」真係好值得提下,本身碗湯都冇咩特別,但如果你用佢地嘅餐具飲用,簡直將碗湯完美昇華到去陳舊木味……真係好想問下,老細同廚師其實有冇食過自己煮嘅嘢食?個店員就…..全程發夢,做咩錯咩…..真係請都唔會再食