新泰東南亞餐廳。地方靚,食物正。服務一流。地理位置又方便。可能銅鑼灣租越來越貴啦,定係地運往西移,好多好野食都漸漸地係灣仔方向出現,今次我介紹嘅係一間位於銅鑼灣同灣仔交界W square , 裝修好靚,價格又唔貴而且服務周到,野食又好食嘅泰國菜。Sun Thai Restaurant 新泰東南亞餐廳位於W square 咁新的商廈1樓鋪頭, 我想講呢一棟大廈裏面真係有好多有實力嘅餐廳架!所以大家絕對可以嚟呢度搵食!新泰東南亞餐廳以前就係謝斐道開店 ,其實搬咗嚟軒尼詩道仲方便大家只是需要係時代廣場行幾個街口就到啦,這間新泰東南亞餐廳裏邊有嘅菜式好多,包括店有泰式、越式、印度菜我諗呢度最出色嘅一定係泰國菜,因為呢一度嘅員工差不多全部都係泰國人,所以佢地對家鄉食品嘅要求都一定會好高架!唔好講咁多不如我話比大家聽嗰日同班姐妹食過啲咩呢!先泥個大頭蝦冬陰功,我諗去食泰國嘢一定會必點冬陰公湯,呢度嘅冬陰公湯用上好大隻大頭蝦,同其他嘅海鮮,酸辣味好出,不會辣多過酸,酸辣平衡,味道好濃郁有鮮甜味,絕對足料,飲完即刻暖粒粒!怕辣嘅美眉們記得要同侍應講一聲叫佢減少辣。飲完湯,熱辣辣感上升,即刻呢個降一降溫
新泰東南亞餐廳。地方靚,食物正。服務一流。地理位置又方便。
大頭蝦冬陰功

飲完湯,熱辣辣感上升,即刻呢個
新鮮椰青
降一降溫。椰青清甜多水絕對係高質,不欺場。
生蝦
接住就要食第二樣食泰國嘢必點嘅菜式:生蝦了。d 蝦勁大隻,肉質爽口,加上蒜片、辣椒、檸檬再點泰式酸辣汁,啖啖肉。perfect !
蛹蝦
蛹蝦係新產品,感覺有點fusion, 大蝦上卷上面條攞去炸,好大個,配上甜酸醬,後來去炸一聲,外脆內彈。隻蝦都依然係好大隻架!我覺得呢個係去飲嘅炸蟹鉗嘅變奏版。鍾意食炸嘢嘅人必點啊!
香芒軟殼蟹米紙卷
香芒軟殼蟹米紙卷又係另一道fusion菜,我記得有一次同朋友響Siam square 都有食過呢一種用越式米紙卷成嘅 軟殼蟹卷,呢個係外軟內脆。水份剛好適宜,軟殼蟹香脆可口,不過來balance 嘅芒果就真係少左D啦! 如果多返d 嘅話口感會更加完美, 就真係同我之前響泰國食過嘅一模一樣!
燒牛仔骨
仲有個勁正的燒牛仔骨,配上響泰國經常見到嘅綠色辣汁,牛肉味香濃,燒得剛口又啖啖肉,廚師掌握得好好燒到全熟但係裏都仲好Juicy,呢啲配啤酒真係一流!
貴妃苗
好似食咗好多肉同熱氣野囉喎,咁係時候要中和一下。食返點菜先?貴妃苗咩嚟架?個名咁靚,即管試吓佢啦!
唔點真係唔知,佢呢個貴妃苗真係超級好食架!當然我最後都唔知道呢啲貴妃苗究竟係咩啦!不過清清地,幼嫩新鮮的感覺真系一試難忘。
紅毛丹肥牛卷
紅毛丹係我好喜愛的水果。但我從來無食過用紅毛丹整的餸囉。呢個紅毛丹肥牛卷絕對係驚喜!
用肥牛包住紅毛丹, 外咸內帶甜。勁juicy .個汁都做得好正。拌飯一流! 略嫌配菜太多。夾一件就無... 唔夠食。我就好中意泰國菜中水果同主菜的配搭,好fresh !
咖喱紅星斑
係泰國菜成日叫明爐魚。但。。。其實我係唔食烏頭。。次次都有得睇無得食,今次朋友終於就我。叫左個我食得嘅咖喱紅星斑
紅星斑喎。。唔係烏頭同紅衫魚喎,我心諗一個咁嘅價。。係咪求其比幾片粟米石班個d 假野比我先。
點知。。一泥到枱。我認我錯,係我低估左新泰對食物的熱誠。因為我睇前睇到的,係一條原整,有頭有尾的斑魚啊!
星班本身無咩骨,厚肉,廚師將班肉全部起晒出嚟切片,再點少少炸粉炸,配上勁好食嘅咖喱醬汁。先講魚肉,厚切不會散,又滑又嫩,係件件都咁嫩個下先出色啊!配上個調味不搶候的蛋花咖哩汁。呢個菜直情係要比十粒星滿分!
食完d 魚仲有汁,即叫個印度酥餅點點佢。全個菜totally 清左。嫩,滑,香,甜。。全部做到。絕對係功架十足的招牌菜。
甜品拼盤
飽到頂住個肚,仲要泥個甜品拼盤?甜品拼盤有哂幾種唔同既糕點 。嘩。好靚呀。好啦食埋先。
椰汁糕同千層糕都係水準以上好吃. 面南瓜蛋甜品好精緻,第一次見到咁細嘅南瓜仔啊。中間注滿甜雞蛋。幾有特色。
呢間餐廳佔地全層,台同台之間的距離很遠,私人空間好足夠,而且設計好有泰國園林感覺。感覺就好似自己置身左響沙美島嘅海灘酒店餐廳。問過餐廳嘅侍應話原來所有嘅擺設都係有泰國精心搜羅返嚟嘅!來到呢度座位環境都好舒適。可以在好舒適既感覺去享受一餐豐富的晚餐。
係廁所經過嘅時候一道門,發現呢度都有一個好驚喜嘅唱K房!!!!公司或者朋友包箱都絕對冇問題啊!
2014-11-28
大頭蝦冬陰功
新鮮椰青
香芒軟殼蟹米紙卷
貴妃苗
咖喱紅星斑
甜品拼盤
2014-12-05 712 浏览
近期戀上泰菜,朋友話謝斐道之前有間唔錯現搬左去軒尼詩道318號W Square 2樓就一起去試試新泰東南亞餐廳裝修格局完全好似去左泰國咁全店就好似resort咁以木為主要裝潢,仲有佛像和各類泰式擺設最攪鬼既係有間房可以大伙兒聚會唱K架一入門口仲有2位泰藉侍應說"sa wa di ka"即刻未食就已經加分 XD食泰菜當然少不了椰青啦 $40先來一個冬陰公湯$138聞落真係好香,仲好多料但Rossana食物敏感當日就唔敢試lu,不過朋友們都話好味仲食埋我個碗XD我們成班食肉怪,當然叫左幾款肉食先來蜜糖燒肋骨 $88外皮帶有蜜糖焦香肉質卻保持香軟腍滑燒牛仔骨 $88醃得入味而沒有死咸蛹蝦 $75這味真的是必試,用全蛋麵捲著蝦再炸炸得香口又不油膩,鮮蝦仲好彈牙泰式生蝦 $98鮮美彈牙的蝦肉配酸甜微辣的泰式青辣椒汁草蝦放在冰上,夠曬新鮮冷凍香芒軟殼蟹紙米卷 $75煙韌的透明薄皮, 包住香脆而不油膩的軟殼蟹,配上粉絲生菜和芒果等配料,蘸點酸辣汁, 口感甚佳咖哩紅星斑 $238哈哈~熟識Rossana既都知唔多食魚,不過星斑除外XD咖哩滲出濃濃既椰汁味,最like係唔辣星斑與洋蔥,紅椒,青椒爆香再伴
近期戀上泰菜,朋友話謝斐道之前有間唔錯
現搬左去軒尼詩道318號W Square 2樓就一起去試試
新泰東南亞餐廳裝修格局完全好似去左泰國咁
全店就好似resort咁以木為主要裝潢,
仲有佛像和各類泰式擺設
最攪鬼既係有間房可以大伙兒聚會唱K架
一入門口仲有2位泰藉侍應說"sa wa di ka"
即刻未食就已經加分 XD
食泰菜當然少不了椰青啦 $40
先來一個冬陰公湯$138
聞落真係好香,仲好多料
但Rossana食物敏感當日就唔敢試lu,
不過朋友們都話好味仲食埋我個碗XD
我們成班食肉怪,當然叫左幾款肉食
先來蜜糖燒肋骨 $88
外皮帶有蜜糖焦香肉質卻保持香軟腍滑
燒牛仔骨 $88
醃得入味而沒有死咸
蛹蝦 $75
這味真的是必試,用全蛋麵捲著蝦再炸
炸得香口又不油膩,鮮蝦仲好彈牙
泰式生蝦 $98
鮮美彈牙的蝦肉配酸甜微辣的泰式青辣椒汁
草蝦放在冰上,夠曬新鮮冷凍
香芒軟殼蟹紙米卷 $75
煙韌的透明薄皮, 包住香脆而不油膩的軟殼蟹,
配上粉絲生菜和芒果等配料,蘸點酸辣汁, 口感甚佳
咖哩紅星斑 $238
哈哈~熟識Rossana既都知唔多食魚,不過星斑除外XD
咖哩滲出濃濃既椰汁味,最like係唔辣
星斑與洋蔥,紅椒,青椒爆香再伴上咖哩汁
用印度酥餅蘸咖哩汁食,真係齒頰留香
蒜蓉炒貴妃苗 $75
青蔥翠綠幼嫩可口,仲好食過豆苗呀喂
紅毛丹肥牛卷 $68
紅毛丹味甘性溫有生津益血
想不到大廚咁有創意諗到用牛肉配紅毛丹
味道出奇的夾,仲帶起左牛肉既鮮味~正!!!
香芋焗飯 $85
賣相已經好得,就感覺用木桶呀竹桶呀整既飯特別香
雖然已經好飽,但Rossana都要試返啖 XD
芋頭切成條狀,可以一啖一口XD
芋頭又香又鬆又粉,唔錯 ~
最後緊係要試下甜品
泰式甜品拼盤 $60
Rossana就試左南瓜布丁
小南瓜清甜可口配玉子蛋又一新驚喜

2014-11-24
近期講食真的比較多, 因為年尾真的多人生日,再加上會相約朋友共進晚餐,食文自然就會多左啦~~哈哈!!!!有時朋友都會覺得我煩架, 因為我都係「相機先食」的人!!!今晚就去左係灣仔既【Sun Thai Restaurant 新泰東南亞餐廳】這間店有泰式、越式、印度菜食泰國野又點可以唔order冬陰功呢?真的用上大頭蝦去熬的, 真實睇是湯而是泛紅油的,唔知點解相機影出來就看不到...辣味酸味都有, 仲有香茅味, 正!!!!不過辣味是比較濃, 而且這個湯係飲左落肚,辣味才會慢慢的滲出!!!所以大家要小心品嘗啊~~椰青是一定要飲的!!!!!總之食肆有我都會order, 最喜歡飲完仲可以食埋果肉!!!「生蝦」是每次去食泰菜一定會order試試的今次都不例外, 生蝦外表好新鮮, 肉質爽口,加上蒜片、辣椒、檸檬汁及蘸上酸辣汁真的好好味!!!!我想再order多一碟!!!!!!軟殼蟹是我喜歡的食物, 以越式米紙卷制作口感不錯,而且咬下去不是乾爭爭的, 而是帶點汁,整體是很好味, 不過香芒就好像少了點!!!「蛹蝦」是今年10月的新品炸出來外表幾吸引的, 泰式炸物當然會蘸上甜酸醬,咬下去脆卜卜, 而蝦仍然
冬陰功湯
近期講食真的比較多, 因為年尾真的多人生日,
再加上會相約朋友共進晚餐,
食文自然就會多左啦~~哈哈!!!!
有時朋友都會覺得我煩架, 因為我都係「相機先食」的人!!!
今晚就去左係灣仔既
【Sun Thai Restaurant 新泰東南亞餐廳】
這間店有泰式、越式、印度菜
食泰國野又點可以唔order冬陰功呢?
真的用上大頭蝦去熬的, 真實睇是湯而是泛紅油的,
唔知點解相機影出來就看不到...
辣味酸味都有, 仲有香茅味, 正!!!!
不過辣味是比較濃, 而且這個湯係飲左落肚,
辣味才會慢慢的滲出!!!
所以大家要小心品嘗啊~~
椰青是一定要飲的!!!!!
「生蝦」是每次去食泰菜一定會order試試的
今次都不例外, 生蝦外表好新鮮, 肉質爽口,
加上蒜片、辣椒、檸檬汁及蘸上酸辣汁真的好好味!!!!
我想再order多一碟!!!!!!
軟殼蟹米紙卷
軟殼蟹是我喜歡的食物, 以越式米紙卷制作口感不錯,
而且咬下去不是乾爭爭的, 而是帶點汁,
整體是很好味, 不過香芒就好像少了點!!!
「蛹蝦」是今年10月的新品
炸出來外表幾吸引的, 泰式炸物當然會蘸上甜酸醬,
咬下去脆卜卜, 而蝦仍然彈牙, 好好味!!!
這款小食會令人食完想再食!!!!
蜜糖燒肋骨
「燒牛仔骨」及「蜜糖燒肋骨」2者都似的,
而且都是蘸同一款醬汁, 肉質keep住嫩滑同時鎖住肉汁,
咬下去好Juicy!!!!
不過如果想易咬及可以啖啖肉的話, 當然揀燒牛仔骨啦~
紅毛丹肥牛卷
紅毛丹是泰式飲品必有的,
而用來煮食就少見(但我家媽媽就經常在菜色中加入生果)
所以我都預計到味道如何, 加入紅毛丹菜色變得更Juicy,
而且帶有生果甜味, 好惹味!!!
咖哩紅星斑配印度酥餅
這是窩心的菜色, 因為星斑己切好一件件炸,
不用大家撕開, 食得更方便!!
印度酥餅更是美味~~
香芋焗飯
香芋焗飯比我想像中好味, 而且熱呼呼的芋頭真的好美味,
值得一試~~
不得了的蒜蓉炒貴妃苗, 我整餐反而最深印象就是這菜式!!!!
貴妃苗纖幼而好清甜!!!這是一定要食的!
最後來個甜品拼盤就是完美的啦~~~
值得一提的是原來這店有K房!!!!
好適合一班朋友狂歡~~~~
Sun Thai Restaurant 新泰東南亞餐廳
蜜糖燒肋骨
咖哩紅星斑配印度酥餅
香芋焗飯
  • 蒜蓉炒貴妃苗
係我既飲食約食飯既餐廳LIST當中, 頭三位必定包括有泰國食物餐廳既, 因為我有時都喜歡食香口同重香料既食物, 所以我覺得泰國食物係不錯既選擇~上星期又有飯局, 今次仲係我發板添~ 其實都有食過唔同既餐廳, 但係呢間餐廳俾我既印象好深刻, 因為佢既食物食都好大碟, 加埋的朋友個個都好"刷得", 所以大家都聽我意見, 放心咁交俾我啦~今次我選址了為於灣仔既新泰東南亞餐廳, 其實佢於個多月前才搬到現時的地址, 所以之前有去食過野既朋友留意已經搬左新地址了~言歸正轉, 去到餐廳朋友已經差不多到曬了, 快的ORDER食物先~ 好彩朋友都可以食少少辣, 所以我地都可以放心叫.第一道食物就係冬蔭公, 令大家流曬口水了~ 個人唔太可以食辣, 所以開頭都有的擔心唔OK, 點知一係唔飲, 一係真係打從心底裡講: 太好味啦, 香料唔重仲要辣度適中, 非常開胃, 仲有, 大家睇吓隻蝦真係好大隻, 隻蝦既蝦膏仲有濃濃既冬蔭公味, 酸辣適中!飲左碗冬蔭公開左個胃, 再黎就係蜜糖燒肋骨, 坦白講呢樣食物既靈魂係個醬料之外, 其實都燒得好入味; 再黎就係我覺得幾特別既一樣食物 - 蛹蝦! 咁大舊既? 外型咁得意既?

飲左碗冬蔭公開左個胃, 再黎就係蜜糖燒肋骨, 坦白講呢樣食物既靈魂係個醬料之外, 其實都燒得好入味; 再黎就係我覺得幾特別既一樣食物 - 蛹蝦! 咁大舊既? 外型咁得意既? 點食架? 唔理啦! 一口食落去, 內裡原來有蝦, 配合埋酸辣醬, 加埋香口既質地, 好有趣既搭配呀!
再黎就係我好LIKE既燒牛仔骨, 入口好鬆化好JUICY, 真係可以食完一舊再食多舊呀!
咦! 咁生猛既係咩黎? 好似有腳咁......原來係香芒軟殼蟹米紙卷黎, 呢款食物失色左少少因為的軟殼蟹唔太鬆化有的"林", 所以呢款米紙卷同平時個的唔太驚喜, 不過呢款食物既賣相(好似有四仔腳仔咁生猛~) 就較特別既.
之後就係我等左成晚既 - 泰式生蝦啦! 蝦肉好彈牙, 仲好鬼大隻添~ 而個醬汁酸酸辣辣, 同的蝦好PERFECT MATCH! 相比起冬蔭公, 佢既辣度係比較重的, 而個醬汁好野味好醒胃, 令我食指大動添!
食左濃味食物, 清清地食返個蒜蓉炒貴妃苗先, 好好味呀~ 唔知我奶奶可唔可以試吓整呢~
再黎就係紅毛丹肥牛卷; 平時食紅毛丹係飲紅毛丹冰個時飲同食既, 但係同埋肥牛卷既呢個食法幾得意, 個感覺好似食菠蘿炒牛肉既感覺, 而佢上碟既時侯顏色好豐富, 不過我覺得個汁幾多, 如果可以減少的就更加好了.
跟住呢個咖喱紅星斑真係唔係講笑, 個咖喱汁真係好濃, 加埋個印度酥餅.....嘩! 停唔到口呀! 點解個酥餅可以咁鬆化架? 同個咖喱汁夾到冇人有........而個紅星斑好方便呀! 因為佢已經切好一舊舊, 所以食個時好方便, 一口紅星斑, 一口酥餅, 真係食得開心, 食得滿足呀!
坦白講已經好飽好飽, 但係見到呢個香芋焗飯真係不能抗拒, 食少少囉~ 個汁又係好好好味~ 而且的芋頭好林, 好似食緊薯仔一樣~ 而由於肚既空間有不足, 所以佢比我打包了返屋企, 第2日食都仲好野味架!
而係每一餐飯都要食甜品是常識吧~ 所以又點少得呢個泰式甜品拼盤呢! 滿足曬女孩子鍾意試唔同款式的願望呀~
呀, 忘記左講, 我地叫既飲品都好好味, 個椰青又大又甜又多肉, 而我飲既青檸冰係有原個青檸係內裡架! 真材實料呢!
今餐好滿足呀! 食埋今餐要同肚皮做TREATMENT啦~

2014-11-24
庆祝纪念
生日
  • 冬蔭公
  • 燒牛仔骨
  • 泰式生蝦
2014-11-27 554 浏览
又係一間轉左地址既店,係咪贊夠所以換大D個場呢!?個場真係唔錯,入邊D燈暗暗地幾有氣氛,泰國菜中佈置得算係唔錯!!環境氣氛都好有泰國風味,未食已經有泰國味啦哈哈今晚先點了羊肉串燒,生蝦,當然唔小得既就係黎到泰國餐廳點都要點一個既咖哩啦,串燒,量比一般既多,正常口味,唔錯!生蝦,同甜蝦一樣,點都好一定要夠冰凍,而佢就做到,成隻都夠哂冰,配合埋泰國既配料,正!咖哩,我個人唔係好食得辣,所以對我黎講真係岩岩好,份量更加唔小,正!印象最深係呢個蒜蓉炒苗,食開既泰國菜多數都會係苗,而點解印象最深係因為佢好幼好易入口,係同其他泰國餐廳有分別,成餐都好平,但種類好多,又係可以去多次既一間餐廳!
又係一間轉左地址既店,係咪贊夠所以換大D個場呢!?
環境氣氛都好有泰國風味,未食已經有泰國味啦哈哈

串燒,量比一般既多,正常口味,唔錯!

成餐都好平,但種類好多,又係可以去多次既一間餐廳!
2014-11-25