2018-03-01
喺元朗輕鐵豐年路站落車,經過天橋,一直行一直行就會見到大大個招牌!芳姐湛江雞呢個地點並唔難搵。天氣咁凍當然要食個啤酒鴨煲喇!呢度嘅份量係半隻鴨,我同朋友兩個人一齊食~衡量好充足兩間都可以食得好飽,呢個啤酒鴨煲我都係第一次食㗎咋!佢係用啤酒烹調嘅,但係一啲啤酒味都冇因為已經係烹調嘅過程中揮發咗,但係呢就令到啲鴨,又鮮嫩,又香濃。陪埋少少嘅辣椒,成煲鸭惹味到極致!我覺得價錢唔算好貴,可以食到咁好味嘅我覺得係值得嘅!呢個啤酒鴨煲值得推薦!跟餐仲會有呢個嘅燉湯,聽老闆娘講呢個燉湯好補嘅!佢有杞子,玉竹,沙參, 同埋雞肉,仲有豬肉燉成呢個咁香濃嘅湯,我覺得佢嘅用料好足,材料好多,加上小小嘅水,令到湯嘅精華變得好濃縮!食飯冇可能淨係得肉,當然唔少得要小碟菜啦!我哋叫咗呢碟炒菜心,佢嘅顏色相當鮮綠,令到平時我對菜心一般嘅我變得有好感,而且佢嘅菜都炒得好淋~仲配埋呢個嘅鮮味蠔油,好正呀!
燉成呢個咁香濃嘅湯,
仲配埋呢個嘅鮮味蠔油,好正呀!