2024-04-07 100 浏览
員工爆粗吵鬧發脾氣(主要係帶紅色膠框眼鏡扎馬尾果個)。美式早餐;室溫。真身體會到波佬講的wait staff in HK are in a perpetual state of anger! 做得咁差,執咗佢啦。
2024-03-15 128 浏览
午餐時新試左間新澳冰室,平時都多人食,味道唔錯,午餐價錢都好合理,選擇種類都多,比其他茶餐廳,款式比較新穎,野食偏向馬拉同新加坡,我試左佢個叻沙麵~好美味~豬扒都好正
午餐
价格贵,东西难吃,服务又差的茶餐厅!中午和朋友一起到门口就有两个人生气的走出来说不吃了服务态度差,我心想我不赶时间,对食物也没有要求,再差也差不到哪里去。。首先服务员上错菜没有道歉,还强迫我吃,说厨房很忙懒得再煮?? 你认真的吗? 这种态度能开店? 旁边的一人等了半个多小时实在受不了走了。。后来终于上菜了,换了个菜上来是半成品,还没有熟,反馈了还是经典的一句话,”厨房很忙,凑合着吃吧!” 真的不要去!气死人!
价格贵,东西难吃,服务又差的茶餐厅!

2024-02-03 61 浏览
📍新澳餐室 (富達大廈) (旺角)旺角豉油街50號富達大廈地下5號舖==============================呢間茶餐廳位置非常方便,距離旺角地鐵站大約5分鐘,食物種類好豐富,除左一般茶餐之外,仲有煲仔飯,all day breakfast,清湯腩,喇沙等等,非常多選擇==============================咖喱雞焗飯咖哩味道夠濃,唔太辣,飯係炒底幾好味沙嗲牛肉意粉沙嗲味道正常,牛肉定淋炸雞髀雞髀肉質嫰滑多汁,外皮夠脆,即叫即炸
📍新澳餐室 (富達大廈) (旺角)
咖喱雞焗飯
咖哩味道夠濃,唔太辣,飯係炒底幾好味

沙嗲牛肉意粉
沙嗲味道正常,牛肉定淋

炸雞
雞髀肉質嫰滑多汁,外皮夠脆,即叫即炸
2024-01-23
午餐
2024年1月20日上午11:45 ,我同朋友兩個人路過旺角,隨便搵間茶餐廳食嘢,入咗呢間新澳餐室坐低,店內大約有一半位置坐咗顧客,店內有三名侍應。坐低睇完餐牌打算叫餐,揚手示意,其中一個男侍應叫我等等,期間隔籬枱一名男顧客都有叫侍應,表示碟油菜未煮熟… 我心諗油菜都可以唔熟?過咗大約1分鐘,我再叫另一名女侍應落單,佢同樣叫我等等,呢個循環重複咗八次,冇錯係八次,我第八次叫人落單,佢都係叫我等等…. 過程大概10分鐘期間我一路有望到佢哋工作嘅情況,其實真係唔係好忙,茶餐廳嘅賣點其實就係快,落單叫八次,10分鐘都落唔到單,侍應後黑面冇水洗面,我梗係起身走啦,你估你係唔係米芝蓮茶餐廳咩?附近前後左右超過10間茶餐廳,我揀着你,都係我黑仔。唔好再詐型香港人北上消費食飯,可能侍應當左我係自由行,可以隨便黑面,不過如果你冇生意要執笠老闆就唔好問點解。
I was walking into the restaurant with my bulky bag after working, planned to enjoy a fruitful lunch/ tea in this restaurant randomly ! Once I enter the restaurant, a staff pointed me to sit to the another side as I’m sitting alone. So I just follow his instruction to sit on the table32, when I approaching the table 32, the woman who sitting there has occupied two tables over there (as table 32 is forming by two small tables) , she put all her stuff on my seat and I can’t sit . I just show this to that waiter again and he asked me to sit on the another one. Under this circumstance, I already feeling very uncomfortable and sick of the arrangement. After sitting for 5 mins, one of the old waitress came to me and said’ go sit on the another table. I have 6 people coming, I was looking at her without saying anything, and try to show that I am unwilling to move again. She kept murmured and said “生人霸死地/俾哂你坐我唔使做生意‘, kept saying this loudly and I’m quite sure that everyone in the restaurant also heard this.

That’s what I suffered in this restaurant and my feeling towards them.

♡ 旺角抵食茶餐廳|新澳咖啡餐室 ♡-新澳咖啡餐室喺旺角真係好正嘅茶餐廳!佢哋最出名嘅牛坑腩真係冇得頂!豬扒飯都係佢哋嘅招牌菜。仲有得飲品食開嘢就半價,真係物超所值! 😍- ♡ 豬扒焗飯 ♡ $66呢碟豬扒焗飯真係好吸引!豬扒好正,軟腍多汁。上面仲有芝士拉絲🥰,好香好濃郁!底部係炒飯,味道香口。一口咬落去,豬扒同炒飯嘅結合好完美,真係令人滿足!-♡ 清湯牛坑腩湯撈粗麵 ♡ $58呢碗湯撈粗麵我哋揀咗走青!清湯鮮美,牛坑腩滑嫩多汁。撈麵入味,口感彈牙👍每一口都能品味到湯汁嘅鮮香同牛肉嘅鮮味😛🫶 果然係名不虛傳!-♡ 粗粒花生醬厚切西多士配英倫糖醬 ♡ $36呢個西多士厚切嘅多士鬆脆,裡面塗滿粗粒花生醬,帶出濃郁嘅花生香氣。再點埋英倫糖醬,一口咬落去,口感酥脆,味道香甜。-♡ 咸檸雪碧 ♡ $9咸檸雪碧帶有微微的酸甜味,清爽可口。-♡ 紅豆🫘冰 ♡ $9每次去茶餐廳 ,必定要叫杯紅豆冰 清涼又解渴。❥#⇢店鋪資料:新澳餐室 (富達大廈) (旺角)旺角豉油街50號富達大廈地下5號舖# # 🔍尋找同區美食📍➾ #礦泥黃X旺角-#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #fo
♡ 旺角抵食茶餐廳|新澳咖啡餐室 ♡
新澳咖啡餐室喺旺角真係好正嘅茶餐廳!

佢哋最出名嘅牛坑腩真係冇得頂!
豬扒飯都係佢哋嘅招牌菜。
仲有得飲品食開嘢就半價,
真係物超所值! 😍
♡ 豬扒焗飯 ♡ $66

呢碟豬扒焗飯真係好吸引!
豬扒好正,軟腍多汁。
上面仲有芝士拉絲🥰,好香好濃郁!
底部係炒飯,味道香口。

一口咬落去,豬扒同炒飯嘅結合好完美,真係令人滿足!
♡ 清湯牛坑腩湯撈粗麵 ♡ $58

呢碗湯撈粗麵我哋揀咗走青!
清湯鮮美,牛坑腩滑嫩多汁。
撈麵入味,口感彈牙👍

♡ 粗粒花生醬厚切西多士配英倫糖醬 ♡ $36
呢個西多士厚切嘅多士鬆脆,
裡面塗滿粗粒花生醬,
帶出濃郁嘅花生香氣。
再點埋英倫糖醬,一口咬落去,
口感酥脆,味道香甜。
♡ 咸檸雪碧 ♡ $9

咸檸雪碧帶有微微的酸甜味,清爽可口。
♡ 紅豆🫘冰 ♡ $9

每次去茶餐廳 ,必定要叫杯紅豆冰
清涼又解渴。

⇢店鋪資料:
新澳餐室 (富達大廈) (旺角)

🔍尋找同區美食📍
➾ #礦泥黃X旺角
#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處
#香港美食地圖#香港美食指南

• 豬扒焗飯
2023-08-30 85 浏览
🍴 新澳餐室 (富達大廈) (旺角) 🍴✨超大份又抵食嘅茶餐廳✨-· 招牌海南雞飯 - - - $64送一碟油菜🥰啲雞都幾嫩滑🤣有隻全翼👍🏻再加幾件👏🏻雞油飯好香👍🏻唔錯唔錯· 淨牛坑腩 - - - $88超大碟!!!重點提名牛腩下面嘅蘿蔔!超甜又入味👏🏻牛坑腩都好淋👍🏻唔痴牙· 自家製xo醬叉燒滑蛋飯 - - - $64宜個超正 入面重係有小小流心咁🫣加埋叉燒同xo醬真係好正!· 腐乳通菜 - - - $18好大pat腐乳😍· 紅豆冰 - - -$9紅豆冰跟餐都係加九蚊!重要好足料👍🏻-Total: 150推介指數:8/10———————————————🔺 南대門 (尖沙咀)🔺 尖沙咀金巴利道75號東南大樓地舖-----------------------
🍴 新澳餐室 (富達大廈) (旺角) 🍴

✨超大份又抵食嘅茶餐廳✨

· 招牌海南雞飯 - - - $64

· 淨牛坑腩 - - - $88

· 自家製xo醬叉燒滑蛋飯 - - - $64
宜個超正 入面重係有小小流心咁🫣加埋叉燒同xo醬真係好正!

· 腐乳通菜 - - - $18
好大pat腐乳😍

· 紅豆冰 - - -$9
紅豆冰跟餐都係加九蚊!重要好足料👍🏻

Total: 150
推介指數:8/10
———————————————
🔺 南대門 (尖沙咀)
🔺 尖沙咀金巴利道75號東南大樓地舖
-----------------------
2023-08-25 172 浏览
🔸 清湯牛坑腩淨食(大碟) $128 今次叫咗個呢度馳名嘅 牛坑腩淨食,要咗大碟,呢啲清湯腩做得好腍好入味,話係祖傳秘方炮製,食落感覺好似以前喺中環 食過一間 好出名嘅清湯腩專門店一樣,呢度都做返啲水準,大大件牛腩有成20件,一般牛腩都會比較有噍口,呢間餐室就做到入口鬆軟,配料有五嚿炆得好透嘅蘿蔔同埋生菜墊底,跟咗一大碗清湯腩清湯,個湯都好大砵,啲牛腩應該足夠幾個人送飯食,因為太好味,我哋倆個人食到停唔到嘴,好快食曬一碟。估唔到餐廳都能夠做呢啲水準嘅牛坑腩,有專門店嘅水準,行開嚟旺角應該入嚟一試。 味道:8/10性價比:6/10🔸 特色四寶河粉 $55 四寶就係墨魚丸、蝦卷、牛丸同埋兩粒貢丸,用嘅湯都係用返牛腩清湯,牛丸Q彈咬落爆汁,有牛脂味,好食,可惜得一粒,蝦卷就係甜味嘅。河粉就正常發揮,食完之後無覺得口乾,似乎這家餐室用味精唔重😜味道:7/10性價比:6/10🔸 招牌焗咖喱牛腩飯 $55 牛腩飯熱辣辣焗出嚟好香棷香味,香噴噴嘅焗飯做到粒粒分明同脆口,配料有薯仔同埋焗飯面撤咗啲香草粒,牛腩就唔同之前嗰碟牛坑腩肉質,這碟用的是腩中部肉,焗得焦香,好有牛味😜味道:7/10性價比:6
🔸 清湯牛坑腩淨食(大碟) $128

味道:8/10

🔸 特色四寶河粉 $55

味道:7/10

🔸 招牌焗咖喱牛腩飯 $55

味道:7/10
性價比:6/10

🔹環境:地點就喺旺角洗衣街花園斜對面,交通好方便,裡面座位寬敞,冷氣充足。

🗣毋須加一服務費
人均消費:$120
整體味道:7/10
性價比:7/10
2023-08-21
  • 清湯牛坑腩淨食
2023-08-24 75 浏览
我特別喜歡尋找好吃嘅茶餐廳,朋友咁啱介紹我嚟呢間,原來我幫襯過九龍灣嘅分店,有一份熟悉嘅感覺🥰清湯牛腩飯,用上坑腩,牛肉香味十足,整碗湯係靈魂所在,飲一啖湯便嚐到清甜,牛坑腩配上湯再加一啖飯,好正架😜焗豬扒意粉,將豬扒放上飯面,周邊淋上意粉醬,加番茄粒和菠蘿粒,再灑上芝士,酸酸甜甜的番茄🍅好醒胃呢,每條意粉都掛上醬汁♥️海南雞飯,做得好的海南雞飯,雞皮與雞肉之間會形成一層透明的凝脂,雞皮色澤清亮,雞肉滑嫩,而且油飯相當香口☺️西多士,質感厚身,蛋味香濃,內裡還塗滿了粗粒花生醬,入口甜度恰到好處,作為甜品簡直一流🥳

2023-08-22 75 浏览
呢間「新澳餐室」喺旺角一帶,十分方便,今次收工過黎搵食,就黎試吓佢哋啲招牌菜式~餐室黎講,食物都算多選擇~而且落單係自助既,scan QR code就可以一目了然~首先,我地叫左「香煎豬扒公仔麵配招牌煎雙蛋配丹麥牛油酥」,轉左出前一丁麵, D麵唔會煮到太淋~ 豬扒煎得啱啱好,啲邊都煎得金黃,搭配埋丹麥牛油酥,入口酥脆得黎唔油膩,仲跟餐加左杯凍檸利賓納,大滿足!另外,仲叫左一份美式雜扒配煙肉﹑牛油炒雜菜,揀左西冷牛扒同埋炸魚柳﹑配薯菜,完全係肉食食客嘅天堂~ 大大件,煙肉香濃得黎唔過分,再加多杯經典紅豆奶茶,奶茶濃郁,完美~!最後,我地見呢度既「雙拼上湯墨魚丸炸魚片頭」同「上湯香菇貢丸」好似幾吸引咁,就叫埋黎試~ D丸既水準就相當之唔錯,墨魚丸都好有墨魚既香味,意外既係湯頭都真係幾唔錯,大家有機會一定要黎試試~

餐室黎講,食物都算多選擇~而且落單係自助既,
scan QR code就可以一目了然~

2023-08-16
2023-08-21 48 浏览
🩶 入到去餐廳,座位都算闊落,同埋冷氣好涼☺️🩶 我老公平時都好鍾意食扒餐,不過又唔係每次都想用幾百蚊食。今次發現喺新澳餐室 有得$78食美式雜扒,幾抵食😁🩶 可以揀兩款扒,選擇有西冷牛扒, 板煎雞扒, 香煎豬扒, 炸魚柳 四款選擇。醬汁就三揀一,可以揀黑椒汁/ 茄汁/咖喱汁~🩶 我最後揀咗西冷同煎雞扒☺️ 煎雞皮非常脆口,仲非常有油脂香😝 西冷都無乜筋,食落唔韌👍🏼🩶 最開心係扒餐仲已經包咗煙肉🥓, 炸薯條, 牛油炒雜菜, 同豬仔包。炸薯條仲可以轉做意粉或者飯😊 豬仔包外脆內軟👍🏼🩶 個餐本身包咗熱咖啡或者熱奶茶,我哋就加咗$9轉做紅豆冰😁 紅豆冰好足料,好多紅豆🫘食!🩶 另一個餐就嗌咗XO醬滑蛋蔥花叉燒 $66 份量好大!半熟滑蛋加叉燒好正😋 加咗洋蔥同蔥花,上邊仲有唔吝嗇嘅XO醬,撈埋一齊食更惹味~🩶 呢個餐都係加咗$9轉做凍鮮檸利賓納💟因為利賓納比較少自己買來飲~ 🩶 以後夜晚食飯都會考慮嚟呢度食😉
🩶 入到去餐廳,座位都算闊落,同埋冷氣好涼☺️

🩶 另一個餐就嗌咗XO醬滑蛋蔥花叉燒 $66

🩶 呢個餐都係加咗$9轉做凍鮮檸利賓納💟
因為利賓納比較少自己買來飲~
🩶 以後夜晚食飯都會考慮嚟呢度食😉
2023-08-19 53 浏览
今日同朋友去咗旺角諗住食簡單嘅嘢諗住傾下偈,坐下輕鬆下,見到旺角有間新嘅餐室,入面嘅裝修亦都非常之靚,裝修井井有條,亦都充滿著時代感!見到呢一間餐室都有一個必食推介嘅食物,例如有清湯腩都係佢哋嘅皇牌!但係今次我同朋友想試下佢嘅海南雞飯!飯可以選擇白飯或者油飯食海南雞配油飯係最好食!估唔到佢個套餐仲可以叫埋蔬菜咁樣營養就啱啱好喇!海南雞再配上特製嘅海南雞醬,食落去鮮甜嫩滑!油飯帶有飯香!之後再叫咗佢個皇牌清湯牛腩味道非常鮮滑,啖啖肉都好鮮嫩!再配上特製中式湯飲落去舒喉解渴!飲品方面叫咗最常見嘅紅豆冰,同埋檸檬七喜!一啖清湯腩一啖紅豆冰真係最高嘅享受!之後我哋再叫咗個咖哩牛腩飯,咖哩味非常出眾!新澳餐室旺角店旺角豉油街50號富達大廈地下5號舖

新澳餐室旺角店
2023-08-18 49 浏览
係香港要食快靚正餐廳其中一個選擇一定係茶仔冰室,食物選擇又多又可以快食今次黎到開左唔係好耐既新澳餐室,裝修得幾modern ,食品加$9就有特飲好抵飲,我地試左紅豆奶茶同青檸梳打通菜($18)、全日早餐($68)夏天就梗係要食時令通菜,腐乳同通菜就最襯架啦,另外全日早餐$68都幾抵食,有雞扒、煙肉、薯餅、茄汁豆、煎蛋,多士,豐富既組合咖哩薯仔牛腩飯($69)咖哩係唔辣既,但味道都幾香,牛腩份量都足,炆得夠淋,送飯一流焗肉醬意粉($64)最鐘意見到焗野有咁多芝士,肉醬意粉幾時都無得輸,呢間焗得都幾好味

通菜($18)、全日早餐($68)

咖哩薯仔牛腩飯($69)
焗肉醬意粉($64)
2023-08-14
係旺角行街唔知食乜好,見到有間餐記,就諗住試下。叫左煎雞扒拼炸薯條,西多士拼法蘭克福腸,煎雞扒肉汁豐富,外脆內嫩,食落唔差,炸薯條就是扒餐最常的搭配,熱辣辣又脆口。加入蛋漿炸至金黃香脆的西多士,塗上牛油及糖漿,十分邪惡,但又有拒絕不了的美味,不愧為茶餐廳的代表食物之一。食物質素不錯,略嫌這個價錢以茶餐來說有點貴,抵唔抵食真係見人見智了。