2020-10-18 1085 浏览
呢間茶餐廳好有年代感 相信係七八十年代嘅產物每次去到都必叫酥皮蛋撻🥧,除咗厚蛋,酥皮都係主角,入口即溶,又香又鬆化。幫襯呢間好耐,weekend間唔中都要去解癮 加翻杯熱奶茶,正🧡
呢間茶餐廳好有年代感 相信係七八十年代嘅產物

2020-10-12 816 浏览
偶然都想嘆個舊式茶餐廳下午茶,今日約咗老友去深水埗買電器,我便提議去長沙灣新華茶餐廳食d野先食完再慢慢行街。下午茶時間都唔使等位,坐低見到大部分食客都係叫左蛋撻加奶茶,所以我哋一坐低都order一人一個蛋撻先因為我老友未食lunch,所以佢叫多左個蕃茄雞絲飯食。蛋撻唔使多介紹,酥皮鬆化,蛋味濃,完美!蕃茄雞絲飯雖然賣相麻麻,但充滿舊式茶餐廳味道,又都幾足料,食下食下都清曬凍奶茶茶底香濃又夠滑,不過忘記order少甜,略嫌甜左少少🤏
食完再慢慢行街。

因為我老友未食lunch,所以佢叫多左個蕃茄雞絲飯食。

蛋撻唔使多介紹,酥皮鬆化,蛋味濃,完美!

2020-10-09 634 浏览
Lunch 一個人的懷舊冰室食店內裝潢是舊式冰室地面及周圍環境清潔👍🏻如果用餐時間需要搭台 服務員會提供隔板在台上👍🏻叉燒意 火腿奄列 餐包 +熱奶茶☕️奶茶香濃 🥶火腿奄列 飽滿🥶餐包 比一般的小 👌叉燒意 屬清淡口味👌由於本人偏愛 「辣」 所以向店員要了辣椒油 - 不算太辣👌面外有面包出爐 離開時 順手買了 雞批 (但口感一般) 作下午茶
Lunch 一個人的懷舊冰室

奶茶香濃 🥶
火腿奄列 飽滿🥶
餐包 比一般的小 👌
叉燒意 屬清淡口味👌

由於本人偏愛 「辣」
所以向店員要了辣椒油 - 不算太辣👌

2020-10-04 594 浏览
睇咗報章介紹這間老字號,見到它跟街坊相處洋溢着濃濃的人情味,亦有用心製造的美食,包括新鮮出爐自家裝麵包糕點,美味茶餐及香噴噴的奶茶咖啡,我決定去一趟撐吓場😊。星期六上午10:45,餐室已差不多坐滿食客,加上疫情下飯聚限四人一枱,好不容易找到一張只可能坐到2.5人的四人枱(枱邊有柱位,加上枱椅之間較窄)的一邊。侍應很快把透明膠板放在枱中央分隔我及對面的食客。聽講沙嗲牛肉麵好食,所以點咗個特餐而不是早餐。侍應很快送上蛋奄列及小餐包,再上熱鴛鴦,最後就係招牌沙嗲牛肉麵。兒時光顧茶餐廳(天后站永興街附近有閣樓的那間,但無奈地已光榮結業)的回憶番哂嚟。侍應和食客的互動是充滿活力及暖意,人情味不容置疑。我不多詳細介紹食物味道,總之你唔會撐錯,招牌沙嗲牛肉麵一定要食,食得出係用心打造👍🏻😉。
2020-10-03
2020-09-05 801 浏览
去咗屋企附近間茶記。點咗個洋蒽豬扒飯。加埋杯凍奶茶,都係$56。碟洋蒽豬扒飯賣相好正。加上個洋蒽汁好厚身。混入白飯好好味。個豬扒屬上等食材。咬落好有彈性。份量好足。杯凍奶茶好飲。大熱天時飲凍奶茶真係好正。
去咗屋企附近間茶記。
份量好足。杯凍奶茶好飲。大熱天時飲凍奶茶真係好正。
凍奶茶
洋蒽豬扒飯
题外话/补充资料: 大熱天時飲凍奶茶真係好正。
2020-08-28
凍奶茶
洋蒽豬扒飯
長沙灣深水埗青山道老舖一蘿蘿,舊香港風味情懷滿載,好多都係家族經營一代傳一代,好似新華咁。要懷舊就去到盡,睇吓餐牌封面個餐廳電話號碼就知,後生啲嘅都唔知係乜東東。有二樓,疫情下一入去太子女就幫你探熱之外,坐低後有人會幫你噴消毒液清潔枱面,10分細心周到。有咩食你自己慢慢睇啦,其實都係嗰啲,要快我叫個特餐就算。絕對係好食唔好睇,每樣野質素都高。奶茶係港式茶記靈魂,呢杯不負所托,細滑回甘,絲絲入扣。沙嗲牛肉麵個面煮得啱啱好,麵爽彈又夠香。牛肉亦鮮嫩有肉味,可惜偏鹹唔係太啱自己口味。多士用嘅麵包亦高質素,新鮮有麵香而且質感軟熟稠密。每次去茶記都令你諗起全世界最難食嘅係嘉頓麵包。奄列個樣好平淡,用料亦係,但係煮得夠香滑,雖然覺得油膩咗少少。食得幾開心於是試埋佢哋出名嘅蛋撻,結果中伏。個酥皮入口即溶令你覺得唔係食緊酥皮,咁樣好唔好就見仁見智。蛋漿略嫌太稀蛋味亦都唔夠濃,整體感覺係水汪汪得個甜字。如果就係咁嘅質素我以後都唔會再食。呢餐勝在夠氣氛,食物質素亦可以接受,除個好好賣嘅蛋撻之外整體來講相當唔錯。

有咩食你自己慢慢睇啦,其實都係嗰啲,要快我叫個特餐就算。
特餐
沙嗲牛肉麵
奄列油多
奄列
蛋撻
题外话/补充资料: 希望太子女加油培育第三代繼續承存優良港式茶記文化
2020-08-10
特餐
奄列油多
奄列
2020-07-29 624 浏览
大食妹平時好鐘意食舊式餅鋪的蛋糕同麵包,貪佢地夠古色古香嘛,而家咩麵興懷舊咖嘛,哈哈平時經開舊式餅鋪式冰室,就算唔肚餓麵會買番幾件蛋榚、麵包番屋企就第二朝早餐今日行開長沙灣,咁岩見到有間舊式冰室好有懷舊風味,即刻幫襯下,買左兩件提子蛋糕反屋企做點做<提子蛋榚$7>Size 大概細美心牛油蛋糕少少,七蚊快塊其實都算貴食落冇咩牛油香,蛋糕體偏乾,食完之後有少少口渴提子乾亦都唔係好多,主要集中係蛋糕嘅下面,唔算好抵食

<提子蛋榚$7>
Size 大概細美心牛油蛋糕少少,七蚊快塊其實都算貴
食落冇咩牛油香,蛋糕體偏乾,食完之後有少少口渴
提子乾亦都唔係好多,主要集中係蛋糕嘅下面,唔算好抵食
2020-07-24 737 浏览
1966年開業的新華茶餐廳座落於長沙灣超過50年,是香港少有還有兩層的茶餐廳。這店以酥皮蛋撻、奶茶、雞批、沙嗲牛等作招牌,大家於疫情過後可以來這裡一試💕👆🏻餐廳外還掛着舊式招牌「新華餐廳」,下午太陽曬嘅時候,鋪頭仲會拉下帆布,等店舖無咁熱👇🏻新華的蛋撻可說是九龍區酥皮蛋撻之冠,蛋味濃郁皮鬆化又多層💕其實之前想黎好耐了,呢日咁啱黎呢邊有野做,就順便過黎試下😍果然真係無令我失望,個人覺得酥皮蛋撻比起快X餅店、泰X餅家的蛋撻更鬆化。而雞批係「大路」嘅口味,雞肉、火腿、菇、洋蔥配上白汁,令人回味無窮。熱奶茶都係無得彈,香滑濃郁唔「鞋口」👍🏻

2020-07-23
  • 酥皮蛋撻
  • 熱奶茶
  • 雞批
2020-06-25 805 浏览
今日1早飲完茶, 剪完頭髮差唔多2點幾,又係時候食下午茶。 最愛既茶餐同蛋撻等緊我地。我地2個人叫左差唔多4樣野食, 真心有d誇。先黎左個沙爹牛包, 係公仔麵里面個個沙嗲, 但因為公仔麵有湯, d沙嗲會咸d。 個個包係外脆內軟, 仲有牛油香, 真係好好食。再黎蛋撻, 係牛油皮,上黎仲暖架, 有蛋香, 真係舊式茶餐廳先會有。我地有叫茶餐, 個沙嗲牛公仔麵係福字麵, 沙嗲係濃味,牛肉都好幾塊, 好味。個火腿炒蛋好滑, 火腿咸香。奶茶就普通。最後又叫左卷蛋, 我叫錯左做蛋卷, 個侍應哥哥笑我幾下,但warm好有人情味。佢話我可以叫卷蛋或者瑞士卷都1樣。 個卷蛋奶油係咸咸地, 襯返個蛋糕既甜味, 唔會太膩。

2020-06-20
  • 卷蛋
  • 蛋撻
  • 沙嗲牛肉麵
  • 火腿奄列
2020-03-31 1206 浏览
疫症之下,都要食飯,唔想屋企食,就特登出去長沙灣新華食個早餐,小弟住天水圍同新華嘅緣份就源自我十年前讀黃克競Ive Hd,耐唔耐都會去食下,最緊要唔貴吖嘛入到去首先會幫你探熱,再入座,一張枱得一個人,隔住咁樣。叫個特餐先沙嗲牛麵、奄列、凍奶茶,走包,因為個包好飽新華嘅沙嗲做得唔錯,濃味,幾香,辣就唔辣,香港啲沙嗲都唔辣嘅牛肉食得出乸過下,好彩都食得出牛味麵唔會過稔,呢個好重要湯都係啲師傅湯,冇咩特別新華嘅奄列好夠味,唔知加左啲咩呢唔會過熟,都係火腿做料我習慣落啲胡椒粉咁樣埋單就$44,可以接受,平時新華好多人,依家法例底下,限制左枱數人數,希望疫症快啲消失,等大家都可以過返正常生活,再食多啲好野

沙嗲牛麵、奄列、凍奶茶,走包,因為個包好飽

牛肉食得出乸過下,好彩都食得出牛味

麵唔會過稔,呢個好重要
湯都係啲師傅湯,冇咩特別

新華嘅奄列好夠味,唔知加左啲咩呢
唔會過熟,都係火腿做料
我習慣落啲胡椒粉

2020-03-31
$44 (早餐)
  • 沙嗲牛肉麵
呢間經營超過50年嘅茶餐廳 ,設有「樓上雅座」,而且依然乾淨企理。門外放滿新鮮出爐嘅蛋撻同糕點🥐而且提供傳統港式早餐、午餐、特餐,食材冇特別嘅花巧配搭,但依然係香港人所喜愛🍳🥓💗酥皮蛋撻($7)酥皮雖然偏厚,但酥皮嘅層次的確多,而且色澤夠金黃,有酥皮香,食落會化開口感幾豐富🥧中間嘅蛋心蛋香突出,甜得嚟唔膩,滑溜到似半熟布甸🥚如果蛋嘅比例多番少少會平均d。可惜呢盤已經出咗爐一陣,唔夠熱辣辣,整體即刻失咗色。💗葡撻($8)正宗係用較甜嘅西式酥皮,呢到就用咗中式酥皮,雖然酥皮層次分明,但唔夠鬆脆同冇咩牛油香🧈面層雞蛋有微焦,不過焦糖味唔夠出,反而成個蛋心都偏甜,蓋過少少蛋香 ,內餡話就較固體唔夠滑,呢種「唔咸唔淡」嘅做法有d失望,睇嚟都係要去澳門食🤔💗雞批($10)批底焗得非常金黃鬆脆,滿口牛油香帶有甜味,啱啱新鮮出爐熱到辣嘴。一切開白汁就必哂出黎,但冇想象中咁濃味,而且偏漿口。餡料有洋蔥、火腿同雞肉🐥不過份量少得可憐,成個批得一粒雞肉幾粒火腿,完全吝嗇,仲要冇爽口嘅磨菇配襯,質感太糊一pat野咁🥴💗熱奶茶($19)茶色金黃不啞,甘口不澀,有少少掛杯☕️奶味香醇濃郁,同時唔會搶走哂紅茶味,值得

💗酥皮蛋撻($7)

💗葡撻($8)
葡撻

💗雞批($10)
雞批

💗熱奶茶($19)
茶色金黃不啞,甘口不澀,有少少掛杯☕️奶味香醇濃郁,同時唔會搶走哂紅茶味,值得讚嘅係隔渣做得好,飲到底唔會有過量茶渣好順滑。悲傷小姐另外叫咗杯「茶走」試下,煉奶嘅質素唔太好,只有甜味冇奶香,而且份量太多,甜到蓋過個茶底🥛
熱奶茶
2020-02-09
2020-02-09 770 浏览
今次嚟到有50幾年歷史嘅港式茶餐廳入面裝修好有懷舊傳統茶餐廳嘅感覺😄呢到最出名沙嗲牛麵同蛋撻特餐 $41沙嗲牛麵即使掛住影相,過咗陣先食,但都冇影響到麵質。 牛肉唔嚡,有牛味,但沙嗲味就差啲,湯底較淡,麵質食到後面都保持彈牙。火腿絲炒蛋入面火腿都幾多, 炒蛋時間控制得岩岩好。餐包暖笠笠配牛油,但牛油就比較小,勝咗個包夠軟。熱奶茶係茶餐廳上佔有一席位,茶夠濃夠厚,奶同茶比例剛好,即使唔落糖,都覺得好好飲。雪菜肉絲米粉餐 $41其實同特餐一樣,配火腿炒蛋及飲品。雪菜肉絲米湯底較淡,米粉即使浸湯都唔會變軟。 雪菜肉絲嘅份量算多,唔會得幾條,不過不失。凍奶茶反而冇熱奶茶咁好,奶過多,欠茶味,而且過甜。蛋塔$7呢間茶餐廳最出名就係蛋撻,所以一定要食。7蚊嚟講比出面賣較貴,蛋撻酥皮有層次而且夠脆, 蛋撻咬一啖後唔會鬆散,蛋香嫩滑,甜度適中。
今次嚟到有50幾年歷史嘅港式茶餐廳
入面裝修好有懷舊傳統茶餐廳嘅感覺😄

呢到最出名沙嗲牛麵同蛋撻

特餐 $41

雪菜肉絲米粉餐 $41
其實同特餐一樣,配火腿炒蛋及飲品。
凍奶茶反而冇熱奶茶咁好,奶過多,欠茶味,而且過甜。

蛋塔$7

2020-02-02 742 浏览
茶餐廳我很少吃,但是這裡的蛋撻我每次經過也會買。酥皮蛋撻: 蛋漿香濃軟滑、甜度適中,酥皮很香。即使放了一天也很好吃,不會散開👍雞批:白汁洋蔥雞肉是鮮煮,好吃,份量又多。皮也做得好,不容易散開椰撻:椰絲很多,真材實料。其他面包也很不錯👍
茶餐廳我很少吃,但是這裡的蛋撻我每次經過也會買。

椰撻:椰絲很多,真材實料。

其他面包也很不錯👍
雞皮
椰撻
雞皮
椰撻
2020-02-01 487 浏览
咩係香港人?咩係香港人味道?話說今日星期六起身出去撲口罩,行左成條街都一無所穫。咁唯有搵野食醫肚仔啦!行下行下見倒呢間冰室D面包幾靚,新鮮出爐,仲有枝裝鮮奶,二話不說就稟報大人,帶佢上閣樓搵位…係喎!今時今日仲有閣樓坐既舖真係唔多,不過可能食晏時間人多,所以無晒卡位,又走番樓下搵位搭台,諗住求其食個包飲杯野,速食完最出去搵藥房掃貨。當大人仲諗緊點乜食之際,店員叔叔(嚴格嚟講係伯伯)就問我不如坐方形枱,好過逼住卡位咁辛苦(可能見我攬住個背囊坐),我就話唔駛啦!(速食,無所謂啦)。到點左野食一陣,又有另一個店員叔叔過嚟直接話幫我轉枱,幫我轉左張4人卡位。大人坐低後,個人即刻開心晒,仲見倒人地碟炒野靚,即刻話要改單轉西炒飯、豬扒炒意。(我心諗人地煮緊一半又改單,會唔會俾人黑面㗎!)但附近幾個員工同廚房大佬都好好,好熱手咁幫我話改單,即炒碟野俾我!(喂喂!我唔係佢老闆,又唔係大明星!全體上下都對我咁好嘅!仲要廚房果時都插左勁多單s)大人簡直係龍顏大悅,開心過六會彩咁款。好!番番去主題先!無錯…係野食!西炒飯來了!香港人精神,大人例牌食野前梗要要打張卡先,作為唔專業又執著藝術感既大人,當然要影幾
咩係香港人?咩係香港人味道?

好!番番去主題先!無錯…係野食!

西炒飯來了!香港人精神,大人例牌食野前梗要要打張卡先,作為唔專業又執著藝術感既大人,當然要影幾張執圖放FB。哈哈…店員們又好Friendly咁話,食咗先啦!D豬扒仲炸緊先炒喎!即刻笑死左我…

西炒飯-味道方面,感覺到蕃茄香之餘,又不失蛋香味;洋蔥起鑊,見得油和火控制得啱啱好,令茄汁掛飯吸收得啱啱好,唔會太乾,又唔會無茄汁味,蝦仁仔亦有調味,所以夾口彈牙,同飯粒產生共鳴。

豬扒炒意-炸過既豬扒,然後炒意 。
(如果係咁簡單,我高唔會寫評啦!呵呵!)
少量芽菜洋蔥爆香,加入意粉和香油和豉油,再加豬扒爆炒,果份豉油味係細細個食果隻味,有咸味又有豉油香,有D似頭抽但又無咁杰身。店員仲好好,拎左支自家辣椒油,俾我地拌住食,佢話佢往時都多叫個炒意粉食。吹下吹下水,好似同佢地做隔離鄰舍咁,呢份開心唔係錢銀財富,係人與人之間既微妙既社會關係。

最後,仲嗌左個熱奶茶,推介招牌飲品!!入口滑身,茶有濃厚,溝

希望香港人加油!2020年人人身體健康!日日有open 🍚!!新華餐廳生意興隆
!!

豬扒炒意粉
奶茶遇上西炒飯
2020-02-01
豬扒炒意粉
奶茶遇上西炒飯
2019-11-30 619 浏览
讚1. 出乎意料地乾淨,通常呢啲咁樣樣嘅夠型冰室,一定係好污糟,但呢間絕對唔係,非常企理2. 樓上閣樓位好有氣氛3. 蛋撻夠鬆化,雖然凍左,但手功的確好,蛋漿再滑啲就一流4. 奶茶夠香彈無乜

2. 樓上閣樓位好有氣氛
3. 蛋撻夠鬆化,雖然凍左,但手功的確好,蛋漿再滑啲就一流