2019-05-01 952 浏览
雞煲一直是我的最愛,這麼多好評的餐廳怎能錯過這裏的海鮮火鍋半放題套餐十分超值,每位只需288就可以任食雞煲就坐後,店員為我們送上椒鹽鮑魚仔,彈牙又惹味招牌麻辣雞煲上來後,店員教我們要每2分鐘開蓋炒一炒,共三次,之後加入豆卜就可享用,還可無限添食吃夠雞煲後,店員就為我們送上新鮮蟹窩花甲湯底!以原隻大蟹,搭配鮮甜花甲,加上番茄、薯仔、蘿蔔、馬蹄、粟米、秀珍菇等配料熬製,令湯底增添一份清香鮮甜自助調味吧提供的種類繁多,可自由搭配無酒精飲品可任意提取,還有自製的冰茶,清涼可口生猛海鮮拼盤絕不欺場,有龍蝦、蟶子等八款時令海鮮,全由門口的大魚缸取出,絕對新鮮本地手切牛頸脊油份充足肉味甘香有很多火鍋配料任食,店家貼心地標明最佳放湯時間還用豐富的蔬菜籃最後還會附上奶凍作為甜品,真的想保持纖瘦的身軀都難
雞煲一直是我的最愛,這麼多好評的餐廳怎能錯過
這裏的海鮮火鍋放題套餐十分超值,每位只需288就可以任食雞煲
就坐後,店員為我們送上椒鹽鮑魚仔,彈牙又惹味
招牌麻辣雞煲
新鮮蟹窩花甲湯底
自助調味吧提供的種類繁多,可自由搭配
無酒精飲品可任意提取,還有自製的冰茶,清涼可口
本地手切牛頸脊油份充足肉味甘香
有很多火鍋配料任食,店家貼心地標明最佳放湯時間
還用豐富的蔬菜籃
最後還會附上奶凍作為甜品,真的想保持纖瘦的身軀都難
2019-04-28
招牌麻辣雞煲
2019-04-21 112 浏览
逛完一下利東街吃晚餐,來到一間又有雞煲又有火鍋的餐廳,簡直一舉兩得~~雞煲前先有一碟泡菜,再上一碟鮑魚,鮑魚裡面軟滑,外面香脆。先上雞煲,炒了一會麻辣味出來,雞塊也有不少,也很入味。吃完雞煲後火鍋並不是就這樣加湯,侍應上另外一鍋,內裡有蟹、蜆、蔬菜等等,還有一個南瓜湯底的小熊,很有趣,加湯後它整個就熔掉了~~海鮮拼盤款式很多,有蟶子、蜆、龍蝦、蠔、魚、蝦,還有安格斯牛!隨即也上了小籠包,鯪魚球和蔬菜拼盤。材料很新鮮,蟶子、龍蝦、蜆都很爽口鮮甜。蟹也很大隻,肉質很厚實很新鮮。也可以加火鍋材料,金菇、墨魚丸、貢丸、芝士腸、雲吞、炸魚皮,飲品也可任飲,整個晚餐吃得很飽~大滿足~
逛完一下利東街吃晚餐,
來到一間又有雞煲又有火鍋的餐廳,
簡直一舉兩得~~

雞煲前先有一碟泡菜,再上一碟鮑魚,
鮑魚裡面軟滑,外面香脆。

先上雞煲,炒了一會麻辣味出來,
雞塊也有不少,也很入味。

吃完雞煲火鍋並不是就這樣加湯,
侍應上另外一鍋,內裡有蟹、蜆、蔬菜等等,
還有一個南瓜湯底的小熊,很有趣,
加湯後它整個就熔掉了~~

隨即也上了小籠包,鯪魚球和蔬菜拼盤。

材料很新鮮,蟶子、龍蝦、蜆都很爽口鮮甜。
蟹也很大隻,肉質很厚實很新鮮。

也可以加火鍋材料,
金菇、墨魚丸、貢丸、芝士腸、雲吞、炸魚皮,
飲品也可任飲,整個晚餐吃得很飽~大滿足~
2019-04-07
  • 雞煲
  • 新鮮蟹鍋花甲湯底
  • 生猛海鮮拼盤
2019-04-12 144 浏览
今日又去食我最鍾意嘅雞煲啦,今日食嘅係雞煲加海鮮火鍋半放題嘅形式,呢度座位都非常闊落, 裝修好特別, VIP房個名係改成體育室,電腦房,不禁令我想起學生時代嘅一啲事物雞煲😋😋我哋叫咗一個小辣嘅雞煲,上枱後需要隔一陣炒一炒,之後加埋油炸鬼落去再炒一炒,再焗多一陣咁就可以食得啦, 打開蓋香噴噴,佢嘅雞肉非常嫩滑,唔會話俾啲辣味搶走左應該有嘅肉味,加埋油炸鬼,油炸鬼脆脆的, 吸收左雞煲嘅汁嘅味道,好味到停唔到口新鮮蟹窩花甲湯底🦀🦀食完雞煲就可以開始火鍋啦, 呢個湯底材料豐富,有一隻蟹,花甲,南瓜, 蕃茄,薯仔等,最吸引嘅係一個用南瓜蓉整成嘅公仔,會放入去加熱然後慢慢溶化,公仔造型好得意,好可愛,見到佢溶真係有啲唔捨得,之後試下個湯底, 非常濃嘅南瓜味,好清甜健康海鮮拼盤🦞🦐呢個海鮮拼盤真係好靚,有龍蝦,聖子,海蝦,蜆,生蠔,魚,仲有兩塊紫淮山,海鮮都非常新鮮同大隻,雖然海鮮拼盤冇得再免費添加, 但係其實食曬呢度都好飽啦本地手切牛頸脊🥩🥩牛頸脊多雪花,食落啖啖油香, 爽口唔會韌,用嚟火鍋真係冇得頂小籠包, 鯪魚球👍🏼👍🏼想特別講一下呢個小籠包,用小籠包嚟打邊爐應該真係唔係度度都有,我都係第一次
今日又去食我最鍾意嘅雞煲啦,今日食嘅係雞煲加海鮮火鍋放題嘅形式,呢度座位都非常闊落, 裝修好特別, VIP房個名係改成體育室,電腦房,不禁令我想起學生時代嘅一啲事物

雞煲😋😋

新鮮蟹窩花甲湯底🦀🦀

海鮮拼盤🦞🦐

本地手切牛頸脊🥩🥩

小籠包, 鯪魚球👍🏼👍🏼
想特別講一下呢個小籠包,用小籠包嚟打邊爐應該真係唔係度度都有,我都係第一次試,小籠包打完邊路煮熟後,一樣做到裏面有湯汁,特別又好味

仲有好多其他配料可以任食, 當食到捧住個肚之後, 店員會為你送上每人一杯奶凍, 奶味濃郁, 呢個甜品為呢一餐添加完美🥰🥰
為食同事出差一週返來派手信,即打鑼打鑼打鼓話要食返香江美食。同事嘴刁刁又心多多,建議佢食雞煲加個邊爐。一講完見佢個樣已即變心心眼加流住口答 "Go Go Go"。未食雞煲先食個鮑魚小食,雖然唔係避風塘風味,不過加入大量炸蒜蓉酥炸,第一個小食已經充滿香港風味。招牌麻辣雞煲嘅香辣味道度更加食到回港同事耳仔喐,其實師傅嘅手勢更加值得讚。席前即煮香味已經引死人,入口雞嫩多汁。剛享受完雞煲,即來邊爐;新鮮蟹窩花甲湯底最過癮睇住熊仔造型南瓜融入浴。湯底有花甲與螃蟹真係有乜可能唔鮮甜。先雞煲後海鮮鍋,真係可以話好食到醉生夢死,眼見同事不斷將盆生猛海鮮拼盤放入個鍋。一件又一件嘅海蝦、蟶子、桶蠔、龍蝦、蚌、 脆鯇片放入口,可以肯定佢呢次公幹真係冇啖好食,而實際上個拼盤又真係件件多肉又新色鮮,又其係個脆鯇片,真係好耐未食過有今餐咁脆嘅鯇魚。話曬打邊爐又點可以冇牛肉呢,一碟手切牛頸脊,肉味重又有返少少咬口,我超鍾意。加埋灌湯小籠包、手打牛丸、豆腐、響鈴、炸魚皮,完全係大快朵頤嘅一餐。

新南苑火鍋好多年前坐落觀塘區已經幫襯過,最近喺香港區每兩三個月都會嚟幫襯一次,三百幾四百一位價錢合理,先來任食雞煲淨係食佢已經飽咗一半,眼闊肚窄的人唔好咁貪心,食兩三Round 夠喇,海鮮可能係龍蝦或者麵包蟹,睇你當日嘅運氣得到什麼, 呢個海鮮都唔錯好好味, 之後有任食火鍋配料有蝦, 丸,菜, 已經夠食,一定能夠盡興而回, 最後甜品時間, 幾次去都係牛奶布甸,唔知係咪得一款呢 , 好好味架,要問侍應攞俾你!可以食兩三樽,最完美了!
可愛小熊湯底
牛,  好味
可愛小熊湯底
牛,  好味
2019-04-01 100 浏览
好耐冇食雞煲同打邊爐,近近哋去咗灣仔食雞煲。有雞煲食又可以打埋邊爐,仲系放題啱曬我。環境好似重返校園,有唔同課室,體育美術......食用器皿醬料整潔。以人頭計,有個酥炸鮑魚,鮑魚爽口彈牙,唔油膩。招牌麻辣雞煲 (小辣)因為有店員同我哋全天候炒個雞煲,所以啲雞好嫩口,加入個特別慨油炸鬼,真係好棧鬼! 而且份量都幾多。兩個人剩食雞煲已經覺得飽,不過個煱有個好吸引的海鮮拼盤,所以我留左肚食。新鮮蟹窩花甲湯底只蟹都好大隻,而且有只好可愛慨小豬,原來係由南瓜蓉製成。海鮮加埋南瓜豬骨湯底,健康又美味。生猛海鮮拼盤帶子、蝦、蟹、蠔、花甲都好新鮮甜美, 花膠筒好彈牙。蔬菜盤翠翠綠綠,爽口甜。本地手切牛頸脊,唔會有筋,亦都唔會黐牙,肉質軟腍。有heart甜品就係牛乳杯,口感都幾滑。食完個雞煲再食埋個火鍋,個肚都冇幾多空間剩呀! 叫唔到其他火鍋料,亦都唔可以任飲果汁、汽水或涼茶喇! 只係好簡單揀咗一款lime soda 。

以人頭計,有個酥炸鮑魚,鮑魚爽口彈牙,唔油膩。
生猛海鮮拼盤
帶子、蝦、蟹、蠔、花甲都好新鮮甜美, 花膠筒好彈牙。
蔬菜盤翠翠綠綠,爽口甜。
本地手切牛頸脊,唔會有筋,亦都唔會黐牙,肉質軟腍。
有heart甜品就係牛乳杯,口感都幾滑。
2019-01-17
2019-03-31 1462 浏览
朋友的生日飯找了這家雞煲+海鮮火鍋的組合, 正迎合朋友喜歡豐富及多種類的喜好. 店子的內籠格局走台式主題咖啡廳風. 店子外的魚缸亦有不少海鮮. 這晚點的是這款海鮮火鍋放題半放題套餐. 如大部份較高質素的放題一樣, 提供大量冰凍飲料及涼茶. 任食的點菜紙, 一張是新鮮而較貴需加錢點的食材. 而另一張是任點任食, 裡頭亦有不少不錯的食材. 這裡的吃法是先吃雞煲, 然後打邊爐. 做得香辣香噴噴的雞煲, 點了小辣, 辣度剛剛好, 連不愛吃辣的朋友也吃得大呼過癮. 而這個雞煲是任點任吃的. 湯底則點了新鮮蟹鍋花甲湯底, 裡頭放了整整一頭蟹, 還有花甲. 湯底則是南瓜蓉做成的小熊, 紅蘿蔔, 蕃茄, 粟米, 洋蔥等, 相當清甜. 以任食火鍋來說, 竟然先送上一碟手切牛頸脊, 實在難得. 海鮮拼盤有數種海鮮, 花膠, 龍蝦仔, 蠔, 蟶子, 脆鯇, 貴妃蚌, 蝦. 蔬菜併盤的蔬菜頗新鮮. 第一次試小籠包打邊爐, 外皮要用較點心用的厚, 灼出來裡頭充滿肉汁挺好吃. 炸魚皮質量不錯, 响鈴則普通. 脆骨腩十分爽脆, 質素高. 雲吞及肉丸都不錯. 這裡竟然有價值不菲的龍躉片, 質素高很好吃, 這晚重覆點了
店子的內籠格局走台式主題咖啡廳風.
店子外的魚缸亦有不少海鮮.
這晚點的是這款海鮮火鍋放題放題套餐.
如大部份較高質素的放題一樣, 提供大量冰凍飲料及涼茶.
而這個雞煲是任點任吃的.
新鮮蟹鍋花甲湯底
以任食火鍋來說, 竟然先送上一碟手切牛頸脊, 實在難得.
海鮮拼盤
蔬菜併盤
蔬菜併盤的蔬菜頗新鮮.
炸魚皮質量不錯, 响鈴則普通.
脆骨腩十分爽脆, 質素高. 雲吞及肉丸都不錯.
這裡竟然有價值不菲的龍躉片, 質素高很好吃, 這晚重覆點了4遍.
海膽丸質素ok, 魚皮餃質素不錯.
自家製牛乳布甸的質素比得上甜品店, 有過之而無不及. 本來已極飽都吃得下.
有淡淡牛奶味, 又滑又香.
走時不禁問一問店員有沒有包房, 看了其中一間房的外觀, 相當整潔.

埋單加上服務費, 每人大約要$350, 比一般放題略高, 但食物的質, 量俱佳.
2019-03-10
新鮮蟹鍋花甲湯底
2019-03-28 91 浏览
灣仔呢間放題雞煲好出名,一直都想試,終於決定約埋同事一齊去食。門口見到好多生猛海鮮,侍應們都從裡面拿海鮮出來交由廚房處理。我哋6:30去到,叫咗個半放題套餐,三個人以上可以再任選湯底作打邊爐之用,我哋揀咗新鮮蟹鍋花甲湯底。先來兩個酥炸飽魚作前菜。脆卜卜又彈牙,避風塘制法當然惹味。雞煲再上場,侍應話等2分鐘再揭蓋炒一炒,之後再等3分鐘加入油炸鬼再炒一炒再焗一陣。炒嘅時候已經聞到香濃麻辣味。果然,雞件非常惹味濃郁,我哋選了微辣,少少辣,但麻辣卻香口非常。雞煲是任食的,食了2 round便收手了,轉攻打邊爐。換上蟹鍋花甲湯底,見到南瓜熊熊好cute,裡面仲有大蟹同花甲。侍應將橙色的湯底倒至浸沒南瓜熊熊,再待它煲滾。然後海鮮併盤送上,裡面有龍蝦、帶子、海蝦、蠔、花膠、蜆和脆魚片。超靚手切牛肉片。再送上兩個鯪魚球及小籠湯包。而其他打邊爐的配料則是任叫。當中包括韓國芝士拉麵。龍蝦新鮮彈牙,十分鮮甜。正!帶子煮3分鐘食得,大隻之餘仲脆口鮮甜。蠔漲卜卜,每口都是蠔鮮味!2百幾蚊可以食到新鮮海鮮、惹味雞煲同放題邊爐,我下次會再來。

先來兩個酥炸飽魚作前菜。脆卜卜又彈牙,避風塘制法當然惹味。

超靚手切牛肉片。
再送上兩個鯪魚球及小籠湯包。
而其他打邊爐的配料則是任叫。
當中包括韓國芝士拉麵。

龍蝦新鮮彈牙,十分鮮甜。正!
帶子煮3分鐘食得,大隻之餘仲脆口鮮甜。
蠔漲卜卜,每口都是蠔鮮味!
2百幾蚊可以食到新鮮海鮮、惹味雞煲放題邊爐,我下次會再來。
2019-03-26 72 浏览
好抵食 好抵食 好抵食!要講3次因為好重要!一行11人要食飯真係好難諗, 卜間打邊爐就最方便起碼唔會嘈襯人啊痳今次有朋友拉大隊話食新南苑一去到就首先黎個雞煲頂住肚先, 唔洗等齊人架啦~~原來新南苑既雞煲係會加D油炸鬼落去吸吸D油, 吸左D油會唔會健康D我就唔知不過好彩有問, 如果唔係就連油食埋架啦食完一煲唔夠侯? 哈! 佢地連雞煲都係任食架~隨便ENCORE!食完雞煲之前就到期待既海鮮火鍋出場!服務員哥哥一放底個鍋就到好打耳既MINION, 的確好有心思!至於海鮮每一樣都好新鮮, 而且係按人頭計既, 大家唔洗爭啊~
好抵食 好抵食 好抵食!要講3次因為好重要!

一行11人要食飯真係好難諗, 卜間打邊爐就最方便
起碼唔會嘈襯人啊痳

今次有朋友拉大隊話食新南苑
一去到就首先黎個雞煲頂住肚先, 唔洗等齊人架啦~~
不過好彩有問, 如果唔係就連油食埋架啦

食完雞煲之前就到期待既海鮮火鍋出場!
2019-02-16
2019-03-21 82 浏览
我是一個火鍋精,很喜歡打邊爐。 朋友介紹新南苑,於是來試試。 雞煲任食,海鮮丶牛肉按人頭給,另有一些任吃火鍋配料。 雞煲味道不錯,海鮮相當新鮮,都有龍蝦鮑魚蟶子蜆等。 重頭戲莫過於那個蟹蜆湯底,上枱見到一隻可愛熊仔,已經很開心,湯底清甜而不膩,喜歡吃清淡一點的這個推介啊! 其他火鍋配料都有雜丸、餃子、雜菜和魚蝦豬等。 約十款飲料可無限飲,埋單還有甜品送。這個半放題式火鍋套餐是$288加一,可以吃三小時,我覺得價錢合理。 應該會再來的!
這個半放題火鍋套餐是$288加一,可以吃三小時,我覺得價錢合理。 應該會再來的!
2019-03-20 90 浏览
今次係第二次黎食,朋友話想食雞煲,我就推薦食呢間門口既魚缸已經有好多生猛龍蝦係度呢個價錢真係好抵食雞煲任食,食完雞煲再轉湯底打邊爐咁就唔會咁油膩任食火鍋料既選擇都唔少仲有welcome dish食:椒鹽鮑魚我地要左中辣,呢個雞煲特別香要炒3次先食得!同埋啲雞件都無哂雞皮唔驚肥膩啦!雞肉吸哂啲汁,正呀我地要左蟹窩花甲湯底,仲有應節既豬年南瓜🎃冰好有睇頭,又好足料,個湯都好濃郁海鮮併盤夠哂新鮮,有龍蝦、蟶子、海蝦、花膠、蠔、蚌仔海蝦&脆鯇片都係可以無限添食的手切牛頸脊肥瘦分明,好有牛味好少會有刀削麵黎打邊爐,原來係咁好食的
今次係第二次黎食,朋友話想食雞煲,我就推薦食呢間

門口既魚缸已經有好多生猛龍蝦係度

呢個價錢真係好抵食
雞煲任食,食完雞煲再轉湯底打邊爐
咁就唔會咁油膩
任食火鍋料既選擇都唔少
仲有welcome dish食:椒鹽鮑魚

我地要左中辣,呢個雞煲特別香
要炒3次先食得!同埋啲雞件都無哂雞皮
唔驚肥膩啦!雞肉吸哂啲汁,正呀

我地要左蟹窩花甲湯底,仲有應節既豬年南瓜🎃冰
好有睇頭,又好足料,個湯都好濃郁

海鮮併盤夠哂新鮮,有龍蝦、蟶子、海蝦、花膠、蠔、蚌仔
海蝦&脆鯇片都係可以無限添食的

手切牛頸脊
肥瘦分明,好有牛味

好少會有刀削麵黎打邊爐,原來係咁好食的

2019-03-19
2019-03-16 71 浏览
是晚約了朋友聚舊,選了一間食雞煲的餐廳。*避風塘鮑魚這是前菜,很有避風塘的味道;而且鮑魚煮得都夠軟,口感都算爽。*招牌雞煲由於我兩都不太食辣,所以選了一個不辣的雞煲;雞球很滑,熟得剛剛好,而且醃得很入味。還有要放落雞煲一起煮的,類似油炸鬼。*生猛海鮮拼盤海鮮拼盤有帶子、龍蝦、蜆、蠔、魚泡和魚;帶子大大隻,爽口彈牙;龍蝦很濃蝦味,肉質彈牙;蜆小小的,很鮮甜。魚肉沒有骨,不錯不錯。*本地手切牛頸脊牛頸脊肥瘦均勻,肉質軟軟的,而且肉味很香濃。*自助海鮮配料其實食完雞煲我兩已經飽了一半,所以火鍋沒有吃太多。一個像小籠包的,其實它真的是一個小籠包,用焗的方式煮,所以控制不好就穿了。雜菜盤,有油墨菜、生菜等,可以好好消化一下肉類。金菇和響鈴都是不可以沒有的;響鈴不算太油。還有冰豆腐和芝士脆皮腸這些火鍋必食配菜。
是晚約了朋友聚舊,選了一間食雞煲的餐廳。

*避風塘鮑魚
這是前菜,很有避風塘的味道;
而且鮑魚煮得都夠軟,口感都算爽。

*招牌雞煲
由於我兩都不太食辣,所以選了一個不辣的雞煲
雞球很滑,熟得剛剛好,而且醃得很入味。
還有要放落雞煲一起煮的,類似油炸鬼。

*生猛海鮮拼盤
海鮮拼盤有帶子、龍蝦、蜆、蠔、魚泡和魚;
帶子大大隻,爽口彈牙;
龍蝦很濃蝦味,肉質彈牙;
蜆小小的,很鮮甜。

魚肉沒有骨,不錯不錯。

*本地手切牛頸脊
牛頸脊肥瘦均勻,肉質軟軟的,而且肉味很香濃。

*自助海鮮配料
其實食完雞煲我兩已經飽了一半,所以火鍋沒有吃太多。

雜菜盤,有油墨菜、生菜等,可以好好消化一下肉類。

金菇和響鈴都是不可以沒有的;
響鈴不算太油。

還有冰豆腐和芝士脆皮腸這些火鍋必食配菜。
2019-02-18
一個放題,可以滿足兩個人要求!話說朋友在灣仔上班,他說午間有時會跟同事大夥兒去新南苑吃午餐,雞煲不錯吃!我卻是火鍋愛好者,得知新南苑有雞煲火鍋放題,立即訂位去大擦一餐!餐廳把內部裝修成一間學校的模樣,有電腦房等,其實是包廂,很有特色呢!放題包任飲,有各種茶和汽水,也有自家涼茶!招牌雞煲有不同辣度,我們選了小辣!雞煲是無限食的啊!來到是半熟,隔一會便要搞動一下,未食已感到香氣撲鼻!最後加上超脆口的油炸鬼,我很喜歡!味道惹味,想不到雞十分鮮嫩!現在灣仔分店會每位客人送上一隻椒鹽鮑魚,外面炸到脆卜卜,咬落煙韌彈牙,好好吃!如果吃不完雞煲,可以先放一邊,開始火鍋先一邊再吃!湯底不得了,蟹鍋花甲湯底,有一隻蟹,蜆,紅蘿蔔,蕃茄,薯仔,南瓜等,湯底鮮味十足!套餐有小籠包,用小籠包打邊爐幾有特色,裡面有湯汁!我最期待的畫面出現了,生猛海鮮拼盤,有龍蝦,聖子,海蝦,海蜆,生蠔和龍躉!生蠔的蠔味好重,又新鮮飽滿!聖子好大隻,滾1分鐘就得,爽口彈牙!本地手切牛頸脊也很不錯,肉味濃,嫩滑!另外任食的免費配料也有很多,吃到肚子撐撐的!最後還有一人一奶凍,朋友超喜歡,奶味濃!

放題包任飲,有各種茶和汽水,也有自家涼茶!

招牌雞煲有不同辣度,我們選了小辣!
雞煲是無限食的啊!
來到是半熟,隔一會便要搞動一下,未食已感到香氣撲鼻!

最後加上超脆口的油炸鬼,我很喜歡!
味道惹味,想不到雞十分鮮嫩!

如果吃不完雞煲,可以先放一邊,開始火鍋先一邊再吃!

套餐有小籠包,用小籠包打邊爐幾有特色,裡面有湯汁!

本地手切牛頸脊也很不錯,肉味濃,嫩滑!

另外任食的免費配料也有很多,吃到肚子撐撐的!

最後還有一人一奶凍,朋友超喜歡,奶味濃!
2019-03-14
  • 生猛海鮮拼盤
2019-03-15 641 浏览
跟朋友去食呢間新南苑👯‍♀️,其實之前喺唔同嘅WhatsApp group 都見過呢一間餐廳🍴,佢永遠都係我哋re-u 餐廳嘅提名之一😂。但係最後都冇揀到佢,今次就同朋友一齊試吓。咁啱大家喺灣仔返工,又得知佢係灣仔有一間分店。😍由於放工即刻過嚟,所以好容易攞位。我哋食到一半嘅時候都差唔多滿晒座。🈵呢度特別嘅位係佢嘅房數目都比較多,目測都有三至四間房。😋嚟呢度梗係食佢個海鮮火鍋半放題套餐!🦀🦞🦐呢個套餐包左好多嘢,滿足晒我哋三個願望❤️。⭐️麻辣雞煲🐔呢到要多少少手動,隔幾分鐘要炒一次,一共炒三次,最後一次就要落埋油炸鬼。一開嗰陣雞煲味超香,叫咗個小辣都已經覺得幾辣,可能我渣。🙈但係啲雞幾滑,讚。😋⭐️海鮮拼盤❤️佢d海鮮真係好鮮甜。咁佢又真係真材實料嘅,又有鮑魚又有龍蝦,入嚟嘅時候都已經見到一個大魚缸,食材相當新鮮。提供嘅種類又多又好食,其實食完呢一輪都飽咗一半。😂⭐️海鮮火鍋一黎到就覺得好可愛,有一隻熊仔坐咗喺度,好萌啊。😍呢個湯底仲有好多料,蟹同蜆等,之後服務員就會幫我地落南瓜湯,個湯底啱啱好唔會搶到海鮮嘅鮮甜味。🦀😋⭐️本地手切牛頸脊🐮呢個本地牛同平時食嗰啲日式牛唔同,佢比較厚切而且牛味較濃,
😋嚟呢度梗係食佢個海鮮火鍋放題套餐!🦀🦞🦐呢個套餐包左好多嘢,滿足晒我哋三個願望❤️。

⭐️麻辣雞煲🐔

⭐️海鮮拼盤❤️

⭐️海鮮火鍋

⭐️本地手切牛頸脊🐮
呢個本地牛同平時食嗰啲日式牛唔同,佢比較厚切而且牛味較濃,脂肪組織都冇日本牛咁多,所以好有飽腹感。

⭐️任食追加

⭐️飲品

⭐️甜品
庆祝纪念
生日
女友公司剛由尖沙咀搬到灣仔不到一個月,  她已收到風,  於盧押道 有間 新南苑私房菜火鍋鷄煲, 好食又抵食, 我們要去見識一下. 踏進門,  見餐廳有大大個魚缸養住海鮮, 好生猛,  女友話海鮮必要食. 檯上餐牌, 龍蝦, 鮑魚, 象拔蚌刺身極吸引.  再看海鮮火鍋, 樣樣岩食, 但只有兩個人, 我地叫左半自助海鮮火鍋, 雞煲火鍋配料任食.......至正.餐前小食有花生, 木耳.  油炸鬼是火煱/雞煲適 用,  好吸引.雞煲 點了小辣.  打開蓋立即香噴噴, 熱辣辣, 雞肉嫩滑,  調味小辣夠惹味,  份量大,  好食.   約 15 分鐘, 隨即 新鮮蟹花甲海鮮湯底送到.  材料十分豐富, 有一隻蟹, 花甲, 蕃茄, 粟米, 紅蘿蔔,更特別是有造型南瓜熊仔, 好搶眼.  湯底材料好新鮮, 湯好甜. 海鮮登場了 -  新鮮海鮮拼盤 有本地新鮮青龍蝦,  生蠔,  海蝦, 花甲, 脆肉鯇, 蟶子王, 蜆. 種類多, 份量足, 海鮮夠新鮮.女友最愛 海蝦,  蟶子王.   海蝦隻隻新鮮生猛, 入口彈牙.我最愛龍蝦,  大啖肉.雖然飲品都係任飲, 但我們喜歡啤酒, 所以自費也值得.
女友公司剛由尖沙咀搬到灣仔不到一個月,  她已收到風,
檯上餐牌, 龍蝦, 鮑魚, 象拔蚌刺身極吸引.

再看海鮮火鍋, 樣樣岩食, 但只有兩個人,

更特別是有造型南瓜熊仔, 好搶眼.
湯底材料好新鮮, 湯好甜.
海鮮登場了 -  新鮮海鮮拼盤
種類多, 份量足, 海鮮夠新鮮.
我最愛龍蝦,  大啖肉.
雖然飲品都係任飲, 但我們喜歡啤酒, 所以自費也值得.   Cheers !!
本地手切牛頸脊
打邊爐一定要有牛肉 , 色澤靚好鮮紅,
牛肉嫰滑, 牛味濃.   有入口即溶嘅感覺.
任食配料 有丸類, 蔬菜, 麵.   我們叫了手打丸,  厚切午餐肉
每人一個酥炸鮑魚,  爽口彈牙, 唔油膩.  重乏吃得鮮.
炸魚皮
打邊爐必備, 香脆而且塊塊完整.
也不可少.  鮮嫩翠綠.  爽口.
韓國芝士麵, 好稔滑
厚切午餐肉, 質素都唔錯.
今晚呢餐食到我哋好飽, 大滿足 !
  • 雞煲
  • 龍蝦