(非会员)
2012-02-10 13 浏览
見到之前幾個post,原本唔係好敢去,不過已經買左團購,無謂浪費,於是唯有硬住頭皮今晚去食晚餐。團購有前菜, 主菜, 甜品&餐飲。我同友人的點菜如下:前菜: 黑松露野菌湯& 生豪 – 個湯幾好味,不過杰左少少;生豪算新鮮主菜: 牛肋骨&豬 – 份量真係小左d,好彩我同友人唔係好肚餓,不過味道唔錯喎甜品: 焦糖燉蛋&movenpick雪糕 – 好味!!!餐飲: 凍檸茶&熱檸水 – 正常至於d服務水平,唔知係咪之前俾人投訴得多,所以有所改善,今晚又ok喎,都算所應快同態度好。總括而言,$68一個這樣水準的晚餐,比我預期好好多,可以考慮再幫襯~

團購有前菜, 主菜, 甜品&餐飲。

我同友人的點菜如下:
甜品: 焦糖燉蛋&movenpick雪糕 – 好味!!!
餐飲: 凍檸茶&熱檸水 – 正常

2012-02-10
  • 牛肋骨
  • 焦糖燉蛋
2012-01-25 8 浏览
$68團購9月既時候買落......到宜家1月先黎食......有前菜X1+主菜X1+甜品X1+餐飲X1......無咩期望......但估唔到連食飽個肚都做唔到...... 以下係我同友人既晚餐:黑松露野菌湯: 個湯味道唔錯......一口牛&牛肋骨: 少得可憐......(我以為自己去左小人國)......好鍾意有食評家形容一口牛=方糖大細......Exactly!!! 完全認同......但都算有牛味&夠淋......焦糖燉蛋&奶凍: 成個set當中份量最大既......味道幾好......餐飲: 我既凍檸茶...好難飲...呢度環境一流......但食物味道OK......份量超超超超超超少......好彩我只係用團購價......而服務都唔好掂......侍應成日唔見人......上菜又慢......我地一開始叫佢立即上埋餐飲......結果我地食哂所有野......再問左2次先有餐飲......$68都係錢......如果我早知係咁......留返d錢黎食3個麥當當餐仲好P.S.: 唔好以為因為團購......所以食物份量先咁少......大家可以參考下其他用正價光顧既食

以下係我同友人既晚餐:

黑松露野菌湯: 個湯味道唔錯......
黑松露野菌湯
一口牛&牛肋骨

餐飲: 我既凍檸茶...好難飲...

P.S.: 唔好以為因為團購......所以食物份量先咁少......大家可以參考下其他用正價光顧既食評......
黑松露野菌湯
本身呢一餐係同表弟洗塵, 所以都懷住開心0既心情去食! 本人亦當然知道一定會唔飽, 都好重點地同我0既屋企人講明係"淺嘗"!! 一去到, 隔離枱對情侶都係團購..叫左碟厚切, 聽到佢地話仲薄過頭先碟薄切..我心知不妙, 應該大家都中左伏...跟住聽到佢自稱係第一日返工0既女仔話"廚房話係厚切", 咁又俾佢過左骨...我地一行8人, order 6份生蠔, 來得一份...侍應/廚房走出來解釋話今日walk in 客多, 叫晒佢d 生蠔...呢間野咁0既陣容我係唔會相信有walk in 客!! ok, 無計啦..好明顯係因為我地係$68蚊團購都唔會出俾我地架啦...經過一輪口舌之後, 話轉5份0既main course 俾我地, 就係小得可憐0既牛肋骨...蠔 -- 一般 (哥芬灣), 唔臭都當佢贏黑松露湯 -- 好杰 (杰都唔一定會塞得飽)泡菜3品 -- 賣相ok, 爸爸無俾任何comment一口牛 -- 5粒為一份 (5毫子咁大粒), 叫有牛味, 太細粒, 想再0趙下都無牛肋骨 -- 15塊為一份 (女仔0既手指公咁長咁大) 都叫有d牛肉味, 又係...太小...凍檸茶, 我地個

0既女仔話"廚房話係厚切", 咁又俾佢過左骨...

蠔 -- 一般 (哥芬灣), 唔臭都當佢贏
黑松露湯 -- 好杰 (杰都唔一定會塞得飽)
泡菜3品 -- 賣相ok, 爸爸無俾任何comment

凍檸茶, 我地個個都好驚, 因為全部waiter走晒去水吧沖我地0既6杯凍檸茶...邊笑邊整邊講野!!! 咩口水都飛晒落去啦, 仲話做飲食業, 口罩都唔戴...

movenpick 雪糕 -- 一個好似大廚咁0既人, 明明見住佢有入機, 都可以要我地等左成20mins!!! 值得等, 因為最好食...
题外话/补充资料: 睇過之前有d post 都知道份量小, 呢個係明白0既!!! 不過, 係小得寒酸, 正所謂人要面樹要皮!! 如果真係太高成本, 可以做貴小小, 得體d!! 唔好同d 客講你好多walk in 客...絕大部份0既食肆都會take care 左d book 左枱0既客.. 我一家都早成2星期book 位, 應該係會count 到果日係要預幾多生蠔...所以好難令人相信係賣晒囉~!!! 如果真係想吸客, 又用埋呢d 咁0既手法去對客人...真係可以black list!!! complaint is a gift...如果真係有heart 去經營唔好咁樣同客人啦~!
2012-01-15
一行13人預 book 5:30pm-7:00pm時段,唔駛等,坐晒窗邊一排,可以準時開始。待應唔多,但無乜客,形勢ok。無幾耐就有三品泡菜,仲有牛肉2碟。跟住就開始覺得好多煙,但又唔散,好似無乜抽氣。牛肉味道一般,應該唔算係頂級。唔駛幾耐就食晒。之後就差不多得個「等」字。一開始任食order就話賣晒豬肉(未夠6點喎)。待應開始無乜反應,叫極都唔應。叫安排熱開水,等到頸都長埋,嚟咗6杯,跟住被通知係得咁多,因為唔夠杯!追問啲肉點解成10幾20分鐘未到,答案:師傅執緊!當然食唔飽,咁就要再order,速度、反應、碟頭都可以想象到比之前一次差。香草雞肉算最好味,但第二次上的切得過厚令味道大減。雞翼開半,原本已經唔大隻,不過就變成一口雞翼,快熟,但無乜味。其他肉類,都係細碼;肉質新鮮,但無乜味道,要靠醬油。叫湯:黑松露 - 賣晒;剩得西蘭花、蘑菇、味噌湯。味道ok,但份量少兼唔夠熱。西蘭花湯最好味。叫飯:先來4碗,跟住缺貨,其餘差不走先送到。人客多了,亦覺得好大煙。叫奶涷:來了7個,待應(又)話賣晒,跟住走咗去。終於由另一位哥仔建議用雪糕代替。奶涷好濃味,但原個兜好淺,一般人應該唔夠喉。一啲

牛肉味道一般,應該唔算係頂級。唔駛幾耐就食晒。

之後就差不多得個「等」字。

追問啲肉點解成10幾20分鐘未到,答案:師傅執緊!

其他肉類,都係細碼;肉質新鮮,但無乜味道,要靠醬油。

叫飯:先來4碗,跟住缺貨,其餘差不走先送到。

人客多了,亦覺得好大煙。

一啲都唔覺得有啲咩嘢服務水平、態度,與去其他「任食」餐廳的感覺,很、、遙、、遠、、。好彩屋企有即食麵,唔係唔知點算。十幾人約埋食飯攪成咁,真掃興。

建議:加大食材份量,可考慮調整售價;總比食唔飽、掃慶好。改善抽煙,訓練員工總要俾顧客一個答覆、安排,唔係講句「賣晒」行開就算。

题外话/补充资料: P.S.女生排長龍去洗手間,總於要征用埋男廁。
2011-12-17
庆祝纪念
生日
2011-12-16 15 浏览
今日同女朋友夜晚出街食飯,到左尖沙咀又唔知食咩好,後來去到厚福街,發現有一棟全新食市大樓可能我耐冇出街食飯,唔知有棟咁既野,原來開左3個幾月,去到樓下時有個亞姐係到介紹佢地間餐廳我同我女朋友又唔知食咩好,咁就聽個亞姐講上左去11/f,一上到去見到間餐廳格局好高級,(心諗一定好貴)我先睇睇餐牌,見到又唔算太貴,咁就入去諗住個經濟2人set$288,點知我女朋人睇睇下又想食好d結果叫左個牛魔王餐4百幾蚊,個餐都好多野食,有法國菜+日式燒肉先來餐湯我地點左黑松露野菌湯,個湯好香同好濃既黑松露味,我非常中意呢個湯,但我女朋友覺得比較重味,再來頭盤鹽焗牛舌,個牛舌付加左一碟黑醋,呢個配答好新鮮,值得一式主菜出埸,大約有5至6樣既牛肉跟幾個醬汁,牛肉就已經set左,而醬汁就可以選擇3樣,我地要左果味,鹽燒,柚子我個人比較喜歡果味,有點鮮果既甜味配牛肉鮮味,味道好特別,而牛肉又好新鮮,所以主菜我都好滿意到左呢個時候我已經有7,8成飽,再來一個石頭飯,味道ok最後上埋甜品,我本人對甜品興趣不大,冇咩意見,而我女朋友就非常中意呢個奶凍,佢話好香奶味,好滑又唔太甜,所以好中意,埋單+埋1...5百蚊到,每
到左呢個時候我已經有7,8成飽,再來一個石頭飯,味道ok
所以好中意,埋單+埋1...5百蚊到,每人2百幾蚊食到一餐我滿意飯,唔算貴,我下次一定會再去,想試下個海鮮餐,
我比較中意食海鮮,今次要就女友@@
  • 黑松露湯
2011-11-21 18 浏览
即日訂位訂到6:30pm用團購coupon, 去到直至吃完都有好多空位, 客人不多因為下午食既野唔多, 去到都幾肚餓啦, 買coupon時已知唔係好多野食, 但呢餐比我想像中還少凍檸茶 - 比較高級的餐廳, 通常會另外預備糖漿, 讓客人按自己口味加糖, 但這裡的糖漿已放, 而檸茶的茶味亦淡而無味, 實在不合格黑松露湯 - 這個味道倒是不錯, 但比較杰身蠔有兩種可選, 一種(忘了什麼地方)比較細小, 另一種是法國較大的, 我要了法國, 味道新鮮, 可惜只有一隻主菜是烤肉, 每款各有薄切6片, 沒有跟飯, 吃完完全沒飽的感覺, waitress說其他客人通常加點石鍋飯, 但見石鍋飯要差不多百元一個, 我想在其他地方有更好選擇, 就不在此食先說豬肉, 由於豬要燒得全熟才可吃, 全熟後每片都很"鞋", 而且沒什麼味道; 而牛肋骨初時燒得頗熟又是"鞋", 後來燒到生一點吃才比較軟身juicy, 可惜此時已是吃到最後一塊了, 肉都好mini及薄切, 而味道不及其他日式燒肉店, 實在有欠競爭力movenpick雪糕雪得頗硬身的, 有點太硬原味奶凍, 頗香奶味和滑溜, 但甜味稍有不足$68買的日式燒烤
一開電梯11/F全層是FUSION, 裝修感覺頗高級
環境一流
團購MENU
凍檸茶
前菜 - 黑松露湯
黑松露湯 - 這個味道倒是不錯, 但比較杰身
前菜 - 法國蠔
主菜: 牛肋骨和豬

甜品: movenpick 雲呢拿雪糕
movenpick雪糕雪得頗硬身的, 有點太硬
原味奶凍
原味奶凍, 頗香奶味和滑溜, 但甜味稍有不足

$68買的日式燒烤套餐, 吃完等於沒吃的感覺, 想立即接下去吃下一餐, 而主菜的燒肉亦不行, 令人失望

2011-11-20
前菜 - 黑松露湯
前菜 - 法國蠔
甜品: movenpick 雲呢拿雪糕
原味奶凍
2011-10-31 22 浏览
一日跟男友係尖沙咀shopping完,走入厚福街找尋美食,眼見五花八門的食店,既想二人浪漫晚餐之餘,又想潮食燒肉!突然見到一間新開的‘新派燒肉店Fusion style,一個地方能 滿足兩個‘肉望'!進入餐廳頗有高級西餐廳的感覺,環境清優得來連餐具都頗具品味!身處茂密的城市森林,依然具備一個燭光晚餐feel. 先上的是一個黑松露雜菌湯,另上的鮮黑松露混入香濃的雜菌湯中,湯味濃郁!滑而不膩!頭盤是生牛肉和鮮墨魚,肉質具備鮮嫩的光澤,選料揀手之餘亦無過度的淹製,能品嘗到真正鮮肉的味道!主菜以潮燒為主,店內採用的是石頭燒,避免食家餐後滿身燒味!但熱度平均,燒出的食品既能保持肉質的鮮味之餘,亦不會因為過大的明火把鮮肉燒焦!加上價錢合理,適合一家大細甚至二人世界一起品嘗!

2011-09-23
$180.00 (晚餐)
庆祝纪念
纪念日
  • 生牛肉、黑松露雜菌湯、鮮墨魚
2011-10-21 6 浏览
於團購網購了4個套餐,每個餐HKD68,包1個餐湯,主菜1份,餐飲1杯以及甜品一客。團購套餐質素不錯,不過完全不飽。餐湯: 黑松露野菌湯 – 好飲主菜: 一口牛 (方糖size,共5件) – 很不錯,不過份量少得可憐,根本不可以當主食餐飲: 沒有特別,普通茶餐廳都有甜品: 奶凍。不錯,好香好濃的奶味由於套餐份量太少,另外side order了1份海鮮意大利飯(HKD169)和1份鮮茄大蝦意粉(HKD139)。以這1個價錢,我們以為份量會和其他餐廳相差無幾,可是,見到2份餐之後,完全失望。1份海鮮意大利飯,每人只食了1羹。鮮茄大蝦意粉也是每人1羹,份量少得可憐,而且價格也不平宜,加上味道非常一般。
味道不太差,不過太咸,HKD1691份,太貴,只有5湯羹左右,太貴。

團購套餐質素不錯,不過完全不飽。

餐湯: 黑松露野菌湯 – 好飲

餐飲: 沒有特別,普通茶餐廳都有

甜品: 奶凍。不錯,好香好濃的奶味
不喜歡牛奶的人,不要order
大蝦意粉,口感差,味道非常普通,份量少,HKD1391客,太貴
2011-10-13
不喜歡牛奶的人,不要order
  • 一口牛
  • 黑松露
2011-10-17 10 浏览
之前團了兩個套餐回來的. 一個餐包括 "2隻生蠔, 1碟迷你燒肉, 凍飲和 Movenpick雪糕" 價錢才68元一位, 價錢之吸引, 又令我中伏了.牛肉有雪花, 醃制好味.生蠔亦都好新鮮, 不過頗細小. 侍應招待亦都很好有禮貌, 講解亦詳細. 一早已知道團回來的套餐份量細小, 一定唔夠飽.所以我們亦預算再 ORDER 其他食物.侍應說今日叫的食物全部有八折. (最後今天)那我們 ORDER 一個併盤吧. (約三佰五十元)一上檯我們被這碟併盤嚇親. 每款祇有三小片, 如果全是和牛, 我都覺得合理.但我們食的祇不過普通牛肉和牛舌, 豚腩, 雞翼.(雞翼仲要斬半)廿三元一片肉會否貴得不合理呢? 如果佢係每款有四至五片, 都尚可接受.但三片, 兩個人應怎樣分配呢? 350 元的併盤都這麼寒酸.我們怎敢再叫其他食物啊! 就算食唔飽, 打死都唔會再叫囉!再叫我都覺得自己白痴.老公對這份量很不滿意! 白飯是細碗盛的, 平日食唔到一碗飯的我.呢度一碗飯都唔夠食. 一半飽都冇, 一個女仔都唔夠食.更難為是我老公了. 埋單 306 完, 加埋團購已付 136.這餐食了共 442 元, 仲
之前團了兩個套餐回來的.

價錢才68元一位, 價錢之吸引, 又令我中伏了.
牛肉有雪花, 醃制好味.

生蠔亦都好新鮮, 不過頗細小.

侍應招待亦都很好有禮貌, 講解亦詳細.

一早已知道團回來的套餐份量細小, 一定唔夠飽.

所以我們亦預算再 ORDER 其他食物.

侍應說今日叫的食物全部有八折. (最後今天)

那我們 ORDER 一個併盤吧. (約三佰五十元)

一上檯我們被這碟併盤嚇親.
350元的併盤
每款祇有三小片, 如果全是和牛, 我都覺得合理.

但我們食的祇不過普通牛肉和牛舌, 豚腩, 雞翼.

(雞翼仲要斬半)

廿三元一片肉會否貴得不合理呢?

如果佢係每款有四至五片, 都尚可接受.

但三片, 兩個人應怎樣分配呢?

350 元的併盤都這麼寒酸.

我們怎敢再叫其他食物啊!

就算食唔飽, 打死都唔會再叫囉!

再叫我都覺得自己白痴.

老公對這份量很不滿意!

白飯是細碗盛的, 平日食唔到一碗飯的我.

呢度一碗飯都唔夠食.

一半飽都冇, 一個女仔都唔夠食.

更難為是我老公了.

埋單 306 完, 加埋團購已付 136.

這餐食了共 442 元, 仲有貼士呢?

隔離街金馬倫道 就是 "伊呂波".

伊呂波日式燒肉亦頗知名.

我寧願多付 200 元去伊呂波食好過.

相信可以食得更加好!

2011-09-28 20 浏览
H8 11/F新開一間新派燒肉專門店Fusion(又專門店又Fusion?),其實一向對fusion菜印象一般,不過難得午市套餐HK$100都不用,又有喜歡的意大利飯可選,不如就來試試吧!午市套餐中,六個選項中意大利飯竟然佔了三個,莫非是廚師專長嗎?套餐本身只有主菜和普通餐飲,如加HK$20即可多沙律、餐湯和特式餐飲,也十分抵食了。是次點了A)烤雞扒野菌菠菜意大利飯與F)海鮮意大利飯。特式飲品以卡通人物命名,把『小熊維尼』打成『小雄維尼』了>.<蟹籽培根沙律:蔬菜鮮脆水嫩,蟹籽與培根帶出咸香,混上美乃滋醬,雖然不是健康型的沙律卻也很好吃黑松露忌廉湯:這個湯就完全不行了,確實吃得出黑松露的幽幽菌香,但實在太咸了,喝幾口就覺得口渴;湯的質感亦太厚重,應該是加了過量麵粉所致烤雞扒野菌菠菜意大利飯:雞肉與米飯的份量都十分慷慨,雞扒烤得外皮焦香,肉質卻保持嫩滑,雞肉被黑椒香草汁醃過所以十分香口惹味;意大利飯就真的不太給力,米粒沒有咬口的口感,也沒怎麼吸收到菠菜忌廉汁,最失敗的是熱度不夠,和室溫差不多了配菜菠菜炒蘑菇還不錯,菜裡還藏了兩顆烤蒜頭,外焦內軟,蒜香十足海鮮意大利飯:海鮮
海鮮意大利飯:海鮮分別是魷魚、龍利柳、大蝦和帶子,全部是用煎來處理,表層撒上黑椒香草粉調味,海鮮沒有雪味,魷魚、大蝦和帶子肉彈牙有嚼頭,而最好吃的龍利柳則幼滑鮮嫩。意大利飯是用芝士忌廉汁來炒,一來這個汁本身美味,二來飯也夠熱,雖然也不算很地道的意大利飯,但已比先前的菠菜忌廉飯要好吃多了
兩碟意大利飯雖份量都不少,我們還是將其清碟了,也飽得可以(我兩個小時後又有high tea吃
),足見其實味道真的不失禮

餐飲方面,凍檸茶竟然用有汽水來調製,實在有點不倫不類;特式飲品史力加則用青蘋果、檸檬、青檸與石榴榨汁而成,其中青蘋果味道最突出,配合檸檬的酸爽,整體來說是酸甜清爽的夏日飲品(可惜已經秋天了啊…)
食物水準算是不差,配合價錢來計尤為抵食,但總覺得菜式上東一榔頭、西一棒子,要想在恒河沙數中突圍而出有點難度。給笑面以示鼓勵,且看大眾對其的接受程度吧。
尖沙咀厚福街H8食廈中,跟牛有關的食店似乎頗多,數一數有牛陣,本陣,Stone Steak House,天之月等,為數不少。幾星期前,這裡又有一間燒肉專門店開張,取名Fusion,是一間不折不扣的新派燒肉專門店。除日式燒肉外,餐牌上也有不少法國菜和生蠔作選擇,如果拿不定主意想吃什麼菜式,這裡或許是好選擇。午市開門後不久到來,我亦選了最光猛舒適的位置就坐,餐廳走的雖是黑色為主的冷傲風格,但感覺有點土氣,很有那間「顏色班戟」的感覺。有禮的侍應拿著一大塊黑板給我介紹是日午餐,價錢由$58至二人前$208也有,意式或日式燒肉也有供應,我時間較鬆動,便點選日式燒肉套餐。雞翼豬腸牛胸腹每款三件,跟白飯麵豉湯小食及餐飲,$85在這區算是便宜。餐前小吃是雞軟骨餃子,這小吃的質素有點意外的好,餃子煎得香脆,餡料塞得不算滿滿,但味道整體不錯。而伴吃的醬汁是自家製的辣汁,辣勁剛好,帶點韓風的辣味,蘸餃子吃感覺不錯。牛胸腹肉質鮮嫩,油花均勻但不太豐富,午市定食當然不可能給你最好的級數,但已這個價錢算是合格。豬腸醃得很入味好吃,內裡肥脂亦有保留,愛的就是這種罪惡感。雞翼略嫌瘦削一點,雖然是醃製過,但根本吃不出是
餐前小吃有不錯的質素
燒肉午市定食份量算不錯
牛胸腹肉有合格分數
愛的就是這種罪惡感
雞翼靠自家製辣汁救回不少分數
牛胸腹肉質鮮嫩,油花均勻但不太豐富,午市定食當然不可能給你最好的級數,但已這個價錢算是合格。豬腸醃得很入味好吃,內裡肥脂亦有保留,愛的就是這種罪惡感。雞翼略嫌瘦削一點,雖然是醃製過,但根本吃不出是什麼味道...幸好,餐前小吃的那款自家製辣汁大派用場,原來是令人驚喜的組合...
法式燉蛋未如理想
餐後只有三合一咖啡這類餐飲供應,心裡不是味兒,突然想起這裡也有甜點供應,侍應介紹法式燉蛋給我,我不太抱期望下也點選了。如我所料,質素只是一般,表面不夠焦脆,蛋香亦不足,跟坊間一般港式甜品屋做的水準差不多。

這裡剛開業不久,很多方面也要磨合改進。這裡燒肉質素令人有點期待,以這個價錢來說,應比天之月好一點。在晚市餐牌看到不少燒肉以外的選擇,適合一班朋友到來,飯局聚會的好地方。

燒肉午市定食份量算不錯
餐前小吃有不錯的質素