2021-07-13 39 浏览
好多年都冇試過咁早起身,仲要去旺角,攰到爆。見到有間新開嘅餐廳,所以入去試吓。可能新開嘅關係,個餐擺位好靚,裝修唔洗講,當然新淨啦,但又冇裝修難聞嘅味道。太陽蛋係脆邊嘅,魚柳係即炸,仲有迷你牛角酥。食完飽晒,精神晒!令外落單係用手機落,好多嘢可以慢慢揀,唔使心急,一般茶餐廳,啲伙記會企喺度望住你,等你落單令到你會好唔自在同好緊張。下次會再去試佢午餐和晚餐,因為睇到佢有個滑蛋叉燒飯,好似好吸引,會去試吓佢。
好多年都冇試過咁早起身,仲要去旺角,攰到爆
。見到有間新開嘅餐廳
,所以入去試吓。可能新開嘅關係,個餐擺位好靚
,裝修唔洗講,當然新淨啦,但又冇裝修難聞嘅味道
。太陽蛋係脆邊嘅
,魚柳係即炸
,仲有迷你牛角酥
。食完飽晒
,精神晒!令外落單係用手機落,好多嘢可以慢慢揀,唔使心急
,一般茶餐廳,啲伙記會企喺度望住你
,等你落單令到你會好唔自在同好緊張
。下次會再去試佢午餐和晚餐,因為睇到
佢有個滑蛋叉燒飯
,好似好吸引,會去試吓佢
魚柳太陽蛋
魚柳太陽蛋
2021-07-13 888 浏览
由於限聚令關係,有些餐廳響晚上10點無堂食,不過有好多市民為咗良知同公民責任(定為咗抽獎?),已經或陸陸續續去打疫苗,所以有些餐廳都開始營業至凌晨12點,尋晚夜晚11點左右響旺角經過幾間開咗好耐嘅茶餐廳都要等位,最後去咗一間無咁多人嘅細餐廳食炸醬麵;咁今晚差唔多10點左右,經過豉油街見到一間餐廳門口有啲花牌,原來係「新澳餐室」新開業,見到可以收凌晨12點,即刻衝入去試下,其實之前響紅磡民泰街另一分店已經食過沙爹牛肉麵,不過好普通,今次又試下新店嘅沙爹牛肉麵,睇下掂唔掂。呢度位與位之間都算寛趟,仲要冷氣非常夠凍(連我都用夠凍就真係好夠凍),原來仲有用QR code自助落單,睇完餐牌即點「新澳招牌茶餐」嘅招牌沙爹牛肉公仔麵($54,配炒滑蛋/煎雙蛋,丹麥牛油酥包,奉上即磨咖啡或香滑奶茶,普通凍飲加$3),要咗炒滑蛋、丹麥牛油酥包同凍檸茶(加$3),而我4月中響紅磡食同樣嘅餐只係$48加$3(唔知依家有無加價),原來開到嚟旺角要加多$6。凍檸茶先到,用不銹鋼杯好處係夠凍,茶底都算清甜,不過隻杯size就比較細隻;再到嘅係炒滑蛋、丹麥牛油酥包,炒滑蛋係碎哂(上次紅磡店食個蛋好食啲),丹麥牛油酥

凍檸茶

炒滑蛋、丹麥牛油酥包

凍檸茶先到,用不銹鋼杯好處係夠凍,茶底都算清甜,不過隻杯size就比較細隻;再到嘅係炒滑蛋、丹麥牛油酥包,炒滑蛋係碎哂(上次紅磡店食個蛋好食啲),丹麥牛油酥包係凍嘅,唔係難食嘅。

新澳招牌茶餐

招牌沙爹牛肉公仔麵

招牌沙爹牛肉公仔麵,沙爹汁都算香濃,仲食到有花生粒,牛肉都有4-5塊,都算大塊,幾好嚼口同入味,公仔麵都算係爽麵,整體好食過紅磡店,不過蛋就.......

原來10點鐘後有「搶閘宵夜」,有食麵之選 - 招牌沙爹牛肉即食麵($42),咁究竟公仔麵同即食麵有乜唔分別呢?我當然無問到,因為夜晚10點後開始多客人,佢哋都好忙。

千島吉列魚柳配滋味粗薯條
千島吉列魚柳配滋味粗薯條

最後叫多咗一客「輕鬆小食」 - 千島吉列魚柳($38,配滋味粗薯條,奉上即磨咖啡或香滑奶茶,普通凍飲加$3),凍檸茶依然夠凍,吉列魚柳望落去色水對辦,但炸得唔算脆口,魚柳肉都唔算滑,滋味粗薯條太過粉,都係唔夠香口唔夠脆,好彩我喜歡嘅千島汁攞返少少分數,希望下次水準可以好啲。

宵夜