2019-03-28 91 浏览
灣仔呢間放題雞煲好出名,一直都想試,終於決定約埋同事一齊去食。門口見到好多生猛海鮮,侍應們都從裡面拿海鮮出來交由廚房處理。我哋6:30去到,叫咗個半放題套餐,三個人以上可以再任選湯底作打邊爐之用,我哋揀咗新鮮蟹鍋花甲湯底。先來兩個酥炸飽魚作前菜。脆卜卜又彈牙,避風塘制法當然惹味。雞煲再上場,侍應話等2分鐘再揭蓋炒一炒,之後再等3分鐘加入油炸鬼再炒一炒再焗一陣。炒嘅時候已經聞到香濃麻辣味。果然,雞件非常惹味濃郁,我哋選了微辣,少少辣,但麻辣卻香口非常。雞煲是任食的,食了2 round便收手了,轉攻打邊爐。換上蟹鍋花甲湯底,見到南瓜熊熊好cute,裡面仲有大蟹同花甲。侍應將橙色的湯底倒至浸沒南瓜熊熊,再待它煲滾。然後海鮮併盤送上,裡面有龍蝦、帶子、海蝦、蠔、花膠、蜆和脆魚片。超靚手切牛肉片。再送上兩個鯪魚球及小籠湯包。而其他打邊爐的配料則是任叫。當中包括韓國芝士拉麵。龍蝦新鮮彈牙,十分鮮甜。正!帶子煮3分鐘食得,大隻之餘仲脆口鮮甜。蠔漲卜卜,每口都是蠔鮮味!2百幾蚊可以食到新鮮海鮮、惹味雞煲同放題邊爐,我下次會再來。

先來兩個酥炸飽魚作前菜。脆卜卜又彈牙,避風塘制法當然惹味。

超靚手切牛肉片。
再送上兩個鯪魚球及小籠湯包。
而其他打邊爐的配料則是任叫。
當中包括韓國芝士拉麵。

龍蝦新鮮彈牙,十分鮮甜。正!
帶子煮3分鐘食得,大隻之餘仲脆口鮮甜。
蠔漲卜卜,每口都是蠔鮮味!
2百幾蚊可以食到新鮮海鮮、惹味雞煲放題邊爐,我下次會再來。