2008-05-14 9 浏览
睇見以往既食客對呢間餐廳既批評,都唔使我多講去抹黑佢!正所謂有麝自然香,唔得就係唔得!前幾日去試呢間餐廳,點左牛眼扒餐,$88,點知件牛扒仲韌過乜,D肉仲老過我阿爺,於是叫侍應來,點知佢地個個都好似好忙咁,唔多理我!後來再三搵左個女侍應,係三催四請,然後知道我有不滿,面色才轉為慇勤一D講唔好意思!另外,個羅宋湯,比開水濃小小喇!我同個侍應講,妳地招牌寫明係牛扒專家,斷估都唔應咁差,如果係快餐店二三十蚊,我地唔會投訴,因為我地都知一分錢一分貨既道理!最後叫埋單,又係十問九唔應,都唔知點解而家D食肆服務態度咁樣?唔通同老闆過唔去!又係之前既人所講,裝修好有鬼用咩?Anyway,又要black list呢間餐廳!
今日是母親節,早知酒樓會好多人,所以我同媽媽講請你去食豐富的早餐。第一時間就想起淘大個間珊瑚堡 ,媽媽有次經過樓下見到環境好似好靓wor.................我們一行三人,10點幾去到,餐廳入西面環境分三部分,外、中、內,內部近門口,我們一入到去已經無位,看到中、外位無人坐就再行入去,行入去中間部分時,已被人叫停,個兩部分現在唔會開...........入面咁多位唔開,咁咪想人等位呀,一定係想被人以為好多人等位就一定好食呀..........等了一陣子有位,坐下叫野食,叫一位女婦人之侍應生,佢話等等佢唔係寫單,下....做侍應生的職責唔係落單咩,成間餐廳得個2人穿西裝我侍應生,我們又等咗一陣,先至落到單啦。等了好快就有得食,本應會好開心,一睇................ 十足十係兒童餐一樣,真吹象,我叫了一份魚柳+漢寶扖,隻碟細就唔會被人知份量小,如果隻碟大就會被人一睇就知咩事啦,塊漢寶扖就好似一開四咁簿,又細又簿,個餐配有牛油方包,個包好唔新鮮又硬。一陣柸野飲來了,個柸白色,原來係膠柸,嘩一塊塊黑色,好似無洗wor,內內外外都有黑,我用隻叉啩下原來係可以刷掉,柸野我一

十足十係兒童餐一樣,真吹象,

一陣柸野飲來了,
個柸白色,原來係膠柸,嘩一塊塊黑色,好似無洗wor,內內外外都有黑,我用隻叉啩下原來係可以刷掉,柸野我一啖都無飲到。
再望下個地下,原來無清潔地板,又係黑色的。

個餐一d都唔飽,我們食完後要再去第2間食過,真離譜。
間餐廳幾靓都假啦,又唔飽又唔衛生。
這間餐廳之食物是兒童餐份量而大人食及衛生真係好有問題,真係無下次。
$23 (早餐)
從樓下往上望這餐廳,相信女仕一定會被它的宮殿式豪裝吸引。我亦不例外。露天茶座頂的擋雨傘印有Cafe Lagoon 起初還以為高級餐廳,到門口才知原來即係珊瑚堡餐廳。記得食評寫得差所以即使有COUPON都一直唔黎。見裡面咁大地方坐滿人而且仲有六七個人等位,唔好食都有個譜呱,試就試喇。餐廳吊有數盞水晶燈配襯牆壁玻璃鏡,還有露天茶座落地玻璃門,環境雅致,若下午茶時段陽光透進來感覺應會更好﹔可惜座位太密,二人餐枱枱面僅是兩個快餐店托盤既面積,早知等多陣坐卡位喇 我揀咗自選配搭 “豬扒龍脷柳配意粉+黑椒汁”,老公揀T骨可惜賣晒,後選”紐西蘭牛柳” & 兩個紅湯。餐廳人手唔多,所以兩杯水都要點完菜仲要嗌先拎黎。 紅湯...唉...冇乜料又淡稀NEWNEW咁,食鐵板餐都係鍾意煙BOOMBOOM好有開喇既感覺。龍脷柳...唉...一吉落去又淋又散,豬扒又係淋又淡,完全唔係煎熟出黎既,最慘連黑椒汁都係淡既,諗住舊魚冇味都可以點汁搭夠丫﹔老公件牛柳又淋又冇牛味兼冇質感,唉...趕出餐都唔好乜都用水烚丫,唔通真係睇裝修同煙BOOMBOOM就滿意咩老細。結帳時又送50蚊COUPON,倒不如改善食物質素仲好喇諗

諗返起尋晚剛去過太興新世代食差唔多既野,晚餐黑椒豬扒意炒+紅湯+奶茶 48蚊,不論豬扒煙勒度﹑意粉﹑黑椒汁﹑味道﹑質量及价錢都優勝得多令人回味
烚完先煎既豬扒同龍脷柳
2008-04-12 2 浏览
自小在此區長大,眼見淘大越來越多較高質素的食肆,心裡還是挺惦念從前這街坊商場的樸素。這一晚,饑腸漉漉JKY和JNT來到淘大。原本對這裡某二日本店虎視眈眈的他們,最終捱不過"等位"一關,第二次走進外觀頗別致的Lagoon Cafe。其實不理裝潢,這餐廳應是個茶樓吧。挺熱鬧。幸好還能談天。環境,尚可。食物:JKY - 龍蝦汁焗海鮮飯餐。紅湯。凍檸少冰少甜。$58JNT - 紐西蘭西冷鐵板餐。白湯。凍檸少冰少甜。$58龍蝦汁焗海鮮飯- JKY 總括來說還是滿意的,能進口(肚餓嘛)。汁,根據JKY是"傳說中" (開出來的)龍蝦汁,加上芝士,香。青口,它們的殼竟然.....!!!變成碳了(CHARCOALED)。蝦,我們稱之為"假"蝦- 不新鮮,鹼水處理,食之質感不堪而無味。魚,正常。假鮑片,假得有道理。焗飯粉量足,飽。紐西蘭西冷鐵板- 在饑餓的情況下,JNT覺得ok的,不過這鐵板餐的味道未脫庸俗。扒,5成熟,有肉汁,但肉香不濃,香,喜歡"鞋"口的西冷,但有筋,當然沒可能是我認為好吃那一級。蒜茸汁,很一般。伴菜,挺足,滿意,但一條豆一片瓜的安排太有趣。意粉,沒彈性,散,完全應改進(令全碟"頹"了

這一晚,饑腸漉漉JKY和JNT來到淘大。

食物:
JKY - 龍蝦汁焗海鮮飯餐。紅湯。凍檸少冰少甜。$58
JNT - 紐西蘭西冷鐵板餐。白湯。凍檸少冰少甜。$58

紐西蘭西冷鐵板- 在饑餓的情況下,JNT覺得ok的,不過這鐵板餐的味道未脫庸俗。扒,5成熟,有肉汁,但肉香不濃,香,喜歡"鞋"口的西冷,但有筋,當然沒可能是我認為好吃那一級。蒜茸汁,很一般。伴菜,挺足,滿意,但一條豆一片瓜的安排太有趣。意粉,沒彈性,散,完全應改進(令全碟"頹"了)。
(註:上菜時侍應發現我沒有餐巾,約半分鐘後才能倒汁,已經沒有鐵板的效果, 幸好扒經及時搶救沒有等熟>_<)

湯–極為一般,白湯不smooth。

凍檸少冰少甜–果然少冰了,但仍甜,可能茶不夠濃。
(JKY 問JNT 為何不試凍朱古力–較有HEART的地方應懂得弄沒冰的凍朱古力–因為上回已試過,稀,淡,有冰,比茶餐廳質素還要低)

清潔–在開水杯底發然黑色沉澱物,所以哩….

服務- 服務較怠慢是可以理解的,始終客人多樓面大,但當然不太好,最後不要落了單才給開水吧。至於之前投訴某些侍應怠慢,我想大家也沒留意這食店僱用了智障人士吧。吃飯要寬容點才會開心啊!

結賬速度ok,還送了惠顧$100減低$50的coupon,不過不失吧!!
2008-04-07 7 浏览
同d朋友仔8點幾入去食,諗住坐出面露天位舒服d!點知坐o左出去係沒人理你ka la,我地叫o左10幾次都沒人理,真係要勁大聲叫,d waiter先應一應,但真係應一應lor!之後沒理過你!好辛苦咁先叫到o野食,叫完仲衰,8點幾入,等o左成半個鐘連一個餐包都沒,食品就唔好講la!勁吹佢,佢地淨係話好快到,等多幾分鐘先肯o黎,餐包啫.....唔洗咁耐先o黎到ar?食完個餐包,又係等多半個鐘先o黎主菜,足足等o左成個鐘!係menu到見到酒,諗住叫,但同我地講沒酒牌,咁買咩酒?個到最好就係可以係9點之後食煙lor!都沒咩其他好o野!
同d朋友仔8點幾入去食,
諗住坐出面露天位舒服d!
點知坐o左出去係沒人理你ka la,
我地叫o左10幾次都沒人理,
真係要勁大聲叫,
d waiter先應一應,
但真係應一應lor!
之後沒理過你!
好辛苦咁先叫到o野食,
叫完仲衰,
8點幾入,
等o左成半個鐘連一個餐包都沒,
食品就唔好講la!
勁吹佢,佢地淨係話好快到,
等多幾分鐘先肯o黎,餐包啫.....唔洗咁耐先o黎到ar?
食完個餐包,
又係等多半個鐘先o黎主菜,
足足等o左成個鐘!
係menu到見到酒,
諗住叫,但同我地講沒酒牌,咁買咩酒?
個到最好就係可以係9點之後食煙lor!
都沒咩其他好o野!
2008-04-05 1 浏览
前幾日去珊瑚堡食下午茶,見佢d野食幾便宜裝修很靚,又無咩人食,點知...................入到去等左5分鐘都無人理我地,好啦,自己找位坐下來叫人叫左好耐,又無人理好啦,叫左個人來,佢好似發緊夢咁,佢答到冇離聲氣兼慢半拍,服務態度超級差.叫了公仔麵餐味道一般,d公仔麵好"淋",d咖啡無味,仲衰過茶餐廳.等埋單仲衰,叫左幾次先有人理,點知佢叫我地去收銀處俾錢. 甘都算啦,俾左張單個收銀,等左5分鐘都未得,催下佢啦,仲好像我阻住佢咁.仲"睥"住我地.惡死得佢啊! 叫個經理,個經理扮晒寫野,又唔理.....真係,甘的服務態度,遲早"摺"啦,門面算幾靚都無用啦.真係好差,食野甘耐都未試過!
前幾日去珊瑚堡食下午茶,見佢d野食幾便宜
入到去等左5分鐘都無人理我地,
好啦,自己找位坐下來
叫人叫左好耐,又無人理
叫了公仔麵餐味道一般,d公仔麵好"淋",d咖啡無味,
仲衰過茶餐廳.
等埋單仲衰,叫左幾次先有人理,點知佢叫我地去收銀處
俾錢. 甘都算啦,俾左張單個收銀,等左5分鐘都未得,

真係,甘的服務態度,遲早"摺"啦,門面算幾靚都無用啦.
真係好差,食野甘耐都未試過!
2008-03-31 3 浏览
前幾日去左厘間珊瑚堡食晚餐, 見佢個裝修都唔錯, 環境都睇落唔錯, 又見唔係太貴就入左去食....首先講服務... 我地2個人入去就要求坐卡位, 始終舒服D, 佢就話我地知冇, 之後坐落左0係D勁迫既座位後, 我地再問有冇卡位, 原來係有, 佢地一開始就應該俾卡位我地啦, 要問2次先俾... 根本就係有卡位!!!之後, 食物... 我自己叫左個鐵板紐西蘭肉眼扒, 個羅宋湯黎先, 完全唔夠味~ ... 個鐵板份量極少! 塊扒好細~ 意粉唔多! 個汁都幾好既! 最重點係肉眼扒應該好"淋"先0岩, 但佢塊野我叫7成熟, 仲流緊血, 但都係好好好韌, 真係好差質素!!!食到最尾好似想趕人走咁.... 好唔掂!!!鐵板餐真係極度唔抵食!!!

食到最尾好似想趕人走咁.... 好唔掂!!!
鐵板餐真係極度唔抵食!!!
2008-03-18 2 浏览
地點好.但侍應的服務態度好差..出品一般,,,無下次地板濕滑..整個感覺不好..要是可供選擇我會揀mccafe好十萬倍!
地點好.但侍應的服務態度好差..出品一般,,,無下次
今次係第二次去, 上次去食lunch, 食左件有吏以來最難食的牛扖, 冇肉味, d肉又"梅", 不過諗住下午的價錢較平, 食物質素都唯有接受啦。今日去食晚餐, 以為價錢貴d, d牛扖會靚d, 但很佩服他們的牛扖可以保持一貫低劣水準。d牛柳又"鞋"又冇味, 真係食到我地"鞋"口"鞋"面。餐廳個餐牌做到自己好似係牛扖 專家咁款, 點知....d侍應仲大件事, 沒有一點服務水準, 究竟佢地有冇受過一些少許應有的工作訓練? 有個仲好似high左野定發緊夢咁, 問佢野, 佢答到冇離聲氣兼慢半拍, 又漏order, 係個中年女士先反應夠快。個餐等足半個鐘都未到, 同檯d朋友食完, 我個火煱 餐都未到(火煱 d材料已經唔洗煮架啦。)總結: 以後都唔敢去, 同埋, 個老板有冇檢討下自己盆生意?

餐廳個餐牌做到自己好似係牛扖 專家咁款, 點知....

2008-03-10
今次係第二次去呢度食野.... 估唔到兩次的結果都同樣失望. 服務: 原本紅色的餐巾洗過N 次後變成淺粉紅色...真係唔係幾想用...同埋d 待應哥哥好似好忙咁, 待應姐姐又熱心得濟....=P食物: (1) 羅送湯+微暖的餐包: 合格(2) 分別order 了一客5 成熟和一客7 成熟的肉眼扒, 但原來上枱時是一樣的... 味道就...我覺得茶餐廳會好味d... 環境:裝修簡潔, 但枱的編排太密, 有點侷促. 冷氣又太大, 好像有點趕客... 我諗以同樣價錢, 在附近應有唔少選擇的...所以應該都唔會再有第三次試食loo...

服務:

食物:
(1) 羅送湯+微暖的餐包: 合格

環境:

2008-03-10 1 浏览
門面算幾靚嫁,有曬玻璃,水晶燈,好似好high class咁。但係入到去,價錢唔貴之餘,仲要感覺好迫好噪,待應踢曬腳好忙碌。個market positining好怪囉。裝潢咁high class,但出黎既野好似茶餐廳咁。但係食物既味道,居然係出奇地好味!! 真係好有驚喜。首先係芝士焗薯田螺。好好味丫!!重牛油味,溝埋d芝士焗薯,好match。田螺又鮮,真係畀你一個驚喜。再黎鮮蝦意粉,大大隻蝦,仲有雲耳,青豆,上面d調味料幾野味,幾好食。唔錯唔錯。仲有個白汁魚柳飯,都好好食。真係睇佢唔出。2個人食,食到好飽丫! 本來諗住加$28試tiramisu,但係真係好飽無加到。不過d待應就服務ma ma喇。可能真係踢曬腳喇,問多句都好似好趕咁。

但係食物既味道,居然係出奇地好味!! 真係好有驚喜。

同班朋友食珊瑚堡,我試下啦,未試過。點知仲衰過茶餐廳。跟餐既羅宋湯,又無肉味,又無菜味,都係唔知乜味,勁難食,忌廉湯,好似水咁,乜料都無,人地茶餐廳都有磨姑火腿丫。佢乜都無。鐵板餐,又無鐵板,起碼都整熱隻碟比人丫,咁d 小小常識都唔識。羊扒,又係爛肉。
同班朋友食珊瑚堡,我試下啦,未試過。點知仲衰過茶餐廳。

2008-03-03 9 浏览
星期六, 不用返工, 好好休息的日子, 本來約了一個很耐冇見的朋友吃下午茶, 然後同另一個朋友上瑜珈班. 時間完全安排好哂. 這間餐廳開業大概半年, 表面看來, 裝修很不錯, 走中高檔路線, 而且設有露天座位, "懶"有歐陸風情. 上次我在露天坐位和朋友吃晚餐, 食物一般, 幸有街景搭夠. 今次我在室內卡位, 白色梳化居然被畫了一個火柴人公仔! 白色皮變得灰灰的, 真倒胃口. 待應都很年輕, 有些一頭金髮爆炸裝, 只有一兩個是中年婦女. 年輕人的服務態度超級差, 好像我阻住佢咁. 我和朋友叫了公仔麵餐和咖啡. 待應先上咖啡, 一來已經潑瀉, 燙倒了我的朋友, 痛得她哇哇大叫. 待應道歉時把聲細過蚊, 好似唔想俾人聽到咁, 手慢腳慢地抹乾桌面後就走咗去, 但係杯咖啡仲留番半杯唔執走! 我叫個中年阿姐執走, 佢好爽快就搞掂, 仲即刻叫人沖過兩杯咖啡俾我地. 咁先係做野嘛.麵餐包括多士和煎蛋. 待應拿着兩份煎蛋過來時, 唔知係唔係地下太滑, 跌了一份在地下. 一間餐聽, 店面怎可以地面濕滑的? 會令員工和客人滑倒呀! 公仔麵和煎蛋陸續送上, 味道一般, 咖啡只來了一杯. 麵吃完了, 炒蛋多士

公仔麵和煎蛋陸續送上, 味道一般, 咖啡只來了一杯. 麵吃完了, 炒蛋多士吃完了, 我摧了又摧, 起碼摧了十次以上, 才送來第二杯咖啡! 有冇搞錯! 去Starbucks買杯Latte都唔駛等三分鐘, 沖杯咖啡有幾難呀?

呢間野, 我只有一句說話: NO NEXT TIME!!!!
2008-02-29 2 浏览
前晚收工約左果個fd食飯,見到呢間個裝修都ok喎,跟住就入左去試,點知好戲在後頭la...我自己就叫左份雞扒拼吉列大蝦,我個fd就叫左吉列石斑拚雞扒,另外一個男仔fd都同我一樣,黎到之後,我同個男仔fd都呆左,嘩,個份量細到呢,而家通漲禁勁都無理由得禁小la,塊雞扒得一件,仲要細個手掌既一半,有2隻蝦,不過炸完都係粗過筷子小小,我都唔夠食,更何況係我個男仔fd...而我個fd個份就多小小,不過石斑都幾厚粉,出菜時間都幾耐下,湯都等左10分鐘,個扒又等左差不多15分鐘埋單時,心諗禁既質素都要2百幾,失望...總括黎講~~可以唔使再去<報告完畢>

埋單時,心諗禁既質素都要2百幾,失望...

總括黎講~~可以唔使再去
<報告完畢>
2008-02-18 3 浏览
o尋日去開淘大, 見冇咩適合正在戎口的老爸吃, 見呢度ok, 於是只好入去食.叫左三個特惠午餐: 餐肉豬扒飯, 蒜茸牛扒意粉, 龍脷魚柳飯. 蒜茸牛扒全熟之餘又很薄, 冇牛肉味; 龍脷魚柳比起麥記的魚柳還差! 講真, 水準只係好一般, 不過勝在大件夾抵食! 不用卅元的特惠午餐還可以有咩要求! 不過一定要提的就是找錢速度奇慢!!!!