2018-01-31
這次幫襯是同事口中得知這間餐廳除左食普通茶記碟飯少炒之外,有特色煲仔飯吃,趁著天氣又再轉冷,心思思想去一試。佢提及這裡的特色煲仔飯既有創意,又好味道,所以特地來試,確是好吃。揭開煲蓋,煲熱騰騰,香噴噴的煲仔飯立時呈現眼前,使人急欲先吃為快。油鴨脾煲仔飯($68)煲仔飯用傳統平既瓦煲去煮,煮得溫度夠平均。煲仔飯飯身比較軟身,重要係有飯焦夠脆,d飯一粒粒架,配以上面既醬汁,同埋係超多餸的! 不錯。見飯上有很多的油鴨,試一試這些油鴨脾發覺煮得剛剛好,肉質唔太韌之餘,又煮得十分之入味,但我忘記了這個食物有一個特式,是十分油的,比較多的油落在飯上,令下面的飯的油膩感大增,雖然健康感減了不少的分數,但吾係日日食,都值得推介。生啫芥蘭臘味煲($78)臘腸和膶腸雖然已切成碎粒,不過都幾多,幾乎舖滿整煲仔的芥蘭上,趁熱吃,味道較濃,滋味甚佳。香蔥亦多,芥蘭都非常爽口,整個配搭都好夾。我覺得味道不錯的特色煲仔飯,埋單都只是$130左右,都算頗為相宜。附帶一提的是,這裡的老闆娘,與不少熟客的關係都很融洽,而且對客人的要求多能盡量滿足,看來應是不錯的老闆娘呢!
油鴨脾煲仔飯($68)
煲仔飯用傳統平既瓦煲去煮,煮得溫度夠平均。
生啫芥蘭臘味煲($78)