2009-05-01 13 浏览
我地一行人十幾個一齊去食dinner, 有幾樣推介:1. 咸乳酪 -- 超讚!! 一試難忘2. 牛奶球 -- 另類甜品, 大家估左好耐都估唔到層皮係用咩整~~3. 玫瑰乳酪 -- 耳目一新 >w<O個到D侍應哥哥全部都識講廣東話, 而且MENU都有中文, 可以放心去食大家只要抱住去探險的心態, 就會好開心ga la~D野食未必咁啱口味, 始終唔食慣, 不過樣樣試下都好得意, 值得去食下~PS: 腰果汁雞係真係好食 + 唔spicy~
我地一行人十幾個一齊去食dinner, 有幾樣推介

1. 咸乳酪 -- 超讚!! 一試難忘

3. 玫瑰乳酪 -- 耳目一新 >w<

大家只要抱住去探險的心態, 就會好開心ga la~

PS: 腰果汁雞係真係好食 + 唔spicy~
  • 腰果汁雞
2009-04-06 41 浏览
記得第一次食印度咖哩,是n年前的上司帶我去九龍城食,自此,每想食便只懂去九龍城;記得第一次去重慶亦是n年前的前公司大哥哥,帶我們幾個小妹妹經過TST,話去重慶行一圈explore下,那時還不如現在般,有這麼多港人去食咖哩,是晚和友人去睇話劇,我又來為味蕾explore下:朋友已經先來openrice看看,知道先去地下的櫃檯取九折卡(原來只適用星期一至五),其實那兒有唔同餐廳的namecard,附近亦有人帶你上去/指示你乘那部電梯,去到門口見到openrice的海報和 "members only"字樣,推門內進,6點已經有人客了,餐牌有寫明辣的程度:點菜後,先上免費的胡椒餅,香濃胡椒味,辣辣地羊肉咖喱角-有4隻,咖哩味香,餡多,羊肉碎充滿整隻咖喱角,我一向唔食羊肉,覺得有少少"酥",但可接受!蒜蓉烤餅(2份)-我好鍾意食Naan的,但prefer原味,今次試下蒜蓉味,其實蒜蓉味好淡下瑪沙拉蝦-唔辣,香草味濃,蝦係已經去殼的,點Naan食,好正咖哩雜菜-橙橙地色,甜甜地, 味道唔突出,麻麻地!雜菜如,豆,椰菜花等等已經切碎,相比下,瑪沙拉蝦好味好多芒菓乳酪-其實芒果味,不是好濃,但飲落幾清
點菜後,先上免費的胡椒餅,香濃胡椒味,辣辣地

芒菓乳酪-其實芒果味,不是好濃,但飲落幾清新,亦唔會好稀!
服務幾好,我每落1道菜時,侍應即說,"幾好",我估我叫的應該係佢地既招牌菜!

胡椒餅
羊肉咖喱角
蒜蓉烤餅
瑪沙拉蝦
芒菓乳酪
今日太太叫我去試下重慶大廈呢間「新德里餐廳」,話喬寶寶有推介過,去到大廈地下大堂水牌旁有VIP咭任攞。(記住攞,後尾埋單用真係有九折)上到去環境服務不過不失,食風味地道菜,裝修一向次要,最緊要抵食好食!今次兩公婆去叫左1) 磨波菜薯仔! ($45)(2) 特濃鮮茄鑊仔烤雞! ($55)(3) 蒜茸烤餅! ($18)(4) 新德里特式烤餅! ($18)(5) 拉茶!好特別..($10坏),必試!(6) 芒果乳酪! ($27)餐前送脆餅,用汁送黎食幾醒胃!上菜速度好快,一試果磨波菜薯仔,好好食,好香又唔太濃。(推介)特濃鮮茄鑊仔烤雞: 雞肉一般,但果汁就好野味!蒜茸烤餅及新德里特式烤餅: 夠熱夠新鮮,送汁食一流!拉茶: d味好特別,不過唔係個個岩飲,但不妨一試!芒果乳酪: 我反而覺得一般!整體而言,幾好食,夠地道,唔錯,又唔加一及有九折,必定再試!
今次兩公婆去叫左:
(1) 磨波菜薯仔! ($45)
(2) 特濃鮮茄鑊仔烤雞! ($55)
(3) 蒜茸烤餅! ($18)
(4) 新德里特式烤餅! ($18)
(5) 拉茶!好特別..($10坏),必試!
(6) 芒果乳酪! ($27)

特濃鮮茄鑊仔烤雞: 雞肉一般,但果汁就好野味!
蒜茸烤餅及新德里特式烤餅: 夠熱夠新鮮,送汁食一流!
拉茶: d味好特別,不過唔係個個岩飲,但不妨一試!

芒果乳酪: 我反而覺得一般!

環境普通!
餐前送的脆餅!!幾醒胃!
好得! 磨波菜薯仔!
特濃鮮茄鑊仔烤雞!
蒜茸烤餅!
新德里特式烤餅!
拉茶!好特別..$10坏,必試!
芒果乳酪!OK啦!
2009-03-15
庆祝纪念
纪念日
環境普通!
餐前送的脆餅!!幾醒胃!
好得! 磨波菜薯仔!
特濃鮮茄鑊仔烤雞!
蒜茸烤餅!
新德里特式烤餅!
拉茶!好特別..$10坏,必試!
芒果乳酪!OK啦!
  • 拉茶,烤餅,磨波菜薯仔!
2009-03-15 15 浏览
半個月都不到,竟然兩次“勇闖”重慶森林,就放在一起寫啦以下是咖喱 v 茄汁系列~素菜咖喱角:素菜磨得很細,滲透了咖喱的辛辣;外皮也炸得酥脆卻不顯油膩。瑪莎拉燴雞:在OR食評中名氣頗大,試過發覺其實質素普通。雞肉雖然算嫩口,但確是雪藏貨色,也不入咖喱/茄汁香。醬汁調得蕃茄比例太重,整體偏甜,反倒是辣味不足。茄汁燴蝦:雖然這款名“茄汁”,茄味卻不及前者濃郁,反而更突出了咖喱的辛辣。蝦肉彈牙爽口,配上青紅椒等雜菜口感豐富,可以一試。大辣燴魚:全名記不清了,但它是同系列中為數不多“大辣”,其實客觀的講也真算不得太辣的,我尚可以被辣到,壽星佬竟然吃不出辣味…魚肉是雪藏貨色,全無鮮味可言,所幸肉質尚幼嫩,汁辛辣惹味,用餅蘸著食當然美味咯。咖喱薯仔椰菜花:很好味的素菜,炒得火候得宜,蔬菜頗入咖喱的香辣;沒有稠密的醬汁,是頗清爽輕怡的一道。下面介紹餅類,兩次共試了五款~贈的薄餅:十分薄脆,似餅干,不過沒什么特別的味道,配的醬汁也不甚理想,綠色的有點像芥辣,稠乎乎帶點怪味;深色的就更似ketchup,甜得有點假。芝士烤餅:聽聞芝味濃郁,試過先知其實算不得好味,芝士落得不夠重手,該烤餅也不夠特色。免治牛肉
半個月都不到,竟然兩次“勇闖”重慶森林,就放在一起寫啦

以下是咖喱 v 茄汁系列~

下面介紹餅類,兩次共試了五款~
免治牛肉烤餅:估不到夾了肉餡的烤餅會更勝一籌,肉餡其實很少量,但混了咖喱的肉格外香口,豐富了餅的口感。
蒜蓉烤餅:頗具家鄉大餅的滋味,外皮微酥,內里則軟熟蒜香滿溢。
牛油烤餅:烤餅對我而言實在是印度菜的精華,牛油味雖不突出,但對比蒜蓉烤餅,這一款的確味道更為香濃。

最后發現自己還是最喜歡吃烤餅

蒜蓉/牛油烤餅
芝士/免治牛肉烤餅
  • 各式烤餅;咖喱薯仔椰菜花;素菜咖喱角
2009-03-02 24 浏览
成世人都未去過重慶食咖哩, 見呢度最多笑, 星期五晚就黎左.冇book位下7.30到都唔洗等 (不過我地入去冇耐, 就好多人等了).入到去, 發覺成間野都係用藍燈. 連音樂都係d clubbing music (fick頭feel o個隻), 真係名副其實Delhi Club. =.= 但係又有個flat screen TV播緊Cable新聞...唔知佢想點.檯凳有d茶餐廳feel.印度薄脆: 免費的. 好脆. 好多黑椒, 所以好辣. 差唔多食晒時, waiter哥哥走過黎話係要點檯上面的醬的, 好邏. D 醬都係辣的. 辣上加辣.印度抄飯: 冇乜特別. 乾抄飯. 有d 蛋白紅蘿蔔絲o甘. 除左用既係basmati rice之外, 唔知點印度法.咖哩雞: 好細碟.普通咖哩, 唔覺冇乜特別, 比大家樂咖哩傑d羅. 同埋有隻烚蛋響裏面.鮮茄穫仔羊肉: 請問穫仔個字點黎????? 一個細鐵兜咋wor. 羊鞋. 味ok.Naan: 比平時食既厚. 所以唔好食. 似食包多d.Mango Lassie: 芒果唔夠香. 但OK. Lassie 真係幾傑. 飲幾淡已經滯住.野食好快黎. 茶餐廳速度
檯凳有d茶餐廳feel.

Naan: 比平時食既厚. 所以唔好食. 似食包多d.

野食好快黎. 茶餐廳速度. 加上多人等位, 好有壓迫甘囉. 結果好快食完就走.
總結: 野唔覺好食. 環境騎呢. 食得又唔安落. 唔recommend囉.

P.S. 我地上去既時候, 實蕉叔叔問我地去邊, 我地話去呢間, 佢話: “Or~ 甘都正常d, 其他個d就…”佢o甘o既comment, 其實係咪想話重慶d咖哩唔得?
2009-02-26 14 浏览
走進重慶大廈就有好多印度人發卡片帶你去吃咖喱,場面真是有點恐怖在兩個印度人的帶領之下,我們最終選擇了這閒(原來沒選錯,好評還不錯)。下午時間,進來這裡居然沒有一個客人,點了新德里特式薄餅、羊肉咖喱角,還有3杯飲料,我點的是印度馬莎莉奶茶。那個薄餅味道還不錯,烤得熱熱的,上面撒了一等白糖。咖喱羊肉角:咖喱的味道沒有什麽,羊肉倒是很多,裏面塞的基本上全都是羊肉。奶茶:味道怪怪的,不知放了什麽,總算是一式吧。店老闆很好人,還跟我們聊天,原來他來這裡35年了,一口流利的廣東話和英文。這裡下午3:30就關門了,到晚上6:30再開,我們居然坐到了店老闆趕人了

那個薄餅味道還不錯,烤得熱熱的,上面撒了一等白糖。
奶茶:味道怪怪的,不知放了什麽,總算是一式吧。
2009-02-20 12 浏览
經常說回港後要跟友人們到重慶吃咖哩,是日終於成局,一行六人浩浩蕩蕩的殺上3樓C不用看MENU,先來杯讓眾食友們一致叫好的MANGO LASSI第一口喝下去,味道跟小時候吃過的牛奶公司芒果雪糕一模一樣,甜味較重但喝著喝著乳酪的味道開始變濃,也不如第一口般甜,還算OK點過菜以後,胡椒餅隨即奉上鹹鹹脆脆的,沾著桌上的兩瓶醬汁來吃,說不上美味,卻是蠻特別的一種味道首先出場的是烤雞和烤魚烤雞的肉質滑溜,惜香料的味道沒有進去,不沾醬汁的話略嫌覺得太平淡了點相比之下,烤魚肉質鮮嫩之餘更惹味十足,抵讚侍應們更教我們把墊底的雜菜跟桌上的醬汁沾著吃又是另一種味道,大家不妨試試等了良久,主角咖哩終於現身瑪莎拉燴雞--店員推薦的,味道跟平常我們在吃的肉醬相若,雞肉也只是普通的雪藏貨色,不推薦新德里雜菜--像是有點偏甜的茄汁,非常開胃,適合不能吃辣的朋友鮮茄鑊仔燴羊肉--為全晚最像樣的一道,醬汁有茄味卻沒有搶掉咖哩的味道,羊肉夠淋夠入味,如果能再羶一點的話就無得彈了芝士烤餅--一向對芝士不太感冒,但身為芝士狂熱份子的友人則覺得芝士的份量不夠重手麥餅---吃不出什麼麥味,不過個人比較喜歡吃軟身的那種,而且不太油,
經常說回港後要跟友人們到重慶吃咖哩,
是日終於成局,一行六人浩浩蕩蕩的殺上3樓C

但喝著喝著乳酪的味道開始變濃,也不如第一口般甜,還算OK

點過菜以後,胡椒餅隨即奉上
鹹鹹脆脆的,沾著桌上的兩瓶醬汁來吃,
說不上美味,卻是蠻特別的一種味道

首先出場的是烤雞和烤魚
烤雞的肉質滑溜,惜香料的味道沒有進去,
不沾醬汁的話略嫌覺得太平淡了點
相比之下,烤魚肉質鮮嫩之餘更惹味十足,抵讚
侍應們更教我們把墊底的雜菜跟桌上的醬汁沾著吃
又是另一種味道
,大家不妨試試

等了良久,主角咖哩終於現身

麥餅---吃不出什麼麥味,不過個人比較喜歡吃軟身的那種,而且不太油,很對我的胃口

新德里烤餅--初嚐sweet naan,在沒有得比較的情況下,第一次用甜的烤餅沾著微辣的咖哩來吃,很特別,也很不錯

就價錢來說,算是不錯的選擇,
但個人覺得真的不如食友們口中般出色
抱著平常心來吃的話,可能還會比較有驚喜

可以再來,但在這之前會先去試試重慶的其他餐廳
  • 鮮茄鑊仔燴羊肉
2009-01-18 26 浏览
今晚原本想去食西餐,和MiMi去浪漫下,點知爸爸突然放假,跟埋黎食飯。佢地提議食咖哩,我就第一時間唸起呢間好評多既餐廳。先來一碟鐵板燒烤鮮魚件 ($65):魚肉入味而嫩滑,我地一至讚好!但食完烤魚後,我地等左成45分鐘,店員才一次過上晒餘下既菜。瑪莎拉燴雞 ($55):呢個菜係店員介紹的,但真係好差。雞完全無味,瑪莎拉汁亦食唔出佢係咩味‧‧‧磨菠菜芝士 ($45):無菠菜芝士既香味,好似一碗唔知係咩味既糊仔甘。香濃腰果汁燴魚 ($65):唸住呢度既魚好味,所以要多一碟魚。點知呢碟魚味道差而且魚肉腥。特濃鮮茄鑊仔燴羊肉 ($60):係唯一好味既咖哩,蕃茄味香濃,羊肉唔騷而且肉唸。芝士烤餅 ($18):麵粉味太重,我鍾意食酥香那種nan餅。我地要左印度啤,芒果汁和菠蘿汁做飲品,但麻麻地。最後我地試埋呢度既甜品印度炸甜牛奶球 ($15):呢個甜品賣相怪怪的,食落有一百分驚喜!!!真係要親身試過先體會到佢係無比既騷和極甜,我放完入口已立即吐左出來。雖然野食令我好失望,但和爸爸 MiMi傾得好開心,度過左一個開心既晚上。另外,我要多謝 MiMi請我食飯。
我地要左印度啤,芒果汁和菠蘿汁做飲品,但麻麻地。
最後我地試埋呢度既甜品印度炸甜牛奶球 ($15)
瑪莎拉燴雞 ($55) & 磨菠菜芝士 ($45)
芝士烤餅 (18) & 香濃腰果汁燴魚 ($65)
特濃鮮茄鑊仔燴羊肉 (60)
印度炸甜牛奶球 ($15)
特濃鮮茄鑊仔燴羊肉 (60)
2009-01-03 7 浏览
是晚四個單身中女,出街慶祝聖誕同新年。講左幾百次要食咖喱,今次終於排到。友人好細心,一早已選址,亦打電話定位,可惜餐廳話無得定,那我地最後等左半小時先有位(但點解人地可以定,要幾多人先定得呀?)。聽友人說及睇openrice先知芒果乳酪好出名,所以我地個個都叫左一杯。印度的芒果乳酪同超市乳酪好唔同,唔係好甜好"傑",無爆香果味,無果粒粒,但感覺清爽可口。碰過杯,食完胡椒餅,都要等好一陣子先有菜上。應該是即叫即做,但菜上時只是偏熱(唔係熱辣辣),有點失望。我地要了蕃茄辣魚、新德里羊、磨菠菜芝士來伴芝士和蒜蓉烤餅同印度炒飯。選了小辣的汁(因為大家唔食太辣),正合大家口胃。友人說羊太un(因為羊太瘦),魚少鯹,但我覺得兩樣都可以,只是磨菠菜芝士的芝士味不足,因為印度芝士似水牛芝士。胡椒餅太厚,尤其邊位有d硬;烤餅同飯倒不錯,餅不油香軟,飯少油乾身。個人覺得食物普通,但服務實在好。四人坐六人枱,舒舒服服。有兩個客人要求答枱,服務員以我地擺野為由拘絶了,很難得呢﹗
)。

• 芒果乳酪,烤餅,印度炒飯
2009-01-02 6 浏览
十月十二‧晴 對於重慶,只會想到咖哩,而這裡也真的是十行九檔,數也難數清有幾多的。平時我喜歡到處吃,但說起去重慶大廈吃咖哩,就只此一家,正是這裡。 又來吃,這次是因為友人開題,要我推介這裡的心水店,當然二話不說的,來了這裡。在樓下大堂,照例戰況劇烈,但只要用標準的廣東話說出「3樓C座」,星哥們就會有秩序的散開,由專人帶領上來。所以來這裡也不是傳說的恐怖,只要淡定,就有錢剩。 預早的訂了位,這裡是照例的爆滿。主理人占士來打招呼,他貴人事忙,也發福了。至於吃什麼,我也照例的交由他發辦,絕對信得過。吃著香脆的胡椒餅,拿了幾支眼鏡蛇Cobera,夠凍順喉,一飲而盡,乖乖的等吃是也。 下酒的,當然是幾味香口食物。先來一雞兩味,炸雞塊及爐烤雞。前者炸得外脆,內裡肉質軟嫩,美味。爐烤雞烤得香氣撲鼻,同樣是用乳酪醃得夠味又軟滑,高水準的。串燒魚是我在這裡最喜歡的烤物,因為同樣烤得香,魚肉更是嫩滑得可以。次次想問占士用的是什麼魚,他總是說一些不明白的文字,又寫不出,所以唯有繼續吃,繼續不明; 跟著而來的肉類菜色,朋友有辣友,又有不辣友,辣的來個香辣羊mutton vindaloo及辣汁蝦,不辣的來個也沒
十月十二‧晴

跟著而來的肉類菜色,朋友有辣友,又有不辣友,辣的來個香辣羊mutton vindaloo及辣汁蝦,不辣的來個也沒有難度,就來個腰果汁雞肉Chicken Korma及串燒芝士paneer tikka。是夜的羊肉仍然有水準,軟滑美味,而辣勁也足夠,喜歡辣的不容錯過;Chicken Korma是由腰果磨製的,汁香夠味,用這個腰果汁煮雞肉,更嫩滑。不過在我而言,感覺是膩了一點;這裡的串燒芝士味道略淡,是用上了茅屋芝士之故,胃納有限,只跟朋友分吃了一點就罷;辣汁蝦的焦點是辣汁而不是蝦,香料味道層次豐富分明,帶辣勁又美味,單是辣汁已經可以幹掉兩大件烤餅。而這裡的咖哩,也是現日即煮,不是煮了九年的咖哩膽,所以味道鮮濃,是較出色的;

說到烤餅,這裡的是現製即烤的。照例是蒜頭的芝士的原味的羊肉的一大籃,但我最喜歡的,還是這裡的sweet naan,已經說了好幾次原因,不再在這裡重複了;最後來個炒飯,長身的印度米,加上不少的香料,香味四溢,乾身有咬口,值得一試的。

最後的甜品,也是這裡的「sweetie duo」,自家製的印度雪糕Kufli及甜到痺的湯丸Gulab Jamun。相比之下,當然只吃前者,後者只是叫給未試過的朋友。不過其實兩者在這裡的原料也是相若的~就是練奶。

朋友們吃得滿意,價錢還是每人一百,總覺得是主理人少收了,謝謝
下酒良品的炸雞塊
不吃辣可吃這個串燒芝士
印式炒飯好吃!
沒有心水就問他~~James,主理人是也
下酒良品的炸雞塊
不吃辣可吃這個串燒芝士
印式炒飯好吃!
沒有心水就問他~~James,主理人是也
  • 串燒魚,爐烤雞,香辣羊,辣汁蝦,sweet naan
2008-12-31 14 浏览
重慶大廈有好多食咖喱ge印度餐廳....同事介紹呢間好正....咁就相約佢地一齊去試試....正宗ge印度咖喱都係第一次食....又真係幾好味....前菜有辣ge薯片....真係幾辣下....之後食左好多野....有咖喱角....鐵板魚 and 雞....仲有烤餅....烤餅仲有唔同ge醬點黎食....野飲方面就試左個芒果乳酸野飲....(唔多記得個名)都幾好飲....酸酸地幾開胃.....呢餐印度菜真係唔錯....如果唔係朋友介紹....都唔會去重慶大廈食咖喱....因為呢道比我ge感覺怪怪地....
重慶大廈有好多食咖喱ge印度餐廳....
同事介紹呢間好正....咁就相約佢地一齊去試試....
正宗ge印度咖喱都係第一次食....
又真係幾好味....

前菜有辣ge薯片....真係幾辣下....
之後食左好多野....
有咖喱角....鐵板魚 and 雞....仲有烤餅....
烤餅仲有唔同ge醬點黎食....

野飲方面就試左個芒果乳酸野飲....(唔多記得個名)
都幾好飲....酸酸地幾開胃.....

呢餐印度菜真係唔錯....

如果唔係朋友介紹....都唔會去重慶大廈食咖喱....
因為呢道比我ge感覺怪怪地....
重慶大廈正在裝修少了污湮脹氣好食, 真係好食尤其是tandoori燒雞唔會太乾, 保留肉汁, 好香只不過菜式已經被香港化了不是正宗印度菜少了特色
重慶大廈正在裝修
少了污湮脹氣

好食, 真係好食
尤其是tandoori燒雞
唔會太乾, 保留肉汁, 好香

只不過

咖哩羊
炒飯
naan
2008-12-20 19 浏览
昨天晚上相約朋友來了這裏食晚飯,有朋友成日都想嚟這裏,但她其他朋友不敢進入重慶大廈,所以沒有機會試咖喱,這次我們是在openrice check左呢間食評係最好的,所以就訂了這裏,本來有六個人的,已一早訂好了位,7:30的枱,但最後得三個人,我們自己入去時有個保安看到我們找地方於是叫我們上前跟一個印度人去撘電梯,已看到一條人龍在等,聽到很多人也說上三樓.一出電梯入餐廳已有full,已要等位,原來他說三個人不可訂枱,於是等了一會就有枱,只是7:15左右餐廳已full,在等位的時候看到不停有人來這裏.我們坐在入面的位置,這裏環境都幾好,都幾大,我們慢慢在看點甚麼,記得素咖喱角好像說好味的,於是叫了,每隻6元,朋友想食羊肉咖喱角,是28元有四隻的,我們三個人那她就說食2隻羊肉咖喱角,我跟另一個朋友就每人一隻素咖喱角及羊肉咖喱角,再叫了一個芝士烤餅,一個蒜蓉烤餅,一個瑪沙拉雞,一個椰汁咖喱魚,是中辣的但我們要了小辣,一碗白飯,因他們沒有給水我們,朋友說是否沒有水供應,所以叫了每人一杯飲品,我要了香蕉乳酪,朋友叫了一杯芒菓乳酪,另一個叫了檸樂,飲品好快就送來,還給了我們水,我的香蕉乳酪好味呀,好

我們坐在入面的位置,這裏環境都幾好,都幾大,我們慢慢在看點甚麼,記得素咖喱角好像說好味的,於是叫了,每隻6元,朋友想食羊肉咖喱角,是28元有四隻的,我們三個人那她就說食2隻羊肉咖喱角,我跟另一個朋友就每人一隻素咖喱角及羊肉咖喱角,再叫了一個芝士烤餅,一個蒜蓉烤餅,一個瑪沙拉雞,一個椰汁咖喱魚,是中辣的但我們要了小辣,一碗白飯,因他們沒有給水我們,朋友說是否沒有水供應,所以叫了每人一杯飲品,我要了香蕉乳酪,朋友叫了一杯芒菓乳酪,另一個叫了檸樂,飲品好快就送來,還給了我們水,我的香蕉乳酪好味呀,好重香蕉味,不會太甜,朋友的芒菓乳酪則不太像芒菓味,有種不知是甚麼的味道,不過都ok,素咖喱角及羊肉咖喱角來了,先試素咖喱角,好熱辣辣,好好味,是有些蔬菜在裏面,最好味是有咖喱薯蓉,不膩,朋友見我的素咖喱角那麼好味,都忍不住叫了一個來試,因她之前是說只食羊肉咖喱角的,羊肉咖喱角都好味,不過比較乾身,之後就等等等左一段時間,食物來了,這裏是每枱食物一起做,然後用托盤將全部食物一次過送到我們的枱上,我覺得這樣都好好,因不用分開食,可以所有都一起試到,先講烤餅,芝士的都幾好,但不是很重芝士味,都有幾多芝士在裏面的.份量都幾多,有四五塊,蒜蓉烤餅都好味,比芝士烤餅大塊,我想有三塊左右吧,不過都是味道不重的,但都好味.瑪沙拉雞是看食評說好味的,都幾辣,不過真係幾好味,好多汁,雞肉都幾淋及入味的,另一個椰汁魚則不是很辣因叫了小辣,全部都是魚肉,但魚肉都幾好味,夠淋入味,朋友說為甚麼這裏的咖喱都沒有配菜,只有肉,我想正宗的咖喱應是這樣吧,白飯都好大碗的,我們三個人都食唔晒d野.下次如果多幾個人可以叫多幾樣唔同款式的試下.食到差唔多9點,走的時候門口仲好多人等位呀.
2008-12-14 16 浏览
在引路人的指引下,順利來到,到時餐廳還有蠻多空位,看來是因為時間尚早,在淡藍色的燈光,柔和的印度音樂下,充滿氣氛,只是電視播著有線新聞,有點不合調兒。走進店子最內的六人桌,四個人坐得鬆動,坐下才細看到牆上不少印度掛畫,加上陣陣的咖哩香味,感覺十分對辦。最怕那些過於港式的外國菜,總是吃得不自在。 預計是一人一百內,不知菜式份量多少,先點了數樣起手式。素咖哩角,Tandoorie Chicken(天多尼雞脾,譯名不太清楚..),新德里咖哩羊,茄汁燴蝦,再加一客芝士薄餅。各人再點飲品,我和友人分別要了芒果乳酪,士多啤梨乳酪,及原先是點咖啡的,但侍應很熱情地說咖啡只是普通款式,推介馬沙拉茶,當然不能卻拒。 因為所以菜式都是即點即煮的,所以需時頗長,不過也不打緊,反正我們不趕。先來的是免費的胡椒脆餅,薄薄的一片,有點微辣,配上帶有薄荷味道的醬料,感覺不錯,作為開胃菜最好不過。 接著來的是飲料及素咖哩角,一人一隻,即炸好,十分燙口。外層是硬脆的,內裡是咖哩薯仔及豆泥,感覺充盈,但如吃多了,定會十分飽肚,故一個就好了。除了素咖哩角外,還有羊肉等選擇。 至於飲品方面,我這杯乳酪十分香甜,有著濃濃的芒果

至於飲品方面,我這杯乳酪十分香甜,有著濃濃的芒果味,只不過我覺得有點過甜,可能因為我不是甜舌頭的關係。友人的那杯士多啤梨也應該差不多,至於那杯有著強烈印度香料味道,看似對辦,友人不停地說印度味十足..

接上的是Tandoorie Chicken, 選的是雞脾位置,點了兩隻,一開二,剛好一人一件。Tandoorie是一種特別的炭烤方法,類似tikka。選了雞下脾,大大隻,吃起來滿足,皮帶著濃濃的炭烤味道,肉質也算嫩滑,但可能香料醃得不太夠,味道是淡了點,但整體是不錯的。

店方很細心地將Naan和各種菜式一齊上,兩個菜都是小辣的,但得出來的結果是不辣... 咖啡羊醬汁十分香濃,但一點也不辣,羊肉用上是羊腩位置,十分鬆化可口。至於茄汁燴蝦,個人來說比較失望,做得太過港式了,決不是傳統的印度菜,濃厚的茄汁底,加上印度的香料,帶有微辣的味道。蝦嘗不出是新鮮還是雪藏,但沒有雪味就可以了。兩個菜式配上Naan也是十分不錯,當然一客是不夠的,故多追加一客及印度炒飯。

遲來的印度炒飯是所有菜式中辣度最高的(其實也不是太辣...),飯是以咖哩香料加上蘑菇,青豆,肉絲,胡蘿蔔炒成的,香辣惹味,只是炒得濕了點,但也十分不錯了。

飽得要頂住肚子了,吃不下甜點。結帳是$393,剛好合乎預算,最後餘下的7元當作小費了,反正這頓飯吃得滿足,拿得光彩,給得願意。還有很多菜式未試,下次再來吧!

P.s 全部菜式都有列明辣度,是次的全是小辣程度,但是太輕了,下次可試中辣/大辣。另外,進大廈時千萬不要接傳單,否則就好像我一樣,會在大廈門口被7個包頭的男子圍住...未吃飯先嚇飽。

由於相片太大了....相片可以從http://ar-janwph1989.spaces.live.com/blog/cns!7F0682EE65604FFD!612.entry
(非会员)
2008-11-30 13 浏览
見咁多人話好食..我就去左試下..環境真係唔差,俾我想像中乾淨~冇叫到雞呀因為mom病左唔食得~~我地叫左:Mango Lassi & Banana Lassi ($25一杯) ....同第二度飲冇分別~洋蔥圈($25)..我覺得唔好食..果D炸粉D咪好似紙果D味咁>.<芝士nan(唔記得幾錢)...呢個幾好,都幾香芝士味呀..蒜茸nan(唔記得幾錢)...好似食緊蒜茸飽...只不過D飽唔同姐~(但係幾香既)腰果汁羊肉($60)...呢個麻麻...個汁好食..但D羊就冇咩羊味...un左D..好似chew緊瘦肉咁~羊肉咖哩角($3x蚊 4件)....都有羊味既...呢個羊味重過腰果汁羊肉(我覺我呢個最好食)素咖哩角(唔記得$6 定$7 一舊)...入面全部都係薯仔既= =..羊肉果個好食D!菠菜芝士(唔記得幾錢)...我覺得呢個一D都唔好食...D味食到我想嘔~蕃茄咖哩魚(唔記得幾錢)...只係一般...冇咩必要唔好叫..總括黎講,D野食唔係真係特別好食..我食過好多唔係咁出名既印度餐廳..都好過呢間..仲有D野分量太細...價錢又唔係特別平..好似果個腰果汁羊肉..其
見咁多人話好食..我就去左試下..
環境真係唔差,俾我想像中乾淨~
冇叫到雞呀因為mom病左唔食得~~

我地叫左:
芝士nan(唔記得幾錢)...呢個幾好,都幾香芝士味呀..

總括黎講,D野食唔係真係特別好食..我食過好多唔係咁出名既印度餐廳..都好過呢間..仲有D野分量太細...價錢又唔係特別平..好似果個腰果汁羊肉..其實只係羊肉粒..好似牛柳粒size咁..得6-7粒..但要$60 ( 所有羊肉都係$60) ..

埋單4百幾蚊... 好似叫左好多野食..但其實份量真係唔多..~
不過D service都幾好...尤其肥肥地果個..可能佢識講中文啦..佢又介紹我地食D咩~
但呢間野..我試過一次就夠....不過未試過既朋友,一試無妨既
  • 羊肉咖哩角
  • 芝士nan