2020-05-26 1073 浏览
今日要去政府大樓度整野,去完之後又想打邊爐又想食粥,聽聞係灣仔有間好出名用粥底打邊爐既於是就去啦,係大皇東街既一間粥店黎,估唔到係個度有得打😂咁撞正我係晚飯時間去,就要排左一陣先入到去,但見無乜人打以為去錯,其實可能係天氣太熱無人打姐😆😆佢好明顯係一間老字號既店舖將最新鮮既材料掛晒出黎😍店員好好招呼,慢慢介紹啲食物,好多料都可以雙拼又可以試多啲野👍🏼店員又會講下幾時加料落去,要煮幾耐,等我地食得好放心👏🏼個豉油應該特別調過,令食物更有鮮味個粥底好線,仲加左啲果皮落去個雞好滑好多油,令到個粥更好味最後記得食埋個粥底呀😆😆
店員又會講下幾時加料落去,要煮幾耐,等我地食得好放心👏🏼
個豉油應該特別調過,令食物更有鮮味
個粥底好線,仲加左啲果皮落去
個雞好滑好多油,令到個粥更好味
最後記得食埋個粥底呀😆😆
2020-05-11
2020-05-12 681 浏览
放工想食下粥,點知老公出嚟接我收工。佢就話想食新九記嘅粥底打邊爐😅以前就成日去,真係好耐無食啦!最鐘意佢個滑牛同新鮮雞,因為得兩個人食,所以就叫左呢個嘅雙併啦。店員教我地落左一半雞先,就會好似雞粥底咁。鮮味好多!啲牛同雞得佢滾20分鐘就食得啦!好滑~另外,叫左一個以及弟set, 有豬心豬潤,豬肉丸,豬肉,豬粉腸。超正。至於個粥底,好綿,未放料落去碌都已經好夠味!最鐘意佢有放好多陳皮絲,令到個粥更香濃🥰

2020-05-07 747 浏览
踏入五月份夏天亦都開始來臨,🌞🌞🔥🔥今天錄得今年暫時最熱的溫度34度,🌋🔆天氣太熱,個人都冇乜胃口,於是收工就叫外賣!呢間鋪頭於灣仔都有甘上下歷史,但一直無機會試吓,今日有拿,結果😥下單大約半個小時左右送到過來,🏃🏃先食及第粥,👅首先粥底偏淡,但無化水👍🏻內臟亦都好足料,分別有:豬心,粉腸,豬肝,肉丸,肉片!👍🏻👍🏻有別於坊間只得兩三款材料,呢度係有誠意的,低讚但驚喜黎拿,途中發現一條長髮,仲要長到女人頭髮甘長🤢🤢我估煮粥嗰位,肯定係女人🤔🤔點解廚師要帶帽呢?就係怕有呢啲情況發生!下次真係要注意⚠️再到炸醬麵加豬手! 本身就47蚊,加兩件豬手就20蚊共67蚊😲😲豬手好食,膠質得重,食得出有陳皮的味道!👍🏻但質地過淋,本人喜歡不太淋的!個人口味,不能作準😂😂炸醬偏柴,看上去好似瘦肉甘,🥶顏色是棗紅色,亦都小見🤫個麵就淋到河粉甘,加埋啲炸醬同豬手汁,口感一pat pat甘,兩淡放棄!下次外賣都吾好叫麵了😰始終要經歷半小時!我明白吾關店家事的但佢撈麵個湯就真係吾得囉,完全水一樣甘淡,亦飲吾出蝦籽,大地魚等等的味道!這點希望可以改善,🙏總括嚟講出品唔太差,可以再encore的😀
踏入五月份夏天亦都開始來臨,🌞🌞🔥🔥
今天錄得今年暫時最熱的溫度34度,🌋🔆
天氣太熱,個人都冇乜胃口,
於是收工就叫外賣!

及弟粥
下單大約半個小時左右送到過來,🏃🏃
先食及第粥,👅
首先粥底偏淡,但無化水👍🏻
有別於坊間只得兩三款材料,呢度係有誠意的,低讚

但驚喜黎拿,途中發現一條長髮,仲要長到女人頭髮甘長🤢🤢
我估煮粥嗰位,肯定係女人🤔🤔
點解廚師要帶帽呢?就係怕有呢啲情況發生!
下次真係要注意⚠️

再到炸醬麵加豬手!
本身就47蚊,加兩件豬手就20蚊
共67蚊😲😲

豬手好食,膠質得重,食得出有陳皮的味道!👍🏻
但質地過淋,本人喜歡不太淋的!
個人口味,不能作準😂😂

炸醬偏柴,看上去好似瘦肉甘,🥶
顏色是棗紅色,亦都小見🤫

個麵就淋到河粉甘,
加埋啲炸醬同豬手汁,口感一pat pat甘,兩淡放棄!
下次外賣都吾好叫麵了😰始終要經歷半小時!
我明白吾關店家事的

但佢撈麵個湯就真係吾得囉,完全水一樣甘淡,
亦飲吾出蝦籽,大地魚等等的味道!

這點希望可以改善,🙏

總括嚟講出品唔太差,可以再encore的😀

2020-01-22 678 浏览
係灣仔附近番工,食晏成日經過呢個粥鋪,無意中聽同事原來係老字號,今晚趁星期五就同同事放工去食下。.見到有粥底火鍋咁特別,即刻決定試下。.爽脆鯇魚皮 $35粥底未黎之前,叫左碟小食,新鮮鯇魚皮以蔥、薑絲、辣椒 及 豉油拌勻,好食。.粥底有加到果皮,中醫角度可以去寒理氣。.火鍋配料揀左特選本地雞 拼 手切牛肉 $170 雙拼加$25.店員介紹要等粥滾起,先落雞,令粥有雞味。雞肉嫩滑,果然係靚雞。.手切牛肉半份都好多,放入粥滾熟後好滑有牛肉味。.招牌及第 (肉丸、肉片、豬潤、豬心、豬粉腸)$130講到煲粥,一定唔少得及第粥啦!新鮮手打肉丸、爽口豬心、大大塊豬潤 都係我鍾意既。.最後緊係要食一碗又綿又充滿鮮雞、手切牛肉 同埋 及弟精華既粥,好滿足呀。
見到有粥底火鍋咁特別,即刻決定試下。

爽脆鯇魚皮 $35

粥底有加到果皮,中醫角度可以去寒理氣。

手切牛肉半份都好多,放入粥滾熟後好滑有牛肉味。

招牌及第 (肉丸、肉片、豬潤、豬心、豬粉腸)$130

2020-01-17
2020-01-22 461 浏览
晚上七點來到,望入去只見大概兩至三張枱有客,問問店員有無兩位粥底火鍋,店員立即回覆有,正等待安排坐位時,櫃枱那女士知道只得2位後,隨即說:「唔做2位生意,2位生意唔做。」由未轉手食到現在,估唔到會有咁樣嘅新規矩,莫名其妙!
由未轉手食到現在,估唔到會有咁樣嘅新規矩,莫名其妙!
2020-01-15
2020-01-06 1788 浏览
可能是天生辛苦命,每次一放假就會有點小毛病,book 咗嚟灣仔睇醫生,晚餐也就順便在附近解決。老公提議去吃粥麵,上網搜尋,見到有人介紹這間老字號粥麵店「新九記」,據說是由七十年代車仔檔起家一直經營到而家。嘩!果然是老字號,就一於過去試試,睇下有幾好食。店舖位於大王東街,由門面到店內都保持舊式嘅裝修,既平實又不花巧,很有街坊老店格局。先細心研究一下餐牌,除了主打的粥品和麵食外,店舖還有精選湯飯和多款滋味美食,如柱侯筋腩、南乳豬手、皮蛋酸薑等供應,款式非常之多,令人目不暇給。樣樣都想食,一口氣點咗 5 款,包括有南乳豬手、柱侯牛筋腩、炸醬麵、魚腩豬心粥同上湯淨雲吞。先來的南乳豬手 ($65) 同柱侯筋腩,均以闊口大碗盛載。豬手賣相很吸引,大大件,炆得夠曬火喉,軟腍入味,皮爽膠重,而南乳亦落得剛好,輕輕吊出滋味。至於柱侯筋腩 ($65) 亦相當之有水準,褐色的柱侯醬,豉味香濃,入口醇厚,鮮甜甘滑,每一口都可以感受到柱侯醬的美味,濃而不鹹。牛腩肉質鬆軟,咬下不韌,食落不黐牙,而牛筋亦膠質豐腴,入口即化。醒胃炸醬麵 ($36),好耐無食過炸醬麵,所以碗麵一上檯就第一時間試試。味道果然不錯,麵條做
醒胃炸醬麵 ($36),好耐無食過炸醬麵,所以碗麵一上檯就第一時間試試。味道果然不錯,麵條做得相當出色,夠細夠爽,而且拋得夠曬乾身,完全無鹼水味。炸醬有別坊間,肉絲粗粗,卻軟嫩不柴,肉質滑溜帶油香,而且甜酸汁味道恰到好處,酸香帶微辣,撈麵品嚐份外開胃。
粥品是店舖招牌作,當然不可以錯過。點了魚腩豬心粥 ($58),粥底果然精采,煲得夠曬火喉,入口連綿稠滑,不但有魚肉的鮮甜,而且還帶陣陣腐竹香。以開邊切法的豬心撈起時還是赤紅色,本來擔心會太生,吃時發現完全不會,口感非常爽脆,食得出鮮味。魚腩咬落超滑,夠厚肉又魚油重,配沾上魚肉的粥底吃,鮮甜惹味!
上湯淨雲吞 ($36),雲吞紮實形靚,有金魚散尾,外皮咬落好薄,餡料用的雖是冷藏蝦,但份量足、件頭大,一碗有 8 粒,絕不欺場,而且湯底很清甜,大地魚香四溢。
我們來到時只是剛好六點過外,但離開時已經坐滿食客,足見店舖非常旺場。
2020-01-06
2019-12-30 390 浏览
今晚天冷冷老公提議去食粥,經過見到佢公司附近有間叫新九記就入去試舖面唔太,但原來入到去都唔算好細嘅有位最好坐裏面,無咁迫見到menu的圖片已經好吸引,見到樣樣都想食我地點了以下食物粥灼魚腩勁好味,愛多蔥的我非常開心🥳魚腩熱辣辣仲好有魚味,呢碟完全係愛吃魚的致愛,是必點的。加埋自制豉油真係無得彈,調味一流非常鐘意! 辣得有層次之後我叫左碗滑牛肉粥,我比足完滿100分! 佢唔係一般粥舖的碎牛肉,而係一片片牛肉,非常足料,值得介紹蝦子撈麵超正,碗湯好香又唔太咸成餐飯食完完全唔覺口渴,証明不會落味精,但又樣樣都好夠味已經食到好飽,原本想試埋醒胃炸醬撈麵,唯有下次先食啦總結: 職員態度好,食物質素高,下次除左食炸醬撈麵一定會試佢個粥火鍋
舖面唔太,但原來入到去都唔算好細嘅
有位最好坐裏面,無咁迫
見到menu的圖片已經好吸引,見到樣樣都想食
我地點了以下食物
加埋自制豉油真係無得彈,調味一流非常鐘意! 辣得有層次
蝦子撈麵超正,
碗湯好香又唔太咸
成餐飯食完完全唔覺口渴,証明不會落味精,但又樣樣都好夠味
已經食到好飽,原本想試埋醒胃炸醬撈麵,唯有下次先食啦

2019-12-10
2019-12-22 710 浏览
今次由同事帶路,黎左呢間小店食晏~~同事話呢間小店都好多年架啦,係由車仔面起家~~除左有招牌既豬手同炸醬麵之外,呢度既粥品都好灑家!!家下涼返咁多,一無太陽都真係寒寒地,食返碗熱辣辣既粥,真係諗下都覺得正xpp本身同事想食炸醬麵,但一坐底就經,已聽到個壞消息……就係當日既炸醬經已賣晒,而師傅又未有時間整住,所以同事就推而求其次,要左碗牛筋麵~~而我就決定要碗魚咀粥,因為我地都係内臟控,所以再另加一碟粥灼豬雜一齊share ;) 同事既牛筋麵先到,睇到個腩汁底好濃郁!幼麵好掛湯~~同事請我試左舊牛筋,好黏口兼好入味啵!跟住一大碟豬雜都熱辣辣送到~~當中既豬潤真係無得轉,厚而爽,香而嫩!點埋店家自製既辣椒鼓油,我諗真係獨自KO一碟都無難度xpp我既魚咀粥亦都無令我失望,四十幾蚊有一大碗!!粥底超級軟綿,加上魚咀既膠質令每口粥都既綿又鮮,正!雖然今次無緣食佢地既炸醬麵,但相信回頭既日子不遠,希望下次可以食到啦~~~
今次由同事帶路,黎左呢間小店食晏~~

同事話呢間小店都好多年架啦,係由車仔
面起家~~

除左有招牌既豬手同炸醬麵之外,呢度既粥品都好灑家!!

同事既牛筋麵先到,睇到個腩汁底好濃郁!
幼麵好掛湯~~

同事請我試左舊牛筋,好黏口兼好入味啵!
跟住一大碟豬雜都熱辣辣送到~~

當中既豬潤真係無得轉,厚而爽,香而嫩!

點埋店家自製既辣椒鼓油,我諗真係獨自KO一碟都無難度xpp

我既魚咀粥亦都無令我失望,四十幾蚊有一大碗!!

粥底超級軟綿,加上魚咀既膠質令每口粥都既綿又鮮,正!

午餐
難得輕鬆 於是趁機相約好友出外一聚 走過灣仔 依舊人多車多情懷多 老灣仔有句口頭禪:「唔食消夜瞓唔着」大概是因為有太多美食誘惑 抵制不住 雖然時間尚早 不過走到食店聚多既小街內 還是好想一試究竟呢間新九記在灣仔可謂歷史悠久 聽聞每個時段都各有捧場客 駱驛不絕雖然店舖不算大 但裝潢樸實地道 勝在坐得舒服自在 店員服務親切周到 加上食材標明新鮮無味精 單是這點已經值回票價 望望餐牌 多是粥品麵食或一些佐餸小食 如豬手、牛筋腩同豬雜於是著店員介紹好幾款美食南乳豬手豬手大件 上枱賣相飽滿完整 唔會骨肉分離 豬毛亦算清得乾淨 燜至腍軟中帶爽彈 食落嫩滑柔軟黏口唔會肥膩 南乳味濃厚 味道剛好入味唔會太咸 骨膠原滿滿豬雜粥 有齊豬膶、豬心、豬肚、粉腸、豬肉片同豬肉丸 全都選用新鮮材料入饌 處理得非常到位 豬膶非常大塊而且厚身 食落鮮嫩爽脆無渣甘香鬆化 而且亦無異味 豬心爽口 豬肚軟韌 粉腸亦清得乾淨無肥膏 粉中帶嚼勁 豬肉片滑嫩鬆軟 即使已經待上數十分鐘再吃都依舊軟腍肉丸打得結實 咬落軟彈 帶點肉香回甘 口感豐富實在 吃得出製作用心 粥底煲得綿滑香濃鮮甜 米香十
難得輕鬆 於是趁機相約好友出外一聚
走過灣仔 依舊人多車多情懷多
老灣仔有句口頭禪:「唔食消夜瞓唔着」
大概是因為有太多美食誘惑 抵制不住
雖然時間尚早 不過走到食店聚多既小街內 還是好想一試究竟

加上食材標明新鮮無味精 單是這點已經值回票價
望望餐牌 多是粥品麵食或一些佐餸小食
如豬手、牛筋腩同豬雜於是著店員介紹好幾款美食

南乳豬手

豬手大件 上枱賣相飽滿完整 唔會骨肉分離 豬毛亦算清得乾淨
燜至腍軟中帶爽彈 食落嫩滑柔軟黏口唔會肥膩
南乳味濃厚 味道剛好入味唔會太咸 骨膠原滿滿

豬雜粥

有齊豬膶、豬心、豬肚、粉腸、豬肉片同豬肉丸
全都選用新鮮材料入饌 處理得非常到位
豬心爽口 豬肚軟韌 粉腸亦清得乾淨無肥膏 粉中帶嚼勁
豬肉片滑嫩鬆軟 即使已經待上數十分鐘再吃都依舊軟腍
粥底煲得綿滑香濃鮮甜 米香十足 入口幼滑細緻
加上天氣有點微冷大風 即使不愛吃粥都忍不住會想多吃幾口

粥灼雞
用上新鮮雞件 以米漿輕灼即成
雞肉入口嫩滑細緻 剛熟程度添上了滑溜 不用太多調味已十分出色
不過店員極力推介沾點店內自家製辣椒醬油
沾上後既雞肉味道的確略有不同 軟滑中帶點辣勁 即時變得惹味開胃

柱候筋腩
牛筋腩鬆軟滑腍 非常入味
味道濃郁帶點鹹香而不膩
咀嚼間還帶著淡淡陳皮甘香 非常特別

其實店內夜晚仲有粥底火鍋供應
當日眼見都已經有數枱在吃 熱烘烘的香氣迫人
難怪回頭客如此多 相信n_cc不久亦會再次回頭
2019-11-27 624 浏览
探完朋友,順道在灣仔搵食,好想試這間新九記粥麵,聽過口碑唔錯, 無意經過, 是緣份也廣告吸引, 老字號粥王稱霸, 一定要捧場👍👍沒有什麼豪華裝修, 簡單樸實,以美食為重點,更有香港情懷。入門口已經見到負責一整天食材的凍櫃,鯇魚腩 、豬雜、雲吞……, 一目了然, 賣完就冇,要明天請早找了位置,伙記已經殷勤招呼介紹, 話見我👭不是時下年青人,所以特別推介這款懷舊流心酸薑皮蛋酸薑特別多, 切成薄片,包皮蛋一齊食,簡直無得彈, 酸辣剛到位, 流心蛋流溢滿口, 是絕佳餐前開胃小食秘製豬手肥瘦適中唔覺肥膩, 而且炆到好冧, 唔使點咬,已經在口內融化招牌豬雜粥有粉腸、肉丸 、 豬潤、豬心、瘦肉,唯獨沒有豬腰,店員解釋因為豬腰唔新鮮就會有尿壓味, 為求保障水準,所以放棄豬腰,真是有要求的店舖豬腰大到可以形容為豬腰扒😉😉,肉質唔柴又無筋,非常滑口, 粥底軟綿膠口, 最緊要係冇味精, 完全食到肉的本來鮮味豬粉腸大條又好食生灼鯇魚腩魚肉新鮮厚切,有咬口感, 用粥白灼比用水更覺滑溜, 配秘製辣椒豉油, 簡直是錦上添花味道突出手打鮮鯪魚球大碗抵食, 手打特別彈牙, 而且加了蝦米碎和陳皮餡料,味道更香醬爆牛筋腩見

廣告吸引, 老字號粥王稱霸, 一定要捧場👍👍

沒有什麼豪華裝修, 簡單樸實,以美食為重點,更有香港情懷。

秘製豬手

招牌豬雜粥

豬粉腸大條又好食

生灼鯇魚腩

手打鮮鯪魚球

醬爆牛筋腩

見到啲牛筋咁冧已經想食,滿口都是骨膠感覺, 醬爆味道比清湯煮更 濃郁,腩肉牛味重有嚼勁, 呢一餐簡直滿足到不得了。

特別一提就是伙記好窩心, 提醒我們不要心急,可以食完一個再叫下一個,如果一次過叫,凍左就無咁好味。

• 醬爆牛筋腩
  • 灼鯇魚腩
  • 南乳豬手
  • 及第粥
2019-11-24 242 浏览
"在香港要數老字號粥麵,一定有灣仔新九記",朋友是這麼說的,想吃特色的,她推薦粥灼食物和豬潤,我就迫她帶我去了。老店就是有香港味。有粥火煱,很有特色。粥灼鮮滑雞($80/碗),份量都不少,粥底火喉啱啱好,雞件十分鮮嫩,仲有脾肉,沾到軟綿綿的粥底,味道唔會淡,原來有用豬骨煲粥,冇落味精,好吃!。上湯淨雲吞($36/8粒),大地魚湯鮮甜,蝦大隻又彈牙,雲吞皮又滑。粥灼鮮魚腩($65/碗)有4塊,魚肉滑溜,唔會腥,生菜底跟粥吃也不錯。南乳豬手($60/碗)很入味又彈牙,有很多膠質。粥灼鮮豬潤($60/碗)豬潤大大塊,可以啖啖肉,而且好爽滑,帶麻油味,好新鮮,夾住葱絲、薑絲加豉油食,更惹味!吃完才知道原來香港有這麼好吃又地道的美食,這個是真隱世,下次會再來!

老店就是有香港味。

有粥火煱,很有特色。

南乳豬手($60/碗)很入味又彈牙,有很多膠質。

粥灼鮮豬潤($60/碗)

• 粥灼鮮滑雞
  • 粥灼鮮豬潤
2019-11-16 252 浏览
去灣仔開會前的午餐,來到新九記。人客不多,店員是十分有禮,說明草根食店也不一定是粗豪的,點我喜愛的雲吞牛腩撈,份量十足,味道水準以上,祇收$57,比起那些 動輒收八十,一百一碟的名店抵食多了😘
2019-11-14
順德除了出名順得人以外,粥底火鍋都係好出名。秋節臨入冬,越來越凍,約了朋友來這家三十年老店,試一下粥底火鍋。在外面有吃過很稀的粥底火鍋,感覺跟自己喜歡濃稠的廣東粥底有點差別。無他,因為粥底越濃,粥就越容易粘底,很容易燒焦,但對我來說,這是食物質量的犧牲!這家平常就做粥的老店就不一樣啦!用砂鍋煮可以保證粥底平均受熱,週不時攪拌一下,一整晚完全沒有燒焦的現象。老店的裝修很有人情味,坐著的顧客也都是街坊,大部分人都是點粥的,因為新九記在灣仔也真是挺出名的!粥底鮮甜不用說,所有食材都是即日鮮!真的很久沒有吃過這麼鮮的鯇魚了。跟著順序是應該先入海鮮,然後雞肉,再放牛肉和肉丸,由淡到濃,但因為我們怕肉丸要煮很久就先把肉丸入饌啦!等粥底火鍋的時候怕肚子餓,也叫了炸醬麵。有韓國友人吃到也說和韓國版的不一樣可是也非常好吃。蔬菜也非常新鮮。真的感覺這家店對食材新鮮度非常有要求。鯇魚一定要點,我們encore了,小哥話如果我們不能吃最好不要叫那麼多,可是我們真的所有東西都KO了,用粥底慢煮的肉吸收了白粥的日月精華,鮮甜嫩口真的不可小看。牛肉和雞肉都非常嫩,肉丸也很好吃。不建議減肥ing少女去因為真的會吃多T

鯇魚一定要點,我們encore了,
小哥話如果我們不能吃最好不要叫那麼多,可是我們真的所有東西都KO了,用粥底慢煮的肉吸收了白粥的日月精華,鮮甜嫩口真的不可小看。牛肉和雞肉都非常嫩,肉丸也很好吃。不建議減肥ing少女去因為真的會吃多TT

🧚🏽😋🍑🍖🍕🌮🥘🍣🍮🍳🍜

♥️
It is getting colder and colder day by day, and I have long heard about how sweet a congee hotpot is, so today I am taking my foodie friend to try this local congee shop. The Congee hotpot originated from the Shunde area, and it might be your new best comfort food. It is the type of comfort food that brings friends and families together, it is warm and sweet—perfect for autumn and winter seasons. The congee soup base is different from the usual congee base hotpot outside. Being the reputed conge

The congee soup base is different from the usual congee base hotpot outside. Being the reputed congee shop it is, the congee base is thick, and has elevated the taste so much. Because it is specialized in making awesome congee, the congee hotpot here is just so much better than the other hotpot shop that offers congee hotpot occasionally. There are no visible grains of rice. The glutinous rice base might stick to the bottom of the pot and burn, but it didn’t happen the night, either we were stirring diligently, or this place has some magical power.

We cooked the food by the proper order—first fish, then chicken, followed by beef and meat balls, adding flavors from mild to strong to the broth.
Cooking food in congee is believed to be healthier, just imagine your food being slow cooked surrounded by the warm congee, absorbing the essence of a really good broth. The meat texture is tender, and the fish is so sweet. All the ingredients here are freshly prepped, and honestly, I can drink all the congee soup after we finish the hotpot… it tasted so good!!

🧚🏽😋🍑🍖🍕🌮🥘🍣🍮🍳🍜

♥️
2019-11-05 186 浏览
天氣啱啱轉涼,啱啱放工見到呢間粥店,同事話好好食,不過食lunch嘅時間非常多人,放咗工見到夜晚唔使排隊等位,所以一於去試吓,價錢唔算貴,食多幾款都唔肉痛。我哋兩個人首先叫咗豬手撈麵,豬手好軟淋,好入味,仲有三大嚿,豬手汁撈落麵度一齊食,食到麵質好彈牙,豬手汁充滿骨膠原,味道濃郁真係好味。順帶一提呢度店員真係好好,佢叫我地差不多食完豬手麵先叫其他食物,因為豬手麵凍左就會冇咁好食,盡快食先最滋味。另外叫咗一點粥滾魚腩片,真係好好食,好好食,重要嘅嘢要講三次因為真係好好食,魚片啲骨大大條唔會哽親,魚肉非常滑配埋辣椒豉油食,我一個人可以食一碟,真係好好食。最後叫咗個豬潤滑牛粥,豬膶新鮮整大大嚿好爽滑,牛肉厚切夠曬入味,最正係啲粥真係好棉,最後食埋一碟腩汁芥蘭,好耐無試過食粥都咁開心,大集團個d粥真係唔該byebye,原來食到一餐咁好味嘅粥,都會有幸福嘅感覺,下星期我又要來啦。